Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο
  • [02] ΕΕ: Αλλαγές στην ενεργειακή υποδομή
  • [03] ΤτΕ - Μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων
  • [04] "Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις"
  • [05] "Αποδέσμευση του υπόλοιπου πακέτου"

  • [01] Σύνοδος της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

    Η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως μετά τις προσπάθειες της Τσεχικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι από αύριο το πρωί θα αρχίσει το φυσικό αέριο να κυλάει προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι αυτή είναι η υπόσχεση που έχουν δώσει η ρωσική και ουκρανική πλευρά, διατύπωσε ωστόσο μια μικρή επιφύλαξη για την οριστικοποίηση της συμφωνίας καθώς όπως πρόσθεσε παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο των τελευταίων ημερών δεν έχουν λυθεί ακόμη στο 100% ορισμένα τεχνικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ήταν παρούσα για την υπέρβαση αυτής της κρίσης, με τη συμμετοχή δύο Ελλήνων παρατηρητών στην ευρωπαϊκή ομάδα των παρατηρητών που θα έχει την εφαρμογή της συμφωνίας στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

    Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι: "χάρη στην πρόβλεψη που υπήρχε εδώ και χρόνια για την προμήθεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου, είμαστε η μόνη χώρα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πλήττονται από την κρίση, η οποία κατόρθωσε να ξεπεράσει το πρόβλημα χωρίς καμία επίπτωση". Και δήλωσε ότι: "είμαστε έτοιμοι ακόμη και σε περίπτωση που παραταθεί η κρίση, χάρη στη συμφωνία με την Αλγερία, για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου".

    Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει επάρκεια μέχρι την επόμενη Τρίτη. Στη διάρκεια των συζητήσεων στο Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ελλάδας χαιρετίζοντας το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει εξάρτηση από μία μόνο πλευρά. Στο Συμβούλιο συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη καλύτερης διασύνδεσης των αγωγών των κρατών μελών και ανάγκη για περισσότερες πηγές και οδεύσεις για το φυσικό αέριο, ενώ σε ότι αφορά την Ελλάδα ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη προώθησης του αγωγού Σάουθ Στρίμ αλλά και του αγωγού που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

    Τέλος, στο περιθώριο της Συνόδου ο υπουργός Ανάπτυξης είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του από την Τσεχία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία.

    [02] ΕΕ: Αλλαγές στην ενεργειακή υποδομή

    Έργο προτεραιότητας για τις ενεργειακές υποδομές της ΕΕ αποτελεί το έργο του Μεσογειακού Ενεργειακού Δακτυλίου στο πλαίσιο έξι δράσεων, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίες θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή τα προσεχή χρόνια και τις προσεχείς δεκαετίες.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, επί του παρόντος πρέπει να ολοκληρωθεί ο Μεσογειακός Ενεργειακός Δακτύλιος, ο οποίος θα συνδέει την Ευρώπη με τη Νότιο Μεσόγειο μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ο δακτύλιος, επισημαίνει είναι ουσιώδους σημασίας για την ανάπτυξη του τεράστιου δυναμικού ηλιακής και αιολικής ενέργειας της περιοχής. Ο κατάλογος των έργων υποδομής προτεραιότητας που εγκρίθηκε από την ευρωμεσογειακή σύνοδο των υπουργών ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2007 και το μεσογειακό σχέδιο για την ηλιακή ενέργεια που εγκρίθηκε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2008 αποτελούν μοντέλο για αυτή την ανάπτυξη, και εχουν τη χρηματοδοτική και πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Έτσι, εντός του 2009, η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει ανακοίνωση για τον μεσογειακό δακτύλιο, περιγράφοντας σε αδρές γραμμές ένα σχέδιο για τη συμπλήρωση των ελλείψεων, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων έργων που είναι σημαντικά για τη διαφοροποίηση των εξωτερικών πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ από απομακρυσμένες περιοχές, όπως ειναι οι μελλοντικές συνδέσεις με το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και την Υποσαχάρια Αφρική.

