Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να περιφρουρήσουμε το κράτος δικαίου"
  • [02] Χωρίς διακοπή οι επιχειρήσεις στη Γάζα
  • [03] Μήνυμα Κ.Παπούλια προς την Αγκυρα
  • [04] Εως τις 9/1 για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [05] Αυτοκτόνησε Γερμανός μεγιστάνας
  • [06] Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού
  • [07] Η ατζέντα της ημέρας
  • [08] Διεξάγονται έρευνες
  • [09] "Να εγγυηθούμε τα αυτονόητα"
  • [10] "Ο λαός στην αντεπίθεση"
  • [11] "Ελλειψη σχεδίου και προτάσεων"
  • [12] "Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας"
  • [13] Δεν κινδυνεύει η ελληνική αγορά

  • [01] "Να περιφρουρήσουμε το κράτος δικαίου"

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ.Πρ.Παυλόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα έχει συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πετραλιά.

    «Σήμερα η δύσκολη, για ολόκληρο τον κόσμο, συγκυρία μάς δοκιμάζει όλους. Η διεθνής οικονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές μας. Την ώρα που πολύ κοντά μας χάνονται ζωές, συνάνθρωποί μας υποφέρουν, η πρόκληση είναι κοινή για όλους μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τη Ραφήνα, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

    «Να εδραιώσουμε αρχές που εγγυώνται ένα ασφαλέστερο μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον, να αναβαπτιστούμε στις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου από πράξεις βίας από όπου κι' αν προέρχονται», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής εξηγώντας τη φράση «κοινή πρόκληση».

    Τέλος, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «με ωριμότητα, αλληλοκατανόηση, υπευθυνότητα, πίστη στις δυνατότητές μας, αίσθημα κοινωνικής και εθνικής ευθύνης μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

    Επίσκεψη στον τραυματία αστυνομικό

    Ο Κ.Καραμανλής έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση μετά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του νεαρού αστυνομικού.

    Σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η δημοκρατία μας είναι ισχυρή, το κράτος δικαίου είναι η ισχυρότερη εγγύηση για κάθε πολίτη, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει αυτά που με αγώνες και θυσίες όλων των Ελλήνων έχουμε κατακτήσει».

    Εξέφρασε δε τον αποτροπιασμό και τη θλίψη του για τη δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών, διερμηνεύοντας, όπως είπε, τα αισθήματα κάθε 'Ελληνα. Πρόσθεσε ότι η δολοφονική επίθεση είχε ως συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό του 20χρονου αστυνομικού και συμπλήρωσε: «Οι αστυνομικοί είναι σκληρά εργαζόμενοι συμπολίτες μας. Είναι δημόσιοι λειτουργοί, ταγμένοι στην υπηρεσία όλων μας. Οι σφαίρες εναντίον τους πλήττουν κυρίως την δημοκρατία και την κοινωνία στο σύνολό της».

    [02] Χωρίς διακοπή οι επιχειρήσεις στη Γάζα

    Αμείωτες συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού. Από τις φονικότερες ήταν η επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στη Τζαμπαλίγια (στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας) με περισσότερους από 40 νεκρούς άμαχους Παλαιστινίους, οι οποίοι είχαν αναζητήσει εκεί καταφύγιο. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες δυο οβίδες αρμάτων μάχης εξερράγησαν έξω από το σχολείο της Unrwa, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

    Ένας παλαιστίνιος μαχητής σκοτώθηκε σήμερα στη Γάζα, όπου συνεχίζονται για 12η ημέρα οι ισραηλινές επιθέσεις από εδάφους και αέρος. Ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών.

    Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη συνοικία αυτή, αλλά και σε πόλεις νότια του Χαν Γιουνές--προπύργιο της Χαμάς--και στη Ράφα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως "ανακάλυψε στη Λωρίδα της Γάζας πολλά σημεία με κρυμμένα όπλα, πυραύλους και αυτοσχέδιες βόμβες, καθώς και σήραγγες" που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά τους, αλλά και για ενέδρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

    Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε χθες Τρίτη σε περισσότερους από 40 στόχους, ανάμεσά τους ομάδες μαχητών, ένα όχημα που μετέφερε εκτοξευτήρα αντιαεροπορικού πυραύλου και σε σήραγγες από όπου μεταφέρονταν όπλα στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.Τέλος στην ανακοίνωση προστίθεται πως πέντε ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στις χθεσινές επιθέσεις.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να διευκρινίσει πότε και πού ακριβώς.

