Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πορεία ευθύνης και διορατικότητας"
  • [02] "Δυναμική συμμετοχή στην παγκόσμια σκηνή"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Κοινωνική αφύπνιση"

  • [01] "Πορεία ευθύνης και διορατικότητας"

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ.Ν.Δένδια, θα έχει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χ. Σαρτζετάκη.

    Τη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης ζήτησε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, για την εξωτερική πολιτική.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε στην Άγκυρα ότι η σημασία της ένταξής της στην ΕΕ δεν υποκαθίσταται από μεσανατολικές αναζητήσεις, ενώ κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού να στρέψουν τις παροτρύνσεις τους προς τη δύναμη της κατοχής. Όσο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η Αθήνα έχει εξαντλήσει εδώ και καιρό το δικό της κομμάτι στο δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση.

    Ο κ. Καραμανλής, που ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στις "απαράβατες κόκκινες γραμμές" σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι δίδει ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και ότι εφαρμόζει πολιτική αμφίπλευρης διαφοροποίησης των πηγών και των δρόμων ενέργειας: "Απτό αποτέλεσμα ήταν και το γεγονός ότι μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς τα προβλήματα που είχαν άλλες χώρες, την πρόσφατη εμπλοκή στη διοχέτευση φυσικού αερίου".

    Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας, υπογράμμισε το "καλά μελετημένο άνοιγμα προς την Ασία, με έμφαση στις σχέσεις μας με την Κίνα, που έφερε ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα". Ειδικότερα για τις ενίσχυση των δεσμών της Αθήνας με τους ομογενείς μίλησε για την προώθηση του νόμου, που δίνει στους ομογενείς μας τη δυνατότητα και να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους και να εκπροσωπούνται στην Εθνική Αντιπροσωπεία, καλώντας -με την ευκαιρία- "όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη από το Σύνταγμα, αυξημένη πλειοψηφία".

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του πρωθυπουργού στη στήριξη που παρέχει η Αθήνα στην ευρωατλαντική πορεία των γειτονικών χωρών. Μιλώντας συγκεκριμένα, για τη σημαντική ελληνική οικονομική δραστηριότητα στην ΠΓΔΜ, γεγονός που "αποδεικνύει ισχυρή βούληση συνεργασίας και φιλίας" είπε ότι, "δυστυχώς" παραμένουν η εκκρεμότητα στην ονομασία, η ανιστόρητη και προκλητική στάση της σημερινής ηγεσίας του "απέναντι σ' ένα μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ", ο εθνικισμός που καλλιεργείται στο εσωτερικό του και τα σοβαρά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες σε βασικούς τομείς της κρατικής δραστηριότητας, όπως η Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου, οι Θεσμοί. "Όλα αυτά, εξακολουθούν να φράζουν το δρόμο του γειτονικού κράτους προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς" παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

    Τόνισε μάλιστα ότι "δεν μπορούν οι γείτονές μας με τις πρακτικές αυτές [..] να περάσουν τις πόρτες της ευρωατλαντικής οικογένειας. Το μήνυμα αυτό, μήνυμα ολόκληρης της Συμμαχίας μετά την απόφαση στο Βουκουρέστι, είναι, από τον περασμένο Απρίλιο, απόλυτα σαφές: Πρόσκληση για την ένταξη του γειτονικού κράτους στην ευρωατλαντική οικογένεια, προϋποθέτει λύση στην εκκρεμότητα του ονόματός του. Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι θεμελιώδους σημασίας για κάθε συμμαχία, για κάθε κοινότητα κρατών. Οφείλουν λοιπόν τα Σκόπια να κάνουν τα αναγκαία βήματα, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στη διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Έχει όμως εξαντλήσει εδώ και καιρό το δικό της κομμάτι στο δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Ό,τι λέμε το εννοούμε στο ακέραιο" δήλωσε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

    Για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ είπε ότι έγιναν από την πλευρά της ορισμένες μεταρρυθμίσεις. "Δεν έγιναν όμως έως σήμερα βασικά και απαραίτητα βήματα που υπαγορεύονται από τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ". Σημείωσε χαρακτηριστικά "την απροθυμία της γείτονος να συνεργαστεί εποικοδομητικά στον τομέα της μη νόμιμης μετανάστευσης. Η ανταπόκρισή της στο διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Αφορά και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αφού επανέλαβε ότι "οι Έλληνες υποστηρίζουμε σταθερά ότι η πλήρης προσαρμογή της γείτονος σημαίνει και την πλήρη ένταξή της" επισήμανε ότι "μόνο η θετικότερη ανταπόκριση στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις μπορεί να συγκρατήσει τις απόψεις που, ήδη ακούγονται στην Ευρώπη για ειδική σχέση με την Ένωση. Το αντίθετο, η συνέχιση της δυστοκίας της, θα λειτουργούσε ως συνήγορος μιας ειδικής σχέσης". Τόνισε εξάλλου, με έμφαση "αφενός ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της (Τουρκίας) και αφετέρου ότι η σημασία της ένταξής της στην Ε.Ε. δεν υποκαθίσταται από 'μεσανατολικές αναζητήσεις'".

