Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενιαίος φορέας τηλεπικοινωνιών"
  • [02] "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοινωνικό ρεύμα"
  • [03] Ερευνα στην ΠΓΔΜ για το όνομα
  • [04] Πασχαλινό ωράριο από αύριο
  • [05] Ο Κ.Παπούλιας στην Ουκρανία

  • [01] "Ενιαίος φορέας τηλεπικοινωνιών"

    "Θέλουμε να εκπέμψουμε ένα SOS", δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενη στην ανάγκη προστασίας των δασών, ενόψει του καλοκαιριού, μετά τη συνάντησή της με την Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος.

    Η κ.Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι "τα δάση δεν έχουν καθοριστεί, πυροσβέστες δεν έχουν προσληφθεί, παραμένει ο θεσμός του εποχιακά απασχολούμενου, μεγάλες ελλείψεις - 40% ελλείψεις στην πυροσβεστική - δασικοί υπάλληλοι δεν έχουν προσληφθεί, επομένως βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά μπροστά σε ένα κίνδυνο νέων πυρκαγιών και εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών, που όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθούν για τις σοβαρότατες, εγκληματικές ελλείψεις της κυβερνητικής πολιτικής".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί "δεν υλοποιήθηκαν όλα όσα υποσχέθηκαν μετά τις τραγικές πυρκαγιές του περασμένου χρόνου. Δεν υλοποιήθηκαν και είμαστε τώρα Απρίλη μήνα. Πότε θα υλοποιηθούν;».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του ΟΤΕ, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «εμείς δεν διαλέγουμε τον καλό και κακό αγοραστή. Για μας, όλος ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο ο ΟΤΕ πρέπει να γίνει ένας ενιαίος φορέας, να ανήκει στο δημόσιο και να είναι στην υπηρεσία του λαού. Δεν μπαίνουμε στη λογική να τον βάλουμε στον ``πάγκο`` της αγοράς και να διαλέγουμε ποιος θα δώσει την καλύτερη τιμή».

    Ανακοίνωση ΚΚΕ για τον ΟΤΕ

    Η απάντηση του ΚΚΕ στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι μόνο μια: Ούτε στο ξένο ούτε στο ελληνικό κεφαλαίο ο ΟΤΕ και οι τηλεπικοινωνίες. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης δεν υπηρετεί το λαό και τους εργαζόμενους. Ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας τηλεπικοινωνιών, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για "πρόκληση να παρουσιάζεται ως υπερασπιστής του λαϊκού πλούτου και του δημοσίου ΟΤΕ όταν υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση του κατά 70% και την απελευθέρωση στο πλαίσιο της ΕΕ".

    [02] "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοινωνικό ρεύμα"

    Στο νομό Ηλείας θα περιοδεύσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Θα έχει επαφές με κοινωνικούς φορείς της περιοχής, ενώ θα επισκεφθεί τα ΤΕΙ Πύργου και πυρόπληκτα χωριά. Το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Δημαρχείο του Πύργου.

    «Ήρθε η ώρα να συγκροτήσουμε το μεγάλο ενωτικό κίνημα που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού. Που θα προωθήσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε χθες το βράδυ σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα. Μάλιστα όπως πρόσθεσε «στέλνουμε αυτό το μήνυμα σε όλες τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, που δίνουν την μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή, για ένα πιο φωτεινό μέλλον, για μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία».

    Σχετικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καμαρώνει και παριστάνει ότι ασχολείται με το καλό του έθνους και το μέλλον του τόπου, έχοντας την σιγουριά της περίφημης ψαλίδας, την οποία το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί για δικούς του λόγους να κλείσει». Επίσης όπως ανέφερε στη συνέχεια «αυτή την ψαλίδα θα την κλείσουν οι κοινωνικές αντιστάσεις, ο κόσμος στους δρόμους» και εκτίμησε «πως όταν θα κλείσει αυτή η ψαλίδα θα είναι πολύ οδυνηρό για τον δικομματισμό».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού μιλώντας για την ανεργία και την κυβερνητική πολιτική σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όσο πιο δυναμικός είναι ο κλάδος, τόσο πιο σκληρή είναι η υπερεκμετάλλευση. Με εξευτελιστικούς μισθούς, με απλήρωτες υπερωρίες, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με stage, με αδήλωτη εργασία χωρίς ασφάλιση. Με την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως οι άδειες μητρότητας, τα δώρα, και η αποζημίωση». Συνεχίζοντας την ομιλία του διατύπωσε την εκτίμηση «ότι αυτή η κατάσταση» όπως είπε χαρακτηριστικά «που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δημιουργεί για τις επόμενες γενιές χειρότερες προοπτικές από τις σημερινές, διαμορφώνεται την στιγμή που η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων έχει απογειωθεί».