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να απευθύνει έκκληση "για άμεσο και πλήρη τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων" στη Λωρίδα της Γάζας και την άρση του "ασφυκτικού αποκλεισμού" της περιοχής.

    Διπλωματικές διαβουλεύσεις

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το μήνυμα ότι επιδεικνύουν κάποια ευελιξία, λέγοντας ότι θα ήθελαν να δουν "μια άμεση εκεχειρία" στη Γάζα, αλλά δήλωσαν πως οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να είναι διαρκής, βιώσιμη και "αορίστου χρόνου".

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ δήλωσε επίσης πως η μετάβαση της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάστηκε για να δείξει πως οι ΗΠΑ είναι ανοικτές σε διάφορους τρόπους προκειμένου να επιτευχθεί μία εκεχειρία.

    "Θα θέλαμε μία άμεση εκεχειρία, αναμφίβολα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σον Μακόρμακ. "Μία άμεση εκεχειρία που θα είναι διαρκής, βιώσιμη και όχι περιορισμένη χρονικά".

    Η Αίγυπτος, από την πλευρά της, δήλωσε πως προτείνει μία άμεση εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, την οποία θα ακολουθήσουν συνομιλίες για μακροπρόθεσμες διευθετήσεις, περιλαμβανομένου και του τερματισμού του αποκλεισμού της Γάζας.

    Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παρουσίασε την πρόταση σε μία σύντομη δήλωση έπειτα από συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ.

    Η πρόταση δεν αναφέρει πολλά από τα στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με διπλωμάτες, βρίσκονταν υπό συζήτηση όπως μία διεθνής δύναμη που θα εμποδίζει την Χαμάς να λαμβάνει όπλα.

    Ο Ομπάμα μίλησε

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σπάζοντας τη σιωπή του για τον πόλεμο της Γάζας, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα και το Ισραήλ.

    Μιλώντας μετά την εκτόξευση όλμων από ισραηλινό άρμα μάχης που σκότωσε τουλάχιστον 40 Παλαιστινίους σε ένα σχολείο του ΟΗΕ όπου άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο, ο Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους: "ο θάνατος αμάχων στη Γάζα και στο Ισραήλ είναι πηγή βαθιάς ανησυχίας για εμένα".

    Ωστόσο ο Ομπάμα είπε πως κατά τα άλλα θα επιμείνει στην αρχή του πως μόνον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους μπορεί να μιλήσει για την αμερικανική εξωτερική πολιτική αυτήν την ώρα, είπε όμως ότι θα έχει πολύ περισσότερα να πει μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

    Σαρκοζί: Δεν είναι μακριά η εκεχειρία

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως μία συμφωνία για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα "δεν είναι μακριά".

    "Είμαι πεπεισμένος πως υπάρχουν λύσεις. Δεν είμαστε μακριά. Αυτό που χρειάζεται είναι απλώς ένας από τους παίκτες να αρχίσει έτσι ώστε τα πράγματα να πάνε στη σωστή κατεύθυνση", είπε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε γάλλους ειρηνευτές του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο.

    Ο Σαρκοζί είπε πως επιστρέφει στο Σαρμ ελ-Σέιχ για να συναντηθεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ επειδή υπάρχει μία "μικρή ελπίδα" για μία τέτοια συμφωνία.

    "Δεν ξέρω εάν θα δουλέψει. Σας λέω ότι προσπαθώ και ότι αν επιστρέφω εκεί είναι γιατί υπάρχει μια μικρή ελπίδα".

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτες» τις επιθέσεις. Ανέφερε πως οι εγκαταστάσεις των σχολείων, που χρησίμευαν κι ως καταφύγιο για Παλαιστινίους που είχαν μείνει άστεγοι μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, «είχαν δηλωθεί στις ισραηλινές αρχές κι ήσαν γνωστές στον ισραηλινό στρατό. Αυτό όμως ποσώς εμπόδισε τη σημερινή τραγωδία κι είμαι ιδιαίτερα στενοχωρημένος. Οι επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις, που θέτουν σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ που χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο, είναι εντελώς απαράδεκτες και δεν θα πρέπει να επαναληφθούν».

