Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
  • [02] Επιστρέφουν στην Κρήτη

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

    Μάστιγα του 21ου αιώνα αποτελεί ο καρκίνος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με το θάνατο. Οι προβλέψεις τους είναι δυσοίωνες: αν οι σημερινές τάσεις αύξησης του καρκίνου συνεχιστούν, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος αναμένεται να φθάσει έως το 2020 τα 16 εκατομμύρια από 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2002.

    Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) Δημήτρης Ι. Μπαφαλούκος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, 4 Φεβρουαρίου 2009.

    Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

    Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2009 θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (οδό Κοραή) και θα διανέμεται στο κοινό ενημερωτικό έντυπο. Επίσης, στη free press εφημερίδα Metropolis θα υπάρχει τετρασέλιδο ένθετο. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν κατά την επίσκεψή τους στην ιστοσελίδα www.worldhealthdays.gr. Η εκστρατεία εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον άξονα του προγράμματος Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi-Aventis.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος κ. Μπαφαλούκο, οι πάσχοντες από καρκίνο ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020. Περίπου 7 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν από τη νόσο σε ετήσια βάση.

    Ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους θανάτου, τον δεύτερο μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς χάνουν τη ζωή τους. «Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας αυτής, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία», επισήμανε ο κ. Μπαφαλούκος, τονίζοντας ότι όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς.

    Σημαντικός όμως, είναι ο ρόλος της πρόληψης. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαφαλούκος, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση, ενώ μπορεί να προσβληθούν και άνθρωποι χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

    Οι βασικότεροι κανόνες πρόληψης

  • Διακοπή του καπνίσματος

    Εκτιμάται ότι 25-30% των περιστατικών καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες σχετίζονται με το κάπνισμα. Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι εμφανή σε 5 χρόνια και γίνονται εμφανέστερα με το πέρασμα του χρόνου.

  • Πρόληψη της παχυσαρκίας

    Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες νόσους στις δυτικές κοινωνίες και παρουσιάζει σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου.

  • Άσκηση

    Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του προστάτη. Η τακτική σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, αλλά, σε ορισμένους τύπους καρκίνου, φαίνεται ότι η προστατευτική της δράση είναι ανεξάρτητη από τον έλεγχο του βάρους.

  • Υγιεινή διατροφή

    Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου και ιδίως του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος. Συνιστάται μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών και κρέατος και αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου, λαχανικών, φρούτων και δημητριακών.

  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

    Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα, καθώς και καρκίνου του οισοφάγου από πλακώδες επιθήλιο. Το αλκοόλ σχετίζεται επίσης με τον κίνδυνο για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, ενώ έχει παρατηρηθεί συσχετισμός του με τον ορθοκολικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού. Οι άνδρες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 g αλκοόλ την ημέρα (περίπου δύο ποτά) και οι γυναίκες τα 10 g την ημέρα.

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο

    Ο ήλιος και ιδίως οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του αποτελούν το κύριο αίτιο καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως όσοι έχουν κόκκινα μαλλιά, φακίδες και τάση να καίγονται εύκολα από τον ήλιο. Η καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, ιδίως από τις ώρες 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.. Απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να οδηγεί σε παράταση της «ηλιοθεραπείας». Ιδιαίτερη σημασία έχει η προφύλαξη από τον ήλιο νήπιων και παιδιών, καθώς το έγκαυμα σε αυτές τις ηλικίες διπλασιάζει τον κίνδυνο προσβολής από μελάνωμα, στην ενήλικη ζωή.

  • Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο

    - Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο που πλήττει τις γυναίκες ηλικίας 15 - 44 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κύριο αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η επίμονη λοίμωξη του γεννητικού συστήματος από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί δύο προληπτικά εμβόλια κατά του HPV. Η χρήση εμβολίου κατά του HPV συνιστάται σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 έως 26 ετών.

    - Καρκίνος του ήπατος. Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται περίπου 30.000 νέα περιστατικά καρκίνου του ήπατος, για την πλειονότητα των οποίων ευθύνεται η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) και τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Την τελευταία εικοσαετία υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HBV, αλλά τα ποσοστά κάλυψης ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Δεδομένου ότι ο εκλεκτικός εμβολιασμός μόνο των ομάδων υψηλού κινδύνου δεν φαίνεται να αποδίδει, απαιτείται καθολικός εμβολιασμός όλων των παιδιών έναντι του HBV.

  • Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος

    Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο πόσιμο νερό ή τις τροφές, οι διοξίνες ή τα χημικά απόβλητα, έχουν συνδεθεί με αύξηση διαφόρων τύπων καρκίνου. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου συνιστά να εφαρμόζονται αυστηρά οι οδηγίες για αποφυγή έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες και να ακολουθούνται οι οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας για ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες.

    [02] Επιστρέφουν στην Κρήτη

    Την πρόθεσή τους να αναχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά για την Κρήτη, δήλωσαν το μεσημέρι οι περίπου 2.000 αγρότες που χθες το πρωί και σήμερα ήρθαν από το νησί με τα τρία πλοία της γραμμής.

    Μετά από μια πολύωρη σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου οι πρόεδροι όλων των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης αποφάσισαν να επιστρέψουν στο νησί τους, θεωρώντας ότι ο αγώνας τους εδώ στην Αθήνα πέτυχε και θα συνεχιστεί στην Κρήτη μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Ζαχαρίας Σπυριδάκης, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε για "αναλγησία" την κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε δριμύτατα κατά της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Το πρωί, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά και δακρυγόνα στους αγρότες.

