Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μια νέα αρχή για την Ελλάδα"
  • [02] "Πελώριο το θέμα της Παιδείας"
  • [03] "Η Παιδεία είναι δικαίωμα"
  • [04] "Ανοιχτά πανεπιστήμια"
  • [05] Παραμένουν στα μπλόκα

  • [01] "Μια νέα αρχή για την Ελλάδα"

    «Έσχατη προσπάθεια για τη διάσωση της κυβερνητικής παράταξης» διέκρινε ο Γ. Παπανδρέου, στην πρόταση του Πρωθυπουργού για «διάλογο από μηδενική βάση» για τα ζητήματα της Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, κατέθεσε το δικό του πλαίσιο όρων και προτάσεων «που διασφαλίζουν τη σοβαρότητα ενός διαλόγου και στο οποίο το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ως μελλοντική κυβέρνηση».

    «Η σημερινή σας εικόνα είναι μια άλλη προεκλογική έκδοση των τελευταίων πέντε ετών. Μια επιφάνεια που κρύβει τη βουλιμία για εξουσία. Το κοντέρ, ωστόσο, το έχει ο ελληνικός λαός και κρατά χρόνους. Και ο χρόνος σας μετρά ανάποδα. Ο λαός απαιτεί μια νεά αρχή για την Ελλάδα. Εμείς καταθέτουμε σήμερα τους όρους που θα μας δεσμεύουν και αύριο ως κυβέρνηση αυτής της χώρας» είπε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για «συνολική αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς». «Δεν είναι αυτή εικόνα υπεύθυνης κυβερνώσας παράταξης. Δεν είναι ευθύνη σας που κακοποιήσατε την αγροτικη πολιτική; Δεν έχετε ευθύνη για τη διόγκωση του χρέους της χώρας, που έγινε μαύρο πρόβατο στην ευρωζώνης;" υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως η Παιδεία στην Ελλάδα χρειάζεται έναν ριζικό αναπροσανατολισμό, τον οποίον βεβαίως, έκρινε πως δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει η τωρινή κυβέρνηση, αλλά μονάχα μια μελλοντική - η οποία, με διαφορετική εκπαιδευτική πρόταση, συνδεδεμένη με ένα μοντέλο πράσινης ανάπτυξης, θα μπορέσει να εξασφαλίσει και σχετικούς πόρους από την Ε.Ε.. Ενδεικτικά ο κος Παπανδρέου, επέδειξε τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού βιβλίου νέας τεχνολογίας, το οποίο διαθέτει δυνατότητα συμπερίληψης χιλιάδες βιβλίων στη μνήμη του, μπορεί να συνδέεται με το Διαδίκτυο, να διεκπεραιώνει τεστ πολλαπλών επιλογών - και άρα να ενταχθεί στην εκπαιδευτική και εξεταστική διαδικασία.

    «Αν όλα αυτά φαντάζουν επιστημονική φαντασία, ρωτείστε έναν νέο της ηλικίας του Αλέξανδρου που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια. Θα καταλάβετε πόσο κοντά είναι στη δική του πραγματικότητα και πόσο μακριά από το σημερινό σχολείο» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Στους όρους και προϋποθέσεις για τον εκπαιδευτικό διάλογο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενέταξε την πρότασή του να γίνει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας ανεξάρτητη Αρχή, να υπάρξει διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία και να σταματήσει η κομματική ευνοιοκρατία στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Μιλάτε για αξιολόγηση στην Παιδεία. Όταν δεν υπάρχει αξιοκρατία, πώς θα υπάρχει αξιολόγηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Τα προβλήματα δεν θα λυθούν μέσω της βίας, αλλά με διάλογο. Τα εξιλαστήρια θύματα, η μαγκιά, ο τσαμπουκάς, η δήθεν επαναστατική βία, οι καταστροφές της δημόσιας περιουσίας των Ιδρυμάτων, δεν χωρούν. Ας προστατεύσουμε την πραγματική έννοια του ασύλου. Και σβαυτήν την υπόθεση έχουμε όλοι μας ευθύνη, με πρώτη την κυβέρνηση. Υπεύθυνη είναι βεβαίως και η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα. Να συμβάλλουμε στη συγκρότηση της ΕΦΕΕ που μπορεί να συμβάλλει στην πραγματική προστασία του ασύλου. Θεωρώ θετικό που ενάντια στη βία τάσσεται ακόμα και μερίδα των αναρχικών, που προχθές, σταμάτησαν μια βίαιη ρατσιστική σύγκρουση σε γειτονιά της Αθήνας. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα - αυτή η αντίληψη δικαιολόγησε τα χειρότερα εγκλήματα απέναντι στην ανθρωπότητα» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Ως πρόεδρος μιας μελλοντικής κυβέρνησης, ο κος Παπανδρέου δεσμεύθηκε «να ανατρέψει το ταξικό φίλτρο στην παιδεία», με αναβάθμιση της τεχνικής παιδείας, χορήγηση άτοκων δανείων για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εστίασης των φοιτητών, κατάργηση του κλειστού αριθμού των εισακτέων και εισαγωγή των νέων σε Σχολή και όχι σε τμήμα, ώστε «να μην υποχρεώνεται ο νέος να αποφασίσει το επαγγελματικό του μέλλον στα 15 του, αλλά μέσα στο Ίδρυμα». Στη βασική δε, εκπαίδευση, να δοθεί προτεραιότητα στο ολοήμερο σχολείο, «ώστε ο μαθητής να μην χρειάζεται στο σπίτι να ανοίγει την τσάντα του» - με λιγότερα αλλά ουσιαστικότερα μαθήματα.

