Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανύπαρκτα τα αντιπυρικά μέτρα"
  • [02] "Πρωταθλητισμός με όρια"
  • [03] Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς

  • [01] "Ανύπαρκτα τα αντιπυρικά μέτρα"

    Η κα Παπαρήγα στην ομιλία της στη Βουλή, έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις στην Πυροσβεστική και υποστήριξε ότι η χώρα είναι απροετοίμαστη ενόψει καλοκαιριού.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα παραμένουν και σημείωσε ότι όσοι έχουν προσληφθεί θα είναι έτοιμοι μετά τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να παραμένει το 40% των κενών που υπάρχουν.

    Η κ. Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε όλοι οι εποχικοί υπαλληλοι να γίνουν μόνιμοι, υποστήριξε ότι τα δάση δεν έχουν ακόμα καθαριστεί και ότι δεν υπάρχει προετοιμασία της δασικής υπηρεσίας.

    «Δεν θεωρούμε ότι υπήρξε ή υπάρχει κυβέρνηση η οποία να χαίρεται όταν καίγονται τα δάση και όταν υπάρχουν νεκροί. Πιστεύουμε, όμως, ότι υπερασπίζεστε μια γενική πολιτική που έχει παρενέργειες, που τις βλέπετε, αλλά δεν μπορεί να μπαλώσει τις τρύπες γιατί δεν αφήνει περιθώρια για φιλεργατική πολιτική», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

    «Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε εσείς χειροκροτείτε όταν μπαίνουν οι πυρκαγιές. Αλλά το αποτέλεσμα εμείς κρίνουμε και όχι τις προθέσεις».

    Επίσκεψη στα Ιωάννινα

    «Η Κομισιόν, τη Δευτέρα, ετοιμάζεται για μια ακρόαση όπου απβ ό,τι φαίνεται θα εξαπολύσει κυνηγητό εναντίον λαών, πολιτικών δυνάμεων, κινημάτων, προσπαθώντας να τους πάρει δήλωση μετάνοιας ότι αποκηρρύσουν το αγωνιστικό τους παρελθόν, μόνο και μόνο για να υπάρχει μια γενική ευθυγράμμιση στην ΕΕ, όπου θα επιβάλει σιγή ιχθύος στο ανερχόμενο κίνημα των λαών. Το δηλώνω ότι δήλωση μετάνοιας δεν πρόκειται να υπογράψουμε σε κανέναν».

    Αυτό τόνισε το μεσημέρι σε δήλωσή της στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση του κόμματός της, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    Η κ. Παπαρήγα επεσήμανε επίσης: "Θα φτάσουμε και στο τελευταίο χωριό, σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ενημερώσουμε και να καταγγείλουμε για την εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ, η οποία ειδικά το τελευταίο διάστημα κάνει μία ειδική προσπάθεια, είτε να αξιοποιήσει υπαρκτά μειονοτικά ζητήματα, είτε να δημιουργήσει τεχνητά καινούργια, προκειμένου οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ να έχουν γερή δύναμη στα Βαλκάνια και να μην χάσουν την πρωτοκαθεδρία από τις ΗΠΑ. Παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά στην ΕΕ. Το ενδιαφέρον τους δεν είναι οι υπαρκτές ή ανύπαρκτες μειονότητες, αλλά τα πάρα πολύ υπαρκτά συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων".

    Η κ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στην Ήπειρο, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της περιοχής είναι οξυμένα και δεν επιλύονται με "κάποια περιφερειακά μέτρα και ημίμετρα".

    [02] "Πρωταθλητισμός με όρια"

    Αιχμές για τον ανταγωνισμό οικονομικών συμφερόντων στο ποδόσφαιρο, άφησε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος άσκησε παράλληλα κριτική για τη στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο θέμα του ντόπινγκ.

    Με ανησυχεί το γεγονός ότι κάθε μεγάλη οικονομική δύναμη στη χώρα μας, για να είναι άξια του ονόματός της, ή πρέπει αν έχει μια εφημερίδα ή να ελέγχει μια ομάδα ή μια ομοσπονδία, είπε ο κ. Αλαβάνος. Εφερε ως παράδειγμα την "Μαρφίν Ινβέστμεντ Γκρουπ", η οποία, όπως είπε, "αφού απέτυχε να χωθεί στην ΑΕΚ, σήμερα - στα πλαίσια των ανταγωνισμών που βλέπουμε στο ποδόσφαιρο μεταξύ οικονομικών δυνάμεων - παίζονται αυτά τα παιχνίδια με τον ΠΑΟ και αυτή τη λαϊκή βάση, που τους δίνει δύναμη πίεσης και υπαγόρευσης απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις".

