Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κοινή στάση Αθήνας-Λευκωσίας"
  • [02] "Διαφάνεια και Μεταρρύθμιση"
  • [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [04] Νέος "γύρος" απολύσεων στις ΗΠΑ
  • [05] "Φραγμός στην ασυδοσία"
  • [06] Στις Σέρρες ο Γ.Καρατζαφέρης
  • [07] Αποσύρονται τα τρακτέρ
  • [08] Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

  • [01] "Κοινή στάση Αθήνας-Λευκωσίας"

    Την συμφωνία Ελλάδας και Κύπρου, δια των Υπουργών τους επί των Εξωτερικών,να προχωρήσουν σε καλά μελετημένες και μεθοδικές ενέργειες,με στόχο την αποτελεσματικότητα και όχι την δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, για το θέμα που ανέκυψε μετά την μαρτυρία - ομολογία του ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς,ανακοίνωσε στη Βουλή,η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, σχετικά με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην ομολογία διάπραξης εγκλημάτων πολέμου,κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο,το 1974,η κα Μπακογιάννη ανέλυσε τις από κοινού κινήσεις των δύο κυβερνήσεων,αποκλείοντας,- για λόγους μη πλήρωσης των τυπικών προϋποθέσεων- την παραπομπή της υπόθεσης Ολγκάτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών αφού εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το περιεχόμενο της δημόσιας μαρτυρίας - ομολογίας Ολγκάτς,χαρακτήρισε «καθόλου πειστική» την εκ των υστέρων προσπάθεια ανασκευής της,η οποία δεν αναιρεί την ουσία του προβλήματος,που είναι η θεμελιώδης ευθύνη της Τουρκίας να διεξάγει ουσιαστική έρευνα για την τύχη ελληνοκυπρίων και ελλήνων αγνοουμένων του 1974.

    «Δεν μεταβάλλει,δεν αναιρεί,την ευθύνη της Τουρκίας να εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο για την σε βάθος διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.Επιπλέον επικαιροποιεί με τον πιο δραματικό τρόπο την υποχρέωση της Τουρκίας να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση που έλαβε το 2001 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί της Τετάρτης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας»,τόνισε.

    Η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε πως μετά την δημοσιοποίηση της συγκλονιστικής μαρτυρίας Ολγκάτς συζήτησε το θέμα αυτό με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Μ. Κυπριανού σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες και συμφώνησαν ότι «απαιτούνται καλά μελετημένες και μεθοδικές ενέργειες κι αυτό που έχει σημασία είναι η αποτελεσματικότητά τους κι όχι η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων».

    Πρόσθεσε ότι η μαρτυρία - ομολογία Ολγκάτς δεν είναι μόνο συγκλονιστική ως προς την ωμότητά της,σηκώνει το πέπλο σιωπής με το οποίο η επίσημη Τουρκία έχει επιχειρήσει να σκεπάσει επί 35 σχεδόν χρόνια πράξεις κατάφωρης καταπάτησης του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου που συνόδευσαν σημάδευσαν και στιγμάτισαν την παράνομη κατοχή στην Κύπρο.Είναι ένα νέο στοιχείο,το οποίο η Ελλάδα θα αξιοποιήσει με συγκεκριμένο σχέδιο, είπε.

    Διευκρίνισε πως η μέχρι τώρα ανάλυση της ελληνικής πλευράς συμπίπτει με αυτήν της Κυπριακής κυβέρνησης,ότι:Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - που έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα των αγνοούμενων - και έχει εκδώσει καταδικαστική απόφαση για την Τουρκία.

    «Το θέμα της συμμόρφωσης της γείτονος με την καταδικαστική αυτή απόφαση ελέγχεται ήδη από το 2001 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και συγκεκριμένα την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων.Η ομολογία του Τούρκου ηθοποιού θα πρέπει να προβληθεί και να αξιολογηθεί ως νέο στοιχείο σε όλες του τις διαστάσεις από την Επιτροπή αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία θα προβούμε σε όλες τις σχετικές ενέργειες»,είπε χαρακτηριστικά.

    Πέραν αυτών,η κυρία Μπακογιάννη ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι θα θέσουμε το θέμα της ομολογίας Ολγκάτς και στα πλαίσια του ΟΗΕ και συγκεκριμένα στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης.

    Στην Επιτροπή αυτή,είπε η κυρία Μπακογιάννη,η Ελλάδα εγείρει κάθε χρόνο το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο,«το ίδιο θα κάνουμε και εφέτος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη Γενεύη».

    Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε ότι το θέμα της τύχης των αγνοουμένων αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    «Ως τέτοιο αξιολογείται συνεχώς και τα σχετικά πορίσματα περιλαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ετήσιες εκθέσεις προόδου για την Τουρκία» κι επομένως η ομολογία Ολγκάτς θα τεθεί και σε αυτό το πλαίσιο.

    Στο σημείο αυτό,η κα Μπακογιάννη επισήμανε την ευαισθησία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία αποτυπώθηκε ήδη στο χαρακτηρισμό που έκανε για τις δηλώσεις Ολγκάτς ο αρμόδιος για την διεύρυνση Επίτροπος.

    Ο Ολι Ρεν αναφέρθηκε σε «τραγική ιστορία ντροπής, που παραβιάζει την Συνθήκη της Γενεύης».

    Η κα Μπακογιάννη αφού υπογράμμισε ότι «βεβιασμένες κινήσεις εντυπωσιασμού κι όχι ουσίας θα μπορούσαν να μας απομακρύνουν από τον στόχο της εξακρίβωσης της αλήθειας στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς και της διαλεύκανσης του ζητήματος των αγνοουμένων»,ανακοίνωσε ότι από την μέχρι τώρα διερεύνηση του θέματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών,η υπόθεση Ολγκάτς δεν φαίνεται ότι πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το ίδιο εκτιμάται ως προς την παραπομπή του συγκεκριμένου Τούρκου υπήκοου και των ανωτέρων του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο,καθώς αυτό δεν έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που τελέστηκαν πριν την έναρξη της ισχύος του Καταστατικού του τον Ιούλιο του 2002.

    «Ας αφήσουμε,λοιπόν,κατά μέρος τις επιπολαιότητες που μπορούν να κάνουν κακό κι όχι καλό.Και δεν νομίζω ότι γνώστες του θέματος σε αυτή τη Βουλή μπορεί να παρασυρθούν. Γνωρίζω καλά την ευαισθησία του συνόλου των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας, των Ελλήνων Ευρωβουλευτών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακόμη περισσότερο στο θέμα της κυπριακής τραγωδίας. Συμμερίζομαι και στηρίζω την πρόθεση όλων εκείνων που συμμετέχουν στις Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις και τα κοινοβουλευτικά όργανα των διαφόρων διεθνών οργανισμών να εγείρουν σ' αυτά τα fora το ζήτημα που επαναφέρει στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό μάλιστα τρόπο η ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς», τόνισε η Υπουργός των Εξωτερικών.

    Και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους,«η κυβέρνηση, πράττει και θα συνεχίσει να πράττει ότι είναι δυνατόν για να χυθεί άπλετο φως σε αυτό το ύψιστης προτεραιότητας ανθρωπιστικό θέμα και να αποδοθεί Δικαιοσύνη».

    Η παρέμβαση Καρατζαφέρη

    Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του ο Γιώργος Καρατζαφέρης ρώτησε την Υπουργό των Εξωτερικών:«Γιατί δεν ζητάτε την έκδοση εδώ του κ. Ολγκάτς; Οι Τούρκοι τον δικάζουν,θα τον καταδικάσουν,θα τον κλείσουν πέντε - έξι χρόνια μέσα θα πουν αφού εκτίσει την ποινή θα πάει έξω για να μην πάει να ομολογήσει, για να μην τον στριμώξουν σε κάποιο διεθνές φόρουμ και μιλήσει.Δηλαδή, αυτό που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ με τον Οτσαλάν, αυτό κάνει η Τουρκία τώρα.Εμείς έπρεπε ήδη να μάθουμε ποιος είναι ο διοικητής που έδωσε αυτή την εντολή».

    Τονισε ότι το θέμα αποτελεί ένα προνομιακό για την Ελλάδα στοιχείο, μια προνομιακή εξέλιξη και η Τουρκία το αισθάνεται ότι είναι στη γωνία και η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει το θέμα Ολγκάτς.

    Ο κ.Καρατζαφέρης υπενθύμισε ότι τα τελευταία 50 χρόνια η Τουρκία μας ανοίγει πληγές και διερωτήθηκε: «Εμείς έναντι αυτών, τι κάνουμε; Τους λέμε ελάτε να μπείτε στην Ευρώπη».

    Ζήτησε να «ανάψουμε το πράσινο φως» μόνον αν μας πουν ποιοι είναι οι 1619 αγνούμενοι για να «ανάψουμε το πράσινο φως».

