Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη-Κλίντον
  • [02] Συνεχίζεται η δίκη για την απόδραση
  • [03] Οι στόχοι του Ομπάμα
  • [04] Ελεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων
  • [05] Απεργία της ΑΔΕΔΥ
  • [06] "Το λόγο έχει η λαϊκή πάλη"
  • [07] "Μέτρα κατά της ακρίβειας"
  • [08] "Η αγορά στενάζει"
  • [09] "Oπλο στα χέρια των αγροτών"
  • [10] Με το βλέμμα στην πρόκριση

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη-Κλίντον

    Τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί η Υπουργός των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη,την πρώτη μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Σήμερα θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, με την οποία αναμένεται να συζητήσουν, εκτός από τις διμερείς σχέσεις και θέματα του ΟΑΣΕ, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό.

    Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις με τη Ρωσία κυριάρχησαν στις συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τις επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής. Εξετάσθηκαν επίσης οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού και ο ρόλος της Τουρκίας στη διαδικασία που εξελίσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ.

    Στη συνάντηση της Ελληνίδας υπ. Εξωτερικών με την επιτροπή του Κογκρέσου που ασχολείται με τον ΟΑΣΕ, εξετάσθηκε ιδιαίτερα ο ρόλος της ελληνικής προεδρίας του διεθνούς οργανισμού και η ανανέωση της εντολής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία.

    Από την πλευρά της η κα Μπακογιάννη έθεσε στους συνομιλητές της την ανάγκη κατάργησης το συντομότερο δυνατό της θεώρησης των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver.

    [02] Συνεχίζεται η δίκη για την απόδραση

    Διεκόπη για σήμερα το πρωί η δίκη των πέντε (τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων και του πιλότου του ελικοπτέρου) που δικάζονται με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόδραση από πρόθεση, των Β. Παλαιοκώστα και Α. Ριτζάι, ενώ την ίδια στιγμή παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως δήλωσαν, από την υπεράσπισή τους, οι δικηγόροι Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Καρατζογιάννης.

    Οι δύο δικηγόροι δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τους κατηγορούμενους, όταν η έδρα του δικαστηρίου απέρριψε αίτημά τους για τη μη περαιτέρω κράτηση των κατηγορουμένων.

    Στη δίκη υπολείπονται να καταθέσουν δεκαπέντε μάρτυρες, κυρίως σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι πέντε κατηγορούμενοι.

    [03] Οι στόχοι του Ομπάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αρχίσει να εξετάζει εξονυχιστικά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και εντόπισε έξοδα 2 τρις δολαρίων τα οποία μπορούν να περικοπούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναφέρει σε αποσπάσματα της ομιλίας του που θα εκφωνήσει σήμερα στο Κογκρέσο.

    Ο Ομπάμα που έχει υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα στο μισό μέχρι το τέλος της πρώτης του θητείας, δήλωσε ακόμα ότι πρόκειται να εξαφανίσει τις σπατάλες, τις απάτες και τις καταχρήσεις στα προγράμματα της υγειονομικής περίθαλψης.

    " Ο προϋπολογισμός μου δεν προσπαθεί να λύσει κάθε πρόβλημα και να αντιμετωπίσει κάθε εκκρεμή υπόθεση", αναφέρει στις προπαρασκευαστικές του σημειώσεις και συνεχίζει " αντικατοπτρίζει τη σκληρή πραγματικότητα που κληρονομήσαμε - ένα έλλειμμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια οικονομική κρίση και μια δαπανηρή ύφεση".

    Σχετικά με τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες ο πρόεδρος Ομπάμα υπόσχεται να εξαλείψει τα συμβόλαια άνευ διαγωνισμού που έχουν προκαλέσει την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράκ και να αναμορφώσει τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

    Τέλος ο νέος αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στο Κογκρέσο θα επαναλάβει τη δέσμευση του για την προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν αναμένεται να κάνει νέες προτάσεις, αλλά θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση του για την αντιμετώπιση ζητημάτων που θεωρεί πως είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της χώρας.