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντονίζα Ράις μετέβει χθες στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ σχετικά με τις προσπάθειες για κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

    Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής της στην έδρα του ΟΗΕ, η Ράις θα συναντηθεί κυρίως με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ο Γκόρντον Ντίγκιντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Στόχος του ταξιδιού αυτού είναι η προώθηση των διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα", τόνισε.

    Περισσότεροι από 635 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους

    Τουλάχιστον 660 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 2.900 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή.

    Ο Ερυθρός Σταυρός εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα ύδρευσης στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 500.000 άνθρωποι, το ένα τρίτο του πληθυσμού, απειλείται να μείνει χωρίς νερό καθώς δέκα από τις 45 υπόγειες δεξαμενές νερού στην Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

    Η υποθερμία απειλεί τα βρέφη στην Λωρίδα της Γάζας, λόγω της έλλειψης θέρμανσης που οφείλεται στην σύγκρουση με το Ισραήλ, προειδοποίησε η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children.

    Οι περισσότερες κατοικίες και τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν πλέον ηλεκτρικό και ως εκ τούτου ούτε και θέρμανση, ενώ οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν τη νύχτα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η οργάνωση. Οι κάτοικοι επίσης αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα για να μην σπάσουν τα τζάμια από τους βομβαρδισμούς.

    "Πρέπει να φθάσουν σε αυτούς περισσότερα τρόφιμα και κουβέρτες για να μην πεθάνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά από το κρύο και την πείνα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Save the Children στην Ιερουσαλήμ Ντομινίκ Νατ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Και ενώ οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται μβ αμείωτη σφοδρότητα, ο ένοπλος κλάδος της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Εζεντίν αλ Κάσαμ ανακοίνωσε πως έχει σκοτώσει «δέκα ισραηλινούς στρατιώτες» κι έχει τραυματίσει πάνω από 30 άλλους.

    [03] Μήνυμα Κ.Παπούλια προς την Αγκυρα

    Τις «αδιανόητες και παράλογες προκλήσεις της Τουρκίας, όπως την συστηματική πτήση στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά», κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην ομιλία του κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη στο Αγαθονήσι, όπου παραβρέθηκε για τον αγιασμό των υδάτων.

    «Ο πυρήνας του προβλήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στον καθοριστικό ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας», τόνισε ο Πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Η πραγματικότητα αυτή επιτρέπει τη συνεχή προβολή αξιώσεων, όπως την κατασκευή της καινοφανούς θεωρίας των γκρίζων ζωνών από το 1996. Όλοι οι Έλληνες θέλουν ένα ειρηνικό μέλλον με τους γείτονές μας, το μέλλον αυτό, όμως, θα πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

    Ο κ. Παπούλιας παραβρέθηκε στον αγιασμό των υδάτων, στο Αγαθονήσι, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Πλακιωτάκη, τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πάνο Καμμένο, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου κκ. Αριστοτέλης Παυλίδης, Γιώργος Νικητιάδης και Νίκος Ζωίδης.

    Μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Αγαθονησίου και του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Στον χαιρετισμό του ο κοινοτάρχης Αγαθονησίου, Ευάγγελος Κόττορος, ζήτησε την συνδρομή της πολιτείας στην επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών του Αιγαίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη έργων υποδομής, αλλά και «στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, που υπάρχει στο Αγαθονήσι, όπου τα ακίνητα είναι ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου».

    Ακολούθως, ο κ. Παπούλιας επισκέφθηκε στρατιωτικό φυλάκιο, στο νησί, και αντάλλαξε ευχές με τους στρατευμένους νέους.

    [04] Εως τις 9/1 για τα τέλη κυκλοφορίας

    Λήγει στις 9 Ιανουαρίου η παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έτους 2009.

    Τα σήματα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

    Οι κάτοχοι οχημάτων μέχρι 300 κυβικά θα πληρώσουν 18 ευρώ για να παραλάβουν το σήμα. Από 301 έως 785 κυβικά το σήμα κοστίζει 46 ευρώ, από 786 έως 1357 κυβικά 112 ευρώ και από 1358 έως 1928 κυβικά 202 ευρώ

    Οι κάτοχοι οχημάτων από 1929 έως 2357 κυβικά θα πληρώσουν 446 ευρώ και για πάνω από 2.358 κυβικά το σήμα κοστίζει 580 ευρώ.

