Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών
  • [02] Ελεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων
  • [03] Στις ΗΠΑ η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [04] Θεσσαλονίκη: Σε "τάξη" η Αριστοτέλους
  • [05] ΕΕ-Ενιαίες ρυθμίσεις για ΦΠΑ
  • [06] Ασκήθηκαν διώξεις

  • [01] Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών

    Αύριο στις 12 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, θα συνεδριάσει στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο σε πλήρη σύνθεση, με θέμα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Το θέμα των πρόωρων εκλογών έκλεισε ο κ. Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

    «Δεν μας αφορούν, δεν μας απασχολούν. Δεν σκέφτομαι εκλογές. Τέρμα η συζήτηση αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας σενάρια ανευθυνότητας τα περί εκλογολογίας τα οποία, όπως είπε, διακινεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Κάλεσε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2010. «Εμείς ξεκαθαρίσαμε τη στάση μας απέναντι στο θέμα αυτό, δεν μπορούμε να παίζουμε με κορυφαίους θεσμούς όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι, «όλα τα άλλα είναι χονδροειδείς ανευθυνότητες που εκθέτουν τους πρωταγωνιστές τους».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης. "Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, είπε, είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να περιορίσουμε τις αναπόφευκτες συνέπειές της. Αυτή είναι η έγνοια μας, δεν μας αφορούν τα άλλα, είναι άγχος άλλων κομμάτων και ζημιώνουν τον τόπο". Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης με έμφαση ότι, δεν παίζει με το μέλλον του τόπου και πως δεν θα υποχωρήσει σε εφήμερες σκοπιμότητες.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου χρέους, που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε πολύ υψηλό και είπε ότι είναι μεγάλη πληγή της οικονομίας σήμερα. Τόνισε ότι τα πέντε χρόνια που βρίσκεται η ΝΔ στην εξουσία έγινε σημαντικό έργο. Τολμούμε τη σύγκριση, είπε ο πρωθυπουργός, και αναρωτήθηκε τί θα γινόταν αν σήμερα με την κρίση είχαμε την ανεργία του 2004.

    Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει απτά αποτελέσματα και πρόσθεσε: Ας μην αφήσουμε τα αποτελέσματα αυτά να επισκιάζονται από την παραπολιτική, τη φημολογία και την ανεύθυνη σεναριολογία.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με λόγια και με νοοτροπίες του παρελθόντος και τόνισε ότι βλάπτει την οικονομία και την κοινωνία η στάση που επέδειξαν πολιτικές δυνάμεις στο πρόσφατο κλείσιμο των δρόμων και νωρίτερα στις ταραχές και πρόσθεσε ότι κάνουν ζημιά όσοι διαγκωνίζονται σε παραχολογία. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει και να ξεπεραστεί η κρίση.

    Ο κ. Καραμανλής αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην κρίση για την οποία είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος και την έκτασή της και τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες στην ευρωζώνη, αφού την ώρα που πανίσχυροι κολοσσοί καταρρέουν και οι απολύσεις στην Ευρώπη παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας η Ελλάδα προβλέπεται να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερη ανεργία συγκριτικά με την ευρωζώνη. Δεν έχουμε όμως περιθώρια ευελιξίας λόγω του τεράστιου χρέους, το οποίο είναι η ανοιχτή πληγή της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός, και τόνισε ότι επιλογή του είναι να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

    Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι απαιτείται διαρκής ισορροπία ανάμεσα στους αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Απόφασή μας είναι να δώσουμε έμφαση στις ανάγκες του σήμερα χωρίς να υπονομεύσουμε τις αντοχές της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι το τρίπτυχο της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η ανάπτυξη, η δημοσιονομική εξυγίανση και η στήριξη των ασθενέστερων. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας στην αγορά με τα 28 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο, όπως είπε, υπονομεύτηκε. Επιτέθηκε, δε, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας τα εξής: «Συμφωνεί ή όχι στη μείωση των επιτοκίων, συμφωνεί ή όχι στην πιστωτική επέκταση επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων και αν συμφωνεί γιατί δεν στήριξε το πρόγραμμα;»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διάλογο που πραγματοποιείται για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κάλεσε τους νέους να συνεισφέρουν στο διάλογο αυτό.

    Συνάντηση με ΑΔΕΔΥ

    Ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, παρόντων των υπουργών Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, και Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου.

    Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, δήλωσε ότι το προεδρείο της οργάνωσης ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να υπάρξει μια στοχευμένη και επικεντρωμένη ολοκληρωμένη πολιτική εγγύησης, προστασίας και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, που σημαίνει απασχόληση, αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και ενίσχυση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπασπύρου, «είμαστε σε έκτακτες καταστάσεις» και αν οι λύσεις, στα προβλήματα, δεν υπαγορευθούν μέσα από μια πολιτική αντιμετώπισης με πυρήνα την κοινωνική συνοχή, θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση αρνητικών εξελίξεων και πτώσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

    «Αν δεν υπάρξει πολιτικό πρόγραμμα αντιμετώπισής τους, οι καταστάσεις αυτές θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά, γι αυτό και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συνεννόηση προϋποθέτει μια συγκεκριμένη πολιτική κοινωνικής συνοχής. Εάν αυτό δεν υπάρξει, είναι προφανές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει το δρόμο και την ελπίδα στους αγώνες του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και προανήγγειλε για την Τετάρτη απεργιακή κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας οι διαμαρτυρίες αυτής της μορφής θα πυκνώσουν, «ώστε να διαμορφωθεί μια βάση που θα απαντά σε αυτό, που σήμερα γίνεται, δηλαδή στο να μεταφέρονται όλα τα βάρη στους μισθωτούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους και να μένουν στο απυρόβλητο οι υπαίτιοι αυτής της κρίσης».

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ακόμη, ότι θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στη συνάντηση, που ορίσθηκε για τις 3 Μαρτίου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

    Επίσης, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια δημόσια διοίκηση παραγωγική, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες», ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών σχέσεων του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε την ανάγκη «διατήρησης της εργατικής νομοθεσίας και ενίσχυσης των αντίστοιχων υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να μη διαμορφωθεί μια υπόγεια κατάσταση βαρβαρότητας».

    Ο κ. Παπασπύρου ανέφερε ακόμη, ότι συζητήθηκε το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων και η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, αλλά και η ανάγκη να υπάρξει σύστημα πιο σύγχρονο στο δημόσιο τομέα, από τη λειτουργία του ως τις αμοιβές.

    Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, ανέφερε ότι, μετά τη συνάντηση, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, καθώς ο «πρωθυπουργός ζήτησε αυτοσυγκράτηση από το συνδικαλιστικό κίνημα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο δημοσιο, διεκδικούμε το δικαίωμα στην περίθαλψη, το δικαίωμα στη χορήγηση του εφάπαξ και στο εισόδημα».

    Από την πλευρά του, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της οργάνωσης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, καταδίκασε τη λογική της αυτοσυγκράτησης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι λογικές που οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους», οι οποίοι επανέρχονται με την 24ωρη απεργία της Τετάρτης, όπου «οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν την απάντηση».

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, θα προωθηθεί, εντός του ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος, ενεργός συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, ώστε η εφαρμογή του και σε επίπεδο δομών και σε επίπεδο διαδικασιών να αποδώσει και στο θέμα της αύξησης της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και στον τομέα της μείωσης της γραφειοκρατίας και στον τομέα της ενίσχυσης της διαφάνειας.

    Ανέφερε επίσης, ότι συζητήθηκε το υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου και τόνισε την ανάγκη να μετέχουν οι αορίστου χρόνου στην ιεραρχία -προαναγγέλοντας ότι θα προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο- και ταυτόχρονα να μετέχουν στην ασφαλιστική κάλυψη, δηλαδή στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ανέφερε ότι για τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει φροντίσει και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει για να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο.

    «Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν την επόμενη Τρίτη σε συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», τόνισε ο υπουργός, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την κοινωνική συνοχή, είπε «αυτή είναι η κοινή θέση όλων μας και πάγια τοποθέτηση της κυβέρνησης».

    [02] Ελεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων

    Η διαφάνεια στην αγορά υγρών καυσίμων έχει τεθεί στο στόχαστρο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, στην έναρξη της 4ης Συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν έλεγχοι, από μικτά κλιμάκια ελεγκτών από τον κλάδο της ενέργειας και από τον κλαδο του εμπορίου, σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο υγρών καυσίμων, κατά τα πρότυπα των κοστολογικών ελεγχων που γίνονται από το Υπουργείο στις επιχειρήσεις.

