Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να ανοίξουν δίοδοι για ανθρωπιστική βοήθεια"
  • [02] Συνεδρίαση του ΕΣΕΠ
  • [03] Νέα εμπόδια στη ροή φυσικού αερίου
  • [04] "Εμβάθυνση των σχέσεων με την Ευρώπη"
  • [05] Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Γάζα
  • [06] Προχωρά η Εγνατία οδός

  • [01] "Να ανοίξουν δίοδοι για ανθρωπιστική βοήθεια"

    "Η αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό είναι και ιστορική και δεδομένη" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Σαμίρ Αμπού Γαζάλε στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "θα είμαι πάντα κοντά σας στον αγώνα για μια Παλαιστίνη ανεξάρτητη που μπορεί να ζει ειρηνικά και ελεύθερα δίπλα σε ένα Ισραήλ που και αυτό μέσα σε μια ειρηνική διαδικασία θα μπορέσει να έχει την αναγνώριση και την σιγουριά για μια ειρηνική Μέση Ανατολή".

    "Αυτό είναι το όραμά μας, γι' αυτό παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα" είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε επίσης την "αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον πρόεδρο Αμπάς και την απόλυτη στήριξη στις προσπάθειές του τις οποίες και εμείς ως Σοσιαλιστική Διεθνής έχουμε υποστηρίξει, ενώ έχουμε ανακοινώσει ότι θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την εκεχειρία στην περιοχή".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "συγκλονίζονται όλοι από τις εικόνες της σφαγής του άμαχου πληθυσμού, ακόμα και μικρών παιδιών" και πρόσθεσε ότι "εκτυλίσσεται και ένα νέο έγκλημα με την απουσία και ουσιαστικά την απαγόρευση πρόσβασης ανθρωπιστικών οργανώσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό".

    "Εχουμε υποστηρίξει, υποστηρίζουμε και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια -έχουμε πάρει και πρωτοβουλίες και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς- για να υπάρξει πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων με βοήθεια στον λαό της Γάζας" είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς το Ισραήλ "να ανοίξει διόδους και να αφήσει ελεύθερα περάσματα ώστε να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, θύματα του πολέμου".

    "Ελπίζουμε το 2009 που ξεκίνησε με αυτό το ισραηλινό έγκλημα εις βάρος του λαού μας να τελειώσει με την δικαίωση του αγώνα μας και την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, γιατί στην ειρήνη κερδίζουν όλοι, ενώ στον πόλεμο δεν κερδίζει κανείς και εμείς θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη προς όφελος και δικό μας και προς όφελος όλων στην περιοχή" είπε ο κ. Γαζάλε.

    "Είχα την ευκαιρία στην διάρκεια της συνάντησής μου με τον κ. πρόεδρο να αναφερθώ στις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν το ΠΑΣΟΚ με τον Παλαιστινιακό λαό, ενώ τον ενημέρωσα και για την πολιτική κατάσταση και για την ανθρωπιστική τραγωδία που ζει ο λαός μας" είπε ο κ. Γαζάλε, προσθέτοντας ότι "συζητήσαμε επίσης τις πρωτοβουλίες που πήρε και θα πάρει η Σοσιαλιστική Διεθνής, ενώ διαπιστώσαμε πλήρη ταύτιση απόψεων μεταξύ του κ. Παπανδρέου, του προέδρου Αμπάς και της PLO" είπε ο εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

    Ο εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα ευχαρίστησε, τέλος, θερμά το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου για την υποστήριξη του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

    Α. Διαμαντοπούλου-Προτάσεις για την τεχνική εκπαίδευση

    Tις προτάσεις του για την Τεχνική Εκπαίδευση, παρουσίασε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο τομέας αυτός της Παιδείας, αγκαλιάζει παιδιά, κυρίως ασθενέστερων οικονομικών τάξεων, και όπως είπαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχει παραμεληθεί από την κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, τόνισε μεταξύ άλλων:

    "Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αλλαγή τριών υπουργών, σήμερα ο υπουργός Παιδείας είπε ότι όλα ξεκινούν από μηδενική βάση και ότι η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι ``tabula rasa``. Αυτό είναι μια εύκολη απάντηση για να οδηγηθούν σε εκλογές και σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι όμως αυτό που θέλει η χώρα. Η χώρα χρειάζεται απαντήσεις στο quo vadis. Και αυτές τις απαντήσεις θα τις δίνει καθημερινά και με συγκεκριμένο τρόπο το ΠΑΣΟΚ".