    Οι Άλλες Πέντε Δράσεις Προτεραιότητας

    Οι άλλες, πέντε δράσεις προτεραιότητας ως προς τις ενεργειακές υποδο?ές της ΕΕ είναι οι ακόλουθες:

    1) Η Ενεργειακή Διασύνδεση ΕΕ - Βαλτικής : Εντός του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και σε στενή συνεργασία με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, θα εκπονήσει ένα σχέδιο διασύνδεσης της Βαλτικής, το οποίο θα καλύπτει το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και την αποθήκευση. Το σχέδιο θα καταγράφει τις κυριότερες υποδομές που λείπουν και είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική διασύνδεση της περιοχής της Βαλτικής με την υπόλοιπη ΕΕ, προβλέποντας τον ασφαλή και διαφοροποιημένο ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής, και θα απαριθμεί τις αναγκαίες δράσεις,. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και το δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα συγκληθεί περιφερειακή σύνοδος κορυφής για την έναρξη υλοποίησής του έργου.

    2) Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει, πώς πρέπει να αναπτυχθεί ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου για την παροχή αερίου από τις πηγές της Κασπίας κα της Μέσης Ανατολής, οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να καλύψουν σημαντικό μέρος των μελλοντικών αναγκών της ΕΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα συνεργαστούν με τις ενδιαφερόμενες χώρες, κυρίως με εταίρους όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν , το Τουρκμενιστάν, το Ιράκ και οι χώρες του Μασρέκ, μεταξύ άλλων, με κοινό στόχο την ταχεία ανάληψη σταθερών δεσμεύσεων για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και την κατασκευή των απαραίτητων σωληναγωγών σε κάθε φάση ανάπτυξης. Μακροπρόθεσμα, όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, ο εφοδιασμός από άλλες χώρες της περιοχής, όπως είναι το Ουζμπεκιστάν και το Ιράν, αναμένεται να αποτελεί μια επιπλέον σημαντική πηγή εφοδιασμού για την ΕΕ.

    3) Εγκαταστάσεις για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο ( ΥΦΑ): Το ΥΦΑ και η κατάλληλη αποθήκευση του είναι σημαντικά για τη διασφάλιση της ρευστότητας και της διαφοροποίησης των αγορών φυσικού αερίου της ΕΕ. Η επάρκεια χωρητικότητας για το ΥΦΑ, η οποία συνίσταται σε εγκαταστάσεις υγροποίησης στις χώρες παραγωγής και σε τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ και εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης επί των πλοίων στην ΕΕ, πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη, είτε άμεσα, είτε μέσω άλλων κρατών μελών βάσει συμφωνίας αλληλεγγύης. Εντός του 2009 η Επιτροπή θα αξιολογήσει τη συνολική κατάσταση όσον αφορά το ΥΦΑ και θα προσδιορίσει τα κενά με σκοπό να προτείνει ένα σχέδιο δράσης για το ΥΦΑ.

    4)Οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στον άξονα Βορρά-Νότου εντός της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης : Οι διασυνδέσεις αυτές πρέπει να αναπτυχθούν κατά προτεραιότητα, στηριζόμενες κυρίως στην πρωτοβουλία για το Νέο Ευρωπαϊκό Σύστη?α Μεταφοράς (NETS)

    5) Έργα Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας : Θα αναπτυχθεί προσχέδιο για ένα υπεράκτιο δίκτυο στη Βόρειο Θάλασσα , με σκοπό να διασυνδεθούν μεταξύ τους τα εθνικά ηλεκτρικά δίκτυα της Βορειοδυτικής Ευρώπης και να συνδεθούν με αυτά τα πολυάριθ?α σχεδιαζόμενα έργα Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας. Το δίκτυο αυτό πρέπει να καταστεί, μαζί με τον Μεσογειακό Ενενεργειακό Δακτύλιο και το έργο Διασύνδεσης της Βαλτικής, ένα από τα δομικά στοιχεία του μελλοντικού ευρωπαϊκού υπερδικτύου.

    [03] ΤτΕ - Μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων

    Μείωση παρουσίασαν τα επιτόκια των καταθέσεων και των χορηγήσεων το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος το επιτόκιο για νέες καταθέσεις από τα νοικοκυριά υποχώρησε στο 5,22% από 5,37% που ήταν τον Οκτώβριο. Αμετάβλητο στο 1,27% παρέμεινε το επιτόιο για καταθέσεις μίας ημέρας.

