Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εχουμε επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας"
  • [02] "Δεν έχει σχέδιο η κυβέρνηση"
  • [03] Ενίσχυση συνταξιούχων και ανέργων
  • [04] "Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος"
  • [05] "Χρειάζεται βαθιά αλλαγή"

  • [01] "Εχουμε επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας"

    Το πλαίσιο για συναίνεση το οποίο συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς στις σημερινές του συναντήσεις, παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του στον ελληνικό λαό.

    Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αρνητική στάση των κομμάτων στο αίτημα για συναίνεση, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον δρόμο της υπευθυνότητας και πως κάθε κόμμα είναι υπεύθυνο για τις επιλογές και τις πράξεις του.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κρίση γίνεται ολοένα και πιο έντονη και τόνισε ότι το υπέρογκο, όπως το χαρακτήρισε, δημόσιο χρέος που κληρονόμησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δίνει περιθώρια ευελιξίας. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι απαιτούνται 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους τόκους, ενώ είπε ακόμη ότι το χρέος είναι απειλή για την οικονομική σταθερότητα της χώρας μας.

    O πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πλαισίου συναίνεσης που έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς, πάνω στους οποίους εκτίμησε πως πρέπει να κινηθεί η χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης:

    - Πρώτον, τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην Ε.Ε. για σταθερότητα στην οικονομία.

    - Δεύτερον, συντονισμένες δράσεις για τη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους που αποτελεί και το τεράστιο και διαχρονικό θέμα που ταλανίζει τη χώρα.

    - Τρίτον, η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα και κεντρικό εργαλείο. Επ' αυτού είναι η αποτελεσματική μείωση των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και όχι νέα φορολογικά μέτρα.

    - Τέταρτον, το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και αν ξεφύγουμε - είπε ο κ. Καραμανλής - η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη.

    - Πέμπτον, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της χώρας, όπως π.χ. ο τουρισμός, είναι απαραίτητες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις και βέβαια πάντα με τήρηση των κανόνων της ΕΕ.

    - Έκτον, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, είπε ο πρωθυπουργός, έχουμε χρέος να μην ενθαρρύνουμε τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων, αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.

    «Στις κρίσιμες περιστάσεις που διανύουμε δεν υπάρχουν περιθώρια ανταγωνισμού» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δυστυχώς δεν διαπίστωσα σήμερα διάθεση συνεννόησης στα αυτονόητα».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε, έπρεπε όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και τόνισε ότι κάθε κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών του.

    Τέλος, ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει δίλημμα: «Επιλέξαμε τον δρόμο της υπευθυνότητας και επιμένουμε σε αυτόν. Για εμάς η οικονομία είναι μεγάλη εθνική υπόθεση και ο στόχος είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις συνέπειες της κρίσης», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] "Δεν έχει σχέδιο η κυβέρνηση"

    «Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στον πρωθυπουργό την ανησυχία και την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που εντείνονται από την ανεργία, τη μείωση του τζίρου, την ασφυξία που αισθάνονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, το αίσθημα ανομίας που υπάρχει λόγω της διακυβέρνησης της χώρας, τη μείωση του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, την απαξίωση των δημοσίων αγαθών και την απουσία της Ελλάδας από τη διεθνή σκηνή» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την έξοδό του από Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο» και τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μια νέα κυβέρνηση».

    «Τόνισα ότι χρειάζεται ριζικά διαφορετικό σχέδιο, και κατέθεσα και πάλι τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια κατεύθυνση που εγγυάται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, και τα οποία περιλαμβάνουν τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, τη στήριξη της αγοράς, την αναβάθμιση του κοινωνικού συστήματος, την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια» δήλωσε ο ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Χρειάζεται ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Εμείς δεσμευόμαστε για την "πράσινη ανάπτυξη" και για ένα σχέδιο ισχυρής διαπραγμάτευσης στην ΕΕ».

    «Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσαν -και ελπίζω σύντομα να γίνει αν μας στηρίξουν ο λαός με την ψήφο του -να συντρέξουν όλοι οι Ελληνες», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο«.