    Ιδιαίτερα για το θέμα του διαλόγου, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε:

    "Η άποψή μας είναι ότι ο διάλογος με τη νεολαία δεν είναι ένα γενικό ευχολόγιο. Ο διάλογος με τη νεολαία απαιτεί συγκεκριμένο πλαίσιο όπου οι ίδιοι μπορούν να έχουν άποψη και να την καταθέσουν για τα θέματα που τους αφορούν".

    Η κ. Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στην τεχνική εκπαίδευση, επισήμανε ότι υπάρχει μείωση 30% των μαθητών στα Τεχνικά λύκεια, στα Επαγγελματικά λύκεια και στις Επαγγελματικές σχολές, κατά τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τόνισε ότι απαιτείται μια συνολική πρόταση και προσέγγιση, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    "Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει από μόνο του. Η αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προϋποθέτει πολύ σημαντικές αλλαγές στο Γενικό και στο Τεχνικό Λύκειο. Προϋποθέτει νέα προσέγγιση στον επαγγελματικό προσανατολισμό και σημαντικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια".

    Οπως ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, σήμερα "ένα παιδί στην Γ΄ Λυκείου χρειάζεται σε φροντιστήρια περί τις δεκατρείς με δεκατέσσερις χιλιάδες ευρώ".

    "Το ΠΑΣΟΚ -πρόσθεσε- θα καταθέσει σε όλα τα θέματα τη συγκεκριμένη πρότασή του. Τα πολιτικά κόμματα δεν είναι για να διαχειρίζονται διαλόγους γενικώς. Πρέπει τα ίδια να καταθέτουν τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους, ώστε πάνω σε αυτές να μπορεί να δομείται και να ολοκληρώνεται ένας διάλογος με τους οργανωμένους φορείς της κοινωνίας αλλά και με τους πολίτες".

    [02] Συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

    Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα ελληνοτουρκικά και την ελληνική Προεδρία στο ΟΑΣΕ, συζήτησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τους εκπροσώπους των κομμάτων, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Η κα Μπακογιάννη μετά το πέρας της συνεδρίασης δήλωσε ότι συζητήθηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι οι σχέσεις αυτές δεν είναι ποτέ ευθύγραμμες και ότι το 2008 ήταν χρόνος στασιμότητας. Για δε το 2009 τόνισε ότι στόχος μας είναι η βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, λέγοντας ότι μένουμε σταθεροί στο στόχο αυτό, αλλά "περιμένουμε ανταπόκριση κι από την Τουρκία".

    Δίνοντας το κλίμα της συναίνεσης που επικράτησε στη συνεδρίαση, η Υπουργός δήλωσε ότι "αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι εμείς οι Έλληνες όταν έχουμε μεγάλους στόχους - και είναι μεγάλος στόχος η προάσπιση των εθνικών θεμάτων - έχουμε τη δυνατότητα,με πολύ καλό διάλογο,να υπηρετούμε αυτόν τον κοινό στόχο μαζί".

    Η Υπουργός είπε ακόμη,στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Μεσανατολικό και την κρίση στη Γάζα,ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον ανθρωπιστικό τομέα και ότι προσπαθούμε για την εκεχειρία και για την ειρήνευση στην περιοχή.

    Τέλος,ενημέρωσε για το ταξίδι της,αύριο στη Βιέννη,όπου θα γίνει η επίσημη ανάληψη της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ και θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις.

