Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης με τον πολίτη"
  • [02] Συνέδριο για την μεταναστευτική πολιτική
  • [03] Κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη
  • [04] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη Γάζα
  • [05] Τραπεζικό συνέδριο του Εκόνομιστ

  • [01] "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης με τον πολίτη"

    Με τον πρόεδρο του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής κ.Νίκο Αναλυτή συναντήθηκε σήμερα ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    "Το κράτος δεν είναι φέουδο του εκάστοτε νικητή των εκλογών", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας στις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, τονίζοντας ότι "εδώ και πέντε χρόνια οι πολίτες νιώθουν ότι ζουν σε ένα ανασφαλές περιβάλλον".

    "Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε καταθέσει κατ΄ επανάληψη ολοκληρωμένες προτάσεις, προτάσεις όχι μόνο για την Δικαιοσύνη, αλλά και ευρύτερα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του λαού στους θεσμούς, στους δημοκρατικούς θεσμούς. Την αποκατάσταση της αξιοκρατίας. Την αποκατάσταση της διαφάνειας στις αποφάσεις. Την καταπολέμηση της διαφθοράς. Έχουμε μιλήσει για ένα Σύμφωνο Εμπιστοσύνης με τον πολίτη, βασισμένοι στις αρχές μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Και φίλες και φίλοι, αυτές οι αρχές, αυτοί οι κανόνες, αυτά τα μέτρα, δεν έχουν οικονομικό κόστος. Δεν κοστίζουν. Η αξιοπρέπεια, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, δεν κοστίζουν. Το αντίθετο", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις υποθέσεις του Βατοπαιδίου, της Siemens και των υποκλοπών, ενώ έκανε λόγο για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. "Ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν ισχύει το δίκαιο στη χώρα μας. Περνάει η αντίληψη ότι ο καθένας είναι για τον εαυτό του", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και υποστήριξε, ότι η αντίληψη που έχει σήμερα η κυβέρνηση έχει επιφέρει μια βαθιά κρίση Δημοκρατίας.

    Απευθυνόμενος προς τους δικαστές και τους εισαγγελείς ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι ο ρόλος τους είναι καθοριστικός και ότι οφείλουν να προστατεύουν το δίκαιο. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη για επιλεκτικές κομματικές διώξεις δικαστών, για δικαστές που έχουν αναλάβει ρόλο συμβούλου υπουργών, τονίζοντας όμως ότι αυτά τα φαινόμενα δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών.

    Αναφερόμενος στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου είπε ότι επιχειρήθηκε παραγραφή από την κυβέρνηση και παράλληλα ζήτησε αξιοκρατία και διαφάνεια. Τάχθηκε κατά της κατάργησης του αυτοδιοίκητου και ανέφερε ότι ο ίδιος στέκεται στο πλευρό των δικαστών και "σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση, λαού θέλοντος".

    Ακόμη ανέφερε ότι οι πολίτες θέλουν ισχυρούς δικαστές, ανεπηρέαστους από κάθε παρέμβαση και ότι οι δικαστές δεν μπορούν να μετατραπούν σε απλούς διεκπεραιωτές υποθέσεων.

    Γ. Παπακωνσταντίνου για αγροτικά

    Για αναξιοπιστία επέκρινε την κυβέρνηση με αφορμή την αγροτική της πολιτική ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, διερωτώμενος κατ' αρχήν "ποιά είναι τα πραγματικά ποσά που θα δοθούν στους αγρότες, αν αυτά είναι αυτοτελή ή συμψηφίζονται με αποζημιώσεις, καθώς και σε ποιους θα δοθούν και με ποια κριτήρια".

    Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε αν η ΝΔ πέραν της συγκυρίας διαθέτει σχέδιο αγροτικής πολιτικής.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στη κυβέρνηση, σύγχυση, αμηχανία και πανικό, αναφερόμενος δε στα περί "υποκινούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων" είπε ότι η ΝΔ πρέπει να ψάξει στην πολιτική της, ως κυβέρνησης και στο παρελθόν της ως αντιπολίτευσης, για να δει ποιος υποκινεί και πρόσθεσε ότι η προοπτική και οι λύσεις των αγροτικών ζητημάτων βρίσκονται στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς για την θέση του ΠΑΣΟΚ έναντι των "μπλόκων" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή είναι "πολύ καθαρή" και συνίσταται στην στήριξη των αγροτών, με σεβασμό στις αποφάσεις τους, χωρίς καμία διάθεση υπόδειξης πρακτικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ως πάγια θέση ότι κάθε κοινωνική ομάδα που κινειτοποιείται πρέπει να έχει στο μυαλό της το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία της χώρας.

