Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων ομάδων"
  • [02] "Χρειάζεται καθαρή και νέα λαϊκή εντολή"
  • [03] Στο Μόναχο η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [04] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [05] Μαραθώνιος Ειρήνης για την Παλαιστίνη
  • [06] Η ατζέντα της ημέρας
  • [07] Φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία
  • [08] Ντέρμπι στο ΟΑΚΑ

  • [01] "Ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων ομάδων"

    Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση.

    Για την κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δύο είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους είναι στοχευμένη η οικονομική πολιτική της, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ενίσχυση όλων των ευαίσθητα κοινωνικών ομάδων. Εκτίμησε δε, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για όλες τις χώρες όπως και για την Ελλάδα και απηύθυνε, εκ νέου, έκκληση να συμβάλουν όλοι, κοινωνικά και πολιτικά, σε ένα γόνιμο διάλογο για την αντιμετώπιση της κρίσης προσθέτοντας ότι μαγικές και ανέξοδες λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε οφελούν οι ανεύθυνες κινδυνολογίες.

    «Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες στη χώρα μας. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Η έγνοια μας είναι μεγάλη. Πρώτοι εμείς θέλουμε να περιοριστούν τα προβλήματα και οι δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Χρειάζεται όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο διεθνές περιβάλλον. Χρειάζεται να συμβάλουμε όλοι, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς. Λύσεις ανέξοδες δεν υπάρχουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Παράλληλα, μίλησε για ένα εθνικό σχέδιο δράσης ενώ ανέπτυξε ιδιαίτερα, τις στοχευμένες, όπως είπε, «δράσεις και πολιτικές που έχει ήδη δρομολογήσει αλλά και έχει σχεδιάσει για το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση».

    «Κανένας δεν μπορεί να προσποιείται άγνοια των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης ούτε να αγνοεί τα παγκόσμια δεδομένα που διαμορφώνονται. Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά δύσκολοι για όλη την Ευρώπη. Και βεβαίως το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας που δεν είναι ούτε έξω ούτε πέρα από τον κόσμο», τόνισε ο κ. Καραμανλής:

    «Δεν αμφισβητώ την κοινωνική ευαισθησία κανενός. Δεν δέχομαι όμως ανεύθυνους ισχυρισμούς. Δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνη μια πολιτική που υπονομεύει το μέλλον. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι το δημόσιο χρέος τριπλασιάστηκε στα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το γεγονός ότι, μόνο για τους τόκους του, καταβάλλουμε όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, βασικός άξονας της οικονομικής και στρατηγικής μας, είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και οι στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες».

    «Δεν βοηθούν ούτε οι ωραιολογίες ούτε βέβαια και οι ανεύθυνες κινδυνολογίες. Εξαντλούμε και θα εξαντλήσουμε βάσει συντεταγμένου σχεδίου, τα περιθώρια που υπάρχουν για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την κρίση και να πετύχουμε το καλύτερο που μπορεί η πατρίδα μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Απάντηση σε ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Η διαδήλωση τρακτέρ στην Αθήνα δεν είναι ζήτημα ελευθερίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κρήτης. Η θέση μας, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι ξεκάθαρη: "Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και να αμφισβητεί και να διεκδικεί. Εικόνες αντιπαράθεσης της αστυνομίας με διαδηλωτές δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση. Έχει όμως υποχρεώσεις η Πολιτεία απέναντι σε όλους τους πολίτες, στο σύνολο των πολιτών" τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Αναρωτήθηκε, δε, γιατί ο Συνασπισμός, εάν πιστεύει στο διάλογο, κάνει ό,τι είναι δυνατό, ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον υπονομεύσει; Γιατί αρνείται το διάλογο για το Λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα για παράδειγμα; Γιατί άραγε θα πρέπει να υπάρχουν τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, στους δρόμους της Αθήνας, για να γίνει διάλογος στα αγροτικά ζητήματα;