    Επίσης, με στόχο τη διαφάνεια ο υπουργός ανέφερε ότι και τα διυλιστήρια θα υποχρεωθούν, στο πλαίσιο και των προτάσεων που έχουν γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να γνωστοποιούν τα αποθέματα ασφαλείας που τηρούν, ενώ προωθούνται και οι άλλες προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία -όπου αυτή απαιτείται. Το Υπουργείο, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης, θα δώσει έμφαση και στην διαφάνεια στις εκπτώσεις στην εμπορία, στην οποία δεν θα επιτρέπονται πρόσθετες ή υποστηρικτικές εκπτώσεις από τις αναγραφόμενες.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι επιχειρήσεις και αγορά πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους καταναλωτές και τόνισε ότι δεν θα διστάσει να καλέσει τους καταναλωτές σε μποϋκοταζ για οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία κρίνει ότι υπάρχει λόγος.

    Γνωστοποίησε ότι πλέον από το ΤΕΜΠΕΜ έχουν περάσει 10.500 δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, επανελαβε ότι σύντομα θα προκηρυχθούν τα προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι στόχος του είναι τα μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα της δουλειάς του Υπουργείου στους τομείς δράσης του και κατέληξε ότι φέτος είναι χρονιά κοινωνικής αλληλεγγύης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

    Επίσης ανέφερε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αλλάξει σύσταση και θα προωθηθεί και ο σχετικός νόμος για την αναβάθμισή της μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μέχρι το τέλος του ίδιου μηνα αναμένεται και η ψήφιση και νομοσχεδίου για τις εισπρακτικές εταιρείες, ενώ έως τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο το Παρατηρητήριο Τιμών.

    Δε στοχοποιούμε τις επιχειρήσεις αλλά δεν έχει ασυλία κανείς, είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος

    Στις προθέσεις μας είναι να στηρίξουμε το υγιές εμπόριο διότι δεν έχει τίποτα να μοιράσει με τους καταναλωτές, επεσήμανε ο υφυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι ''ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει αγορά χωρίς κανόνες''.

    Όπως υποστήριξε, το Υπουργείο τους τελευταίους 17 μήνες υλοποίησε μια σειρά πρωτοβουλιών μέσω των οποίων η αγορά απέκτησε μια εικόνα καλύτερη από αυτή που είχε στο παρελθόν. Αναφερόμενος στην κρίση υπογράμμισε την υποχρέωση των επιχειρήσεων να επιδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, ενώ αναφερόμενος σε περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες επέμειναν να περάσουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στην αγορά είπε: ''Οποιος νομίζει ότι πατάει τόσο γερά στα πόδια του ώστε να νομίζει ότι είναι πιο ισχυρός από το Υπουργείο να μας το πει και εμείς θα το πούμε στην κοινωνία''.

    Για τις παρεμβάσεις του Υπουργείου στο ζήτημα των τιμών ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν 20.000 μειώσεις τιμών και ανακλήσεις ανατιμήσεων καθώς και 4.500 ανατιμήσεις, ενώ αναμένονται άμεσα και νέες ανακοινώσεις.

    Τέλος σε ό,τι αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές δήλωσε ότι η εφαρμογή του νόμου θα αρχίσει στις 15 Μαΐου με σκοπό το καθεστώς τιμολόγησης των πολυεθνικών να ξεκαθαρίσει πλήρως.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή ξεκαθάρισε ότι ''το Υπουργείο δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση η κρίση να να λειτουργήσει σαν άλλοθι σε κάποιους, λίγους, συντελεστές της αγοράς, προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές ή να γίνουμε λιγότερο απαιτητικοί σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας''.

    Πρόσθεσε δε ότι ''φαινόμενα επιδίωξης υπερβολικού κέρδους σε μια δύσκολη περίοδο δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητα'' και διευκρίνισε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για το ποιες αυξήσεις δικαιολογούνται λόγω αύξησης στο κόστος παραγωγής ή λειτουργίας των επιχειρήσεων και ποιες οφείλονται σε αλλαγή εμπορικής πολιτικής της εταιρείας.

    Κατέληξε δε ότι ''δεν θα αναλωθούμε σε κυνήγι μαγισσών σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δράσης" και σημείωσε ότι περιμένει από τις επιχειρήσεις συγκράτηση τιμών, έξυπνες προσφορές και εργασιακή ειρήνη.

    Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Δ. Σκιαδάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει η εμπορική πολεοδομία και ζητησε τις προτασεις του συμβουλίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

    Οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων στις παρεμβάσεις τους σημείωσαν ότι οι τραπεζες παρά τις αποφάσεις του Υπουργείου εξακολουθούν να τηρούν καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαιά τους.

