Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία για εξωτερική πολιτική και άμυνα
  • [02] "Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό"
  • [03] Στον Πρόεδρο η Αλ.Παπαρήγα
  • [04] Στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις

  • [01] Συνεργασία για εξωτερική πολιτική και άμυνα

    Με τις εξελίξεις στη Γάζα, την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν ασχολήθηκε το ΚΥΣΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν οι εξελίξεις καθώς και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, έγινε δε ανάλυση και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στην προώθησή της.

    Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τις πρωτοβουλίες για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να φτάσουν και οι πενήντα τόνοι που έχουν συγκεντρωθεί αλλά κυρίως να ανοίξουν δίοδοι για να έχουν προσβαση διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην πρωτοβουλία Ελλάδας και Βελγίου να μεταφερθούν τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα και να τους παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ελληνικά ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα μετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ στη Γάζα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατό ενδεχόμενο εκεχειρίας και έτσι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, αφού δεν υπάρχει σχετική πρόταση στο τραπέζι. Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, παρακολουθεί και αναλύει όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι το ΚΥΣΕΑ έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε όταν προκύψει ανάλογο θέμα να τοποθετηθεί.

    Οι σχέσεις με την Τουρκία

    Επίσης η Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έγινε ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ως στόχο της βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, οι οποίες το 2008 παρουσίασαν στασιμότητα.

    Υπογράμμισε δε ότι και το 2009 η Ελλάδα έχει τον ίδιο στόχο, τη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.

    Ερωτηθείσα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και εάν μπορεί να προκύψει επεισόδιο η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και νηφαλιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αναλύεται η στάση της Τουρκίας και από το υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Άμυνας και από το ΓΕΕΘΑ. Επίσης επανέλαβε ότι υπάρχει στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις τα τελευταία χρόνια,τις οποίες η Ελλάδα αξιολογεί και ταυτόχρονα αξιολογεί και τη βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, καθώς δύο ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει την Άγκυρα στην πορεία αυτή αλλά ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι και η καλή γειτονία.

    Σε ό,τι αφορά την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στη μάχη κατά την τρομοκρατίας υπό τον ΟΗΕ, με βάση τους όρους που έχουν καθορίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση εάν γίνεται ανεφοδιασμός των Ισραηλινών από το λιμάνι του Αστακού, η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι υπήρξε χθες ρητική και κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι θέμα ανεφοδιασμού από ελληνικά λιμάνια και το λιμάνι του Αστακού δεν υπάρχει.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", το αμερικανικό ναυτικό φέρεται να επιθυμεί να ναυλώσει πλοίο που θα μεταφέρει 325 κοντέινερ από το λιμάνι του Αστακού στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου.Στη σχετική προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου, γίνεται λόγος για "επικίνδυνο φορτίο" και "εκρηκτικές ύλες", χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε στο Reuters ότι η "μεταφορά αυτή είναι προγραμματισμένη και δεν έχει σχέση με τις επιχειρήσεις αυτών των ημερών στη Λωρίδα της Γάζας". Σε δήλωση του,ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος διέψευσε το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι "δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού ή άλλου σημείου της ελληνικής επικράτειας".

    Δηλώσεις Ευ. Μεϊμαράκη

    Εξ άλλου, ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά την τουρκική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο, ο υπουργός ανέφερε ότι η άσκηση είναι προγραμματισμένη και γίνεται 3-4 φορές το χρόνο και πως "δεν μας δημιουργεί πρόβλημα". Σημείωσε, ωστόσο, πως όταν οι γείτονες κάνουν ασκήσεις παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και το ίδιο κάνουν και εκείνοι όταν εμείς κάνουμε ασκήσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι πριν από λίγη ώρα έγινε υπέρπτηση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, ο κ.Μεϊμαράκης τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί και σημείωσε ότι "πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες υπερπήτσεις".

