Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η διϋπουργική για την οικονομία
  • [02] "Τη λύση τη δίνουν οι κάλπες και ο λαός"
  • [03] Κατάπαυση πυρός ζητά το ΣΑ

  • [01] Συνεδριάζει η διϋπουργική για την οικονομία

    Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής συνέστησε με απόφασή του αργά χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, η οποία θα είναι αρμόδια για την συστηματική παρακολούθηση και τον συντονισμό εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της οικονομίας και των οικονομικών καθώς και της ανάπτυξης.

    Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και συμμετέχουν ως μέλη οι υπουργοί Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Η επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σήμερα, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλου.

    Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής θα καλούνται και συναρμόδιοι υπουργοί ανάλογα με το αντικείμενο της συνεδρίασης.

    Ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο

    Λίγα λόγια και πολλή δουλειά,ζήτησε από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα,ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής,με δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει ένα νέο ξεκίνημα, με βήμα ανανέωσης και συνέχειας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις,αλλά τα ουσιαστικά αποτελέσματα,είπε ο κ.Καραμανλής,προσθέτοντας ότι αξιοποιείται η εμπειρία των παλαιών και ο δυναμισμός των νέων.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προσφέρει στους πολίτες αποτελεσματικότητα,σταθερότητα, σιγουριά και ασφάλεια. Έχουμε ανηφορικό δρόμο και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε.

    Ανέφερε ως προτεραιότητες τα εθνικά συμφέροντα,την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία,καθώς και την επίλυση των προβλημάτων της νέας γενιάς και της παιδείας,της υγείας,της κοινωνικής συνοχής,καθώς και των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Εκτίμησε ότι το 2009 θα είναι ένα δύσκολο έτος για την ανθρωπότητα και ανέφερε ότι παντού, σε όλο τον κόσμο, υπάρχει μείωση οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας.

    Το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται σε πέντε άξονες,είπε ο κ. Καραμανλής: Στην ενίσχυση της ρευστότητας, στην προστασία της εργασίας, στην αρωγή σε ασθενέστερους οικονομικά, στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στην εντατική εφαρμογή του ΕΣΠΑ, άμεση προτεραιότητα του οποίου είναι τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και στήριξης της περιφέρειας.

    Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε απαρέγκλιτη προσήλωση στη σύγκρουση με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, είπε ο κ. Καραμανλής,ενώ τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση αποφασιστικά θα αντιμετωπίσει φαινόμενα καταστροφικής βίας.

    " Το μέλλον του τόπου κρίνεται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Ξέρουμε ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, όπως επίσης και κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι δημοκοπίας και λαϊκισμού",είπε ο κ. Καραμανλής. Εμείς δεν παίζουμε με το μέλλον του τόπου, είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε,επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας και θα τα καταφέρουμε,κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, έδωσε τους βασικούς άξονες της δουλειάς που αναμένει από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς.

    Τους τόνισε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, με πολλές προκλήσεις,που αφορούν τα εθνικά συμφέροντα, την έξαρση αντικοινωνικών φαινομένων και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.Αφορούν, είπε, τα προβλήματα της κοινωνίας, της αγωνίας της νέας γενιάς και την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ως βασικά στοιχεία της δυσμενούς παγκόσμιας συγκυρίας την αλληλεξάρτηση των οικονομιών, την παγκοσμιότητα των κραδασμών, την ταχύτητα των εξελίξεων και το απρόβλεπτο της διεθνούς κρίσης. Όλα αυτά, είπε, σε εθνικό επίπεδο, επιβάλουν ευελιξία κινήσεων και ισχυρά ανακλαστικά. Επιβάλουν πολιτικές που περιορίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις και εγγυώνται μία καλύτερη προοπτική.

    Ξεκαθάρισε ότι τα νέα δεδομένα επιβάλουν απόλυτη αφοσίωση σε συγκεκριμένες αρχές, από τις οποίες, όπως είπε,δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμιά παρέκκλιση. Πρώτη αρχή είναι μετωπική σύγκρουση με όλα τα προβλήματα. Δεν δικαιολογούνται αναβολές και καθυστερήσεις, επιβάλλεται νέα ταχύτητα και νέοι ρυθμοί,είπε ο κ. Καραμανλής και ζήτησε από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς επαναπροσδιορισμό των προβλημάτων ανά τομέα, άμεση ιεράρχηση προτεραιοτήτων,συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα τηρηθούν στο ακέραιο και χειροπιαστό έργο από τον καθένα.