    «Τι φοβάστε;Κάντε κάτι»,πρόσθεσε και καταληκτικά ανέφερε:

    «Καταλαβαίνω την ανάγκη να υπηρετήσετε τις καλές σχέσεις με την γείτονα. Ξέρω ότι αυτό είναι μια διαχρονική επιθυμία των Αμερικανών και γνωρίζω την ανάγκη σας και του πρωθυπουργού να τα έχετε καλά.Βλέπουμε την μάχη και τον διαγκωνισμό μεταξύ του κ.Καραμανλή και του κ. Παπανδρέου, ποιος θα βγάλει φωτογραφία με τον Ομπάμα.Να τους δείτε. Αλλά πείτε τους και μία κουβέντα».

    Αντιπαράθεση

    Απαντώντας η κα Μπακογιάννη αφού διαβεβαίωσε το Σώμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια,σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση ντροπής,είπε προς το Γιώργο Καρατζαφέρη ότι η κυβέρνηση απαντά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «κριτήριο αποτελούν για την ΕΕ και τις εκθέσεις της η συμμόρφωση της Τουρκίας στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαχρονικά το θέμα των αγνοούμενων που έχει τεθεί όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς δεν το θυμηθήκαμε σήμερα.Το έχουμε κάνει πράξη εδώ και χρόνια».

    Επέκρινε τον ΛΑΟΣ και τον Πρόεδρό του ότι στην «υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης,που δεν παίζει με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της χώρας», παραθέτει μεγάλα λόγια,φωνές και λογοπαίγνια «που δεν μπορούν να καλύψουν την επιπολαιότητα του λαϊκισμού και του ενυπωσιασμού,που άκομψα επιχειρείτε».

    «Κάντε μας κριτική,υπεύθυνη,όμως,και σοβαρή γιατί δεν κερδίζετε εσείς, δεν κερδίζει η χώρα.Τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση μας τους ενδιαφέρει το δεύτερο.Το πρώτο απασχολεί εσάς»,ανέφερε η κα Μπακογιάννη,απευθυνόμενη προς τον Γ.Καρατζαφέρη.

    Ζητώντας το λόγο επί προσωπικού ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε:

    «Εμένα είναι φίλος ο αδερφός μου,αλλά είναι φιλτάτη η πατρίδα και σε προτεραιότητα βάζω την πατρίδα,δεν βάζω τις αναρριχήσεις των οικογενειακών μελών σε ύψιστα πόστα της ελληνικής κοινωνίας».

    Όσον αφορά την αντιπολίτευση εκ μέρους του κόμματός του ανέφερε ότι «κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση,εσείς κάνετε ανεύθυνη διακυβέρνηση».

    «Μπορεί να πείσατε κάποιους βουλευτές της ΝΔ ότι είστε εν δυνάμει πρωθυπουργός, αλλά δυστυχώς δεν έχετε πείσει τον ελληνικό λαό για την υπευθυνότητά σας, την σοβαρότητα και τον πατριωτισμό σας»,απευθύνθηκε προς την κα Μπακογιάννη.

    Απάντηση Μπακογιάννη

    «Η κυβέρνηση και η χώρα έχουν πρωθυπουργό,είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει. Κυβέρνηση είναι η ΝΔ με τις αρχές και τις αξίες της. Ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό και έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης.Εσείς ελεύθερα μπορείτε να λασπολογείτε»,ανταπάντησε η κυρία Μπακογιάννη.

    [02] "Διαφάνεια και Μεταρρύθμιση"

    Στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το σύντομο χαιρετισμό του, στο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Διαφάνεια και Μεταρρύθμιση των Διοικητικών Διαδικασιών», που διεξάγεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, στην Αθήνα.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ως το μεγάλο ζητούμενο τη διαφάνεια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο και επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και η απλούστευση των διαδικασιών.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην οικονομική διάσταση της διαφάνειας και να πειστεί ο πολίτης ότι τον συμφέρει αυτή, σημειώνοντας παράλληλα, ότι πρέπει να πειστεί ο Έλληνας πως το συμφέρει να πάψει να είναι συνεργός σε παράνομες πράξεις.

    [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Από την Ομόνοια μέχρι την Κηφισιά θα φτάνουν το Σαββατοκύριακο, οι συρμοί του ΗΣΑΠ, λόγω εργασιών ανακαίνισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής. Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με ειδικές λεωφορειακές γραμμές.