    Εκ μέρους τους ΠΑΣΟΚ,ο κ.Θόδωρος Πάγκαλος αφού επεσήμανε ότι το ΕΣΕΠ είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο και λειτουργικό όργανο, τόνισε ότι θα ήθελε περισσότερο δραστήρια την ελληνική κυβέρνηση στις καταγγελίες των τουρκικών προκλήσεων στα διεθνή φόρα όπως η ΕΕ,το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ως προς την τουρκική συμπεριφορά, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πρωτοφανή την αλλαγή σ' αυτήν,αλλά τη χαρακτήρισε "εξαιρετικά δυσάρεστη"."Δεν έχω δείγματα ότι αλλάζει συμπεριφορά και θέση η τουρκική ηγεσία και το τουρκικό κατεστημένο",είπε.

    Πρόσθεσε,πάντως,ότι κακώς εγκαταλείφθηκε η Συμφωνία του Ελσίνκι,η οποία ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη και την οποία θα αναγκαστούμε να ξαναφέρουμε,σε πτυχές,όπως αυτή της καλής γειτονίας.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος,πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής,τόνισε ότι η Τουρκία έχει αυξήσει την επιθετικότητά της και χρειάζεται τακτική και στρατηγική για την αντιμετώπισή της,στη διαμόρφωση της οποίας προσπαθήσαμε με τη σημερινή συνάντηση να συμβάλλουμε.

    Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά ότι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μην υπάρξει νέα ένταση στο Αιγαίο,αλλά και να μην πέσουμε σε ένα κύκλο στρατιωτικών εξοπλισμών σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Για δε την κρίση στη Γάζα δήλωσε ότι υπάρχει ένας διπλός κίνδυνος,να ενταφιαστεί η πραγματοποίηση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και να αποσταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή.Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για απουσία πρωτοβουλιών, ενώ υπάρχει παρουσία της κοινωνίας των πολιτών.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ υποσημείωσε δήλωση της κας Μπακογιάννη ότι στα σοβαρά θέματα απαιτείται σοβαρότητα και του κ. Μεϊμαράκη ότι ο λαός μπορεί να κοιμάται ήσυχος και πρόσθεσε ότι παρά ταύτα καλοί ειναι οι αγιασμοί, αλλά χρειάζονται και γάτες (για να διώχνουν τα ποντίκια).

    Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, Θόδωρος Κασσίμης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής Πάνος Παναγιωτόπουλος,διπλωμάτες και υπηρεσιακοί παράγοντες.-

    [03] Νέα εμπόδια στη ροή φυσικού αερίου

    Η Ουκρανία εμποδίζει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας.

    Ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υπαγορεύουν τις ενέργειες της Ουκρανίας στη διαμάχη τους για το φυσικό αέριο.

    "Χθες πιστεύαμε ότι η πόρτα για το φυσικό αέριο άνοιξε, αλλά την έκλεισαν πάλι οι Ουκρανοί", δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη Τύπου.

    "Φαίνεται ότι χορεύουν στο ρυθμό που υπαγορεύεται στο Κίεβο, αλλά εκτός της χώρας", τόνισε ο Μεντβέντεφ αναφερόμενος σε συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

    Από την πλευρά του το Κίεβο, παραδέχθηκε ότι παρεμποδίζει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εξαιτίας των "απαδάδεκτων συνθηκών διέλευσης".

    "Το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη δεν μεταφέρεται μέσω των ουκρανικών αγωγών εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διέλευσης που έχει επιβάλει η Gazprom", τόνισε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρίας υδρογονανθράκων Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

    ΕΕ: "Απαράδεκτη" η παρεμπόδιση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι "υπάρχει πολύ μικρή έως και μηδενική ροή φυσικού αερίου" παρά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι άνοιξαν οι στρόφιγγες προς την Ουκρανία με προορισμό τους ευρωπαίους πελάτες της, κάνοντας λόγο για "πολύ σοβαρή" και "απαράδεκτη" κατάσταση.

    "Η πληροφορία που έχουμε από τους παρατηρητές μας είναι πολύ μικρή ή και μηδενική ποσότητα φυσικού αερίου διέρχεται αυτήν τη στιγμή. Η κατάσταση είναι προφανώς πολύ σοβαρή και πρέπει να βελτιωθεί γρήγορα" , δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους δημοσιογράφους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι παρατηρητές οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την επιτήρηση της διέλευσης του φυσικού αερίου δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στους σταθμούς που πρέπει να παρακολουθήσουν.