    Στον τομέα των χορηγήσεων το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων, χωρίς προκαθορισμένη διάρκεια, μειώθηκε στο 15,24% απο 15,28% και των επιχειρηγματικών δανείων στο 7,49% από 7,81%. Στα επιχειρηματικά δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια και με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος το επιτόκιο υποχώρησε στο 6,40% από 7,40%. Για ποσά άνω του 1 εκατ.ευρώ το επιτόκιο υποχώρησε στο 5,60% απο 6,31%.

    Στις χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων το κυμαινόμενο επιτόκιο υποχώρησε στο 5,35% από 5,92% ενώ για τα δάνεια με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός και έως 5 έτη το επιτόκιο υποχώρησε στο 5,24% από 5,03%.

    Αντιθέτως στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων των νοικοκυριών το επιτόκιο για διάρεια έως 2 έτη αυξήθηκε περαιτέρω στο 5,24% από 5,20% τον Οκτώβριο. Για τις υφιστάμενες καταθέσεις επιχειρήσεων το επιτόκιο αυξήθηκε στο 5,26% από 5,22%. Στις χορηγήσεις το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων υποχώρησε στο 5,08% από 5,09%, ενω το επιτόκιο προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 6,39% από 6,53%.

    [04] "Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις"

    Τα θύματα από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες συνεχίζονται για 17η ημέρα, ξεπέρασαν πλέον τα 900, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον γιατρό Μουαουίγια Χασανεΐν, οι νεκροί έφτασαν τους 905, μεταξύ των οποίων 277 παιδιά, 95 γυναίκες και 92 ηλικιωμένοι, οι δε τραυματίες έφτασαν τους 3.950.

    Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στη Γάζα, με τις επιχειρήσεις να έχουν εισέλθει ήδη στην τρίτη εβδομάδα.

    Η ισραηλινή αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές εναντίον δώδεκα στόχων στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δηλαδή το μικρότερο αριθμό επιθέσεων από την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς πριν από 17 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Η αεροπορία "έπληξε θέσεις αποθήκευσης όπλων σε σπίτια μελών της Χαμάς, σε σήραγγες απ' όπου διακινούνται όπλα", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Από την έναρξη της επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" στις 27 Δεκεμβρίου, ο στρατός έχει διεξάγει κατά μέσο όρο 40 επιδρομές κάθε νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Για τρίτη συνεχή νύχτα, καμιά ρουκέτα δεν ερρίφθη από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

    Τις τρεις τελευταίες ημέρες οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εκτόξευσαν ρουκέτες τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

    Το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά ανηλεώς τη Γάζα όσο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να ρίχνονται κατά του εδάφους του παλαιστινιακές ρουκέτες, απείλησε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Εχουντ Ολμερτ.

    "Επιθυμούμε να θέσουμε τέλος στην επιχείρησή μας εφόσον εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις: τερματισμός της ρίψης ρουκετών και τερματισμός του επανεξοπλισμού της οργάνωσης Χαμάς", τόνισε ο κ. Ολμερτ στη διάρκεια της επίσκεψής του στο νότιο τμήμα του Ισραήλ, που είναι και ο στόχος των παλαιστινιακών ρουκετών που εκτοξεύει η Χαμάς.

    "Οτιδήποτε άλλο θα πλήξει σοβαρά τον ισραηλινό λαό, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί τις παλαιστινιακές ρουκέτες Κάσαμ", κατέληξε ο κ. Ολμερτ.

    Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε σήμερα ότι έχει επιτευχθεί "πρόοδος" στις διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά οι "δυσκολίες" παραμένουν.

    "Δεν δέχομαι ότι σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας τα Ηνωμένα Εθνη αποφασίζουν πότε θα δοθεί τέλος", δήλωσε η Λίβνι το πρωί στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο.

    Μόνο το Ισραήλ θα αποφασίσει πότε θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις στη Γάζα, είπε η Λίβνι και πρόσθεσε ότι όταν το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του, το κάνει καλύτερα.

    Η ίδια είπε ότι με τις επιθέσεις στη Γάζα το Ισραήλ αναχαίτισε τις ένοπλες ομάδες που επιχειρούν να του επιτεθούν και έπληξε την ικανότητα της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του.

    Η Λίβνι αρνήθηκε να πει αν η επιχείρηση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο ή πότε θα λήξει.

