Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάγκη συνεννόησης στα αυτονόητα"
  • [02] Γ.Κουμουτσάκος για ΠΓΔΜ
  • [03] Νέες προσφορές για την Ολυμπιακή
  • [04] Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
  • [05] Αγώνες για το Κύπελλο

  • [01] "Ανάγκη συνεννόησης στα αυτονόητα"

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα μας.

    Ο κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του κατά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι η Ευρώπη βιώνει την πιο μεγάλη κρίση και πως χρειάζεται συντονισμός δράσεων για να αντιμετωπιστεί. Είναι μια κρίση πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, που εξελίσσεται κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει την έκταση, το μέγεθος και το βάθος των συνεπειών της.

    Για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κυρίως οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, αλλά και συνεχής επαγρύπνηση προκειμένου να προσαρμόζουμε τη δράση μας στα δεδομένα που αλλάζουν.

    Τόνισε, επίσης, πως χρειάζεται υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους, πολιτικούς φορείς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, από όλους τους πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση στα βασικά και αυτονόητα, καθώς όπως ανέφερε, όταν η κρίση χτυπάει την πόρτα μας κανείς δεν μπορεί να κωφεύει.

  • ** Αύριο, ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (11:00), τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (12:30), τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη (14:00) και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο (17:00). Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η οικονομική κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και τον ενημέρωσε για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Ο κ. Σιούφας δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι και ολόκληρος ο κόσμος και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη, μετά τον πόλεμο, οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας ακουμπούν και την Ελλάδα».

    Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε, ότι αυτή η κρίση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνες του ΄70 και του ΄80, αλλά και των αρχών της τρέχουσας δεκαετίας.

    Πρόσθεσε πως ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το βάθος και την ένταση της κρίσης, αλλά σημείωσε «είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η κρίση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομία, την κοινωνία και το ίδιο το έθνος. Με σύνεση, με ψυχραιμία, με εθνική συνεννόηση, κοινωνική αλληλεγγύη και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούμε να περιορίσουμε δραστικά τις επιπτώσεις».

    Ο κ. Σιούφας κατέληξε: «Aυτό είναι ευθύνη όλων μας, των πολιτικών ηγεσιών, των κοινωνικών εταίρων, του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της επιχειρηματικής κοινότητας».

    Δηλώσεις Ε.Αντώναρου για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων

    Στην σχετική απάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ερωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τις αυριανές συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. ο κ.Καραμανλής είχε αναφέρει ότι ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση σε όλα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον σε μερικά βασικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα όρια αντοχής της οικονομίας και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ, τονίζοντας ότι "η ύπαρξη συναινετικού κλίματος θα συνέβαλε στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση").

    "Θέλω να πιστεύω ότι όσοι προσέρχονται στο διάλογο, δεν προσέρχονται με προσχηματική πρόθεση", πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος και υπογράμμισε πως δεν θέλει να προκαταλάβει ούτε το περιεχόμενο, ούτε την έκβαση αυτών των συζητήσεων.

    "Σημασία έχει ότι ο διάλογος γίνεται και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του πρωθυπουργού. Αυτό κρατώ και τίποτα άλλο", πρόσθεσε. "Άλλοι προκαταλαμβάνουν τις αυριανές συζητήσεις. Όχι η κυβέρνηση", απάντησε σε άλλο ερώτημα και ανέφερε πως "οι ακραίες τοποθετήσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου, ασφαλώς και δεν συμβάλουν θετικά στην οικοδόμηση κλίματος συνεννόησης. Την κυβέρνηση όμως δεν την εγκαταλείπει η ελπίδα". Για το ενδεχόμενο νέου κύκλου τέτοιων συναντήσεων στη περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση στην αυριανές επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η συνεχής άρνηση δεν οδηγεί πουθενά και δεν θα αφαιρέσει από την κυβέρνηση το καθήκον της να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. "Η συνεχής εκλογολογία βλάπτει το δημόσιο συμφέρον", είπε σε επόμενη ερώτηση αν η άρνηση οδηγεί σε εκλογές.

    Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ζητά συναίνεση για μία πολιτική που έχει αποτύχει, ο κ. Αντώναρος τόνισε πως πρώτη η κυβέρνηση διέγνωσε την κρίση και δεν ωραιοποίησε τίποτα. Επεσήμανε πως πρώτη η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πήρε έγκαιρα πρωτοβουλίες όπως την αύξηση του εγγυημένου ορίου για τις τραπεζικές καταθέσεις ενώ είμαστε μεταξύ των 3-4 χωρών των οποίων τα σχέδια πρώτα εγκρίθηκαν. "Εμείς κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να δίνονται λύσεις και οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες από αυτή την κρίση", συμπλήρωσε και μετά από άλλη ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η ρευστότητα για την οικονομία και αφετέρου να συμπαραστέκεται μέσα στα όρια των αντοχών της οικονομίας, στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Σε ό,τι αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων, παρέπεμψε στην απάντηση του κ. Καραμανλή στις Βρυξέλλες ενώ σε ερώτηση για σχετικές απόψεις που φέρεται να διατύπωσε μέσα στην κυβερνητική επιτροπή ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Αντώναρος είπε ότι τα Μέσα μπορεί να γράφουν διάφορα αλλά την κυβέρνηση δεσμεύουν οι επίσημες δηλώσεις.

    [02] Γ.Κουμουτσάκος για ΠΓΔΜ

    Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο σε βάρος Ελλήνων πολιτών στην Αχρίδα της ΠΓΔΜ και στην ανακοίνωση, που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για τους Έλληνες, οι οποίοι ταξιδεύουν στην γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε τα εξής:

    «Εχουμε εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει αυτή η ενημέρωση προς τους Έλληνες, που πρόκειται να μεταβουν, είτε για να διαμείνουν, είτε για να διέλθουν από το έδαφος της ΠΓΔΜ. Μεταξύ των λόγων αυτών, αναφέραμε τη μέχρις εξαντλήσεως κάθε αυστηρότητας, που έχει και χαρακτηριστικά κατάχρησης, εφαρμογής της νομοθεσίας από την πλευρά των Σκοπίων, με συνέπεια να υπάρχουν αποτελέσματα δυσανάλογα αρνητικά για τους Έλληνες πολίτες. Ως τέτοιες συνέπειες μπορώ να αναφέρω την επιβολή ιδιαίτερα υψηλών και πάντως δυσανάλογων προστίμων, την παραπομπή σε δίκη για απλές διοικητικές παραβάσεις και τον εξαναγκασμό οδηγών φορτηγών σε εκφόρτωση των φορτίου τους για έλεγχο σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Επίσης, μεταξύ των δυσανάλογων συνεπειών μπορεί κανείς να συμπεριλάβει και τη δήμευση ή την απειλή δήμευσης φορτηγών για αμφισβητούμενες παραβάσεις, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την καταβολή απλού προστίμου, την κατακράτηση διαβατηρίων και ταυτοτήτων μέχρι να καταβληθούν τα πρόστιμα ή να διεξαχθούν δίκες, πράγμα που οδηγεί στην παρεμπόδιση εξόδου από την χώρα, για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα».

    Ο κ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, για το θέμα, τόνισε πως «χρειάστηκε να περάσουν τρεις ημέρες και να εκδοθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, για να ανακοινωθεί κάτι επισήμως από την πλευρά των Σκοπίων. Έστω και τώρα, έστω και έτσι, η αυτονόητη αυτή κίνηση του κ. Γκρούεφσκι κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πιστεύει στη χρησιμότητα των επαφών μεταξύ των δύο λαών», ενώ κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών, περί σύστασης μικτής επιτροπής, προκειμένου να προλαμβάνονται περιστατικά ανάλογα με αυτά που προέκυψαν στην Αχρίδα, σημείωσε: «Δεν χρειάζονται επιτροπές για τα αυτονόητα. Αντί να προτείνεται προσχηματικά η δημιουργία επιτροπών, αυτό που πρέπει να συμβαίνει, είναι να λύνονται τα προβλήματα με τις σωστές αποφάσεις».