    "Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχει δικαιολογία" στην παρεμπόδιση της επανάληψης της πλήρους ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη", δήλωσε άλλη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Gazprom επρόκειτο να τροφοδοτήσει με 76,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως τους αγωγούς που εξάγουν το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ποσότητα σημαντικά μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που ελάμβανε καθημερινά η Ευρώπη πριν από την 1η Ιανουαρίου και την έναρξη της κρίσης.

    Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι η εταιρεία θα δοκιμάσει το σύστημα διέλευσης του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.

    Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "χαιρέτισε" την ανακοίνωση της επανάληψης της ροής του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι οι παρατηρητές την παρακολουθούν επιτόπου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύθηκε μαζί με την τσεχική προεδρία με τη Ρωσία και την Ουκρανία την επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο "χαιρετίζει την ανακοίνωση από τη Ρωσία της ροής του φυσικού αερίου στους αγωγούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος Φεράν Ταραντέλας.

    "Απευθύνουμε έκκληση στην καλή θέληση των δύο πλευρών, οι οποίες κατέστησαν δυνατή αυτήν την συμφωνία να επιλύσουν τα προβλήματα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και να καταλήξουν σε μια διαρκή λύση η οποία θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στις ενεργειακές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    [04] "Εμβάθυνση των σχέσεων με την Ευρώπη"

    Η μελλοντική υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε σήμερα στην ακρόαση στο Κογκρέσο την εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με τις χώρες πέραν του Ατλαντικού, κυρίως δε με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

    "Οι παραδοσιακές μας σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρώπη θα εμβαθυνθούν έτι περαιτέρω", δήλωσε η κ. Κλίντον, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία θα επικυρώσει τον διορισμό της ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    "Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες", τόνισε η πρώην πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και πρόσθεσε: "Αλλά όσον αφορά τα περισσότερα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, δεν έχουμε πιο σίγουρους εταίρους" (από τους Ευρωπαίους).

    Η κ. Κλίντον διαβεβαίωσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση "θα τείνει το χέρι" στους ευρωπαίους ηγέτες, επικαλούμενη ιδιαιτέρως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία καθώς και τις νέες δημοκρατίες της ανατολικής Ευρώπης.

    Η μελλοντική ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτρέψει την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

    Οι ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Ισραήλ για ασφάλεια και στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε η ίδια.

    "Όπως επικεντρωνόμαστε στο Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, πρέπει επίσης να επιδιώξουμε ενεργά μια στρατηγική έξυπνης ισχύος στη Μέση Ανατολή, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ασφάλεια του Ισραήλ και στις νόμιμες πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες των Παλαιστινίων", σημείωσε η Κλίντον.

    Επίσης, η Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει "σχέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία" υπερασπιζόμενη ωστόσο τις αρχές και τους διεθνείς νόμους.

    "Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εγώ ευχόμαστε να έχουμε στο μέλλον σχέσεις συνεργασίας με τη ρωσική κυβέρνηση σε σημαντικά θέματα στρατηγικής, υπερασπιζόμενοι με πυγμή τις αμερικανικές αξίες και τους διεθνείς κανόνες", δήλωσε η κ. Κλίντον.

    Η κ. Κλίντον επισήμανε ότι η μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί επίσης να συνεργαστεί στενά και με την Κίνα σε θέματα κλειδιά όπως η οικονομία, η ασφάλεια και η μη διάδοση μετάδοση των πυρηνικών όπλων.

    Η Χ. Κλίντον τόνισε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, θα επιχειρήσει νέα έναρξη σχέσεων με το Ιράν ώστε να επιτύχει "μια νέα προσέγγιση".

    Δεν αποκλείεται καμία επιλογή, δήλωσε η κ. Κλίντον όσον αφορά τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν αλλά θα ανανεωθεί η πολιτική μας για το πώς θα χειριστούμε τη χώρα αυτή, επισήμανε.

