Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αγρίνιο
  • [02] Διήμερη περιοδεία στη Βέροια
  • [03] Θεσσαλονίκη: Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ
  • [04] Επιχειρηματικότητα και κρίση
  • [05] Ομιλία της Ντ.Μπακογιάννη στη Θεσ/νικη
  • [06] Επεισόδια στο Κολωνάκι
  • [07] Η ατζέντα της ημέρας
  • [08] Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο

  • [01] Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αγρίνιο

    Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη στο Αγρίνιο. Θα επισκεφθεί τα έργα παράκαμψης του Αγρινίου, στον ανισόπεδο κόμβο Ρίγανης (Τμήμα της Ιόνιας Οδού), θα μιλήσει σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων (στο Επιμελητήριο της πόλης) θα επισκεφθεί το υπό κατασκευή νέο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου και στη συνέχεια θα χαιρετίσει την πρώτη περιφερειακή διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ.

    Χθες ο πρωθυπουργός είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Ν.Δένδιας δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί όπως και για ορισμένα άλλα μέτρα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι όλα αυτά θα επεξηγηθούν σε συνέντευξη Τύπου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χρ.Σαρτζετάκη.

    Τη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης ζήτησε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, για την εξωτερική πολιτική.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε στην Άγκυρα ότι η σημασία της ένταξής της στην ΕΕ δεν υποκαθίσταται από μεσανατολικές αναζητήσεις, ενώ κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού να στρέψουν τις παροτρύνσεις τους προς τη δύναμη της κατοχής. Όσο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η Αθήνα έχει εξαντλήσει εδώ και καιρό το δικό της κομμάτι στο δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση.

    Ο κ. Καραμανλής, που ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στις "απαράβατες κόκκινες γραμμές" σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι δίδει ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και ότι εφαρμόζει πολιτική αμφίπλευρης διαφοροποίησης των πηγών και των δρόμων ενέργειας: "Απτό αποτέλεσμα ήταν και το γεγονός ότι μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς τα προβλήματα που είχαν άλλες χώρες, την πρόσφατη εμπλοκή στη διοχέτευση φυσικού αερίου".

    Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας, υπογράμμισε το "καλά μελετημένο άνοιγμα προς την Ασία, με έμφαση στις σχέσεις μας με την Κίνα, που έφερε ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα". Ειδικότερα για τις ενίσχυση των δεσμών της Αθήνας με τους ομογενείς μίλησε για την προώθηση του νόμου, που δίνει στους ομογενείς μας τη δυνατότητα και να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους και να εκπροσωπούνται στην Εθνική Αντιπροσωπεία, καλώντας -με την ευκαιρία- "όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη από το Σύνταγμα, αυξημένη πλειοψηφία".

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του πρωθυπουργού στη στήριξη που παρέχει η Αθήνα στην ευρωατλαντική πορεία των γειτονικών χωρών. Μιλώντας συγκεκριμένα, για τη σημαντική ελληνική οικονομική δραστηριότητα στην ΠΓΔΜ, γεγονός που "αποδεικνύει ισχυρή βούληση συνεργασίας και φιλίας" είπε ότι, "δυστυχώς" παραμένουν η εκκρεμότητα στην ονομασία, η ανιστόρητη και προκλητική στάση της σημερινής ηγεσίας του "απέναντι σ' ένα μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ", ο εθνικισμός που καλλιεργείται στο εσωτερικό του και τα σοβαρά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες σε βασικούς τομείς της κρατικής δραστηριότητας, όπως η Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου, οι Θεσμοί. "Όλα αυτά, εξακολουθούν να φράζουν το δρόμο του γειτονικού κράτους προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς" παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

    Τόνισε μάλιστα ότι "δεν μπορούν οι γείτονές μας με τις πρακτικές αυτές [..] να περάσουν τις πόρτες της ευρωατλαντικής οικογένειας. Το μήνυμα αυτό, μήνυμα ολόκληρης της Συμμαχίας μετά την απόφαση στο Βουκουρέστι, είναι, από τον περασμένο Απρίλιο, απόλυτα σαφές: Πρόσκληση για την ένταξη του γειτονικού κράτους στην ευρωατλαντική οικογένεια, προϋποθέτει λύση στην εκκρεμότητα του ονόματός του. Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι θεμελιώδους σημασίας για κάθε συμμαχία, για κάθε κοινότητα κρατών. Οφείλουν λοιπόν τα Σκόπια να κάνουν τα αναγκαία βήματα, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στη διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Έχει όμως εξαντλήσει εδώ και καιρό το δικό της κομμάτι στο δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Ό,τι λέμε το εννοούμε στο ακέραιο" δήλωσε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

