Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα μέτρα για τις φυλακές
  • [02] "Ψεύδη και δημαγωγία"
  • [03] "Προκαλούν οι τράπεζες"
  • [04] "Υποχρέωση ο διάλογος"
  • [05] Χιόνι χωρίς προβλήματα
  • [06] Κατήγγειλε τις ΗΠΑ για βασανιστήρια

  • [01] Νέα μέτρα για τις φυλακές

    Συνεδρίασε το μεσημέρι εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά και την χτεσινή απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι μετά τις χτεσινές παραιτήσεις που έλαβε, ζήτησε σήμερα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του διευθυντή σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου κ. Κουτσούκη, τον οποίο έθεσε ταυτόχρονα σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του.

    Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως "αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς συμμετοχή εκ των έσω".

    Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο της Αρχής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες,το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υποδίκων και των εργαζομένων στη συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών.

    Ανέφερε,ακόμη,ότι τις πρωινές ώρες, μετά από εντολή του εισαγγελέα Εφετών συνελήφθησαν ένας εξωτερικός φρουρός,δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού και ο πιλότος του ελικοπτέρου και όλοι τους παραπέμπονται.

    Επί πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα εξής μέτρα:

    1.- Ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση ανωνυμίας του κατόχου καρτοκινητών τηλεφώνων.

    2.- Τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές.

    3.- Αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης για το προσωπικό των κλάδων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης.

    4.- Δημιουργία συνεχούς κύκλου εκπαίδευσης και ασκήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών.

    5.- Νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη διευθυντών φυλακών με ειδικά προσόντα εκτός του υπάρχοντος πλαισίου.

    6.- Ταχεία αποπεράτωση των τριών νέων φυλακών.

    7.- Πρόσληψη συμβούλου ασφαλείας με διεθνή διαγωνισμό.

    8.- Στελέχωση του σώματος επιθεωρητών καταστημάτων κράτησης.

    9.- Νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση του πόθεν έσχες των σωφρονιστικών υπαλλήλων και

    10.- Αυστηροποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

    Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου

    "Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι από τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία ότι αυτή η εγκληματική ενέργεια δεν θα μπορούσε να γίνει,δεν θα μπορούσε να πετύχει,χωρίς την ύπαρξη συμμετοχής στελεχών του σωφρονιστικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα από μέσα",δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, ο οποίος ανέφερε πως προφανώς τμήματα του συστήματος είναι τόσο διαβρωμένα ώστε αποδείχθηκε, στην πράξη,πως τα υπάρχοντα μέτρα ήταν αναποτελεσματικά, δεν ήταν επαρκή.

    Ο κ.Αντώναρος δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο Υπουργός της Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά και σε βάθος για το συμβάν,ενώ αναφέρθηκε στις πρώτες του κινήσεις,χθες το βράδυ,οπότε,μετά την επιστροφή του από την Κέρκυρα,πήγε στον Κορυδαλλό και ζήτησε και πήρε τις παραιτήσεις δύο πολιτικών στελεχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι ο κ.Δένδιας εξερχόμενος του Μαξίμου έκανε αναλυτική τοποθέτηση,ανακοινώνοντας καινούργια μέτρα ενώ την κυβερνητική επιτροπή ενημέρωσε και ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης σχετικά με την πτήση του ελικοπτέρου.

    Σε ερώτηση ποια πρόσωπα εμπλέκονται,ο κ.Αντώναρος είπε ότι είναι σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση,η οποία στρέφεται κατά συγκεκριμένων προσώπων, που δεν πρόκειται να σχολιάσει και τόνισε πως από στοιχεία που συνέλεξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκύπτουν στοιχεία για τα οποία δεν θέλει να αναφερθεί.

    Το θέμα,τόνισε,έχει δύο πλευρές,δύο διαστάσεις:Την ποινική που διερευνάται με τη διαδικασία του αυτόφωρου και τη διοικητική,γιατί κάποιοι παρέβησαν τον καθήκον τους.

    "Αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει δεκτό",επεσήμανε και όταν του σημειώθηκε από τους δημοσιογράφους πως και στην προηγούμενη απόδραση του Β.Παλαιοκώστα οι ίδιοι προφανώς είχαν ανάμειξη,ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εδώ αποφασιστική συμμετοχή σ' αυτή την παράνομη ενέργεια έχει ο κρίσιμος ανθρώπινος παράγοντας.