    Περισσότερους από έναν αποδέκτες είχε η αναφορά του κ. Καραμανλή στο γεγονός ότι "ο δρόμος της γείτονος προς την Ευρώπη, όσο και η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού". Όπως είπε ο κ. Καραμανλής "όποιοι ενδιαφέρονται ειλικρινά για λύση του προβλήματος, οφείλουν να δουν την πραγματική διάστασή του και να στρέψουν τις παροτρύνσεις τους προς τη δύναμη της κατοχής. Στους θύτες με άλλα λόγια και όχι στα θύματα" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Στρατεύματα κατοχής και έποικοι δεν μπορεί να παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η παρωχημένη λογική των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων δεν χωρά σε βάρος ισότιμου μέλους της ΕΕ. Ενδεχόμενη προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, ενός σχεδίου που ανήκει στο παρελθόν, πολύ απλά θα έδειχνε ότι κάποιοι δεν διδάχτηκαν από την Ιστορία".

    Προαναγγέλλοντας μάλιστα την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει, χωρίς δεύτερες σκέψεις, τη συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα των ΗΕ, έτσι ώστε να βρεθεί, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες, οριστική λύση του προβλήματος από τους ίδιους τους Κυπρίους: "Για το σκοπό αυτό, είμαστε σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στηρίζουμε τους αδελφούς Κυπρίους. Είμαστε πάντα κοντά τους. Κι αυτό το μήνυμα, μήνυμα αρωγής και αγώνα, θα φροντίσω να ακουστεί δυνατά κατά την επικείμενη επίσκεψή μου στη Μεγαλόνησο".

    Τέλος, αναφέρθηκε στην "πρωτόγνωρη οικονομική κρίση" υπογραμμίζοντας ότι "όλοι έχουμε χρέος να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών της [..] Οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να μεταβάλουμε την παγκόσμια κρίση σε εθνική ευκαιρία. Μπορούμε, στο τέλος της διαδρομής, να βγάλουμε την Ελλάδα, να βγάλουμε την ελληνική κοινωνία, πιο ισχυρή, πιο δυνατή" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει. Ως Μακεδόνας, δεν αισθάνομαι μέλος καμίας μειονότητας" και με αφορμή την έκθεση ΜακΝτούγκαλ υπογράμμισε πως "οι μηχανισμοί που αποβλέπουν στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οφείλουν να έχουν ως τελικό σκοπό την ενίσχυση της αρμονικής συνύπαρξης των πολιτών" και ότι "δεν μπορεί να μετατρέπονται σε όχημα για εκείνους που συνειδητά επιχειρούν την προώθηση δικών τους σκοπιμοτήτων στο επίπεδο διακρατικών σχέσεων".

    "Δεν μπορεί", συνέχισε ο κ. Καραμανλής, "να γίνονται εργαλείο στα χέρια εκείνων, που για ιδιοτελείς σκοπούς επιδιώκουν την καλλιέργεια εντάσεων στο εσωτερικό μιας κοινωνίας".

    Τόνισε μάλιστα ότι "ματαιοπονούν, όσοι επιχειρούν να κατασκευάσουν ιστορικό παρελθόν σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να υποκλέπτουν την Ιστορία άλλων".

    Αυταπάτες ας μην έχει κανένας, δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    "Τη δική μας Ιστορία, δεν τη χαρίζουμε σε κανένα. Ιστορία χιλιάδων ετών δεν παραχαράσσεται και δεν εκχωρείται", είπε ο ορωθυπουργός, ο οποίος, επιδοκιμαζόμενος από την πλειοψηφία πρόσθεσε:

    "Και να πω μια κουβέντα, ευθέως όπως τη νιώθω. Μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει. Ως Μακεδόνας δεν αισθάνομαι μέλος καμίας μειονότητας".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για "ανεύθυνη αμφισβήτηση" του κύρους της χώρας, τονίζοντας ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει σε μια στάση ανευθυνότητας και βουλιμίας για την εξουσία. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με χώρους "που μας χωρίζουν μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές".

