Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεύτερη παράλληλη επετηρίδα"
  • [02] "Παραμένω στην πολιτική"
  • [03] Στις 20 Μαίου οι πανελλήνιες

  • [01] "Δεύτερη παράλληλη επετηρίδα"

    Τον σχεδιασμό μιας δεύτερης παράλληλης επετηρίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε όσοι δεν θέλουν να αποστρατευτούν, να μην αποστρατεύονται, εξετάζει ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του η οποία θα μεταδοθεί στις 18.00 από την τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο υπουργός επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικό, κάτι που θα αυξήσει τα χρόνια ασφάλισης και την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά θα γίνεται χρήση του μέτρου, μόνο από όσους επιθυμούν περαιτέρω παραμονή στο στράτευμα, διορθώνοντας έτσι την αδικία που υπάρχει λόγω του αυστηρού συστήματος της επετηρίδας.

    Ο υπουργός Άμυνας μιλάει επίσης για το θέμα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η Ελλάδα θέλει όλους τους γείτονές της στο ΝΑΤΟ και επισημαίνει ότι η χώρα μας περιμένει κινήσεις καλής θέλησης και από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνεισφέρει στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, αποδεχόμενος σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

    Εξηγεί ακόμη γιατί αντιτίθεται στις κυβερνήσεις συνεργασίας και τέλος αναπτύσσει τα σχέδιά του για μια παραγωγική στρατιωτική θητεία των νέων.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

    ΕΡ: Κύριε υπουργέ το ασφαλιστικό έχει κλείσει αλλά υπάρχει μια εκκρεμότητα σε ότι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και γενικότερα τα Σώματα Ασφαλείας. Ειδικότερα για τις Ένοπλες Δυνάμεις οι Αξιωματικοί βγαίνουν κατά μέσο όρο στη σύνταξη στην ηλικία των 53 ετών. Αυτό είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως αποτελεί πρόκληση γι' αυτούς που βγαίνουν στα 65. Έχετε στο μυαλό σας κάποια σχέδια για να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα;

    ΑΠ: Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό και τα θέματα περίθαλψης των στελεχών των Ε.Δ. είναι δεδομένα και δεν υπάρχουν σκέψεις να αλλάξουν. Άλλωστε εντάσσονται στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που έχει ήδη ρυθμιστεί βάσει του νόμου Ρέππα, όπως τον αποκαλούμε.

    Όσον αφορά τώρα τα στελέχη των Ε.Δ. υπήρξαν κάποιες σκέψεις δικές μου, τις οποίες και συζήτησα, για να μπορέσω να διορθώσω κάποιες αδικίες που κατά τη γνώμη μου υπάρχουν, λόγω του αυστηρού συστήματος της επετηρίδας. Πολλές φορές όταν προάγεται κάποιος που βρίσκεται από κάτω στο βαθμό επετηρίδας, υποχρεωτικά αυτός που προηγείται αποστρατεύεται, ενώ μπορεί να μη θέλει. Ενώ μπορεί να είναι πολύ νέος στην ηλικία.

    Πιστεύω λοιπόν ότι μπορεί να διορθωθεί μια αδικία του αυστηρού συστήματος της επετηρίδας. Διότι είναι άλλο να θες να μείνεις να δουλέψεις και να αποστρατεύεσαι και άλλο υποχρεωτικά, ενώ θα πρέπει να βγεις στη σύνταξη, να σου προσθέτουν χρόνια. Άσχετο το ένα με το άλλο.

    Τίθεται λοιπόν, προς εξέταση, η ύπαρξη μια δεύτερης παράλληλης επετηρίδας, ώστε όσοι δεν θέλουν να αποστρατευτούν (και γεννάται αυτό το ζήτημα), να μην αποστρατεύονται. Αυτό όμως δεν είναι κάτι το υποχρεωτικό, κάτι που θα αυξήσει τα χρόνια ασφάλισης, την ηλικία όπως είπατε. Θεωρώ δε, ότι είναι πολύ ψυχοφθόρο για τους Αρχηγούς και την Πολιτική Ηγεσία οι κρίσεις και ταυτόχρονα θεωρώ ότι αν δοθούν κάποια κίνητρα ή αν θέλετε να δοθούν οι δυνατότητες, σε αυτούς που δεν θέλουν να αποστρατευτούν, να μπορούν να συνεχίσουν, τότε θα έχουμε λύσει κάποιες αδικίες του συστήματος. Θέλω να γίνει κατανοητό. Δεν υπάρχουν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Συζητούμε όμως να διορθώσουμε αδικίες του αυστηρού συστήματος της επετηρίδας. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου το 70 με 80% που αποστρατεύονται κάθε χρόνο, δεν θέλουν να αποστρατευτούν.