    Σημείωσε επίσης ότι δεν αποτελεί άσκηση δικαιώματος η κατάφωρη παραβίαση των νόμων: "Δεν είναι ωφέλιμη για κανέναν η πρόκληση κοινωνικής αναταραχής και συγκρουσιακών καταστάσεων. Δεν ωφελούνται οι αγρότες με πρακτικές που προκαλούν ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία. Δεν μπορεί λοιπόν ούτε ο Συνασπισμός, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε κανένας άλλος να υποστηρίζουν ότι είναι "ζήτημα ελευθερίας" η διαδήλωση τρακτέρ στους δρόμους της πρωτεύουσας. Κάνει λάθος η αντιπολίτευση εάν νομίζει ότι μπορεί να καπηλευτεί έτσι τους αγώνες των αγροτών".

    Αναφερόμενος στις ζημιές που υπέστη ο αγροτικός τομέας ξεκαθάρισε ότι οι αποζημιώσεις "δεν χορηγούνται με γεωγραφικά κριτήρια" καθώς και ότι "στο πακέτο των 500 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα προϊόντα της Κρήτης". Επισήμανε ακόμα ότι τα έργα, που έγιναν στην τελευταία τετραετία στην Κρήτη είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα που έγιναν την άμεσα προηγούμενη περίοδο και ότι η ανεργία είναι σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο της ελληνικής κοινωνίας. "Βεβαίως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Δεν το αμφισβητεί κανένας. Υπάρχουν ζητήματα και μας απασχολούν σοβαρά. Προτεραιότητα μάλιστα τώρα έχουν οι τομείς που πλήττονται περισσότερο είτε από φυσικά αίτια, είτε από την παγκόσμια κρίση".

    Τέλος, τόνισε ότι "δεν μπορεί να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην παραπληροφόρηση, την άρνηση, την ισοπέδωση. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν κοινωνικές εντάσεις [...] Κάποιοι έκαναν την άρνηση μόνιμη πρακτική τους. Κάποιοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με τρόπο που αποκαλύπτει πως έγνοια τους δεν είναι να κερδίσουν οι αγρότες. Η κυβέρνηση και νοιάζεται και παλεύει για τα πραγματικά συμφέροντα όλων των αγροτών. Σέβεται όλους τους πολίτες. Χωρίς διακρίσεις και χωρίς διαχωρισμούς. Η Κυβέρνηση επιδιώκει το διάλογο, επιδιώκει τη συνεννόηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν και το παρόν και το μέλλον του τόπου".

    [02] "Χρειάζεται καθαρή και νέα λαϊκή εντολή"

    «Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα μια πολιτική δημοκρατικής διαβούλευσης» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας τις εργασίες του 7ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και κάλεσε τα άτομα με αναπηρία να είναι σε συνεχή επαφή με το ΠΑΣΟΚ για να διαμορφώσουν από κοινού τις θέσεις του κόμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επικαλείται την οικονομική κρίση για μην εφαρμόσει πολιτικές που θα βοηθήσουν τους ασθενέστερους, γιατί, όπως είπε, δεν καταλαβαίνει ότι τώρα είναι η ώρα της ανάγκης.

    «Τώρα είναι η ώρα να εγγυηθούμε, ότι δεν θα υπάρξουν και νέοι αποκλεισμοί λόγω της κρίσης. Να εγγυηθούμε την κοινωνική συνοχή, τώρα, την ώρα της κρίσης, όχι μετά», τόνισε και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν σκέφτεται έτσι. Προτιμά να κρύβεται πίσω από προβλήματα και μεγαλόστομες εξαγγελίες, πίσω από κούφια λόγια. Μπορεί και εξυπηρετεί ειδικά συμφέροντα, τους ισχυρούς, τις τράπεζες, τους "ημέτερους", ενώ ψάχνει άλλοθι στις κρίσεις για να αποφύγει τις πραγματικές της ευθύνες».