    Ο υπουργός σημείωσε ότι γίνονται όλα τα αναγκαία διαβήματα και τόνισε ότι προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Τούρκους ότι δεν βοηθάει η κλιμάκωση της έντασης στην προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος και πως παραμένουμε σε σημείο στασιμότητα με δική τους υπευθυνότητα.

    Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 11:01 το πρωί σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών (τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4) εισήλθε εντός του FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεων νοτίως της Σάμου και στις 11:03 τα τέσσερα τουρκικά F-4 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 300 ποδών. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αφού αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά στην περιοχή της Ικαρίας εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 11:23 νότια της Χίου.

  • ** Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την υπουργό Απασχολησης κα Φ.Πετραλιά.

    [02] "Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό"

    "Η αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό είναι και ιστορική και δεδομένη" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Σαμίρ Αμπού Γαζάλε στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "θα είμαι πάντα κοντά σας στον αγώνα για μια Παλαιστίνη ανεξάρτητη που μπορεί να ζει ειρηνικά και ελεύθερα δίπλα σε ένα Ισραήλ που και αυτό μέσα σε μια ειρηνική διαδικασία θα μπορέσει να έχει την αναγνώριση και την σιγουριά για μια ειρηνική Μέση Ανατολή".

    "Αυτό είναι το όραμά μας, γι' αυτό παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα" είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε επίσης την "αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον πρόεδρο Αμπάς και την απόλυτη στήριξη στις προσπάθειές του τις οποίες και εμείς ως Σοσιαλιστική Διεθνής έχουμε υποστηρίξει, ενώ έχουμε ανακοινώσει ότι θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την εκεχειρία στην περιοχή".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "συγκλονίζονται όλοι από τις εικόνες της σφαγής του άμαχου πληθυσμού, ακόμα και μικρών παιδιών" και πρόσθεσε ότι "εκτυλίσσεται και ένα νέο έγκλημα με την απουσία και ουσιαστικά την απαγόρευση πρόσβασης ανθρωπιστικών οργανώσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό".

    "Εχουμε υποστηρίξει, υποστηρίζουμε και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια -έχουμε πάρει και πρωτοβουλίες και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς- για να υπάρξει πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων με βοήθεια στον λαό της Γάζας" είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς το Ισραήλ "να ανοίξει διόδους και να αφήσει ελεύθερα περάσματα ώστε να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, θύματα του πολέμου".

    "Ελπίζουμε το 2009 που ξεκίνησε με αυτό το ισραηλινό έγκλημα εις βάρος του λαού μας να τελειώσει με την δικαίωση του αγώνα μας και την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, γιατί στην ειρήνη κερδίζουν όλοι, ενώ στον πόλεμο δεν κερδίζει κανείς και εμείς θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη προς όφελος και δικό μας και προς όφελος όλων στην περιοχή" είπε ο κ. Γαζάλε.

    "Είχα την ευκαιρία στην διάρκεια της συνάντησής μου με τον κ. πρόεδρο να αναφερθώ στις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν το ΠΑΣΟΚ με τον Παλαιστινιακό λαό, ενώ τον ενημέρωσα και για την πολιτική κατάσταση και για την ανθρωπιστική τραγωδία που ζει ο λαός μας" είπε ο κ. Γαζάλε, προσθέτοντας ότι "συζητήσαμε επίσης τις πρωτοβουλίες που πήρε και θα πάρει η Σοσιαλιστική Διεθνής, ενώ διαπιστώσαμε πλήρη ταύτιση απόψεων μεταξύ του κ. Παπανδρέου, του προέδρου Αμπάς και της PLO" είπε ο εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

    Ο εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα ευχαρίστησε, τέλος, θερμά το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου για την υποστήριξη του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