    "Θα επιχειρήσουμε μια νέα διαφορετική προσέγγιση γιατί ότι είχε επιχειρηθεί έως τώρα δεν έφερε αποτελέσματα", τόνισε η μελλοντική υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Σε ερώτηση μελών της Γερουσίας σχετικά με τα σχέδια της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του κ. Ομπάμα για να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Χίλαρι Κλίντον απάντησε:

    "Αυτό που η κυβέρνηση Ομπάμα πιστεύει, είναι ότι μια τακτική υπέρ του διαλόγου μπορεί να αποφέρει καρπούς. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη: Γνωρίζουμε ότι ακόμα και αν η νέα κυβέρνηση επιχειρήσει να ανοίξει διάλογο για να επηρεάσει συμπεριφορές, είναι δύσκολο να προβλέψει το αποτέλεσμα. Αλλά ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει αυτή την πολιτική (του διαλόγου) και αυτό είναι που θα κάνουμε", επισήμανε η κ. Κλίντον.

    Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κλίντον στην προεκλογική της εκστρατεία είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις όταν ο κ. Ομπάμα στη δική του εκστρατεία για το Λευκό Οίκο, είχε δηλώσει ότι θα επιχειρήσει διάλογο με το Ιράν.

    Καταλήγοντας η κ. Κλίντον επανέλαβε ότι "στόχος μας είναι να κάνουμε παν το δυνατόν μέσω της διπλωματίας, μέσω των υπαρχόντων κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συμμαχίες, για να προλάβουμε το χειρότερο", δηλαδή την μη απόκτηση από το Ιράν πυρηνικού όπλου.

    [05] Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Γάζα

    Οι ισραηλινές δυνάμεις έσφιξαν σήμερα τον κλοιό γύρω από την πόλη της Γάζας, ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε ότι "υπάρχει ακόμη δουλειά" στον πόλεμο κατά της Χαμάς κατά τη σημερινή 18η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας που έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 900 Παλαιστινίων.

    Εκρήξεις και σφοδρά πυρά πολυβόλων αντηχούσαν στην πόλη των 500.000 κατοίκων μετά την προώθηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης πιο κοντά στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της, χωρίς ωστόσο να εισβάλουν σε αυτό, σύμφωνα με ντόπιους.

    Παράλληλα, την ώρα που αντιπροσωπεία της Χαμάς επαναλάμβανε τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε η χώρα αυτή, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιούσε επιθέσεις σε 60 στόχους, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τους μαχητές της Χαμάς για να περνούν λαθραία όπλα από την Αίγυπτο, τοποθεσίες στις οποίες κατασκευάζονται όπλα και θέσεις της διοίκησης της Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

    Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι δύο παλαιστινιακές ρουκέτες έπληξαν σήμερα την Μπιρσεβά στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρχουν θύματα.

    "Πετύχαμε πολλά πλήττοντας τη Χαμάς, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει δουλειά μπροστά μας", δήλωσε ο αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι, αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

    "Εργαζόμαστε για να μεγαλώσουμε το πλήγμα στη στρατιωτική της πτέρυγα, να μειώσουμε τα πυρά (της Χαμάς), να ενισχύσουμε την ανατρεπτική δύναμη (του Ισραήλ) και να βελτιώσουμε την κατάσταση της ασφάλειας για τους κατοίκους του νοτίου Ισραήλ, οι οποίοι ζουν υπό την απειλή των επιθέσεων" με ρουκέτες, πρόσθεσε.

    Την ίδια στιγμή ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ελλείψεις σε ζωτικά είδη, συμπεριλαμβανομένου του νερού, στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης σημείωσαν ότι η έλλειψη καυσίμων προκαλεί τακτικά διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Το Ισραήλ έχει επιτρέψει τις καθημερινές μεταφορές τροφίμων και φαρμάκων. Ωστόσο σε νέα έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σημειώνει ότι η τρίωρη καθημερινή παύση των ισραηλινών επιθέσεων για να διευκολυνθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας αποδεικνύεται "θλιβερά ανεπαρκής".

    Παλαιστίνιοι ιατρικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 933 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και σχεδόν 4.000 τραυματιστεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 27 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι σχεδόν 400 από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

    Στην άλλη πλευρά, 13 Ισραηλινοί -10 στρατιώτες, αλλά και 3 άμαχοι που χτυπήθηκαν από βλήματα όλμου και ρουκέτες που ερρίφθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας- έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισε η ισραηλινή επίθεση.

