Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή-Πούτιν
  • [02] Νέα εμπόδια στη ροή φυσικού αερίου

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή-Πούτιν

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επικοινωνία που είχε διάρκεια 15 λεπτών περίπου, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Πούτιν.

    Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το θέμα το οποίο έχει ανακύψει σχετικά με τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης και φυσικά προς τη χώρα μας.

    Ο κ. Πούτιν εξέθεσε στον κ. Καραμανλή τις απόψεις του απο τη δική του πλευρά. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αλλά κυρίως της ελληνικής πλευράς με ρωσικό φυσικό αέριο.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Πούτιν θα κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να δοθεί- και στη βάση όσων συμφωνήθηκαν χθες στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης- οριστική λύση στο θέμα και να εξασφαλιστεί η προμήθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, βεβαίως και της χώρας μας, με φυσικό αέριο.

    Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας έγινε επίσης ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας που εξελίσσεται ομαλά στα ενεργειακά, οικονομικά, τουριστικά, αμυντικά θέματα και γενικότερα σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

    Εθνικός διάλογος για την Παιδεία

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για το κρίσιμο ζήτημα της Παιδείας.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα στο θέμα της Παιδείας η εξέλιξη του λυκείου και ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές θα προχωρούν στο επόμενο βήμα που είναι το Πανεπιστήμιο.

    "Αυτά είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, έναν διάλογο που από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι τον προσεγγίζουμε χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς δογματισμούς, χωρίς εκ των πραγμάτων ετσιθελικές απόψεις. Είμαστε ανοιχτοί και θα είμαστε ανοιχτοί στα πλαίσια αυτού του διαλόγου, σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Άρα, προσερχόμαστε σε έναν διάλογο ο οποίος εξαρχής θα είναι tabula rasa.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητείται και το ζήτημα του ασύλου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε για το θέμα του ασύλου οι απόψεις είναι δεδομένες, είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει και να προστατεύσει το άσυλο, όπως πραγματικά είναι: άσυλο ιδεών, απόψεων και ελευθερίας μέσα στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από εκεί και έπειτα ασφαλώς δεν νοούνται τακτικές οι οποίες μπορούν να βεβηλώνουν το άσυλο με βία, με έκτροπα, με επεισόδια, με πράγματα τα οποία πολύ απέχουν από την πραγματική σημασία του ασύλου. Από εκεί και έπειτα είναι πάρα πολύ ανοιχτοί σε αυτές τις απόψεις για να ακούσουμε ο,τιδήποτε μπορεί να προστατεύσει το άσυλο των ιδεών".

    Σε άλλη ερώτηση πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε "τίποτε άλλο", ενώ στην ερώτηση αν μετά ανοίγει ο δρόμος για εκλογές ο υπουργός Παιδείας δήλωσε "ποιες εκλογές; έχει εκλεγεί η κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση 4ετίας".

    [02] Νέα εμπόδια στη ροή φυσικού αερίου

    Η Ουκρανία εμποδίζει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας.

    Ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υπαγορεύουν τις ενέργειες της Ουκρανίας στη διαμάχη τους για το φυσικό αέριο.

    "Χθες πιστεύαμε ότι η πόρτα για το φυσικό αέριο άνοιξε, αλλά την έκλεισαν πάλι οι Ουκρανοί", δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη Τύπου.

    "Φαίνεται ότι χορεύουν στο ρυθμό που υπαγορεύεται στο Κίεβο, αλλά εκτός της χώρας", τόνισε ο Μεντβέντεφ αναφερόμενος σε συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

    Από την πλευρά του το Κίεβο, παραδέχθηκε ότι παρεμποδίζει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εξαιτίας των "απαδάδεκτων συνθηκών διέλευσης".

    "Το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη δεν μεταφέρεται μέσω των ουκρανικών αγωγών εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διέλευσης που έχει επιβάλει η Gazprom", τόνισε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρίας υδρογονανθράκων Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

    ΕΕ: "Απαράδεκτη" η παρεμπόδιση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι "υπάρχει πολύ μικρή έως και μηδενική ροή φυσικού αερίου" παρά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι άνοιξαν οι στρόφιγγες προς την Ουκρανία με προορισμό τους ευρωπαίους πελάτες της, κάνοντας λόγο για "πολύ σοβαρή" και "απαράδεκτη" κατάσταση.

    "Η πληροφορία που έχουμε από τους παρατηρητές μας είναι πολύ μικρή ή και μηδενική ποσότητα φυσικού αερίου διέρχεται αυτήν τη στιγμή. Η κατάσταση είναι προφανώς πολύ σοβαρή και πρέπει να βελτιωθεί γρήγορα" , δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους δημοσιογράφους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι παρατηρητές οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την επιτήρηση της διέλευσης του φυσικού αερίου δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στους σταθμούς που πρέπει να παρακολουθήσουν.

    "Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχει δικαιολογία" στην παρεμπόδιση της επανάληψης της πλήρους ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη", δήλωσε άλλη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Gazprom επρόκειτο να τροφοδοτήσει με 76,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως τους αγωγούς που εξάγουν το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ποσότητα σημαντικά μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που ελάμβανε καθημερινά η Ευρώπη πριν από την 1η Ιανουαρίου και την έναρξη της κρίσης.

    Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι η εταιρεία θα δοκιμάσει το σύστημα διέλευσης του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.

    Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "χαιρέτισε" την ανακοίνωση της επανάληψης της ροής του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι οι παρατηρητές την παρακολουθούν επιτόπου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύθηκε μαζί με την τσεχική προεδρία με τη Ρωσία και την Ουκρανία την επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο "χαιρετίζει την ανακοίνωση από τη Ρωσία της ροής του φυσικού αερίου στους αγωγούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος Φεράν Ταραντέλας.

    "Απευθύνουμε έκκληση στην καλή θέληση των δύο πλευρών, οι οποίες κατέστησαν δυνατή αυτήν την συμφωνία να επιλύσουν τα προβλήματα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και να καταλήξουν σε μια διαρκή λύση η οποία θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στις ενεργειακές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 January 2009 - 13:30:18 UTC