    Για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ είπε ότι έγιναν από την πλευρά της ορισμένες μεταρρυθμίσεις. "Δεν έγιναν όμως έως σήμερα βασικά και απαραίτητα βήματα που υπαγορεύονται από τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ". Σημείωσε χαρακτηριστικά "την απροθυμία της γείτονος να συνεργαστεί εποικοδομητικά στον τομέα της μη νόμιμης μετανάστευσης. Η ανταπόκρισή της στο διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Αφορά και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αφού επανέλαβε ότι "οι Έλληνες υποστηρίζουμε σταθερά ότι η πλήρης προσαρμογή της γείτονος σημαίνει και την πλήρη ένταξή της" επισήμανε ότι "μόνο η θετικότερη ανταπόκριση στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις μπορεί να συγκρατήσει τις απόψεις που, ήδη ακούγονται στην Ευρώπη για ειδική σχέση με την Ένωση. Το αντίθετο, η συνέχιση της δυστοκίας της, θα λειτουργούσε ως συνήγορος μιας ειδικής σχέσης". Τόνισε εξάλλου, με έμφαση "αφενός ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της (Τουρκίας) και αφετέρου ότι η σημασία της ένταξής της στην Ε.Ε. δεν υποκαθίσταται από 'μεσανατολικές αναζητήσεις'".

    Περισσότερους από έναν αποδέκτες είχε η αναφορά του κ. Καραμανλή στο γεγονός ότι "ο δρόμος της γείτονος προς την Ευρώπη, όσο και η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού". Όπως είπε ο κ. Καραμανλής "όποιοι ενδιαφέρονται ειλικρινά για λύση του προβλήματος, οφείλουν να δουν την πραγματική διάστασή του και να στρέψουν τις παροτρύνσεις τους προς τη δύναμη της κατοχής. Στους θύτες με άλλα λόγια και όχι στα θύματα" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Στρατεύματα κατοχής και έποικοι δεν μπορεί να παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η παρωχημένη λογική των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων δεν χωρά σε βάρος ισότιμου μέλους της ΕΕ. Ενδεχόμενη προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, ενός σχεδίου που ανήκει στο παρελθόν, πολύ απλά θα έδειχνε ότι κάποιοι δεν διδάχτηκαν από την Ιστορία".

    Προαναγγέλλοντας μάλιστα την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει, χωρίς δεύτερες σκέψεις, τη συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα των ΗΕ, έτσι ώστε να βρεθεί, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες, οριστική λύση του προβλήματος από τους ίδιους τους Κυπρίους: "Για το σκοπό αυτό, είμαστε σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στηρίζουμε τους αδελφούς Κυπρίους. Είμαστε πάντα κοντά τους. Κι αυτό το μήνυμα, μήνυμα αρωγής και αγώνα, θα φροντίσω να ακουστεί δυνατά κατά την επικείμενη επίσκεψή μου στη Μεγαλόνησο".

    Τέλος, αναφέρθηκε στην "πρωτόγνωρη οικονομική κρίση" υπογραμμίζοντας ότι "όλοι έχουμε χρέος να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών της [..] Οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να μεταβάλουμε την παγκόσμια κρίση σε εθνική ευκαιρία. Μπορούμε, στο τέλος της διαδρομής, να βγάλουμε την Ελλάδα, να βγάλουμε την ελληνική κοινωνία, πιο ισχυρή, πιο δυνατή" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει. Ως Μακεδόνας, δεν αισθάνομαι μέλος καμίας μειονότητας" και με αφορμή την έκθεση ΜακΝτούγκαλ υπογράμμισε πως "οι μηχανισμοί που αποβλέπουν στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οφείλουν να έχουν ως τελικό σκοπό την ενίσχυση της αρμονικής συνύπαρξης των πολιτών" και ότι "δεν μπορεί να μετατρέπονται σε όχημα για εκείνους που συνειδητά επιχειρούν την προώθηση δικών τους σκοπιμοτήτων στο επίπεδο διακρατικών σχέσεων".

    "Δεν μπορεί", συνέχισε ο κ. Καραμανλής, "να γίνονται εργαλείο στα χέρια εκείνων, που για ιδιοτελείς σκοπούς επιδιώκουν την καλλιέργεια εντάσεων στο εσωτερικό μιας κοινωνίας".

    Τόνισε μάλιστα ότι "ματαιοπονούν, όσοι επιχειρούν να κατασκευάσουν ιστορικό παρελθόν σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να υποκλέπτουν την Ιστορία άλλων".

    Αυταπάτες ας μην έχει κανένας, δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    "Τη δική μας Ιστορία, δεν τη χαρίζουμε σε κανένα. Ιστορία χιλιάδων ετών δεν παραχαράσσεται και δεν εκχωρείται", είπε ο ορωθυπουργός, ο οποίος, επιδοκιμαζόμενος από την πλειοψηφία πρόσθεσε:

    "Και να πω μια κουβέντα, ευθέως όπως τη νιώθω. Μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει. Ως Μακεδόνας δεν αισθάνομαι μέλος καμίας μειονότητας".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για "ανεύθυνη αμφισβήτηση" του κύρους της χώρας, τονίζοντας ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει σε μια στάση ανευθυνότητας και βουλιμίας για την εξουσία. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με χώρους "που μας χωρίζουν μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές".