    [04] Ελεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων

    Η διαφάνεια στην αγορά υγρών καυσίμων έχει τεθεί στο στόχαστρο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, στην έναρξη της 4ης Συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν έλεγχοι, από μικτά κλιμάκια ελεγκτών από τον κλάδο της ενέργειας και από τον κλαδο του εμπορίου, σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο υγρών καυσίμων, κατά τα πρότυπα των κοστολογικών ελεγχων που γίνονται από το Υπουργείο στις επιχειρήσεις.

    Επίσης, με στόχο τη διαφάνεια ο υπουργός ανέφερε ότι και τα διυλιστήρια θα υποχρεωθούν, στο πλαίσιο και των προτάσεων που έχουν γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να γνωστοποιούν τα αποθέματα ασφαλείας που τηρούν, ενώ προωθούνται και οι άλλες προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία -όπου αυτή απαιτείται. Το Υπουργείο, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης, θα δώσει έμφαση και στην διαφάνεια στις εκπτώσεις στην εμπορία, στην οποία δεν θα επιτρέπονται πρόσθετες ή υποστηρικτικές εκπτώσεις από τις αναγραφόμενες.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι επιχειρήσεις και αγορά πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους καταναλωτές και τόνισε ότι δεν θα διστάσει να καλέσει τους καταναλωτές σε μποϋκοταζ για οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία κρίνει ότι υπάρχει λόγος.

    Γνωστοποίησε ότι πλέον από το ΤΕΜΠΕΜ έχουν περάσει 10.500 δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, επανελαβε ότι σύντομα θα προκηρυχθούν τα προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι στόχος του είναι τα μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα της δουλειάς του Υπουργείου στους τομείς δράσης του και κατέληξε ότι φέτος είναι χρονιά κοινωνικής αλληλεγγύης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

    Επίσης ανέφερε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αλλάξει σύσταση και θα προωθηθεί και ο σχετικός νόμος για την αναβάθμισή της μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μέχρι το τέλος του ίδιου μηνα αναμένεται και η ψήφιση και νομοσχεδίου για τις εισπρακτικές εταιρείες, ενώ έως τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο το Παρατηρητήριο Τιμών.

    Δε στοχοποιούμε τις επιχειρήσεις αλλά δεν έχει ασυλία κανείς, είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος

    Στις προθέσεις μας είναι να στηρίξουμε το υγιές εμπόριο διότι δεν έχει τίποτα να μοιράσει με τους καταναλωτές, επεσήμανε ο υφυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι ''ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει αγορά χωρίς κανόνες''.

    Όπως υποστήριξε, το Υπουργείο τους τελευταίους 17 μήνες υλοποίησε μια σειρά πρωτοβουλιών μέσω των οποίων η αγορά απέκτησε μια εικόνα καλύτερη από αυτή που είχε στο παρελθόν. Αναφερόμενος στην κρίση υπογράμμισε την υποχρέωση των επιχειρήσεων να επιδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, ενώ αναφερόμενος σε περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες επέμειναν να περάσουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στην αγορά είπε: ''Οποιος νομίζει ότι πατάει τόσο γερά στα πόδια του ώστε να νομίζει ότι είναι πιο ισχυρός από το Υπουργείο να μας το πει και εμείς θα το πούμε στην κοινωνία''.

    Για τις παρεμβάσεις του Υπουργείου στο ζήτημα των τιμών ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν 20.000 μειώσεις τιμών και ανακλήσεις ανατιμήσεων καθώς και 4.500 ανατιμήσεις, ενώ αναμένονται άμεσα και νέες ανακοινώσεις.

    Τέλος σε ό,τι αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές δήλωσε ότι η εφαρμογή του νόμου θα αρχίσει στις 15 Μαΐου με σκοπό το καθεστώς τιμολόγησης των πολυεθνικών να ξεκαθαρίσει πλήρως.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή ξεκαθάρισε ότι ''το Υπουργείο δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση η κρίση να να λειτουργήσει σαν άλλοθι σε κάποιους, λίγους, συντελεστές της αγοράς, προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές ή να γίνουμε λιγότερο απαιτητικοί σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας''.