    Η χώρα διαθέτει αυτοδύναμη και συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στα εξωτερικά είναι διαχρονική, απαρέγκλιτη και ενιαία, είναι πάνω από όλα εθνική, την υπηρετούμε όλοι και πριν από όλα το υπουργείο Εξωτερικών: Όσοι προσπαθούν για μικροκομματικούς λόγους να παρουσιάσουν διαφορές εκεί που δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν,προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά και είναι απαράδεκτο όταν επιχειρείται σε θέμα εξωτερικής πολιτικής, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Με αφορμή την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία περιέγραψε ως υπηρεσιακό κείμενο που δεν πρέπει ούτε να υποτιμούμε ούτε να υπερεκτιμούμε, ο κ.Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη Δημοκρατία, η οποία σέβεται απόλυτα την ισονομία, την ισοπολιτεία και τα δικαιώματα των πολιτών της.

    Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι "όποιοι για αλλότριους σκοπούς προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια,εκμεταλλευόμενοι τις ελευθερίες και δικαιώματα που κατοχυρώνει η Δημοκρατία μας,για ένα να είναι βέβαιοι: Θα αποτύχουν. Έχουμε πλήρη γνώση της δράσης τους, αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές τους, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση από τις δημοκρατικές αρχές και αξίες μας. Η Ελλάδα δεν έχει να κρύψει τίποτα. Κάθε πολίτης είναι ίσος απέναντι στο νόμο και απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτό".

    Για την προγραμματιζόμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύεται.

    Σημείωσε ωστόσο ότι "είμαστε από τους πρώτους που ταχθήκαμε ανοιχτά υπέρ της γεφύρωσης του όποιου χάσματος είχε δημιουργηθεί με το μουσουλμανικό κόσμο. Κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να είναι θετικές και θα είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, εφόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο" είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο κ.Καραμανλής επανήλθε επίσης στο θέμα της ψήφου των εκτός της Επικράτειας Ελλήνων, παρατηρώντας ότι στη χθεσινή συνεδρίαση των συναρμοδίων επιτροπών, οι απόδημοι διατύπωσαν τη συναίνεσή του ως προς το σχέδιο νόμου που πρότεινε η κυβέρνηση:

    "Χθες οι απόδημοι μας μετέφεραν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι προέχει η άμεση καθιέρωση της ψήφου", είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: "Βέβαια μετά την πρώτη εφαρμογή, θα ήθελαν να δουν και παραπάνω βήματα, όπως η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου. Κατανοούν όμως ότι τα βήματα αυτά δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση για αντικειμενικούς λόγους". Όπως είπε ο κ. Καραμανλής είναι ώρα ευθύνης για όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ αναρωτήθηκε εάν "θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ το αυτονόητο δικαίωμα των αποδήμων να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, ή θα τους το στερήσει κρυπτόμενο πίσω από μικροπολιτικά προσχήματα", και ακόμα, εάν "θα φερθεί με ωριμότητα και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ή θα προτιμήσει να μη το στηρίξει, μόνο και μόνο επειδή το προτείνει η ΝΔ".

    Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα συνεχίσει να παλεύει για μια καλύτερη μέρα για την Ελλάδα «όποιες κι αν είναι οι αντιξοότητες, όποιο κι αν είναι ακόμα και το προσωπικό κόστος».

    Απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ότι "το σχέδιο μας για την Οικονομία είναι τάχα δήθεν προεκλογικό", ο κ.Καραμανλής επανέλαβε: «Δεν σκέφτομαι εκλογές, αυτό είναι καθαρό. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, μην ανησυχείτε κ. αρχηγέ του ΠΑΣΟΚ. Δεν ζητώ λευκή επιταγή από κανέναν. Και αυτό είναι σαφές. Δεν επιδιώκω κανενός είδους συγκυβέρνηση. Πολύ απλό. Δεν έκρυψα και δεν πρόκειται να κρύψω όλη την αλήθεια».

