Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων
  • [02] Ειδικό «κλουβί» για τις τίγρεις
  • [03] Κόκκινο κρασί από "χρυσάφι"
  • [04] Πολύνεκρο δυστύχημα

  • [01] Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων

    «Ο κ. Νίμιτς δεν κατέθεσε καμιά νέα πρόταση. Πρόκειται για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης που ήταν και το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη μετά την, πλέον της μιας ώρας, συνάντηση που είχε με τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μ. Νίμιτς.

    Ο κ. Νίμιτς, συνέχισε η κα Μπακογιάννη, «λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα και την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα και συνεκτιμώντας τα θα προχωρήσει με δικές του πρωτοβουλίες».

    «Σημασία για μας», τόνισε η υπουργός, «έχει ότι η διαπραγμάτευση είναι ζωντανή. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα. Εχει μια σταθερή κυβέρνηση και έναν πολιτικό κόσμο ο οποίος συναινεί στους στόχους και την πολιτική γραμμή που έχουμε θέσει».

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, ο κ. Νίμιτς εξερχόμενος από το γραφείο της υπουργού, επιβεβαίωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, ότι έκανε συστάσεις όπως είθισται για έναν μεσολαβητή, αλλά δεν είναι οι τελευταίες, ότι δεν έχει χρονοδιάγραμμα ή καταληκτική ημερομηνία στην αποστολή του.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε ότι «το ανακοινωθέν του Βουκουρεστίου έδωσε νέα τροπή στην κατάσταση» , ενώ μεταφέροντας τη γενική του εντύπωση από τα Σκόπια, είπε ότι έφυγε από εκεί με τη διαπίστωση ότι γνωρίζουν ότι η επίλυση του προβλήματος θα ήταν εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα. «Είναι προφανές ότι θέλουν μια λύση, η οποία όμως να είναι αποδεκτή από το έθνος τους», είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για τις πιθανότητες προόδου της διαπραγμάτευσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην ΠΓΔΜ, είπε ότι «πάντα στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη» και ότι το έχει διαπιστώσει επί 14 χρόνια που πηγαινοέρχεται στις δύο πρωτεύουσες και άλλοτε μπορεί να έχει η μια εκλογές και άλλοτε η άλλη.

    Όταν τον ρώτησαν, αν μπορεί να υπάρξει λύση ως την 1η Ιουλίου, όπως έχει γραφεί στον Τύπο, απάντησε ότι λύση μπορεί να υπάρξει και σε λίγες ημέρες, αν και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες, αλλά η ημερομηνία αυτή δεν έχει τη μορφή χρονοδιαγράμματος. Τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα.

    Ως προς τα επόμενα βήματα είπε ότι «δεν έχω ξεκαθαρίσει τη συνέχεια της διαδικασίας». Αν πρόκειται δηλαδή να καλέσει τους διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη ή αν θα επισκεφθεί εκ νέου Αθήνα και Σκόπια.

    Ερωτηθείς αν είμαστε πιο κοντά σε μια λύση σήμερα, απάντησε «δεν θα το έλεγα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «τα γεγονότα του περασμένου μήνα έδωσαν διαφορετική τροπή στην όλη κατάσταση και υπογράμμισαν την ανάγκη να επικεντρώσουν- οι ενδιαφερόμενες πλευρές- σε αυτά που χρειάζονται για έναν συμβιβασμό».

    «Μετά τα γεγονότα του τελευταίου μήνα οι δύο πλευρές αφιερώνουν πολύ σκέψη για το ζήτημα και εξετάζουν τα περιθώρια συμβιβασμού συνυπολογίζοντας τα εθνικά τους συμφέροντα», τόνισε.

