Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωράει η ψήφος των αποδήμων
  • [02] "Επιτακτικό το αίτημα για αλλαγή"
  • [03] "Στήριξη των μικρομεσαίων"

  • [01] Προχωράει η ψήφος των αποδήμων

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου και ενέκρινε ομόφωνα το εκτελεστικό σχέδιο νόμου του Συντάγματος για την ψήφο των αποδήμων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, υπενθύμισε ότι κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 ψηφίστηκε διάταξη για την συμμετοχή των αποδήμων στην πολιτική ζωή του τόπου και στην εκλογική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν είχε φέρει σχετικό εκτελεστικό νόμο.

    Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι γνωστό πως υπήρξε δέσμευση του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και της κυβέρνησης εξαρχής για την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου. Από το 2006, συμπλήρωσε, υπήρξε ένα πρώτο σχέδιο το οποίο συζητήσαμε με τα κόμματα, καθώς χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 για να ψηφιστεί ο νόμος.

    Το πρώτο σχέδιο που προέβλεπε ότι οι Απόδημοι θα μπορούσαν να ψηφίζουν για τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου έχει απορριφθεί από τα κόμματα.

    Ο κ.Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι μετά από συζήτηση, που έγινε με πρωτοβουλία και του υπουργείου Εξωτερικών, καταλήξαμε με τα κόμματα σε ορισμένους άξονες, τους οποίους αποτυπώσαμε στο σχέδιο νόμου, το οποίο αυτή τη στιγμή θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς κι εκείνοι που υπηρετούν σε ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού και οι Έλληνες υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών.

    Δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι ανανεώνονται και τα κόμματα τοποθετούν τρεις υποψηφίους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, με τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Δηλαδή, κάθε κόμμα ορίζει τους εκπροσώπους των αποδήμων, τους οποίους τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κατά την διακριτική του ευχέρεια.

    Με αυτό τον τρόπο υπάρχει και εκπροσώπηση των αποδήμων και δεν δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με αφαίρεση εδρών από τις περιφέρειες για να υπάρξει εκπροσώπηση περιφερειών, όπως ορισμένα κόμματα θα ήθελαν.

    Το νομοσχέδιο είναι μεταβατικό, καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο θεσμός.

    Σημασία έχει να υπάρξει η πρώτη εφαρμογή και μελλοντικά θα μπορούσαμε να δούμε εάν και κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να πάμε σε εκπροσώπηση περιφερειών του εξωτερικού, όπως και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η επιστολική ψήφος, την οποία προβλέπει το Σύνταγμα, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Οι απόδημοι, οι οποίοι ψηφίζουν, προστίθενται στο σύνολο εκείνων οι οποίοι ψηφίζουν στην επικράτεια και με αυτόν τον τρόπο συνυπολογίζεται το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών, που αναλογούν σε κάθε κόμμα, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς την αυτοδυναμία, η οποία πρέπει να υπάρχει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κάθε φορά.

    Η κυβέρνηση εκπληρώνει με την κατάθεση του νομοσχεδίου τη δέσμευση που είχε αναλάβει αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 και καθένας στη Βουλή θα αναλάβει τις ευθύνες του, τόνισε ο υπουργός.

    Πιστεύουμε, πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν σ' αυτό το κάλεσμα. Δεν μπορεί να στερήσουμε από τους αποδήμους το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι συνταγματική επιταγή, σημείωσε, αλλά και χρέος μας απέναντί τους, όταν γνωρίζουμε πόσα τους οφείλουμε και πόσο είναι δυνατόν να ανανεώσουν την πολιτική ζωή του τόπου με τη συμμετοχή τους και με τις ιδέες τους.

    Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε και για τις εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής, καθώς και για την πρόταση της ΜIG.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    [02] "Επιτακτικό το αίτημα για αλλαγή"

    Εχουμε κυβέρνηση η οποία σπαράσσεται εσωτερικά για πολλοστή φορά και η χώρα μένει χωρίς πυξίδα, μια κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του κύκλου εργασίας εξωτερικής πολιτικής του Κινήματος.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή, με εντολή από το λαό είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.

    Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι για να κάνει η Ελλάδα πολιτική εθνικών συμφερόντων, χρειάζεται ενεργή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, καθώς και ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις με αναδιάρθρωση και αξιοκρατία στη λειτουργία τους, που θα τους ενισχύσει την αποτελεσματικότητα.