    Σσημείωσε, επίση,ς ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική ωριμότητας και υπευθυνότητας απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας και ότι έχει ως μόνιμους στόχους την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

    «Ξέρουμε πολύ καλά τις δυσκολίες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες κρίσης, κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη μέρα. Όποιες κι αν είναι οι αντιξοότητες, όποιο και εάν είναι και το προσωπικό ακόμα κόστος, πρέπει να πω ότι θα συνεχίσω να παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για αυτή την καλύτερη μέρα», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών

    Προσπάθεια τεχνητής ανεύρεσης διαφορών με αοριστολογίες και γενικότητες, καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ Παπανδρέου η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επιμένοντας πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν έχουν διαφορές στην στρατηγική τους, αλλά και πως «ο λαός περιμένει από μας την σύμπλευση».

    Όσο για την επίθεση εκ μέρους του Γ.Καρατζαφέρη προς το πρόσωπό της, απάντησε λέγοντας ότι «τον ακούσαμε επί 3 λεπτά να προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι των άκρων και άλλα 27 λεπτά να αποδεικνύει πως είναι».

    Η κα Μπακογιάννη δεν έκρυψε την δυσφορία της για το ότι «ο κ. Παπανδρέου ενώ είχε αποδεχθεί ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν στην ΕΕ με το όνομα FYROM, έφθασε να μας πει ότι όλο το πλέγμα του Βουκουρεστίου το είχε σκεφθεί εκείνος».

    «Δεν είναι κακό να αναγνωρίζει κανείς την πρωτοβουλία του άλλου. Είναι καλό για την Βουλή των Ελλήνων και τα εθνικά θέματα», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών.

    «Η σύγκλιση των δύο κομμάτων, δεν είναι μύθος, αλλά αλήθεια - τίτλος τιμής για την παράταξή μου, που πιστεύει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πράγματι συμπλεύσει στους βασικούς τους στόχους και έχουν ξεκαθαρίσει ότι βρίσκονται στην ΕΕ και ΝΑΤΟ. Παλαιότεροι εμού θυμούνται και άλλες εποχές».

    «Άκουσα αφορισμούς ότι η Ελλάδα ήταν απούσα από την Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα ήταν παρούσα επί Παπούλια και μετά παντελώς απούσα - και τώρα πάλι παρούσα. Δεν υπάρχει Άραβας ηγέτης που να μην το δηλώνει ευθαρσώς», τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Η Ελλάδα, σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών, δεν φιλοδοξεί να λύσει το Μεσανατολικό, αλλά ήταν η πρώτη χώρα που βρέθηκε στο Λίβανο με ανθρωπιστική βοήθεια, έχει δημιουργικό ρόλο στην περιοχή και όταν παίρνει θέση,το κάνει μετά λόγου γνώσεως.

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι φοβικό κράτος, δεν είναι κλεισμένη στο καβούκι της. Είναι ώριμη δημοκρατία που ασκεί πολιτική στην ΕΕ και δια της ΕΕ,αλλά είναι παρούσα παντού. Στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή - και σήμερα, λόγω ΟΑΣΕ, το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών είναι πλέον εξαιρετικά δραστήριο σε όλες τις περιοχές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας».

    «Αν υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που δεν ακολουθήθηκαν, να μας το πείτε. Δεν το είπατε όμως. Ακούμε αφορισμούς, γενικούς, αοριστολογίες. Αυτό δεν βοηθά την εξωτερική πολιτική. Ποια είναι η άποψη της αντιπολίτευσης για τις προτάσεις Μεντβέγιεφ και Σαρκοζί; Η δική μας πρόταση στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν περιμένω από την ελληνική Βουλή συγχαρητήρια - περιμένω, ωστόσο, συζήτηση σε βάθος», είπε.

    «Η εξωτερική πολιτική που ασκούμε, ασκείται με αυτοπεποίθηση. Φτάνει πια η μιζέρια. Δεν μπορεί να βγαίνει από τη Βουλή, ό,τι είναι αρνητικό για τη χώρα μας. Δεν μπορεί στο εξωτερικό να συνεργαζόμαστε και στο εσωτερικό να μην μπορούμε να κάνουμε έναν πολιτισμένο διάλογο και να γίνεται προσπάθεια να βρεθούν σημεία διαφωνίας στην κυβέρνηση»,ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

    [02] "Δυναμική συμμετοχή στην παγκόσμια σκηνή"

    Τον «μύθο που καλλιεργεί η Δεξιά, ότι στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα», επέλεξε να ανατρέψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την επίθεση που δέχθηκε από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, σε «εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών παρατάξεων», η οποία σηματοδοτεί αναίρεση της πολιτικής του μεσαίου χώρου και επιστροφή στη διαπίστωση πως «η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