    "Γιαυτό η κυβέρνηση,χωρίς χρονοτριβή,κρίνει ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.Διαπιστώθηκαν ατέλειες και για το ανθρώπινο δυναμικό και για άλλα στοιχεία",σημείωσε και σε ό,τι αφορά το θέμα των πολιτικών ευθυνών αναφέρθηκε στις παραιτήσεις των προσώπων που ζήτησε και πήρε ο Νίκος Δένδιας.

    Για την κριτική ότι γίναμε ως χώρα ρεζίλι, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολές,επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ωραιοποιήσει το γεγονός,το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο,διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτοί που παρέβησαν το καθήκον τους να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι συζητείται και είναι μέσα στα μέτρα και η επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.

    Σε ό,τι αφορά τους κανόνες πτήσης των ελικοπτέρων, δήλωσε ότι είναι βάση των κανόνων του σχετικού διεθνούς οργανισμού και ανέφερε πως είναι θέμα κατά πόσο τηρήθηκαν αυτοί οι κανόνες και γι'αυτό θα εκδοθεί ανακοίνωση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    "Διερευνάται όλο το πλέγμα των σχετικών κανονισμών.Να μη δημιουργούμε ανασφάλεια και υπερβολές άνευ λόγου στους πολίτες",δήλωσε, κληθείς να τοποθετηθεί για δήλωση του Προέδρου εργαζομένων πολιτικής αεροπορίας σύμφωνα με την οποία με παρέμβαση υπουργού δεν έγινε δεκτή πρόταση ώστε να είναι συγκεκριμένα τα μέρη επιβίβασης σε ελικόπτερα.

    Στο εισαγγελέα για την απόδραση

    Στον εισαγγελέα Πειραιά θα οδηγηθούν, πιθανότατα το απόγευμα, τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ο πιλότος του ελικοπτέρου, με το οποίο απέδρασαν ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Και οι πέντε κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόδραση και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία από την Ασφάλεια Αττικής.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, οι δυο κρατούμενοι φαίνεται ότι προετοίμαζαν το σχέδιο της απόδρασης εδώ και αρκετό καιρό.

    Συγκεκριμένα, στις 29 Ιανουαρίου είχε βρεθεί στο κελί τους, στον Κορυδαλλό, ένα αυτοσχέδιο σχοινί, φτιαγμένο από λωρίδες κουβέρτες, δεμένες μεταξύ τους. Το περιστατικό είχε καταγγείλλει άλλος κρατούμενος, λέγοντας ότι ετοιμάζονταν για απόδραση και για το λόγο αυτό, τον ξυλοκόπησε άγρια ο Αλβανός Αλκέτ Ριτζάι.

    Παρόλα αυτά, το σχέδιο της απόδρασης ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ζήτησε από την αρχή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Γ΄Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού.

    Επίσης από το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού εκτός από τον εισαγγελέα -επόπτη βρίσκεται και οι εισαγγελέας που έχει διοριστεί για την διενέργεια της έρευνας για την απόδραση, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να εξετάζει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και κρατούμενους για το περιστατικό της απόδρασης.

    Η νέα θεαματική απόδραση μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού των δύο κρατουμένων έγινε χθες λίγο πριν τις 4 το απόγευμα.

    Οι Παλαιοκώστας και Ριτζάϊ είχαν αποδράσει και πάλι με ελικόπτερο τον Ιούνιο του 2006 και αυτές τις ημέρες δικάζονταν για την υπόθεση αυτή.

    Έκκληση προς τους πολίτες, για πληροφορίες, απευθύνει η αστυνομία σχετικά με τους δραπέτες.

    Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο καταζητούμενων και παρακαλεί όποιον γνωρίζει οτιδήποτε ή αντιληφθεί την παρουσία τους να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 210 6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

    Δήλωση υπουργού Δικαιοσύνης

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας εξερχόμενος χθες το βράδυ των φυλακών Κορυδαλλού, δήλωσε τα εξής σχετικά με την απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Ριτζάι Αλκέτ από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο:

    «Ζήτησα και έλαβα τις παραιτήσεις του κ. Φ. Βλάχου ειδικού γραμματέα ασφαλείας του σωφρονιστικού συστήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, του κ. Απ. Οικονόμου προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, του κ. Λ. Καραμπέκιου διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού.