    ΕΡ: Δεν έχετε στο μυαλό σας δηλαδή τη σκέψη να αυξήσετε τα χρόνια παραμονής των αξιωματικών στο βαθμό που έχουν;

    ΑΠ: Και βέβαια όχι. Και δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και επαναλαμβάνω κι αν ακόμα υπάρξουν κάποιες συζητήσεις σε πολύ κατώτερο επίπεδο δεν είναι σκέψεις ή συζητήσεις με την έννοια του όρου που σας είπα δηλαδή της αύξησης της ηλικίας, αλλά γι' αυτούς που πραγματικά θέλουν να υπηρετήσουν. Άλλωστε όσοι θέλουν να φύγουν, ας φύγουν. Θα έλεγα ότι δεν προσφέρουν και πολλά αν το μυαλό τους είναι συνεχώς στο πότε φεύγουν.

    Ερ. Κύριε υπουργέ το θέμα της ΠΓΔΜ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, εσείς είστε σ΄ένα Υπουργείο το οποίο έχει κομβική σημασία και στις εξελίξεις και γενικώς με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ποια είναι η άποψη σας για την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε μέχρι αυτή τη στιγμή; Είστε αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή θα γίνει αποδεκτή μια λύση και από τη πλευρά της ΠΓΔΜ;

    ΑΠ: Πρέπει να σας πω, καταρχήν, πως εμείς πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διευρυνθεί και πρέπει οι γειτονικές μας χώρες να γίνουν μέλη του. Αυτό θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη σταθερότητα και την ειρήνη που απαιτείται να υπάρχει στην ταραγμένη αυτή περιοχή. Άλλωστε επαναπροσδιορίσαμε τους σκοπούς και τους στόχους του ΝΑΤΟ, το μετασχηματισμό και τη μετεξέλιξή του. Διότι πρέπει να γίνει ιδιαίτερα κατανοητό ότι το ΝΑΤΟ, αυτή τη περίοδο, που δεν υπάρχει το σύμφωνο Βαρσοβίας κι ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει και οι συγκυρίες και το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό, έχει εντελώς διαφορετικές προοπτικές για το μέλλον. Δεν είναι δηλαδή ένας στρατιωτικός οργανισμός μόνο. Είναι τώρα πιο πολιτικός και οι δράσεις του θα είναι δράσεις προς όφελος όλων. Άρα όσες περισσότερες χώρες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε δυνάμεις ειρήνης, σε δυνάμεις που θέλουν να συμβάλλουν καθοριστικά στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου σε χώρες που κατά τη γνώμη των πολιτικών και του ΟΗΕ κινδυνεύουν ή έχουν ζητήματα, τόσο καλύτερα.

    Το ΝΑΤΟ σήμερα έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα. Ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε όλες τις περιοχές και δρα πλέον κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ. Δεν πρόκειται να πάρει δική του απόφαση και να έχει μία στρατιωτική επιχείρηση σε κάποια περιοχή χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί, να έχει εξετασθεί και να υπάρχει πολιτική απόφαση αλλά και η ομπρέλα του ΟΗΕ.

    Άρα λοιπόν, πρώτον έχουμε το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, που αποφασίστηκε στο Βουκουρέστι, γιαυτό και ήταν ιστορικής σημασίας εκείνη η σύσκεψη. Δεύτερον το ΝΑΤΟ εξελίσσεται και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επιτροπή που συζητά σε ανώτατο επίπεδο τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας με μια μακροπρόθεσμη προοπτική της Ρωσίας, ίσως, αν η ίδια κάποια στιγμή σκεφτεί ή θελήσει, να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή συζητούνται τα πάντα με τη Ρωσία. Μπορεί να υπάρχουν οι όποιες διαφορετικές εκτιμήσεις, αντιλήψεις, απόψεις αλλά υπάρχει ένα κανάλι συζήτησης, που αν θέλετε τη προηγούμενη δεκαετία θα θεωρείτο κάτι αδιανόητο. Λοιπόν, έχουμε διαφορετικές πολιτικές συγκυρίες, έχει τελειώσει ο ψυχρός πόλεμος, υπάρχουν νέες δομές στο ΝΑΤΟ, περισσότερο πολιτικές και το ερώτημα είναι: Βοηθά την Ελλάδα το να έχει τις όμορες γειτονικές χώρες στο ΝΑΤΟ και να έχει καλή σχέση και καλή συνεργασία;