    Πρόσθεσε δε ότι ''φαινόμενα επιδίωξης υπερβολικού κέρδους σε μια δύσκολη περίοδο δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητα'' και διευκρίνισε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για το ποιες αυξήσεις δικαιολογούνται λόγω αύξησης στο κόστος παραγωγής ή λειτουργίας των επιχειρήσεων και ποιες οφείλονται σε αλλαγή εμπορικής πολιτικής της εταιρείας.

    Κατέληξε δε ότι ''δεν θα αναλωθούμε σε κυνήγι μαγισσών σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δράσης" και σημείωσε ότι περιμένει από τις επιχειρήσεις συγκράτηση τιμών, έξυπνες προσφορές και εργασιακή ειρήνη.

    Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Δ. Σκιαδάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει η εμπορική πολεοδομία και ζητησε τις προτασεις του συμβουλίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

    Οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων στις παρεμβάσεις τους σημείωσαν ότι οι τραπεζες παρά τις αποφάσεις του Υπουργείου εξακολουθούν να τηρούν καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαιά τους.

    [05] Απεργία της ΑΔΕΔΥ

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, με κύρια αιτήματα την επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται στο Ταμείο Πρόνοιας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Θα υπολειτουργήσουν σχολεία, εφορίες δημόσια ταμεία, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

    Προβλήματα στις μετακινήσεις τους θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν επιλέξει να ταξιδέψουν με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, καθώς δεκάδες πτήσεις ματαιώνονται, ενώ σε άλλες αλλάζει η ώρα αναχώρησης, εξαιτίας της τρίωρης στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει η ΟΣΥΠΑ και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Η εταιρία αναγκάστηκε να ματαιώσει 72 σκέλη πτήσεων, ενώ σε 4, που αφορούν το δίκτυο του εξωτερικού, αλλάζει η ώρα αναχώρησης. Οι τέσσερις αυτές πτήσεις είναι από Αθήνα για Νέα Υόρκη, Μιλάνο, Παρίσι και Βιέννη.

    Οι πτήσεις που ματαιώνονται είναι από και προς την Αθήνα για Λάρνακα, Κωνσταντινούπολη, Ρόδο, δύο πτήσεις Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο, δύο πτήσεις Ιωαννίνων, Χανιά, Λέρο, Σκιάθο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, τρις πτήσεις Σάμου, δύο πτήσεις Χίου, Μυτιλήνη, Νάξος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κεφαλονιά, δύο πτήσεις Σαντορίνης, Πάρος, δύο πτήσεις Μήλου, Μύκονος, καθώς και οι πτήσεις Ρόδος - Κάρπαθος - Ρόδος, Αθήνα - Πρέβεζα - Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Χανιά - Θεσσαλονίκη και Πρέβεζα - Σητεία - Πρέβεζα.

    Για πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές στα τηλέφωνα 210 9666666 και 801 11 44444.

    Η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη λύπη της για την ταλαιπωρία του επιβατικού της κοινού για την οποία όμως δεν ευθύνεται η Εταιρεία.

    [06] "Το λόγο έχει η λαϊκή πάλη"

    Με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Σωματείων «Βοήθεια στο Σπίτι» θα συναντηθεί το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    "Η πολιτική της κυβέρνησης υπέρ της κερδοφορίας των μονοπωλίων δεν μπορεί να συγκαλυφθεί. Η κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν να πάρουν μέτρα υπέρ των εργαζόμενων. Το λόγο έχει η λαϊκή πάλη. Αυτή καλείται να αντιπαλέψει πολύ πιο αποφασιστικά για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια, στην κατεύθυνση ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την ακρίβεια.

    Σε άλλη ανακοίνωση κάνει λόγο για "αποπροσανατολισμό του λαού από την εκλογολογία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Ενώ και οι δύο αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως το σύνηθες υποζύγιο, κάθε πλευρά εμφανίζει τον εαυτό της ως καλύτερο για την αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να υφαρπάξει ψήφους!»αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Σε άλλη ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλεται «η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που καταργεί την ανωνυμία των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων» καθώς «δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στις φυλακές» αλλά «εντάσσεται στην υλοποίηση των κατευθύνσεων - αποφάσεων της ΕΕ σχετικά με την παρακολούθηση και αποθήκευση των τηλεφωνικών συνομιλιών και της επικοινωνίας στο internet» και «στρέφεται κατά των στοιχειωδών λαϊκών δικαιωμάτων και του εργατικού λαϊκού κινήματος»

    [07] "Μέτρα κατά της ακρίβειας"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, θα συναντηθεί, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Σύλλογο Συντηρητών Αρχαιοτήτων.