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση άφησε τη χώρα ανοχύρωτη μπροστά στη διεθνή κρίση και εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας περνάνε το κατώφλι της φτώχειας και της ανέχειας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι που υπάρχουν και, αν πρέπει, να αλλάξουν, για την καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην του πρόταση για εκλογές, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει καθαρή και νέα λαϊκή εντολή, για το ποιο κόμμα μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να προστατεύσει το εισόδημα των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

    «Η Ελλάδα του 2009 χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής της, θα εμπεδώσει το κράτος Δικαίου, θα ανοικοδομήσει το κοινωνικό κράτος, αυτό που υπονομεύθηκε τα τελευταία χρόνια, που ουσιαστικά διαλύθηκε», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να το πετύχει η σημερινή κυβέρνηση.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως το δικαίωμα της προσβασιμότητας, της εκπαίδευσης και των ίσων ευκαιριών.

    Ο δικός σας αγώνας είναι δίκαιος, ανατρεπτικός και υποδειγματικός, είπε και τόνισε ότι ο αποκλεισμός δηλώνει την αδυναμία της κοινωνίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών της.

    Είπε ακόμη ότι η πρόσβαση δεν είναι μόνον υποχρέωση, είναι και δύναμη και χαρακτήρισε ως δόλιο το ερώτημα: «πού θα βρεθούν τα λεφτά;» για την επίλυση των προβλημάτων των ΑμεΑ, καθώς όπως είπε, η πρόσβαση είναι επένδυση για την ανάπτυξη, την ευημερία και τη δημιουργία, και όχι πολυτέλεια.

    Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου

    Εκλογές μέχρι τον Ιούνιο ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ' όλης της ύλης την οποία παραχώρησε στους πολιτικούς συντάκτες.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνουν μια καθαρή συμφωνία, όπως είπε, για εκλογές, είτε πριν είτε ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Η συμφωνία που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου περιλαμβάνει ακόμη ένα σκέλος που αφορά τη συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σχετικά με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι έχουμε έναν πετυχημένο πρόεδρο ο οποίος αν θελήσει να έχει δεύτερη θητεία θα στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έρθει η ώρα της εκλογής Προέδρου θα αξιολογήσει το συμφέρον της χώρας σχετικά με το ποιά θα είναι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που απορριφθεί η πρότασή του από τον πρωθυπουργό και δεν γίνουν εκλογές μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ σέβεται τον θεσμό του Προέδρου και στηρίζει τον Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την αυτοδυναμία και συνέστησε υπομονή σε όσους δυσπιστούν ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει δήλωσε ότι είναι πιό έτοιμο και από το 1981 να κυβερνήσει διότι έχει και εμπειρία και γνώση και ξέρει πού πρέπει να πάει ο τόπος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μη αποδοχή της διεξαγωγής εκλογών με τον εκλογικό "νόμο Παυλόπουλου" ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτό θα ήταν μεν εύκολη στάση αλλά ταυτόχρονα και πολύ ευκαιριακή. Και πρόσθεσε ότι ο κόσμος θέλει μια κυβέρνηση που να πιστεύει σε αρχές και όχι να παίζει με τους θεσμούς. Ανέφερε επίσης ότι ως κυβέρνηση θα φέρει αμέσως στη Βουλή νέα πρόταση εκλογικού νόμου.

    Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο, ενόψει εκλογών, να επιχειρήσει η κυβέρνηση συμψηφισμό μέσω της υπόθεσης Ζίμενς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη προσθέτοντας εμφατικά ότι στη δικαιοσύνη δεν υπάρχουν συμψηφισμοί. Τόνισε επίσης ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει δικαίωμα να παίξει προεκλογικά με αυτά τα θέματα. Και τον κατηγόρησε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες για τη συγκάλυψη των υποθέσεων και τον διασυρμό του πολιτικού κόσμου.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην προϋπόθεση που είχε θέσει προ έτους περίπου για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με προηγούμενη εκκαθάριση των σκανδάλων, τόνισε ότι ο όρος αυτός δεν υφίσταται σήμερα λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης και της ξεκάθαρης επιλογής του κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε παραγραφή των εγκλημάτων και των σκανδάλων.