    Διότι προσέξτε, ότι και να γίνει με τα Σκόπια ένα δεν αλλάζει: Ότι αυτοί είναι εδώ και μεις εδώ, ότι είμαστε γείτονες, ότι θα πρέπει να ζήσουμε μαζί τα επόμενα χρόνια. Άρα δεν πρέπει να χτίσουμε από τώρα τις καλές σχέσεις ώστε μακροπρόθεσμα οι νεότερες γενιές να μπορούν πράγματι να ζήσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Τι πρέπει: να καλλιεργήσουμε συναισθήματα έχθρας; συναισθήματα αντιδικίας; Όχι! το ακριβώς αντίθετο. Γιαυτό ακριβώς εμείς είπαμε ότι σχέσεις εμπιστοσύνης και συμμαχίας δεν μπορούν να χτιστούν εάν τα προβλήματα δεν λυθούν. Δεν μπορείς πάνω στα προβλήματα να χτίσεις καλές σχέσεις εμπιστοσύνης, δεν γίνεται. Περιμένουμε λοιπόν και η άλλη πλευρά να κάνει τα δικά της βήματα. Και πρέπει να σας πω ότι το ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή, ο Καραμανλής είναι ένας Μακεδών Πρωθυπουργός με ιδιαίτερες ευαισθησίες, αποδέχεται μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι μια πολλή μεγάλη προσφορά προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Κι' αυτό πρέπει να γίνει ευρύτερα κατανοητό. Δεν είναι μια υποχώρηση. Δεν είναι μια κίνηση αβροφροσύνης. Είναι μια προσφορά στην ειρήνη, στο ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή, στη σταθερότητα που απαιτείται να έχουμε.

    Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή το ζήτημα. Εμείς δεν θέλουμε να πούμε ποιο όνομα θα μας άρεσε ή θα μας βόλευε γιατί θα "καιγόταν". Θα σκεφτόταν η άλλη πλευρά, "α! αυτό αρέσει στους Έλληνες; Δεν πρέπει να το δεχτούμε". Εμείς βάλαμε τα κριτήρια, το περιγράψαμε. Από κει και πέρα είπαμε πολλά πάνω στο τραπέζι, τα οποία ο διαπραγματευτής μπορεί να συζητήσει και να προτείνει.

    Αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί λύση. Δεν ξέρω το πότε, γιατί η προεκλογική περίοδος δυστυχώς δεν είναι καλή για τέτοια ζητήματα, παρότι έχει και κάτι θετικό, αφού αν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο προεκλογικά θα το έχουν αποδεχτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις των Σκοπίων.

    Αυτό θα είναι κάτι θετικό, διότι όπως γνωρίζετε αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συναίνεση και μια ευρύτερης συμμαχίας Κυβέρνηση και ίσως αυτό θα μας βοηθούσε. Όμως έχω την αίσθηση ότι σε μια προεκλογική περίοδο, που πολλές φορές αυτά τα ζητήματα γίνονται και θέματα της ατζέντας των εκλογών, ίσως δεν μπορέσουν να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν. Ευχής έργο θα είναι να συμφωνήσουν.

    ΕΡ: Αναφερθήκατε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Τα σενάρια για την εγχώρια πολιτική σκηνή τα έχετε ακούσει. Ποια είναι η άποψή σας; Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Θα ήταν εφικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

    ΑΠ: Ξέρετε είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πήγε μπροστά με κυβερνήσεις που είχαν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Που μέσα στη κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία μπορούσαν να συζητούν τις απόψεις. Γιατί και πλειοψηφία να έχεις, πρέπει να συζητάς. Πρέπει να υπολογίζεις τις κοινωνικές δυνάμεις και τα πολιτικά κόμματα και να προσπαθείς να βρεις την ευρύτερη δυνατή συναίνεση όταν πρόκειται να πάρεις πολύ μεγάλες αποφάσεις.