    Την στήριξή του στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, σήμερα, «ενάντια στις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των δημοσίων δαπανών με το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων και με τις ακόμα πιο γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και συλλογικών κοινωνικών αγαθών» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Όταν η κυβέρνηση, εν μέσω της κρίσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, επιμένει σε ακόμα πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όχι μόνο περιορισμού των εργατικών εισοδημάτων αλλά και υπονόμευσης του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων για αξιοπρεπή περίθαλψη και εφάπαξ, τότε το μόνο που απομένει στους εργαζόμενους και στους δημόσιους υπαλλήλους είναι να κατέβουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν αγωνιστικά να μην πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης που οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο δημιούργησαν» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

    ΣΥΝ για την ακρίβεια

    "Με κραυγές και λεονταρισμούς δεν ξορκίζεται η ακρίβεια", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ και κατηγορεί τον κ.Χατζηδάκη ότι "αδυνατεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και των καρτέλ που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά".

    "Όσο η κυβέρνηση κινείται στη λογική της υποταγής στις δυνάμεις της αγοράς η ακρίβεια θα φουντώνει και η πλειοψηφία των πολιτών θα πιέζεται ακόμη περισσότερο", υπογραμμίζει ο ΣΥΝ.

    [08] "Η αγορά στενάζει"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την "κυβερνητική αδυναμία αποτροπής της δεύτερης απόδρασης των ίδιων κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού" κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ερωτά γιατί, μετά την πρώτη απόδραση προ τριετίας, "των ίδιων κρατουμένων, με τον ίδιο, θεαματικό τρόπο από την ίδια φυλακή δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα ώστε, τουλάχιστον, να αποτραπεί η δεύτερη" καθώς και τι σκοπεύει να πράξει "τόσο σε σχέση με το συγκεκριμένο επεισόδιο όσο και σε σχέση με τη γενικότερη ανάγκη αποτελεσματικότερης φρούρησης των ελληνικών φυλακών;"

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, δήλωσε:

    «Οι έμποροι βρίσκονται πια στα όριά τους. Η αγορά στενάζει, η ακρίβεια χτυπά την οικονομία και η κυβέρνηση αντί να χτυπήσει τα καρτέλ, που γιγαντώνουν την αισχροκέρδεια, κάνει συναντήσεις.

    Συναντήσεις "δημοσίων σχέσεων", απλά για τα "μάτια των καμερών" και τη δημιουργία εντυπώσεων, ότι κάτι κάνει! Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν κάνει τίποτα».

    Ανεφερόμενος στα μέτρα για τις φυλακές ο κ.Βελόπουλος δήλωσε:"Όταν ο υπουργός Εσωτερικών μιλά για μαύρη τρύπα στο σωφρονιστικό σύστημα, όταν κορυφαία στελέχη και υπουργοί μιλούν για διεφθαρμένους υπαλλήλους, το ερώτημα "τις πταίει;" είναι αμείλικτο.

    Η άρνηση ανάληψης ευθυνών, η ένδεια των τομών για την πάταξη της διαφθοράς και οι δήθεν, νέες προτάσεις Δένδια, αποδεικνύουν ότι ενώ άλλοι δραπετεύουν με ελικόπτερα πετώντας, άλλοι βουλιάζουν στην ανικανότητα, μη δρώντας».

    [09] "Oπλο στα χέρια των αγροτών"

    «Σε καμία περίπτωση μια κυβέρνηση η οποία θα περιλαμβάνει άτομα, πρόσωπα και κυρίως λογικές που κυβέρνησαν τη χώρα μόλις πριν από πέντε χρόνια μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση» εκτιμά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ.

    Ο κ.Παπαδόπουλος τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί αξιόπιστα την κρίση, ενώ εκτιμά ότι εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε, η χώρα μας βιώνει «επιδερμικά» προς το παρόν την κρίση.

    Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα και τις προοπτικές του μετά το 2013 όταν και θα σταματήσει το καθεστώς των επιδοτήσεων, ο κ.Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του διαλόγου που θα ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση μήνα, θα αποτελέσει ένα όπλο στα χέρια των αγροτών.

    Για τους αγρότες ο κ.Παπαδόπουλος δηλώνει ότι τους εμπιστεύεται απόλυτα, και πιστεύει ότι έχουν την δυνατότητα με την συνδρομή όμως της πολιτείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να καλλιεργήσουν προϊόντα που πρέπει, όσο πρέπει και όταν πρέπει.

    «Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος και η υποχρέωσή μας. Και αυτό κάνουμε δια μέσω του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και τον διάλογο που έχουμε ξεκινήσει» τονίζει.

    Η συνέντευξη του υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου στον Κώστα Μελισσόπουλο:

    ΕΡ: Κύριε υπουργέ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Μετά τις συναντήσεις σας και τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φάνηκε πως βρέθηκε μια κάποια λύση. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον, ώστε να μην ξαναβρείτε μπροστά σας οξυμένο το αγροτικό πρόβλημα;

    ΑΠ: Κατβ αρχήν θα ήθελα να πω ότι τα προβλήματα που υπάρχουν είναι αρκετά και σημαντικά. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα λύσουμε τα προβλήματα. Είπαμε ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της κυβέρνησης, είναι να μειωθούν τα προβλήματα. Και αυτή την έννοια είχε το πακέτο μέτρων που δόθηκε, και επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι υπήρξε μια άμεση αντίδραση από πλευράς του υπουργείου, από την πρώτη κιόλας μέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων, εμείς συναντήσαμε τους φορείς των αγροτών, και τα μπλόκα ξεχωριστά, και αρχίσαμε διάλογο μαζί τους. Και πάρα πολύ γρήγορα μέσα σε δέκα μέρες ανακοινώσαμε το πακέτο μέτρων, όπου με την πίεση του υπουργείου, αλλά κυρίως με την πρόθεση που υπήρχε από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και τη συνεννόηση που έγινε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Χατζηγάκη και τον υπουργό Οικονομίας κ.Παπαθανασίου βρέθηκαν κάποιες λύσεις. Οι λύσεις αυτές είναι λύσεις που ενισχύουν και δίνουν τη δυνατότητα μικτών ή μεγάλων αποζημιώσεων ανάλογα με τη ζημιά που υπάρχει, στους αγρότες. Θεωρώ ότι ήταν σημαντικές δόθηκαν σε μια χρονική περίοδο όπου η περσινή χρονιά δεν ήταν από τις καλύτερες για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, και πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο δόθηκε δηλαδή, μετά από συνεννόηση και διάλογο μαζί τους, έφερε θετικά αποτελέσματα. Αυτό αφορά την περσινή χρονιά. Το τι θα αντιμετωπιστεί αργότερα είναι άλλο θέμα. Δεν το ξέρει κανείς ακόμα. Δεν ξέρει ούτε μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς που διανύουμε.

    ΕΡ: Υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση για το εάν η χώρα μας έχει στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μετά το 2013 όταν θα σταματήσει το καθεστώς των επιδοτήσεων. Εσείς ετοιμάζεστε προς την κατεύθυνση αυτή;

    ΑΠ: Η σημερινή κυβέρνηση έχει συνέχεια. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και κυρίως με την τελευταία του Αλέξανδρου Κοντού είχε στρατηγική, είχε όραμα, εμείς συνεχίζουμε την στρατηγική αυτή, απλώς την επικαιροποιούμε, της συντομεύουμε και δίνουμε την δυνατότητα να την εκσυγχρονίσουμε. Αυτό σημαίνει ότι με την πρωτοβουλία που είχε ο υπουργός ο κ.Χατζηγάκης για το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής όπου ήδη ξεκίνησε ο διάλογος στη Στερεά Ελλάδα και θα συνεχιστεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας, μια διαδικασία που θα κρατήσει περίπου ενάμιση μήνα, θα συγκροτηθεί μετά από τις συναντήσεις αυτές το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ένα συμβούλιο που θα περιλαμβάνει φορείς, παραγωγούς, κτηνοτρόφους, θα περιλαμβάνει ανθρώπους από όλους τους θεσμικούς χώρους του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας μας. Ο στόχος του θα είναι να εκσυγχρονίσει την στρατηγική που υπήρχε μέχρι σήμερα, και να καθορίσει θεσμικά πλέον και να προτείνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το αύριο. Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο οι αποζημιώσεις που δόθηκαν τώρα, και αυτό πρέπει να σας πω ήταν και το μήνυμα που πήρα από τις συναντήσεις που είχα με τους νέους αγρότες. Τους ενδιαφέρει κυρίως τι θα γίνει το 2010 το 2011,και κυρίως το 2013. Εμείς η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, έχουμε ως απαραίτητη προϋπόθεση να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο, να μείνει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος στην ύπαιθρο, να τον ενισχύσουμε, και κυρίως να καθορίσουμε σε συνεννόηση μαζί του τι θα γίνει μετά το 2013.

