Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάγκη συνεννόησης στα αυτονόητα"
  • [02] Νέες προσφορές για την Ολυμπιακή
  • [03] ΚΕΚΔΕ για το τέλος παρεπιδημούντων
  • [04] "Συμμαχία" για παιδική πορνογραφία
  • [05] Δύο αγνοούμενοι στα ερείπια κτιρίου

  • [01] "Ανάγκη συνεννόησης στα αυτονόητα"

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα μας.

    Ο κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του κατά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι η Ευρώπη βιώνει την πιο μεγάλη κρίση και πως χρειάζεται συντονισμός δράσεων για να αντιμετωπιστεί. Είναι μια κρίση πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, που εξελίσσεται κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει την έκταση, το μέγεθος και το βάθος των συνεπειών της.

    Για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κυρίως οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, αλλά και συνεχής επαγρύπνηση προκειμένου να προσαρμόζουμε τη δράση μας στα δεδομένα που αλλάζουν.

    Τόνισε, επίσης, πως χρειάζεται υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους, πολιτικούς φορείς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, από όλους τους πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση στα βασικά και αυτονόητα, καθώς όπως ανέφερε, όταν η κρίση χτυπάει την πόρτα μας κανείς δεν μπορεί να κωφεύει.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Αύριο, ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (11:00), τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (12:30), τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη (14:00) και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο (17:00).

    Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η οικονομική κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση.

    Η διεθνής οικονομική κρίση συζητήθηκε χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ενόψει του ECOFIN, που συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ανέφερε ότι "κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες εξελίξεις στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που αγγίζει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες και κατ' επέκταση και την ελληνική".

    Ο κ.Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι "στόχος του σχεδίου μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με τις όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Το σχέδιό μας έχει στόχο αφενός να περιορίσει τα ελλείμματα του δημοσίου και αφετέρου αναπτυξιακές δράσεις, που να δημιουργήσουν νέα εισοδήματα για τους Ελληνες και νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε, όμως, και σε επιφυλακή για να θωρακίσουμε την οικονομία της χώρας".

    Εξ άλλου, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τη διάσκεψη Δωρητών για τη Γάζα, ανέφερε σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση πως "κάθε μέρα προστίθενται νέα στοιχεία, τα οποία προβληματίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης".

    Ο στόχος μας, είπε η κα Μπακογιάννη, είναι να υπάρξει απόλυτος συντονισμός όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και συνεργασία και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Δηλώσεις Ε.Αντώναρου για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες επαφών μεταξύ του γραφείου του πρωθυπουργού με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών, ώστε να γίνουν οι συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από αυτές τις συναντήσεις ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά παρέπεμψε σε σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες (ο κ.Καραμανλής είχε αναφέρει ότι ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση σε όλα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον σε μερικά βασικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα όρια αντοχής της οικονομίας και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ, τονίζοντας ότι "η ύπαρξη συναινετικού κλίματος θα συνέβαλε στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση").

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός ανέλαβε συγκεκριμένη πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο ίδιος, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη και να γίνει δυνατή η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, επισημαίνοντας πως είναι φυσικό να γίνεται τέτοια συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο για τις εξελίξεις στην οικονομία που είναι γρήγορες.

    "Γίνεται προσπάθεια επεξεργασίας κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων που καθημερινά προκύπτουν", συμπλήρωσε και επεσήμανε πως τα προβλήματα από χώρα σε χώρα διαφέρουν και αλλοίμονο αν δεν γινόταν συζήτηση γι'αυτά σε ανώτατο επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του Γ.Α.Παπανδρέου να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την οικονομία, ο κ.Αντώναρος έκανε λόγο για δικαίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια λειτουργίας του κοινοβουλίου, δικαίωμα στο οποίο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί.

    Για το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, παρέπεμψε στην απάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ενώ μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε πως σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής οι 27 ηγέτες δεν κάθισαν στον ίδιο τραπέζι για να πάρουν αποφάσεις αλλά για να ανταλλάξουν απόψεις, καταγράφοντας τις τάσεις που υπάρχουν ενόψει της τακτικής συνόδου στις 19 και 20 Μαρτίου.

    Επίσης είπε πως στις διμερείς συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, οι οποίες διεξήχθησαν σε φιλικό και αρμονικό κλίμα, ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διεθνή οικονομική κρίση. Είπε, επίσης, πως όποτε χρειάζεται λαμβάνονται συμπληρωματικές πρωτοβουλίες και τόνισε πως "η Ελλάδα και ολοκληρωμένο σχέδιο έχει και τη βούληση να το εφαρμόσει, αταλάντευτα και απαρέγκλιτα ώστε να φτάσουμε στο στόχο", που είναι η οικονομία μας να είναι δυναμωμένη στο διάστημα που θα έρθει και που θα τελειώσει η κρίση.

    [02] Νέες προσφορές για την Ολυμπιακή

    Τις δικές τους πρότασεις για την απόκτηση της Ολυμπιακής, υπέβαλαν σήμερα επισήμως η Aegean Airlines και η Chrysler Aviation.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Aegean προσφέρει για το πτητικό έργο 90 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο της ελάχιστης αποτίμησης των συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου και για την τεχνική βάση 20 εκ. ευρώ. Παράλληλα διατίθεται να εξαγοράσει την Πάνθεον στην καθαρή αξία των ιδίων κεφαλαίων της που υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στόχος της Aegean και των μετόχων της, είναι η δημιουργία μίας ισχυρότερης ελληνικής αεροπορικής εταιρίας με το απαραίτητο κρίσιμο μέγεθος, ώστε να μπορεί να σταθεί με ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές στον διεθνή ανταγωνισμό στο πλαίσιο του ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "σε περίπτωση που η πρότασή μας τύχει της αποδοχής του Ελληνικού δημοσίου, είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε μέρος της δραστηριότητας εσωτερικού ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο υπάρχων ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά, στην οποία ήδη άλλωστε έχουν ενταχθεί πρόσφατα νέοι παίκτες. Φυσικά η υποβολή πρότασης για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών παραμένει υποχρέωση της εταιρείας μας".