    Για το τμήμα Πειραιάς-Ομόνοια-Πειραιάς, οι επιβάτες θα μπορούν, με το ίδιο εισιτήριο, να εξυπηρετηθούν με τις ειδικές λεωφορειακές γραμμές της ΕΘΕΛ (500Α) που θα πραγματοποιεί στάσεις στους ενδιάμεσους σταθμούς (Πειραιάς, Φάληρο, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Ταύρος, Πετράλωνα, Θησείο, Μοναστηράκι, Ομόνοια).

    [04] Νέος "γύρος" απολύσεων στις ΗΠΑ

    Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Morgan Stanley προσανατολίζεται να περικόψει κατά ένα επιπλέον 5% το προσωπικό του, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ"--επικακαλείται πηγές που "γνωρίζουν καλά" και αναφέρουν ότι το μέτρο αυτό "σε ένα 15μερο θα γίνει γνωστό".

    Η Morgan Stanley απασχολούσε μέχρι πρόσφατα 47 χιλιάδες προσωπικό. Είχε όμως ζημιά πέρυσι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προέβη σε 7.000 απολύσεις.

    Η ευθέως ανταγωνιστική της Morgan Stanley, η Goldman Sachs, αφού τελικά περιέκοψε πέρυσι περίπου 10% του συνολικού προσωπικού, προσανατολίζεται επίσης σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας. Πέρυσι και αυτός ο επενδυτικός όμιλος είχε ζημιά ελαφρά ανώτερη των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Από την πλευρά του ο όμιλος παραγωγής βαρέων οχημάτων για μεγάλα έργα Caterpillar θέλει άλλες δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας να καταργηθούν, επιπλέον των περίπου 20 χιλιάδων για τις οποίες πρόσφατα ελήφθη απόφαση (περίπου 12 χιλιάδες υπάλληλοι, οκτώ χιλιάδες εργολάβοι). Ο ανωτέρω όμιλος αποφάσισε ότι αυτές οι θέσεις θα περικοπούν όλες στις μονάδες του στα όρια της πολιτείας του Ιλινόϊ. Μάλιστα, οι απολύσεις αυτές κοινοποιούνται άμεσα, με την αιτιολογία της διεύθυνσης ότι "λόγω κρίσης, η μείωση ζήτησης των προϊόντων μας είναι συνεχής".

    Στο Λος Άντζελες, ο όμιλος ψυχαγωγίας Disney κάνει λόγο για περικοπή 400 θέσεων εργασίας στο άμεσο μέλλον από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι επειδή "άλλαξαν τα γενικά δεδομένα" και τα "καθοριστικά" οικονομικά στοιχεία είναι πλέον πρόδηλα "αδύναμα". Δεν αποκλείστηκαν, ταυτοχρόνως, καταργήσεις θέσεων εργασίας όσον αφορά τους ανθρώπους που ετοιμάζουν προγράμματα για ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και με το ABC τόσο της Καλιφόρνιας όσο και άλλων Πολιτειών, για προγράμματα του οποίου ως σήμερα απασχολούνταν περίπου 6.500 εργαζόμενοι σημειωτέον.

    Διαφαίνεται πάντως προοπτική, όσον αφορά τη συνεργασία με το ABC, να απολυθούν περίπου δύο εκατοντάδες εργαζόμενοι. "Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να χάσουν τη δουλειά τους" σε αυτό το χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε στέλεχος του ομίλου Disney, ζητώντας να μείνει ανώνυμο. "Κάνουμε σκληρή προσπάθεια, εδώ και καιρό, να προσαρμοστούμε σε μία οικονομία που τα βασικά μεγέθη της αδυνατίζουν ολοένα, να διασώσουμε όσα μπορούμε περισσότερα, εμείς από την πλευρά μας", ανέφερε από την πλευρά της η κυρία Αν Σουίνι, που προεδρεύει του καλιφορνέζικου "ABC-Disney", σε μία επιστολή της αυτής της εβδομάδας προς τους υφισταμένους της.

    Ας σημειωθεί εν προκειμένω ότι η εταιρεία του αμερικανικού διαδικτύου "Ameriacan on Line--AOL", που συνεργάζεται με πολλά μμε των Ηνωμένων Πολιτειών, απέλυσε ήδη 700 εργαζομένους της. Η εκτίμηση είναι ότι ήδη "πλήττεται" από την κρίση διάρκειας και ο τομέας μμε στις Ην. Πολιτείες.

    [05] "Φραγμός στην ασυδοσία"

    Με αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, από τους Γ. Βαρδινογιάννη και Β. Σαμαρά, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα του υπό ανέγερση γηπέδου στο Βοτανικό.