    Ζητώ πολύ δουλειά και μετρημένα λόγια,είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε τακτική γραπτή ενημέρωση μέσω της γραμματείας της κυβέρνησης, στην οποία θα περιλαμβάνεται σαφώς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

    Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι για κάθε περίπτωση θα υπάρχει στενή παρακολούθηση και τακτικός απολογισμός.Είμαι σαφής και είμαι κατηγορηματικός,τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Δεύτερον,ζήτησε περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών των υπουργείων.Ζήτησε απ' όλους να βάλουν τέλος σε κάθε είδους περιττή δαπάνη στο χώρο των αρμοδιοτήτων τους.

    Τόνισε ότι δεν δικαιολογείται και δεν γίνεται ανεκτή καμιά δαπάνη και ζήτησε να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία και να οργανώνονται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος τα ταξίδια,οι επισκέψεις και οι εκδηλώσεις.

    Είναι απόδειξη ευθύνης, αλλά και καλού παραδείγματος. Απαιτείται αποτελεσματικότητα απ' όλους σ' αυτό,είναι βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση του έργου σε κάθε υπουργείο,είπε ο πρωθυπουργός.

    Τρίτη αρχή η δυναμική σύγκρουση με φαινόμενα,που,όπως είπε, πικραίνουν τους πολίτες.

    Ζήτησε τολμηρές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την εμπέδωση της διαφάνειας σε όλους τους τομείς και προειδοποίησε ότι αδυναμίες, παραλείψεις και ολιγωρίες ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

    Τέταρτη αρχή,είπε ο Κώστας Καραμανλής είναι η αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος της κανονιστικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε με εγκύκλιό του τον Ιούλιο του 2006 και ζήτησε αναλυτική έκθεση αξιολόγησης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών για κάθε προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση.

    Πέμπτη αρχή είναι η ταχύτητα στην ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών.

    Έκτον,ζήτησε τη μείωση των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να αποφευχθούν οι περιττές δαπάνες,έβδομον την επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων των υπουργείων,όγδοο συλλογικότητα,συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία και στενή συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Ασυνεννοησίες και προσωπικές στρατηγικές δεν νοούνται και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές,είπε ο κ. Καραμανλής στους υπουργούς.

    Ενατον,τόνισε την απόλυτη αφοσίωση στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και αυτό,όπως είπε,σημαίνει πρώτα απ' όλα υπευθυνότητα, τακτική παρουσία όλων μας στους χώρους των προβλημάτων,σημαίνει διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες.

    Κάλεσε τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να προβαίνουν σε ανακοινώσεις μετά από συνεννόηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Όπως είπα,πολλή δουλειά και μετρημένα λόγια, επανέλαβε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς και στους υφυπουργούς.

    Αναφέρθηκε στη στάση της αντιπολίτευσης,κατηγορώντας την για δημοκοπία, ανέφερε ότι το μέλλον του τόπου θα κριθεί από τη σύγκρουση της υπευθυνότητας και της ανευθυνότητας και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας και το δρόμο αυτό δεν θα τον εγκαταλείψει.

    Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε.Να είστε βέβαιοι γι' αυτό,κατέληξε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    [02] "Τη λύση τη δίνουν οι κάλπες και ο λαός"

    Με αναφορές στην ειρήνη ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χθες το βράδυ στις Σέρρες, καταδικάζοντας "με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας από όπου και αν προέρχεται" και τους "πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις στη Γάζα", ζητώντας από όλους την "άμεση κατάπαυση του πυρός και των εχθροπραξιών" και εκφράζοντας την ελπίδα "να ευωδοθούν οι προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην "ιδιαίτερα αυξημένη προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο" την οποία κατήγγειλε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε την καταλληλότερη απάντηση με την παρουσία του στο Αγαθονήσι.

    "Εμείς απαντάμε στην Τουρκία και σε όποιον άλλον ενδιαφερόμενο πολύ απλά και ευθέως ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν θα το επιτρέψουμε", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, απαιτώντας από την Τουρκία να σταματήσει τα επικίνδυνα παιγνίδια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε παράλληλα ότι απαιτείται μία εξωτερική πολιτική που θα διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της χώρας, θα δίνει το απαραίτητο κύρος και βάρος στην Ελλάδα και δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία ή σε οποιονδήποτε άλλο την αποθράσυνση, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδειξαν το σωστό δρόμο στο παρελθόν και προσθέτοντας ότι "θα το αποδείξουμε ξανά στον ελληνικό λαό και μάλιστα πολύ σύντομα".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας είπε ότι πολιτική δεν είναι ασχολείσαι επί τρεις μήνες με έναν ανασχηματισμό και τόνισε ότι ανασχηματισμός χωρίς σοβαρό σχέδιο για τον τόπο και σχέδιο πορείας για τη χώρα είναι "σαν να αλλάζεις κωπηλάτες αλλά να συμβουλεύεσαι την ίδια χαλασμένη πυξίδα".