    Παράλληλα πολιτικές πηγές δήλωσαν σήμερα ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι αποφάσισαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ να μη διατάξουν τον ισραηλινό στρατό τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες να εμπλακεί σε μια επίθεση σε όλη την πόλη της Γάζας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έναρξη της "3ης Φάσης" της ισραηλινής επίθεσης θα περιπλέξει πιθανώς τις προσπάθειες για εκεχειρία, θα οδηγήσει σε σφοδρές οδομαχίες και θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές, μια πολιτικά ριψοκίνδυνη κίνηση λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

    Δηλώσεις Χ. Κλίντον

    Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτρέψει την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, δήλωσε σήμερα η Χίλαρι Κλίντον κατά την ακρόασή της στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού της στη θέση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Ισραήλ για ασφάλεια και στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε η ίδια.

    "Όπως επικεντρωνόμαστε στο Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, πρέπει επίσης να επιδιώξουμε ενεργά μια στρατηγική έξυπνης ισχύος στη Μέση Ανατολή, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ασφάλεια του Ισραήλ και στις νόμιμες πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες των Παλαιστινίων", σημείωσε η Κλίντον στην κατάθεσή της στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

    [06] Προχωρά η Εγνατία οδός

    Στην κυκλοφορία δόθηκαν το μεσημέρι τα δύο τελευταία τμήματα της Εγνατίας οδού στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μετά τα εγκαίνια από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Πρόκειται για το τμήμα Άγιος Ανδρέας - Στρυμόνας μήκους 41 χλμ και για το τμήμα της γέφυρας του ποταμού Νέστου στα όρια με το νομό Ξάνθης.

    "Με τα τμήματα που δίνονται σήμερα στην κυκλοφορία", υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς, "παραδίδουμε στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο μέρος του κύριου άξονα της Εγνατίας και αν βοηθήσει ο καιρός μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα παραδώσουμε και τα τελευταία 50 χλμ δρόμου, με τα οποία ολοκληρώνεται όλος ο κύριος άξονας της Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσα ως του Κήπους του Έβρου".

    Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας και ανάπτυξης για τη χώρα και αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορική διαδρομή του έργου.

    Τόνισε πως η Εγνατία άρχισε να μελετάται το 1970 και το πρώτο της κομμάτι παραδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

    "Σε εμάς έλαχε", σημείωσε, "μετά το 2004 να κατασκευάσουμε το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι της Εγνατίας που περιλαμβάνει και τη διάβαση της Πίνδου, με πολύ μεγάλες τεχνικές δυσκολίες. Από τα 947 χλμ που είναι το άθροισμα του κύριου άξονα της Εγνατίας και των καθέτων αξόνων, έμενε σε εμάς να κατασκευάσουμε τα 509 χλμ δηλαδή το 54%",

    Ο κ. Σουφλιάς επισήμανε πως από την αρχή που ανέλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου και πρόσθεσε:

    "Εγκαταστήσαμε το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια και νομίζω ότι πετύχαμε το στόχο μας".

    Ειδικότερα, για το τμήμα της μεσόγειας χάραξης ο κ. Σουφλιάς είπε πως αν και είχε προγραμματισθεί να κατασκευασθεί στην Δ' Προγραμματική Περίοδο, ωστόσο αποφασίστηκε μετά από εισήγηση της διοίκησης της εταιρείας να γίνει αναθεώρηση του Γ' ΚΠΣ προκειμένου να εντάξουν το έργο, "και έτσι σήμερα μετά από δυόμισι χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης το παραδίδουμε στην κυκλοφορία".

    Ο υπουργός εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για τους ρυθμούς υλοποίησής του έργου, προσθέτοντας πως "σε πέντε περίπου χρόνια κάνουμε περισσότερο έργο από αυτό που έγινε σε ολόκληρη την προηγούμενη εικοσαετία και αυτό ούτε κρύβεται, ούτε μηδενίζεται".