    Στην ερώτηση πώς αντιμετωπίζει το εύρημα των δημοσκοπήσεων περί πρωθυπουργικής καταλληλότητας που βγαίνει υπέρ του κ. Καραμανλή ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και όλους να κριθεί επί ίσοις όροις. Εξηγώντας ανέφερε ότι πρέπει να κριθεί ως υπουργός Παιδείας, ως υπουργός Εξωτερικών, από το αν κατάφερε να διαπραγματευθεί σωστά τα εθνικά συμφέροντα, εάν διαπραγματεύτηκε σκληρά και αποφασιστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το αν είναι ικανός πρωθυπουργός ή όχι ζήτησε να κριθεί αύριο. Επίσης ζήτησε να κριθεί από το αν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του καθώς και να κριθεί ο κ. Καραμανλής με βάση το τι υποσχέθηκε και το τι έπραξε στα πέντε χρόνια που κυβερνάει τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε ότι ο ίδιος συμμερίζεται την βαθιά ανησυχία του ελληνικού λαού για την πορεία της χώρας η οποία εντείνεται από επικίνδυνες επιλογές της κυβέρνησης. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν ως πρωθυπουργός θα συγκαλεί το Συμβούλιο Αρχηγών, τόνισε ότι εάν είχε να αντιμετωπίσει μια διεθνή κρίση όπως η σημερινή, θα είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσει μαζί τους τρόπους εξόδου από αυτήν.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ το 2007 πήγε σε εκλογές για τον προϋπολογισμό, σήμερα δεν έχει προϋπολογισμό. Για όλα αυτά πρόσθεσε η χώρα χρειάζεται μια νέα πορεία που θα βγάλει την οικονομία και την κοινωνία από την κρίση. Χρειάζεται μια νέα εντολή από τον ελληνικό λαό και μια νέα κυβέρνηση η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες ανάτασης, έμπνευσης και ευρύτερης συναίνεσης.

    [03] Στο Μόναχο η Ντόρα Μπακογιάννη

    Την ικανοποίησή της για το περιεχόμενο των εργασιών της 45ης Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετείχε, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ για το τρέχον έτος Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κα Μπακογιάννη, η οποία προήδρευσε σε πάνελ με θέμα «ΝΑΤΟ, Ρωσία, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και Μέση Ανατολή, το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», με τη συμμετοχή του προέδρου της Εσθονίας, Τόμας Ίλβες, της πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, του υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και της βουλευτή των ΗΠΑ, Τζέιν Χάρμαν- η οποία αντικατέστησε τον γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν- είχε σύντομες συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

    Αναφερόμενη στη διοργάνωση, η υπουργός έκανε λόγο για «εξαιρετικά σημαντική Διάσκεψη», επισήμανε το γεγονός ότι «ήταν όλοι εδώ και το σημαντικό ήταν ότι έγινε σε στιγμή που ο κόσμος ολόκληρος περιμένει να γίνει μια νέα αρχή, περιμένει να υπάρξει πρόοδος το 2009 σε πάρα πολλά θέματα, τα οποία απασχολούν την διεθνή κοινότητα» και πρόσθεσε: «Είχαμε την πρώτη κατάθεση των απόψεων της νέας αμερικανικής διοίκησης, μέσω του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, οι οποίες έγιναν ευμενώς δεκτές από την πλειοψηφία των παρισταμένων, ταυτόχρονα τοποθετήσεις Ευρωπαίων και άλλων για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη στρατηγική, την οποία πρέπει να έχουμε το 2009 σε πάρα πολλά θέματα».