    Η ίδια είπε ότι η όποια απόφαση για λήξη των επιχειρήσεων θα λαμβανόταν "σιωπηλά" επειδή οι ηγέτες της Χαμάς, οι οποίοι κρύβονται σε υπόγειες σήραγγες στη Γάζα, παρακολουθούν την αραβική υπηρεσία του ραδιοφώνου. "Δεν θα τους δώσω αυτό το προνόμιο", σχολίασε η Λίβνι.

    Ελπίδες για κατάπαυση του πυρός εκφράζει ο Τόνι Μπλερ

    Το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έχει προσδιοριστεί και οι τρέχουσες προσπάθειες έχουν στόχο τη διευθέτηση των λεπτομερειών αυτής της συμφωνίας, δήλωσε σήμερα προς τους δημοσιογράφους στο Κάιρο ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας προσέθεσε έπειτα από συνομιλία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε "ευαίσθητη φάση" και αφορούν τη ζήτημα του αγώνα κατά των λαθρεμπορικών δραστηριοτήτων ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, καθώς και αυτό του ανοίγματος των σημείων διέλευσης προς το παλαιστινιακό έδαφος.

    Ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία) δήλωσε πως ελπίζει ότι μια κατάπαυση του πυρός θα συμφωνηθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες.

    Σήμερα μια αντιπροσωπεία της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, συναντήθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Όμαρ Σουλεϊμάν, για να συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο που εκπονήθηκε από την Αίγυπτο.

    Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε πως το ισλαμιστικό κίνημα απορρίπτει ορισμένες πλευρές αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία καλεί σε μια εκεχειρία που θα επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στη διεξαγωγή ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και στην επανάληψη των διαπαλαιστινιακών συνομιλιών.

    Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία Άμος Γκιλάντ, κύριος σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ανέβαλε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα στο Κάιρο, όπου θα είχε συνάντηση με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών 'Ομαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η αναβολή της επίσκεψης Γκιλάντ αποφασίστηκε από την ισραηλινή ηγεσία για να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, την ώρα που ο στρατός ανακοίνωνε ότι έπληξε σοβαρά την ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα πάντα με το ραδιόφωνο, αιτία για την αναβολή είναι η συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Χαμάς για τους όρους της εκεχειρίας.

    Έκτακτες συνομιλίες για την αντιμετώπιση της "συνέχισης της ισραηλινής επιθετικότητας στην Γάζα" θα πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών την Παρασκευή στο Κουβέιτ.

    Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τα αραβικά κράτη συμφώνησαν να συναντηθούν με πρωτοβουλία του Κατάρ, αφού το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε με την θέση του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα.

    Διπλωματικές πηγές πάντως κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ακόμη και έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου κατά την διάρκεια της Αραβικής οικονομικής συνόδου στις 19 Ιανουαρίου στο Κουβέιτ.

    Την Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών κρατών θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές συνομιλίες.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ μιας "διαρκούς κατάπαυσης του πυρός" στη Γάζα, σημειώνοντας ωστόσο ότι την ευθύνη γι' αυτήν φέρει η Χαμάς.

    "Τάσσομαι υπέρ μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός και διαρκής κατάπαυση του πυρός σημαίνει να σταματήσει η Χαμάς να ρίχνει ρουκέτες στο Ισραήλ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    "Δεν θα υπάρξει μια διαρκής κατάπαυση του πυρός αν συνεχίσουν να ρίχνουν ρουκέτες. Πιστεύω ότι η Χαμάς πρέπει να κάνει αυτήν την επιλογή", πρόσθεσε.

    Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά θα πρέπει να μεριμνά για τους "αθώους ανθρώπους" στη Γάζα, σημείωσε επίσης.

    "Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί αυτή η κατάπαυση του πυρός είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο για να σταματήσει η λαθραία μεταφορά όπλων προς τη Γάζα, που επιτρέπει στη Χαμάς να συνεχίζει την εκτόξευση ρουκετών", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει την οργάνωση μιας διάσκεψης δωρητών για να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας, ανακοινώθηκε σήμερα από το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται πού και πότε θα γίνει η διάσκεψη αυτή.

    "Ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ είναι έτοιμος να συγκαλέσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών για την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση του πληθυσμού της Γάζας", αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Πράγα.

    "Η τσεχική προεδρία είναι έτοιμη να αναλάβει αυτήν την αποστολή το συντομότερο δυνατόν", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Το «Αρίων» επιστρέφει στη Λάρνακα

    Το υπό ελληνική σημαία πλοίο « Αρίων» επιστρέφει στη Λάρνακα, λόγω βλάβης, που παρουσιάστηκε εν πλω προς την Γάζα.