    Μετά το τέλος της συνάντησης και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μπορεί να βρεθεί κοινή λύση και επισήμαναν ότι θα ξανασυνταθούν σύντομα.

    «Ανταλλάξαμε σε γόνιμο κλίμα τις απόψεις μας. Καταθέσαμε τη δική μας εκδοχή για την πιθανότητα εξεύρεσης άμεσα λύσης για την έναρξη των εργασιών για το γήπεδο και για τη διπλή ανάπλαση. Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο διάστημα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρεθούν σε θέση ώστε να συμφωνήσουν προκειμένου να βρεθεί λύση που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, χωρίς μεγάλες εμπορικές χρήσεις και θα δοθεί άμεσα το γήπεδο στον Παναθηναϊκό. Θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ίσως αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει πριν από δύο χρόνια.

    Από την πλευρά του ο κ. Βαρδινογιάννης δήλωσε: «Είχαμε μια καλή συζήτηση. Αναλύθηκαν όλα τα θέματα τα οποία είναι σχετικά με το γήπεδο. Θα ξανασυναντηθούμε σύντομα. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση. Κι εφ΄όσον υπάρχει καλή πρόθεση απ΄ όλες τις πλευρές, θα βρούμε μια λύση για το γήπεδο».

    ΣΥΝ για την οικονομία

    "Μόνο μια ριζική στροφή στην οικονομική πολιτική και η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα προστατεύει την εργασία, το περιβάλλον και θα προωθεί μια νέα αντίληψη για το ρόλο του δημόσιου τομέα, μπορεί να αποτελέσει λύση μπροστά στην οικονομική κρίση. Ένα μοντέλο που θα κινείται στη λογική της οικονομίας των αναγκών και θα βάζει φραγμούς στην ασυδοσία των αγορών", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας.

    "Και στους τρεις τομείς που αναφέρθηκε ο κ. Παπαθανασίου έχουμε μια πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Β· Στον τομέα της ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης λίγο πιο πάνω από το μηδέν. Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται είναι: Τόσα χρόνια με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που πήγε ο παραγόμενος πλούτος, τί άφησε πίσω του, γιατί γέννησε μεγαλύτερες ανισότητες;

    Β· Σε σχέση με τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για την άσκηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής και εδώ η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε.

    Β· Όσο για τους οικονομικά ασθενέστερους η πραγματική μείωση των εισοδημάτων τους, τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο".

    [06] Στις Σέρρες ο Γ.Καρατζαφέρης

    Στο νομό Σερρών περιοδεύει σήμερα ο κ.Γ.Καρατζαφέρης. Θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα Μ.Μ.Ε.Την Κυριακή και την Δευτέρα θα βρίσκεται στην Καλαμάτα.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, μετά την Διυπουργική Επιτροπή για την οικονομία, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε:

    «Στόχοι της κυβέρνησης με το 3ετές πρόγραμμα είναι, ενίσχυση ανάπτυξης, η μείωση ελλειμμάτων και η ενίσχυση ασθενέστερων τάξεων. Μία κυβέρνηση όπως αυτή της ΝΔ που επί 5 χρόνια είναι τόσο ασταθής, αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να σχεδιάζει πρόγραμμα σταθερότητας».

    «Ενώ δεξιά και αριστερά διαρρέουν ότι έρχονται οι εκλογές, σήμερα μετά από 5 χρόνια ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι υποχρέωση της πολιτείας είναι η στήριξη των ασθενέστερων της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα κατάλαβε η κυβέρνηση το τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το έφθασαν στα 270δις ευρώ!!! Ανακοίνωσε μέτρα, κατάλαβε το χρέος, έρχονται εκλογές. Αρκεί οι δημοσκοπήσεις να βολέψουν», τόνισε ο κ.Βελόπουλος.

    [07] Αποσύρονται τα τρακτέρ

    Δύο μπλόκα αγροτών παραμένουν κλειστά στη Βόρεια Ελλάδα, στη Νίκαια και στον Προμαχώνα.

    Αποχώρησε και το τελευταίο τρακτέρ από τα μπλόκα της Αλαμάνας στο 210-ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο Κάστρο της Βοιωτίας στο 110-ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, αλλά και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στην παλιά εθνική οδό Λαμίας Αθηνών.

