Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος ο περιορισμός των επιπτώσεων"
  • [02] "Η χώρα χρειάζεται νέα κατεύθυνση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Χρεοκοπία στρατηγικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"
  • [05] Εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο
  • [06] Περιοδεία στο Βόλο
  • [07] Συμφωνία για την Ολυμπιακή

  • [01] "Στόχος ο περιορισμός των επιπτώσεων"

    Να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την Οικονομία κάλεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζήτηση και την πιστωτική ασφυξία στην αγορά.

    "Η οικονομία, κάτω από τα βάρος της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η ανθρωπότητα, τουλάχιστον στην μεταπολεμική της ιστορία, είναι εθνική υπόθεση, με κεφαλαία γράμματα" τόνισε ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι "όποτε οι Έλληνες αφοσιωθήκαμε σε εθνικούς στόχους τα καταφέραμε πολύ καλά και αυτό οφείλουμε και τώρα".

    Αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η Φιλανδία και Σουηδία, "όπου οι κοινωνικοί εταίροι και οι πολιτικές δυνάμεις κάθησαν στο τραπέζι, και κατέληξαν σε κάποιες κοινές θέσεις στα μείζονα ζητήματα, όχι σε όλα, απέφυγαν σοβαρούς κινδύνους.

    Το ίδιο έχουμε ή θα έπρεπε να έχουμε υποχρέωση να κάνουμε κι εμείς" πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: Εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έστω και τώρα μετά τα χθεσινά, αντιληφθεί την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οφείλει να το αποδείξει". Σημείωσε μάλιστα ότι "και χτες ακόμα δεν ζήτησα από κανένα, λευκή επιταγή. Ζήτησα το αυτονόητο. Να αποδεχτούμε όλοι έξι βασικά θεμελιώδη σημεία [..] ένα ορθολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να χαράξουμε την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια, και για τις επόμενες κυβερνήσεις".

    Αναφερόμενος στη φράση του Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη αλλαγής πορείας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "είναι μονότονο και ανιαρό να σας ακούμε συνέχεια να καταφεύγετε σε ακατάσχετη εκλογολογία. Αυτό το θέμα το έχουμε κλείσει. Ξεκαθάρισα ότι εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ότι δεν ασχολούμαστε με σενάρια εκλογών. Ξεκαθάρισα ότι δεν σκέφτομαι εκλογές" επανέλαβε ο κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι "δική μας έγνοια, αντίθετα με εσάς, είναι ο περιορισμός των επιπτώσεις της κρίσης, [..] είναι το συλλογικό και εθνικό συμφέρον".

    Ανταπαντώντας στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος επέκρινε τον πρωθυπουργό για αύξηση του χρέους κατά 16 δισεκ. ευρώ το χρόνο και για εκτίναξη των δαπανών στο Δημόσιο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για χρέη και ελλείμματα, καθώς "το χρέος το πήρατε στο 30% και το φτάστε πάνω από 100% του ΑΕΠ" ενώ το έλλειμμα που παραδώσατε ήταν 7,5%, τη στιγμή που το είχατε προϋπολογίσει στο 1,2% "Υπάρχει μεγαλύτερη ανειλικρίνεια και ανευθυνότητα από αυτό;" αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής.

    Σχολιάζοντας "διαδόσεις" κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι θα υπάρξει αδυναμία δανεισμού δήλωσε εμφαντικά ότι "τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου εξελίσσεται κανονικά".

    Όσο για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι "τα ευχολόγια του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σχέδιο. Είναι απόπειρα εμπαιγμού της κοινωνίας. Πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης με δημοσιονομική χαλάρωση θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Συναντήσεις με Κ. Μητσοτάκη και Ν. Διαμαντούρο

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή για τα δικαιώματα των πολιτών κ.Ν. Διαμαντούρο και τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Μητσοτάκης μετά το πέρας της συνάντησης, αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Ο κ. Διαμαντούρος σε δηλώσεις του είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις δράσεις του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με την κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόβλημα στη σχέση Ελλάδος και Ευρώπης λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κ. Διαμαντούρος, αφού διευκρίνισε πως παρότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του το θέμα, είπε ότι όλες οι χώρες υποφέρουν. Δεν υπάρχει ειδική μεταχείριση της Ελλάδος καλή ή κακή, είπε και πρόσθεσε πως και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η Λετονία.