    "Και αυτό χρειάζεται αλλαγή πορείας σταθερό και σίγουρο σχέδιο - πυξίδα και σίγουρο τιμόνι" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ένα βασικό στοιχείο που ενώνει τους αγρότες με οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα επαγγελματική κοινωνική και ηλικιακή είναι "το πολύ ύπουλο και επικίνδυνο συναίσθημα της ανασφάλειας, η οποία καθηλώνει έναν ολόκληρο λαό, ο οποίος χάνει έτσι τα οράματά του, την ελπίδα του και την προοπτική του".

    "Μπορούμε πολύ καλύτερα. Σκεφθείτε τη σιγουριά και ασφάλεια που αισθανόταν ο Έλληνας στην Αθήνα του 2004 και συγκρίνεται εκείνη την εικόνα με αυτή που ζήσαμε και ζούμε τις μέρες αυτές" είπε ο κ. Παπανδρέου, θέτοντας το ερώτημα "τί να πει κανείς στη μάνα του 20χρονου Διαμαντή και τί να πει κανείς στη μάνα του 15χρονου Αλέξανδρου".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο μέσος Έλληνας αισθάνεται ότι αυτό που ισχύει σήμερα στη χώρα είναι το δίκαιο μόνο των ισχυρών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μας γύρισε σε καταστάσεις του παρελθόντος, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι στην βία και την ανομία, καθώς η ίδια εξέθρεψε πρακτικές και αντιλήψεις ανομίας, αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ατιμωρησία στελεχών και υπουργών, καταστρατήγηση ανεξάρτητων ελεγκτικών αρχών, πλιάτσικο δημόσιας περιουσίας για ιδιοτελείς σκοπούς, στυγνή εκμετάλλευση ακόμη ιερών παραδόσεων και συμβόλων, όπως του Αγίου Όρους και καταπάτηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιούργησε ένα χάσμα μεταξύ σωμάτων Ασφαλείας και λαού και ότι βασίστηκε στη στρατηγική της έντασης και του κοινωνικού διχασμού. Και τόνισε ότι αν στη σκέψη της συντήρησης είναι να αποσυρθεί ο ελληνικός λαός αυτό δεν θα γίνει.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα καθώς τη λύση τη δίνουν οι κάλπες και ο λαός και τόνισε ότι το πρώτο που καλείται να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, της σιγουριάς και της ελπίδας. Ακόμα πρόσθεσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν το θάρρος και την βούληση να συγκρουσθούν με συμφέρονται που νέμονται την περιουσία του λαού και με αντιλήψεις και πρακτικές αλαζονείας και αυθαιρεσίας.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της αγροτιάς και στο εσωτερικό και εξωτερικό και είπε ότι οι βασικοί άξονες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα είναι οι: Αποτελεσματική προστασία του αγροτικού εισοδήματος και συνέχιση των κοινοτικών ενισχύσεων και μετά το 2013, εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και προγράμματα για νέους αγρότες με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, κίνητρα για νέες συλλογικές δομές, έλεγχο της αγοράς και χτύπημα των καρτέλ και επένδυση στον άνθρωπο.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε επίσης μία σειρά από οχτώ μέτρα τα οποία, όπως είπε, συνιστούν μία συμφωνία εμπιστοσύνης της πολιτείας με τον αγροτικό κόσμο και περιλαμβάνουν από την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για την βελτίωση των υποδομών ως την ανάπτυξη ενός σύγχρονου δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους αγρότες.

    Η κύρια συνισταμένη αυτών των οχτώ μέτρων απευθύνεται κυρίως στους νέους αγρότες, έτσι, ώστε, αυτοί να επιλέγουν πλέον με ασφάλεια το επάγγελμα του αγρότη.

    Πέραν αυτών των οχτώ μακροπρόθεσμων μέτρων ο κ. Παπανδρέου πρότεινε και την λήψη δέκα άμεσων μέτρων οικονομικής ανακούφισης των αγροτών, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται η διοχέτευση ενός δισ. ευρώ από τα 28 που δίνονται στις τράπεζες στον αγροτικό τομέα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων για δύο χρόνια. Επίσης, προτείνεται η αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς και η κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και η επαναφορά του καθεστώτος του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι η ώρα για τυφλές πολιτικές και κοινωνικές πολώσεις, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να ενώσει τις κοινωνικές δυνάμεις γύρω από τις λύσεις που προτείνει, επισήμανε ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης έχει τελειώσει και ότι κάθε μέρα που μένει στην εξουσία δημιουργεί πρόσθετο κόστος για τη χώρα και την βυθίζει ακόμα πιο βαθειά στην κρίση, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ αύριο ως κυβέρνηση θα χτίσει μαζί με τους πολίτες "την Ελλάδα που θέλουμε και που μας αξίζει".