    «Συγκροτημένη πορεία για τη χώρα δεν άκουσα, ούτε είδα οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση για αξιόπιστη διαπραγμάτευση στην ΕΕ και φοβάμαι η κυβέρνηση αυτή έχει ένα σχέδιο και αυτό μιας χρήσης η οποία είναι προεκλογική», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    «Εχω αποδείξει σε όλη την πολιτική μου διαδρομή ότι είμαι άνθρωπος της συννενόησης και και τάσσομαι υπέρ της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων, όμως η κυβέρνηση έχει απορρίψει όλες μας τις προτάσεις και αισθάνομαι ότι ζητά "λευκή επιταγή για να συνεχίσει ατελέσφορες, αναξιόπιστες και αδιέξοδες πολιτικές. Αυτό που χρειάζεται όμως η χώρα, είναι μια πραγματικά νέα κατεύθυνση και αυτό σημαίνει μια νέα κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  • ** Στη 1 μετά το μεσημέρι, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    Παρουσίαση σχεδίου ΠΑΣΟΚ για την "Πράσινη Ανάπτυξη"

    Τις τρεις προτεραιότητες που συγκροτούν το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την "Πράσινη Ανάπτυξη", παρουσίασε απόψε σε ειδική εκδήλωση ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, παρουσία του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Αρθούρου Ζερβού και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και οργανισμών.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η σημερινή κρίση έχει άμεση σχέση με το τέλος ενός οικονομικού μοντέλου που προωθούσε την ανάπτυξη χωρίς να εγγυάται τη βιωσιμότητα και την ευημερία της κοινωνίας μας.

    Η κρίση αποτελεί, είπε, για μας ευκαιρία, για να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια. "Ευκαιρία να πούμε σε όσους πνίγουν τις δυνατότητες του τόπου και του λαού μας, σε όσους εμποδίζουν την πρόοδο και καλλιεργούν την αδράνεια και την απαισιοδοξία, σε όσους περιορίζουν το δικαίωμα για μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας, κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα", τόνισε και πρόσθεσε ότι "πρέπει να πούμε τέρμα στο κράτος θεατή που παραδίδει κάθε δημόσιο αγαθό βορά στην κερδοσκοπία. Να προχωρήσουμε προς μια ανάπτυξη που βάζει όρια στη βουλιμία της άναρχης αγοράς και έχει επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές που ακολουθούμε γιατί είναι, όπως τόνισε, στρεβλή η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

    Τόνισε ακόμη ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι η συνολική λύση για να αλλάξουμε πορεία επισημαίνοντας ότι "ιστορικά όποτε οι κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να βγουν από κρίσεις με περιστολή, δηλαδή με μέτρα τα οποία μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, έχουν αποτύχει" και πρόσθεσε ότι "έχουν καταφέρει να βγουν από την κρίση όταν έχουν ξεκάθαρους στόχους και αναπτυξιακό στίγμα".

    Είπε ακόμη ότι πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, σε τομείς οι οποίοι είναι το μέλλον της χώρας, από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό. Η πράσινη ανάπτυξη, τόνισε, είναι το μέλλον, διότι είναι η μόνη αναπτυξιακή επιλογή που έχει η χώρα εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη σε ένα εξαιρετικά δύσκολο αλλά γεμάτο με προκλήσεις διεθνές περιβάλλον.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι και μια ευκαιρία αλλαγής του σημερινού ελληνικού κράτους από τον πελατειακό σχεδιασμό, στον πράσινο σχεδιασμό, στη συμμετοχική παραγωγή ενέργειας, στη συμμετοχική οικονομία, στη συμμετοχική στη δημοκρατία.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός του για την πράσινη ανάπτυξη και ανέλυσε τις τρεις βασικές προτεραιότητες.

    Πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε, είναι το κλίμα και η ενέργεια. Η μετάβαση σε μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2020 και τελικά μπορεί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2050. Με προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και με συγκεκριμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας.

    Δεύτερη προτεραιότητα η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στη γεωργία, στην αλιεία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη μεταποίηση. Με το πέρασμα από την εποχή της μαζικής παραγωγής, της χαμηλής ποιότητας και του φτηνού κόστους, στην εποχή της ποιότητας. Με την αλλαγή των συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης και με την ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας.

    Τρίτη προτεραιότητα η οικονομία στους φυσικούς μας πόρους, στα δάση και στις προστατευόμενες περιοχές, στα νερά και στα απορρίμματα, καθώς και στις πράσινες υποδομές, στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο δημόσιο περιβάλλον.

    Η μετάβαση στο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα γίνει με οικονομικά και θεσμικά εργαλεία, με μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, με ισχυρή δημόσια επένδυση στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με τη δημιουργία του "Πράσινου Ταμείου", με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτεί τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι στόχος που θα πετύχει το κράτος από μόνο του χωρίς την κοινωνία, έξω και πάνω από αυτήν και τόνισε ότι "δεν μπορούμε να ανεχτούμε πια να μένουμε ουραγοί και στα αυτονόητα. Δεν μπορούμε να πορευτούμε στον 21ο αιώνα με το ιδεολόγημα ότι όλα θα λύσει η αγορά. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ριζοσπαστική αναπροσαρμογή στις πολιτικές μας. Σημαίνει σύγκρουση με τον παραδοσιακό κρατισμό, τα πελατειακά δίκτυα, τον παρακρατισμό και τον γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό μας".