    «Από τη μία έχουμε μία πολιτική αδράνειας που μας πάει σε πατριδοκαπηλεία και ήττες - και από την άλλη, έχουμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που μας οδηγεί σε νίκες, λύσεις και πατριωτική υπερηφάνεια για την Ελλάδα» παρατήρησε ο κος Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «εξουθένωσε την ελληνική οικογένεια και οικονομία» με επακόλουθο τον επηρεασμό του πατριωτικού φρονήματος των Ελλήνων, «κομματικοποίησε τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό», «εγκατέλειψε την μεγαλύτερη κατάκτηση στην Ε.Ε., δηλαδή τις αποφάσεις του Ελσίνκι», «έμεινε πιστή στο δόγμα της μικρής και ανίσχυρης Ελλάδας», «θεώρησε πως ο ρόλος για τη χώρα είναι να διαλέγει αφεντικά».

    Η πολιτική αυτή, κατά τον κ. Παπανδρέου, οδήγησε σε σαφείς διπλωματικές ήττες: Έκλεισε ο ΟΤΕ στην FYROM σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις, καθώς πουλήθηκε στην DT. Όχι μόνον δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά η χώρα βρίσκεται και μπροστά στη δαμόκλεια σπάθη της κοινοτικής επιτήρησης για δεύτερη φορά (η Κύπρος και η Πορτογαλία ωστόσο, πέτυχαν μειώσεις στο ΦΠΑ). Η Ε.Ε. γύρισε στη λογική «του χαϊδέματος της Τουρκίας με δωράκια σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου» και τα Βαλκάνια δεν αισθάνονται στην Ελλάδα δίπλα τους στην προσπάθειά τους για ένταξη στην Ε.Ε.. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έπαψε να αντιμετωπίζεται ως εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά εντάχθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

    «Εμείς πιστεύουμε στις δημιουργικές δυνατότητες του λαού μας, ενώ εσείς υιοθετήσατε το δόγμα ότι η μη θέση είναι θέση (...)Θέσαμε στόχους που κινητοποιούν και εμπνέουν τον ελληνικό λαό και συνδέσαμε τους στόχους αυτούς με την εξωτερική πολιτική. Εξωτερική πολιτική δεν είναι οι τυπικές παρουσίες αγγαρείας στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Η απραξία δεν σημαίνει μηδενικό κίνδυνο, αλλά τουναντίον, σβ αυτήν ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, ειδικά για τις μικρές χώρες» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, δεν έχει λόγο για τα Βαλκάνια, δεν ανοίγει νέους αναπτυξιακούς δρόμους με την πράσινη ανάπτυξη, όσο δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία με τον αφοπλισμό, τόσο θα μας προσπερνούν, όπως μας προσπερνά η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η τακτική μας, άφησε το περιθώριο στην Τουρκία να θεωρήσει τον εαυτό της απαραίτητο. Η προτίμηση της Τουρκίας είναι έγκλημα της δικής μας στρατηγικής» έκρινε.

    Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, αντιπροτείνει τρεις άξονες στρατηγικής: Οι εθνικές υποθέσεις να εντάσσονται στο πλαίσιο των εξελίξεων που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Να υπάρξει ένα σύστημα διεθνούς δικαίου, με κοινή δημοκρατική διαχείριση προς όφελος όλων. Να διασφαλιστεί η δυναμική συμμετοχή του Ελληνισμού στη νέα παγκόσμια σκηνή.

    «Για πρώτη φορά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υφήλιος αφορούν την κάθε περιφέρεια του πλανήτη μας. Είναι τα δικά του καθημερινά προβλήματα. Έκανα την πρόταση η Ευρώπη να παίξει το ρόλο για έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς, ενώ οι ΗΠΑ, με πιο προοδευτική αντίληψη, να πιέσουν την Ε.Ε. συνολικά για ένα πακέτο που να υποβοηθήσει την ανάπτυξη. Οι απόψεις μου αυτές, δικαιώθηκαν. Η δική σας προσέγγιση αδυνατεί να εντοπίσει τα αρνητικά της συντηρητικής Ε.Ε. και να διεκδικήσει μια διαφορετική Ε.Ε.» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: «Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, προσλαμβάνουν ένα διπλό χαρακτήρα. Θα δώσουν σαφές μήνυμα για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και για ανατροπή στην Ε.Ε., των πολιτικών που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο».