    [03] Στον Πρόεδρο η Αλ.Παπαρήγα

    Η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πιο επικίνδυνη από κάθε άλλη φορά, δήλωσε η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη σημερινή συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Η κα Παπαρήγα ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την πρόσφατη επίσκεψή της στη Ραμάλα και συζήτησε για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Παπαρήγα έκανε λόγο για σκλήρυνση της Τουρκίας και πρόσθεσε, αναφερόμενη στην ελληνική κυβέρνηση, ότι άλλο πράγμα είναι η ψυχραιμία και άλλο πράγμα η ανοχή.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει την τουρκική συμπεριφορά στους συμμάχους της, δηλαδή στης Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η απειλή πως η Ελλάδα μπορεί να θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος είναι ένα όπλο αφλογιστία, γιατί, όπως είπε, η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αναφερόμενη στο Παλαιστινιακό, η κα Παπαρήγα ζήτησε να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η εκεχειρία βάζει το θύμα και το θύτη στην ίδια μοίρα και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία της για την μεταφορά όπλων από τον Αστακό προς το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι δεν εμπιστεύεται τις διαψεύσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, επικαλούμενη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που, όπως είπε η ΓΓ του ΚΚΕ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη μεταφορά των όπλων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρ. Ψαριανού για την τρομοκρατία, η κα Παπαρήγα δεν θέλησε να κάνει σχόλιο, αλλά και σημείωσε την πάγια στάση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους λέγοντας ότι έχει χρησιμοποιηθεί ο όρος τρομοκρατία από τον κ.Μπους για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινημάτων.

    Το πρωί η κα Παπαρήγα συναντήθηκε με Παλαιστίνιους της παροικίας της Ελλάδας.

    [04] Στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις

    Τα θύματα από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες συνεχίζονται επί 17η ημέρα, ξεπέρασαν πλέον τα 900, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον γιατρό Μουαουίγια Χασανεΐν, οι νεκροί έφτασαν τους 905, μεταξύ των οποίων 277 παιδιά, 95 γυναίκες και 92 ηλικιωμένοι, οι δε τραυματίες έφτασαν τους 3.950.

    Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στη Γάζα, με τις επιχειρήσεις να έχουν εισέλθει ήδη στην τρίτη εβδομάδα.

    Η ισραηλινή αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές εναντίον δώδεκα στόχων στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δηλαδή το μικρότερο αριθμό επιθέσεων από την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς πριν από 17 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Η αεροπορία "έπληξε θέσεις αποθήκευσης όπλων σε σπίτια μελών της Χαμάς, σε σήραγγες απ' όπου διακινούνται όπλα", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Από την έναρξη της επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" στις 27 Δεκεμβρίου, ο στρατός έχει διεξάγει κατά μέσο όρο 40 επιδρομές κάθε νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Για τρίτη συνεχή νύχτα, καμιά ρουκέτα δεν ερρίφθη από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

    Τις τρεις τελευταίες ημέρες οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εκτόξευσαν ρουκέτες τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

    Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε σήμερα ότι έχει επιτευχθεί "πρόοδος" στις διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά οι "δυσκολίες" παραμένουν.

    "Δεν δέχομαι ότι σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας τα Ηνωμένα Εθνη αποφασίζουν πότε θα δοθεί τέλος", δήλωσε η Λίβνι το πρωί στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο.

    Μόνο το Ισραήλ θα αποφασίσει πότε θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις στη Γάζα, είπε η Λίβνι και πρόσθεσε ότι όταν το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του, το κάνει καλύτερα.

    Η ίδια είπε ότι με τις επιθέσεις στη Γάζα το Ισραήλ αναχαίτισε τις ένοπλες ομάδες που επιχειρούν να του επιτεθούν και έπληξε την ικανότητα της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του.

    Η Λίβνι αρνήθηκε να πει αν η επιχείρηση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο ή πότε θα λήξει.

    Η ίδια είπε ότι η όποια απόφαση για λήξη των επιχειρήσεων θα λαμβανόταν "σιωπηλά" επειδή οι ηγέτες της Χαμάς, οι οποίοι κρύβονται σε υπόγειες σήραγγες στη Γάζα, παρακολουθούν την αραβική υπηρεσία του ραδιοφώνου. "Δεν θα τους δώσω αυτό το προνόμιο", σχολίασε η Λίβνι.