    Η Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την παρούσα κατάσταση. Όσοι εμπλέκονται στην απόδραση θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. βΉδη ζήτησα από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Τσόγκα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου».

    Το χρονικό της απόδρασης

    Τα υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το χρονικό της απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    «Στις 15.47 σήμερα (χθες), προσγειώθηκε ελικόπτερο στην οροφή του ειδικού χώρου κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού, με το οποίο και απέδρασαν χρησιμοποιώντας ανεμόσκαλα για την επιβίβασή τους, οι ευρισκόμενοι στο προαύλιο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι.

    Κατά τη διάρκεια τόσο της προσγείωσης όσο και της απογείωσης έκαναν χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου και πυροβόλησαν το ελικόπτερο τρεις υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, από απόσταση περίπου 80 - 100 μέτρων, από τους τέσσερις συνολικά ευρισκόμενους σε υπηρεσία, οι οποίοι είχαν οπτική επαφή με το ελικόπτερο.

    Ο τέταρτος, ευρισκόμενος σε απόσταση 15 μέτρων από το χώρο στον οποίο προσγειώθηκε το ελικόπτερο, δεν έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, επικαλούμενος ότι απειλήθηκε με πυροβόλα όπλα από έναν άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό.

    Έβαλε επίσης εναντίον του ελικοπτέρου αστυνομικός της διμοιρίας επιφυλακής της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα στον εξωτερικό περίβολο των Φυλακών.

    Παρά τη χρήση όπλων όμως από τους τρεις εξωτερικούς φρουρούς και τον αστυνομικό και το γεγονός ότι το ελικόπτερο εβλήθη από σφαίρες, δεν κατέστη δυνατό να ματαιωθεί η απόδραση.

    Για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού διεξάγεται ήδη πειθαρχική και ποινική έρευνα, με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νικολάου Δένδια».

    Από το αεροδρόμιο απογειώθηκε το ελικόπτερο

    Από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας απογειώθηκε στις 13:30 το ελικόπτερο με το οποίο έγινε η επιχείρηση απόδρασης του Βασίλη Παλαιοκώστα και του συνεργού του Αλκέτ Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το ελικόπτερο είχε ενοικιαστεί από την εταιρία "interjet" και κατά την απογείωσή του είχε μοναδικό επιβαίνοντα τον χειριστή. Το σχέδιο πτήσης προέβλεπε να ακολουθήσει τη διαδρομή «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Ελευσίνα-Κόρινθο και να κατέληγε στην Ιτέα όπου θα παρελάμβανε δύο άτομα.

    Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι το ελικόπτερο έφτασε στην Ιτέα και πήρε τα δύο άτομα και άρχισε η διαδικασία της επιστροφής στο ΔΑΑ. Στις 15:39 ο χειριστής του ελικοπτέρου μίλησε με τον πύργο ελέγχου στην Ελευσίνα, επιβεβαιώνοντας ότι είχε προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από τη στιγμή εκείνη ο ασύρματος του ελικοπτέρου δεν απαντούσε στο κάλεσμα του πύργου Ελέγχου του ΔΑΑ και στις 16:05 κινήθηκε η διαδικασία του συναγερμού, καθώς αγνοείτο η τύχη του ελικοπτέρου, το οποίο εντοπίστηκε στις 16:20 στην περιοχή των Αφιδνών.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή με προεδρείο ΑΔΕΔΥ

    Το πρωί ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, παρόντων των υπουργών Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, και Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου.

    Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, δήλωσε ότι το προεδρείο της οργάνωσης ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να υπάρξει μια στοχευμένη και επικεντρωμένη ολοκληρωμένη πολιτική εγγύησης, προστασίας και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, που σημαίνει απασχόληση, αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και ενίσχυση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπασπύρου, «είμαστε σε έκτακτες καταστάσεις» και αν οι λύσεις, στα προβλήματα, δεν υπαγορευθούν μέσα από μια πολιτική αντιμετώπισης με πυρήνα την κοινωνική συνοχή, θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση αρνητικών εξελίξεων και πτώσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