    Σημείωσε δε, ως σημαντικό πλεονέκτημα τέτοιου είδους συναντήσεων, το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα «να μιλήσουν πολύ πιο ανοιχτά από ό,τι στα συνηθισμένα φόρα». Αναφερόμενη στο ρόλο του ΟΑΣΕ, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι έγινε ιδιαίτερα εκτενής συζήτηση, ιδίως για το «τι πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, έτσι ώστε ο διάλογος τον οποίο ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, για τη Νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας στην Ευρώπη, να αρχίσει με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς», υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα θα κάνει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν έχει διαπιστωθεί η αναγκαία συναίνεση για τη διοργάνωση συνομιλιών των κρατών - μελών του ΟΑΣΕ με αυτό το θέμα, η υπουργός δήλωσε: «Υπάρχει ευρύτερη συναίνεση ότι μπορούμε να διοργανώσουμε συνομιλίες. Το θέμα, όμως, είναι να ξεκαθαρίσουμε το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών. Είναι δύσκολο με 56 χώρες να καταφέρεις να βρεις έναν κοινό τόπο και μια αρχή συμφωνίας και συναίνεσης. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που δηλώσαμε σαφώς είναι ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

    Στο πάνελ με θέμα «ΝΑΤΟ, Ρωσία, Πετρέλαιο, Μέση Ανατολή: το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», προήδρευσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, και με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ για το τρέχον έτος.

    Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή της η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με τις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, για το διάλογο για τη Νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας για την Ευρώπη, τις νέες ανάγκες ασφάλειας, τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία την ενεργειακή ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναφερόμενη στην προεδρία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ και στις προσπάθειες, που καταβάλλει, προκειμένου να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα ασφάλειας, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι υπάρχει συναίνεση για την ανάγκη αυτής της συζήτησης, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο πεδίο συζήτησης.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν συμφωνίες μεταξύ των 56 κρατών - μελών του ΟΑΣΕ», αλλά επανέλαβε ότι «η ελληνική προεδρία είναι διατεθειμένη να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία, προκειμένου να διευκολύνει τον διάλογο». Ως βασική δε, πρόκληση της προεδρίας υπέδειξε την συνέχιση της παρουσίας του Οργανισμού στην Γεωργία, με καθαρά ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

    Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η υπουργός απέρριψε κάθε αναφορά σε θεωρίες περί επιστροφής στον «Ψυχρό Πόλεμο» και αναφέρθηκε στις κοινές απειλές και προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με τη Ρωσία, «τον εταίρο μας στην ειρήνη».

    Η κυρία Μπακογιάννη ανέδειξε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος Δικαίου και την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αποφυγή χρήσης βίας, ως θεμέλιους λίθους του συστήματός μας και ως βάση της ασφάλειας. «Στο κάτω κάτω, το διεθνές δίκαιο αποτελεί την πιο ουσιαστική realpolitik», δήλωσε.

    Σε ό,τι αφορά τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ανάγκη αποτίμησής του, ιδίως σε σχέση με την νέα αμερικανική κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη με αυτοπεποίθηση, η οποία θα μιλάει με μια φωνή. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα ήθελα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να συνεργαστούν ως ισότιμοι εταίροι», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ της επανενεργοποίησης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πιθανά πεδία συνεργασίας, όπως το Αφγανιστάν.

    Τάχθηκε ακόμη υπέρ της ενίσχυσης της πολιτικής της «Γειτονιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά και της συνεργασίας με την Ανατολή.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το μόνο Οργανισμό Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, που μπορεί να βασιστεί στην πολιτική βούληση και στα μέσα όλων των βασικών μετόχων του», πρόσθεσε η υπουργός.

    [04] Νέες δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, από 3,5% έως 3,9%, καταγράφουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

    Σε δημοσκόπηση της Kapa Research που δημοσιεύει η εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 32,4%, η ΝΔ 28,9%, το ΚΚΕ 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,3%.