    [03] Κατάπαυση πυρός ζητά το ΣΑ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση με την οποία καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να παύσουν πυρ στη Γάζα. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κατάπαυση του πυρός "πρέπει να είναί άμεση, διαρκής και να γίνει πλήρως σεβαστή... οδηγώντας στην πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα".

    Δεκατέσσερα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπερψήφισαν την απόφαση. Απείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι απείχε διότι ήθελε να δει το αποτέλεσμα της αιγυπτιακής μεσολαβητικής προσπάθειας για τη Γάζα. Πάντως παρά την αποχή εξέφρασε την υποστήριξή της στην ουσία του κειμένου που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας από τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Έξι Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν από τιςαεροπορικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας,τη νύχτα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και νοσοκομειακές πηγές. Οι περιοσσότεροι έχασαν τη ζωή τους από τις επιδρομές στις περιοχές Μπέιτ Λαχία και Τζαμπάλια.

    Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, στις 27 Δεκεμβρίου, έχουν σκοτωθεί 774 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, που στηρίζονται σε παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

    Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν την Πέμπτη από το Λίβανο κατά του βορείου Ισραήλ, το οποίο απάντησε με οβίδες, ενισχύοντας τους φόβους για επέκταση της έντασης από τη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές ζήτησε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.

    Τρίωρη παύση των βομβαρδισμών

    Διακοπή των βομβαρδισμών επί τρεις ώρες σε καθημερινή βάση για τη λειτουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα δηλώνει ότι θα εφαρμόζει το Ισραήλ σε μία τακτική κίνηση μετά τη διεθνή κατακραυγή για το βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ. Ανάλογη παύση στις εκτοξεύσεις ρουκετών αναμένεται να εφαρμόσει τις ίδιες ώρες η Χαμάς.

    Η δίοδος για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Αιγύπτου άνοιξε την Τετάρτη με τρίωρη διακοπή των βομβαρδισμών κοντά στην Πόλη της Γάζας από τις 13:00 έως τις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος). Αντίστοιχη παύση θα υπάρξει και τις επόμενες ημέρες για να φθάσει βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα για τους απελπισμένους κατοίκους της Γάζας.

    Αναστέλλει τις επιχειρήσεις στη Γάζα ο ΟΗΕ

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή των παλαιστινίων προσφύγων (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας λόγω του κινδύνου που θέτουν οι ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή.

    "Η UNRWA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των όλο και πιο εχθρικών ενεργειών κατά των εγκαταστάσεών της και του προσωπικού της", δήλωσε ο Άντναν Αμπού Χάσνα, εκπρόσωπος της UNRWA στη Γάζα.Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πόσο καιρό θα διαρκέσει η αναστολή αυτή.

    Λίγο νωρίτερα ο Χάσνα είχε ανακοινώσει το θάνατο ενός οδηγού της UNRWA και τον τραυματισμό ενός άλλου από ισραηλινά πυρά. Ο Χάσνα είχε δηλώσει ότι η αυτοκινητοπομπή της UNRWA δέχθηκε πυρά από ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο μεθοριακό πέρασμα του Ερέζ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Η αυτοκινητοπομπή έφερε τα διακριτικά του ΟΗΕ και οι οδηγοί φορούσαν σακκάκια με το σήμα της UNRWA, είχε διευκρινίσει. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το περιστατικό διερευνάται.

    Νεα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

    Με πρωτοβουλία της Υπουργού Εξωτερικών κας Μπακογιάννη η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε έκτακτη βοήθεια προς τη Γάζα την 1η Ιανουαρίου του 2009 και θα συνεχίσει την γέφυρα αυτή ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών.

    Η Hellenic Aid,η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για το συντονισμό της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας συγκεντρώνει για το σκοπό αυτό τρόφιμα και άλλα είδη από μη κυβερνητικές οργανώσεις, δήμους, νομαρχίες και την Εκκλησία της Ελλάδος.

    Επίσης η Hellenic Aid θα διαθέσει επιπλέον 400.000 Ευρώ, για τρόφιμα που θα μεταφερθούν στην τρίτη αποστολή βοήθειας.

    Αποστολή για την υποστήριξη και την παροχή κάθε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μετέβη χθες στην περιοχή, εκ μέρους του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου.

    Στην αποστολή, επικεφαλής της οποίας είναι ο γιατρός Άρης Μουσιώνης, συμμετέχουν γιατροί, ειδικοί διοικητικής υποστήριξης υγειονομικών υπηρεσιών και νομικοί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 January 2009 - 5:30:16 UTC