Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωσύνταγμα
  • [02] Στα Σκόπια ο γγ του ΝΑΤΟ
  • [03] Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη
  • [04] Αντιμέτωποι με την πείνα

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωσύνταγμα

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το "Ευρωσύνταγμα-Δημοψήφισμα τώρα" θα παρουσιάσουν αύριο σε συνέντευξη Τύπου οι Αλ.Αλαβάνος, Γ.Μπανιάς και Ρ.Ρινάλντι.

    Αιχμές για τον ανταγωνισμό οικονομικών συμφερόντων στο ποδόσφαιρο, άφησε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος άσκησε παράλληλα κριτική για τη στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο θέμα του ντόπινγκ.

    Με ανησυχεί το γεγονός ότι κάθε μεγάλη οικονομική δύναμη στη χώρα μας, για να είναι άξια του ονόματός της, ή πρέπει αν έχει μια εφημερίδα ή να ελέγχει μια ομάδα ή μια ομοσπονδία, είπε ο κ. Αλαβάνος. Εφερε ως παράδειγμα την "Μαρφίν Ινβέστμεντ Γκρουπ", η οποία, όπως είπε, "αφού απέτυχε να χωθεί στην ΑΕΚ, σήμερα - στα πλαίσια των ανταγωνισμών που βλέπουμε στο ποδόσφαιρο μεταξύ οικονομικών δυνάμεων - παίζονται αυτά τα παιχνίδια με τον ΠΑΟ και αυτή τη λαϊκή βάση, που τους δίνει δύναμη πίεσης και υπαγόρευσης απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις".

    Ο κ.Αλαβάνος αναρωτήθηκε επίσης "πού είναι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα του ντόπινγκ".

    "Όταν είναι για ένα κοινωνικό ζήτημα, για τους συμβασιούχους επιτίθεται. Όταν είναι για δημοκρατικό ζήτημα, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιτίθεται. Όταν είναι θέμα ενός έντιμου και άξιου δικαστού, όπως ο κ. Μπάγιας, επιτίθεται. Έχουμε το θέμα του ντόπινγκ επί χρόνια. Που είναι; Ανησυχούμε", είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Και συνέχισε:

    "Αντί να έχουμε στην κορυφή της δικαιοσύνης πρόσωπα που έχουν κοινωνική ευαισθησία, έχουμε τελικά πρόσωπα που πάνε να μας δημιουργήσουν ξανά, να ξαναγεννήσουμε το σύνδρομο Κόλλια, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που ντρόπιασε και το σώμα του με το ρόλο που έπαιξε".

    [02] Στα Σκόπια ο γγ του ΝΑΤΟ

    Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον υπουργό Άμυνας Λάζαρ Ελένοφσκι.

    Ο κ. Σέφερ αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση του ΝΑΤΟ να εντάξει στους κόλπους του την ΠΓΔΜ, μόλις βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας και να συστήσει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας, έτσι ώστε η χώρα να ξεκινήσει, μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, που έλαβαν ήδη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, τις σχετικές συνομιλίες για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Σέφερ, στο πρόσφατο παρελθόν, επανέλαβε αρκετές φορές ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στις σχετικές διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, όμως επιθυμεί να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός στο ζήτημα αυτό, ο οποίος θα καταστήσει δυνατή την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

    Νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές στην ΠΓΔΜ

    Την ίδια ώρα, το κόμμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στη χώρα την 1η Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν αύριο διεξαγόταν εκλογές, το κόμμα VMRO-DPMNE του κ. Γκρούεφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 23,7%.

    Ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" -SDSM- της Ράντμιλα Σεκερίνσκα με 12,3%.

    Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, η "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη" -DUI- του Αλί Αχμέτι, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, συγκεντρώνει ποσοστό 9,7% , ενώ το συγκυβερνών "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" -DPA- του Μέντουχ Θάτσι θα ψήφιζε το 6,9% των ερωτηθέντων.

    Μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων καθώς και αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές αυτές.

    Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, δηλαδή το 47,4% είναι κατά των πρόωρων εκλογών, τις οποίες υποστήριξε ο κ. Γκρούεφσκι. Ποσοστό 38,6% συμφωνεί με τις πρόωρες εκλογές.

    Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση των Σκοπίων "Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής", το διάστημα 12-13 Απριλίου.

    [03] Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη

    Νέο σύννεφο αφρικανικής σκόνης πλησιάζει την Ελλάδα και θα καλύψει τις περισσότερες περιοχές από σήμερα έως αύριο το απόγευμα.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο και θα φτάσει έως και τους 32 βαθμούς, ενώ από τη Μεγάλη Τετάρτη ο υδράργυρος θα πέσει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Για τη Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή αναμένονται τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.

    Για το Πάσχα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναμένεται γενικά καλός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

    Υπομονή συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες, καθώς, όπως επισημαίνουν, το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης από την αφρικανική ήπειρο στην Ελλάδα δεν είναι ασύνηθες.

    "Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο, που παρουσιάζεται υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες. Όταν ο καιρός είναι βροχερός, βιώνουμε το φαινόμενο ως λασποβροχή. Τις τελευταίες μέρες, η άνοδος της θερμοκρασίας σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα, οι διαρκείς νοτιάδες και η υγρασία, έχουν ως αποτέλεσμα, τα σωματίδια της σκόνης που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική να μένουν εγκλωβισμένα στην υγρή ατμόσφαιρα, βαραίνοντάς την και δίνοντας στον ουρανό αυτή τη γαλακτώδη όψη, η οποία μας προκαλεί την εντύπωση ότι περιμένουμε βροχή", εξηγεί η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασιλική Κοτρώνη.

    Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, είναι σαφής: "Σε τίποτε δεν μας βλάπτει. Είναι φαινόμενο φυσικό, δοκιμασμένο και ακίνδυνο. Μόνο για τους ανθρώπους, που πάσχουν από χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες ή άσθμα θα υπήρχε, ενδεχομένως, κάποιος κίνδυνος, αλλά κι αυτός μόνο στην περίπτωση που κουραστούν. Ας μη διυλίζουμε τον κώνωπα. Η ρύπανση της πόλης ή ένα τσιγάρο αναμμένο μέσα σ΄ έναν κλειστό χώρο, είναι πολύ πολύ χειρότερα από αυτό το φαινόμενο, το οποίο στο κάτω-κάτω είναι ήπιο, φυσικό και δεν προέρχεται από ανθρώπινη δραστηριότητα".

    [04] Αντιμέτωποι με την πείνα

    Η έξαρση που γνωρίζουν οι τιμές πολλών βασικών τροφίμων προκαλεί την οπισθοχώρηση στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της φτώχειας, προσθέτοντας ότι αν δεν ελεγχθεί αυτό το φαινόμενο, "απειλούνται" και ο ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας αλλά και η ίδια η παγκόσμια ασφάλεια, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

    Ο γγ του ΟΗΕ που παρίσταται στο συνέδριο του ΟΗΕ για την οικονομική ανάπτυξη, στην Ακρα της Γκάνας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αισθητή ανατίμηση των δημητριακών, κρίνοντας ότι αν τέτοια φαινόμενα δεν ελεγχθούν κατάλληλα και έγκαιρα, τότε θα βραδύνει και η επίτευξη του στόχου του μεγάλου περιορισμού της φτώχειας, διεθνώς, περί το 2015. "Κινδυνεύουν να χαθούν επτά ολόκληρα έτη δουλειάς μας", τόνισε ο αξιωματούχος, υπαινισσόμενος τη "Διακήρυξη της Χιλιετίας" από τον ΟΗΕ το έτος 2000.

    "Κινδυνεύουμε, λοιπόν, να επανέλθουμε στο τετραγωνάκι της αφετηρίας", πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας προφανώς μία παρομοίωση με τα ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια. "Παγκόσμια ασφάλεια, κοινωνική πρόοδος και οικονομική ανάπτυξη θα πληγούν οπωσδήποτε, εφόσον τα πράγματα αφεθούν στην τύχη τους", σημείωσε εξάλλου.

    Η διάσκεψη στην οποία έχουν προσκληθεί τα 193 κράτη-μέλη,πραγματοποιείται εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης,του καλπασμού των τιμών των τροφίμων και της έκρηξης της τιμής του πετρελαίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 April 2008 - 6:30:28 UTC