    "Φτιάχνουμε τις υποδομές που απαιτούνται για το μέλλον της πατρίδας μας. Η Ελλάδα προοδεύει, η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά, η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο", κατέληξε ο κ. Σουφλιάς.

    Δήλωση Στ. Καλαφάτη

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την περιοδεία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά κατά μήκος της Εγνατίας οδού, κατά τη διάρκεια στάσης στον Κόμβο του Στρυμόνα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκληρώνει με γοργούς ρυθμούς την Εγνατία οδό, ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για τη Μακεδονία και τη Θράκη, νέους δρόμους για την επιχειρηματικότητα, για τον πολιτισμό, για τον τουρισμό. Η Εγνατία οδός, συμπληρώνει και ενισχύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας, στην πορεία της προς το μέλλον. Συνολικά ως κυβέρνηση επιταχύνουμε τους ρυθμούς προώθησης του παραγόμενου έργου σε όλους τους τομείς. Και στο πλαίσιο αυτό, οι Βορειοελλαδίτες βλέπουν με ικανοποίηση το ΥΠΕΧΩΔΕ να προωθεί το έργο ευθύνης του, με απαράμιλλο σθένος, συνέπεια και αποτελεσματικότητα".

    Στην Ηπειρο

    Ένα ακόμη τμήμα της Εγνατίας οδού από Ιωάννινα προς Μέτσοβο, δόθηκε το μεσημέρι στην κυκλοφορία από τoν υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Πρόκειται για το μήκους 9 χιλιομέτρων τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Αράχθου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Χρυσοβίτσας (Περιστερίου), ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της Εγνατίας οδού που κατασκευάσαμε στην περιοχή των Ιωαννίνων και με το οποίο αντικαθίστανται 15 χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων, στην οποία εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούνται οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή λόγω του μικρού πλάτους του οδοστρώματος και των πολλών στροφών της χάραξης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία και η γέφυρα του Αράχθου, οπότε συνολικά θα μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού από τα Γιάννινα μέχρι το Μέτσοβο, κατά 40 λεπτά της ώρας.

    Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου που δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία, εκτελέστηκε με δύο συμβάσεις. Η πρώτη, που αφορούσε την ολοκλήρωση της σήραγγας Τ8, υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2004 και η δεύτερη, που αφορούσε το τμήμα από την έξοδο της σήραγγας Τ8 μέχρι τον Α/Κ Χρυσοβίτσας-Περιστερίου, υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2006.

    Η περιοχή από την έξοδο της σήραγγας Τ8 μέχρι τον Α/Κ Χρυσοβίτσας/Περιστερίου παρουσιάζει έντονα γεωτεχνικά προβλήματα που χρειάζονταν ειδικά μέτρα σταθεροποίησης των εδαφών. Η οριστική μελέτη του έργου ανατέθηκε την άνοιξη του 2005 και ολοκληρώθηκε μετά από ένα χρόνο, την άνοιξη του 2006, οπότε και δημοπρατήθηκε το έργο.

    Το τμήμα που παραδόθηκε περιλαμβάνει δύο γέφυρες συνολικού μήκους 650 μέτρων διπλού κλάδου και δύο σήραγγες, μία μικρή μήκους 300 μέτρων και μία μεγάλη μήκους περίπου 2.400 μέτρων και διασχίζει μία περιοχή ασταθούς κατολίσθησης, η αντιμετώπιση της οποίας ήταν τεχνικά πολύ δύσκολο πρόβλημα. Για την εξασφάλιση του δρόμου από πιθανές κατολισθήσεις έχουν διανοιχθεί στην περιοχή τέσσερις αποστραγγιστικές στοές συνολικού μήκους περίπου 1.700 μέτρων και εσωτερικής διαμέτρου 4 μέτρων και ένας μεγάλος αριθμός στραγγιστικών φρεάτων. Μέσα από τις στοές έχει εκτελεστεί μεγάλος αριθμός ακτινωτών αποστραγγιστικών γεωτρήσεων με στόχο την απομάκρυνση των υπόγειων υδάτων για τη σταθεροποίηση της περιοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 January 2009 - 17:30:35 UTC