    Το σημαντικό είναι, πρόσθεσε ο κ. Διαμαντούρος, ότι στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει πρόβλεψη ότι καμία χώρα εντός ή εκτός ΕΕ δεν θα αφεθεί στην τύχη της εφόσον αντιμετωπίζει προβλήματα.

    [02] "Η χώρα χρειάζεται νέα κατεύθυνση"

    Τα Ιωάννινα επισκέπτεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπου το μεσημέρι θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση.

    Στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας προέβη ο κ.Γιώργος Παπανδρέου.

    "Απλώς προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις δικές σας αποτυχίες, πίσω από το πέπλο της διεθνούς κρίσης. Δεν έχετε την εμπιστοσύνη των εταίρων, δεν έχετε και την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, ούτε και τη βούληση να αλλάξετε πορεία. Και η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Μπορεί να χρεοκόπησε η Νέα Δημοκρατία, δεν θα σας αφήσουμε όμως να χρεοκοπήσετε και την Ελλάδα. Είναι η ώρα του λαού. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια νέα αρχή, μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές. Μια κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που θα πάει με αισιοδοξία και σχέδιο τη χώρα μπροστά", είπε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για προσπάθεια του πρωθυπουργού να μεταφέρει τις ευθύνες της κυβέρνησής του στην αντιπολίτευση και υποστήριξε ότι δεν έχει σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας: "Σχεδιάζει μόνο για τη δική της σωτηρία, και μαζί, για τη σωτηρία των συμφερόντων που θέλει να εξυπηρετεί". Με αφορμή, δε, τη συνάντησή τους, είπε στον κ. Καραμανλή ότι "μεταφορά ευθυνών στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, παιχνίδια επικοινωνιακά και συναντήσεις για το θεαθήναι, μπροστά στην κρίση που έχουμε, δεν επιτρέπουν οι καιροί".

    Παράλληλα, τον κάλεσε να κοιτάξει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες "αν τις ξέρατε, δεν θα ζητούσατε συναίνεση. Θα μπορούσατε να εφαρμόσετε μερικές από τις δικές μας προτάσεις, παρότι κι αυτό ακόμη δεν μπορείτε να το κάνετε".

    Ο κ.Παπανδρέου, που επέκρινε τον πρωθυπουργό για αύξηση του χρέους κατά 16 δισεκ. ευρώ το χρόνο και για εκτίναξη των δαπανών στο Δημόσιο, τον ρώτησε -μεταξύ άλλων εάν "είστε έτοιμος να κόψετε μαχαίρι το μπλε πανηγύρι των κομματικών ρουσφετιών, της αναξιοκρατίας και της κομματικής επέλασης στη Δημόσια Διοίκηση, στο Στρατό, στα Σώματα Ασφαλείας κοκ" και εάν "είστε έτοιμος να αλλάξετε την πολιτική των διαγγελμάτων και των διαπιστώσεων".

    Ερώτηση για την αύξηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου

    Για «σοβαρή αύξηση των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου και εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους και του Προϋπολογισμού του 2009», κάνει λόγο, σε ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, και οι βουλευτές, Δημήτρης Κουσελάς και Στάθης Κουτμερίδης.

    Στην ερώτηση αναφέρεται ότι, ενώ ο Προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει πως το σύνολο των δανειακών αναγκών της χώρας θα ανέλθει στα 40,7 δισ. ευρώ, μετά την υπερψήφισή του ακολούθησαν αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του υπουργού Οικονομικών, που ανέβαζαν το ποσό αυτό κατά 1,3 δισ. έως και 12 δισ. - εκκρεμούντων και οφειλών του Δημοσίου προς τα νοσοκομεία (3 δισ.), κατασκευαστικές εταιρείες (5 δισ.) και τα ασφαλιστικά ταμεία (10,8 δισ.).