    [03] Στις ΗΠΑ η Ντόρα Μπακογιάννη

    Τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί η υπουργός των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, την πρώτη μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Αύριο θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, με την οποία αναμένεται να συζητήσουν, εκτός από τις διμερείς σχέσεις και θέματα του ΟΑΣΕ, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό.

    Σήμερα η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής του Κογκρέσου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα ασκεί το 2009 την προεδρία του ΟΑΣΕ.

    Θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο και τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα γίνει δεκτή, στο Λευκό Οίκο,από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα,στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς.

    Στο τέλος της εβδομάδας η υπουργός των Εξωτερκών θα μεταβεί για δυο ημέρες και στη Νέα Υόρκη.

    Ομιλία στο Brookings

    Ως χρονιά πρόκληση για όλους χαρακτήρισε το 2009 η υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία της στο στρατηγικό ίδρυμα Brookings της Ουάσιγκτον, όπου ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ασχολείται και παίζει ρόλο σε σωρεία εστιών κρίσης, μεταξύ αυτών στο Κόσοβο, τη Βοσνία, αλλά και στη διένεξη Ρωσίας-Γεωργίας.

    Η κα Μπακογιάννη, τόνισε ότι στο σημερινό πολυπολικό κόσμο είναι αναγκαία η κοινή προσέγγιση των μεγάλων προβλημάτων, τονίζοντας ότι η ήπια ισχύς της Ευρώπης μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ για την επίτευξη κοινών στόχων, και εκτίμησε ότι η ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Τάχθηκε υπέρ της στενότερης ευρωατλαντικής συνεργασίας και επικαλέσθηκε σχετική τοποθέτηση του αντιπροέδρου Μπάιντεν ο οποίος στην πρόσφατη διάσκεψη ασφάλειας στο Μόναχο τόνισε ότι όταν η Αμερική και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που προκύπτουν, προσβλέπουν πρωτίστως στη μεταξύ τους συνεργασία.

    Αναφερόμενη στα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κάλεσε τον Νίκολα Γκρούεφσκι να σταματήσει την εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος. Σημείωσε ότι ο κ. Γκρούεφσκι στέλνει ανησυχητικά μηνύματα καθώς δείχνει να επιλέγει την οδό του εθνικισμού ξυπνώντας «φαντάσματα των Βαλκανίων», και κάλεσε τα Σκόπια να συναντήσουν την Αθήνα στο μέσο της διαδρομής και να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών. Ανέφερε, δε, ότι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ, η διεθνής κοινότητα αναμένει από τους ιθύνοντες να αποφύγουν τη βία και τις παρατυπίες που παρατηρήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

    Η κα Μπακογιάννη ζήτησε από την Τουρκία να σέβεται τις αρχές της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας, και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα πως στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα πληροί τις προϋποθέσεις και, μεταξύ άλλων, θα σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες των πολιτών της, ενώ κατέστησε σαφές ότι η προοπτική ένταξης στην ΕΕ συνδέεται με την επίτευξη λειτουργικής λύσης στην Κύπρο.

    Συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ»

    «Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές και ενισχύονται από τη σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις σε αυτές μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ημερήσια εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», με αφορμή την επίσκεψή της στις ΗΠΑ.

    Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντησή της με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον και απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες αλλαγές θα ήθελε να δει στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, δήλωσε: «Κοιτάξτε, δε θεωρώ πως μας περιμένουν σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Παραδοσιακά οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικά καλές και ενισχύονται σαφώς από τη σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ. Θεωρώ ότι σβ αυτό το πλαίσιο, με τη νέα αμερικανική ηγεσία θα έχουμε μια γόνιμη και αποδοτική συνεργασία για την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών μας και γενικότερα τη συνεργασία μας στη διεθνή σκηνή».

    Στη συνέχεια, επεσήμανε: «Εξάλλου, τόσο ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος, όσο και οι συνεργάτες του, έχουν δείξει ότι έχουν πολύ καλή γνώση των ζητημάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Πιστεύω ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι μια ιδιαίτερα δραστήρια Υπουργός Εξωτερικών, η οποία με την ευρεία εμπειρία της θα φέρει νέο δυναμισμό στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, πάντα στο πλαίσιο των πάγιων στρατηγικών συμφερόντων της χώρας της. Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε μια γόνιμη συνεργασία με την ίδια και τους συνεργάτες της, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών μας».