    Στο μεταξύ με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη την περασμένη Τρίτη στην Πάτρα και την παρουσίαση του ΕΣΠΑ 2008 - 2013, ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική, έφερε ως παράδειγμα τις τιμές των διοδίων τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «εδώ, η ανάπτυξη λογαριάζεται με κριτήριο το πόσο την πληρώνεις και όχι με κριτήριο τις υπηρεσίες που σου προσφέρει και τις δυνατότητες που σου παρέχει» Και συμπλήρωσε: «Τα διόδια είναι αντίστοιχα με τους ιταλικούς αυτοκινητόδρομους. Επομένως πάει τελείωσε. Έχουμε ανάπτυξη».

    Επίσης ο πρόεδρος του Συνασπισμού συνεχίζοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση ανέφερε ότι «είναι πανικόβλητη» κάτι που σημαίνει όπως τόνισε «ότι μας φοβούνται».

    Και συμπλήρωσε: «Φοβούνται τον κόσμο που κατεβαίνει στους δρόμους, φοβούνται τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται για την υπεράσπιση της κοινωνίας, που ζητάνε αναδιανομή του πλούτου, κοινωνικό κράτος, προστασία του περιβάλλοντος, δημόσια και δωρεάν παιδεία. Και φοβούνται γιατί αυτός ο κόσμος συνειδητοποιεί σιγά - σιγά τη δύναμή του, καταλαβαίνει ότι μπορεί να νικάει, καταλαβαίνει ότι μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς».

    Συνέντευξη Τύπου Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα

    Την ικανοποίηση του για τα ποσοστά των τελευταίων δημοσκοπήσεων εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ικανοποιημένοι, αφού αποτυπώνεται σε κάθε περίπτωση τριπλασιασμός των δυνάμεων μας. Είναι λογικό να κριθούμε σε βάθος χρόνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δημοσκοπικό, αλλά κοινωνικό ρεύμα».

    Σχολιάζοντας ο Αλέξης Τσίπρας, τα όσα εξήγγειλε από την Πάτρα την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σχετικά με το ΕΣΠΑ 2008-2013, είπε ότι «δεν πρέπει να μιλάμε για πλασματικούς δείκτες, αλλά για πραγματικούς στην πιο υποβαθμισμένη Περιφέρεια της χώρας με τις μεγάλες ελλείψεις σε βασικές υποδομές».

    Απαντώντας στη συνέχεια σε επικρίσεις που διατυπώθηκαν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «στην πολιτική δεν μετράει το μέικ άπ». Και συνέχισε: «Οι δικές μας προγραμματικές θέσεις συμβαδίζουν με την κοινή λογική» και παρέπεμψε «στο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο» όπως είπε, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα εκπονηθεί σύντομα.

    Σχολιάζοντας στη συνέχεια πρόσφατες βολές της γενικής γραμματέως της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα είπε μεταξύ άλλων «ότι τα στελέχη του ΚΚΕ θα κουραστούν μέχρι να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις τους, πως ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα γίνει δύναμη του κατεστημένου». Στη συνέχεια όμως ανέφερε ότι «στόχος του Συνασπισμού είναι να απαντά σε αυτές τις επιθέσεις, με αντεπιθέσεις φιλίας».

    [03] Ερευνα στην ΠΓΔΜ για το όνομα

    Το 60% των πολιτών της ΠΓΔΜ δεν συμφωνούν με το ενδεχόμενο αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της χώρας προκειμένου αυτή να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, προκύπτει από δημοσκόπηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης/δεξαμενής σκέψης (think tank), «Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής», που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 13 Απριλίου, σε ολόκληρη την ΠΓΔΜ, σε σταθμισμένο δείγμα 1.100 ατόμων.

    Ποσοστό 36% αποδέχονται αλλαγή του συνταγματικού ονόματος προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ 4% αναφέρει: «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

    Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι, αν και το ποσοστό του 60% που δεν συμφωνεί με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, θεωρείται μεγάλο, εν τούτοις είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό έρευνας του ίδιου Κέντρου, πριν από περίπου ένα μήνα (8 και 9 Μαρτίου), όπου αυτό ανερχόταν στο 83%, δηλαδή ήταν κατά 23% μεγαλύτερο.

    Ακόμα μεγαλύτερη αλλαγή παρατηρείται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο ποσοστό των Αλβανών πολιτών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποδέχονται συνταγματική αλλαγή του ονόματος της χώρας: στην έρευνα του Μαρτίου, το ποσοστό των Αλβανών που αποδέχονταν αλλαγή ήταν 52%, ενώ στην έρευνα του Απριλίου το ποσοστό αυτό είναι πλέον 94%.

    Το ποσοστό όσων αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως «Μακεδόνες» και απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα, να προβεί η χώρα στην αλλαγή του ονόματος της για να εξασφαλίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, έχει μειωθεί από 95% σε 80% μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.