    Οι αγρότες πετώντας αγροτικά προϊόντα, αλλά και άλλα αντικείμενα επιτέθηκαν και αυτοί εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα για δέκα περίπου λεπτά το λιμάνι να θυμίζει πεδίο μάχης. Για λίγα λεπτά της ώρας, η ένταση μεταφέρθηκε και έξω από τους χώρους του λιμανιού.

    Προηγούμενα το Συντονιστικό Όργανο των 2.000 περίπου αγροτών, που συνεδρίαζε από τα ξημερώματα μέσα στο πλοίο "ΚΡΗΤΗ Ι" είχε αποφασίσει να μη δεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης να μεταβεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο του πειραϊκού λιμανιού.

    Χθες, οι εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Παπαδόπουλο και Οικονομικών Αθανάσιου Μπούρα, στο στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ζαχαρία Σπυριδάκη, οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τις προτάσεις των υφυπουργών.

    Αποκλεισμένα παραμένουν για δεύτερη ημέρα τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο καθώς και οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες στα Χανιά.

    Στα Χανιά, αποκλεισμένη από το πρωί είναι και η Τράπεζα Ελλάδος στην είσοδο της οποίας αγρότες έχουν αναρτήσει πανό με αίτημα να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα αιτήματά τους.

    Με απόφαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού παραμένουν από το πρωί κλειστοί όλοι οι δήμοι εκτός από το δήμο Χανίων, ενώ ο σύνδεσμος ιδιοκτητών ταξί νομού Χανίων ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες τα ταξί θα βάλουν χειρόφρενο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Κλειστά την Τετάρτη από τις 06:00 έως τις 10:00 θα μείνουν και τα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων των Χανίων.

    Από χθες το βράδυ αγρότες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο έχουν στήσει μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου στα όρια των δύο νομών. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτήριας οδού.

    Χθες, στα Χανιά οι αγρότες και εκπρόσωποι φορέων του νομού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, τραγουδώντας ριζίτικα τραγούδια και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Κατά την διάρκεια της πορείας, σημειώθηκε ένταση όταν οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στους παρακείμενους δρόμους από το πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

    Μικρή ομάδα διαδηλωτών στράφηκε κατά των αστυνομικών πετώντας εναντίον τους μπουκάλια με νερό και πορτοκάλια.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν και με την παρέμβαση της ομάδας περιφρούρησης της πορείας το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.

    Κλειστός παραμένει ο Προμαχώνας

    Παραμένουν στο μπλόκο του Προμαχώνα οι αγρότες της περιοχής κι όπως δηλώνουν, δεν προτίθενται να αποχωρήσουν.

    Ο συνοριακός σταθμός παρέμεινε κλειστός χθες, όλη την ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με μόνη εξαίρεση μία ώρα νωρίς χθες το πρωί, όταν επετράπη να περάσουν τα σύνορα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.

    "Δηλώνουμε αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στους αγρότες της Κρήτης και θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι τον αγώνα μας", τονίζει ο Πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών, Νιγρίτας Στέργιος Λίτος.

    Κύριο αίτημα των αγροτών είναι η κατάθεση των αποζημιώσεων στα βιβλιάριά τους, ποσό που ανέρχεται, σύμφωνα με όσα δηλώνουν, στα 2.500.000 Ευρώ.

    Οι "ουρές" των οχημάτων που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα από και προς τη Βουλγαρία μεγαλώνουν, ενώ τους αγρότες του Προμαχώνα πρόκειται να επισκεφθεί, σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Αύριο το απόγευμα, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

    Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης για σειρά επαφών σχετικά με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν με το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο Χατζηγάκης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, την Επιτρόπο αρμόδια για την υγεία και ασφάλεια των τροφίμων και την Επίτροπο αρμόδια για θέματα γεωργίας Φ. Μποέλ. Η συνάντηση δεν κατέστη δυνατή τη Δευτέρα, λόγω ανειλλημμένων υποχρεώσεων της επιτρόπου. Ο κ.Χατζηγάκης είχε σειρά υπηρεσιακών συσκέψεων με στελέχη της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

    Εκτός από το πακετο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Χατζηγάκης θα συζητήσει με την κα Μποέλ μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν:

    -Την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, όσον αφορά στις επιδοτήσεις (ΟΣΔΕ), και

    -Καταλογισμούς σε βάρος της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια.

    Ενόψει της αναχώρησης του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε τους αγρότες για την κατανόηση που έδειξαν και άνοιξαν τους δρόμους και τους κάλεσε εκ νέου στον ανοικτό διάλογο που τώρα αρχίζει για όλα τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

    Αναφερόμενος δε σε διάφορες δηλώσεις και προβολή αιτημάτων, επισήμανε για άλλη μία φορά ότι το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ αφορά αποζημιώσεις για προϊόντα που επλήγησαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. "Αιτήματα πέραν του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για όλους, δηλαδή ενισχύσεις ειδικού εισοδηματικού χαρακτήρα, οι οποίες συγκρούονται ευθέως με τις διατάξεις της ΕΕ δεν μπορούν να υιοθετηθούν και να προωθηθούν από την Ελλάδα. Οι συζητήσεις και δεσμεύσεις σε παρόμοια αιτήματα που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό και τη γεωγραφική εκπροσώπηση θέτουν στον παρόντα χρόνο προβλήματα αξιοπιστίας του κράτους αλλά κυρίως μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στην ΕΕ, την οποία οφείλουμε όλοι να θωρακίζουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία", τόνισε περαιτέρω.

    Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αγρότες και ιδιαιτέρως προς τους Κρητικούς αγρότες να συνεκτιμήσουν τρία δεδομένα:

    -Να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις μας στις Βρυξέλλες,

    -Να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδας και,

    -Να μην δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα, της οποίας οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 February 2009 - 13:30:15 UTC