    «Αν δεν υπάρξει πολιτικό πρόγραμμα αντιμετώπισής τους, οι καταστάσεις αυτές θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά, γι αυτό και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συνεννόηση προϋποθέτει μια συγκεκριμένη πολιτική κοινωνικής συνοχής. Εάν αυτό δεν υπάρξει, είναι προφανές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει το δρόμο και την ελπίδα στους αγώνες του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και προανήγγειλε για την Τετάρτη απεργιακή κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας οι διαμαρτυρίες αυτής της μορφής θα πυκνώσουν, «ώστε να διαμορφωθεί μια βάση που θα απαντά σε αυτό, που σήμερα γίνεται, δηλαδή στο να μεταφέρονται όλα τα βάρη στους μισθωτούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους και να μένουν στο απυρόβλητο οι υπαίτιοι αυτής της κρίσης».

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ακόμη, ότι θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στη συνάντηση, που ορίσθηκε για τις 3 Μαρτίου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

    Επίσης, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια δημόσια διοίκηση παραγωγική, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες», ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών σχέσεων του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε την ανάγκη «διατήρησης της εργατικής νομοθεσίας και ενίσχυσης των αντίστοιχων υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να μη διαμορφωθεί μια υπόγεια κατάσταση βαρβαρότητας».

    Ο κ. Παπασπύρου ανέφερε ακόμη, ότι συζητήθηκε το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων και η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, αλλά και η ανάγκη να υπάρξει σύστημα πιο σύγχρονο στο δημόσιο τομέα, από τη λειτουργία του ως τις αμοιβές.

    Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, ανέφερε ότι, μετά τη συνάντηση, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, καθώς ο «πρωθυπουργός ζήτησε αυτοσυγκράτηση από το συνδικαλιστικό κίνημα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο δημοσιο, διεκδικούμε το δικαίωμα στην περίθαλψη, το δικαίωμα στη χορήγηση του εφάπαξ και στο εισόδημα».

    Από την πλευρά του, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της οργάνωσης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, καταδίκασε τη λογική της αυτοσυγκράτησης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι λογικές που οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους», οι οποίοι επανέρχονται με την 24ωρη απεργία της Τετάρτης, όπου «οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν την απάντηση».

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, θα προωθηθεί, εντός του ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος, ενεργός συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, ώστε η εφαρμογή του και σε επίπεδο δομών και σε επίπεδο διαδικασιών να αποδώσει και στο θέμα της αύξησης της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και στον τομέα της μείωσης της γραφειοκρατίας και στον τομέα της ενίσχυσης της διαφάνειας.

    Ανέφερε επίσης, ότι συζητήθηκε το υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου και τόνισε την ανάγκη να μετέχουν οι αορίστου χρόνου στην ιεραρχία -προαναγγέλοντας ότι θα προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο- και ταυτόχρονα να μετέχουν στην ασφαλιστική κάλυψη, δηλαδή στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ανέφερε ότι για τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει φροντίσει και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει για να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο.

    «Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν την επόμενη Τρίτη σε συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», τόνισε ο υπουργός, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την κοινωνική συνοχή, είπε «αυτή είναι η κοινή θέση όλων μας και πάγια τοποθέτηση της κυβέρνησης».

    Κ.Καραμανλής: "Δεν σκέφτομαι εκλογές"

    Το θέμα των πρόωρων εκλογών έκλεισε ο κ. Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

    «Δεν μας αφορούν, δεν μας απασχολούν. Δεν σκέφτομαι εκλογές. Τέρμα η συζήτηση αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας σενάρια ανευθυνότητας τα περί εκλογολογίας τα οποία, όπως είπε, διακινεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Κάλεσε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2010. «Εμείς ξεκαθαρίσαμε τη στάση μας απέναντι στο θέμα αυτό, δεν μπορούμε να παίζουμε με κορυφαίους θεσμούς όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι, «όλα τα άλλα είναι χονδροειδείς ανευθυνότητες που εκθέτουν τους πρωταγωνιστές τους».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης. "Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, είπε, είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να περιορίσουμε τις αναπόφευκτες συνέπειές της. Αυτή είναι η έγνοια μας, δεν μας αφορούν τα άλλα, είναι άγχος άλλων κομμάτων και ζημιώνουν τον τόπο". Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης με έμφαση ότι, δεν παίζει με το μέλλον του τόπου και πως δεν θα υποχωρήσει σε εφήμερες σκοπιμότητες.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου χρέους, που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε πολύ υψηλό και είπε ότι είναι μεγάλη πληγή της οικονομίας σήμερα. Τόνισε ότι τα πέντε χρόνια που βρίσκεται η ΝΔ στην εξουσία έγινε σημαντικό έργο. Τολμούμε τη σύγκριση, είπε ο πρωθυπουργός, και αναρωτήθηκε τί θα γινόταν αν σήμερα με την κρίση είχαμε την ανεργία του 2004.

    Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει απτά αποτελέσματα και πρόσθεσε: Ας μην αφήσουμε τα αποτελέσματα αυτά να επισκιάζονται από την παραπολιτική, τη φημολογία και την ανεύθυνη σεναριολογία.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με λόγια και με νοοτροπίες του παρελθόντος και τόνισε ότι βλάπτει την οικονομία και την κοινωνία η στάση που επέδειξαν πολιτικές δυνάμεις στο πρόσφατο κλείσιμο των δρόμων και νωρίτερα στις ταραχές και πρόσθεσε ότι κάνουν ζημιά όσοι διαγκωνίζονται σε παραχολογία. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει και να ξεπεραστεί η κρίση.

    Ο κ. Καραμανλής αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην κρίση για την οποία είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος και την έκτασή της και τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες στην ευρωζώνη, αφού την ώρα που πανίσχυροι κολοσσοί καταρρέουν και οι απολύσεις στην Ευρώπη παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας η Ελλάδα προβλέπεται να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερη ανεργία συγκριτικά με την ευρωζώνη. Δεν έχουμε όμως περιθώρια ευελιξίας λόγω του τεράστιου χρέους, το οποίο είναι η ανοιχτή πληγή της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός, και τόνισε ότι επιλογή του είναι να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

    Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι απαιτείται διαρκής ισορροπία ανάμεσα στους αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Απόφασή μας είναι να δώσουμε έμφαση στις ανάγκες του σήμερα χωρίς να υπονομεύσουμε τις αντοχές της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι το τρίπτυχο της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η ανάπτυξη, η δημοσιονομική εξυγίανση και η στήριξη των ασθενέστερων. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας στην αγορά με τα 28 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο, όπως είπε, υπονομεύτηκε. Επιτέθηκε, δε, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας τα εξής: «Συμφωνεί ή όχι στη μείωση των επιτοκίων, συμφωνεί ή όχι στην πιστωτική επέκταση επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων και αν συμφωνεί γιατί δεν στήριξε το πρόγραμμα;»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διάλογο που πραγματοποιείται για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κάλεσε τους νέους να συνεισφέρουν στο διάλογο αυτό.

    [02] "Ψεύδη και δημαγωγία"

    Για ψεύδη προς τη νεολαία και για δημαγωγία στο λαό κατηγόρησε τους κκ Καραμανλή και Παπανδρέου, αντίστοιχα, το ΚΚΕ με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ και την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το εθνικό σχέδιο του κινήματος.

    «Η μόνη αλήθεια που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι υπάρχει κρίση. Αλλά είπε ψέματα απευθυνόμενος στη νεολαία γιατί ο στόχος της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας είναι να πληρώσει την κρίση ο λαός και η νέα γενιά» τόνισε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για την ομιλία Καραμανλή ενώ για την ομιλία Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε απλόχερα εγγυήσεις στους επιχειρηματίες και μοίρασε μπόλικη δημαγωγία στο λαό».

    Εξάλλου, σε δήλωση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκη Μαΐλη για τη συζήτηση περί συναίνεσης, τονίζεται ότι «με την πολιτική της κυβέρνησης και γενικά με την αντιλαϊκή πολιτική μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος χωρίζει και τα λαϊκά συμφέροντα. Καμία συναίνεση - Αντεπίθεση τώρα. Την κρίση Να πληρώσουν τα μονοπώλια».

    Επανεξελέγη η Αλ. Παπαρήγα

    Η κα Αλέκα Παπαρήγα επανεξελέγη Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, η νέα Κεντρική Επιτροπή που εξελέγη από το 18ο συνέδριο, στην πρώτη της συνεδρίαση επανεξέλεξε την κ. Παπαρήγα στη θέση της Γενικής Γραμματέως.