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση σχετική με το εάν τα γεγονότα θα επηρεάσουν την προγραμματιζόμενη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια με την ιδιότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε πως «υπάρχει πρόθεση να μεταβεί η κα Μπακογιάννη, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, στα Σκόπια εντός του τρέχοντος έτους και η επίσκεψη αυτή είναι απολύτως αποσυνδεδεμένη αφενός από τις διμερείς σχέσεις και αφετέρου από το ζήτημα του ονόματος».

    Αναφερόμενος στο εάν και κατά πόσο μπορούν τα περιστατικά αυτά να επηρεάσουν την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «Δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε αυτή την αξιολόγηση. Η Ελλάδα δεν επιχαίρει όταν υπάρχουν καθυστερήσεις στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών χωρών, διότι πεποίθηση και στρατηγικός μας στόχος είναι η ευρωπαϊκή προοπτική να προχωράει ανεμπόδιστα - αφού βεβαίως εκπληρούνται οι προϋποθέσεις- και να προχωρήσει ουσιαστικά η γειτονική μας περιοχή στην προσέγγισή της με την ΕΕ. Στο τέλος, δε, της διαδικασίας, προβλέπεται οι γειτονικές χώρες να γίνουν μέλη της ΕΕ. Αυτή είναι εθνική στρατηγική, από την οποία ούτε έχουμε μετακινηθεί ούτε θα μετακινηθούμε κατά κεραία. Οι καθυστερήσεις, όμως, δεν είναι ευθύνη ούτε της Ελλάδας, ούτε της ΕΕ. Τα υποψήφια προς ένταξη κράτη οφείλουν να ακολουθούν πολιτικές ανταπόκρισης σε αυτά τα οποία απαιτούνται και εμείς θα είμαστε ευτυχείς όταν βλέπουμε αυτή η πολιτική στήριξη των γειτονικών χωρών και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να έχει αποτελέσματα. Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας γιατί αυτή πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η ευτυχής κατάληξη μιας προσπάθειας. Το αν αυτή η προσπάθεια φέρνει γρήγορα αποτελέσματα ή καθυστερεί, δεν είναι δικό μας θέμα.

    Απαντώντας τέλος, σε ερωτήσεις σχετικώς με το εάν το ζήτημα της ατμόσφαιρας, που δημιουργείται στα Σκόπια, τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε η κα Μπακογιάννη την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι τέθηκαν στις συνομιλίες με τον τρίτο στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουίλιαμ Μπερνς, και την πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, σε σχέση όμως με την πορεία της διαπραγμάτευσης για το όνομα.

    «Οι προβληματισμοί για τη γενικότερη επίδραση, που έχουν στη διαπραγμάτευση οι πολιτικές και η ατμόσφαιρα που καλλιεργείται στην γειτονική χώρα, έχουν καταγραφεί και έχει γίνει η ανάλογη ενημέρωση, αυτό όμως σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης για το θέμα του ονόματος, κάτι που δεν έχει διμερή χαρακτήρα», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τουρκική αεροναυτική άσκηση «Ηγεμών», που προγραμματίσθηκε για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στο Αιγαίο και στην οποία δήλωσαν ήδη συμμετοχή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας έχουν γίνει γνωστές με σαφήνεια σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες και έχει καταγραφεί ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να κινηθούν με πλήρη σεβασμό στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τις ελληνικές αρμοδιότητες, όπως προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τους διεθνείς κανόνες».

    Σχετικά με το αν το θέμα της άσκησης τέθηκε και κατά τις συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικων, Ντόρας Μπακογιάννη, με την αμερικανική πλευρά, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως «έγινε πλήρης συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και πως «καλύφθηκε και αυτό το θέμα».

    «Άλλωστε -πρόσθεσε- η ενημέρωση έχει γίνει εδώ και καιρό και συνεχίζονται οι σχετικές προσπάθειες».