    Ο κ.Αλαβάνος αναρωτήθηκε επίσης "πού είναι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα του ντόπινγκ".

    "Όταν είναι για ένα κοινωνικό ζήτημα, για τους συμβασιούχους επιτίθεται. Όταν είναι για δημοκρατικό ζήτημα, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιτίθεται. Όταν είναι θέμα ενός έντιμου και άξιου δικαστού, όπως ο κ. Μπάγιας, επιτίθεται. Έχουμε το θέμα του ντόπινγκ επί χρόνια. Που είναι; Ανησυχούμε", είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Και συνέχισε:

    "Αντί να έχουμε στην κορυφή της δικαιοσύνης πρόσωπα που έχουν κοινωνική ευαισθησία, έχουμε τελικά πρόσωπα που πάνε να μας δημιουργήσουν ξανά, να ξαναγεννήσουμε το σύνδρομο Κόλλια, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που ντρόπιασε και το σώμα του με το ρόλο που έπαιξε".

    Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Λ. Μπάτσεβιτς

    Το θέμα του Κοσόβου βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα με την πρέσβειρα της Σερβίας στην Αθήνα κ. Λιλιάνα Μπάτσεβιτς.

    Ο κ. Τσίπρας, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις συνέπειες της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου και επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΝ για μη αναγνώριση από την Ελληνική κυβέρνηση. Τάχθηκε κατά της αλλαγής συνόρων και των πολιτικών του "διαίρει και βασίλευε" στα Βαλκάνια, προσθέτοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή απαιτεί την ανάπτυξη της Διαβαλκανικής Συνεργασίας με όρους κοινής ανάπτυξης και αμοιβαίου οφέλους.

    [03] Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος το απόγευμα είχε συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτή την ώρα συναντάται με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργο Παπανδρέου.

    «Για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι οι στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δεν αποτελούν πεδίο αντιθέσεων των πολιτικών δυνάμεων, που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το τέλος της συνεδρίασης στο οποίο μετείχαν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ.

    Ηταν μια πολύ καλή συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε σε δύο-τρία θέματα (ονομασία ΠΓΔΜ, Κυπριακό και Κόσοβο) και επέτρεψε να γίνει μια σοβαρή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Για «ομοφωνία» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μίλησαν οι περισσότεροι εξερχόμενοι από τη συνεδρίαση, εξέφρασαν την ανάγκη «να αξιοποιηθεί» η κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό και παράλληλα εξέφρασαν «ανησυχία» για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.

    Ο κ. Πάγκαλος, ερωτηθείς μετά τη συνεδρίαση, είπε ότι για το θέμα της ΠΓΔΜ υπάρχει «ομοφωνία» και τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι «σαφείς, σταθερές και θεμελιωμένες».

    «Η υπουργός», πρόσθεσε, «μας ενημέρωσε για τις επαφές της για το Σκοπιανό, για τις εξελίξεις στο Κόσοβο και στο Κυπριακό. Συμβάλλαμε κι εμείς στη συζήτηση ώστε να υπάρξει αμοιβαίο όφελος».

    «Υπάρχει συναίνεση μετά το βέτο. Συνεχίζουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Εχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων, με γεωγραφικό προσδιορισμό, θέση την οποία επανέλαβε και η υπουργός», δήλωσε ο βουλευτής Α. Λοβέρδος, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στην άφιξη Νίμιτς, είπε ότι αν και «όλοι συμφωνούν ότι δεν κομίζει κάτι στο επίπεδο των προτάσεων», οι εκτιμήσεις είναι ότι «γίνεται μια προσπάθεια να μην παραμεριστεί το θέμα».

    Παράλληλα τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, το πολύ σημαντικό βεβαίως θέμα των Σκοπίων, να προσανατολίσει μονομερώς την εξωτερική μας πολιτική», προσθέτοντας ότι και «από την πλευρά μας και από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε η σημασία του Κυπριακού». Υπάρχει κινητικότητα μετά τις εκλογές στην Κύπρο και πρέπει να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, πρέπει να προχωρήσουμε, τόνισε.

    Ως προς το Κόσοβο, δέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά περιορίστηκε να πει ότι «απ' όλα τα κόμματα κατατέθηκε η άποψη ότι είναι πρωτεύον ζήτημα στην περιοχή των Βαλκανίων και για τη χώρα μας».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς είπε ότι «υπήρξε συμφωνία», πως «είναι θετικό ότι η διαπραγμάτευση φεύγει από τα πλαίσια του ΝΑΤΟ» και ότι «είναι θετικό ότι θα γίνει πάλι μια διαπραγμάτευση».

