Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η χερσαία επιχείρηση

  • [01] Σε εξέλιξη η χερσαία επιχείρηση

    Ισραηλινά άρματα μάχης και πεζικό ενεπλάκησαν σε μάχες με αντάρτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας νωρίς σήμερα Κυριακή, καθώς συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση που άρχισε μια εβδομάδα μετά την έναρξη των σαρωτικών αεροπορικών βομβαρδισμών -- που παρ' όλ' αυτά δεν πέτυχαν να σταματήσουν την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

    Φορώντας ειδικό εξοπλισμό νυκτερινής όρασης στα κράνη τους και καμουφλάζ στα πρόσωπα, Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στην πυκνοκατοικημένη περιοχή το Σάββατο μαζί με ίλες αρμάτων μάχης από τέσσερα σημεία με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν οκτώ ανθρώπους, πέντε μαχητές της Χαμάς και τρεις αμάχους, αυξάνοντας τον απολογισμό των Παλαιστινίων νεκρών από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ σε πάνω από 450, δήλωσαν ιατρικές πηγές.

    Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 30 άνδρες του τραυματίσθηκαν στη χερσαία επιχείρηση που οι δυνάμεις του διεξάγουν στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει καλέσει χιλιάδες εφέδρους σε υπηρεσία και εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων εκτίμησε ότι η χερσαία επιχείρηση θα διαρκέσει "πολλές ημέρες".Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και στα σύνορα με το Λίβανο, προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την λιβανική Χεζμπολάχ.

    Η Χαμάς υποσχέθηκε πως θα μετατρέψει την Λωρίδα της Γάζας σε ένα "νεκροταφείο" για τον ισραηλινό στρατό.Το Ισραήλ θα πληρώσει "βαρύ τίμημα" ως αντίποινα για την χερσαία επίθεσή του στην Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε με ανακοίνωσή του το ένοπλο σκέλος της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ.

    Το ενδεχόμενο η χερσαία επιχείρηση να προκαλέσει ακόμη βαρύτερο απολογισμό νεκρών αναμένεται να εντείνει τις διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να σταματήσει την μεγαλύτερη επιχείρηση των ενόπλων του δυνάμεων στην Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Η επιχείρηση ενέχει εκτός των άλλων και σοβαρά πολιτικά ρίσκα για τους Ισραηλινούς πολιτικούς εν όψει των εκλογών της 10ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ισραηλινούς και δυτικούς αναλυτές.

    Τα δεινά του 1,5 εκατ. Παλαιστινίων που συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας γίνονται όλο και πιο απελπιστικά. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κλειστεί στα σπίτια τους εδώ και ημέρες, υπό τον τρόμο των διαρκών βομβαρδισμών, και οι προμήθειές τους σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα εξαντλούνται ταχύτατα.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι Ισραηλινές δυνάμεις--κυρίως άρματα μάχης--έχουν λάβει θέσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σε περιοχές που χρησιμοποιούν συχνά Παλαιστίνιοι μαχητές για να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, καθώς και κοντά στη νότια πόλη Ράφα, πλησίον του σημείου ελέγχου Ερέζ, στην μεθόριο της Λωρίδας με την Αίγυπτο.

    Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζ ελ Ντίν αλ Κάσαμ, δήλωσε ότι πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες θα βρουν το θάνατο ή θα αιχμαλωτισθούν. "Ο σιωνιστικός εχθρός πρέπει να ξέρει ότι θα τη χάσει τη μάχη του στη Γάζα", είπε ο εκπρόσωπος, Άμπου Ουμπέιντα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Ha'aretz, Ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν χθες Σάββατο να εισδύσουν στην περιοχή Σατζαΐγιεχ στην πόλη της Γάζας αλλά απωθήθηκαν.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον το 25% των 453 Παλαιστινίων που έχουν βρει το θάνατο έως σήμερα από την επιχείρηση είναι άμαχοι. Ωστόσο Παλαιστινιακές πηγές ανεβάζουν το ποσοστό στο 40%. Πάνω από 2.050 άλλοι έχουν τραυματισθεί.

    Ακαρπη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τη συνεδρίασή του στην διάρκεια της οποίας εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για την έκδοση ανακοίνωσης για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη προέδρου του ΣΑ, ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ζαν-Μωρίς Ριπέρ.

    Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και πιθανώς κάποια ακόμη χώρα-μέλος του Συμβουλίου απέρριψαν το σχέδιο ανακοίνωσης της Λιβύης με το οποίο εκφραζόταν ανησυχία για την χερσαία επιχείρηση και απηύθυνε έκκληση για άμεση εκεχειρία, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Ο Αλεχάνδρο Γουλφ, αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αισθάνεται ότι δε χρειάζεται η έκδοση τέτοιου κειμένου διότι το Ισραήλ, ένα "κράτος-μέλος του ΟΗΕ" έχει δικαίωμα "να αμυνθεί" εναντίον των "τρομοκρατών" της Χαμάς, στην οποία επέρριψε ακέραια την ευθύνη για "τα δεινά του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα".

    Ο Ριπέρ στις δηλώσεις του επισήμανε ότι παρά το ότι πολλές χώρες του Συμβουλίου συμφώνησαν σε θεμελιώδη ζητήματα, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία.

    Ο Γουλφ απέρριψε επικρίσεις περί "δυσλειτουργίας" του Οργανισμού εξ αιτίας της στάσης της Ουάσινγκτον.

    Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

    Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, πρώην ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, "καλεί τη Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών και το Ισραήλ να τερματίσει τη χερσαία επιχείρησή του", σημείωσε ο εκπρόσωπος.Ο ισπανός υπουργός τηλεφώνησε χθες, Σάββατο, στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να του εκφράσει την αλληλεγγύη

    Τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε χθες, Σάββατο, το βράδυ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν "το ταχύτερο δυνατό" μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν στην ισραηλινή κυβέρνηση την ανησυχία τους ότι "οποιαδήποτε στρατιωτική δράση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πιθανές συνέπειες στους αμάχους".

    "Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος παρακολουθεί από κοντά τα παγκόσμια γεγονότα, εκ των οποίων η κατάσταση στη Γάζα", αλλά "υπάρχει μόνον ένας πρόεδρος κάθε φορά και θέλουμε να το σεβαστούμε αυτό", δηλώνει σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του Ομπάμα, Μπρουκ Άντερσον, αιτιολογώντας τη σιγή του για τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

    Η τσεχική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ότι το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί στρατιωτικές ενέργειες που πλήττουν μαζικά αμάχους.

    "Η εξαπόλυση χερσαίων επιχειρήσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας δεν προκαλεί έκπληξη, υπήρχαν ενδείξεις (που έδειχναν) ότι το Ισραήλ εξέταζε την ανάληψη της δράσης αυτής", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

    Η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση καταδεικνύει την ανάγκη για άμεση εκεχειρία, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, προειδοποιώντας ότι η στρατιωτική κλιμάκωση θα προκαλέσει "φρίκη και φόβο".

    Η Γαλλία καταδικάζει την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση κατά της Γάζας και κρίνει ότι "η επικίνδυνη αυτή στρατιωτική κλιμάκωση περιπλέκει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας" για να εξασφαλίσει μια εκεχειρία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Η Γαλλία καταδικάζει την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση κατά της Γάζας, όπως καταδικάζει τη συνέχιση της ρίψης ρουκετών", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου.

    "Η επικίνδυνη αυτή στρατιωτική κλιμάκωση περιπλέκει τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλία, τα μέλη του Κουαρτέτου και τα κράτη της περιοχής για να σταματήσουν οι μάχες, να χορηγηθεί άμεσα βοήθεια στους αμάχους και να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία, όπως ζήτησαν οι 27 υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 30 Δεκεμβρίου", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

    Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Λονδίνου εναντίον των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.Εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε λόγο για 10.000 ώς 12.000 διαδηλωτές, ενώ οι οργανώσεις που συμμετείχαν μιλούν για περισσότερους από 60.000.

    Πολλές προσωπικότητες, όπως η τραγουδίστρια Ανι Λένοξ, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον και ο βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουέι, ηγήθηκαν της πορείας των διαδηλωτών που ξεκίνησε από τις όχθες του Τάμεση για να καταλήξει στην Πλατεία Τραφάλγκαρ.

    Οι διαδηλωτές όταν έφτασαν στην Ντάουνινγκ Στριτ πέταξαν περισσότερα από χίλια παλιά παπούτσια προς την κατοικία του βρετανού πρωθυπουργού, μιμούμενοι τον ιρακινό δημοσιογράφο που πέταξε τα παπούτσια του στον πρόεδρο Μπους.

    Περίπου 2.000 από τους διαδηλωτές μετά τις ομιλίες, κατευθύνθηκαν στην ισραηλινή πρεσβεία στο δυτικό Λονδίνο. Επίσης, 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μάντσεστερ, 600 στο Εδιμβούργο και 500 στην Γλασκώβη.

    Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των ισραηλινών επιθέσεων στην Ιταλία, κυρίως στο Μιλάνο, όπου έκαψαν σημαίες του Ισραήλ.

    Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης κρατώντας πανό με αντισημιτικά συνθήματα και πετώντας παπούτσια, όπως συνέβη και στο Λονδίνο.

    Στη Ρώμη 2.000-3.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στο ιστορικό κέντρο κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωτογραφίες των θυμάτων. Διαδηλώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στο Τορίνο, μετέδωσε το πρακτορείο Αnsa.

    Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν στο Άμστερνταμ κατά των ισραηλινών επιδρομών και η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις, ενός άντρα που πετούσε πέτρες και μιας γυναίκας που κρατούσε ένα πανό το οποίο συνέκρινε τις ισραηλινές επιδρομές με το Ολοκαύτωμα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Χάγη και στο Ρότερνταμ.

    Επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων, που διαμένουν στην Κύπρο και Κυπρίων αστυνομικών σημειώθηκαν, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να διασπάσουν αστυνομικό κλοιό προς την πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία.

    Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον του Ισραήλ στα αραβικά και στα ελληνικά και έκαψαν σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Επίσης, πέταξαν πορτοκάλια, ξύλα και πέτρες. Τα επεισόδια έληξαν μετά από παρέμβαση ψυχραιμότερων διαδηλωτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

    Συγκέντρωση στην Αθήνα

    Με συγκέντρωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, και μετά από επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

    Στο συλλαλητήριο κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας συμμετείχαν ο ΣΥΝ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, καθώς επίσης και συνδικαλιστικές, αντιπολεμικές και παλαιστινιακές οργανώσεις, παραβρέθηκαν δε, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, καθώς επίσης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας και Σοφία Σακοράφα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 January 2009 - 5:30:11 UTC