    «Δεν περιγράψαμε μία ειδυλλιακή Ελλάδα, κ.Καραμανλή. Περιγράψαμε μια Ελλάδα που έθετε στόχους και τους πετύχαινε. Εσείς ποιούς στόχους θέσατε και πετύχατε;», τόνισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Εμείς παραδώσαμε καθαρά βιβλία κι εσεις για μικροκομματικούς σκοπούς βάλατε την Ελλάδα στην απογραφή. Νομίζατε πως διασύρατε το ΠΑΣΟΚ, αλλά διασύρατε την Ελλάδα. Με τις πολιτικές που μας έφεραν στην επιτήρηση, χάσατε κάθε ουσιαστικό μοχλό για διαπραγμάτευση. Εμείς δεν χειροκροτούμε αποτυχημένες πολιτικές. Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας για την πολιτική της ΝΔ», ανέφερε ο κ.Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την στρατηγική του Ελσίνκι, την οποία, όπως υπογράμμισε, εγκατέλειψε η σημερινή κυβέρνηση, υπενθύμισε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για μία «πραγματική δυνατότητα ένταξης των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ» και απέτισε φόρο τιμής στην μνήμη του σέρβου πολιτικού Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από έξι χρόνια. «Τιμούμε το όραμά του, για μια ευρωπαϊκή δημοκρατική βαλκανική. Συνεχίζει το έργο του ο Μπόρις Τάντιτς», είπε.

    Αναφορικά με την οικονομική κρίση, ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου, το οποίο, ωστόσο, προϋποθέτει και μία ευρύτερη αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εγκατάλειψη των κυρίαρχων συντηρητικών επιλογών που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα από τη Νέα Δημοκρατία.

    «Δεν κατανοείτε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιοριστικές πολιτικές. Η Ευρώπη είναι άκρως συντηρητική και γιβ αυτό δυσκολεύεται να μιλήσει για ένα αναπτυξιακό πακέτο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, απαντώντας στις περί εκλογολογίας βολές του πρωθυπουργού, ο κ.Παπανδρέου τόνισε:

    «Δεν κάνουμε εκλογολογία. Ζητούμε ευθέως εκλογές. Εσείς κάνετε εκλογολογία, με τα μισόλογα και τα προεκλογικά ημίμετρα που λαμβάνετε τα οποία δεν συνιστούν έξοδο από την κρίση».

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον τέως πρωθυπουργό Κ. Σημίτη

    Η χώρα είναι σαφές ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας, δήλωσε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την ωριαία συνάντηση που είχε το απόγευμα στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει να βοηθάει το ΠΑΣΟΚ με ομιλίες και γραπτές παρεμβάσεις και πάντα με τους τρόπους που ο ίδιος κρίνει σκόπιμο και που πιστεύει ότι εξυπηρετουν το συμφέρον της χώρας.

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου πολύ χρήσιμη και εκτεταμένη, η οποία αφορούσε στις οικονομικές εξελίξεις σε σχέση με την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και με τα ελληνικά προβλήματα.

    Σχετικά με το υπερβολικό δημόσιο χρέος, τα συνεχή ελλείμματα και το γεγονός ότι πληρώνουμε όλο και πιο ψηλά επιτόκια, αυτά έχουν επιτείνει την κρίση. Η ΝΔ, πρόσθεσε, παρακολουθεί αμήχανη και άπρακτη, ενώ ευθύνεται για τις αιτίες της κρίσης, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ανέφερα.

    Στην συζήτησή τους οι δύο πολιτικοί άνδρες συμφώνησαν ότι η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη την οικονομική κρίση και ότι πρέπει να ακολουθήσει πολιτικές οι οποίες υπερβαίνουν πολλά πράγματα.

    Ο κ. Σημίτης συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και με την έκδοση ευρωομολόγου.

    Επίσης συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει ένα διπλό πρόβλημα, το πρώτο είναι πώς θα βγει από την οικονομική κρίση και το δεύτερο πού θα πάει μετά. Και στο σημείο αυτό συζητήθηκε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

    Ο κ. Σημίτης θα προσκαλείται στο εξής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, ενώ δεν έγινε συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του τέως πρωθυπουργού στο ευρωψηφοδέλτιο.

    Ο ίδιος ο κ.Σημίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν συζητήσαμε για την Ευρωβουλή και ούτε υπήρχε θέμα να συζητήσουμε κάτι τέτοιο.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Δημόσια εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο του ΕΚΕΤΑ, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την επικρατούσα κατάσταση σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε Ελλάδα και Τουρκία. (10:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • ΣΥΝ - Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη

    - 11:00:00, Χανιά, - 11:00 - Συνέντευξη - Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ

    - 13:00 - Πολυτεχνείο - Συνάντηση με φοιτητές κλπ

    - 17:00 - ΤΕΕ - Συνάντηση με φορείς για θέματα περιβάλλοντος, (Νομικός Α.)