    Θέλω δηλαδή να πω ότι παρότι πιστεύω στην άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν σημαίνει αυτό ότι θα υπάρχει αυταρχισμός ή ετσιθελισμός ή οτιδήποτε δεν συνάδει με το δημοκρατικό πολίτευμα και τη δημοκρατική συμπεριφορά. Άρα θεωρώ ότι μπορείς να συνεννοείσαι με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα όμως να υπάρχει ημερομηνία λήψης απόφασης και ημερομηνία υλοποίησης της απόφασης.

    Αυτό είναι δύσκολο σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενισχύει κατά κάποιο τρόπο την εκτελεστική εξουσία χωρίς ταυτόχρονα να σταματά και τον έλεγχο ο οποίος απαιτείται να γίνεται.

    Εγώ δεν πιστεύω σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Βεβαίως είναι κάτι που αρέσει στον κόσμο αλλά δεν πιστεύω στην αποτελεσματικότητα τους με τα σημερινά ελληνικά δεδομένα. Η χώρα δεν είναι ένας σύλλογος για να κάνουμε ένα διοικητικό συμβούλιο και να συζητούμε. Εδώ πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις κάθε μέρα, κάθε ώρα. Πως λοιπόν θα λάβουμε τέτοιες αποφάσεις, σε πόσο χρονικό διάστημα και πως θα τις υλοποιήσουμε; Γι' αυτό ακριβώς επειδή δεν υπάρχει μία σύγκληση σ΄ένα μίνιμουμ πρόγραμμα μακροπρόθεσμα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων θεωρώ, - παρότι σας λέω καλό θα ήτανε - ότι είναι έως και αδύνατο.

    Η Ν.Δ. δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ λέει ότι "εγώ δεν συνεργάζομαι με τη Ν.Δ.". Η Ν.Δ. δεν μπορεί να συνεργαστεί με τα άκρα ή με άλλες δυνάμεις που απέχουν προγραμματικά. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει μία κυβέρνηση τέτοιας συνεργασίας με τη Ν.Δ. μέσα.

    Τώρα πρέπει να σας πω το εξής. Αυτά θεωρητικά με απασχολούν. Γιατί η συζήτηση είναι άκαιρη και κατά τη γνώμη μου και αποπροσανατολιστική. Υπάρχει νωπή εντολή. Πριν από λίγους μήνες, με τέσσερις μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα, η Ν.Δ. έλαβε σαφή και ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσει με την ίδια και με πιο μεγάλη, αν θέλετε, αποφασιστικότητα και τόλμη τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ξεκίνησε. Άρα αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους μας είναι όχι να συζητάμε τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν, αλλά πως θα επιλύσουμε τα καυτά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Γιατί αυτοί μας βαθμολογούν και γιαυτό το λόγο εμείς βρισκόμαστε εδώ.

    Πρέπει λοιπόν να σας πω ότι είμαι από τους πολιτικούς και πιστεύω ότι όλοι έτσι είμαστε, που δεν μας ενδιαφέρει να κρατάμε υπουργικές καρέκλες και να έχουμε συνεργασίες για να λεγόμαστε υπουργοί, αλλά για να μπορούμε να προσφέρουμε. Και η προσφορά είναι η επίλυση των καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες όχι μόνο σήμερα αλλά και για το μέλλον.

    ΕΡ: Έχετε να ανακοινώσετε κάτι ευχάριστο σε αυτούς που ήδη υπηρετούν;

    ΑΠ: Θέλω να σας πω, ότι ήδη έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα για την μείωση της θητείας σε πολλές συγκεκριμένες κατηγορίες: σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, σε οικογένειες που συνυπηρετούν, σε παιδιά τα οποία είναι προστάτες οικογενειών κ.α. Μακάρι να μπορούσαμε να μην υπήρχε καθόλου θητεία ή να μην χρειαζόντουσαν καθόλου οι Ένοπλες Δυνάμεις ως προς την εθνική τους αποστολή, γιατί επιτελούν και μεγάλη κοινωνική αποστολή. Μην ξεχνάμε την συνδρομή τους στις πυρκαγιές τις αεροδιακομιδές κ.α. Πρέπει να σας πω ότι δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει τρόπος μείωσης της θητείας. Εγώ είμαι από αυτούς που είχαν επιφυλάξεις όταν πήγα να υπηρετήσω. Όμως όταν απολύθηκα οι επιφυλάξεις μου είχαν αρθεί. Πιστεύω ότι αποκόμισα πολλά θετικά σε μια ηλικία ξέρετε που λειτουργεί περισσότερο ο ατομισμός , ο ωχαδερφισμός, και μια διαφορετική αντίληψη. Βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον και πρέπει να λειτουργήσεις συλλογικά, συνολικά. Αποκτάς περισσότερη ανθρώπινη αλληλεγγύη, βλέπεις ότι και οι άλλοι έχουν τα ίδια προβλήματα ή και περισσότερα προβλήματα από εσένα και λες "θα παλέψουμε εδώ να τα λύσουμε όλοι μαζί".