    ΕΡ: Από την περίοδο του 1980, ο έλληνας αγρότης έμαθε να στηρίζεται στις επιδοτήσεις. Είναι αρκετά χρόνια πια. Θα μπορέσετε να τον πείσετε ότι από το 2013 και μετά θα πρέπει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις;

    ΑΠ: Νομίζω ότι καμία κυβέρνηση δεν θα έχει την πρόθεση να πείσει κανέναν αγρότη. Θεωρώ ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι απόλυτα ενημερωμένοι. Η πολιτεία υποχρεούται να τους δώσει τα δεδομένα. Οι ίδιοι ξέρουν τι θα γίνει μετά το 2013. Γνωρίζουν και ζήσανε-γιατί θα σας πω ότι οι περισσότερες αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες έχουν μια συνέχεια. Από τον παππού στον πατέρα και στο γιο. Ξέρουνε πως διαχειρίστηκε την σοδειά και τον τρόπο επεξεργασίας των προϊόντων τους ο πατέρας και ο παππούς τους, είναι πλέον σε μια νέα λογική, ξέρουν ότι έρχονται εποχές που θα είναι διαφορετικές από εκείνες, και πρέπει να σας πω ότι και τους εμπιστεύομαι απόλυτα, και πιστεύω ότι έχουν την δυνατότητα με την συνδρομή όμως της πολιτείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να καλλιεργήσουν προϊόντα που πρέπει, όσο πρέπει και όταν πρέπει. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος και η υποχρέωσή μας. Και αυτό κάνουμε δια μέσω του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και τον διάλογο που έχουμε ξεκινήσει. Ούτως ώστε όταν φτάσουμε στο 2013, να είναι προετοιμασμένοι όλοι. Το σημαντικότερο από όλα είναι να ξέρει ο έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος, τι θα αντιμετωπίσει αύριο, και ποια θα είναι η βοήθεια που θα έχει από το υπουργείο, τι θα πρέπει ο ίδιος να προβλέψει ούτως ώστε να υπάρχει ένα «πάντρεμα», ένα σύνολο που θα είναι επιτυχημένο. Δεν αφορά μόνο τον αγρότη, ούτε μόνο το υπουργείο, Αφορά και τους δυο μαζί.

    ΕΡ: Πολύς λόγος γίνεται περί εκλογολογίας. Νομίζετε ότι μεσούσης της κρίσης θα βοηθούσε η προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να βγει μια κυβέρνηση ισχυρή, με νωπή λαϊκή εντολή ώστε να διαχειριστεί την κρίση;