    Επισημαίνεται ακόμη ότι η Aegean δεσμεύεται για την εκτέλεση της συμφωνίας και την ανάληψη του έργου σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από 60 ημέρες από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξοικονομούνται εκατοντάδες εκατ. ευρώ λειτουργικών ζημιών, που θα επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση ανάληψης του έργου και της ιδιοκτησίας της ΟΑ από άλλον φορέα σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

    Παράλληλα και η Chrysler Aviation κατέθεσε σήμερα προσφορά για το σύνολο του Ομίλου της Ολυμπιακής ύψους 210 εκατ. ευρώ. Η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Chrysler Aviation κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του συνόλου του ομίλου της Ολυμπιακής (ΠΑΝΘΕΟΝ, επίγεια εξυπηρέτηση και Τεχνική Βάση) ύψους 210 εκ. ευρώ. Επίσης, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει προσφορά και για την εξαγορά των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της Ολυμπιακής. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρία θα προτείνει στο Ελληνικό Δημόσιο να κρατήσει ποσοστό έως 25%.

    [03] ΚΕΚΔΕ για το τέλος παρεπιδημούντων

    Την απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του απο την προεδρία της ΚΕΔΚΕ την ημέρα της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων απο το 2% στο 0,5%, ανακοίνωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

    Με τη διάταξη αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει απώλειες της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, πόροι οι οποίοι προορίζονται για την καθαριότητα και τις τουριστικές υποδομές.

    Η παραίτηση του Νικήτα Κακλαμάνη θα υποβληθεί εφόσον δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη απο το νομοσχέδιο ή εφόσον δεν υπάρξει ρητή δέσμευση για την αναπλήρωση των απολεσθέντων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φόρων σε νομοσχέδια των υπουργείων Εσωτερικών ή Οικονομικών ή Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να παραστούν εκπρόσωποί του σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να υποστηρίξουν τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Παράλληλα στο προεδρείο κατατέθηκε πρόταση σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου για τα οικονομικά θέματα των δήμων.

    [04] "Συμμαχία" για παιδική πορνογραφία

    Χρηματοπιστωτικοί φορείς, πάροχοι πρόσβασης στο Ίντερνετ και αστυνομικές υπηρεσίες της ΕΕ συμμάχησαν για να αγωνιστούν κατά της διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η "ευρωπαϊκή οικονομική συμμαχία" που σχηματίστηκε θα διευκολύνει "την αναγνώριση και την προστασία των θυμάτων και κυρίως την κατάσχεση προϊόντων της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας", εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας Ζακ Μπαρό.

    Ένας από τους στόχους της συμμαχίας αυτής είναι να εμποδιστεί η αγορά παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω πιστωτικών καρτών ή οποιουδήποτε άλλου μέσου ηλεκτρονικής πληρωμής, σημείωσε ο επίτροπος.

    Η συμμαχία θα διευθύνεται από την βρετανική αστυνομική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των ανηλίκων από τη σεξουαλική εκμετάλλευση "Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP)" και θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 427.000 ευρώ.

    Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της συμμαχίας βρίσκονται οι MasterCard και Visa Europe, ο μηχανισμός ηλεκτρικών πληρωμών PayPal, η Microsoft και η μη κυβερνητική οργάνωση Missing Children Europe.

    [05] Δύο αγνοούμενοι στα ερείπια κτιρίου

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες στα ερείπια του δημοτικού κτιρίου που κατέρρευσε χθες στην Κολωνία, αναζητώντας δύο ανθρώπους που φέρονται ως αγνοούμενοι.

    "Θεωρούμε ότι υπάρχουν δύο αγνοούμενοι", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κολωνίας.

    Σύμφωνα με τον Στέφαν Ραφαέλ, εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τα δύο άτομα είναι κάτοικοι του διπλανού κτιρίου. Το δημοτικό κτίριο που στέγαζε το ιστορικό αρχείο της πόλης κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα χθες το απόγευμα, λίγη ώρα αφού εκκενώθηκε.

    Εκατοντάδες μέλη σωστικών συνεργείων επιστρατεύθηκαν μετά την κατάρρευση. "Δουλέψαμε όλη τη νύκτα", δήλωσε ο Στέφαν Ραφαέλ προσθέτοντας ότι οι πυροσβέστες αναγκάσθηκαν να φτιάξουν τσιμεντένιες ράμπες ανάμεσα στα ερείπια, ώστε να εξασφαλίσουν πρόσβαση με τα οχήματά τους σε ορισμένα σημεία των ερειπίων και για να αποφύγουν περαιτέρω κατακρημνίσεις.

    Τα αίτια της κατάρρευσης δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί, αλλά σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της υπηρεσίας των αρχείων της πόλης, εργασίες επέκτασης του μετρό πραγματοποιούνται στην περιοχή και ρωγμές είχαν εμφανισθεί εδώ και εβδομάδες στους τοίχους του κτιρίου.

    Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης οι εργασίες εκσκαφής έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 March 2009 - 11:30:27 UTC