    «Όλα αυτά θα κοστίσουν. Η Παιδεία όμως, είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η επένδυση στον άνθρωπο αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για αναστροφή της οικονομικής μας κατηφόρας. Κάθε ευρώ που πάει στην Παιδεία, επιστρέφει στο έθνος μας με τόκο. Θα κόψουμε εν ανάγκη από παντού και η αλλαγή θα φανεί με τον πρώτο Προϋπολογισμό, ο οποίος θα εξασφαλίσει 1 δις ευρώ παραπάνω για την Παιδεία. Τα λεφτά θα βρεθούν, όχι για να χαθούν σε μια χοάνη, αλλά για να χρηματοδοτήσουν τις μεγάλες αλλαγές και να στηρίξουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  • ** Με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Αλ-Μαλκί θα συναντηθεί σήμερα ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    [02] "Πελώριο το θέμα της Παιδείας"

    Τους βασικούς άξονες, εννέα σελίδων, με τις προτάσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία, από το Νηπιαγωγείο έως την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κατέθεσε στη Βουλή η γ.γ. του κόμματος κα Αλέκα Παπαρήγα, αφού όπως σημείωσε το θέμα είναι πελώριο και δεν αρκεί ο χρόνος για να τις εκθέσει αναλυτικά.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι η οικονομική κρίση σχετίζεται με την Παιδεία γιατί τα μέτρα που παίρνονται προσαρμόζονται στην κατάσταση και εξέφρασε τη ριζική διαφωνία του ΚΚΕ για το πώς οικοδομείται η ανάπτυξη, γενικά, αλλά και ειδικά για την Παιδεία.

    "Δεν πρόκειται να κάνω ανάλυση της κρίσης. Απλά δεν είναι κακό να υπογραμμίσω ότι πρέπει να ακούσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Για μας η αφετηρία την οποία εξετάζουμε είναι ότι υπάρχουν εξ αντικειμένου δύο δρόμοι ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Ας πάρουμε για παράδειγμα την παιδεία. Πως οργανώνεται η παιδεία, πως δομείται η παιδεία; Ανάλογα με το τι ανάπτυξη θέλεις τι οικονομία θέλεις. Η γνώση είναι αναπόσπαστα δεμένη με την κοινωνική εξέλιξη" τόνισε η Αλ.Παπαρήγα.

    "Γιατί σήμερα το κυριότερο ζήτημα δεν είναι η 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση; Βεβαίως οι νέοι σήμερα έχουν περισσότερες γνώσεις σαν ποσότητα και όχι σαν ποιότητα. Εχουν πιο ανοιχτούς ορίζοντες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα 15χρονο παιδί είναι σε θέση να επιλέξει αν θα πάει στο ΕΠΑΛ, αν θα γίνει φιλολόγος. Ολα αυτά μετά τα 18" υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της ανέφερε: "έχουμε μια σκοπιμότητα να αντιπαλέψουμε την πολιτική σας. Δεν είναι κακή σκοπιμότητα αυτή και αναλαμβάνουμε την ευθύνη των λεγομένων μας".