    Την ίδια ώρα, υπερψηφίστηκαν από το συνέδριο του ΚΚΕ τα δύο κεντρικά θέματα ,δηλαδή την εισήγηση της ΚΕ με θέμα : "Απολογισμός από το 17ο Συνέδριο - Καθήκοντα του Κόμματος έως το 19ο Συνέδριο", και το κείμενο με θέμα: "εκτιμήσεις και συμπεράσματα από την σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ- η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό".

    Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση η συζήτηση που αναπτύχθηκε σε αυτό το σύνθετο και ιδιαίτερα δύσκολο θέμα ήταν πλούσια και ώριμη.

    Επίσης υπερψηφίστηκε και η Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου για τα οικονομικά του Κόμματος.

    Με βάση τα παραπάνω το Συνέδριο κατέληξε σε απόφαση και για τα δύο θέματα του Συνεδρίου, που θα δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

    [03] "Προκαλούν οι τράπεζες"

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη σημερινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ, ζήτησε από τις τράπεζες "να σταματήσουν να προκαλούν", γιατί, όπως είπε, έχουν ευθύνες για την κρίση και πρέπει να ανταποκριθούν στις καινούργιες συνθήκες.

    Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση "να απαιτήσει και όχι να περιμένει ελεημοσύνη, την εγγύηση από την ΕΕ μέσω ομολόγων ή ειδικού ταμείου για τον δανεισμό της χώρας μας". Επίσης, πρόσθεσε, "να σταματήσει να προκαλεί η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία υπερέβη κάθε άλλον, τη στιγμή που ζητάει 3% όριο ελλείμματος, ακόμη και για το 2009".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την "εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας" και απολογισμό σχετικά με τη διάθεση των 28 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

    Διάλογος υπό προϋποθέσεις

    Θα πάμε στο διάλογο για την Παιδεία «φτάνει να είναι διάλογος κι όχι νομιμοποίηση ειλημμένων αποφάσεων της ΝΔ» δηλώνει σε συνέντευξή του στον βΕλεύθερο Τύπο της Κυριακήςβ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος.

    Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει άνοιγμα στη μεσαία τάξη, ο κ. Αλαβάνος σημειώνει ότι πάντα υπήρχε προσανατολισμός στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, στο χώρο της αγροτιάς, της δευτερογενούς παραγωγής, του τουρισμού: «Νομίζω όμως πια οι απόψεις μας είναι πιο τεκμηριωμένες, πιο εξειδικευμένες, πιο ρεαλιστικές».

    Για το εάν η απλή αναλογική αποτελεί όρο «εκ των ων ουκ άνευ» για προγραμματική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι δεν αποτελεί «ένα επαρκές αντίτιμο για να εκποιήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές αρχές μας και την αξιοπρέπειά μας».

    [04] "Υποχρέωση ο διάλογος"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την "κυβερνητική αδυναμία αποτροπής της δεύτερης απόδρασης των ίδιων κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού" κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ερωτά γιατί, μετά την πρώτη απόδραση προ τριετίας, "των ίδιων κρατουμένων, με τον ίδιο, θεαματικό τρόπο από την ίδια φυλακή δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα ώστε, τουλάχιστον, να αποτραπεί η δεύτερη" καθώς και τι σκοπεύει να πράξει "τόσο σε σχέση με το συγκεκριμένο επεισόδιο όσο και σε σχέση με τη γενικότερη ανάγκη αποτελεσματικότερης φρούρησης των ελληνικών φυλακών;"

    Ο Γ.Καρατζαφέρης στον Πύργο

    Τον Πύργο της Ηλείας επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επανέλαβε τη θέση του περί διαλόγου σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα απαντώντας ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε ερώτηση αναφορικά με συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» και στο αν θα μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας τόνισε: «Αν ξεκινάμε με το δεν μιλάμε με κανένα, όπως προτείνει η Αριστερά, δεν βοηθάμε την πατρίδα και τον τόπο. Είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε και να συζητήσουμε βάσει της εντολής που θα έχει δώσει το εκλογικό σώμα για το τι πρέπει να γίνει.»

    Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ αναφέρθηκε εκ νέου στην πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης υπό τον Λουκά Παπαδήμο «ώστε να βγει» όπως είπε «η χώρα από την κρίση» και πρόσθεσε: «Η αναιμική πλειοψηφία των 151 βουλευτών της ΝΔ δεν μπορεί να δώσει στην χώρα την δύναμη εκείνη που χρειάζεται για να βγει αλώβητη από την χειρότερη κρίση παγκοσμίως εδώ και εκατό χρόνια».