    "Δεν είναι ο ρόλος μας να πούμε ναι ή όχι στα "μπλόκα", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, καλώντας την κυβέρνηση να επιλύσει τα ζητήματα και προσθέτοντας ότι τα "μπλόκα" εμποδίζουν την οικονομία και είναι φανερό ότι δεν γίνεται να συνεχιστούν επ' αόριστον, ενώ από την άλλη πώς να σταματήσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις όταν οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι τέτοιες που οι ίδιοι (οι αγρότες) δεν έχουν εννοήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

    Ερωτηθείς για ποιο λόγο πηγαίνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα "μπλόκα", ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε "για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στα αιτήματα των αγροτών, ενώ δεν πήγαμε από την αρχή για να μην δώσουμε την αίσθηση ότι υποκινούμε "μπλόκα".

    Στο ερώτημα αν "η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει το ξεφούσκωμα των ελαστικών των τρακτέρ στο οποίο είχε προβεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε παλαιότερες κινητοποιήσεις", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι περήφανο για την πολιτική του απέναντι στους αγρότες, πολιτική που αν συνεχιζόταν επί ΝΔ, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη" και πρόσθεσε ότι "πάντα κοιτάμε κριτικά το παρελθόν μας, όμως συνολικά η σχέση μας με τους αγρότες ήταν σχέση εμπιστοσύνης, την οποία πάντα προσπαθούμε να διατηρούμε και να ενδυναμώνουμε".

    [02] Συνέδριο για την μεταναστευτική πολιτική

    Στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, με δεδομένη την διεθνή οικονομική κρίση, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 5ου συνεδρίου με θέμα "Μεταναστευτικές συνεργασίες και διαδικασίες: βελτιώνοντας τα αναπτυξιακά αποτελέσματα των μεταναστών" που διοργανώθηκε σήμερα απο το ΙΜΕΠΟ (Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής) με καλεσμένους εκπροσώπους άλλων χωρών.

    Ειδικότερα, ο κ.Παυλόπουλος τόνισε πως πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία και υποστήριξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν οργανωμένα απο τη δική τους πλευρά τη μεταναστευτική ροή, διευκολύνοντας αφενός τους πολίτες τους που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα και αφετέρου τους μετανάστες, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

    Επίσης, πρέπει να μελετηθεί η εκπόνηση ευέλικτου προγράμματος και ιδίως προγράμματος επιστροφής καθώς και κυκλική μετανάστευση και κινητικότητα για την αποτροπή της διαρροής εγκεφάλων.

    Ενόψει του 3ου διεθνούς συνεδρίου για τη Μετανάστευση, που οργανώνει η Ελλάδα τον επόμενο Νοέμβρη, ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ Αλέξανδρος Ζαβός τόνισε πως η οικονομική κρίση θα αποτελέσει ένα νέο στοιχείο, το οποίο θα επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές και γι' αυτό θα χρειαστούν νέες προσεγγίσεις του θέματος και μια πιο ρεαλιστική πολιτική.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Σουηδίας Ντομπίας Μπίλστρον, μίλησε για τη Μετανάστευση, η οποία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο, που θα βοηθήσει να βγούμε απο την οικονομική κρίση.

    Στη Σουηδία τόνισε ο κ. Μπίλστρον, πριν ένα μήνα, τέθηκαν σε εφαρμογή νέοι κανόνες για τους μετανάστες, κανόνες οι οποίοι συνδέονται με τη ζήτηση στην αγορά εργασίας μεταναστών όλων των δεξιοτήτων. Στο εξής είπε ο Σουηδός υπουργός, οι μετανάστες στη χώρα του έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ντόπιους εργαζόμενους και θα μπορούν να φέρουν στη Σουηδία όλα τα μέλη της οικογένειάς τους.

    Οι εργασίες θα συνεχιστούν έως αργά το απόγευμα.

    [03] Κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στη νότια Ιταλία λόγω της κακοκαιρίας, εκ των οποίων δύο σε κατολίσθηση εδάφους που σημειώθηκε σ' έναν αυτοκινητόδρομο, μετέδωσε το πρακτορείο ANSA.

    Η κατολίσθηση στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Σαλέρνο με το Ρέτζο ντι Καλάμπρια προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων.

    Η κακοκαιρία είχε ακόμη ένα νεκρό, μια γυναίκα που παρασύρθηκε από τη θάλασσα ενώ περπατούσε σε παραλία της ακτής του Αμάλφι.

    Η 37χρονη γυναίκα παρασύθηκε από ένα κύμα στην παραλία του Πραϊάνο, κοντά στο Σαλέρνο. Το πτώμα της βρέθηκε σε απόσταση σαράντα μέτρων από την ακτή από ταχύπλοο της ακτοφυλακής.