    [03] "Η Παιδεία είναι δικαίωμα"

    «Η Παιδεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και "φιλέσπλαχνη" παραχώρηση του κράτους» τόνισε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και εξέφρασε την αντίθεσή του στη λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

    Ο κ.Αλαβάνος χαρακτήρισε επίσης τη Παιδεία "πρόδρομο της ανάπτυξης" και τόνισε ότι είναι ντροπή να έχουμε τις μικρότερες δαπάνες για την εκπαίδευση. Ζήτησε η παιδεία να είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν και υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση.

    Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ.Αλαβάνος ανέφερε ότι «η χώρα είναι αντιμέτωπη με κρίσεις σε όλα τα μέτωπα σε όλους τους τομείς» και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει επειγόντως ουσιαστικές απαντήσεις. Αναρωτήθηκε γιατί χρειάστηκε ο φόνος ενός 15χρονου μαθητή και ένα πρωτοφανές εκπαιδευτικό κίνημα για να αρχίσει ο διάλογος και σημείωσε ότι αυτός ο διάλογος γίνεται χωρίς να ανοίγουν τα μεγάλα ζητήματα.

    [04] "Ανοιχτά πανεπιστήμια"

    Στη διαφορά του όρου "Παιδεία", που αποτελεί "μηχανή πνευματικής κουλτούρας" και "Εκπαίδευση" αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και είπε ότι σήμερα «δεν έχουμε Παιδεία αλλά Εκπαίδευση».

    «Εγιναν βήματα προς τα πίσω», είπε ο κ.Καρατζαφέρης και σημείωσε ότι «δεν μαθαίνουμε τους νέους να καλλιεργήσουν το μυαλό τους, δεν θα μαθαίνουμε στους νέους ό,τι αφορά το έθνος. Δεν μπορούμε να δώουμε στα παιδιά μας Παιδεία, που να είναι χρήσιμη. Μαθαίνουμε τα παιδιά μας να είναι "μπαχαλάκηδες"».

    Το ΛΑΟΣ προτείνει, είπε ο κ.Καρατζαφέρης «ανοιχτά πανεπιστήμια και επιλογή μεταξύ πρώτου και δεύτερου χρόνου με αυστηρά κριτήρια. Οσοι δεν τα καταφέρουν να συνεχίζουν στα ΤΕΙ ή στην τεχνική εκπαίδευση». Επίσης πρότεινε ταυτόχρονη πανεπιστημιακή φοίτηση και στρατιωτική θητεία και χρηματοδότηση του άπορου φοιτητή.

    [05] Παραμένουν στα μπλόκα

    Πακέτο στήριξης και ενίσχυσης των αγροτών που φτάνει στο ύψος των 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Η κυβέρνηση εξάντλησε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως προσφέρεται μια σημαντική στήριξη στους Ελληνες αγρότες. Αναλυτικά δίνονται:

    -Στο βαμβάκι ενισχύσεις 75 εκατ. ευρώ (ως 40 ευρώ το στρέμμα).

    -Αυξάνεται ως και 40% η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η επιστροφή θα γίνει μόνον στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στους οποίους θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ.

    -Καλαμπόκι, σιτηρά. Στους παραγωγούς αυτούς θα δοθούν αποζημιώσεις 100 εκατ. ευρώ.

    -Λάδι, ελιές. Θα δοθούν ενισχύσεις για αναπλήρωση ζημιών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

    -Δενδρώδεις καλλιέργειες - σπαράγγια, πατάτες κλπ.. Θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Πέρα από τις παραπάνω ενισχύσεις οι οποίες θα καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και λαδιού θα δοθεί επί πλέον έκτακτη ενίσχυση ύψους 75 εκατ. ευρώ.

    Οι παραπάνω ενισχύσεις θα δοθούν άμεσα.

    Τα μέτρα, αυτά είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και έκανε λόγο για "γενναία στήριξη του εισοδήματος των αγροτών"

    "Ξεκινάμε μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου με τους αγρότες και συνεχούς συνεργασίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων" κατέληξε ο κ.Χατζηγάκης.