    ΑΠ: Προσωπικά θεωρώ ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι νωπή. Θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση μια κυβέρνηση η οποία θα περιλαμβάνει άτομα, πρόσωπα και κυρίως λογικές που κυβέρνησαν τη χώρα μόλις πριν από πέντε χρόνια μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση, γιατί είδαμε και στο παρελθόν όταν διαχειρίστηκαν κάποια θέματα, από την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, και θέματα αγροτών, θα σας υπενθυμίσω ότι σήμερα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε, είναι θέματα που είχαν υπογραφεί το 1997, το 1998 το 2000 το 2002 κλπ. Αυτά αντιμετωπίζουμε σήμερα. Εάν εννοείτε πως μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση θεωρώ πως όχι. Το αντίθετο. Πιστεύω πως η σημερινή κυβέρνηση έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί να διαχειριστεί την κρίση. Και το λέω αυτό γιατί βλέπετε σε όλο τον κόσμο ιδίως στην ΕΕ χώρες μεγάλες ισχυρές, έχουν μπει βαθιά στην κρίση. Στην Ελλάδα περνάει -επιτρέψτε μου τον όρο-ξώφαλτσα αυτή η κρίση. Προς το παρόν τουλάχιστον. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Θεωρώ ότι και ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατάφεραν με τους χειρισμούς που έκαναν μέχρι σήμερα, να διαχειριστούν την κρίση που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο. Δεν θεωρώ ότι οι εκλογές προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Οι δεύτερες εκλογές γιατί έχουμε και ευρωεκλογές, θα δώσουν μεγαλύτερη τροφή στην κρίση. Θα εντείνουν την κρίση περισσότερο. Είναι διαφορετικά να έχουμε ευρωεκλογές τον Ιούνιο και διαφορετικά να έχουμε δυο συνεχόμενες εθνικές εκλογές. Πιστεύω ότι πρέπει με πολύ σοβαρότητα και όχι με λαϊκισμό ή με άδεια καλάθια να δώσουμε στον ελληνικό καλό να καταλάβει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα αφενός και αφετέρου μπορεί και διαχειρίζεται την κρίση με τον καλύτερο τρόπο. Προσωπικά εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος.

    [10] Με το βλέμμα στην πρόκριση

    Με την δεύτερη «δόση» και με τέσσερις αναμετρήσεις, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση για τους «16» του τσάμπιονς λιγκ.

    Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην Ισπανία, όπου θα φιλοξενηθεί από την Βιγιαρεάλ, με στόχο να αποσπάσει ένα αποτέλεσμα με το οποίο θα ελπίζει σε πρόκριση, ενόψει του δεύτερου αγώνα που θα γίνει στις 10 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ. Ο Χενκ Τεν Κάτε δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (μοναδική απουσία ο Μάτος) και με «οδηγό» τις εμφανίσεις σε Βρέμη και Μιλάνο, θα επιδιώξει να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στις οκτώ κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί που χαρακτηρίζονται για το ομοιογενές σύνολο που διαθέτουν και το ανοικτό ποδόσφαιρο που παίζουν, θέλουν να βάλουν τις βάσεις, έτσι ώστε να διευκολύνουν την αποστολή τους στην Αθήνα.

    Παράλληλα, η Ρεάλ Μαδρίτης θα υποδεχθεί την Λίβερπουλ, σε μία αναμέτρηση χωρίς προγνωστικά. Ο Χουάντε Ράμος έχει δώσει πνεύμα νικητή στους παίκτες του, οι οποίοι οδεύουν από επιτυχία σε επιτυχία και προσπαθούν να καλύψουν την διαφορά από την Μπαρτσελόνα στην πριμέρα ντιβιζιόν. Με όπλο την έδρα και την αγωνιστική φόρμα που διανύουν οι «μερένχες» θέλουν ένα ασφαλές σκορ ενόψει «Ανφιλντ», ενώ από την πλευρά τους, οι «κόκκινοι» που δεν βρίσκονται σε ιδανική κατάσταση, θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τις ελπίδες που ούτως ή άλλως έχουν.

    Ακόμη, η Τσέλσι με τον Γκούους Χίντινκ στον πάγκο θέλει να βάλει τα θεμέλια της πρόκρισης υποδεχόμενη την Γιουβέντους που θα παίξει στο Λονδίνο για το θετικό αποτέλεσμα, ενώ η Μπάγερν πηγαίνει στην Λισαβόνα, με στόχο να μην χάσει από την Σπόρτινγκ, έτσι ώστε στο Μόναχο να καθαρίσει την πρόκριση.

    Το πρόγραμμα:

    Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου (21:45) Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Παναθηναϊκός

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Λίβερπουλ (Αγγλία)

    Τσέλσι (Αγγλία)-Γιουβέντους (Ιταλία)

    Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

    Οι δεύτεροι αγώνες θα διεξαχθούν στις 10 Μαρτίου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 February 2009 - 7:30:32 UTC