    Η προθεσμία καταβολής του Ε.Τ.ΑΚ. παρατείνεται μέχρι και τις 15.01.2009.

    [05] Αυτοκτόνησε Γερμανός μεγιστάνας

    Ο γερμανός δισεκατομμυριούχος Άντολφ Μέρκλε, 74 ετών, η βιομηχανική αυτοκρατορία του οποίου βρισκόταν υπό απειλή έπειτα από την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ σε χρηματιστηριακές συναλλαγές, αυτοκτόνησε, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

    "Ο Άντολφ Μέρκλε έζησε και εργάστηκε για την οικογένεια και τις επιχειρήσεις του", ανέφερε μία σύντομη ανακοίνωση.

    Τα γεγονότα των τελευταίων αυτών μηνών, τα οποία οδήγησαν τον φαρμακευτικό όμιλό του στο χείλος της χρεωκοπίας, "συνέτριψαν αυτόν τον παθιασμένο επιχειρηματία και αυτοκτόνησε", σύμφωνα με το κείμενο.

    Η οικογένεια δεν διευκρινίζει τις συνθήκες του θανάτου του. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας (χθες), όταν έπεσε στις γραμμές του τρένου όχι μακριά από το Μπλάουμπερεν (νοτιοδυτικά), τον τόπο της κατοικίας του, κοντά στην πόλη Ουλμ (νότια).

    Η αυτοκρατορία του Μέρκλε, του πέμπτου πλουσιότερου ανθρώπου στη Γερμανία, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ, περιελάμβανε από φάρμακα γενικής χρήσης έως τσιμέντο.

    Το όνομά του έγινε πρωτοσέλιδο το περασμένο φθινόπωρο όταν ανακοίνωσε μεγάλες απώλειες από κινήσεις για την τιμή της μετοχής της Volkswagen, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Πριν από το θάνατό του διαπραγματευόταν με τις τράπεζες ένα δάνειο 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση της αυτοκρατορίας του, η οποία περιλαμβάνει την φαρμακευτική εταιρία ratiopharm και τη φαρμακοβιομηχανία Phoenix.

    Μία άλλη εταιρία του ήταν η HeidelbergCement AG, η οποία φέρεται να είναι βαριά χρεωμένη έπειτα από την εξαγορά της βρετανικής ανταγωνίστριάς της Hanson.

    [06] Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού

    Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα, με αταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.Προβλήματα, λόγω των χιονοπτώσεων, παραμένουν κυρίως στο ορεινά της βόρειας Ελλάδας.

    Αύριο θα σημειωθούν βροχές και χιόνια στα ορεινά.Ομίχλες κατά τόπους στα ηπειρωτικά αλλά και παγετός. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία.

    Για την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βόρεια Ελλάδα αναμένονται νεφώσεις, με πιθανότητα να σημειωθεί ασθενής χιονόπτωση ή χιονόνερο, ενώ η θερμοκρασία στα Βόρεια εκτιμάται ότι θα βρίσκεται σε πτώση.

    [07] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέντευξη Τύπου από το Δ.Σ. της Παλαιστιανικής Παροικίας (11:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση του Αλ. Αλαβάνου με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Ελλάδα, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε (13:00:00, Αθήνα)

  • Συνάντηση του Κ. Καραμαμνλή με τον Πρ. Παυλόπουλο (13:00:00, Αθήνα)

  • Συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (14:00:00, Αθήνα)

  • Σύσκεψη όλων των δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης για το παλαιστινιακό πρόβλημα - συγκέντρωση βοήθειας για τους πληγέντες (15:00:00, Θεσσαλονίκη/δημαρχείο Συκεών)

  • Εκδήλωση με κεριά των Οικολόγων Πρασίνων έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ (17:00:00, Αθήνα)

  • Συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό συνδιοργανώνει το ΠΑΜΕ με άλλους φορείς (18:00:00, Αθήνα/πλ. Κοτζιά)

  • Συγκέντρωση - συναυλία αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους από ΕΔΥΘ, Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, και συλλόγους γυναικών μέλη της ΟΓΕ (18:00:00, Θεσσαλονίκη/Αγαλμα Βενιζέλου)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (16η αγωνιστική): Πανσερραϊκός-Ηρακλής - 16:45:00