    Σε ερώτηση για την «έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο» και κατά πόσο η Ελλάδα σκέφτεται να αλλάξει τη στάση της απέναντι στη γειτονική χώρα, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας υπογράμμισε: «Έχουμε μια μακροχρόνια στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το 2008, οι εξελίξεις δεν βοήθησαν να υπάρξουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, ούτε υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες αυτή περιορίστηκε. Υπήρχε και υπάρχει τις τελευταίες δεκαετίες και την αντιμετωπίζουμε με σταθερή πολιτική, νηφάλια και ψύχραιμα. Συγκροτημένα και αποτελεσματικά. Με ξεκάθαρες θέσεις και ισχυρά επιχειρήματα, προστατεύοντας στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν θεωρώ ότι η πολιτική μας, που βασίζεται σε μια συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική, πρέπει να αλλάξει απέναντι στην Τουρκία. Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε και κάθε φορά να εφιστούμε την προσοχή των φίλων και συμμάχων μας στην προκλητική της συμπεριφορά».

    Αναφερόμενη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Η Ελλάδα παραμένει σταθερά και εποικοδομητικά στη διαπραγματευτική διαδικασία με την ΠΓΔΜ, παρά την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η γειτονική μας χώρα. Οι θέσεις μας ήταν και παραμένουν ξεκάθαρες. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι και συμμαχικές θέσεις τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι λυπάμαι ειλικρινά για το αποτέλεσμα που έχει η στάση του γειτονικού μας κράτους. Οι κυβερνώντες της ΠΓΔΜ από μόνοι τους θέτουν εμπόδια στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών προσδοκιών του λαού τους, γνωρίζοντας ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ατλαντική συμμαχία και για την απρόσκοπτη πορεία της προς την Ευρώπη. Εμείς ελπίζουμε η γειτονική χώρα να εγκαταλείψει παρωχημένες τακτικές που θυμίζουν ένα κακό βαλκανικό παρελθόν».

    Όσο αφορά την οικονομική κατάσταση σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση εδώ και ενάμιση χρόνο. Μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η κυβέρνησή μας στην κυριολεξία εξαντλεί τα περιθώρια που υπάρχουν, ώστε να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που παρέχει το κράτος. Θεωρώ ότι ενόψει της σοβαρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικές σκοπιμότητες και λαϊκιστικές συμπεριφορές. Οφείλουμε όλοι, με τη δράση μας και τη στάση μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, να βγάλει τη χώρα από την κρίση με συγκροτημένο σχέδιο και στρατηγική. Εμείς, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, δεσμευτήκαμε να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη ιδιαίτερα σε εκείνους τους πολίτες που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις συνέπειες της κρίσης. Δεν μπορούμε όμως να υπερβούμε τις αντοχές της Οικονομίας. Γιατί έτσι θέτουμε σε κίνδυνο όλα όσα μέχρι σήμερα πετύχαμε. Πρέπει να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στις παροχές που μπορούμε να δώσουμε και στη διασφάλιση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας για τα χρόνια που έρχονται. Αυτή είναι η υπεύθυνη, ουσιαστικά φιλολαϊκή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Και σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε».

    Σε ερώτηση για τις «εσωκομματικές διαφωνίες» εντός της ΝΔ, είπε: «Κοιτάξτε, οι απόψεις των βουλευτών της ΝΔ ακούγονται και πρέπει να συνεχίσουν να ακούγονται. Όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους και να συμβάλουν με τον τρόπο τους στον εποικοδομητικό διάλογο. Δεν θεωρώ, λοιπόν, ότι οι απόψεις των βουλευτών μας συνιστούν απειλή για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Άλλωστε, πιστεύω ότι η πλειοψηφία των 151 εδρών είναι ισχυρότερη μιας περισσότερο διευρυμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Και αυτό γιατί έχουμε όλοι επίγνωση ότι στο τέλος, θα κριθούμε από το έργο μας, από την αποτελεσματικότητα στην πολιτική μας, από τις λύσεις που θα δώσουμε στα προβλήματα των πολιτών. Και το βάρος αυτής της ευθύνης είναι ήδη πολύ μεγάλο, κυρίως λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης».

