Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχες στη Λωρίδα της Γάζας
  • [02] Συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ
  • [03] ΠΑΣΟΚ: "Απερίφραστη καταδίκη"
  • [04] "Να σοβαρευτούν ΗΠΑ και ΕΕ"
  • [05] Επιδείνωση του καιρού

  • [01] Μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

    Συνεχίζονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας με τη συνδρομή του πυροβολικού και της αεροπορίας. Οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις, έχουν κόψει στα δύο τη Λωρίδα της Γάζας και συνεχίζουν να βάλλουν κατά στόχων της Χαμάς.

    Οι εκρήξεις από τις μάχες συγκλόνιζαν καθβ όλη τη διάρκεια της νύκτας τη Γάζα, καθώς οι ισραηλινοί στρατιώτες μετακινήθηκαν σε μία ζώνη στα βόρεια και ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μην πληγούν κατά τη διάρκεια των μαχών. Πολλές οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο σε κοντινά σχολεία που λειτουργεί ο ΟΗΕ.

    Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε πάνω από 30 στόχους κατά τη διάρκεια της νύκτας, μεταξύ αυτών και πολλά κτήρια τα οποία η Χαμάς χρησιμοποιούσε ως αποθήκες όπλων, σήραγγες κι έναν υποτιθέμενο εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες γιβ άλλες απώλειες κατά τη διάρκεια αυτού του βομβαρδισμού.

    Σε ανακοίνωση στρατιωτικής εκπροσώπου στο Τελ Αβίβ, "Οι αεροπορικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε 30 στόχους την προηγούμενη νύκτα στη Λωρίδα της Γάζας. Η αεροπορία έπληξε ιδιαίτερα ένα τέμενος στη Τζαμπαλίγια όπου υπήρχαν αποθηκευμένα όπλα, καθώς και σπίτια στα οποία υπήρχαν κρύπτες όπλων και οχήματα που μετέφεραν εκτοξευτήρες ρουκετών και ενόπλους", δήλωσε.

    Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έρευνες από σπίτι σε σπίτι των ισραηλινών στρατιωτών για τον εντοπισμό υπόπτων της Χαμάς. Η ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία ανέφερε μάχες εκ του συστάδην μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς στους δρόμους της Πόλης της Γάζας και για την αποτροπή χάρις στην επέμβαση του στρατού της αιχμαλωσίας ενός ισραηλινού στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαχών μέσα σε μία κατοικία της πόλης.

    Ο ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες απέρριψε την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε όμως ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει την Λωρίδα της Γάζας.

    "Δεν σκοπεύουμε ούτε να καταλάβουμε τη Γάζα, ούτε να συντρίψουμε την Χαμάς, αλλά να συντρίψουμε την τρομοκρατία. Και η Χαμάς χρειάζεται ένα πραγματικό και σοβαρό μάθημα. Και τώρα το λαμβάνει", δήλωσε ενώ απέρριψε, επίσης, το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας για να τερματιστούν οι μάχες.

    "Δεν θα δεχτούμε την ιδέα ότι η Χαμάς θα συνεχίζει τα πυρά και ότι εμείς θα κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός. Δεν είναι λογικό", τόνισε τέλος ο Πέρες.

    Ακόμη, ο υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στη Χαμάς και θα συνεχιστούν μέχρι οι γειτονικές ισραηλινές κοινότητες να κριθεί ότι είναι ασφαλείς από τις επιθέσεις.

    "Η Χαμάς έχει μέχρι στιγμής υποστεί ένα πολύ βαρύ πλήγμα από εμάς, αλλά ακόμη δεν έχουμε επιτύχει το στόχο μας και επομένως η επιχείρηση συνεχίζεται", δήλωσε ο Μπάρακ στην ισραηλινή ραδιοφωνία προτού ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του κοινοβουλίου.