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (5η ημέρα): Χίος-Ηρακλής - 17:00:00

  • Μπάσκετ-Ευρωμπάσκετ Γυναικών-Επιπρόσθετος προκριματικός γύρος και τουρνουά υποβιβασμού (2η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (12η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Κορασίδων (3ος όμιλος, 2η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Παίδων (2ος όμιλος, 2η ημέρα), Βρυξέλλες

    16.30 Λετονία - Ισραήλ

    19.00 Λουξεμβούργο - Ελλάδα

    21.30 Βέλγιο - Ισπανία

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (9η Ημέρα), Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)-Πανιώνιος (ΕΛΛΑΔΑ) 21:45 ώρα Ελλάδας

  • Μπάσκετ-EuroChallenge (5η ημέρα)

    [08] Διεξάγονται έρευνες

    Με προσαγωγές και έρευνες σε σπίτια υπόπτων συνεχίζονται οι έρευνες για τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια. Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε πέντε άτομα, που συνελήφθησαν στην περιοχή των Εξαρχείων, καθώς βρέθηκαν όπλα στην κατοχή τους.

    Οι συλληφθέντες βαρύνονται με την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελιοδικείο. Ως τότε, κρατούνται με εισαγγελική εντολή.

    Συγκέντρωση συμπαράστασης στον 21χρονο αστυνομικό Δ.Ματζούνη έξω από το νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα συνάδελφοί του.

    Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν δύο καλάσνικοφ, τα οποία όπως προέκυψε από την εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια, είχαν χρησιμοποιηθεί το ένα στην επίθεση εναντίον του λεωφορείου του ΜΑΤ στου Ζωγράφου στις 23 Δεκεμβρίου και το άλλο στο χτύπημα εναντίον του Β' Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας, στις 30/4/2007, την ευθύνη της οποίας, είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

    Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας, σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι συνολικά από τον τόπο της επίθεσης περισυνελέγησαν 27 κάλυκες από το καλάσνικοφ και 4 κάλυκες από όπλο των 9 χιλιοστών, το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν είναι πιστόλι ή αυτόματο, τύπου υποπολυβόλο. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν και χειροβομβίδα, η οποία ήταν επιθετική ελληνικής κατασκευής.

    Σε ερώτηση αν κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας οι δράστες είναι μέλη νέας ομάδας ή κάποιας απ' αυτές που δρουν ήδη τα τελευταία χρόνια, ο αρχηγός αρχικά είπε ότι πρόκειται για άτομα που έχουν χάσει τη λογική τους και τα οποία θέλουν νεκρούς ανάμεσα σε εργαζόμενους αστυνομικούς, χαρακτηρίζοντας άνανδρη και εγκληματική την επίθεση.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι "λόγω εμπειρίας η προσωπική μου άποψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να το επιβεβαιώνει, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν βγήκαν ξαφνικά. Κάτι είχαν στο μυαλό τους και βρήκαν αφορμή το τραγικό περιστατικό της ανθρωποκτονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, για να εκδηλώσουν αυτό που είχαν σκοπό".

    Σε ότι αφορά τη στάση της Αστυνομίας, ειδικότερα στο χώρο των Εξαρχείων, ο αρχηγός δήλωσε ότι "θα δράσουμε όπως πρέπει, σύμφωνα με τους νόμους".

    Σε ερώτηση σχετική με την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ότι ήθελε μια αστυνομία αμυνόμενη, ο αρχηγός τόνισε "δεν υπάρχει αστυνομία αμυνόμενη, υπάρχει μια αστυνομία που κάνει το καθήκον της, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους νόμους".

    Σε ερώτηση γιατί δεν φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα οι τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν τον καταιγισμό των πυρών ο κ.Τσιατούρας δήλωσε πως, όλοι έχουν χρεωμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως και να τα φορούσαν οι σφαίρες του καλάσνικοφ θα τα διαπερνούσαν.

    [09] "Να εγγυηθούμε τα αυτονόητα"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταδίκασε από την Πάτρα, όπου παραβρέθηκε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, την επίθεση εναντίον του αστυνομικού των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, χαρακτηρίζοντάς την ως «άνανδρη και καταδικαστέα πράξη».