    Για την ψήφο των ομογενών τόνισε: «Ο Πρωθυπουργός, εγώ ως υπουργός Εξωτερικών και η κυβέρνηση της ΝΔ αναλάβαμε τη ρητή δέσμευση να εξασφαλίσουμε για τους Έλληνες της Διασποράς τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τους τόπους διαμονής τους. Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα εκπληρώσουμε ένα σημαντικό χρέος της ελληνικής Πολιτείας απέναντί τους, καθώς η δυνατότητα αυτή αποτελεί επιθυμία και αίτημα όλων των αποδήμων, σε όποια γωνιά της Γης και αν ζουν. Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση συστηματικά βρίσκεται αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια έχουμε κάνει μέχρι τώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Στη βάση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων παραμερίζουν την ουσία: ότι οι Έλληνες απόδημοι αποτελούν ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και για το λόγο αυτό πρέπει να ακούγονται πίσω στην πατρίδα τους».

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη μέσω της ομογενειακής εφημερίδας εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αθήνα, σημειώνοντας: «Εκτιμώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα καινούργιο φαινόμενο, ένα νέο μοντέλο δράσης, το οποίο προβάλλει μια επιχειρηματολογία η οποία είναι ακραία φασιστική. Η μόνη απάντηση που μπορεί να υπάρξει είναι μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία, όπως έγινε και στο παρελθόν, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων. Μια συμμαχία η οποία θα απομονώσει όλους αυτούς που θεωρούν ότι οι βόμβες, οι πυροβολισμοί, τα γκαζάκια αποτελούν πολιτική δράση και δήθεν επαναστατική έκφραση. Είναι εγκληματική δράση του κοινού Ποινικού Δικαίου και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Χωρίς ανοχές και χωρίς παλινωδίες. Κανείς στην Ελλάδα δεν έχει το άλλοθι της αγνοίας. Σας θυμίζω ότι τα 20 χρόνια δράσης της '17 Νοέμβρη' τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Δεν πρέπει με τίποτα να επιτρέψουμε να γιγαντωθεί ξανά ένα τέτοιο φαινόμενο στη χώρα μας».

    [04] Θεσσαλονίκη: Σε "τάξη" η Αριστοτέλους

    Σε «τάξη» μπαίνει τους επόμενους 18 μήνες η πλατεία Αριστοτέλους, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, χάρη στις εργασίες ανάπλασης που πρόκειται να υλοποιήσει ο κεντρικός δήμος.

    «Η ταλαιπωρία με τα τραπεζοκαθίσματα και τα νάιλον στην πλατεία Αριστοτέλους θα τελειώσει με το πρόγραμμα ανάπλασης. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα έχουν περιορισμένο χώρο, ενώ οι ομπρέλες θα είναι ομοιόμορφες χωρίς διαφημίσεις», δήλωσε ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

    Η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας είναι έτοιμη και οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ. Βασική φιλοσοφία της μελέτης, που έχει εγκριθεί, είναι ότι η πλατεία Αριστοτέλους θα πρέπει να διατηρηθεί ως ανοιχτός, ελεύθερος, χώρος, ενώ οι παρεμβάσεις σε γενικές γραμμές θα αφορούν τη τοποθέτηση νέου δαπέδου, αναβάθμιση ζωνών πρασίνου και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου ώστε να καταργηθεί η στάθμευση των οχημάτων.

    [05] ΕΕ-Ενιαίες ρυθμίσεις για ΦΠΑ

    Ενιαίες ρυθμίσεις τιμολόγησης σε όλα τα κράτη μέλη για την έκδοση τιμολογίων με ΦΠΑ καθιερώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη νέα Οδηγία που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο Υπουργών και με την οποία τροποποιείται η Οδηγία 2006/112, σχετικά με το κοινό σύστημα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

    Η νέα, υπό έκδοση Οδηγία, η οποία προτείνεται από την Επιτροπή να εφαρμοστεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, με την καθιέρωση εναρμονισμένων κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει στις επιχειρήσεις την ασφάλεια, ότι ένα τιμολόγιο, το οποίο είναι σύμμορφο με τους κανόνες, που ισχύουν σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, θα είναι σύμμορφο σε όλα τά κράτη μέλη, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα, όπου οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να συμμορφώνονται ακόμη και μ ε 27 διαφορετικούς κανόνες τιμολόγησης.

    Βασικός σκοπός της πρότασης Οδηγίας σχετικά με την τιμολόγηση είναι η δημιουργία ενός συνόλου σύγχρονων και εναρμονισμένων κανόνων, που απλουστεύουν τις απαιτήσεις τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στις φορολογικές αρχές τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη διασφάλιση της καταβολής των φόρων.

