Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις
  • [02] Παράταση για τέλη και ΕΤΑΚ
  • [03] Στο ένα ευρώ το εισιτήριο

  • [01] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

    Το Ισραήλ απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία από διάφορες πλευρές, ενώ η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες για το θέμα της Γάζας ολοκληρώθηκε χωρίς το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασε η Λιβύη να τεθεί προς ψήφιση, καθώς Δυτικές χώρες το απέρριψαν χαρακτηρίζοντάς το μεροληπτικό.

    Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι επισκέπτεται τη Γαλλία σήμερα Πέμπτη. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ την προσεχή Δευτέρα.

    Το Ισραήλ είναι "αποφασισμένο να διευρύνει και να εμβαθύνει" τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός ¶μυνας, Εχούντ Μπάρακ, καθώς κλιμακώνονται για πέμπτο 24ωρο οι επιθέσεις εναντίον της Γάζας, με στόχο τη Χαμάς, που ελέγχει την περιοχή.

    Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιδρομές θα πρέπει να σταματήσουν πριν συζητηθεί οποιαδήποτε πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Πρώτα πρέπει να σταματήσει η σιωνιστική επίθεση χωρίς όρους... Δεύτερο, να αρθεί ο αποκλεισμός και να ανοίξουν όλα τα μεθοριακά περάσματα, διότι ο αποκλεισμός είναι η αιτία όλων των προβλημάτων στη Γάζα. Μετά από αυτά, θα είναι πιθανό να συζητήσουμε για όλα τα θέματα χωρίς καμία εξαίρεση", δήλωσε ο Χανίγια.

    Καταδικάζοντας την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ως μία "στυγερή επίθεση" και "τρομερό έγκλημα", ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό την παρούσα μορφή τους.

    "Δεν θα διστάσουμε να αναβάλλουμε (τις διαπραγματεύσεις) εάν έλθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας, βλάψουν τα δίκαιά μας ή γίνουν πρόσχημα για επίθεση", ανέφερε στο μήνυμά του ο Μαχμούντ Αμπάς.

    Σύμφωνα με Ισραηλινές πηγές, μαχητικά έκαναν τουλάχιστον 10 επιδρομές νωρίς σήμερα Πέμπτη. Πηγές της Χαμάς ανέφεραν ότι τα κτήρια όπου στεγάζονταν τα υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Επλήγη επίσης το Κοινοβούλιο. Στο μεταξύ, Ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στην μεθόριο.

    Οι νέες επιδρομές αυξάνουν σε 399 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν βρει το θάνατο από την έναρξη των Ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο --περιλαμβανομένων 180 αμάχων. Οι τραυματίες είναι περίπου 2.000, σύμφωνα με τον δρ. Χασάνεϊν.

    Διπλωματικός πυρετός

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή εμπλέκεται σε "έναν κύκλο βίας" λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία του σε τέσσερις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τη Συρία, με στόχο να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

    Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Δαμασκό και αργότερα σήμερα θα συνομιλήσει με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στο θέρετρο Ακάμπα της Ερυθράς Θάλασσας.

    Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιμένει για να πετύχει αμέσως μια μόνιμη εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς. "Είναι μια κατάσταση έντασης και κρίσης. Πρέπει να επιμείνουμε, να συνεχίσουμε τις εκκλήσεις για άμεση και μόνιμη εκεχειρία. Αυτό πρέπει να κάνουμε", επισήμανε μιλώντας στο κρατικό ισπανικό ραδιόφωνο.

    Ο πρόεδρος του Ιράν διεμήνυσε στις χώρες- μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, που συναντώνται σήμερα, ότι θα πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα και πρόσθεσε ότι η σύσταση επιτροπής ή οι ομιλίες επί του προβλήματος δεν επαρκούν αφού επιτρέπουν στο Ισραήλ να συνεχίζει τη δράση του.