    «Μπαίνουμε σε μια δύσκολη χρονιά και την βιώνουμε ήδη εμείς στην Ελλάδα, με την άνανδρη και καταδικαστέα πράξη, μιας απόπειρας δολοφονίας απέναντι σε έναν νέο αστυνομικό», είπε ο κ. Παπανδρέου και επίσης, αναφέρθηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα: «Βιώνουμε τη δύσκολη αυτή χρονιά και στην ευρύτερη περιοχή, με την νέα τραγωδία που περνά ο Παλαιστινιακός λαός και εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην δικιά τους μοίρα και δυσκολία, καθώς και στον αγώνα τους για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος»

    Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να κινητοποιήσουμε όλοι μας τις δυνάμεις μας, τις δυνάμεις του Ελληνισμού, για να μπορούμε να εγγυηθούμε τα αυτονόητα που σήμερα λείπουν από την χώρα μας. Να εγγυηθούμε την κοινωνική συνοχή, την αξιοπρέπεια του πολίτη, την προστασία της κάθε ελληνικής οικογένειας, που έχει μεσαίο ή χαμηλότερο εισόδημα, την πραγματική ανάπτυξη της περιφέρειας, την πραγματική ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, να εγγυηθούμε ένα ευνομούμενο κράτος που να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη και να εγγυάται για τα δικαιώματά του, την αξιοπρέπειά του και την ασφάλειά του»

    Τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του αστυνομικού Διαμαντή Ματζούνη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το απόγευμα το νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του 21χρονου, που τραυματίστηκε σοβαρά στη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα, συναντήθηκε και συνομίλησε με τους γονείς του Διαμαντή Ματζούνη.

    Ο κ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, καταδίκασε την "πράξης βίας απέναντι σε έναν νέο αστυνομικό που έκανε το καθήκον του" και εξέφρασε την αγανάκτησή του ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ως απλού δημοκράτη και ως απλού πολίτη, όπως είπε, για τη δολοφονική επίθεση.

    "Τι να πούμε? Τι να πούμε στη μητέρα αυτού του παιδιού, αυτού του αστυνομικού? Τι να πούμε στη μάνα του Αλέξη? Τι να πούμε σε κάθε μάνα που βλέπει σήμερα την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας στην πατρίδα μας;

    Να της πούμε ότι βασιλεύει η ανομία? Ότι βασιλεύει η ασυδοσία κάθε εξουσίας? Η αυτοδικία? Και ποιος ευθύνεται γι΄αυτό?", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

    "Βαριές είναι οι ευθύνες μιας κυβέρνησης που καλλιέργησε, όχι μόνο ανέχτηκε, αλλά καλλιέργησε μια αντίληψη αυθαιρεσίας, ατιμωρησίας του καθενός που έχει εξουσία, ευνοιοκρατίας και κομματισμού.Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Δεν αισθάνεται προστατευμένος ο πολίτης. Απροστάτευτος είναι ο πολίτης στη χώρα μας. Και αισθάνεται ότι υπάρχει μόνο το δίκαιο του ισχυρού, το δίκαιο του χρήματος, το δίκαιο του πιστολιού, το δίκαιο της μιντιοκρατίας, το δίκαιο του κράτους του κομματισμού και του ρουσφετιού. Αυτά πρέπει να τελειώνουν.

    Δεν είναι αυτή η Ελλάδα την οποία θέλουμε να εκπροσωπούμε. Μπορούμε μια διαφορετική Ελλάδα. Γι΄αυτό και παλεύουμε για κάτι πολύ απλό και θα έλεγα, αυτονόητο. Μια ευνομούμενη Πολιτεία. Μια Πολιτεία που προστατεύει το δίκαιο του απλού πολίτη. Μια Πολιτεία που προστατεύει τη ζωή του, το βιος του, τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Σχόλιο κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ανέφερε:

    «Ακόμη και σήμερα, μια μέρα γιορτινή με ιδιαίτερη σημασία για όλους τους Έλληνες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να μείνει πιστός στη στάση της παραπληροφόρησης και των μικροπολιτικών προσεγγίσεων που εφαρμόζει αδιάλειπτα το τελευταίο διάστημα. Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Ειδικά αυτή τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει πως πρέπει να σταθεί με πνεύμα συναίνεσης και ομοψυχίας απέναντι στη θλιβερή δολοφονική επίθεση ακραίων στοιχείων κατά νεαρών αστυνομικών».