  • Ο ΥΠΕΘΟ Γ.Παπαθανασίου θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) (11:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΘΟ)

  • 2η σύνοδος Προέδρων & Αντιπροέδρων Τ.Ε.Ι-Ομιλία υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου (11:30:00, Πάτρα/ξενοδοχείο Porto Rio)

  • Συνάντηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης, με την Πρέσβη της Κροατίας Δρ. Βέσνα Σβέτκοβιτς Κούρελετς (11:30:00, Αθήνα/Καλλιρρόης 52)

  • Απονομή ετήσιων βραβείων σε μαθητικά έντυπα από το Ιδρυμα Αθ. Μπότση-Εγκαίνια της Πανελλήνιας Εκθεσης Μαθητικού Τύπου (12:00:00, Αθήνα/Πολεμικό Μουσείο)

  • Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, για την κατάσταση στην αγορά, στην έδρα του ΕΕΘ (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 27)

  • Ομιλία της Υπουργού Εργασίας Φ Π Πετραλιά σε στελέχη του ΙΚΑ (12:00:00, Αθήνα/Athens Imperial)

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια (12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος και της λειτουργίας του συστήματος AIRTHESS, στα γραφεία του Οργανισμού Ρυθμιστικού (13:00:00, Θεσσαλονίκη/Βασ. Όλγας 105)

  • Συνάντηση ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ (13:00:00, Αθήνα/Γραφεία ΚΚΕ στον Περισσό)

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκη (13:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Εκδήλωση-συζήτηση για τις ευρωεκλογές οργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο Δήμος Καβάλας (18:30:00, Καβάλα). Θα μιλήσουν: Ρόδη Κράτσα, Σταύρος Λαμπρινίδης, Γιώργος Τούσσας

  • Το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας και την Έδρα UNESCO για τη Διαχείριση των Υδάτων στο ΑΠΘ, διοργανώνουν ομιλία και συζήτηση με θέμα το νερό, στο αμφιθέατρο του Κέντρου -(19:00:00, Θεσσαλονίκη). Στη συζήτηση συμμετέχουν επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και την Γαλλία, με κύριο ομιλητή τον Jean-Louis Oliver, Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Νερού στο Παρίσι και θέμα της ομιλίας του: "Νερό και πολιτιστική ποικιλότητα".

  • Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Ανδρέα Νεοφυτίδη (20:00:00, Αθήνα/Στοά του Βιβλίου Αρσάκειο Μέγαρο). Θα μιλήσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένης Καψωμένος, η καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης των Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Νίκη Λοϊζίδη και ο πανεπιστημιακός Μίμης Σοφοκλέους

  • Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη σε συνεστίαση της ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα, στο Grand Hotel Palace (20:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Τελετή έναρξης του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης "Εικόνες 21ου Αιώνα", στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" (20:30:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους)

  • Εκδήλωση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ) στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον γραμματέα της παράταξης πανελλαδικά και πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, στο κέντρο "Κορυφή" στο Ρετζίκι (21:00:00, Θεσσαλονίκη/Ρετζίκι)

  • 5ο διεθνές συνέδριο για τις Αγγειακές Νόσους, "Aristotle Vascular Experts Meeting- AVEM 2009", στο Hyatt Regency Hotel (Θεσσαλονίκη)

  • Επιστημονική εκδήλωση με θέμα "Δικηγόροι και Διαμεσολάβηση: Νέος τρόπος επίλυσης ιδιωτικών διαφορών" διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Θεσσαλονίκη/Λαδάδικα)

  • Επίσκεψη του νέου Πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα Δρ. Ντείβιντ Λάντσμαν στη Θεσσαλονίκη

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (12η ημέρα): Εθνικός-Ολυμπιακός - 17:00:00, Πειραιάς

  • Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Γυναικών (φάιναλ-4), Προαγγελία φάιναλ-4 Τσάλεντζ Καπ Γυναικών

    [04] "Κοινωνική αφύπνιση"

    Με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ, θα συναντηθεί το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Επίθεση και στα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατηγορώντας τα ότι έχουν την ίδια πολιτική κατεύθυνση και προσήλωση, ενώ οι διαφορές και οι αντιθέσεις τους είναι για το ποιος τις χειρίζεται καλύτερα.