    Η κακοκαιρία προκάλεσε επίσης προβλήματα στις ναυτικές συνδέσεις στην νότια Ιταλία.

    Οι συνδέσεις ανάμεσα στη Σικελία και τα μικρότερα νησιά, όπως η Λαμπεντούσα και η Παντελερία, διακόπηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων και της αδιάκοπων βροχοπτώσεων, σύμφωνα με το ANSA.

    Κακοκαιρία έπληξε και την Ισπανία, όπου ο αριθμός των θυμάτων από την Παρασκευή ανήλθε σήμερα σε 14 μετά την ανακάλυψη δύο ακόμη νεκρών, ανακοίνωσαν τα σωστικά συνεργεία.

    Ενα ζευγάρι βρέθηκε νεκρό μέσα στο σπίτι τους στο Θέρβο, στις ακτές της βορειοδυτικής περιοχής της Γαλικίας.

    Οπως φαίνεται και αυτοί εισέπνευσαν διοξείδιο του άνθρακα κατά τη χρήση μιας παλιάς σόμπας δεδομένου ότι η περιοχή είχε μείνει χωρίς ρεύμα εξαιτίας της καταιγίδας.

    Μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερα παιδιά τα οποία σκοτώθηκαν από την κατάρρευση αθλητικού κέντρου κοντά στην Βαρκελώνη.

    Νέες προειδοποιήσεις για καταιγίδες εκδόθηκαν για τη Γαλικία και την βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, όπου περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

    Περίπου 700.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση στη νοτιοδυτική Γαλλία μετά από την καταιγίδα που έπληξε την περιοχή το σαββατοκύριακο και στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου.

    Επιπλέον, πολλά από τα πληγέντα σπίτια δεν διαθέτουν πόσιμο νερό καθώς η υδροδότησή τους γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ο αριθμός των θυμάτων που συνδέεται με την πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει αναφερθεί στη Γαλλία την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε σε εννέα στη διάρκεια της νύχτας με την ανακάλυψη τεσσάρων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα που διέρρευσε όταν σταμάτησε να λειτουργεί η θερμάστρα τους εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος.

    Ο γαλλικός στρατός θα επιστρατεύσει άλλους 700 στρατιώτες εντός της ημέρας για να συνδράμουν τις προσπάθειες των 300 στρατιωτών που εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και τον καθαρισμό των οδικών αρτηριών.

    [04] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη Γάζα

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των οργανώσεων Φάταχ και Χαμάς πραγματοποίησαν σήμερα στο Κάιρο συνομιλίες με σκοπό την εθνική συμφιλίωση, μετά τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές πηγές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στις ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες, τις πρώτες που διεξάγονται τους τελευταίους 10 μήνες, παίρνουν μέρος ο Τζαμάλ Αμπού Χάσεμ της Χαμάς και ο Αζαμ αλ Αχμεντ της Φάταχ στο περιθώριο των επαφών που έχουν οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις με εκπροσώπους των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο ο Αχμεντ δήλωσε ότι συμφώνησε με τον συνομιλητή του της Χαμάς να ξανασυναντηθούν.

    Οι συνομιλίες διεξάγονται μία εβδομάδα μετά την έκκληση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με σκοπό την προετοιμασία εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Στο μεταξύ, ενώ στο Κάιρο συνεχίζονται επίσης οι συνομιλίες μεταξύ στελεχών της Χαμάς και Αιγυπτίων αξιωματούχων για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς προειδοποίησε ότι η διακίνηση όπλων θα συνεχιστεί.

    Μέλη της αντιπροσωπείας δεν σχολίασαν την πορεία των διαπραγματεύσεων οι οποίες είναι σε εξέλιξη, ωστόσο δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν σήμερα, Δευτέρα στη Γάζα και στη Συρία για διαβουλεύσεις με τις εκεί ηγεσίες της Χαμάς.

    Η Χαμάς διενεργεί διαπραγματεύσεις για τους όρους μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας με βάση τις μονομερείς δηλώσεις για κατάπαυση του πυρός του Ισραήλ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

    Ωστόσο χθες ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει να διακινεί όπλα και να τα προωθεί στη Γάζα.

    "Είναι δικαίωμά μας να έχουμε όπλα και θα συνεχίσουμε να τα προωθούμε στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να νομίσει ότι θα υποχωρήσουμε", δήλωσε σε ομιλία του στη Βηρυτό.

    Την ίδια ώρα στο Τελ Αβίβ, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον νέο Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.