    [03] Ενίσχυση συνταξιούχων και ανέργων

    Την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης πεντακοσίων ευρώ σε συνταξιούχους και ανέργους που έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε σήμερα.

    Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνει σε δύο δόσεις και δικαιούχοι της είναι οι άνεργοι που έχουν λάβει επίδομα από τον ΟΑΕΔ το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και οι συνταξιούχοι που ήταν ή είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ το ίδιο χρονικό διάστημα.

    Με άλλη τροπολογία, μετατίθεται λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, από 1/4/2009 σε 1/1/2010 ο χρόνος επιβολής της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% των κερδών από την πώληση εισηγμένων μετοχών και οι εν λόγω μετοχές θα φορολογούνται με συντελεστή 1,5% επί της τιμής πώλησής τους. Επίσης, καταργούνται διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 3697/2009, αναφορικά με την επιβολή από το 2010, φόρου 10% επί του εισοδήματος του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μη μισθωτών-επαγγελματιών, όσον αφορά στους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων, ή και από ατομική εμπορική επιχείρηση.

    Η ίδια τροπολογία προβλέπει εξάλλου παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου, της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, για την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του ν.3746/2009, αναφορικά με τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Επανακαθορίζονται δε, οι προϋποθέσεις για την καταβολή της προβλεπόμενης οικονομικής ενίσχυσης στις πληγείσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του περασμένου Δεκεμβρίου, με απαίτηση εφεξής και βεβαίωσης του οικείου επιμελητηρίου.

    Τέλος, με τρίτη τροπολογία, κυρώνεται τροποποίηση της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αερολιμένα Αθηνών, με περιορισμό από 1% σε 0,5% του ποσοστού της ετήσιας προμήθειας αδράνειας που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο, για τις εγγυήσεις που δίνει επί των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου.

    Στην τροπολογία αυτή, προβλέπεται επίσης έκτακτη απόδοση, στους δήμους και τις κοινότητες, με κοινή υπουργική απόφαση, κεφαλαίων από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ που κατατίθεντο παγίως στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων - και επαναβεβαιώνεται η κατβ ελάχιστον ποσοστιαία συμμετοχή του 35% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στους πόρους του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και κατά το έτος 2009, για την χρηματοδότηση έργων δήμων και κοινοτήτων.

    [04] "Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος"

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία που υποστηρίζει και παρέδωσε και σχετικό κείμενο, αλλά το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει, δήλωσε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    «Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε μια πολιτική που είναι αντιλαϊκή. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Βάζουμε πλάτη για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη αγώνων, στην οργάνωση της εργατικής τάξης και στη συμμαχία της με άλλα λαϊκά στρώματα με σκοπό να αποτρέψουμε νέες αιματηρές θυσίες και να ανοίξουμε το δρόμο σε νέες διεκδικήσεις» τόνισε η η γγ του ΚΚΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ δεν μιλάει μόνο για εκλογές, αλλά και για αγώνες προκειμένου να υπάρχει αγωνιστική ετοιμότητα του λαού.

    Ωστόσο πρόσθεσε, δεν φοβόμαστε τις εκλογές οι οποίες δίνουν και μια μεγάλη ευκαιρία για ένα ρήγμα στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης για τιμωρία και των δυο εταίρων της δικομματικής συναλλαγής.

    Η κα Παπαρήγα, στη συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι, εξέφρασε την πεποίθησή ότι θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές γιατί η κυβέρνηση «δεν θα κρατήσει», εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν προκηρυχθούν άμεσα, τον Μάρτη.

    «Δεν έχει σημασία αν θα γίνουν τον Απρίλη ή τον Σεπτέμβριο. Σημασία έχει να δείξουν οι εργαζόμενοι την πυγμή τους», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας τη θέση της ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να ψηφίσουν έναν δρόμο πάλης κοιτάζοντας προς το αύριο».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός δεν είπε αν θα κάνει, ούτε ότι δεν θα κάνει εκλογές» και τόνισε ότι παρέδωσε στον πρωθυπουργό ένα κείμενο θέσεων του ΚΚΕ, σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι το βασικό θέμα που θέτει ο πρωθυπουργός είναι το αυξημένο δημόσιο χρέος, «που καθορίζει την αντοχή της οικονομίας», ενώ προτείνει, ως κυριότερο μέτρο, την περιστολή των δαπανών, «πράγμα που σημαίνει καθήλωση μισθών και περικοπή των κοινωνικών δαπανών».

