Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την οικονομία
  • [02] Κρίσιμη συνάντηση με τους αγρότες

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την οικονομία

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος πριν από τη συνεδρίαση είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά, αλλά από τα τέλη του έτους και στη συνέχεια μπορεί να υπάρξουν θετικότερες εξελίξεις.

    Ο κ.Παπαθανασίου τόνισε ότι όσον αφορά την ελληνική οικονομία είναι σημαντικό ότι έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης, πρόσθεσε ότι το έλλειμμα θα είναι μικρότερο από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης και σημείωσε ότι το μεγάλο αγκάθι είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι διογκωμένο από το παρελθόν.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι όσοι επιδίδονται σε καταστροφολογία και τάζουν "λαγούς με πετραχήλια" σύντομα θα χάσουν και το τελευταίο ίχνος της αξιοπιστίας τους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε πως στην συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συζητήθηκαν και τα αιτήματα των αγροτών.

    Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει, ήδη, σημαντικές πρωτοβουλίες και μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

    "Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί μελετώνται. Τα μέτρα που είναι εφικτό να ληφθούν θα συζητηθούν, θα μορφοποιηθούν και μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και των συνεπειών που αυτή έχει για την χώρα μας, θα ανακοινωθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης", είπε, μετά δε από σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν έχει πληροφορηθεί αν θα υπάρχει αύριο σύσκεψη των κ.κ. Παπαθανασίου, Χατζηδάκη και Σουφλιά επ'αυτού.

    Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την οικονομική πολιτική ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Σιούφα έχει ως εξής:

    «Η συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αντίστοιχες εξελίξεις και προοπτικές στο πλαίσιο της Ε.Ε. και η επίδρασή τους στην οικονομία μας, επιβάλλουν την ολοκληρωμένη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον γενικότερο οικονομικό τομέα, τόσο για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων όσο και για την μελλοντική θωράκισή του και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

    Για τους λόγους αυτούς ζητώ τη διεξαγωγή συζήτησης Προ Ημερησίας Διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

    [02] Κρίσιμη συνάντηση με τους αγρότες

    Συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών από τις περιοχές όπου υπάρχουν κινητοποιήσεις, θα έχει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Στις 18:30 το απόγευμα ο υπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους αγροτών από νομούς της Κεντρικής Ελλάδας και μια ώρα αργότερα με εκπροσώπους αγροτών από την Κρήτη.

    Στις συναντήσεις αυτές θα καθοριστεί το ύψος των ενισχύσεων που έχει προαναγγελθεί ότι θα δώσει η κυβέρνηση.

    Ο κ. Χατζηγάκης εξέφρασε την ευαρέσκειά του και συνεχάρη τους αγρότες που τερμάτισαν τον αποκλεισμό του αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Στο μεταξύ έκλεισαν και πάλι την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, αγρότες της Θεσσαλίας. Ο δρόμος είχε ανοίξει προσωρινά για ένα δίωρο από τις 11.00 ως τη 13.00 με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής για να αποσυμφορηθεί η περιοχή από τα μεγάλα φορτηγά που είχαν εγκλωβιστεί στο μπλόκο.

    Αντιπροσωπεία της επιτροπής αγώνα κατευθύνεται προς τη Λαμία, όπου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σύσκεψη Θεσσαλών αγροτών με συναδέλφους τους της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς την Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή, λόγω των κινητοποιήσεων, σε άλλα δύο σημεία: στη Νίκαια Λάρισας και στις Μικροθήβες. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους.

    Αποκλεισμένοι παραμένουν οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα και της Εξοχής. Περιστασιακά, συμβολικοί αποκλεισμοί πραγματοποιούνται στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, στη Γέφυρα του Στρυμόνα, στην είσοδο του Κιλκίς, στα Γιαννιτσά και στην είσοδο της Κομοτηνής .

    Στο μεταξύ, άνοιξε από τη μια το μεσημέρι, η Εγνατία Οδός και η παλιά εθνική οδός, στο ύψος της Χρυσούπολης και κόμβος στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα που είχαν αποκλείσει συμβολικά για ένα δίωρο αγρότες του Νέστου και της Καβάλας.

    Στη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται ότι θα επαναληφθούν τα μπλόκα των αγροτών στη διασταύρωση Μαυρονερίου Κιλκίς, στη γέφυρα του Στρυμόνα, από αγρότες των Κερδυλλίων, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στην παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης.

    Αποχώρησαν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" οι αγρότες μετά την απόφαση για αναστολή της κατάληψης από τη συντονιστική επιτροπή των αγροτών Ηρακλείου και Λασιθίου. Η επιτροπή μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να έχει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Χατζηγάκη.

    Υπενθυμίζουμε ότι η κατάληψη του αεροδρομίου είχε ξεκινήσει από χθες στις 3 το μεσημέρι με αποτέλεσμα να ακυρωθούν αρκετές πτήσεις.

    Το κτίριο όπου στεγάζονται οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού Χανίων καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια, απέκλεισαν από το πρωί αγρότες του νομού.

    Οι αγρότες από τα Χανιά για δεύτερη ημέρα παραμένουν στην θέση "Πλατάνι" έχοντας αποκλείσει την εθνική οδό Χανίων Ηρακλείου. Το πρωί αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε στο φιλόπτωχο συσσίτιο "Σπλάντζιας" αγροτικά προϊόντα όπως λάδι και πορτοκάλια.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Γωνιωτάκης, οι αγρότες διέθεσαν τα προϊόντα τους στο φιλόπτωχο ταμείο αντί να τα πετάξουν στους δρόμους όπως συνήθως γίνεται όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις.

    ΓΕΣΑΣΕ για αγροτικές κινητοποιήσεις

    Να μην υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα καλεί η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) τους αγρότες και ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση "να αναλάβει τις ευθύνες της ανακοινώνοντας δεσμευτικά και άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, ικανοποιώντας τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα στελέχη της ΓΕΣΑΣΕ που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια ανέφεραν ότι "εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν μεταφερθεί από τις τσέπες των αγροτών σε ποικιλώνυμα κερδοσκοπικά συμφέροντα, δημιουργώντας στην ύπαιθρο μια εικόνα φτώχειας και ερήμωσης".

    Μόνοι κερδισμένοι από την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα κερδοσκοπικά κυκλώματα που λυμαίνονται ανενόχλητα τον αγροτικό τομέα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ, και προσθέτει ότι "φέτος, για δεύτερη χρονιά μέσα στην τελευταία 5ετία, έχουν καταρρεύσει πλήρως οι αγροτικές τιμές, με την κυβέρνηση απλώς να παρακολουθεί και να μην αντιδρά αποτρέποντας την καταλήστευση του αγροτικού εισοδήματος".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 January 2009 - 13:30:16 UTC