    Ο κ.Παπανδρέου καταλόγισε αδράνεια στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και έλλειψη παρουσίας και θέσεων.

    Για τα θέματα άμυνας, ανέφερε ότι υπάρχει σήμερα προσπάθεια κομματικοποίησης και αναξιοκρατίας στις 'Ενοπλες Δυνάμεις και ταυτόχρονα διαρροές για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 6 δισ. ευρώ, χωρίς να γίνεται σαφές το πλαίσιο διαφάνειας και ποιά από όλα αυτά είναι αναγκαία.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καμιά διαπραγματευτική αξιοπιστία στο εξωτερικό και ανέφερε ως παράδειγμα ότι την ώρα που γίνεται σήμερα συζήτηση στο ECOFIN για την έξοδο από την κρίση, αποκαλύπτονται στην Ελλάδα ρουσφετολογικές λίστες αθλιότητας, συντονισμένες από τη Ρηγίλλης.

    Υπάρχει, πρόσθεσε, άμεση ανάγκη ανάκτησης αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, όσο και η εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες στο εσωτερικό.

    [03] "Στήριξη των μικρομεσαίων"

    Βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης χαρακτήρισε το Δημόσιο ο πρόεδρος τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Ο κ.Αλαβάνος σημείωσε πως «πάνω στους ώμους των δημοσίων υπαλλήλων θα πέσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η υλοποίηση πολιτικών για την έξοδο από την κρίση» και για αυτό χρειάζεται «άλλη αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων από τη σημερινή».

    Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ουσιαστικές αυξήσεις για το σύνολο των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και όλο το προσωπικό των δημοσίων οργανισμών να είναι μόνιμο και όχι έκτακτο ή stage, η αορίστου χρόνου. Επίσης είπε πως πρέπει να στηριχθούν το Ταμείο Προνοίας και το ΟΠΑΔ με μια ουσιαστική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό και να υπάρξει αντιστροφή των ιδιωτικοποιήσεων και περιορισμός των έργων μέσω ΣΔΙΤ, ή με τις υπεργολαβίες.

    Ο κ.Αλαβάνος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και κατηγόρησε τον κ. Αβραμόπουλο "εμπαιγμό" γιατί στο νομοσχέδιο «δεν προβλέπεται η πρόσληψη 2.500 γιατρών, με συνέπεια να έχουμε προβλήματα άμεσα στις εφημερίες, και δεν προβλέπονται τα συμφωνηθέντα για τα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα».

    "Στήριξη των μικρομεσαίων"

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. για άλλη μια φορά, αντί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά και οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, τους υποσχέθηκε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης κας. Φ. Πετραλιά μετά τη συνάντησή της με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

    Η αρμόδια υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να αναβαθμιστούν οι παροχές σύνταξης και υγείας προς τους ασφαλισμένους του, αλλά ούτε και για την προώθηση αυτόνομης ασφάλισης για συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη των οικογενειακών επιχειρήσεων, τα οποία κατά κανόνα είναι γυναίκες, αναφέρει η ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αυτό που χρειάζονται δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά μια νέα στρατηγική στήριξης των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των πολύ μικρών ατομικών και οικογενειακών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σβ αυτές".

    Για την ακρίβεια

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

    Συνιστά μέγιστη ειρωνεία να μιλάει ο κ. Χατζηδάκης για χαλιναγώγηση της ακρίβειας, την ώρα που ανακοινώνονται βροχή οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ και το 20%.

    Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει απωλέσει κάθε αίσθηση επαφής των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, οι οποίες, παρά την πτώση της λαϊκής κατανάλωσης και την κατάρρευση των τιμών των παραγωγών, συνεχίζουν να σαρώνουν τις αγορές.

    Με «ασπιρίνες» δεν αντιμετωπίζεται η επιδημία της ακρίβειας, αφού χρειάζονται ριζοσπαστικά μέτρα πραγματικού ελέγχου των τιμών και διάλυσης των «καρτέλ».

    Συνέδριο του ΣΥΝ

    Στις 13,14,15 Φεβρουαρίου 2009 θα διεξαχθεί το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας στο Cine Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος).

    Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009 στις 17.00 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου2009 με την παρακάτω θεματολογία :

    - Η συμβολή του Συνασπισμού στη προγραμματική διαδικασία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

    - Ευρωεκλογές 2009


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 2009 - 13:30:20 UTC