    Οι 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν χθες σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποστολή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και την εντατική συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Το κείμενο αυτό θεωρείται ένα θετικό βήμα γιατί η Ευρώπη "μίλησε" με ενιαία φωνή, παρά τις αρχικές αντιθέσεις και απηχεί ακριβώς την ελληνική θέση όπως διατυπώθηκε από την υπουργό εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έλαβε μέρος στη σύνοδο. Η υπουργός, στην παρέμβαση της επικεντρώθηκε στην ανάγκη εφαρμογής άμεσης και διαρκούς παύσης του πυρός και στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια, αμέσως μόλις πάρει το πράσινο φως ότι τηρούνται οι όροι ασφαλείας.

    Όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έκαναν έκκληση για μια "μόνιμη κατάπαυση του πυρός" στη Γάζα, που θα επιτρέψει την "πρόσφαση ανθρωπιστικής βοήθειας" στους πάσχοντες, δήλωσε ο γάλλος υπουργός των Εξωτερικών, , μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

    "Ευχόμαστε να υπάρξει γρήγορα κατάπαυση του πυρός, καθώς και αυτή να είναι μόνιμη, που θα γίνει σεβαστή και θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, γιατί τα θύματα είναι πάρα πολλά ", ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

    Στο μεταξύ, κλιμάκιο ευρωπαίων υπουργών θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή, ενώ είναι πιθανή μια επίσκεψη του Ν.Σαρκοζί στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα.

    Η Χαμάς ανακοίνωσε, πάντως, πως οι διεθνείς μεσολαβητές που καταβάλουν προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα "βάζουν τα θύματα και τους θύτες στην ίδια μοίρα". "Οι προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα για να σταματήσουν οι μάχες και να επιτευχθεί εκεχειρία βάζουν τα θύματα (Παλαιστίνιοι) και τους θύτες (Ισραήλ) στην ίδια μοίρα", τόνισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Φαούζι Μπαρχούμ. "Οι αραβικές και διεθνείς προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων, στην ανοικοδόμηση της Γάζας και στο άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων", πρόσθεσε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

    ΟΗΕ: ¶μαχο ένα στα τέσσερα θύματα

    Τουλάχιστον 25% των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ήταν άμαχοι, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

    "Τουλάχιστον 25% αυτών που έχουν σκοτωθεί ήταν άμαχοι και μπορεί ο απολογισμός αυτός να αυξηθεί πολύ", δήλωσε σήμερα ο Γκρίστοφερ Γκάνες, εκπρόσωπος της UNRWA.

    Από την έναρξη, στις 27 Δεκεμβρίου, της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2000 τραυματιστεί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στη Γάζα.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNRWA, τουλάχιστον 42 από τους νεκρούς είναι παιδιά.

    "Οι συνθήκες για τους γονείς και τα παιδιά στη Γάζα είναι επικίνδυνες και τρομακτικές", αναφέρει εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο Μάξγουελ Γκέιλορντ, ο εκπρόσωπος του ειδικού συντονιστή του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή (UNSCO).

    Ο ίδιος ζήτησε να ανοίξουν και πάλι "το συντομότερο" τα οδικά σημεία διέλευσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η UNRWA πρέπει να παράσχει "επείγουσα επισιτιστική βοήθεια σε 750.000 ανθρώπους".

    Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

    Την άμεση δράση των ηγετών όλου του κόσμου συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών των αραβικών χωρών για την λήξη των βιαιοτήτων στην Γάζα, ζήτησε για άλλη μια φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι- Μουν, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή "απαράδεκτη".

    "Οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν ότι το Ισραήλ ενεργεί για την υπεράσπιση των εδαφών του", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου, υπερασπιζόμενος τις επιδρομές των Ισραηλινών καθώς τις θεωρεί απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς.

    Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ και να αποδεχθεί μια διαρκή κατάπαυση του πυρός για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι "αποφασισμένος" να εργαστεί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο στενός σύμβουλός του Ντέιβιντ ¶ξελροντ.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα έκανε σήμερα έκκληση για μία "άμεση κατάπαυση του πυρός"μεταξύ Ισραήλ και παλαιστίνιων ισλαμιστών της Χαμάς και για "άνοιγμα των περασμάτων" μεταξύ Αιγύπτου, Γάζας και Ισραήλ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και πάλι τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και ζήτησε να ληφθούν "επείγοντα μέτρα" για να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

    Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή καλεί σε "άμεση κατάπαυση των στρατιωτικών εχθροπραξιών που έχουν πολύ βαριές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας". Καλεί επίσης σταθερά "να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες που έχουν στόχο ισραηλινούς αμάχους".