    Την επιστροφή αποφάσισε ο καπετάνιος του για τεχνικούς λόγους, όπως αναφέρθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βλάβη εντοπίζεται στη μηχανή του πλοίου.

    Το «Αρίων» είχε αποπλεύσει νωρίς το απόγευμα από την Λάρνακα για τη Γάζα, μεταφέροντας γιατρούς, μέλη σωστικών συνεργείων, δημοσιογράφους και μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Στην αποστολή, που οργάνωσε η οργάνωση «Ελεύθερη Γάζα», μετέχουν και οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα του ΠΑΣΟΚ και Θεόδωρος Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συλλαλητήριο το Σάββατο στην Αθήνα

    Στη διοργάνωση συλλαλητηρίου συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας, το Σάββατο στην Αθήνα, συμφώνησαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, σήμερα, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν η UNICEF, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΒΕΕ, η Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και ο ΔΣΑ.

    Συμφωνήσαν, επίσης, να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΓΣΕΕ, την Πέμπτη, στις 11.30, και να ζητήσουν άμεση συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να συζητήσουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια για παύση της αιματοχυσίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και διατυπώθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Επίσης, διερευνήθηκε η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού και διεξαγωγή τηλεμαραθώνιου, ενώ επισημάνθηκε η δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών σε νοσοκομεία της χώρας ή σε ειδικές εγκαταστάσεις.

    Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη έκφρασης πολιτικού λόγου πίεσης «για να σταματήσει η ανθρωποσφαγή στη Γάζα».

    [05] "Αποδέσμευση του υπόλοιπου πακέτου"

    Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο, στο όνομα του διαδόχου του Μπαράκ Ομπάμα, να αποφασίσει την αποδέσμευση και του δεύτερου μισού του συνολικού ποσού των 700 δισ. δολαρίων του οικονομικού πακέτου διάσωσης για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Λευκό Οίκο.

    "Ο πρόεδρος Μπους συμφωνεί με το αίτημα του νεοεκλεγέντος πρόεδρου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο.

    "Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας με τη μεταβατική ομάδα του νεοεκλεγέντος προέδρου αλλά και με το Κογκρέσο, ώστε να ενεργήσουμε καλύτερα", αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση της κ. Περίνο.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να ζητήσει από το Κογκρέσο την αποδέσμευση του δεύτερου μισού του πακέτου που προβλέπεται από το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, δηλαδή 350 δισεκατομμύρια δολάρια, αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα του το ζητήσει.

    "Του είπα ότι αν αισθάνεται ότι χρειάζεται τα 350 δισεκατομμύρια, είμαι πρόθυμος να τα ζητήσω", δήλωσε ο Μπους στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    "Δεν μου ζήτησε να υποβάλω το αίτημα ακόμη και δεν προτίθεμαι να το κάνω αν δεν μου το ζητήσει συγκεκριμένα", πρόσθεσε ο Μπους.

    Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, την τελευταία επίσημη που παραχώρησε, ως αρχηγός του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπους παραδέχθηκε ότι διέπραξε σφάλματα κατά την προεδρία του, μεταξύ των οποίων τότε που βιάστηκε να κάνει λόγο για ολοκλήρωση της αποστολής, ανακοινώνοντας πρόωρα το τέλος των μαχών στο Ιράκ.

    Επίσης, ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας επίθεσης σε αμερικανικό έδαφος είναι "η σοβαρότερη απειλή" την οποία θα αντιμετωπίσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

    "Η σοβαρότερη απειλή την οποία θα αντιμετωπίσει (ο Ομπάμα) όπως και οι άλλοι πρόεδοι ύστερα από αυτόν, είναι μία επίθεση στο έδαφός μας. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, αλλα εξακολουθεί να υπάρχει ένας εχθρός που θα ήθελε να κάνει κακό στους Αμερικανούς. Αυτή θα είναι μία μείζων απειλή", είπε.

    Στην ίδια συνέντευξη ο Τζορτζ Μπους εκτίμησε ότι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα παραμένουν "επικίνδυνες" χώρες και εξέφρασε την ανησυχία του για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 January 2009 - 19:30:30 UTC