    [10] "Ο λαός στην αντεπίθεση"

    "Δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος για την κατάπαυση του πυρός" και παράλληλα πρέπει να εκδηλωθεί άμεσα η παγκόσμια θέληση των λαών να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι το δικό τους ενιαίο κράτος, ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ. Με τη συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της γγ του ΚΚΕ στη Ραμάλα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Σαλάμ Φαγιάντ, ανέφερε:

    «Στον πρωθυπουργό δηλώσαμε απερίφραστα ότι το ΚΚΕ - και πιστεύουμε ότι εκφράζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού - δεν έχει καμία ταλάντευση για το ποιος είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για το ότι το παλαιστινιακό πρόβλημα παραμένει χρόνια άλυτο, αλλά και αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την επίθεση.

    Βεβαίως είναι η ηγεσία του Ισραήλ, ταυτόχρονα όμως έχει ασυλία ουσιαστικά το Ισραήλ από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ και τα μισόλογά τους και η πολιτική των ίσων αποστάσεων των ευρωπαίων δεν λύνει το ζήτημα.

    Να συμφωνήσουμε σε αυτό το θέμα που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε ότι δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος για την κατάπαυση του πυρός. Από εκεί και πέρα όμως εμείς προσθέτουμε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, πρέπει να εκδηλωθεί η παγκόσμια θέληση των λαών οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν το δικό τους ενιαίο κράτος και να μην δεχθούμε καμία προσπάθεια γέννησης μικρών κρατών προτεκτοράτων».

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ

    "Οι δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων. Άλλωστε την ευθύνη για την ύπαρξη και την όξυνσή τους έχουν οι ίδιοι και τα κόμματά τους που υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    "Ο λαός πρέπει να απορρίψει τις εκκλήσεις τους για εθνική συνεννόηση γιατί σημαίνουν υποταγή στο κεφάλαιο, νέες θυσίες, νέα δεινά. Ασφάλεια ο λαός θα έχει μόνο αν γυρίσει την πλάτη και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, μόνο όταν περάσει στην αντεπίθεση κατά της κρατικής καταστολής και της αντιλαϊκής πολιτικής, για να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία", υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

    [11] "Ελλειψη σχεδίου και προτάσεων"

    Τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Ελλάδα, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε θα δεχτεί σήμερα στις 13:00 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    Για "έλλειψη σχεδίου και προτάσεων εξόδου από την σημερινή κατάσταση", κατηγορεί τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων ο ΣΥΝ και τονίζει ότι είναι "αδήριτη ανάγκη η διαμόρφωση νέων συσχετισμών και πολιτικών συνθηκών για να ξεφύγουμε από τα σημερινά αδιέξοδα".

    Δήλωση Τσίπρα για την επίθεση κατά αστυνομικών

    "Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τη δολοφονική επίθεση στους τρεις αστυνομικούς. Η δολοφονική επίθεση, εκτός από ενέργεια που πλήττει τη δημοκρατία, είναι και μια επίθεση στους ειρηνικούς, δημοκρατικούς, μαζικούς αγώνες της νεολαίας και του λαού. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον τραυματισμένο αστυνομικό καθώς και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας για τη δολοφονική επίθεση στα Εξάρχεια.

    [12] "Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας"

    «Με τον ίδιο αδιάφορο τρόπο, που αντιμετωπίζει η Δύση τη βαρβαρότητα των Ισραηλινών στη Γάζα, με τον ίδιο αδιάφορο τρόπο αντιμετωπίζει και η Κυβέρνηση τις βιαιοπραγίες, τις ασχήμιες και τα εγκλήματα των κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών», δήλωσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, για την επίθεση κατά των αστυνομικών.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι "πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας".

    Οταν ρωτήθηκε "τι υπάρχει πίσω από όλα αυτά;" ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Αυτά τα οποία υποψιαζόμαστε όλοι. Είναι ένας ιδιότυπος στρατός, ο οποίος έχει αναλάβει μία αποστολή. Θέλω να πιστεύω ότι η Δημοκρατία θα αντιληφθεί ότι δεν ανέχεται τέτοιους εχθρούς που βυσσοδομούν εναντίον της».