    "Σε άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας" προσκάλεσαν οι υπουργοί των Εξωτερικών των μελών του "Κουαρτέτου" για τη Μέση Ανατολή, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και, βέβαια, ένας αντιπρόσωπος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ επέκρινε την "σκληρή επίθεση του Ισραήλ" στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποίησε ότι "τα αιματοβαμμένα χέρια" των Ισραηλινών προκαλούν την αγανάκτηση των Αράβων.

    Ωστόσο ο Μουμπάρακ, που έχει δεχτεί επικρίσεις ότι η Αίγυπτος βοηθά τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, κάτι που θεωρείται ότι οδήγησε και στον τερματισμό της εξάμηνης εκεχειρίας, επέρριψε ευθύνες και την Χαμάς για τη νέα έξαρση της βίας.

    "Εμείς λέμε στους (Ισραηλινούς) ηγέτες: φέρετε την ευθύνη για την σκληρή επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων, ανεξάρτητα από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα. Και τους λέμε: τα αιματοβαμμένα χέρια σας προκαλούν αισθήματα ιδιαίτερης οργής".

    Ωστόσο ο Αιγύπτιος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες και στη Χαμάς: "Σας προειδοποιήσαμε κατ΄επανάληψη ότι η απόρριψη της εκεχειρίας θα ωθήσει το Ισραήλ στο να επιτεθεί εναντίον της Γάζας. Το δικαίωμα στην αντίσταση εναντίον της κατοχής είναι διαρκές και νόμιμο, αλλά η αντίσταση πρέπει να αναφέρεται στο λαό της, ο οποίος αποφασίζει υπέρ ή κατά (της αντίστασης), με βάση πόσο όφελος επιτυγχάνεται ή πόσα ερείπια, καταστροφές και σπατάλη ζωών μαρτύρων επιφέρει", δήλωσε ο Μουμπάρακ.

    Σήμερα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών.

    Υπέρ των βομβαρδισμών η Τσεχία

    Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η οποία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιανουαρίου, τάχθηκε σήμερα υπέρ των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

    Η ΕΕ έχει απευθύνει έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 350 παλαιστίνιοι.

    Ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας.

    "Ας συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα: η Χαμάς αύξησε υπερβολικά τον αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από την λήξη της εκεχειρίας, στις 19 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι πλέον ανεπίτρεπτο", αναφέρει ο Σβάρτσενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Mlada Fronta Dnes.

    Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα

    Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα καταδίκασε την αιματουχία στη Γάζα.Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα προς τις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Δήλωση Γ.Παπανδρέου

    "Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή ζήτησε και σήμερα επαναλαμβάνει το αυτονόητο: Αμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας την καταδίκη με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξης βίας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει αναλάβει πρωτοβουλία για "την προώθηση της σύγκλισης περιφερειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής, η οποία πιστεύω ότι είναι ο κατάλληλος δίαυλος για την εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης".

    "Καταδικάσαμε και καταδικάζουμε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα που έχουν ως θύματα εκατοντάδες ζωές άμαχου πληθυσμού" είπε ο κ. Παπανδρέου ζητώντας άμεση παύση των βομβαρδισμών, εκεχειρία και παύση πυρός.

    "Το μακελειό, γιατί περί αυτού πρόκειται πρέπει να σταματήσει αμέσως" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την αναγκαιότητα άρσης του αποκλεισμού της Γάζας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό, ενώ εξέφρασε και τη στήριξή του στην πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ στηρίζω την οργάνωση αποστολών στην περιοχή για την παροχή κάθε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας" είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στις επαφές που είχε "με κυβερνήσεις, κόμματα και προσωπικότητες (καθώς) μπορούμε να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση της ανακωχής".

