Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] Στη Χάγη και πάλι ο Κάρατζιτς
  • [03] ΔΟΥ: Παράταση υποβολής δηλώσεων
  • [04] Μεγάπτερη φάλαινα στην Αδριατική
  • [05] Η Χ. Κλίντον στη Μέση Ανατολή

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Την ώρα που στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν λύση για την οικονομική κρίση, έρευνα της V-PRC για την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" καταγράφει τη γνώμη των πολιτών για την ΕΕ και την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων διαμορφώνεται στο 3%. Ειδικότερα,το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 38% και ακολουθούν ΝΔ 35%, ΣΥΡΙΖΑ 10%, ΚΚΕ 7,5%, ΛΑΟΣ 4,5% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%. Το 45% ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 54%. Επίσης, το 43% θεωρεί πως η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την οικονομική κρίση, ενώ το 28% εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση.

    Εξάλλου,σε δημοσκόπηση της RASS για το "ΠΑΡΩΝ" το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές με 3,4% και προτιμάται από το 34,2% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν η ΝΔ με 30,8%, ΚΚΕ 7,3%, ΣΥΡΙΖΑ 6,1%, ΛΑΟΣ 4,7% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,2%".

    Τέλος, δημοσκόπηση της ALCO για το "Πρώτο Θέμα" δείχνει πτώση της ΝΔ σε τέσσερις μεγάλες κρίσιμες περιφέρειες. Ειδικότερα, στην Α' Αθήνας η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με 1,2%, αντί για 10% στις περασμένες εκλογές το 2007. Στη Β' Αθήνας το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 7,1%, ενώ η ΝΔ ήταν μπροστά με 1,22%. Στο υπόλοιπο Αττικής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 9,7%, ενώ το κυβερνών κόμμα προηγείτο κατά 3 μονάδες. Τέλος στην Α' Θεσσαλονίκης η ΝΔ ήταν μπροστά με 2,75%, ενώ τώρα πρώτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 4,1%.

    [02] Στη Χάγη και πάλι ο Κάρατζιτς

    Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς θα προσαχθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία την Τρίτη για να δηλώσει αθώος ή ένοχος για την τροποποιημένη κατηγορία για πράξεις γενοκτονίας, έγινε γνωστό από το ΤΡΙ.

    Ο Κάρατζιτς συνελήφθη μετά 13 χρόνια στις 21 Ιουλίου 2008 στο Βελιγράδι.

    Ο Κάρατζιτς στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας θα πρέπει να δηλώσει αθώος ή ένοχος σε έντεκα βασικές κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο του στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-95).

    Κατά του Κάρατζιτς διατυπώθηκε τροποποιημένο κατηγορητήριο το Μάιο του 2000, αλλά τηρήθηκε μυστικό μέχρι την 11η Οκτωβρίου 2002. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην βοσνιοσέρβος ηγέτης προσάγεται σε δίκη για δύο κατηγορίες γενοκτονίας (και όχι μία), πέντε κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τρεις κατηγορίες για παραβίαση των ηθών και νόμων πολέμου και μια σοβαρή παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης.

    Οι βασικές κατηγορίες εναντίον του Κάρατζιτς αφορούν την εθνοκάθαρση στη Βοσνία και την "εκστρατεία του τρόμου" στη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβου, που προκάλεσε το θάνατο 10.000 ανθρώπων μέσα σε 44 μήνες.

    [03] ΔΟΥ: Παράταση υποβολής δηλώσεων

    Παράταση για ένα μήνα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στη προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και του εντύπου Ε9 για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Οι νέες προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ξεκινούν απο 1 Απριλίου 2009 και θα ολοκληρωθούν σε 11 εργάσιμες ημέρες, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου, ενώ η αρχική προθεσμία προέβλεπε ότι ξεκινούσαν στις 3 Μαρτίου.

    Οπως σημειώνεται στην απόφαση η παράταση δόθηκε ύστερα απο αιτήματα επαγγελματικών τάξεων λόγω της μη έγκαιρης λήψης των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και της αλλαγής του τρόπου φορολογίας ορισμένων επιχειρήσεων.

    [04] Μεγάπτερη φάλαινα στην Αδριατική

    Σπάνιο είδος κήτους εντοπίστηκε να κινείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα παράλια της Σλοβενίας, στην Αδριατική, με αποτέλεσμα το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας να εκδώσει οδηγίες προς τους αλιείς και τους κατόχους σκαφών.

    Πρόκειται για μία μεγάπτερη (καμπούρα) φάλαινα, ένας είδος το οποίο σπάνια εισέρχεται στη Μεσόγειο από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το ογκώδες θαλάσσιο θηλαστικό, βάρους 20 τόνων, εντοπίστηκε στον κόλπο του Πίραν, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην πόλη Ιζόλα.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σλοβενίας προειδοποίησε ότι πρόκειται για προστατευόμενο είδος και συνιστά στους αλιείς και τους κατόχους σκαφών να μην το πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, να μην το ενοχλούν και να μην επιχειρήσουν να του δώσουν τροφή.

    [05] Η Χ. Κλίντον στη Μέση Ανατολή

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον αναχώρησε λίγο νωρίτερα σήμερα Κυριακή για την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, όπου αναμένεται να εμπλακεί για πρώτη φορά επίσημα στην προσπάθεια αναβίωσης της Ισραηλινοπαλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας", συμμετέχοντας στην διάσκεψη των διεθνών δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο αύριο Δευτέρα.

    Η Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει από το Σαρμ ελ Σέικ ότι η αμερικανική βοήθεια θα ανέλθει σε πάνω από 900 εκατ. δολάρια.

    Η Ουάσινγκτον έχει κάνει σαφές ότι θέλει να ενισχύσει με τα χρήματα αυτά την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και δε θα επιτρέψει τα κεφάλαια να καταλήξουν στη Χαμάς.

    "Θα ανακοινώσω την δέσμευσή μας για την παροχή ενός σημαντικού πακέτου βοήθειας, αλλά θα ξοδευτεί μόνο εάν κρίνουμε ότι οι στόχοι μας μπορούν να προωθηθούν κι όχι να υπονομευτούν", είπε η Κλίντον στην Φωνή της Αμερικής.

    Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάντως σημειώνουν ότι ανεξαρτήτως του πόση βοήθεια θα προσφερθεί στη Γάζα οι δεσμεύσεις αυτές δε θα έχουν κανένα αντίκρισμα εάν το Ισραήλ εξακολουθήσει να κρατά την περιοχή αποκλεισμένη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 March 2009 - 7:30:19 UTC