    [03] Νέες προσφορές για την Ολυμπιακή

    Τις δικές τους πρότασεις για την απόκτηση της Ολυμπιακής, υπέβαλαν επισήμως η Aegean Airlines και η Chrysler Aviation. Κατ΄αρχήν θετικό χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες προσφορές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Aegean, η εταιρεία προσφέρει για το πτητικό έργο 90 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο της ελάχιστης αποτίμησης των συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου και για την τεχνική βάση 20 εκ. ευρώ. Παράλληλα διατίθεται να εξαγοράσει την Πάνθεον στην καθαρή αξία των ιδίων κεφαλαίων της που υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στόχος της Aegean και των μετόχων της, είναι η δημιουργία μίας ισχυρότερης ελληνικής αεροπορικής εταιρίας με το απαραίτητο κρίσιμο μέγεθος, ώστε να μπορεί να σταθεί με ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές στον διεθνή ανταγωνισμό στο πλαίσιο του ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "σε περίπτωση που η πρότασή μας τύχει της αποδοχής του Ελληνικού δημοσίου, είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε μέρος της δραστηριότητας εσωτερικού ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο υπάρχων ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά, στην οποία ήδη άλλωστε έχουν ενταχθεί πρόσφατα νέοι παίκτες. Φυσικά η υποβολή πρότασης για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών παραμένει υποχρέωση της εταιρείας μας".

    Επισημαίνεται ακόμη ότι η Aegean δεσμεύεται για την εκτέλεση της συμφωνίας και την ανάληψη του έργου σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από 60 ημέρες από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξοικονομούνται εκατοντάδες εκατ. ευρώ λειτουργικών ζημιών, που θα επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση ανάληψης του έργου και της ιδιοκτησίας της ΟΑ από άλλον φορέα σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

    Παράλληλα και η Chrysler Aviation κατέθεσε προσφορά για το σύνολο του Ομίλου της Ολυμπιακής ύψους 210 εκατ. ευρώ. Η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Chrysler Aviation κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του συνόλου του ομίλου της Ολυμπιακής (ΠΑΝΘΕΟΝ, επίγεια εξυπηρέτηση και Τεχνική Βάση) ύψους 210 εκ. ευρώ. Επίσης, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει προσφορά και για την εξαγορά των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της Ολυμπιακής. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρία θα προτείνει στο Ελληνικό Δημόσιο να κρατήσει ποσοστό έως 25%.

    Δηλώσεις Χατζηδάκη

    Κατ΄αρχήν θετικό χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες προσφορές για την Ολυμπιακή.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε:

    «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την MIG και την Swissport ως το τέλος της εβδομάδας. Θα σεβαστούμε τον αποκλειστικό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων. Θα εξετάσουμε και άλλες προσφορές που κατατέθηκαν με βάση συγκεκριμένες αρχές: τις προβλέψεις των νόμων, το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού, τα πραγματικά στοιχεία των προτάσεων και τις εισηγήσεις του επιτρόπου παρακολούθησης».

    [04] Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Τη σύγχρονη Αφρικανική πραγματικότητα κινηματογραφημένη από αφρικανούς δημιουργούς "συστήνει" στους Ευρωπαίους θεατές το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αρχίζει την επόμενη Παρασκευή 13 και θα διαρκέσει ως τις 22 Μαρτίου .

    "Η Αφρική εκ των έσω" είναι ο τίτλος του βασικού αφιερώματος στην κινηματογραφία της "πιο πλούσιας στο έδαφος και πιο φτωχής για τους κατοίκους της ηπείρου" όπως χαρακτηριστικά είπε παρουσιάζοντας στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα του φεστιβάλ ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός του διευθυντής κ. Δημήτρης Ειπίδης.

    "Ταινίες από το Τόγκο , το Μάλι, τη Λιβερία αλλά και τη Νότιο Αφρική κινηματογραφημένες αποκλειστικά από αφρικανούς δημιουργούς, καταθέτουν τη δική τους ματιά και συμμετέχουν στον παγκόσμιο διάλογο για την αφρικανική ήπειρο την οποία μέχρι σήμερα η παγκόσμια κοινότητα γνώριζε από καταγραφές αμερικανών και δυτικοευρωπαίων κυρίως κινηματογραφιστών υπό τη δική τους επιφανειακή, τουριστική , φολκλορική και ίσως ύποπτη και "αποικιοκρατική" οπτική" δήλωσε ο κ.Ειπίδης.