    «Δεν κόμισα καμιά νέα πρόταση, η παλαιά πρόταση», είπε. «Ως μεσολαβητής κατά καιρούς κάνω κάποιες συστάσεις. Εμπιστευτικές» . Δεν υπάρχει «τελική υπόδειξη ή σύσταση», υπογράμμισε. Ανέφερε ότι σχεδόν κάθε πρόταση που έχει κάνει, έχει αντικρουστεί από τις ενστάσεις της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά θεώρησε υγιές το ότι ακούει τις αντιδράσεις των δύο πλευρών, τι αποδέχονται και τι πρέπει να αναθεωρηθεί. «για να φτάσουμε σε μια λύση».

    «Πιστεύω ότι το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ - συνέχισε - έχει παροτρύνει και τις δύο πλευρές να επιλύσουν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα στα Σκόπια διαπίστωσα ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η επίλυση αυτού του προβλήματος θα ήταν εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα. Είναι προφανές ότι θέλουν μια λύση η οποία όμως να είναι αποδεκτή από το έθνος τους. Εχουν συνειδητοποιήσει όμως τη σημασία μίας επίλυσης. Ειμαι ενθαρρυμένος από το ενδιαφέρον για τον δυναμισμό των δύο πλευρών να επιλύσουν το θέμα και οι δύο χώρες έχουν σημαντικές απόψεις για κάποια θέματα, αλλά πρέπει να γεφυρωθούν», κατέληξε.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Μ. Νίμιτς

    "Στον κ. Νίμιτς μετέφερα τρία απλά και καθαρά μηνύματα: πρώτα από όλα την στήριξή μας στην διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μόνο του ΟΗΕ. Δεύτερον επανέλαβα τη θέση μας της "κόκκινης γραμμής" που εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και τρίτον απαίτησα να υπάρχει εκ μέρους του διαμεσολαβητή αντικειμενικότητα και ευαισθησία στις ελληνικές θέσεις", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του στο γραφείο του στη Βουλή σήμερα το απόγευμα με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.

    [02] Ειδικό «κλουβί» για τις τίγρεις

    Σε έναν σύγχρονο ζωολογικό κήπο σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, μετατρέπεται ο ζωολογικός κήπος Τρικάλων, όπου οι εργασίες για τη βελτίωση των υποδομών εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς. Ήδη είναι σχεδόν έτοιμο το νέο «κλουβί» - περιοχή που θα φιλοξενήσει τις τίγρεις καθώς επίσης το νέο γραφείο που θα φιλοξενεί τις διοικητικές υπηρεσίες του Ζωολογικού Κήπου της πόλης των Τρικάλων. Επίσης ολοκληρώνονται σύντομα οι εργασίες για τα γραφεία όπου θα εγκατασταθεί το Κτηνιατρείο του Δήμου, όπως επίσης το γραφείο που θα βρίσκεται στην είσοδο του Ζωολογικού Κήπου.

    .Η σημαντικότερη και εντυπωσιακότερη αλλαγή, όπως ανακοινώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Τρικκαίων, που έχει γίνει στον χώρο του Ζωολογικού Κήπου είναι η κατασκευή του νέου «κλουβιού» για τις τίγρεις, το οποίο όχι μόνο θα διαθέτει πολύ πιο ευρύχωρους χώρους και συνθήκες που θα προσομοιάζουν με τις φυσικές όσον αφορά τα ζώα, αλλά έχει κατασκευασθεί και ένας κλειστός διάδρομος (με περίπτερα-σημεία παρατήρησης για τους επισκέπτες) στην περιοχή των τίγρεων για την καλύτερη παρατήρησή τους. Ο διάδρομος αυτός αποτελείται από μια σειρά ξύλινα σπιτάκια που διασχίζουν την περιοχή όπου θα βρίσκονται οι τίγρεις.