    Στην ίδια δημοσκόπηση, η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 29,8%, ΝΔ 27,7%, ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, ΚΚΕ 8,2%, ΛΑΟΣ 4,5% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,9%.

    Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 40,7%, έναντι 34,1% για τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Στην παράσταση νίκης σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 53,5% έναντι 31,1% για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 54,8% των ερωτηθέντων, έναντι 39,8% που επιθυμεί πρόωρη κάλπη.

    Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής" οι δυνάμεις των κομμάτων καταγράφονται ως εξής: ΝΔ 28,6%, ΠΑΣΟΚ 32,5%, ΚΚΕ 7,2%, ΣΥΡΙΖΑ 7,8%, ΛΑΟΣ 4,7%, Οικολόγοι 2,7%.

    Στο ερώτημα για τις ευρωεκλογές, η διαφορά μειώνεται στις 2,8 μονάδες, αφού το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 30,3%, η ΝΔ 27,5%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,4%, ο ΛΑΟΣ 5,3% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%.

    Τέλος σε μέτρηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας "Η κυριακάτική Αυγή" στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 31,2%, η ΝΔ 27,6%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,8%.

    Στην ίδια δημοσκόπηση, η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 29,0%, ΝΔ 26,5%, ΣΥΡΙΖΑ 8,2%, ΚΚΕ 6,7%, ΛΑΟΣ 5,0% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,0%.

    [05] Μαραθώνιος Ειρήνης για την Παλαιστίνη

    Μαραθώνιος Ειρήνης και Αγάπης για τον λαό της Παλαιστίνης, διοργανώνεται σήμερα από την ΤΕΔΚΝΑ με τη συνεργασία του ΣΕΓΑΣ και των Δημοτικών Αθλητικών Οργανισμών των δήμων της Αττικής.

    Ο Μαραθώνιος Ειρήνης θα ξεκινήσει από το Δαφνί και θα καταλήξει στην "καρδιά" της πόλης, στο Σύνταγμα.

    Μετά τη λήξη του Μαραθώνιου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη Συναυλία Αγάπης στο Σύνταγμα, στις 5 το απόγευμα.

    Συμμετοχή στο Μαραθώνιο έχουν δηλώσει πολλές οργανώσεις παραολυμπιακών αθλητών, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής των καλλιτεχνών για τη συναυλία έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

    [06] Η ατζέντα της ημέρας

  • Κοπή πίτας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος - Παρουσία Κ. Παπούλια - 10:00:00, Αθήνα/Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

  • Ημερίδα στο πλαίσιο της Zootechnia (Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ περίπτερο 8), με θέματα: "Ακριβό Ελληνικό γάλα, Μύθος ή πραγματικότητα;", Προτιμήσεις και κριτήρια αγοράς του Έλληνα καταναλωτή (Έρευνα αγοράς), ευκαιρίες χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων ενόψει του Ε.Σ.Π.Α. - 11:00:00

  • Εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. ΑΕ, στο Πλατύ Ν. Ημαθίας. - 11:30:00

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Ολυμπιακός-Μνημόσυνο για τους 21 νεκρούς της Θύρας 7 - 12:00:00, Γήπεδο Καραϊσκάκη

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (21η αγωνιστική) - 15:00:00, Καστοριά-Καλαμάτα

    Πιερικός-ΠΑΣ Γιάννινα

    Αναγέννηση Καρδίτσας-Καλλιθέρα

    Εθνικός-Απόλλων Καλαμαριάς

    Ατρόμητος-Ηλυσιακός

    Βέροια-Διαγόρας

    Ιωνικός-ΑΣΚ Ολυμπιακός

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 23η αγωνιστική) - 15:00:00, Κορωπί-Ηλιούπολη