    Συγκεκριμένα, η πρόταση Οδηγία αποσκοπεί στην εναρμόνιση των κανόνων τιμολόγησης στους τομείς, όπου υπάρχει σήμερα διαφορετική μεταχείριση, δηλαδή τις απαλλασσόμενες παραδόσεις η παροχές, τις προθεσμίες για την έκδοση τιμολογίων, τα περιοδικά τιμολόγια, την προτιμολόγηση και την υπεργολαβική ανάθεση σε τρίτους.

    Μεταξυ άλλων η πρόταση Οδηγίας:

    1)Ορίζει την έκδοση τιμολογίου το αργότερο τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα που ακολουθεί τη γενεσιουργό αιτία

    2) Ενισχύει την ηλεκτρονική τιμολόγηση, θέτοντας τέλος στα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα με τους διαφορετικούς κανόνες ηλεκτρονικής τιμολόγησης στα κράτη μέλη. Η νέα Οδηγία προωθεί την ίση μεταχείριση ενός διαβιβαζόμενου τιμολόγιου, είτε αυτό είναι χάρτινο, είτε είναι ηλεκτρονικό

    3) Ορίζει μια κοινή χρονική περίοδο έξι χρόνων (6) στην ΕΕ για την αποθήκευση των τιμολογίων.και

    4) προβλέπει ρυθμίσεις, που βοηθούν τις φορολογικές αρχές να αντιμετωπίσουν την απάτη ΦΠΑ.

    [06] Ασκήθηκαν διώξεις

    Συνεδρίασε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά και τη νέα απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι μετά τις παραιτήσεις που έλαβε, ζήτησε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του διευθυντή σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου κ. Κουτσούκη, τον οποίο έθεσε ταυτόχρονα σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του.

    Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως "αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς συμμετοχή εκ των έσω".

    Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο της Αρχής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες,το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υποδίκων και των εργαζομένων στη συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών.

    Ανέφερε,ακόμη,ότι τις πρωινές ώρες, μετά από εντολή του εισαγγελέα Εφετών συνελήφθησαν ένας εξωτερικός φρουρός,δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού και ο πιλότος του ελικοπτέρου και όλοι τους παραπέμπονται.

    Επί πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα εξής μέτρα:

    1.- Ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση ανωνυμίας του κατόχου καρτοκινητών τηλεφώνων.

    2.- Τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές.

    3.- Αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης για το προσωπικό των κλάδων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης.

    4.- Δημιουργία συνεχούς κύκλου εκπαίδευσης και ασκήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών.

    5.- Νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη διευθυντών φυλακών με ειδικά προσόντα εκτός του υπάρχοντος πλαισίου.

    6.- Ταχεία αποπεράτωση των τριών νέων φυλακών.

    7.- Πρόσληψη συμβούλου ασφαλείας με διεθνή διαγωνισμό.

    8.- Στελέχωση του σώματος επιθεωρητών καταστημάτων κράτησης.

    9.- Νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση του πόθεν έσχες των σωφρονιστικών υπαλλήλων και

    10.- Αυστηροποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

    Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου

    "Η επιτυχία στην έκβαση του εγχειρήματος ήταν δυνατή λόγω του ότι είναι διαβρωμένα μεγάλα τμήματα του συστήματος και απεδείχθη ότι πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα και αυτό θα κάνουμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, αναφερόμενος στην απόδραση Παλαιοκώστα - Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Σε ό,τι αφορά το μέτρο που έχει σχέση με τα καρτοκινητά τηλέφωνα, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να υπάρχει.

    Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.

    Πρόσθεσε πως βεβαίως το μέτρο θα μελετηθεί και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο που χρειάζεται για να εφαρμοστεί.

    "Με εκπλήσσει το γεγονός ότι κάποιοι - δεν θέλω να τους κατονομάσω - με τη συμπεριφορά τους βάζουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα πάνω από το καλό του τόπου και πάνω από την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας", είπε και πρόσθεσε ότι κανένα δικαίωμα των πολιτών δεν πλήττεται από τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία στις χώρες που και η Δημοκρατία ισχύει και τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι νομοταγείς πολίτες δεν έχουν τίποτα φοβηθούν αλλά μόνο εκείνοι που σκέφτονται ή έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.

    Ο κ.Αντώναρος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι επί διακυβέρνησης από αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία συρρίκνωση των ελευθεριών, επισημαίνοντας ότι με τη δημιουργία εντυπώσεων δεν γίνεται πολιτική.

    Σε άλλο ερώτημα για την απόδοση ή μη του συγκεκριμένου μέτρου, είπε ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προσπαθεί να μειώσει τις δυνατότητες που έχουν όσοι θέλουν να παρανομήσουν και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα εξαφανιστούν οι παράνομες πράξεις.