    Ο Μπαράκ που αρχικά θα μετέβαινε το βράδυ της Τρίτης στις ΗΠΑ, καθυστέρησε μια μέρα την αναχώρησή του προκειμένου να συναντηθεί στο Ισραήλ με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή, ο Μίτσελ θα συναντηθεί επίσης την Τετάρτη στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ωστόσο η άφιξη του πρώην γερουσιαστή δεν έχει επιβεβαιωθεί από αμερικανική πηγή.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διόρισε την Πέμπτη τον 75χρονο Μίτσελ ως απεσταλμένο του για τη Μέση Ανατολή και ανακοίνωσε ότι ο Μίτσελ θα επισκεφθεί "την περιοχή μόλις αυτό καταστεί δυνατό".

    Στην Ουάσινγκτον ο Εχούντ Μπαράκ θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή διμερούς συμφωνίας για την πάταξη της διακίνησης όπλων.

    Θα είναι η πρώτη επίσκεψη στις ΗΠΑ Ισραηλινού αξιωματούχου μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα και την ανάληψη των καθηκόντων του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

    Με τον Ρόμπερτ Γκέιτς που μετείχε και στην κυβέρνηση Μπους, ο Εχούντ Μπαράκ θα συζητήσει την εφαρμογή πρωτοκόλλου συμφωνίας που υπογράφηκε στις 16 Ιανουαρίου μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της πάταξης της διακίνησης όπλων προς το Γάζα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας.

    Στο μεταξύ,το Ισραήλ πρότεινε στους Αιγύπτιους μεσολαβητές μια 18μηνη κατάπαυση του πυρός με τη αμάς αλλά οι ισλαμιστές που ελέγχουν τη Γάζα ανακοίνωσαν ότι θέλουν η κατάπαυση του πυρός να είναι 12μηνης διάρκειας, ανακοίνωσε στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

    "Η Χαμάς άκουσε την ισραηλινή πρόταση που παρουσίασε ο (αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας) Αμος Γκιλάντ. Ωστόσο η Χαμάς παρουσίασε μια αντιπρόταση για 12μηνη κατάπαυση του πυρός μόνο", είπε ο Αϊμαν Τάχα στον Τύπο στο Κάιρο, μετά τις συνομιλίες με αξιωματούχους των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών.

    Ο Τάχα επανέλαβε το αίτημα της οργάνωσής του για άρση του αποκλεισμού στη φτωχή και κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας. "Η Χαμάς ζητεί την πλήρη άρση του αποκλεισμού και το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης", δήλωσε.

    Η Χαμάς πρότεινε στους Αιγύπτιους μεσολαβητές την παρουσία Τούρκων και Ευρωπαίων παρατηρητών στα συνοριακά σημεία διέλευσης αλλά απέρριψε την παρουσία Ισραηλινών παρατηρητών.

    Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία δυνάμεων του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στα σημεία διέλευσης, ο Τάχα είπε ότι "η Χαμάς είναι η κυβέρνηση στη Γάζα".

    Η Αίγυπτος έχει αποκλείσει άνοιγμα του σημείου διέλευσης της Ράφας χωρίς την παρουσία παρατηρητών της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΕΕ: Η Χαμάς έχει "συντριπτική ευθύνη" για τον πόλεμο

    Ο Επίτροπος για την Ανάπτυξη της ΕΕ Λουί Μισέλ δήλωσε σήμερα στη Γάζα ότι η Χαμάς είχε "συντριπτική ευθύνη" στον πόλεμο που κατέστρεψε το παλαιστινιακό έδαφος, κάνοντας λόγο για" τρομοκρατικό κίνημα που πρέπει να καταγγελθεί ως τέτοιο".

    "Σήμερα πρέπει επίσης να δηλώσω ωστόσο, τη συντριπτική ευθύνη της Χαμάς. Το λέω εδώ επίτηδες, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και πρέπει ως τέτοια να την καταγγείλουμε", δήλωσε ο Μισέλ στον Τύπο κατά την επίσκεψή του στη Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου προχώρησε σε μια καταμέτρηση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις.

    "Για την (ευρωπαϊκή) κοινή γνώμη, ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, όταν βλέπει ότι πληρώνουμε επανειλημμένα, είτε στην Κομισιόν, είτε τα κράτη μέλη, είτε οι μεγάλοι δωρητές για τις υποδομές που θα καταστρέφονται συστηματικά", πρόσθεσε.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγάλος δωρητής βοήθειας της Παλαιστινιακής Αρχής.