    "Ο βασικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε την πραγματικότητα της ασφάλειας στον νότο", είπε ο Μπάρακ, αναφερόμενος στις ισραηλινές πόλεις που έχουν δεχτεί επιθέσεις με ρουκέτες από ένοπλους παλαιστινίους στη Γάζα.

    Το Ισραήλ απέρριψε σήμερα και τις ευρωπαϊκές προτάσεις για ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη μιας εκεχειρίας και ζήτησε αντ' αυτού να αναπτυχθούν ομάδες οι οποίες θα ασχοληθούν με τον εντοπισμό και το σφράγισμα των σηράγγων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί.

    Η επίθεση επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, προκαλώντας σοβαρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες και σοβαρή έλλειψη σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα ανακοίνωσαν υπηρεσίες του ΟΗΕ.

    Περισσότεροι από 510 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης πριν από 9 ημέρες, σύμφωνα με παλαιστίνιο αξιωματούχο.

    "Ο αριθμός των μαρτύρων έφτασε τους 512, μεταξύ των οποίων 87 παιδιά, και αυτός των τραυματιών ξεπέρασε τους 2.450", δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη Γάζα Μουαουίγια Χασάνεϊν.

    Τα ισραηλινά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού και της αεροπορίας, προωθήθηκαν χθες, Κυριακή, σε βάθος σε πολλούς τομείς του παλαιστινιακού εδάφους που ελέγχεται από τη Χαμάς --στο οποίο εισέβαλαν προχθές, Σάββατο, το βράδυ, έπειτα από μία εβδομάδα βομβαρδισμών-- παίρνοντας τον έλεγχο πολλών στρατηγικών σημείων.

    Μάχες σημειώθηκαν στο ύψος της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η οποία εκκενώθηκε το 2005 από το Ισραήλ, και στη συνοικία Ζεϊτούν στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

    Οι βομβαρδισμοί μειώθηκαν σε ένταση το βράδυ, ενώ οι πτήσεις ισραηλινών στρατιωτικών αεροσκαφών συνεχίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Χθες, Κυριακή, τουλάχιστον 63 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 22 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις. Μεταξύ αυτών, 5 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από οβίδα που έριξε στο αυτοκίνητό τους ένα από τα άρματα μάχης που έχουν πάρει θέση σε απόσταση 3 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Γάζας. Επίσης σκοτώθηκαν 3 τραυματιοφορείς ασθενοφόρων που προσπαθούσαν να προσφέρουν βοήθεια σε θύματα στο ανατολικό τμήμα της Γάζας, διευκρίνισε ο Χασάνεϊν.

    Ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων εξέφρασε χθες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

    "Ανησυχούμε για την άνοδο του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και για την αύξηση των ζημιών σε δημόσια κτίρια, κυρίως νοσοκομεία", σημειώνει ο διευθυντής επιχειρήσεων του Ερυθρού Σταυρού Πιέρ Κράχενμπουλ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

    Από ισραηλινής πλευράς, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για έναν στρατιώτη που έχασε τη ζωή του και τριάντα που τραυματίστηκαν στην χερσαία επίθεση.

    Την ίδια στιγμή δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν με αυτοκίνητα ή φορτηγά τομείς όπου διεξάγονται επιχειρήσεις για να βρουν καταφύγιο σε πιο ασφαλείς ζώνες.

    Παρά τη χερσαία επίθεση, 32 ρουκέτες και οβίδες έχουν ριφθεί από το Σάββατο το βράδυ στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ελαφρύ τραυματισμό σε μία γυναίκα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

    "Δεν γίνονται μάχες σώμα με σώμα", δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός υπεύθυνος. "Η κύρια μορφή αντίστασης είναι η εκτόξευση οβίδων".

    Ο αξιωματούχος της Χαμάς Μουσίρ αλ Μάσρι δήλωσε ότι "ο εχθρός δεν έχει επιτύχει τους στόχους του και η αντίσταση, με τα λίγα μέσα που διαθέτει, τον αιφνιδίασε".

