Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εθνική υπόθεση η αντιμετώπιση της κρίσης"
  • [02] "Δεν υπάρχει σχέδιο σωτηρίας της χώρας"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Εθνική υπόθεση η αντιμετώπιση της κρίσης"

    Να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την Οικονομία κάλεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζήτηση και την πιστωτική ασφυξία στην αγορά.

    "Η οικονομία, κάτω από τα βάρος της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η ανθρωπότητα, τουλάχιστον στην μεταπολεμική της ιστορία, είναι εθνική υπόθεση, με κεφαλαία γράμματα" τόνισε ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι "όποτε οι Έλληνες αφοσιωθήκαμε σε εθνικούς στόχους τα καταφέραμε πολύ καλά και αυτό οφείλουμε και τώρα".

    Αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η Φιλανδία και Σουηδία, "όπου οι κοινωνικοί εταίροι και οι πολιτικές δυνάμεις κάθησαν στο τραπέζι, και κατέληξαν σε κάποιες κοινές θέσεις στα μείζονα ζητήματα, όχι σε όλα, απέφυγαν σοβαρούς κινδύνους.

    Το ίδιο έχουμε ή θα έπρεπε να έχουμε υποχρέωση να κάνουμε κι εμείς" πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: Εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έστω και τώρα μετά τα χθεσινά, αντιληφθεί την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οφείλει να το αποδείξει". Σημείωσε μάλιστα ότι "και χτες ακόμα δεν ζήτησα από κανένα, λευκή επιταγή. Ζήτησα το αυτονόητο. Να αποδεχτούμε όλοι έξι βασικά θεμελιώδη σημεία [..] ένα ορθολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να χαράξουμε την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια, και για τις επόμενες κυβερνήσεις".

    Αναφερόμενος στη φράση του Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη αλλαγής πορείας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "είναι μονότονο και ανιαρό να σας ακούμε συνέχεια να καταφεύγετε σε ακατάσχετη εκλογολογία. Αυτό το θέμα το έχουμε κλείσει. Ξεκαθάρισα ότι εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ότι δεν ασχολούμαστε με σενάρια εκλογών. Ξεκαθάρισα ότι δεν σκέφτομαι εκλογές" επανέλαβε ο κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι "δική μας έγνοια, αντίθετα με εσάς, είναι ο περιορισμός των επιπτώσεις της κρίσης, [..] είναι το συλλογικό και εθνικό συμφέρον".

    Ανταπαντώντας στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος επέκρινε τον πρωθυπουργό για αύξηση του χρέους κατά 16 δισεκ. ευρώ το χρόνο και για εκτίναξη των δαπανών στο Δημόσιο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για χρέη και ελλείμματα, καθώς "το χρέος το πήρατε στο 30% και το φτάστε πάνω από 100% του ΑΕΠ" ενώ το έλλειμμα που παραδώσατε ήταν 7,5%, τη στιγμή που το είχατε προϋπολογίσει στο 1,2% "Υπάρχει μεγαλύτερη ανειλικρίνεια και ανευθυνότητα από αυτό;" αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής.

    Σχολιάζοντας "διαδόσεις" κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι θα υπάρξει αδυναμία δανεισμού δήλωσε εμφαντικά ότι "τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου εξελίσσεται κανονικά".

    Όσο για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι "τα ευχολόγια του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σχέδιο. Είναι απόπειρα εμπαιγμού της κοινωνίας. Πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης με δημοσιονομική χαλάρωση θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Συναντήσεις με Κ. Μητσοτάκη και Ν. Διαμαντούρο

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή για τα δικαιώματα των πολιτών κ.Ν. Διαμαντούρο και τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Μητσοτάκης μετά το πέρας της συνάντησης, αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Ο κ. Διαμαντούρος σε δηλώσεις του είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις δράσεις του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με την κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόβλημα στη σχέση Ελλάδος και Ευρώπης λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κ. Διαμαντούρος, αφού διευκρίνισε πως παρότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του το θέμα, είπε ότι όλες οι χώρες υποφέρουν. Δεν υπάρχει ειδική μεταχείριση της Ελλάδος καλή ή κακή, είπε και πρόσθεσε πως και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η Λετονία.

    Το σημαντικό είναι, πρόσθεσε ο κ. Διαμαντούρος, ότι στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει πρόβλεψη ότι καμία χώρα εντός ή εκτός ΕΕ δεν θα αφεθεί στην τύχη της εφόσον αντιμετωπίζει προβλήματα.

