Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Αυτόφωρο για την απόδραση

  • [01] Στο Αυτόφωρο για την απόδραση

    Στο Αυτόφωρο του Πειραιά θα οδηγηθούν ο πιλότος του ελικοπτέρου με το οποίο απέδρασαν χθες από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Ριζάι Αλκέτ, όπως και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ένας εξωτερικός φρουρός.

    Οι τρεις αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμμετοχής σε απόδραση , σύμφωνα με το άρθρο 173 του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ζήτησε από την αρχή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Γ΄Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού.

    Επίσης από το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού εκτός από τον εισαγγελέα -επόπτη βρίσκεται και οι εισαγγελέας που έχει διοριστεί για την διενέργεια της έρευνας για την απόδραση, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να εξετάζει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και κρατούμενους για το περιστατικό της απόδρασης.

    Η νέα θεαματική απόδραση μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού των δύο κρατουμένων έγινε χθες λίγο πριν τις 4 το απόγευμα.

    Οι Παλαιοκώστας και Ριτζαϊ είχαν αποδράσει και πάλι με ελικόπτερο τον Ιούνιο του 2006 και αυτές τις ημέρες δικάζονταν για την υπόθεση αυτή.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το ελικόπτερο κατέβηκε χαμηλά μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και οι επιβάτες του πέταξαν μια ανεμόσκαλα με την οποία ανέβηκαν οι δυο κρατούμενοι και εξαφανίστηκαν.

    Οι φύλακες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πυροβόλησαν χωρίς όμως να ματαιώσουν την απόδραση.

    Το ελικόπτερο βρέθηκε σε χωράφια ανάμεσα στο Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι.

    Δήλωση υπουργού Δικαιοσύνης

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας εξερχόμενος χθες το βράδυ των φυλακών Κορυδαλλού, δήλωσε τα εξής σχετικά με την απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Ριτζάι Αλκέτ από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο:

    «Ζήτησα και έλαβα τις παραιτήσεις του κ. Φ. Βλάχου ειδικού γραμματέα ασφαλείας του σωφρονιστικού συστήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, του κ. Απ. Οικονόμου προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, του κ. Λ. Καραμπέκιου διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού.

    Η Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την παρούσα κατάσταση. Όσοι εμπλέκονται στην απόδραση θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. βΉδη ζήτησα από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Τσόγκα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου».

    Το χρονικό της απόδρασης

    Τα υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το χρονικό της απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    «Στις 15.47 σήμερα (χθες), προσγειώθηκε ελικόπτερο στην οροφή του ειδικού χώρου κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού, με το οποίο και απέδρασαν χρησιμοποιώντας ανεμόσκαλα για την επιβίβασή τους, οι ευρισκόμενοι στο προαύλιο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι.

    Κατά τη διάρκεια τόσο της προσγείωσης όσο και της απογείωσης έκαναν χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου και πυροβόλησαν το ελικόπτερο τρεις υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, από απόσταση περίπου 80 - 100 μέτρων, από τους τέσσερις συνολικά ευρισκόμενους σε υπηρεσία, οι οποίοι είχαν οπτική επαφή με το ελικόπτερο.

    Ο τέταρτος, ευρισκόμενος σε απόσταση 15 μέτρων από το χώρο στον οποίο προσγειώθηκε το ελικόπτερο, δεν έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, επικαλούμενος ότι απειλήθηκε με πυροβόλα όπλα από έναν άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό.

    Έβαλε επίσης εναντίον του ελικοπτέρου αστυνομικός της διμοιρίας επιφυλακής της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα στον εξωτερικό περίβολο των Φυλακών.

    Παρά τη χρήση όπλων όμως από τους τρεις εξωτερικούς φρουρούς και τον αστυνομικό και το γεγονός ότι το ελικόπτερο εβλήθη από σφαίρες, δεν κατέστη δυνατό να ματαιωθεί η απόδραση.

    Για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού διεξάγεται ήδη πειθαρχική και ποινική έρευνα, με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νικολάου Δένδια».

    Από το αεροδρόμιο απογειώθηκε το ελικόπτερο

    Από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας απογειώθηκε στις 13:30 το ελικόπτερο με το οποίο έγινε η επιχείρηση απόδρασης του Βασίλη Παλαιοκώστα και του συνεργού του Αλκέτ Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το ελικόπτερο είχε ενοικιαστεί από την εταιρία "interjet" και κατά την απογείωσή του είχε μοναδικό επιβαίνοντα τον χειριστή. Το σχέδιο πτήσης προέβλεπε να ακολουθήσει τη διαδρομή «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Ελευσίνα-Κόρινθο και να κατέληγε στην Ιτέα όπου θα παρελάμβανε δύο άτομα.

    Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι το ελικόπτερο έφτασε στην Ιτέα και πήρε τα δύο άτομα και άρχισε η διαδικασία της επιστροφής στο ΔΑΑ. Στις 15:39 ο χειριστής του ελικοπτέρου μίλησε με τον πύργο ελέγχου στην Ελευσίνα, επιβεβαιώνοντας ότι είχε προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από τη στιγμή εκείνη ο ασύρματος του ελικοπτέρου δεν απαντούσε στο κάλεσμα του πύργου Ελέγχου του ΔΑΑ και στις 16:05 κινήθηκε η διαδικασία του συναγερμού, καθώς αγνοείτο η τύχη του ελικοπτέρου, το οποίο εντοπίστηκε στις 16:20 στην περιοχή των Αφιδνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 February 2009 - 11:30:19 UTC