    Οι αγρότες, σε πολύωρη γενική συνέλευση, εκτίμησαν ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ωστόσο αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Ο βασικός τους προβληματισμός είναι ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) όπου θα προβλέπονται όλες οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ, όπως υποστήριξαν, στις επαφές που είχαν στην Αθήνα δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις όμως οι περισσότερες παραπέμπονται να αποτυπωθούν στην ΚΥΑ.

    Η ενημέρωση που έγινε στη συνέλευση ήταν λεπτομερής σε όλα τα σημεία και ξεκαθαρίστηκε από την αρχή της διαδικασίας ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα γίνει σεβαστή απ' όλους.

    Λίγο πριν τις 2 χθες το μεσημέρι οι αγρότες και τα τρακτέρ άρχισαν να αποχωρούν από τα μπλόκα για τα χωριά της Φθιώτιδας και του Δομοκού. Μια ώρα αργότερα δόθηκε στην κυκλοφορία η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, τερματίζοντας έτσι την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών τις τελευταίας έντεκα μέρες.

    Χθες αποχώρησαν οι αγρότες στο Ορμένιο Έβρου, ενώ ανοιχτός θα παραμείνει για το Σαββατοκύριακο ο κόμβος της Δοϊράνης, όπου τη Δευτέρα το μεσημέρι, οι αγρότες θα συσκεφθούν για να καθορίσουν τη στάση τους.

    Με μακάβριο τρόπο διαμαρτυρήθηκαν, χθες, για «την υποβάθμιση της ζωής τους» οι αγρότες στον Προμαχώνα.

    Αναπαρέστησαν με κάθε λεπτομέρεια -στεφάνια, φέρετρο και νεκρώσιμη πορεία με αναμμένα κεριά - την κηδεία ενός συντρόφου τους.

    «Με τον τρόπο αυτό, οι αγρότες θέλουν να στείλουν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το μήνυμα ότι πεθαίνει ο αγρότης του νομού Σερρών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας, Παύλος Αραμπατζής.

    Στο μπλόκο που έχει στηθεί στη θέση "Πλατάνι" παρέμειναν και χθες αγρότες των Χανίων που από την Τρίτη 20 Ιανουαρίου έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου, ζητώντας τη λήψη μέτρων στήριξης των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν τους καλύπτουν οι ανακοινώσεις και το πακέτο μέτρων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Ωστόσο, ανοίγουν την εθνική οδό από τις 7 έως τις 8.30 το πρωί, από τις 2 έως τις 3,30 μετά το μεσημέρι και από τις 6 μέχρι τις 7.30 το απόγευμα.

    Τις ώρες αυτές, από το μπλόκο στο "Πλατάνι" διέρχονται όλα τα οχήματα, που το πρωί αλλά και το μεσημερι σχημάτισαν μεγάλες ουρές.

    Την κίνηση τις ώρες αυτές ρύθμιζε η Τροχαία, ενώ από το σημείο του αποκλεισμού διέρχονται όλες τις ώρες όσοι υπηρετούν σε νοσηλευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί.

    Το μπλόκο στο "Πλατάνι" θα παραμείνει σήμερα και αύριο ανοικτό, για όλους όσοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Οι αγρότες των Χανίων απέκλεισαν πάλι τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες σε Χανιά και Κίσαμο, ενώ αντιπροσωπεία τους θα πάρει μέρος σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στο Ηράκλειο και στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι βουλευτές, οι νομάρχες και οι δήμαρχοι της Κρήτης.

    Το βράδυ της Κυριακής οι αγρότες των Χανίων θα αποφασίσουν αν αποκλείσουν και τη Δευτέρα τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ενώ για το αν θα παραμείνουν στο μπλόκο στο "Πλατάνι" θα αποφασίσουν πιθανότατα την Τρίτη, καθώς την Δευτέρα αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει στην Αθήνα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    [08] Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

    Κανονικά διεξάγονται σήμερα και αύριο, οι εξετάσεις εκπαιδευτικών για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Στο διαγωνισμό θα λάβουν μέρος 72.667 εκπαιδευτικοί και θα διεκδικήσουν 4.721 θέσεις στο δημόσιο.

    Σήμερα οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από 8:00 - 12:00 και 14:00 - 18:00. Την Κυριακή από 9:00 - 13.00 και 15.00 - 18.00.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα το αργότερο μία ώρα πριν από την έναρξη κάθε εξέτασης.

    Τα εξεταστικά κέντρα, τα οποία παραμένουν ίδια με αυτά που είχαν ορισθεί τον Δεκέμβριο, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 January 2009 - 7:30:26 UTC