    "Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση συμφωνία μόνιμης εκεχειρίας και επιστροφής στο δρόμο του διαλόγου" είπε, τέλος, ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και συνομίλησε, για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο τριήμερο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ ¶νχελ Μορατίνος.

    Οι συνεχείς επαφές του κ. Παπανδρέου με πρόσωπα που μπορούν να έχουν ρόλο στην επίλυση της κρίσης, εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από τις προτάσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και την εκεχειρία, προτείνοντας τη σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης, στην οποία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις μεσημεριανές του δηλώσεις.

    Η πρόταση για τη σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης αντιμετωπίζεται θετικά από όλους τους μέχρι τώρα συνομιλητές του κ. Παπανδρέου. Εκτός των δύο προαναφερθέντων, θετική ήταν η στάση και του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί, ενώ διαφαίνεται ότι το κλίμα είναι ευρύτερα θετικό.

    Η περιφερειακή διάσκεψη, όπως προτείνεται από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, θα έχει ως αντικείμενο την ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, μέρος του οποίου θα είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η διάσκεψη θα ασχοληθεί και με ζητήματα όπως οι σχέσεις της δύσης με το Ιράν και τη Συρία, με στόχο την επίτευξη διαρκούς ειρήνης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ώστε να πάψει να αποτελεί αιτία συγκρούσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

    Η Αλ.Παπαρήγα τη Δευτέρα στη Ραμάλα

    Πενταμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για τη Ραμάλα, προκειμένου να εκδηλώσει και έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό.

    Οπως δήλωσε η κ. Παπαρήγα "δεν πρέπει να περάσει ούτε μια μέρα, ούτε ένα λεπτό χωρίς να εκδηλωθεί η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον παλαιστινιακό λαό, που δέχεται μια βάρβαρη ισραηλινή επίθεση".

    Την ευθύνη για την επίθεση η κ. Παπαρήγα έριξε εξίσου στην κυβέρνηση του Ισραήλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που όπως είπε, "δεν δείχνει ουδετερότητα η έλλειψη ικανότητας παρέμβασης αλλά είναι συνήγορος σε αυτή την επίθεση, είτε μοιράζοντας τις ευθύνες, είτε με το τελευταίο ψήφισμα, με το οποίο αναβάθμισε τις σχέσεις της με το Ισραήλ".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε ότι μια είναι η λύση αυτή ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

    Η Ελλάδα, ξεκινά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνονται ήδη στην Ελευσίνα 28 τόνοι βοήθειας οι οποίοι προγραμματίζεται να μεταφερθούν σήμερα με δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και στη συνέχεια να μεταφερθούν στη Γάζα.

    Τη βοήθεια συγκέντρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών (Hellenic Aid) για τις ανάγκες του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.

    Στην έκκληση για την συγκέντρωση υλικού ανταποκρίθηκαν άμεσα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Εθνικής ¶μυνας, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση « Γιατροί Καρδιάς» και άλλοι οργανισμοί.

    Η βοήθεια περιλαμβάνει φιάλες αίματος, ορούς, υγειονομικό υλικό και φάρμακα, και την αποστολή θα συνοδεύουν στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας.

    «Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της εκκλησίας 'Αλληλεγγύη' θα σπεύσει να βοηθήσει» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου και τόνισε ότι "όταν ακούμε ότι η καμπάνα χτυπάει για κάποιον που πέθανε δεν ψάχνουμε να δούμε ποιος είναι αυτός, αν είναι διαφορετικής εθνικότητας, χριστιανός ή αλλόδοξος, αλλά ότι είναι εικόνα του Θεού, από την οποία αφαιρείται η ζωή. Τα γεγονότα είναι τραγικά και πρέπει να τα σκεπτόμαστε όχι μόνο θεωρητικά αλλά και έμπρακτα".

    [02] Παράταση για τέλη και ΕΤΑΚ

    Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έτους 2009, που κανονικά έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2008, παρατείνεται μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2009, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας.

    Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης τα ειδικά σήματα θα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

    Οι κάτοχοι οχημάτων μέχρι 300 κυβικά θα πληρώσουν 18 ευρώ για να παραλάβουν το σήμα. Από 301 έως 785 κυβικά το σήμα κοστίζει 46 ευρώ, από 786 έως 1357 κυβικά 112 ευρώ και από 1358 έως 1928 κυβικά 202 ευρώ

    Οι κάτοχοι οχημάτων από 1929 έως 2357 κυβικά θα πληρώσουν 446 ευρώ και για πάνω από 2.358 κυβικά το σήμα κοστίζει 580 ευρώ.

    Η προθεσμία καταβολής του Ε.Τ.ΑΚ. παρατείνεται μέχρι και τις 15.01.2009

    [03] Στο ένα ευρώ το εισιτήριο

    Αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, αλλά και μειώσεις στις πάσης φύσεως κάρτες απεριορίστων διαδρομών, επέρχονται από σήμερα. Πρόκειται για αυξήσεις, η απόφαση για τις οποίες είχε ληφθεί τον περασμένο Μάϊο.

    Συγκεκριμένα, το ενιαίο εισιτήριο το οποίο ισχύει για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έχει διάρκεια μιάμιση ώρα από 80 λεπτά που είναι σήμερα πηγαίνει στο ένα ευρώ.

    Η μηνιαία κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ και Τράμ που σήμερα κοστίζει 17,5 ευρώ μειώνεται στα 15 ευρώ. Η μηνιαία κάρτα για τον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα κοστίζει 25 ευρώ, και για το Μετρό 30 ευρώ. Οι δύο αυτές τελευταίες κάρτες είναι νέα προϊόντα. Η μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα θα κοστίζει 35 ευρώ από 38 που είναι σήμερα.

    Οι ετήσιες κάρτες για λεωφορεία, τράμ και Τρόλεϊ που τώρα κοστίζουν 175 ευρώ, μειώνονται στα 150 ευρώ, ενώ η ετήσια κάρτα για όλα τα μέσα θα κοστίζει πλέον 350 ευρώ από 380 που είναι σήμερα.

    Τέλος, υπάρχουν και δύο νέες ετήσιες κάρτες για τον Ηλεκτρικό που θα κοστίζει 250 ευρώ και για το μετρό που θα κοστίζει 300 ευρώ.

    Οπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών κ. Σιμόπουλος το υπουργείο επειδή θέλει να προσελκύσει περισσότερους καθημερινούς επιβάτες -για προφανείς λόγους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μειώνει τις τιμές των μαζικών προϊόντων αφενός:

    "Μειώνονται όλες οι ετήσιες, μηνιαίες και εβδομαδιαίες κάρτες κατά περίπου 10%. Επιπλέον, θέτει σε κυκλοφορία νέα μαζικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά είτε στο Αττικό Μετρό -την ΑΜΕΛ, είτε στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο -ΗΣΑΠ. Και αυτά με πολύ χαμηλές τιμές. Στόχος, η προσέλκυση νέων, καθημερινών επιβατών και η επιβράβευση με τις χαμηλότερες τιμές, στους καθημερινούς επιβάτες, επισημαίνει ο κ. Σιμόπουλος.

    Από εκεί και πέρα τα μεμονωμένα εισιτήρια καταργούνται και ισχύει μόνον το ενιαίο εισιτήριο με ισχύ μιάμισης ώρας, ένας χρόνος υπεραρκετός π.χ. για να κατέβει κάποιος με ένα εισιτήριο του ενός ευρώ από το Παγκράτι ή την Κυψέλη στην Αθήνα για να κάνει τα ψώνια του και να γυρίσει, μετά από μιάμιση ώρα αφότου μπήκε στο πρώτο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, πίσω στο σπίτι του. Αυτός είναι ο στόχος: Επιβράβευση του καθημερινού επιβάτη και διευκόλυνση εκείνων που θέλουν να κάνουν μεμονωμένες μετακινήσεις, ώστε να χρησιμοποιήσουν συνδυασμένα μέσα, με ένα τελικά λογικής τιμής εισιτήριο, τονίζει χαρακτηριστικά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 January 2009 - 7:30:15 UTC