    [05] Τραπεζικό συνέδριο του Εκόνομιστ

    To ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, τόνισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Θωμόπουλος, μιλώντας στο τραπεζικό συνέδριο του Εκόνομιστ, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους ούτε από την δραστηριότητας του στην ΝΑ Ευρώπη, καθώς παρά το γεγονός ότι το μερίδιο τους διαμορφώνεται στο 20%, οι επιπτώσεις από την κρίση θα είναι μικρές αφού η δραστηριότητα τους στην περιοχή είναι μικρότερη από το 9% των συνολικών στοιχείων του ενεργητικού τους.

    Ο κ.Θωμόπουλος εκτίμησε ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει ακόμα αρκετά και για το λόγο αυτό τα κεφάλαια και η ρευστότητα είναι απαραίτητα συστατικά για τις τράπεζες και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας των 28 δισ. ευρώ, τα αποτελέσματα του οποίου θα φτάσουν στην πραγματική στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Μιλώντας στο συνέδριο ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Πλούταρχος Σακκελάρης επισήμανε ότι η τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει δάνεια 600 εκατ. ευρώ σε ελληνικές εμπορικές τράπεζες για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκό επιτόκιο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ Η ΕΤΕπ συνεργαζεται ήδη με τέσσερις τράπεζες, Πειραιώς, Emporiki Bank, Eurobank και Παγκρήτια, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα θα ανακοινωθούν συμφωνίες και με άλλες μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζες.

    Στα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους οι τράπεζες στην χώρα μας έδωσε έμφαση ο διοικητής της ATEbank Δημήτρης Μηλιάκος.

    Ειδικότερα ο κ.Μηλιάκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών με τη δημιουργία πρόσθετων αποθεματικών και προβλέψεων προκειμένου να είναι σε θέση να απορροφήσουν τις ζημιές από τις αυξημένες επισφάλειες, που αναπόφευκτα θα προκύψουν από την επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας, στην συμπίεση του λειτουργικού κόστους καθώς και στην αναθεώρηση των σχεδίων έξω-συνοριακής δραστηριοποίησής τους, με αναστολή των δαπανών για επέκταση και χρηματοδότηση των χορηγήσεων, μόνο στο βαθμό που επιτρέπουν οι εγχώριες πηγές δανειακών κεφαλαίων.

    Αναφερόμενος στην περιοχή των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης όπου οι ελληνικές τράπεζες επεκτάθηκαν τα τελευταία χρόνια ο κ. Μηλιάκος επισήμανε ότι η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στις χώρες αυτές μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να βλάψει και τα θεμελιώδη μεγέθη των μητρικών ομίλων. "Γενικότερα, θα έλεγα ότι η κρίση, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για μια συνολικότερη θεώρηση των ευρύτερων σχέσεων της χώρας μας και της ΕΕ με τα κράτη της Βαλκανικής. Η πολιτική της Ελλάδας πρέπει να παραμείνει στην αντίληψη ενός "ηγετικού" και όχι ενός "ηγεμονικού" οικονομικού ρόλου, να συνεχίσει δηλαδή να πρωτοστατεί και να αναλαμβάνει εποικοδομητικές πρωτοβουλίες σε στενή συνεργασία με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να επιταχύνει την ταχεία ενσωμάτωσή τους στην ΕΕ", ανέφερε ο κ.Μηλιάκος.

    Ο κ.Μηλιάκος αναφερόμενος γενικότερα στην διεθνή οικονομία εκτίμησε ότι το 2009 θα είναι έτος δύσκολο, με διάχυτη αβεβαιότητα και αστάθεια. Η πρόκληση της οικονομικής πολιτικής για κάθε χώρα θα είναι να δημιουργήσει κατάλληλες προϋποθέσεις για επάνοδο σε ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Η αποκατάσταση της ομαλότητας στις διεθνείς αγορές και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δεν πρέπει να αναμένονται πριν τις αρχές του 2010, ανέφερε ο κ.Μηλιάκος.

    Για το επίκαιρο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΤΕ ο κ.Μηλιάκος τόνισε ότι η ΑΤΕbank έχει δεχτεί 3000 αιτήσεις από επιχειρήσεις μέχρι σήμερα και εγκρίνει τα αιτήματά της σε ποσοστό 75% ενώ ήδη έχει λάβει από το ΤΕΜΠΕ την εγγύηση για 1200 δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυτές.

    Παράλληλα, η ΑΤΕbank συμμετέχει στο πρόγραμμα δανειοδότησης στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ από τις τράπεζες. Τέτοια μέτρα όχι μόνον συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και δυναμώνουν τις σχέσεις τραπεζών και υγιών οικονομικών φορέων, τόνισε ο κ.Μηλιάκος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 January 2009 - 15:30:25 UTC