    Χαίδάρι-Αίας Σαλαμίνας

    Φωστήρας-Βύζας

    Κεραυνός Κερατέας-Ατσαλένιος

    Αγιος Δημήτριος-Αγία Παρασκευή

    Κόρινθος-Αιγάλεω

    Ρόδος-Ολυμπιακός Χερσονήσου

    Αστέρας Ρεθύμνου-Παναχαϊκή

    Παναργειακός-Αιολικός -δεν θα διεξαχθεί-

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 23η αγωνιστική) - 15:00:00, Αναγέννηση Γιαννιτσών-ΠΑΣ Πρέβεζα

    Φωκικός-Εθνικός Κατερίνης

    Εθνικός Φιλιππιάδας-Θερμαϊκός

    Οδυσσέας Αναγέννησης-Λαμία

    Αναγέννηση Άρτας-Νίκη Βόλου

    Μακεδονικός-Ζάκυνθος

    Εορδαϊκός-Παναιτωλικός

    Πυρσός Γρεβενών-ΠΑΟ Νέων Επιβατών

    Ενωση Θράκης-Δόξα Δράμας -δεν θα διεξαχθεί-

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy ανδρών (Προημιτελικοί, β΄ αγώνας): Πανιώνιος-Ποζίλιπο Νάπολι - 18:00:00, Αθήνα/Νέα Σμύρνη (GRC)

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (21η αγωνιστική), ΞΑΝΘΗ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 15:00

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 16:45 NOVA

    ΛΑΡΙΣΑ - Α.Ε.Κ. 16:45 Alpha

    ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - Ο.Φ.Η. 19:00 NOVA

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Π.Α.Ο.Κ. 19:00 ΝΕΤ

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-18η Αγωνιστική, 12:00 Απόλλων Καλαμαριάς-Αθηναϊκός

    12:00 Απόλλων Πτολεμαϊδας-Παναθηναϊκός

    12:00 Ολυμπιάδα Λάρισας-Μέγας Αλέξανδρος

    12:00 Siemens-Παγχιακός

    12:00 Παλαιό Φάληρο-Άρης Χολαργού

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-17η Αγωνιστική, 16.00 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος

    17.00 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

    17.00 Ολύμπια Λ.-Αιγάλεω

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (4η ημέρα), 13.00 Κέρκυρα-Καλαμάκι

    15.00 Ιωνικός Νικ.-ΝΟ Σύρου

    16.30 Περιστέρι-Λάρισα

    17.00 Γλυφάδα-Ποσειδών Ιλισίων

    17.00 Ηλυσιακός-ΟΦΗ

    18.00 Νηρέας Χαλ.-ΟΥΚ Βόλου

    [07] Φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

    Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία στοίχισαν τουλάχιστον 35 ζωές και κατέκαψαν εκατοντάδες σπίτια, προκαλώντας τη χειρότερη καταστροφή των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς το κύμα ζέστης και οι ισχυροί άνεμοι έστειλαν κύματα φωτιάς προς πόλεις και αγροκτήματα κοντά στην Μελβούρνη.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι ο απολογισμός των θυμάτων --που είναι ήδη ο υψηλότερος από τη λεγόμενη "Τετάρτη της Στάχτης" το 1983, όταν είχαν χαθεί στις φλόγες 75 άνθρωποι-- ενδέχεται να μεγεθυνθεί ακόμα περισσότερο, καθώς συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια των πυρκαγιών που ξέσπασαν το Σάββατο και συνέχιζαν να κατακαίουν εκτάσεις βόρεια της πόλης σήμερα Κυριακή.

    Η κυβέρνηση έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού και δημιούργησε ειδικά ταμεία έκτακτης ενίσχυσης των πυροπαθών, ενώ αντιμετώπισε έντονες πιέσεις από βουλευτές των Πρασίνων, που την κάλεσαν να σκληρύνει την πολιτική της για την κλιματική αλλαγή προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους να υπάρξουν και άλλες τέτοιες θερινές καταστροφές στο μέλλον.

    Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη συνεχή ημέρα. Οι φλόγες σύμφωνα με αυτόπτες φθάνουν σε ύψος τεσσάρων ορόφων, κινούνται με τρομακτικά υψηλή ταχύτητα και στέλνουν καυτά συντρίμμια στον αέρα.

    Η φωτιά "πέρασε σαν σφαίρα", είπε ο Ντάρεν Ουέμπ-Τζόνσον, κάτοικος της μικρής πόλης Κίνγκλεηκ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky TV. "Το 80% της πόλης κάηκε, ισοπεδώθηκε. . . ο σταθμός πάει, το μαγαζί στο πλάι του δρόμου, ακούγονταν εκρήξεις δεξιά κι αριστερά".

    Η αστυνομία εκφράζει φόβους ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 40. Πολλοί από όσους βρέθηκαν νεκροί ήταν παγιδευμένοι σε αυτοκίνητα κι επιχειρούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε εικόνες από την μικρή πόλη Μέρισβιλ --που απανθρακώθηκε απ' άκρου σ' άκρο.

    Πάνω από 20 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά εγκαύματα.

    Οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο --σημειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο-- στην Αυστραλία, αλλά εφέτος ο συνδυασμός του καιρού (χθες η θερμοκρασία έφθασε τους 50Β° Κελσίου), της ξηρασίας και της άνυδρης βλάστησης αποτέλεσαν συνθήκες που ευνόησαν την καταστροφή.

    Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ δήλωσε "τρομοκρατημένος" κι έκανε λόγο περί "κόλασης" στη Βικτόρια, ενώ ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζων Μπράμπυ, με δάκρυα στα μάτια, απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους αιμοδότες να στείλουν αίμα για να μεταγγισθεί σε τραυματίες κι εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ημέρες έως ότου να κατασβεστούν οι φωτιές.

    Πάνω από 3.000 εκτάρια του εθνικού πάρκου και άλλα 30.000 εκτάρια εδάφους κάηκαν όταν οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση κι οι πυρκαγιές βρήκαν εκτός ελέγχου χθες.

    [08] Ντέρμπι στο ΟΑΚΑ

    Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ με τις δύο ομάδες να μάχονται ουσιαστικά για τη 2η θέση, ξεχωρίζει από το σημερινό πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα.

    Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση της Λάρισας με την ΑΕΚ στο «Αλκαζάρ». Ο Θρασύβουλος παίζει το τελευταίο του χαρτί κόντρα στον ΟΦΗ με την ομάδα της Κρήτης να βρίσκεται επίσης σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

    Στην αυλαία της αγωνιστικής, ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από την Κομοτηνή επικρατώντας 2-0 του Πανθρακικού, και συνεχίζει ακάθεκτος προς την κατάκτηση και αυτού του τίτλου.

    Την ίδια ώρα ο Αστέρας Τρίπολης έκανε ένα βήμα για την απομάκρυνση από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού, καθώς νίκησε 3-0 τον Πανσερραϊκό στην αρκαδική πρωτεύουσα.

    Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Αρης επικράτησε με 1-0 του Πανιωνίου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της 21ης αγωνιστικής:ΣΑΒΒΑΤΟ

    (Τρίπολη) Αστέρας Τ-Πανσερραϊκός 3-0

    (Κομοτηνή) Πανθρακικός-Ολυμπιακός 0-2

    (Βικελίδης) Αρης - Πανιώνιος 1-0

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    (Ξάνθη) Ξάνθη-Λεβαδειακός 15:00

    (Παγκρήτιο) Εργοτέλης-Ηρακλής 16:45 NOVA

    (Αλκαζάρ) Λάρισα-ΑΕΚ 16:45 Alpha

    (Φυλή) Θρασύβουλος-ΟΦΗ 19:00 NOVA

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 19:00 ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 February 2009 - 5:30:28 UTC