    Σε άλλο σημείο τόνισε πως διαπιστώθηκε ότι είναι τόσο διαβρωμένο το σύστημα ώστε χρειάζονται επιπλέον μέτρα, ενώ για τις ευθύνες του ειδικού γραμματέα, είπε ότι τα μέτρα εφαρμόζονται από το σύνολο του αρμόδιου φορέα και όχι από ένα άτομο.

    "Αυτή είναι η κρίση που έκανε ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας", είπε για την παραίτηση του συγκεκριμένου προσώπου, ενώ ανέφερε πως δεν σχολιάζει δηλώσεις βουλευτών, όταν ρωτήθηκε για τα όσα λένε βουλευτές της ΝΔ περί παραίτησης και του υπουργού.

    Επίσης δήλωσε, μετά από σχετικό ερώτημα, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για την ποιότητα διαβίωσης όσων είναι έγκλειστοι στα σωφρονιστικά καταστήματα και αυτό που ενδιαφέρει είναι να μη γίνεται κατάχρηση αυτών των δικαιωμάτων.

    Ερωτηθείς αν θα πρέπει να πει συγνώμη στον κ.Μ.Χρυσοχοΐδη η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι μένει στη συνολική δήλωση που έχει κάνει και σημείωσε ότι δεν αναφέρθηκε σε κάποιον συγκεκριμένα, αλλά "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται".

    Για την τουριστική κίνηση και κατά πόσο θα επηρεαστεί, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι ξένοι επισκέπτες αποφασίζουν με διαφορετικά κριτήρια.

    "Δεν έχω καμία τέτοια ένδειξη", δήλωσε σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται η τρομοκρατία με απαγωγές.

    Ποινική δίωξη

    Ποινική δίωξη για συμμετοχή σε απόδραση κρατουμένου από σωφρονιστικό κατάστημα από πρόθεση άσκησε πριν λίγο ο εισαγγελέας Πειραιά εναντίον του πιλότου του ελικοπτέρου, τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων εκ των οποίων ο ένας είναι ο αρχιφύλακας της Γ' πτέρυγας και ενός εξωτερικού φρουρού.

    Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, ο εισαγγελέας παρέπεμψε τους πέντε κατηγορούμενους να δικασθούν στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο.

    Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια τέθηκαν χθες το βράδυ σε διαθεσιμότητα δύο αρχιφύλακες, ένας υπαρχιφύλακας και τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού όπως τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα και δύο εξωτερικοί φρουροί.

    Στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται από χθες το πρωί δύο εισαγγελείς, οι οποίοι με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Πειραιά διερευνούν όλες τις πτυχές της νέας απόδρασης με ελικόπτερο του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού υπηκόου Αλκέτ Ριτζάι.

    Οι δύο εισαγγελείς έχουν ήδη ξεκινήσει να λαμβάνουν καταθέσεις τόσο από δέκα τουλάχιστον σωφρονιστικούς υπαλλήλους όσο και από ισάριθμους κρατούμενους, οι οποίοι είδαν το ελικόπτερο την ώρα που προσέγγιζε πάνω από το προαύλιο του απομονωτηρίου, καθώς και την επακόλουθη θεαματική απόδραση.

    Επίσης, οι δύο εισαγγελείς επισκέφθηκαν τη διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλών θέλοντας να μάθουν όλα τα μέτρα φύλαξης των δύο κακοποιών.

    Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά ο πιλότος του ελικοπτέρου, δύο εσωτερικοί φρουροί και ένας εξωτερικός φρουρός, οι οποίοι ενώ αντελήφθησαν το ελικόπτερο δεν πυροβόλησαν.

    Τέλος, παρά την "απουσία" των δύο κακοποιών συνεχίστηκε χθες στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη 13 ατόμων που κατηγορούνται για την πρώτη εναέρια απόδραση του Β. Παλαιοκώστα τον Ιούνιο του 2006. Καταθέτοντας, ο κακοποιός Βασίλης Στεφανάκος, ο οποίος ενώ καταζητείτο είχε εκδώσει αστυνομική ταυτότητα στο ΑΤ Πετρούπολης υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση ούτε με την πρώτη αλλά και ούτε με τη δεύτερη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού συγκρατούμενού του, ενώ επέρριψε ευθύνες για την εμπλοκή του σε αυτή την υπόθεση στους αστυνομικούς. Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 February 2009 - 13:30:35 UTC