    Σχολιάζοντας δε την ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ για τα εθνικά θέματα σημείωσε ότι άλλο ο αντιαμερικανισμός και άλλο η αντιιμπεριαλιστική στάση.

    Αυτό, είπε, έχει σημασία για να φανεί πού διαφωνεί κάθε κόμμα με την κυβέρνηση και την πολιτική της στην εξωτερική πολιτική.

    Ό αγώνας των δύο κομμάτων, όπως είπε η κα Παπαρήγα, είναι για τις επενδύσεις των βιομηχάνων στο εξωτερικό. Αυτή η πολιτική, όμως, πρόσθεσε, σημαίνει αύξηση της φτώχειας και ένταση της εκμετάλλευσης των φτωχών χωρών.

    Η κα Παπαρήγα επεσήμανε ότι η διαμάχη για το αν πρέπει να πάμε λιγότερο ή περισσότερο με τη πολιτική της κάθε ευρωπαικής χώρας ή των ΗΠΑ δεν έχει σχέση με τη διαμάχη προοδευτικών αντιλήψεων, αλλά σχετίζεται με τη γεωστρατηγική θέση της κάθε χώρας. Εξέφρασε δε την ανησυχία του ΚΚΕ για το πού μπορεί να οδηγήσει σήμερα η κρίση, όταν σε περίοδο αυξητικών ρυθμών ανάπτυξης άρχισε νέος κύκλος πολέμων.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι τα κυριαχικά δικαιώματα δεν εξασφαλίζονται μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι «ισχυρή Ελλάδα για το λαό σημαίνει μια Ελλάδα έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ»

    Ακόμα η κ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά ελληνικής αποστολής, όχι μόνο στρατιωτικής, αλλά ακόμα και ανθρωπιστικής, σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, γιατί αυτό, όπως είπε, στην ουσία είναι συμβολή σε κατοχή και στάχτη στα μάτια.

    Σχολιάζοντας το θέμα της συναίνεσης στα εθνικά θέματα η ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δώσει συναίνεση, γιατί ακόμη κι αν υπήρχε η διάθεση, δεν είναι ο ίδιος ο στόχος.

    Για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο υποστήριξε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και όχι με την τουρκική ηγεσία.

    «Ακούμε για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ότι είναι στο DNA της Τουρκίας να διεκδικεί και για την Ελλάδα είναι στο DND της να συμβιβάζεται. Όμως, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει η μεγάλη στρατηγική των ΗΠΑ και κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει σηκώσει η Τουρκία κεφάλι, γιατί έχει μεγαλύτερο ρόλο στα παιχνίδια των ΗΠΑ», σημείωσε.

    «Τα νομικά επιχειρήματα που είχε το ΠΑΣΟΚ και έχει και η σημερινή κυβέρνηση δεν φθάνουν. Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης και η Τουρκία τα κάνει γιατί κανείς δεν θα της τραβήξει το αυτί», πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επεσήμανε ότι βρίσκεται σε καλά χέρια με τον πρόεδρο της Κύπρου Δ.Χριστόφια.

    «Δεν αλλάζουμε τη θέση μας αυτή, γιατί ο κ.Χριστόφιας έβαλε κόκκινη γραμμή στο μέτρο που είχε και έχει την ευθύνη στις διμερείς συναντήσεις. Όμως, το κυπριακό πρόβλημα κρίνεται από άλλους. Από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

    Τέλος, για το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι δεν ενδιαφέρει το κόμμα της το θέμα της ονομασίας, αλλά η εγγύηση για εξασφάλιση των συνόρων και για μη ύπαρξη μειονοτικών και αλυτρωτικών διεκδικήσεων, καθώς και ότι δεν υπάρχει "μακεδονική εθνότητα".

    Στη δευτερολογία της η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στη συζήτηση περί εκλογών τόνισε: «Εμείς δεν κάνουμε εκλογική και προεκλογική δουλειά μέσα στο Κοινοβούλιο. Παλεύουμε μέσα και έξω για να υπάρξει κοινωνική αφύπνιση και αντίδραση. Μόνο έτσι θα πολεμηθούν οι ταξικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Εδώ πάμε από τον Άγιο Θόδωρο στη Φανερωμένη. Όλα έχουν μπει σε αυτή τη συζήτηση».

    Σχολιάζοντας δε την ομιλία του κ. Αλαβάνου η γγ του ΚΚΕ ανέφερε: «Δεν ασκούμε πολεμική στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν περίμενα να ακούσω μια ομιλία με τέτοιο μεγαλοϊδεατισμό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 March 2009 - 5:31:09 UTC