    Κατά συνέπεια εγώ σας λέω ότι δεν πάθαμε και τίποτε εμείς που υπηρετήσαμε και μάλιστα πολύ περισσότερα χρόνια και σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από τις σημερινές. Ξέρετε όταν συζητώ πολλές φορές με τα παιδιά που απολύονται βλέπω ότι έχουν ξεπεράσει όλες τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις που είχαν πριν παρουσιαστούν. Θέλω να σας πω ότι προσπαθούμε να βρίσκουμε συνεχώς τρόπους ώστε να μην θεωρείται η θητεία χαμένος χρόνος για τον νέο ή κάτι ξεκομμένο από την κοινωνία. Έχουμε αυτή την στιγμή βάλει στο πρόγραμμα κατά την διάρκεια της θητείας σεμινάρια για τη σωστή συγκοινωνιακή αγωγή, για τη διατροφική αγωγή, έχουμε τριήμερα, τετραήμερα σεμινάρια για την προστασία του περιβάλλοντος και για τις πυρκαγιές καθώς και για το πώς πρέπει να κινηθούν σε ώρα ανάγκης. Προσπαθούμε δηλαδή μέσα από την θητεία να τους κάνουμε να γίνουν πιο ενεργοί πολίτες, πιο ανήσυχοι πολίτες, αν θέλετε και πιο αμφισβητίες προς την εξουσία, αλλά με γόνιμη αμφισβήτηση, με προτάσεις. Τώρα σε όλα σχεδόν τα Κέντρα υπάρχει το ιντερνετ. Μπορούν να επικοινωνήσουν, να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους καλύτερα από ότι πριν. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε πιο παραγωγική την θητεία.

    Σκεφτόμαστε να εντάξουμε την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ώστε αν θέλουν κάποια παιδιά να φοιτήσουν αυτόν τον ένα χρόνο της θητείας και να δίδεται μια πιστοποίηση.

    [02] "Παραμένω στην πολιτική"

    "Παραμένω στην πολιτική", δήλωσε η κ.Μ.Γιαννάκου, στην πρώτη συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ μετά την περιπέτεια της υγείας της, και εμφανίστηκε αποφασισμένη να συνεχίσει δυναμικά τη ζωή της.

    "Οφείλω να ζήσω για να είμαι κοντά στο παιδί μου... Είμαι πολιτικό πρόσωπο και θα παραμείνω", τόνισε η πρώην υπουργός, η οποία σε λίγες ημέρες θα πάρει εξιτήριο από το "Ερρίκος Ντυνάν", όπου νοσηλεύεται. "Θα συνεχίσω την κινησιοθεραπεία μέχρι να μπει το τεχνητό μέλος και από κει και πέρα θέληση και διάθεση να υπάρχουν", είπε.

    Οπως ανέφερε στη δημοσιογράφο κ.Μαρία Χούκλη, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της την επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός και συζήτησαν, ενώ με πολύ συγκίνηση εξέφρασε δημόσια την αγάπη της σε όλους εκείνους που της συμπαραστάθηκαν.

    Κάνοντας την αυτοκριτική της η κ.Γιαννάκου, σημείωσε πως μπορεί να έκανε λάθος που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δουλειά της, αφήνοντας κατά μέρος την επικοινωνιακή πολιτική.

    "Αλλά και πάλι εαν είχα να επιλέξω θα διάλεγα για μια ακόμη φορά την πραγματική δουλειά και μόνον", υπογράμμισε.

    Τέλος η κ.Γιαννάκου, δήλωσε ότι "δεν θέλω να σκέφτομαι τι μου έχει λείψει αλλά τι θα κάνω από δω και στο εξής".