    «Το Ελληνικό δημόσιο δανείζεται για να καλύψει τις πολύ υψηλές ταμειακές του ανάγκες, σημαντικά υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, καθώς και για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν από λήξεις ομολόγων παλαιών (μέχρι τον Απρίλιο ανέρχονται στο πόσο των 18,5 δισεκ. ευρώ, με βάση στοιχεία του Bloomberg) και νέων εκδόσεων», παρατηρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να κατατεθεί το ετήσιο πρόγραμμα κάλυψης των δανειακών αναγκών και το διαχειριστικό πρόγραμμα του χαρτοφυλακίου του ελληνικού Δημοσίου - και να διευκρινιστεί γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην επιβεβλημένη κατάθεση νέου Προϋπολογισμού, «δεδομένου ότι έχουν πλέον καταρριφθεί όλοι οι στόχοι, που είχε θέσει δύο μόλις μήνες πριν».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Θεία λειτουργία στο ναό του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας - Παρουσία Κ. Παπούλια (09:30:00, Αθήνα). Στις 13.00 ο Κ. Παπούλιας θα παραθέσει γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

  • Οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 66 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ (10:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" διοργανώνει ημερίδα με θέμα: "Νομός Ροδόπης. Εγνατία Οδός. Οικονομική Ανάπτυξη και Διασυνοριακές Σχέσεις", στο Ίδρυμα Παπανικολάου, στην Κομοτηνή (11:00:00, Κομοτηνή/Κομοτηνή). Σημείωση: Μεταξύ άλλων, θα παραβρεθούν στην ημερίδα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημοσθένης Κατσιγιάνης και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας Ντίμκο Μιχαλέφσκι.

  • Εθνικός Διάλογος με τους αγρότες της Θεσσαλίας (11:00:00, Καλαμπάκα)

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα (12:00:00, Ιωάννινα)

  • Εσωκομματικές εκλογές για τη διαμόρφωση της πρότασης του ΣΥΝ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο."Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, θα ψηφίσει στην Πολιτική Κίνηση Αμπελοκήπων (15:30:00, Αθήνα/Βελεστίνου 6)

  • Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της "Ημέρας της Γυναίκας" διοργανώνει εκδήλωση στο "Μακεδονία Παλλάς". (18:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Μηχανιώνας διοργανώνει τον 6ο Διεθνή Αγώνα Χειμερινής Κολύμβησης «Παλίρροια» στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αθλητών (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Νέα Μηχανιώνα)

  • Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, θα επισκεφθεί το Βόλο.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα, έχει ως ακολούθως:

    13:00 Συνέντευξη Τύπου στο Ξενοδοχείο "VOLOS PALACE" ( Ξενοφώντος & Θρακών).

    13:30 Ομιλία στο Ξενοδοχείο "VOLOS PALACE" - αίθουσα "Θεσσαλία".

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (25η αγωνιστική), ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 15:00

    Ο.Φ.Η. - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 16:45 NOVA

    ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - Α.Ε.Κ. 16:45 Alpha

    Π.Α.Ο.Κ. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 19:00 NOVA

    ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 19:00 ΝΕΤ

  • Υδατοσφαίριση-Τσάμπιονς Καπ γυναικών (Προημιτελικοί, β΄ αγώνας):

    Γλυφάδα-Βουλιαγμένη - 12:00:00, Αθήνα/Ν.Σμύρνη (GRC)

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (25η αγωνιστική)