    Στην έρευνα αυτή γνώμης του Απριλίου, περιλήφθηκε επίσης το ερώτημα: «Επιθυμείτε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα;». Στο ερώτημα αυτό, οι θετικές απαντήσεις ήταν 78%. Ανάμεσα στους αυτοπροσδιοριζόμενους ως «Μακεδόνες», οι θετικές απαντήσεις ήταν 49% και οι αρνητικές 23%. Το γεγονός ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ τάσσονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εναντίον ενδεχόμενης αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας αλλά υποστηρίζουν τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αποτελεί -όπως σημειώνεται στην ανάλυση της έρευνας- ένα παράδοξο, δεδομένου ότι η Ελλάδα επιμένει σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    «Οι πολιτικοί ηγέτες της Μακεδονίας», επισημαίνεται στα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας, «θα πρέπει να πουν δημόσια την αλήθεια, ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, το πιο πιθανό είναι να σημάνει αλλαγές στο όνομα της χώρας, δηλαδή να οδηγήσει σε έναν συμβιβασμό».

    [04] Πασχαλινό ωράριο από αύριο

    Aρχιζει από αύριο, το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των εμπορικών συλλόγων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

    Το Πασχαλινό ωράριο είναι το ακόλουθο:

    ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 & 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 09:00 - 21:00

    ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 09:00 - 16:00

    ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ έως και ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ έως και

    24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 09:00 - 21:00

    ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 13:00 - 19:00

    ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 09:00 - 15:00

    Τα καταστήματα του Πειραιά θα ανοίγουν το πρωί στις 08:00 λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως πόλη-λιμάνι.

    Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2008 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

    Από την Τρίτη 29 Απριλίου 2008, επανέρχεται το ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

    Εντατικούς ελέγχους κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς θα κάνει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Στο επίκεντρο των ελέγχων που στοχεύουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπαίνουν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων, εστίασης, ξενοδοχείων. Παράλληλα εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι και για τον περιορισμό του παραεμπορίου, της ελληνοποίησης εισαγόμενων αμνοεριφίτων και των νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών.

    Σχετική εγκύλιο που απέστειλε η ΥΠΕΕ σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις.Ειδικότερα, για την έκδοση φορολογικών στοιχείων, την απόδοση του ΦΠΑ και την τήρηση βιβλίων θα ελεγχούν επιχειρήσεις και καταστήματα πώλησης, διακίνησης και λιανικήςπώλησης τροφίμων, επιχειρήσεις φιλοξενίας (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία κλπ) σε δημοφιλείς προορισμούς των εορτών, κομμωτήρια και κέντρα διασκέδασης. Στα κέντρα διακέδασης θα διενεργούνται και δειγματοληψίες οινοπνευματωδών ποτών προκειμένου να εντοπίζονται περιπτώσεις νόθευσης τους.

    Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι στα κεντρικά σημεία των πόλεων για την καταπολέμηση του παραεμπορίου ενώ λόγω της αύξησης της ζήτησης κατά την περίοδο των εορτών θα διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι με στόχο την καταπολέμηση της "ελληνοποίησης" εισαγόμενων αμνοεριφίων. Επίσης, οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ θα κάνουν ελέγχους στους εμπορικούς δρόμους των αστικών κέντρων με στόχο, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, την "ουσιαστική συμμόρφωση των επιχειρήσεων προς τις υποχρεώσεις τους για την εμφάνιση των συναλλαγών τους, με στόχο τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων".

    [05] Ο Κ.Παπούλιας στην Ουκρανία

    Η Ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας και η περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιουσένκο.

    Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν κατ' ιδίαν και κατόπιν γευμάτισαν στο Προεδρικό Μέγαρο Γκοροντέφσκι του Κιέβου, ανταλλάσσοντας σε θερμό κλίμα προσφωνήσεις υπέρ της Ελληνοουκρανικής φιλίας και των ιστορικών, πνευματικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνοδοί του επισκέφθηκαν την ιστορική κωμόπολη Νίζνα. Ο Κάρολος Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στον οικογενειακό τάφο των Ηπειρωτών ευεργετών αδελφών Ζωσιμάδων στο ελληνικό κοιμητήριο της πόλης και παρέστη στο τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το μουσείο Παλαιών Χειρογράφων, περιηγήθηκε στην πόλη, ένα από τα ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού στην Ουκρανία και συναντήθηκε με την κοινότητα των ομογενών.

    Αργά το απόγευμα ο Κάρολος Παπούλιας αναχώρησε για την Μαριούπολη, μία από τις αρχαιότερες ελληνικές εστίες στην Αζοφική θάλασσα. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο νομάρχης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, ο δήμαρχος της πόλης και ο πρύτανης του πανεπιστημίου της στο οποίο λειτουργεί μία από τις ιστορικότερες έδρες νεοελληνικών σπουδών. Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Ουκρανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί σήμερα επίτιμος δημότης της Μαριούπολης, καθώς και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 April 2008 - 6:30:29 UTC