    Σχετικά με τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και τις απειλές που εκτοξεύονται, ο Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε ότι «αυτή τη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο είδος» και συμπλήρωσε πως «ενώ κάποιοι κραυγάζουν, εμείς κάνουμε πως δεν ακούμε και όσο εμείς δεν ακούμε, τόσο αυτοί θα κάνουν πιο εκκωφαντική την παρουσία τους.»

    Μένοντας στο θέμα της τρομοκρατίας ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ τόνισε ότι «πρέπει να περάσουμε μια περίοδο ηρεμίας», και όπως ανέφερε «αυτό θα γίνει δίνοντας τα χέρια και όχι αντιπαλεύοντας ο ένας τον άλλο.»

    Μάλιστα στο σημείο αυτό ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ για «αλαζονεία και την στείρα αντίληψη» και πρόσθεσε πως «σύντομα θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από αυτή που προτείνουμε».

    [05] Χιόνι χωρίς προβλήματα

    Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας σήμερα.

    Ήδη έχουν ντυθεί στα λευκά η Πάρνηθα και η Πεντέλη, καθώς χιονίζει από τα ξημερώματα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ κλειστοί είναι οι δρόμοι από το 414 Νοσοκομείο Πεντέλης προς την Ανατολή και η λεωφόρος Διονύσου προς την Ανατολή.

    Παγετός επικρατεί από νωρίς το πρωί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών.

    Στη Θεσσαλονίκη, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά, ενώ ανοιχτή είναι η επαρχιακή οδός από το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλη.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Κιλκίς, αλλά και στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, με συνθήκες παγετού να επικρατούν στα βόρεια ορεινά.

    Ομαλά γίνεται η κίνηση των οχημάτων γύρω από την Έδεσσα, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Βόρας (Καϊμάκτσαλαν). Ανοιχτές είναι και οι δύο οδικές προσβάσεις από τη Βέροια και τη Νάουσα, προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου.

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων και στο νομό Πιερίας, όπως επίσης και στο οδικό δίκτυο του νομού Σερρών.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από τη Φλώρινα προς την Καστοριά μέσω Βίγλας και Βιτσίου, αλλά και προς το Νυμφαίο.

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Κοζάνης και των Γρεβενών, ενώ αλυσίδες εξαιτίας του παγετού, απαιτούνται για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό δίκτυο της Βασιλίτσας.

    Για περισσότερο από μιάμιση ώρα η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο για μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα με απομακρύνουν το χιόνι που ήταν μέσα στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    Ειδικότερα, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν αξεπέραστες συνθήκες μεταξύ της Στυλίδας και της Σούρπης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το 235 χλμ στις Ράχες Φθιώτιδας μέχρι και το 265 χιλιόμετρο στη Σούρπη - Αλμυρού. Η τροχαία ακινητοποίησε τα αυτοκίνητα για να μην εγκλωβισθουν στα δύσκολα σημεία και επέτρεψε την κυκλοφορία μόνο όταν τα μηχανήματα είχαν απομακρύνει το χιόνι και είχαν ρίξει αλάτι. Ακόμη και τα ξημερώματα εντοπίζονταν τα σημαντικά προβλήματα από το 235 χλμ έως 245 χλμ στα διόδια της Πελασγίας.

    Ωστόσο όλη τη νύχτα επικράτησε πανικός κατά μήκος του εθνικού δικτύου. Στην περιοχή του Μαρτίνου από το 117 χλμ εως το 135 χλμ από νωρίς το βράδυ χιονιζε αδιάλειπτα ωστόσο όμως δόθηκε μια πραγματική μάχη και κρατήθηκε ο δρόμος ανοιχτός. Σε αρκετά σημεία του εθνικού δικτύου τα πράγματα έφτασαν σε οριακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που ανάγκασε να μετακινηθούν εκχιονιοστικά μηχανήματα που είχαν διατεθεί σε περιφερειακούς δρόμους για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο.