    Την ίδια στιγμή η Χαμάς χαρακτήρισε "φαρσοκωμωδία" την ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσει, έπειτα από συνομιλίες τεσσάρων ωρών, σε ένα κείμενο που ζητούσε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα, κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας των ΗΠΑ.

    Διπλωματικές διαβουλεύσεις

    Αποστολή της ΕΕ μετέβη στην περιοχή, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί θα βρίσκεται σήμερα στη Ραμάλα για συνομιλίες με τον Μαχμούντ Αμπάς. Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για διαβουλεύσεις.

    Η αποστολή της ΕΕ, η οποία επισκέφθηκε χθες το Κάιρο ζήτησε τη σύναψη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ εξέφρασε τη λύπη του για την "ανθρωπιστική κατάσταση η οποία είναι αδύνατο να γίνει ανεκτή" στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άχμεντ Αμπού Γάιτ στο Κάιρο ότι είναι απαραίτητο να τερματιστούν "οι εκτοξεύσεις ρουκετών (από τους Παλαιστίνιους), όπως και οι βομβαρδισμοί και οι επιδρομές (από τους Ισραηλινούς) στη Γάζα".

    Η αποστολή της ΕΕ, δεν κόμισε ωστόσο καμία συγκεκριμένη πρόταση για την επίτευξη μιας εκεχειρίας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

    Κανείς δεν είναι σε θέση να σταματήσει τη σύγκρουση μετά την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια απόφαση, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Κουσνέρ.

    "Πρέπει να σταματήσει τελείως αυτός ο πόλεμος, όλος ο κόσμος το ξέρει αυτό. Ξέρουμε τί πρέπει να γίνει και κανείς δεν καταφέρνει να το κάνει", σημείωσε."Δυστυχώς οι προσπάθειές μας δεν είχαν επιτυχία και υπάρχει (...) μια ανθρωπιστική κατάσταση, η οποία είναι αδύνατο να γίνει ανεκτή" στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, "πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και οι παλαιστινιακές παρατάξεις να έχουν συνομιλίες μεταξύ τους και να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος".

    Ο γάλλος υπουργός υπενθύμισε εξάλλου ότι "η Χαμάς είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τη Φάταχ. Από τούδε, όλος ο κόσμος γνώριζε ότι θα υπήρχε μία κρίση, αυτή ήταν μια σκόπιμη επιλογή: όχι μόνον να ξαναρχίσει η εκτόξευση ρουκετών, αλλά και να υπάρξει άρνηση συνδιαλαγής με την άλλη πλευρά".

    Μετά το Κάιρο, η ευρωπαϊκή αποστολή, στην οποία μετέχει επίσης η Επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα και στο Αμμάν.

    Συνάντηση Ντ.Μπακογιάννη με πρέσβη Παλαιστινιακής Αρχής

    «Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος συντονισμός περαιτέρω ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», στην οποία «η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που έδωσε το βπαρώνβ», ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, με τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα, πρέσβη Σαμίρ Αμπού Γαζάλα.

    Η συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής επαφής της υπουργού με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

    «Χρειάζεται άμεση βοήθεια. Μετά από πολλή προσπάθεια, σήμερα μπήκανε τα φορτηγά με την ελληνική βοήθεια μέσα στη Γάζα», δήλωσε η κα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση, αναφερόμενη στην ελληνική βοήθεια, που έφυγε το Σάββατο με δύο C 130, και η οποία περιελάμβανε μια από τις μεγαλύτερες -ως τώρα- αποστολές σε αίμα.

    «Στόχος είναι να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περαιτέρω βοήθεια και δόθηκε ήδη εντολή για αγορά των αναγκαίων φαρμάκων και τροφίμων», είπε η κα Μπακογιάννη, καθώς προγραμματίζεται με ορίζοντα μιας εβδομάδας να φύγει ένα ακόμη ελληνικό αεροπλάνο και μέσα σε δέκα ημέρες, ένα πλοίο με τρόφιμα για τη Λωρίδα της Γάζας.