    Για το Κυπριακό, αν και δέχθηκε ότι υπάρχει κινητικότητα στο εσωτερικό, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, για την επανενεργοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου, τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι προς όφελος των εξελίξεων στο Κυπριακό».

    Αναφερόμενος στο Κόσοβο είπε ότι «δεν πρέπει να μείνει εκεί η στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας και ότι το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στον ΟΗΕ όπου γίνεται σχετική συζήτηση».

    «Θέσαμε και το θέμα της ανάπτυξης της διαβαλκανικής συνεργασίας. Θέλουμε να γίνει μια συνολική συζήτηση για το μέλλον της. Και η υπουργός αποδέχθηκε να αποτελέσει θέμα της επόμενης συζήτησης του ΕΣΕΠ», είπε ο έτερος των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τριγάζης.

    Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής Μ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη δική μας θέση και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για όξυνση ή απάντηση σε ενδεχόμενες υπερβολικές εκφράσεις που εκστομιστούν σε προεκλογική περίοδο.

    Για «ταυτότητα απόψεων» μίλησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας. Ερωτηθείς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εν όψει των εξελίξεων στα Σκόπια, είπε ότι αφενός «έχουμε διατρανώσει την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση» αφετέρου «δεν είμαστε επισπεύδουσα χώρα». Περιμένουμε από την πλευρά των Σκοπίων την επόμενη κίνηση, πρόσθεσε.

    Ο πρέσβης επί τιμή Κ. Πολίτης, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, είπε ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα πρέπει να είναι και καλή, δηλαδή να καλύπτει το μίνιμουμ των εθνικών συμφερόντων. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

    Συναντήσεις Νίμιτς με πρωθυπουργό και πρόεδρο ΠΓΔΜ

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε χθες το βράδυ στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της χώρας για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αναφορικά με την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

    «Και στις δύο συναντήσεις έλαβα διαβεβαιώσεις ότι η κρατική ηγεσία είναι αποφασισμένη να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα με την ονομασία. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που και σε περίοδο εκλογών η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Νίμιτς.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη του αυτή σε Σκόπια και Αθήνα δεν θα καταθέσει νέα πρόταση. Συμπλήρωσε ότι θα καταθέσει νέα πρόταση αφού πρώτα συγκεντρώσει τις απόψεις των δυο πλευρών. Ανέφερε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε μέχρι σήμερα απορρίφθηκαν από τη μια ή την άλλη πλευρά. «Θα καταθέσω νέα πρόταση όταν είναι η κατάλληλη στιγμή» είπε ο κ. Νίμιτς.

    Ο κ. Νίμιτς πρόσθεσε ότι πριν ένα περίπου μήνα κατέθεσε πρόταση για τη εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος (σσ «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»), η οποία όπως είπε απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. Σημείωσε ότι μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα για να ρωτήσει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση αυτή και για να διαπιστώσει «αν υπάρχει χώρος για ευελιξία».

    Σε ερώτηση αν μπορεί να εξευρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου ο κ. Νίμιτς δεν απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

    Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μετά από τη σύνοδο στο Βουκουρέστι πολλοί διεθνείς διπλωμάτες του εισηγήθηκαν να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.

    Σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκαν εκδοχές για το όνομα, όπως γεωγραφικός προσδιορισμός, διπλή φόρμουλα, ένα όνομα για όλες τις χρήσεις κ.λπ., ο κ. Νίμιτς απήντησε ότι συζητήθηκαν όλες οι εκδοχές.

    Αναφορικά με το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας ο κ. Νίμιτς δήλωσε τα εξής:

    «Πάντοτε μπερδεύομαι όταν μου θέτετε ερώτηση για την εθνική ταυτότητα. Δεν θεωρώ ότι έχει τεθεί υπό αίρεση η εθνική ταυτότητα των ανθρώπων της χώρας σας. Έρχομαι εδώ από το 1994 και αυτή είναι μία χώρα με ξεχωριστή εθνική ταυτότητα και με υπέροχους ανθρώπους. Δεν θεωρώ ότι το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας συνδέεται με το ζήτημα της ονομασίας του κράτους».

    Στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ παρών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι. Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες για την ονομασία Νικόλα Ντιμιτρόφ ήταν παρών μόνο στη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον κ. Τσερβένκοφσκι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 April 2008 - 16:30:25 UTC