    Σε ό,τι αφορά το περιφερειακό δίκτυο από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Αμφισσα είναι απαραίτητες οι αλυσίδες κυρίως για τα μεγάλα οχήματα. Από Λαμία προς Δομοκό η κυκλοφορία γίνεται κανονικά, αφού τα μηχανήματα έχουν απομακρύνει το χιόνι και έχουν ρίξει αλάτι.

    Σε όλο το δίκτυο του νομού και ιδιαίτερα στη δυτική Φθιώτιδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

    Σε τέσσερα σημεία του νομού Τρικάλων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, ενώ το ύψος του χιονιού κυμαίνεται από 15 μέχρι 30 εκατοστά. Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Ε.Ο. Τρικάλων - Άρτας από το 22ο χιλιόμετρο έως το 75ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Πύλης - Μεσοχώρας, από το 4ο χιλιόμετρο έως το 55ο χιλιόμετρο, ενώ στο 28ο χιλιόμετρο του παραπάνω οδικού δικτύου αυτό παραμένει προσωρινά αποκλεισμένο.

    Επίσης αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο επαρχιακό δίκτυο των ορεινών δήμων Πινδέων, Αιθήκων, Καστανιάς, Κλεινοβού, Μαλακασίου, της διευρυμένης κοινότητας Νεράιδας και Ασπροποτάμου.

    Τέλος με απόφαση του νομάρχη Τρικάλων, κ. Ηλία Βλαχογιάννη, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων.

    Λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Μητρόπολης - Διασταύρωσης Μεσενικόλα - Ιεράς Μονής Κορώνης - Τσαρδακίου.

    Ακόμη, σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

    Προβλήματα από την χιονόπτωση που ξεκίνησε την νύχτα και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ως και αυτή την ώρα έχουν προκληθεί στα ορεινά και ημιορεινά όλων των νομών της περιφέρειας Πελοποννήσου.

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο όλων των νομών της περιφέρειας και ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών.

    Δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας δεν λειτούργησαν σήμερα όλα τα σχολεία της ορεινής Κυνουρίας και Γορτυνίας.

    [06] Κατήγγειλε τις ΗΠΑ για βασανιστήρια

    Ο Μπίνιαμ Μοχάμεντ,πρώην κάτοικος Βρετανίας αφέθηκε ελεύθερος από το στρατόπεδο Γκουαντάναμο στην Κούβα όπου εκρατείτο από το 2004 και έφθασε σήμερα στη Βρετανία ακοινώθηκε από τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Το ιδιωτικό αεροπλάνο με τον Μοχάμεντ ,προσγειώθηκε στις 15:15,περίπου,ώρα Ελλάδας,στην αεροπορική βάση Νόρθχολτ,ΒΔ του Λονδίνου.

    "Είμαι ευτυχής που ο Μπίνιαν Μοχάμεντ επέστρεψε σήμερα στη Βρετανία μετά την απελευθέρωσή του από το Γκουαντάναμο",αναφέρει ο Μίλιμπαντ σε δήλωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την προσγείωση του αεροπλάνου.

    ΗΠΑ και Βρετανία είχαν ανακοινώσει την Παρασκευή μία συμφωνία για την μεταφορά στη Βρετανία του 30χρονου αιθιοπικής καταγωγής,το "συντομότερο δυνατό".Είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2002 στο Πακιστάν και μετά από τέσσερις μήνες μεταφέρθηκε στο Μαρόκο με πτήση της CIA και αργότερα στο Αφγανιστάν,σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

    Ο Μοχάμεντ κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι ήταν πίσω από τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε."Εζησα μία εμπειρία την οποία δεν πίστευα ότι θα αντιμετωπίσω στους χειρότερους εφιάλτες μου.Πριν από την δοκιμασία αυτή τα "βασανιστήρια"ήταν μία αφηρημένη έννοια για μένα.Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα ήμουν θύμα τους.Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι απήχθηκα,μεταφέρθηκα από τη μία χώρα στην άλλη και βασανίστηκα με μεσαιωνικούς τρόπους--όλα ενορχηστρώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση",αναφέρει σε δήλωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από τους δικηγόρους του μετά την απελευθέρωσή του.

    Οι ΗΠΑ δέχονταν πιέσεις από την Βρετανία να απελευθερώσουν τον Μοχάμεντ που είναι ο πρώτος κρατούμενος στο Γκουαντάναμο που απελευθερώνεται μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 February 2009 - 17:30:29 UTC