    15:00:00, Καστοριά-Εθνικός

    Ατρόμητος-Αναγέννηση Καρδίτσας

    Ιωνικός-Πιερικός

    Αγροτικός Αστέρας-Καλαμάτα

    Κέρκυρα-ΠΑΣ Γιάννινα

    ΑΣΚ Ολυμπιακός-Εθνικός Αστέρας

    Ηλυσιακός-Απόλλων Καλαμαριάς Αιγάλεω

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 27η αγωνιστική)

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 27η αγωνιστική)

  • Χάντμπολ-Α1 Ανδρών (20η ημέρα): Φίλιππος Βερ.-Θερμαϊκός - 18:00:00, Βέροια (GRC)

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Γυναικών-Φάιναλ Φορ (Τελικός & Μικρός Τελικός)

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Γυναικών-Φάιναλ Φορ (Τελικός & Μικρός Τελικός), 3ο ΚΔΓ Άνω Λιοσίων, 17:00 «Μικρός Τελικός»: Ηττημένος 39-Ηττημένος 40

    19:00 Τελικός Νικητής 39-Νικητής 40

  • Στίβος-Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στιβου (3η ημέρα), Τορίνο (ITA)

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-21η Αγωνιστική, 14:00 ΑΕΚ-Άρης

    14:00 Κολοσσός Ρόδου-Ολυμπιακός

    17:00 Παναθηναϊκός-Αιγάλεω

    17:00 Πανιώνιος-Τρίκαλα

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (8η ημέρα)

    [04] "Χρεοκοπία στρατηγικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"

    Σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος της εργαζόμενης γυναίκας στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος», θα μιλήσει σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Για "δικομματικό καυγά" ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που "εκτός των άλλων γίνεται για να κρύψουν τη μεγάλη χρεοκοπία της κοινής τους στρατηγικής, του «ευρωμονόδρομου», που πλήρωσε ο λαός με βαριές θυσίες", κάνει λόγο το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

    Κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα "ότι επιδιώκουν να προστατεύσουν την κερδοφορία της πλουτοκρατίας από την κρίση, που σημαίνει νέο ακρωτηριασμό των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Ο συναγωνισμός τους αφορά το ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν".

    Τέλος καλεί το λαό "να αντιπαλέψει αποφασιστικά την πολιτική τους, να αποδυναμώσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ισχυροποιώντας το ΚΚΕ".

    [05] Εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο

    Εσωκομματικές εκλογές για τη διαμόρφωση της πρότασης του ΣΥΝ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, διεξάνται σήμερα και αύριο σε όλη τη χώρα.

    «Μέσα σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής κρίσης, η σημασία των Ευρωεκλογών του Ιουνίου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και αυτό διότι οι πολιτικές επιλογές που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο παίζουν το ρόλο του «πλαισίου» μέσα στο οποίο οι εθνικές πολιτικές πρέπει να κινηθούν, τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του σε εκδήλωση της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στο Μιλάνο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι "είναι πλέον φανερό, ότι ο τρόπος οικοδόμησης της Ευρώπης και η μονοδιάστατη νεοφιλελεύθερη οικονομική αρχιτεκτονική, δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσουν την οικονομική κρίση. Δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν την έκρηξη της ανεργίας, της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων".

    Οι ευρωεκλογές είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε τα θεμέλια της Ευρώπης. Είναι η ευκαιρία να ανατρέψουμε τις ελίτ που, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους επιλογές, έχουν προκαλέσει τη τρέχουσα οικονομική, ενεργειακή, διατροφική και οικολογική κρίση, τόνισε ο κ.Τσίπρας.

    [06] Περιοδεία στο Βόλο

    Περιοδεία στο Βόλο πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα Μ.Μ.Ε.

