Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρίωρη καθημερινή διακοπή των βομβαρδισμών

  • [01] Τρίωρη καθημερινή διακοπή των βομβαρδισμών

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα διακόπτει τους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας επί τρεις ώρες κάθε ημέρα, δήλωσε ισραηλινός στρατιωτική εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    "Αποφασίσθηκε η διακοπή των βομβαρδισμών από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 (ώρα Γκρίνουιτς)", δήλωσε η εκπρόσωπος Αβιτάλ Λαΐμποβιτς.

    Η απόφαση ελήφθη αφού η ισραηλινή ηγεσία αποδέχθηκε το άνοιγμα διαδρόμου για την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο αντιπρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στη Δαμασκό, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Αραμπίγια ότι η οργάνωση δεν θα εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ κατά το χρονικό διάστημα που το εβραϊκό κράτος θα διακόπτει προσωρινά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

    Επιμένοντας στην άρνηση τερματισμού της επίθεσης, το Ισραήλ δέχθηκε σήμερα το άνοιγμα ενός διαδρόμου για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας που εξακολουθεί να δέχεται τους μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι προκάλεσαν χθες τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων σε σχολείο του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών, τουλάχιστον 680 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης και περισσότεροι από 2.950 έχουν τραυματισθεί. Περίπου το 50% των Παλαιστινίων, που έχουν σκοτωθεί στις 12 ημέρες που διαρκούν οι ισραηλινές επιδρομές και οι χερσαίες μάχες στη Γάζα, είναι γυναίκες και ανήλικοι, ανακοίνωσε υπηρεσία του ΟΗΕ. Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων μπορεί να είναι υψηλότερος, επειδή οι αξιωματούχοι δεν έχουν καταφέρει να πιστοποιήσουν πόσοι από τους άνδρες που σκοτώθηκαν ήταν άμαχοι.

    Σε διπλωματικό επίπεδο, οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός ενισχύθηκαν.

    Επειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε επείγουσα συνάντηση. Προσκάλεσε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ σήμερα στο Κάιρο, έπειτα από τις συζητήσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο αιγύπτιος πρόεδρος κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και παροχή εγγυήσεων για τη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες θα περιλαμβάνεται "η εξασφάλιση των συνόρων, το άνοιγμα σημείων συνοριακών σημείων διέλευσης και η άρση της πολιορκίας".

    Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισκέφθηκε προηγουμένως τη Δαμασκό και τη Λιβύη, ζήτησε από τη Συρία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί της Χαμάς με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα θα συνεχίσει στο Κάιρο τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ενωσης, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία.

    Στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απευθύνει έκκληση για "άμεσο και πλήρη τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης και την άρση της πολιορκίας" που πνίγει τη Λωρίδα της Γάζας.

    Η Λιβύη έθεσε προς συζήτησιν ενός σχέδιο απόφασης το οποίο "καλεί σε άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής ενέργειας", περιλαμβανομένων των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων και της εκτόξευσης ρουκετών.

    Η κυβέρνηση του Εχούντ Ολμερτ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα την πρόθεσή της για το άνοιγμα διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να το προσδιορίσει χρονικά.

    Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους παλαιστίνιους μαχητές συνεχίσθηκαν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ τα ισραηλινά αεροσκάφη συνέχισαν τις επιδρομές στο νότιο τμήμα.

    Ο Ομπάμα μίλησε

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σπάζοντας τη σιωπή του για τον πόλεμο της Γάζας, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα και το Ισραήλ.

    Μιλώντας μετά την εκτόξευση όλμων από ισραηλινό άρμα μάχης που σκότωσε τουλάχιστον 40 Παλαιστινίους σε ένα σχολείο του ΟΗΕ όπου άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο, ο Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους: "ο θάνατος αμάχων στη Γάζα και στο Ισραήλ είναι πηγή βαθιάς ανησυχίας για εμένα".

    Ωστόσο ο Ομπάμα είπε πως κατά τα άλλα θα επιμείνει στην αρχή του πως μόνον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους μπορεί να μιλήσει για την αμερικανική εξωτερική πολιτική αυτήν την ώρα, είπε όμως ότι θα έχει πολύ περισσότερα να πει μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

    Περισσότεροι από 660 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους

    Τουλάχιστον 660 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 2.900 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή.

    Ο Ερυθρός Σταυρός εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα ύδρευσης στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 500.000 άνθρωποι, το ένα τρίτο του πληθυσμού, απειλείται να μείνει χωρίς νερό καθώς δέκα από τις 45 υπόγειες δεξαμενές νερού στην Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

    Η υποθερμία απειλεί τα βρέφη στην Λωρίδα της Γάζας, λόγω της έλλειψης θέρμανσης που οφείλεται στην σύγκρουση με το Ισραήλ, προειδοποίησε η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children.

    Οι περισσότερες κατοικίες και τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν πλέον ηλεκτρικό και ως εκ τούτου ούτε και θέρμανση, ενώ οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν τη νύχτα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η οργάνωση. Οι κάτοικοι επίσης αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα για να μην σπάσουν τα τζάμια από τους βομβαρδισμούς.

    "Πρέπει να φθάσουν σε αυτούς περισσότερα τρόφιμα και κουβέρτες για να μην πεθάνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά από το κρύο και την πείνα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Save the Children στην Ιερουσαλήμ Ντομινίκ Νατ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Και ενώ οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται μβ αμείωτη σφοδρότητα, ο ένοπλος κλάδος της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Εζεντίν αλ Κάσαμ ανακοίνωσε πως έχει σκοτώσει «δέκα ισραηλινούς στρατιώτες» κι έχει τραυματίσει πάνω από 30 άλλους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 January 2009 - 13:30:13 UTC