    [03] Στις 20 Μαίου οι πανελλήνιες

    Στις 16 Μαΐου θα λήξουν τα μαθήματα στα ημερήσια, εσπερινά γυμνάσια, γενικά λύκεια, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ και ΕΠΑΣ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

    Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των Α΄και Β΄τάξεων, καθώς και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας (μαθητές με αναπηρία τουλάχιστον 67%) με θέματα του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων, θα αρχίσουν στις 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 18 Ιουνίου.

    Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄τάξης στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο θα αρχίσουν στις 20 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 3 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο. Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄τάξης στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τις 5 Ιουνίου μέχρι 19 Ιουνίου.

    ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

    Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών των Α΄ Β΄ Γ΄ Τάξεων, καθώς επίσης και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας με θέματα του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων, θα αρχίσουν στις 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 18 Ιουνίου. Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄τάξης στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο θα αρχίσουν στις 19 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 2 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο. Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄τάξης στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τις 5 Ιουνίου μέχρι και 19 Ιουνίου.

    ΤΕΕ-ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, Επαγγελματικά Λύκεια, Επαγγελματικές Σχολές)

    Οι προαγωγικές εξετάσεις της Α΄τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑΛ θα διεξαχθούν από 19 Μαϊου μέχρι και 6 Ιουνίου. Οι προαγωγικές εξετάσεις της Β΄ τάξης των ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑΛ θα διεξαχθούν από 19 Μαΐου μέχρι και 10 Ιουνίου. Οι προαγωγικές εξετάσεις της Α΄τάξης των ΕΠΑΣ θα διεξαχθούν από 19 Μαΐου μέχρι και 30 Μαΐου. Οι πτυχιακές εξετάσεις του Β΄κύκλου των Ημερησίων και Εσπερινών ΤΕΕ σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα διεξαχθούν από 19 Μαΐου μέχρι και 2 Ιουνίου. Οι πτυχιακές εξετάσεις του Β΄κύκλου των Ημερησίων ΤΕΕ σε εθνικό επίπεδο θα διεξαχθούν από 12 Ιουνίου μέχρι και 19 Ιουνίου, ενώ τέλος, οι πτυχιακές εξετάσεις του Β΄κύκλου των Εσπερινών ΤΕΕ σε εθνικό επίπεδο θα διεξαχθούν στις 12 και 13 Ιουνίου.

    Μέτρα για το αδιάβλητο των εξετάσεων

    Επιπλέον μέτρα που διασφαλίζουν το αδιάβλητο των Πανελληνίων Εξετάσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μετά τη συνάντηση, χθες, του υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη με τους διευθυντές των βαθμολογικών κέντρων, στους οποίους έδωσε οδηγίες για τη σωστή και αδιάβλητη βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων

    Όπως δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτρης Πλατής το υπουργείο Παιδείας έχει λάβει μέτρα υπέρ του υποψηφίου, όπως για παράδειγμα τροποποιήθηκε το προεδρικό διάταγμα 60/2006 για την αναβαθμολόγηση των γραπτών. Σύμφωνα με την τροποποίηση τελικός βαθμός του γραπτού υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των δύο μεγαλύτερων βαθμών. Ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε, δίδεται στην επιλογή των προσώπων που θα βαθμολογήσουν και θα αναβαθμολογήσουν τα γραπτά των υποψηφίων, οι οποίοι θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια.

    Ιδιαίτερα για το αδιάβλητο των εξετάσεων ο κ. Πλατής τόνισε οτι το υπουργείο έχει προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα τα οποία θα τοποθετηθούν στα εξεταστικά κέντρα και θα απενεργοποιούν, εάν τυχόν υπάρχουν,τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία όμως ούτως ή άλλως απαγορεύονται. Επίσης, ο γενικός γραμματέας τόνισε οτι δόθηκε εντολή ώστε, οι Πρόεδροι των Βαθμολογικών Κέντρων αλλά και των Νομαρχιακών Επιτροπών να μην έχουν συγγένεια έως και τρίτου βαθμού με οποιονδήποτε υποψήφιο δίνει εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη θα γίνει ανακατανομή των βαθμολογικών κέντρων σε όλη τη χώρα έτσι ώστε να μην γνωρίζει κανένας που βαθμολογείται το γραπτό του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 April 2008 - 8:30:31 UTC