    Η γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε στον κ. Καραμανλή την οπτική του κόμματός της για την έξοδο της χώρας από την κρίση, καλώντας τον δημόσια να δηλώσει αν αποδέχεται, ή όχι, τα έξι μέτρα του ΟΟΣΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων και μισθούς κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις.

    «Αν θέλει η κυβέρνηση στήριξη, να πει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά», πρόεσθεσε η κ. Παπαρήγα.

    Μέτρα, που προτείνει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι, μεταξύ άλλων, η λήψη ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών για φτωχούς και ανέργους, γενναίες αυξήσεις για να αυξηθεί η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, να υπάρξουν προγράμματα λαϊκής στέγης, αυξήσεις των συντάξεων, επιδότηση θέρμανσης, κατάργηση των φόρων, που βαραίνουν τα καύσιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με κατάργηση του ΦΠΑ. Τέλος, προτείνει μείωση των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης, μείωση των στρατιωτικών δαπανών που αφορούν το ΝΑΤΟ και φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.

    [05] "Χρειάζεται βαθιά αλλαγή"

    "Ως αριστερή αντιπολίτευση εισήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου και ως αριστερή αντιπολίτευση εξέρχομαι", τόνισε στη δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι έγινε συζήτηση για την κρίση και όπως είπε, "μια τέτοια βαθιά κρίση δεν θέλει επιφανειακές συμφωνίες. Θέλει βαθιά αλλαγή και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε".

    Ο κ. Αλαβάνος ενημέρωσε και γραπτώς τον πρωθυπουργό για τις προτάσεις και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι πρόκειται για 25 σημεία -πρωτοβουλίες που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ληφθούν άμεσα. Αντίθετα, δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, "από τον Πρωθυπουργό άκουσα 6 σημεία, μέσα στη φιλοσοφία του, που νομίζω ότι είναι τα σημεία που δεν πρέπει να γίνουν".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερή και κινηματική δύναμη θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων, απορρίπτοντας έτσι τη θέση για μη παροχές, ενώ επανέλαβε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ταχύτατης εθνικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, που, μαζί με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μπορούν να αποτελέσουν έναν μεγάλο προωθητή της ρευστότητας.

    Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "αυτό που ζητάμε είναι μια σε βάθος αλλαγή. Πιστεύουμε ότι η σημερινή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη του τόπου. Και το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρξει μια κομματική αλλαγή. Η ανάγκη είναι να αλλάξουμε δρόμο. Χρειάζεται στροφή 180ο και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε". Πρόσθεσε ακόμη ότι "οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο αν δεν επανέλθουμε στα ίδια σημεία. Οι εκλογές, οι οποίες θα δώσουν ένα μήνυμα στροφής, την οποία έπρεπε ήδη η χώρα να έχει κάνει - είμαστε στο παραπέντε - φυσικά και μπορεί να βοηθήσουν".

    Στο κείμενο που επέδωσε στον πρωθυπουργό ο κ. Αλαβάνος αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ληφθούν κατεπειγόντως, για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αυτά είναι:

    Αύξηση των δημοσίων εσόδων

    1. Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα, τιμαριθμοποίηση κλιμακίων και αύξηση αφορολογήτου, αντιστροφή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων, φορολογίας κεφαλαίου και εργασίας, φόρων φυσικών και νομικών προσώπων.

    2. Θεσμοθέτηση ουσιαστικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με πολλαπλά κλιμάκια

    3. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών, των φορολογικών κινήτρων και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, όπως με την εκκλησιαστική περιουσία, τους εφοπλιστές, τους βουλευτές.

    4. Περιορισμός της λειτουργίας των παράκτιων εταιρειών που λειτουργούν ως εργαλεία φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας και σύλληψη της φορολογητέας ύλης. Προώθηση σχετικής νομοθεσίας και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    5. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Άμεση καταπολέμηση της διαφθοράς και αποκομματικοποίηση των φοροεισπραχτικών μηχανισμών.

    6. Άμεση μείωση των στρατιωτικών δαπανών με ματαίωση όλων των παραγγελιών που είναι έξω από μια λογική υπεράσπισης της ακεραιότητας της χώρας και έχουν επιβληθεί για πολιτικούς λόγους ή έχουν νατοϊκές σκοπιμότητες. Αξιοποίηση των απελευθερούμενων πόρων στον πόλεμο κατά της ανεργίας και της φτώχειας που ήδη έχει κηρυχθεί.

    Ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    7. Άμεση απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και δημιουργία ισχυρού δημόσιου πόλου κοινωφελών τραπεζών μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα για την άσκηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχο όχι τα κέρδη των τραπεζιτών αλλά την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

    8. Άμεση θέση υπό δημόσιο έλεγχο των τραπεζών που δεν μπορούν να στηριχτούν σε δικά τους κεφάλαια ή των μετόχων τους για να αντεπεξέλθουν πλήρως στις υποχρεώσεις τους.

    9. Πλέγμα μέτρων για την διευκόλυνση δανειοληπτών χωρίς ποινές στις προεξοφλήσεις, επιβαρύνσεις, καταχρηστικές πρακτικές, πλειστηριασμούς, αυθαίρετα τέλη.

    10. Μετεξέλιξη του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) σε Τράπεζα δημοσίου συμφέροντος με αντικείμενο τη χορήγηση δανείων σε μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους κι όχι στις ασφαλείς μόνο επιχειρήσεις.

    11. Ανάπτυξη νέου τύπου χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως είναι οι τράπεζες ειδικού σκοπού, Αγροτικής, Στεγαστικής, Επενδυτικής Πίστης και οι συνεταιριστικές τράπεζες.

    12. Ουσιαστική και άμεση ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων που οδηγούνται σε κατάρρευση.

    13. Άμεση κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και αντικατάστασή του από ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που θα στοχεύει στην εξυγίανση και όχι στην εξόντωση.

    Πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο

    14. Αίτημα για άμεση κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας το οποίο εκφράζει τις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση και οδηγεί με την δημοσιονομική ένδεια απευθείας στον αποπληθωρισμό και αντικατάστασή του από ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.

    15. Αίτημα για θέσπιση μηχανισμού στήριξης των οικονομιών των κρατών - μελών που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις μέσω ευρωομολόγων ή εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα από την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού(spread), ενισχύοντας έτσι και συνολικά το ευρώ.

    16. Απόρριψη από την Ελλάδα της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η οποία συνταγματοποιεί τους κρισιακούς παράγοντες και είναι ήδη εκτός πραγματικότητας.

    17. Ελληνική παρέμβαση για την κοινοτική ενίσχυση των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε οι λαοί τους να μη περάσουν για δεύτερη φορά από την εξαθλίωση μέσα σε μία εικοσαετία αλλά και να μη συμπαρασύρουν και χώρες με στενές οικονομικές σχέσεις, όπως η Ελλάδα.

    18. Ματαίωση της Αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που προβλέπεται για το 2013, άμεσα κοινοτικά μέτρα για την ενίσχυση της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εθνικής αγροτικής στρατηγικής.

    Ανάληψη πρωτοβουλιών από το δημόσιο για την ανάκαμψη

    19. Νέος Προϋπολογισμός με έμφαση στο πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών και τις κοινωνικές δαπάνες χωρίς τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας

    20. Άμεση και καθολική αναθεώρηση των στόχων και των δράσεων του ΕΣΠΑ (2007-13) που έχουν καταρτιστεί πριν από την εκδήλωση της κρίσης με κριτήρια τη στήριξη της απασχόλησης, τη στήριξη των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, της ελληνικής παραγωγής.

    21. Ειδικές παρεμβάσεις και κίνητρα για τη στήριξη της παραγωγής, έξω από λογικές προστατευτισμού αλλά και έξω από αυτοκαταστροφικές λογικές, όπως τα μέτρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων που λειτουργούν προστατευτικά υπέρ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    22. Ενίσχυση των δημόσιων εργαλείων παρέμβασης στην οικονομία με επιχειρήσεις που θα λειτουργούν σε συνθήκες αποκομματοποίησης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας - ανάκτηση του ΟΤΕ, των λιμανιών, ανάπτυξη της Ολυμπιακής Αεροπορίας ως εθνικού αερομεταφορέα.

    Στήριξη της Απασχόλησης και των Εργασιακών Σχέσεων

    23. Έκτακτο Πρόγραμμα Δημιουργίας θέσεων εργασίας με έμφαση στις Επενδύσεις, την Υγεία, την Παιδεία, την Έρευνα, τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες που θα εγκριθεί από την Βουλή.

    24. Μέτρα ενάντια στις απολύσεις, κατάργηση των αναιτιολόγητων απολύσεων και αύξηση των αποζημιώσεων και εξίσωση μεταξύ εργατών και υπαλλήλων.

    25. Κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων των τελευταίων κυβερνήσεων για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τα stage, την ανασφάλιστη εργασία, τη μείωση του χρόνου εργασίας, τις απολύσεις.

  • ** Τη Λαμία επισκέπτεται ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Αλ. Τσίπρας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 March 2009 - 19:30:32 UTC