    Το «ναι» στη συναίνεση, που ζήτησε από τα κόμματα ο πρωθυπουργός, επανέλαβε ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αφού χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ως τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης, αιτιολογώντας τη στάση του απέναντι στην πρόταση του πρωθυπουργού δήλωσε πως το κόμμα του λειτούργησε «μονάχα με τη λογική, αφού το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τί έχει να κερδίσει ένα κόμμα, αλλά πώς θα σωθεί η Ελλάδα». Κατηγόρησε μάλιστα, τόσο τον κ. Παπανδρέου, όσο και τους ηγέτες των κομμάτων της αριστεράς, λέγοντας πως «με την άρνησή τους δεν έδειξαν το μεγαλείο ψυχής, που επιβάλλεται σε πολιτικούς ηγέτες σε περιόδους κρίσεων».

    Επανέλαβε δε, την πρόταση του κόμματός του για οικουμενική κυβέρνηση, θυμίζοντας το επιτυχημένο πείραμα της κυβέρνησης Ζολώτα την περίοδο '89-΄90.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διατύπωσε εκ νέου την εκτίμησή του πως ο κ. Καραμανλής δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και ζήτησε από όλα τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν όσο πιο γρήγορα τη θέση τους στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Επανερχόμενος στο θέμα της οικονομικής κρίσης, τόνισε πως «δεν υπάρχει αναίμακτη έξοδος από την κρίση», επικαλούμενος το παράδειγμα του Τιτανικού. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα ναυάγιο. Δεν έχει σημασία το χρώμα του σωσίβιου, αλλά μονάχα το πώς θα σωθούμε», είπε.

    Οι προτάσεις του ΛΑΟΣ, όπως αυτές κατατέθηκαν στον κ. Καραμανλή, είναι, σύμφωνα με το Γ. Καρατζαφέρη, «προτάσεις πρώτων βοηθειών».

    Ο αρχηγός του κόμματος έκανε λόγο για τη δημιουργία κρατικών εσόδων, «χωρίς όμως αυτά να επιφέρουν κοινωνικούς τριγμούς», ενώ ζήτησε και τη γρήγορη κίνηση των κεφαλαίων, λέγοντας πως «δεν πρέπει να υπάρχουν ανενεργά κεφάλαια, ούτε της τάξης των 50.000 ευρώ».

    Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε ακόμη για τα επόμενα πέντε χρόνια να «παγώσουν» κριτήρια, όπως το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει στοχευμένη φορολογία, αφού όπως εκτίμησε «στο μέλλον, η ζωή όλων μας θα χειροτερέψει και η ζωή των μη προνομιούχων θα χειροτερέψει βάναυσα».

    Τέλος, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ σημείωσε πως «τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είναι σοβαρό να συζητάμε για εκλογές» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε μνήμα».

    [07] Συμφωνία για την Ολυμπιακή

    Προς την ολοκλήρωσή της βαίνει πλέον η διαδικασία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος χειριζόταν το συγκεκριμένο ζήτημα, είχαν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας MIG.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, στην παρούσα φάση επήλθε συμφωνία για το πτητικό έργο και την τεχνική βάση, ενώ για το θέμα της επίγειας εξυπηρέτησης δόθηκε παράταση μιας εβδομάδος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εμπορική συμφωνία μεταξύ της MIG και της Swissport που είχε καταθέσει προσφορά μόνο για την επίγεια εξυπηρέτηση.

    Ο υπουργός ανάπτυξης διευκρίνισε πως υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της MIG, ότι αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις της με την Swissport, η MIG θα εξαγοράσει και τα στοιχεία ενεργητικού της επίγειας εξυπηρέτησης στην τιμή που έχει προσδιοριστεί από τους ανεξάρτητους εκτιμητές (44,8 εκ. ευρώ). Με αυτό τον τρόπο τα συνολικά έσοδα για το δημόσιο ανέρχονται σε 177,2 εκ. ευρώ.

    Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για να υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της MIG, θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά και μάλιστα έχει ορίσει ειδικό επίτροπο καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μετά την έγκριση από την Κομισιόν η συμφωνία θα τεθεί υπό την κρίση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, η οποία αναμένεται να συνέλθει τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

    Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Χατζηδάκη για το θέμα:

    «Οι επενδυτικοί και νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης μας ενημέρωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις τους με τους συμβούλους της MIG για την πώληση στοιχείων ενεργητικού του πτητικού έργου και της τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής είχαν επιτυχή κατάληξη. Για την επίγεια εξυπηρέτηση, καθώς οι συζητήσεις της MIG και της Swissport για την ολοκλήρωση μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας συνεχίζονται, ζητήθηκε και δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το δημόσιο. Εντωμεταξύ, υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της MIG, ότι αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις της με την Swissport, η MIG θα εξαγοράσει και τα στοιχεία ενεργητικού της επίγειας εξυπηρέτησης στην τιμή που έχει προσδιοριστεί από τους ανεξάρτητους εκτιμητές (44,8 εκ. ευρώ). Με αυτό τον τρόπο τα συνολικά έσοδα για το δημόσιο ανέρχονται σε 177,2 εκ. ευρώ.

    Το αποτέλεσμα της συμφωνίας των συμβούλων θα τεθεί υπό την κρίση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, που θα αναμένει πρώτα τη σχετική έγκριση για τη διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η συνολική εισήγηση των επενδυτικών και νομικών συμβούλων της Κυβέρνησης (Lazard, Εθνική, Εμπορική, Δικηγορικό Γραφείο Μπερνίτσα και Howrey), η οποία εγκρίθηκε από τον Επίτροπο Παρακολούθησης, που τοποθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση, δίνεται στη δημοσιότητα ( και το συντομότερο δυνατό μεταφρασμένη). Η εισήγηση αυτή, που αναφέρεται σε όλες τις πτυχές του θέματος, θα κατατεθεί για έγκριση στη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Σε σχέση με την αξιολόγηση, ισχύουν οι διατυπωθείσες μέχρι σήμερα θέσεις της κυβέρνησης για την προστασία του καταναλωτή».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενημερωμένη για τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της "Ολυμπιακής" και θα λάβει επισήμως θέση την ερχόμενη Τρίτη.

    Αυτό δήλωσε,ερωτηθείς από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Αντρέα Ταγιάνι στις Βρυξέλλες,ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε κανένα άλλο σχόλιο για το ζήτημα.

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    Το ΠΑΣΟΚ, πέραν των θεμάτων που εξ αρχής έθεσε ως προς την διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη προστασίας της δημόσιας περιουσίας.

    Πρότεινε την δημιουργία μικτού σχήματος με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια και με σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με διεθνή αερομεταφορέα.Το κράτος σήμερα έχει στη διάθεσή του 300 εκατομμύρια ευρώ από δικαστική δικαίωση των Ο.Α. που μπορούν να είναι τα αναγκαία ίδια κεφάλαια συμμετοχής και που είναι περίπου διπλάσια του τιμήματος που θα πωληθούν οι Ο.Α..

    Θα αναμένουμε την ανακοίνωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας, δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Ν.Σηφουνάκης.

    "Με τη συμφωνία κυβέρνησης - MIG για την Ολυμπιακή ολοκληρώνεται ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού και όχι μόνο των εργαζομένων στην επιχείρηση. Συνένοχοι είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που συστηματικά εργάστηκαν σε αυτή την κατεύθυνση και από τη θέση της κυβέρνησης και συναινώντας από τη θέση της αντιπολίτευσης", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Ο κατακερματισμός, η ρευστοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ αποτελούν πεδίο σαφέστατης ιδεολογικής και προγραμματικής σύγκλησης για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.Υπό την εποπτεία των μεγαλοσυμφερόντων των ευρωπαϊκών καρτέλ στις αερομεταφορές εντάσσεται και η εξαφάνιση του εθνικού δημόσιου αερομεταφορέα", αναφέρει ο ΣΥΝ.

    "Ευχόμαστε τα φτερά της Ολυμπιακής να πετάξουν και πάλι στους παγκόσμιους ουρανούς, για το καλό της Ελλάδος και των εργαζομένων", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σκ.Βελόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 March 2009 - 5:35:24 UTC