    Επίσης, ο ο υπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ενώ ζήτησε από τους αγρότες να μην έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία.

    Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως έκαναν γνωστό μετά τη συνεδρίαση, δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

    Ετσι, αποκλεισμένη από τα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη, τη Νίκαια, τις Μικροθήβες, την Αλαμάνα και το Κάστρο Βοιωτίας παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    Κλειστοί είναι, επίσης, οι συνοριακοί σταθμοί Προμαχώνα και Εξοχής, ενώ από τις δέκα το πρωί έκλεισε επβ αόριστον το μπλόκο των αγροτών στην Εγνατία Οδό, στους Κήπους Έβρου.

    Επβ αόριστον έχει κλείσει η Εγνατία Οδός και στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας.

    Συγκεντρωμένοι στον κόμβο «πράσινα φανάρια» παραμένουν αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου στις κοινότητες Μάλγαρων, Κύμινων και της Χαλάστρας τα τρακτέρ έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στις πλατείες.

    "Μπλόκα" των αγροτών υπάρχουν ακόμη στην εθνική οδό Κοζάνης - Φλώρινας στο ύψος της ΑΕΒΑΛ, στη γέφυρα του Στρυμόνα και έξω από το Κιλκίς και το Πολύκαστρο.

    Με διαδοχικούς αποκλεισμούς διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων κατά την είσοδο και την έξοδο στην πόλη της Κομοτηνής.

    Οι αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας, σε συνάντηση που είχαν αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων από την πλευρά του Υπουργού, αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αγρότες που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Οι αγρότες που βρίσκονται εκεί αποφάσισαν για σήμερα να προχωρήσουν και σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής χωρίς να διευκρινίζουν ούτε την ώρα ούτε τη διάρκεια.

    Το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας που παρέμεινε κλειστή για δύο ώρες. Οι αγρότες που με τρακτέρ είχαν αποκλείσει και το τελευταίο σημείο που επέτρεπε την κυκλοφορία - έστω με πολλά προβλήματα - από βορρά προς νότο πείστηκαν τελικά μετά από διαπραγματεύσεις να ανοίξουν το δρόμο χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν εκ νέου λίγο αργότερα.

    Τα τρακτέρ έχουν παραμείνει δεξιά και αριστερά από τον κόμβο του Μοσχοχωρίου που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας, ενώ η κινητικότητα των αγροτών συνεχίζεται με αποκλεισμούς και στο Κάστρο Βοιωτίας.

    Την απόφαση να παραμείνουν στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, την οποία έχουν αποκλείσει από προχθές στη θέση Πλατάνι, πήραν οι αγρότες των Χανίων, ενώ θα προχωρήσουν σε κατάληψη και των δυο οικονομικών υπηρεσιών του νομού.

    Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε και η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη κατευθυνόμενη από Χανιά προς Ρέθυμνο. Την ώρα που η κ. Κεφαλογιάννη έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ κάποιος από τους παριστάμενους εκτόξευσε προς το μέρος της ένα αντικείμενο, γεγονός που καταδικάσθηκε από όλους όσους βρισκόταν στο σημείο, ενώ και η ίδια αντιμετώπισε με ψυχραιμία το περιστατικό.

    Στο χωρό των κινητοποιήσεων θα μπουν από τη Δευτέρα και οι αγρότες της Πελοποννήσου, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, μετά από σύσκεψη προέδρων και εκπροσώπων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών των επτά νομών της Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο και κατά την οποία συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή και συντάχθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της περιφέρειας.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου τα μέλη της επιτροπής επικοινώνησαν με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ προειδοποίησε ότι «αν οι αγρότες δεν βρουν ανταπόκριση, θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε δυναμικές κινητοποιήσεις με παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Κόρινθο και αποκλεισμό της Πελοποννήσου».

    Από την Παμπελοποννησιακή σύσκεψη των ΕΑΣ, απείχε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Αρκαδίας, καθώς η συγκεκριμένη Ένωση είχε λάβει νωρίτερα τις αποφάσεις της και για απόψε προγραμμάτισε στην Τρίπολη συνάντηση των κτηνοτρόφων, προκειμένου να ορίσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 January 2009 - 11:30:18 UTC