Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία για την εξωτερική πολιτική
  • [02] Συνάντηση με Αλμούνια - Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτρπής
  • [03] "Να τιμωρηθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"
  • [04] Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] "Δεν θα ωφελήσουν οι εκλογές"

  • [01] Συνεργασία για την εξωτερική πολιτική

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και για την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ η οποία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη.

    Η κα Μπακογιάννη σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Γάζα μίλησε για εξαιρετικά εύθραυστη εκεχειρία, αλλά σημείωσε ότι δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

    Το μεσημέρι, ανέφερε, θα βρίσκεται στον Πειραιά απ`όπου θα φύγει ένα πλοίο με σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

    "Το βέβαιο είναι ότι όσα και να στείλουμε χρειάζονται περισσότερα. Άρα θα υπάρξει μια συντονισμένη κίνηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη βοήθεια αυτή και ταυτόχρονα αρχίζει η συζήτηση στην ΕΕ πλέον για τη δεύτερη φάση για την συμμετοχή της στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης διαρκείας στο μεγάλο πρόβλημα με στόχο τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα ζήσει με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ", είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών.

    Σε ό,τι αφορά την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ η κ.Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για να παραμείνουν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού σε ολόκληρη τη περιοχή της Γεωργίας, της νότιας Οσετίας, θέμα που όπως ανέφερε θα συζητήσει με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών την Τετάρτη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη η οποία είναι σε μια πολύ μεγάλη κρίση και βρίσκεται μετά από πολλά χρόνια αντιμέτωπη με την ύφεση.

    Ο στόχος είναι, είπε η κ Μπακογιάννη να κρατήσει η κυβέρνηση το τιμόνι σταθερά και να βγάλει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες από αυτήν την κρίση για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Σε άλλη ερώτηση τι αναμένει η κυβέρνηση από το νέο Αμερικανό πρόεδρο και αν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινάει αναμφισβήτητα με πολύ μεγάλες προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την παγκόσμια κοινότητα όχι μόνο μέσα στη χώρα του.

    Ευελπιστούμε πρόσθεσε, σε μια καλή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι οι πάγιες πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν τόσο εύκολα με τα πρόσωπα όταν λαμβάνουν καινούργιες θέσεις.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι γρήγορα θα δοθεί η ευκαιρία για συναντήσεις με την νέα αμερικανική ηγεσία η οποία γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής, ώστε να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις και διαβουλεύσεις μαζί της.

    [02] Συνάντηση με Αλμούνια - Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτρπής

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο αντίστοιχα (19-20/1/2009).

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο υπουργός θα έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια, καθώς και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Eurogroup και Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup θα συζητήσουν τις πρόσφατες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις υπό το φως των ενδιάμεσων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και την κατάλληλη αντίδραση της οικονομικής πολιτικής.

    Επίσης, θα γίνει συζήτηση για την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας στη ζώνη του ευρώ καθώς επίσης το συμβούλιο θα ενημερωθεί και για την πρόοδο όσον αφορά τις διαδικασίες εισαγωγής του ευρώ στη Σλοβακία, η οποία αποτελεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 το 16ο μέλος της ζώνης του ευρώ.

    Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ecofin στο οποίο η τσεχική προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της.

    Κατά τη σύνοδο κορυφής του προηγούμενου Δεκεμβρίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, συμφώνησαν ότι τα κράτη μέλη που το επιθυμούν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.

    Το συμβούλιο Ecofin έλαβε εντολή να προσπαθήσει να εξασφαλίσει συμφωνία για το ζήτημα αυτό μέχρι το Μάρτιο του 2009 και το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί αύριο.

    Επίσης το συμβούλιο Ecogin θα συζητήσει για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική του 2009 μετά και την ανακοίνωση των εκτάκτων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία, για το επενδυτικό πλαίσιο για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων ενώ ενδέχεται να συζητηθεί το θέμα της ευθύνης των θεματοφυλάκων με αφορμή την υπόθεση MADOFF.

    Η έκθεση της Κομισιόν

    Τις έκτακτες εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2010, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eυρωπαϊκή Επιτροπή. Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή προβλέπει ύφεση στην ΕΕ με αύξηση των ελλειμμάτων αλλά και μείωση του πληθωρισμού.

    Ειδικότερα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι οριακά θετική το 2009 ενώ σε 11 από τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης και σε 18 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα σημειωθούν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Στη χώρα μας αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη από το 2010. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική μεγέθυνση στην Ελλάδα θα είναι το 2009 θετική, στο 0,2% (έναντι -1,9 στην ευρωζώνη και -1,8% στους «27») και το 2010 θα είναι στο 0,7% έναντι 0,4 % στην ευρωζώνη και 0,5% στους «27»). Τα 11 από τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης που θα έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2009 είναι: Βέλγιο -1,9%, Γερμανία -2,3%, Ιρλανδία -5%, Iσπανία -2%, Γαλλία -1,8%, Ιταλία -2%, Λουξεμβούργο -0,9%, Ολλανδία -2%, Αυστρία -1,2%, Πορτογαλία -1,6%, Φιλανδία -1,2%).

    Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ήταν στο 3,4% του ΑΕΠ το 2008 για να αυξηθεί στο 3,7% το 2009 και στο 4,2% το 2010, λαμβανομένου όμως υπόψη ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010. Σημειώνεται ότι φέτος έλλειμμα στα όρια ή πάνω από την τιμή αναφοράς του 3% αναμένεται να εμφανίσουν 9 από τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης και 15 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην Ευρωζώνη έλλειμμα στα όρια ή πάνω από το 3% θα έχουν εκτός από την Ελλάδα, η Ιρλανδία (δημοσιονομικό έλλειμμα 11% το 2009, 13% το 2010), η Γαλλία (δημοσιονομικό έλλειμμα 5,4% το 2009, 5% 2010), το Βέλγιο (δημοσιονομικό έλλειμμα 3% το 2009, 4,3% το 2010) , η Ισπανία (δημοσιονομικό έλλειμμα 6,2% το 2009, 5,7% το 2010), η Ιταλία (δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8% το 2009, 3,7% το 2010), η Αυστρία (δημοσιονομικό έλλειμμα 3% το 2009, 3,6% το 2010), η Πορτογαλία (δημοσιονομικό έλλειμμα 4,6% το 2009, 4,4% το 2010) και η Σλοβενία (δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% το 2009, 2,8% το 2010).

    Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις της Επιτροπής το ελληνικό δημόσιο χρέος από 94% το 2008 θα αυξηθεί στο 96,2% το 2009 και στο 98,4% το 2010. Υψηλότερο δημόσιο χρέος από την Ελλάδα εμφανίζει η Ιταλία με 105,7% για το 2008 ενώ οι προβλέψεις για το 2009 είναι 109,3% και για το 2010 110,3%. Στη ευρωζώνη το δημόσιο χρέος από 68,7% το 2008 θα ανέβει στο 72,7% το 2009 και στο 75,8% το 2010.

    Σε ότι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ότι ήταν στο 8,3% το 2008 (7,5% στην ευρωζώνη και 7% στους «27») για να αυξηθεί στο 9% το 2009 (9,3% στην ευρωζώνη και 8,7% στους «27») και στο 9,4% το 2010 (10,2% στην ευρωζώνη και 9,5% στους «27»).

    Η Επιτροπή προβλέπει τέλος ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 4,2% το 2008 (3,3% στην ευρωζώνη και 3,7% στην ΕΕ) θα μειωθεί στο 2,5% το 2009 (1% στην ευρωζώνη και 1,2% στους «27») για να αυξηθεί στο 2,7% το 2010 (1,8% στην ευρωζώνη και 1,9% στους «27»).

    [03] "Να τιμωρηθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    Ενώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ αλληλοκατηγορούνται για την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η μικρή και μεσαία αγροτιά και οι δυο κρύβουν ότι ο βασικός ένοχος είναι η αναθεωρημένη ΚΑΠ. Είναι η πολιτική της ΕΕ στην οποία και οι δύο συμφωνούν και που την έχουν συνδιαμορφώσει με τη στήριξη και του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Κάνει λόγο για "πακέτο εμπαιγμού" τις προτάσεις που παρουσίασε ο Γ.Παπανδρέου για τους αγρότες, τονίζοντας ότι "καμιά πρότασή του δεν οδηγεί στην ενίσχυση του εισοδήματος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Ηχηρή είναι η σιωπή του στο αίτημα της μαχόμενης αγροτιάς για ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα".

    "Ακόμα και αν δινόταν το 1 δισ. στον αγροτικό τομέα,- που δεν πρόκειται να δοθεί γιατί από τα 28 δις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν να ενισχυθούν, εκτός από τους τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας- λεπτό δεν θα πήγαινε στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. Η ενίσχυση θα κατευθυνόταν στους μεγαλοαγρότες και στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία και εκμεταλλεύονται τους μικρούς και μεσαίους αγρότες', τονίζει το ΚΚΕ.

    Τέλος, καλεί τους αγρότες "για να μην ξεκληριστούν πρέπει να συσπειρωθούν στην πάλη και με τα αιτήματα της ΠΑΣΥ, τιμωρώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική και τον εμπαιγμό τους".

    Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να πιστέψουν λέξη απβ όσα λένε η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Η κρίση που έρχεται είναι αποτέλεσμα υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που δημιούργησαν τα μονοπώλια από ληστεία που έγινε σε βάρος των εργαζομένων, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Το μέλημα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της είναι το πώς θα φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης ξανά στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γιβ αυτό επιχειρούν να τους φοβίσουν τους, να τους παραπλανήσουν και να τους παγιδεύσουν με τη συναίνεση και την ταξική συνεργασία, συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Τέλος, το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν μόνο ένα δρόμο για να αποκρούσουν τη νέα επίθεση στο όνομα της κρίσης. Να οργανώσουν το κίνημά τους και να περάσουν στην αντεπίθεση απορρίπτοντας την ταξική συνεργασία, αποδυναμώνοντας τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ".

    [04] Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

    Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει στις 7 το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μ. Γλέζος.

    Με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Χατζηγάκη θα συναντηθεί το μεσημέρι ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    «Οι νέες πληροφορίες για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελληνική Οικονομία, επιβεβαιώνουν την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής που ξεκινάει και σταματάει στην στήριξη των τραπεζών που δεν κάνουν τίποτε άλλο τον τελευταίο καιρό από το να ψάχνουν να βρουν τρόπους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Ένα οικονομικό μοντέλο που να απαντάει στην βαθιά οικονομική κρίση, στηρίζοντας όμως ταυτόχρονα τους εργαζόμενους και τους οικονομικά ασθενέστερους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία.

    Με τη διαβεβαίωση ότι «δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω» ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τη στρατηγική του κόμματός του για τα προβλήματα της νεολαίας με φόντο τις κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Μιλώντας το Σάββατο στο έκτατο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαικής Αριστεράς στην Αθήνα με αντικείμενο την εξέγερση των νέων στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «είμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που μίλησε από την πρώτη στιγμή για εξέγερση. Γίναμε στόχος όλου του πολιτικού συστήματος. Εδώ στην Ελλάδα ακούσαμε πολλές ερμηνείες για την εξέγερση της νεολαίας και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στην μαζική μαχητική ειρηνική διαμαρτυρία, ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας να διεκδικεί ένα μέλλον, που δεν θα είναι η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία, ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας σε δωρεάν δημόσια αξιοπρεπή παιδεία, ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών καιωμάτων, απέναντι στην αυθαιρεσία και την καταστολή».

    [05] "Δεν θα ωφελήσουν οι εκλογές"

    Δεν θα ωφελήσουν τον τόπο οι εκλογές μέσα σ΄αυτή την οικονομική κρίση. Είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο, τόνισε ο κ. Γ.Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο MEGA, ενώ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι "εξετάζοντάς το τελευταίο εξάμηνο του κ. Καραμανλή, διαπιστώνει κανείς ότι στα δύσκολα δεν τα καταφέρνει. Δυστυχώς ή ζωή δεν είναι πάντα μπουνάτσα. Έχει και τρικυμίες, έχει και θύελλες".

    Μιλώντας για την οικονομία είπε ότι "πρέπει τα λεφτά να βγουν στην αγορά, να αναπνεύσει ο κόσμος".

    Αναφερόμενος στην Εξεταστική για το Βατοπαίδιο τόνισε ότι "αυτό που βγήκε δεν είναι η πλήρης εικόνα, δεν είναι η διαφανής εικόνα που θέλει ο Ελληνικός λαός. Έχει πολλά σκοτεινά σημεία". Σχετικά τη στάση του κόμματός του για τη σύσταση Προανακρατικής είπε ότι "δεν θα παραμείνω στην αίθουσα αν δεν υπάρχει η αρχή της δεδηλωμένης. Δηλαδή εάν δεν υπάρχουν 151. Και θα θέσω προ των ευθυνών τους, όλους όσοι είναι μέσα στην αίθουσα. Να το καταλάβουν. Και πάνω από όλα, ζητώ δημόσια , απ' τον κ. Καραμανλή να αποδεσμεύσει απ' την κομματική πειθαρχεία τους 5 που κατηγορούνται. Δεν μπορεί να τους αφήσεις τους ανθρώπους ισοβίως, όσο ζουν οι άνθρωποι και μετά τον θάνατό τους να είναι στη συνείδηση του λαού ως κλέφτες, ως απατεώνες, γιατί αυτό δεν θα σβήσει ποτέ. Άρα λοιπόν να τους επιτρέψει να έρθουν να υπερασπιστούν την τιμή τους και αν κάποιος από αυτούς θέλει να πάει στο δικαστήριο να πάει. Εγώ δηλαδή εάν ήμουν ο κ. Ρουσόπουλος θα έλεγα βεβαίως να πάω για να αποδείξω την αθωότητά μου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 January 2009 - 11:30:32 UTC