    Στη διάρκεια της φετινής 11ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- εικόνες του 21ου αιώνα, θα προβληθούν συνολικά περί τις 200 ταινίες, στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε εθνικές κινηματογραφίες (Αφρικάνικα, Αυστριακά και ντοκιμαντέρ από το Μεξικό) και σε δημιουργούς (τον Ελληνα Φώτο Λαμπρινό, τον Ελβετό Στέφαν Σβίτερτ και τον Καναδό Πίτερ Ουιντόνικ ).

    "Εν μέσω κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης με ιδιαίτερα κλονισμένη την εμπιστοσύνη όλων μας στην εικόνα και την έννοια της "είδησης" όπως αυτή μεταφέρεται , το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ επιμένει για 11η χρονιά να ενημερώνει για τη σύγχρονη πραγματικότητα ανά τον πλανήτη" τόνισε η διευθύντρια του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη.

    Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Διεθνές Συνέδριο ντοκιμαντέρ που αποκτά αυτόματα την έδρα του στην πόλη όπου θα πραγματοποιηθεί και τις επόμενες χρονιές.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις του 11ου φεστιβάλ εντάσσονται τέσσερις ημερίδες ("Εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης και δημοκρατία", "Ο κοινωνικός ρόλος των φεστιβάλ ντοκιμαντέρ", "Αφρική" και "Παιδί στον κόσμο των μεγάλων" ) δυο μάστερ-κλάς (εξειδικευμένες διαλέξεις ) του Ούγγρου διευθυντή φωτογραφίας Βίλμους Ζίγκμουντ και του σκηνοθέτη Αρίκ Μπέρνστάιν, καθώς και δύο εκθέσεις φωτογραφίας (του Ιρανού Μπάμπακ Σαλαρί , της Ελληνίδας Βάσιας Πελεγράτη) και γελοιογραφίας του Τούρκου Τουρχάν Σελτσούκ.

    [05] Αγώνες για το Κύπελλο

    Με τρεις αναμετρήσεις ολοκληρώνεται σήμερα η προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας, όπου ήδη έχει προκριθεί η ΑΕΚ. Αντίπαλος της Ενωσης θα είναι η ομάδα που θα προκριθεί από τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πανσερραϊκό (19.00). Οι «πράσινοι» με ψυχολογία στα ύψη μετά την καλή εμφάνιση και το 0-0 στο «Γ.Καραϊσκάκης» με τον Ολυμπιακό, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αφού μετά την «λευκή» ισοπαλία στις Σέρρες θέλουν νίκη με οποιοδήποτε σκορ για να πάρουν το εισιτήριο.

    Παράλληλα, ο Ολυμπιακός, θα φιλοξενήσει (21.15) τον ΠΑΟΚ, που έχει υπέρ του το 1-0 της Τούμπας. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε «τελείωσε» ουσιαστικά τον Σεμπάστιαν Λέτο μετά τα διαδοχικά πειθαρχικά παραπτώματα του Αργεντινού και καλείται να γυρίσει την ψυχολογία των παικτών του, που στους τελευταίους τέσσερις αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, μετρούν τρεις ήττες και μία ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

    Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος 1-0

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Αστέρας Τρίπολης εξασφάλισε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Στη σημερινή ρεβάνς με τον Πανιώνιο, οι Αρκάδες επικράτησαν με 1-0 (με το ίδιο σκορ είχαν κερδίσει και στη Νέα Σμύρνη), χάρη στο γκολ του Μπαστία στο 35΄, και περιμένουν τον αποψινό δεύτερο αγώνα της προημιτελικής φάσης, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, προκειμένου να μάθουν τον αντίπαλό τους στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

  • Ο τελικός του Κυπέλλου θα διεξαχθεί στις 2 Μαϊου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 March 2009 - 17:30:28 UTC