    Παράλληλα με την ετοιμότητα για την άμεση ανακούφιση των κατοίκων της αποκλεισμένης Γάζας, την οποία αναγνώρισε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας, λέγοντας ότι «είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε ανθρωπιστική αποστολή», η Ελλάδα, όπως τόνισε η κα Μπακογιάννη, «συνεχίζει τις προσπάθειες άσκησης πίεσης προς όλη τη διεθνή κοινότητα» με την προσδοκία «σε πρώτη φάση να υπάρξει μια εκεχειρία και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων», αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι απέχουμε απβ αυτό τον στόχο, «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», αλλά «η προσπάθεια θα συνεχιστεί».

    «Συζητήσαμε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των προσπαθειών για να επιτευχθεί εκεχειρία», δήλωσε για το ίδιο θέμα και ο Σαμίρ Αμπού Γαζάλα.

    Η ελληνική διπλωματία δραστηριοποιείται, επίσης, προς την κατεύθυνση επίτευξης ομοφωνίας στους κόλπους της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ευρωπαίους ομολόγους της, μεταξύ των οποίων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Μορατίνος, της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ και της Βρετανίας, Ντέϊβιντ Μίλμπαντ.

    «Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας είναι η έλλειψη ομοφωνίας, που παρουσιάστηκε χθες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό ήταν και το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων, που είχα σήμερα το πρωί με ευρωπαίους ομολόγους μου», είπε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αντέχουμε μια Ευρώπη με δύο ή τρεις φωνές και αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατόν».

    Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρώτη δήλωση της τσεχικής προεδρίας, λέγοντας ότι «δημιούργησε αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τη συντονισμένη προσπάθεια, που όλοι κάνουμε, θα αποφύγουμε μια τέτοια εικόνα στο μέλλον».

    Ο παλαιστίνιος πρέσβης αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή και συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα της κρίσης», εξέφρασε την εκτίμησή, του εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, προς «την Ελλάδα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ελληνική κυβέρνηση και προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις» και τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια» και ότι σήμερα «συζήτησαν τρόπους συντονισμού για την αποστολή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

    [02] Συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ

    Σε συμφωνία στο θέμα της εναρμόνισης και της συνεργασίας μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πολιτειών, κατέληξαν σήμερα οι Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην πρώτη για το νέο έτος συνάντησή τους, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ- Μπρουκ Ζεριχούν, μετά τη σημερινή τρίωρη συνάντηση δήλωσε ότι οι δυο ηγέτες είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία στο θέμα της ιεράρχησης των κανόνων και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους πάνω σε αυτό το θέμα για να ξεπεράσουν τα εναπομείναντα εμπόδια.

    Η επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, στις 15.30, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο την Παρασκευή.

    Κοινή δήλωση για επιθέσεις στη Γάζα

    Κοινή δήλωση, με την οποία καταδικάζουν την επίθεση στη Γάζα, εξέδωσαν ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η δήλωση, η οποία συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντησή τους, είναι η ακόλουθη:

    «Οι δύο ηγέτες καταδικάζουν την επίθεση στη Γάζα και τη δυσανάλογη χρήση βίας που ασκείται από τις δυνάμεις του Ισραήλ, η οποία οδήγησε σε τεράστιες απώλειες αθώων πολιτών περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

    Καλούν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της για τον άμεσο τερματισμό της βίας».

    [03] ΠΑΣΟΚ: "Απερίφραστη καταδίκη"

    "Η καταδίκη είναι προφανής, είναι ρητή, είναι απερίφραστη. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός αυτό, ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα και ότι θα γίνει καλά ο νέος αυτός άνθρωπος", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του για την επίθεση κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια.