    [02] "Δεν υπάρχει σχέδιο σωτηρίας της χώρας"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,θα επισκεφθεί αύριο τα Ιωάννινα, όπου το μεσημέρι θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση.

    Στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας προέβη ο κ.Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζήτηση και την πιστωτική ασφυξία στην αγορά.

    "Απλώς προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις δικές σας αποτυχίες, πίσω από το πέπλο της διεθνούς κρίσης. Δεν έχετε την εμπιστοσύνη των εταίρων, δεν έχετε και την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, ούτε και τη βούληση να αλλάξετε πορεία. Και η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Μπορεί να χρεοκόπησε η Νέα Δημοκρατία, δεν θα σας αφήσουμε όμως να χρεοκοπήσετε και την Ελλάδα. Είναι η ώρα του λαού. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια νέα αρχή, μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές. Μια κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που θα πάει με αισιοδοξία και σχέδιο τη χώρα μπροστά", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για προσπάθεια του πρωθυπουργού να μεταφέρει τις ευθύνες της κυβέρνησής του στην αντιπολίτευση και υποστήριξε ότι δεν έχει σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας: "Σχεδιάζει μόνο για τη δική της σωτηρία, και μαζί, για τη σωτηρία των συμφερόντων που θέλει να εξυπηρετεί". Με αφορμή, δε, τη συνάντησή τους, είπε στον κ. Καραμανλή ότι "μεταφορά ευθυνών στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, παιχνίδια επικοινωνιακά και συναντήσεις για το θεαθήναι, μπροστά στην κρίση που έχουμε, δεν επιτρέπουν οι καιροί".

    Παράλληλα, τον κάλεσε να κοιτάξει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες "αν τις ξέρατε, δεν θα ζητούσατε συναίνεση. Θα μπορούσατε να εφαρμόσετε μερικές από τις δικές μας προτάσεις, παρότι κι αυτό ακόμη δεν μπορείτε να το κάνετε".

    Ο κ.Παπανδρέου, που επέκρινε τον πρωθυπουργό για αύξηση του χρέους κατά 16 δισεκ. ευρώ το χρόνο και για εκτίναξη των δαπανών στο Δημόσιο, τον ρώτησε -μεταξύ άλλων εάν "είστε έτοιμος να κόψετε μαχαίρι το μπλε πανηγύρι των κομματικών ρουσφετιών, της αναξιοκρατίας και της κομματικής επέλασης στη Δημόσια Διοίκηση, στο Στρατό, στα Σώματα Ασφαλείας κοκ" και εάν "είστε έτοιμος να αλλάξετε την πολιτική των διαγγελμάτων και των διαπιστώσεων".

    Ερώτηση για την αύξηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου

    Για «σοβαρή αύξηση των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου και εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους και του Προϋπολογισμού του 2009», κάνει λόγο, σε ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, και οι βουλευτές, Δημήτρης Κουσελάς και Στάθης Κουτμερίδης.

    Στην ερώτηση αναφέρεται ότι, ενώ ο Προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει πως το σύνολο των δανειακών αναγκών της χώρας θα ανέλθει στα 40,7 δισ. ευρώ, μετά την υπερψήφισή του ακολούθησαν αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του υπουργού Οικονομικών, που ανέβαζαν το ποσό αυτό κατά 1,3 δισ. έως και 12 δισ. - εκκρεμούντων και οφειλών του Δημοσίου προς τα νοσοκομεία (3 δισ.), κατασκευαστικές εταιρείες (5 δισ.) και τα ασφαλιστικά ταμεία (10,8 δισ.).

    «Το Ελληνικό δημόσιο δανείζεται για να καλύψει τις πολύ υψηλές ταμειακές του ανάγκες, σημαντικά υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, καθώς και για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν από λήξεις ομολόγων παλαιών (μέχρι τον Απρίλιο ανέρχονται στο πόσο των 18,5 δισεκ. ευρώ, με βάση στοιχεία του Bloomberg) και νέων εκδόσεων», παρατηρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να κατατεθεί το ετήσιο πρόγραμμα κάλυψης των δανειακών αναγκών και το διαχειριστικό πρόγραμμα του χαρτοφυλακίου του ελληνικού Δημοσίου - και να διευκρινιστεί γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην επιβεβλημένη κατάθεση νέου Προϋπολογισμού, «δεδομένου ότι έχουν πλέον καταρριφθεί όλοι οι στόχοι, που είχε θέσει δύο μόλις μήνες πριν».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο HAPCO, στο Grand Hotel Palace. (10:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αγροτικών Τροφίμων, στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης. (10:30:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • Εκδήλωση με τίτλο "Ποδόσφαιρο: Ένα νόμισμα με δύο όψεις" διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τους συλλόγους παλαίμαχων ποδοσφαιριστών των ομάδων: ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμαριάς, ΑΡΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΠΑΟΚ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Τε (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Αγ. Δημητρίου 159Α)

  • Ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ διοργανώνει το 2ο τραπέζι διαλόγου με θέμα: "Αναμόρφωση Λυκείου,Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση". Ομιλία Α Διαμαντοπούλου (12:00:00, Αθήνα/Λυσίου 11 Πλάκα)

  • Το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: "Το μέλλον της Βιολογικής Γεωργίας: Καλές πρακτικές από την Ευρώπη και την Ελλάδα», στο συνεδριακό κέντρο "Ν. Γερμανός". (16:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" διοργανώνει ημερίδα με θέμα: "Νομός Ξάνθης: Η Εγνατία του τουρισμού και του πολιτισμού", στο ξενοδοχείο "Ελισσώ", στην Ξάνθη. (18:00:00, Ξάνθη). Σημείωση: Μεταξύ άλλων, θα παραβρεθούν στην ημερίδα ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημοσθένης Κατσιγιάννης και η ακαδημαϊκής Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

  • Ο Ν. Κακλαμάνης θα τιμήσει με το Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων τη Δόμνα Σαμίου, την Ελένη Καραΐνδρου και τη Σοφία Καλογεροπούλου (19:00:00, Αθήνα/Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (25η αγωνιστική),

    ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΗΣ 16:45 ΝΕΤ

    ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16:45 NOVA

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ 19:00 ΝΕΤ

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (25η αγωνιστική) - 15:00:00, Διαγόρας-Καλλιθέα (ΕΤ-3)

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Γυναικών-Φάιναλ Φορ (Ημιτελικά), 3ο ΚΔΓ Άνω Λιοσίων , 17:00 Άρης Χολαργού-Π. Φάληρο

    19:00 Εσπερίδες-Παναθηναϊκός

  • Στίβος-Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στιβου (2η ημέρα), Τορίνο (ITA)

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (20η αγωνιστική), 19.00 Λαμία - Ηρακλής

    19.00 Ολυμπιακός - Κηφισιά

    19.00 Απόλλων Καλαμαριάς - ΕΑ Πατρών

    20.00 Άρης - Εθνικός Αλεξανδρούπολης

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (21η αγωνιστική), 16:00 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

    18:00 Άρης-Κτησιφών

    19:00 Ίωνες-Ηρακλής Κηφισιάς

    19:00 Μαρκόπουλο-Κερατέα

    19:30 Ηρακλής-Πανελλήνιος

    19:30 ΕΑ Λαρίσης-Πανιώνιος

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (17η αγωνιστική)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 Ανδρών (16η ημέρα), 12.00 Ηρακλής-Χίος

    14.30 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος

    17.00 ΝΕ Πατρών-ΠΑΟΚ

    17.30 Χανιά-Ολυμπιακός

    19.00 Εθνικός-ΝΟ Πατρών

  • Χάντμπολ-Α1 Ανδρών (20η ημέρα), 17:00 ΠΑΟΚ-Διομήδης Άργους

    18:00 ΓΑΣ Κιλκίς-Απόλλων Kαλαμ.

    18:00 Βριλήσσια-Ζαφειράκης Νάουσας

    18:00 ΓΣ Κορωπίου-ΑΣΕ Δούκα

    18:00 Μινώταυρος Π.-Πανελλήνιος

    20:00 ΑΕΚ-Ιωνικός Ν.Φ.

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-21η Αγωνιστική, 17:00 Καβάλα-Ολύμπια Λάρισας

    17:00 ΑΕΛ-Πανελλήνιος

    19:00 Μαρούσι-ΠΑΟΚ

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών-20η Αγωνιστική, 17:30 ΜΕΝΤ-ΑΓΟ Ρεθύμνου

    17:30 Απόλλων Πάτρας-Παγκρατίου

    17:30 Κεραυνός Αιγίου-Ολυμπιάδα Πατρών

    17:30 ΚΑΟ Δράμας-Δάφνη

    17.30 Πανερυθραϊκός-Ηλυσιακός

    17:30 Νήαρ Ηστ-ICBS

    17:30 Ξάνθη-Περιστέρι

    19:00 Ηρακλής-Ερμής Λαγκαδά


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 March 2009 - 5:32:37 UTC