    [13] Δεν κινδυνεύει η ελληνική αγορά

    ''Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία στη χώρα μας'', δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε με τη συμμετοχή των επικεφαλής της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, σχετικά με τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη διακοπή ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    Ο υπουργός πραγματοποίησε και τηλεφωνικές εποικοινωνίες με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Χιλμί Γκιουλέρ, τον Κοινοτικό Επίτροπο για την Ενέργεια Αντρις Πίμπαλγκς και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Γκαλίνα Τόσεβα

    Όπως δήλωσε ο υπουργός για το θέμα μετά το τέλος της σύσκεψης:

    «Παρακολουθούμε από κοντά το πανευρωπαϊκό πρόβλημα του φυσικού αερίου, καθώς και τις εξελίξεις στη σχέση Ρωσίας - Ουκρανίας, σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Όσον αφορά τη χώρα μας ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση που τον ανέδειξε στον πιο σύγχρονο της Ευρώπης, μάς δίνει τη δυνατότητα, χωρίς κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουμε στο ακέραιο οποιαδήποτε ανάγκη, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των αγωγών. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία».

    Διαβεβαιώσεις από τη ΔΕΠΑ

    Δεν προβλέπεται να διατρέξουν κίνδυνο θέρμανσης τα ελληνικά νοικοκυριά από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, μέσω Βουλγαρίας.

    Όπως διαβεβαιώνεται από τη ΔΕΠΑ, οι αποθήκες της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα, διαθέτουν απόθεμα αερίου, που κρίνεται επαρκές για την ελληνική αγορά έως και την Κυριακή. Ειδικότερα, το απόθεμα της Ελλάδας αρκεί να τροφοδοτεί τη χώρα με 7 εκατ. κυβικά μέτρα τη μέρα, ενώ οι Τούρκοι εκδήλωσαν ήδη την πρόθεσή τους, σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου, να ανεβάσουν την ποσότητα τροφοδοσίας της από τα 700-800 χιλιάδες κυβικά, που είναι έως τώρα, στα 2,5 εκατ. την ημέρα.

    Οι ανάγκες σε φυσικό αέριο της ελληνικής αγοράς είναι περί τα 8,5 εκατ. κυβικά ημερησίως, αλλά, όπως τονίζουν οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ, επειδή λόγω της διακοπής παροχής, μέσω Βουλγαρίας, οι τροφοδοτούμενες χώρες θα στραφούν στα αποθέματα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει έλλειμμα, μετά την Κυριακή.

    Σ΄αυτή την περίπτωση, τονίζουν, θα συζητήσουν την πιθανότητα περικοπής των ποσοτήτων του αερίου στους μεγάλους καταναλωτές.

    Η άφιξη, πάντως, του επόμενου φορτίου υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία, είναι προγραμματισμένη στην Ελλάδα για τις 20 Ιανουαρίου.

    "Όλες οι πιθανές οδοί διαλόγου πρέπει να διερευνηθούν προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση το συντομότερο δυνατό", ανέφερε σε δήλωσή της σχετικά με το πρόβλημα στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, υπό την ιδιότητα της προέδρου του ΟΑΣΕ.

    Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της για "την αυξανόμενη διατάραξη της τροφοδοσίας, δεδομένων και των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη".

    "Είμαστε σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διερευνούμε άλλους πιθανούς τρόπους συμβολής του ΟΑΣΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης", είπε η κ. Μπακογιάννη.

    "Η Ρωσία -ανέφερε επίσης η κ. Μπακογιάννη- ως χώρα παραγωγής και η Ουκρανία ως χώρα διαμετακόμισης, έχουν, η κάθε μία, το δικό της κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία τροφοδοσίας της Ευρώπης με ενέργεια. Και οι δύο χώρες είναι συμμετέχοντα κράτη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, μαζί με άλλες 54 χώρες, πολλές από τις οποίες επηρεάζονται άμεσα από αυτή τη διαφορά.

    Ετοιμος "ανά πάσα στιγμή" για συνομιλίες με την Ουκρανία είναι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρίας Σεργκέι Κουπριάνοφ.

    Ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρίας φυσικού αερίου Naftogaz, Ολεγκ Ντουμπίνα, θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 8 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Ο επικεφαλής της Naftogaz απέρριψε τις κατηγορίες για παρακράτηση ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του τηρεί τις δεσμεύσεις της στο θέμα αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 January 2009 - 7:30:39 UTC