    "Η σημερινή, δεύτερη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επίθεση εναντίον αστυνομικών, εγείρει πολλά και σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με τη φύση των επιθέσεων αυτών και καθιστά απολύτως αναγκαία την ταχύτατη και σε βάθος διερεύνησή τους, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον νέων και πρωτοφανών για την Ελλάδα δεδομένων, που απαιτούν σαφείς και χωρίς σκιές απαντήσεις", ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

    "Οι Έλληνες πολίτες, ιδιαιτέρως μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, βιώνουν ένα κλίμα εντεινόμενης ανασφάλειας. Αισθάνονται απροστάτευτοι και βλέπουν, πέραν της κρίσης που πλήττει το βιοτικό επίπεδο των ιδίων και των οικογενειών τους και καθιστά αβέβαιο το μέλλον τους, ότι η καθημερινότητά τους έχει μεταβληθεί σε ένα πεδίο εντάσεων, οξύτητας και διχασμών.

    Παράλληλα, ανασφαλείς αισθάνονται και οι αστυνομικοί, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά την απουσία ηγεσίας, φυσικής και πολιτικής", καθώς η βούλησή της εξαντλείται στην έκφραση αόριστων φραστικών πολιτικών σχημάτων, που δεν διαμορφώνουν περιβάλλον ικανό να δώσει την δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία να φέρει σε πέρας το έργο της".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για "τα φαινόμενα διάλυσης" που επικρατούν, όπως είπε, "και στην Ελληνική Αστυνομία".

    "Εχουμε ζητήσει τις παραιτήσεις της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως η ανικανότητα και η ανευθυνότητα είναι πλέον στοιχεία που χαρακτηρίζουν συνολικά την σημερινή κυβέρνηση", κατέληξε.

    Γ.Παπανδρέου: "Μόνος δρόμος ο διάλογος"

    "Η λύση δεν μπορεί να υπάρξει με στρατιωτικά μέσα. Ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση", τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του για την κατάσταση στη Γάζα.

    "Από την πρώτη στιγμή, καταδικάσαμε και καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας. Kαταδικάζoυμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις χερσαίες επιχειρήσεις και την εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι "αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση για τον ήδη βασανισμένο άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Προκαλεί μόνο φρίκη και φόβο. Η χερσαία επιχείρηση αποφέρει ακόμη βαρύτερο απολογισμό νεκρών μεταξύ των αμάχων, ενώ η κραυγή απόγνωσης του 1,5 εκατ. Παλαιστινίων που συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται όλο και πιο δυνατή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι, η λύση δεν μπορεί να υπάρξει με στρατιωτικά μέσα. Ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση".

    Για τους λόγους αυτούς, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, να σταματήσουν άμεσα όλες οι εχθροπραξίες, να υπάρξει εκεχειρία. Καλούμε το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών. Να διασφαλισθεί η προστασία των αμάχων και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Καλούμε τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, να ασκήσουν κάθε δυνατή επιρροή για να επιτύχουν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας και της δυστυχίας, ώστε να χορηγηθεί άμεσα βοήθεια στους αμάχους και να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία".

    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι "η συνέχιση της σύγκρουσης θα αποτελέσει μια καινούργια βαθιά πληγή, που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επίτευξη του στόχου της επίλυσης του Παλαιστινιακού και της διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή".

    "Εκφράζουμε την έντονη απογοήτευσή μας για το ότι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για την έκδοση ανακοίνωσης για την κλιμάκωση της βίας. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και όλα τα Μέλη του, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν άμεσα και αποφασιστικά στον ρόλο τους να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και καταλήγοντας τονίζει ότι "χθες το βράδυ, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ καταδικάζοντας και αυτοί τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώνουμε την φωνή μας μαζί τους, καθώς και με όλους τους ανθρώπους που εκφράζουν σε όλο τον κόσμο την διαμαρτυρία, την απελπισία τους και την οργή τους για αυτήν την αιματοχυσία. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και δηλώνουμε ότι, ο αγώνας μας είναι για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην βία. Ξέρουμε και έχουμε όλοι υποχρέωση να ανταποκριθούμε στα όνειρα των παιδιών. Ζητούν τα παιδιά το ελάχιστο, να ζουν ειρηνικά και στη Γάζα, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ".