    Ελπίδες για κατάπαυση του πυρός εκφράζει ο Τόνι Μπλερ

    Το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έχει προσδιοριστεί και οι τρέχουσες προσπάθειες έχουν στόχο τη διευθέτηση των λεπτομερειών αυτής της συμφωνίας, δήλωσε σήμερα προς τους δημοσιογράφους στο Κάιρο ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας προσέθεσε έπειτα από συνομιλία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε "ευαίσθητη φάση" και αφορούν τη ζήτημα του αγώνα κατά των λαθρεμπορικών δραστηριοτήτων ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, καθώς και αυτό του ανοίγματος των σημείων διέλευσης προς το παλαιστινιακό έδαφος.

    Ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία) δήλωσε πως ελπίζει ότι μια κατάπαυση του πυρός θα συμφωνηθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες.

    Σήμερα μια αντιπροσωπεία της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, συναντήθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Όμαρ Σουλεϊμάν, για να συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο που εκπονήθηκε από την Αίγυπτο.

    Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε πως το ισλαμιστικό κίνημα απορρίπτει ορισμένες πλευρές αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία καλεί σε μια εκεχειρία που θα επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στη διεξαγωγή ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και στην επανάληψη των διαπαλαιστινιακών συνομιλιών.

    Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία Άμος Γκιλάντ, κύριος σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ανέβαλε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα στο Κάιρο, όπου θα είχε συνάντηση με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών 'Ομαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η αναβολή της επίσκεψης Γκιλάντ αποφασίστηκε από την ισραηλινή ηγεσία για να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, την ώρα που ο στρατός ανακοίνωνε ότι έπληξε σοβαρά την ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα πάντα με το ραδιόφωνο, αιτία για την αναβολή είναι η συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Χαμάς για τους όρους της εκεχειρίας.

    Την Τετάρτη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι καθημερινά και για τρεις ώρες θα διακόπτει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

    "Το Ισραήλ προσεγγίζει τους στόχους του"

    Η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας προσεγγίζει τους στόχους της, αλλά θα συνεχισθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ.

    "Το Ισραήλ προσεγγίζει τους στόχους του, αλλά περισσότερη υπομονή και αποφασιστικότητα είναι αναγκαίες για να επιτύχει και να αλλάξει την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας στον νότο, ώστε οι πολίτες του να ζουν σε συνθήκες ασφαλείας επί μακρόν", δήλωσε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο στρατιωτικός διοικητής του νότιου τομέα του Ισραήλ στρατηγός Γιοάβ Γκαλάντ, επικεφαλής της επιχείρησης "συμπαγές μολύβι" εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε την παράταση της επίθεσης, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Yediot Aharonot.

    Ο στρατηγός Γκαλάντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ και τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ να δώσουν το πράσινο φως για μια "τρίτη φάση" της επιχείρησης και στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες έφεδροι που έχουν επιστρατευθεί το τελευταίο δεκαήμερο.

    "Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία να διευθετήσουμε το πρόβλημα της Χαμάς. Εάν δεν το πράξουμε θα χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία", δήλωσε ο ισραηλινός στρατηγός.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους κ.κ. Ολμερτ και Μπαράκ στο νότιο Ισραήλ στο τέλος της εβδομάδας, ο στρατηγός Γκαλάντ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία της χώρας να απορρίψουν την πρόταση για εκεχειρία, όσο το Ισραήλ δεν έχει ολοκληρώσει την επιχείρησή του διασφαλίζοντας τον τερματισμό του λαθρεμπορίου των όπλων.

    Σε κάθε άλλη περίπτωση, το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμασθεί για μια νέα επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών του δυνάμεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 January 2009 - 13:30:20 UTC