    Η περιοχή αυτή, επισημαίνεται ακόμα θα διαθέτει τις καλύτερες και φυσικά πιο ευρύχωρες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των ζώων αυτών. Έχει επίσης γίνει ειδική περίφραξη του χώρου, η οποία είναι θεμελιωμένη με οπλισμένο σκυρόδεμα, ηλεκτροφόρα καλώδια στην εσωτερική περίμετρό της (οι επισκέπτες δεν θα έχουν καμιά επαφή με αυτά), τοιχία αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα και επένδυση από πέτρα.

    Σημαντική θα είναι και η ύπαρξη και λειτουργία του Κτηνιατρείου σε παρακείμενο χώρο του Ζωολογικού Κήπου, εκεί δηλαδή όπου είναι απαραίτητες οι υπηρεσίες του.

    Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 456.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «Θησέας».

    Με την ολοκλήρωση όλων των παρεμβάσεων, ο ζωολογικός κήπος Τρικάλων εναρμονίζεται και με την Κοινοτική Οδηγία περί ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων.

    [03] Κόκκινο κρασί από "χρυσάφι"

    Παρά το γεγονός ότι η οικονομική ύφεση έχει αναγκάσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους και μάλιστα σε μετρητά ωστόσο ένας πολυεκατομμυριούχος από το Πεκίνο δεν δίστασε να διαθέσει 500.000 δολάρια για να αγοράσει 27 φιάλες εκλεκτό κόκκινο κρασί, ανακοίνωσε η Εταιρία Παλαιών Ερυθρών Οίνων που εδρεύει στο Λονδίνο.

    Ο ανώνυμος Κινέζος επιχειρηματίας αγόρασε μια σειρά κρασιών Romanee Conti, κρασί προέλευσης από τη Βουργουνδία από τα ακριβότερα του κόσμου καθώς η παραγωγή του δεν ξεπερνά ετησίως τα 450 κιβώτια των 12 φιαλών.

    Ο πελάτης αγόρασε 12 φιάλες Romanee Conti του 1978, από δύο φιάλες του 1961,1966, 1996 και 2003 και από μια φιάλη του 1981, 1990, 1992, 1995, 1999,2001 και 2002.

    "Πρόκειται για την ακριβότερη τιμή που έχει καταβληθεί ποτέ σε μια δημοπρασία", δήλωσε ο διευθυντής της Εταιρίας Παλαιών Ερυθρών Οίνων, Στίβεν Ουίλιαμς.

    "Δεν πιστεύω ότι αγόρασε όλα αυτά τα κρασιά μόνο ως επένδυση, αλλά και για να τα πιει", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η προηγούμενη αγορά του ίδιου πελάτη ήταν περίπου 60.000 δολάρια για ένα κιβώτιο Chateau Petrus του 1982. [Φωτο 5326178]

    [04] Πολύνεκρο δυστύχημα

    Εννέα Φινλανδοί τουρίστες σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με άλλο όχημα στην Κόστα ντελ Σολ, της νότιας Ισπανίας, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.

    Οι 46 άνθρωποι που επέβαιναν στο λεωφορείο ήταν μέλη ομάδας που έκαναν εκδρομή από τη Φινλανδία και μετέβαιναν στο αεροδρόμιο της Μάλαγα, καθώς τελείωναν οι διακοπές τους, όταν έγινε το δυστύχημα στην περιοχή Μπεναλμαδένα.

    Το λεωφορείο συγκρούσθηκε πλαγιομετωπικά με το άλλο όχημα, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε ένα μικρό γκρεμό. Δεκαεννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Πρόκειται για το πιο σοβαρό δυστύχημα που έχει γίνει στην Ισπανία εδώ και επτά χρόνια.

    Σύμφωνα με την αστυνομία το όχημα που προκάλεσε το δυστύχημα κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση από το λεωφορείο, ο οδηγός προσπάθησε να κάνει παράνομη προσπέραση και έτσι έγινε η σύγκρουση με το λεωφορείο. Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης ο οδηγός που προκάλεσε το δυστύχημα ίσως οδηγούσε μεθυσμένος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 April 2008 - 6:30:22 UTC