    [04] "Να σοβαρευτούν ΗΠΑ και ΕΕ"

    Στην εκλογική του περιφέρεια στην Θεσσαλονίκη, θα βρίσκεται την ημέρα των Θεοφανίων, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, όπου θα παραστεί στη δοξολογία και τον Αγιασμό των Υδάτων.

    "Οι δολοφονίες, οι εκτελέσεις, οι βιαιοπραγίες, δεν γίνονται μόνο από τους Εβραίους, αλλά και από τις ηγεσίες της Δύσης, που τους το επιτρέπουν. Ας σοβαρευτούν, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες και να σταματήσουν, εδώ και τώρα, τις βάρβαρες επιθέσεις των Ισραηλινών", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σχετικά με τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

    "Εάν υπάρχει παγκόσμια έννομος τάξη, να σταλούν άμεσα στο Ποινικό δικαστήριο της Χάγης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Έχουντ Όλμερτ και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζίπι Λίβνι και οι λοιποί υπαίτιοι της γενοκτονίας, των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

    Περιττό να πούμε, ότι ακεραία ευθύνη επίσης, φέρουν ένας έκαστος, εκ των πολιτικών ηγετών των 27. Μεταξύ δε αυτών, δεν εξαιρείται και ο κ. Καραμανλής", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Δήλωση για την επίθεση στον αστυνομικό

    «Με τον ίδιο αδιάφορο τρόπο, που αντιμετωπίζει η Δύση τη βαρβαρότητα των Ισραηλινών στη Γάζα, με τον ίδιο αδιάφορο τρόπο αντιμετωπίζει και η Κυβέρνηση τις βιαιοπραγίες, τις ασχήμιες και τα εγκλήματα των κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών», δήλωσε, από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, για την επίθεση κατά των αστυνομικών.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι "πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας".

    Οταν ρωτήθηκε "τι υπάρχει πίσω από όλα αυτά;" ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Αυτά τα οποία υποψιαζόμαστε όλοι. Είναι ένας ιδιότυπος στρατός, ο οποίος έχει αναλάβει μία αποστολή. Θέλω να πιστεύω ότι η Δημοκρατία θα αντιληφθεί ότι δεν ανέχεται τέτοιους εχθρούς που βυσσοδομούν εναντίον της».

    [05] Επιδείνωση του καιρού

    Βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν το σκηνικό του καιρού. Επιδείνωση από απόψε προβλέπει η ΕΜΥ με βροχές, καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

    Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αύριο, ημέρα των Θεοφανίων. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται στην Ήπειρο και την ανατολική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και νότιες θαλάσσιες περιοχές και χιονιά στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

    Με αλυσίδες η κυκλοφορία στη Βόρεια Ελλάδα

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο δρόμο από το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλη. Η κίνηση των οχημάτων περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, γίνεται χωρίς προβλήματα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε ρίψη αλατιού, από χθες το απόγευμα.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στο νομό Κιλκίς, ενώ ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην πόλη της Έδεσσας. Ωστόσο, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν.

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων γύρω από την Κατερίνη, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων, σε κάποια σημεία του δρόμου, προς το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων προς το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο του Σελίου, τόσο από τη Βέροια, όσο και από τη Νάουσα.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής, αλλά και στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Σερρών.

    Μόνο με αλυσίδες, γίνεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για τα οχήματα που κινούνται σε ορισμένα σημεία του ορεινού οδικού δικτύου, στο νομό της Κοζάνης.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Γρεβενών, όπως και στο δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 January 2009 - 15:30:26 UTC