    Η χώρα διαθέτει αυτοδύναμη και συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στα εξωτερικά είναι διαχρονική, απαρέγκλιτη και ενιαία, είναι πάνω από όλα εθνική, την υπηρετούμε όλοι και πριν από όλα το υπουργείο Εξωτερικών: Όσοι προσπαθούν για μικροκομματικούς λόγους να παρουσιάσουν διαφορές εκεί που δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν,προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά και είναι απαράδεκτο όταν επιχειρείται σε θέμα εξωτερικής πολιτικής, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Με αφορμή την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία περιέγραψε ως υπηρεσιακό κείμενο που δεν πρέπει ούτε να υποτιμούμε ούτε να υπερεκτιμούμε, ο κ.Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη Δημοκρατία, η οποία σέβεται απόλυτα την ισονομία, την ισοπολιτεία και τα δικαιώματα των πολιτών της.

    Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι "όποιοι για αλλότριους σκοπούς προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια,εκμεταλλευόμενοι τις ελευθερίες και δικαιώματα που κατοχυρώνει η Δημοκρατία μας,για ένα να είναι βέβαιοι: Θα αποτύχουν. Έχουμε πλήρη γνώση της δράσης τους, αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές τους, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση από τις δημοκρατικές αρχές και αξίες μας. Η Ελλάδα δεν έχει να κρύψει τίποτα. Κάθε πολίτης είναι ίσος απέναντι στο νόμο και απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτό".

    Για την προγραμματιζόμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύεται.

    Σημείωσε ωστόσο ότι "είμαστε από τους πρώτους που ταχθήκαμε ανοιχτά υπέρ της γεφύρωσης του όποιου χάσματος είχε δημιουργηθεί με το μουσουλμανικό κόσμο. Κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να είναι θετικές και θα είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, εφόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο" είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο κ.Καραμανλής επανήλθε επίσης στο θέμα της ψήφου των εκτός της Επικράτειας Ελλήνων, παρατηρώντας ότι στη χθεσινή συνεδρίαση των συναρμοδίων επιτροπών, οι απόδημοι διατύπωσαν τη συναίνεσή του ως προς το σχέδιο νόμου που πρότεινε η κυβέρνηση:

    "Χθες οι απόδημοι μας μετέφεραν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι προέχει η άμεση καθιέρωση της ψήφου", είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: "Βέβαια μετά την πρώτη εφαρμογή, θα ήθελαν να δουν και παραπάνω βήματα, όπως η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου. Κατανοούν όμως ότι τα βήματα αυτά δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση για αντικειμενικούς λόγους". Όπως είπε ο κ. Καραμανλής είναι ώρα ευθύνης για όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ αναρωτήθηκε εάν "θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ το αυτονόητο δικαίωμα των αποδήμων να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, ή θα τους το στερήσει κρυπτόμενο πίσω από μικροπολιτικά προσχήματα", και ακόμα, εάν "θα φερθεί με ωριμότητα και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ή θα προτιμήσει να μη το στηρίξει, μόνο και μόνο επειδή το προτείνει η ΝΔ".

    Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα συνεχίσει να παλεύει για μια καλύτερη μέρα για την Ελλάδα «όποιες κι αν είναι οι αντιξοότητες, όποιο κι αν είναι ακόμα και το προσωπικό κόστος».

    Απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ότι "το σχέδιο μας για την Οικονομία είναι τάχα δήθεν προεκλογικό", ο κ.Καραμανλής επανέλαβε: «Δεν σκέφτομαι εκλογές, αυτό είναι καθαρό. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, μην ανησυχείτε κ. αρχηγέ του ΠΑΣΟΚ. Δεν ζητώ λευκή επιταγή από κανέναν. Και αυτό είναι σαφές. Δεν επιδιώκω κανενός είδους συγκυβέρνηση. Πολύ απλό. Δεν έκρυψα και δεν πρόκειται να κρύψω όλη την αλήθεια».

    Σσημείωσε, επίση,ς ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική ωριμότητας και υπευθυνότητας απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας και ότι έχει ως μόνιμους στόχους την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

    «Ξέρουμε πολύ καλά τις δυσκολίες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες κρίσης, κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη μέρα. Όποιες κι αν είναι οι αντιξοότητες, όποιο και εάν είναι και το προσωπικό ακόμα κόστος, πρέπει να πω ότι θα συνεχίσω να παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για αυτή την καλύτερη μέρα», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών

    Προσπάθεια τεχνητής ανεύρεσης διαφορών με αοριστολογίες και γενικότητες, καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ Παπανδρέου η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επιμένοντας πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν έχουν διαφορές στην στρατηγική τους, αλλά και πως «ο λαός περιμένει από μας την σύμπλευση».

    Όσο για την επίθεση εκ μέρους του Γ.Καρατζαφέρη προς το πρόσωπό της, απάντησε λέγοντας ότι «τον ακούσαμε επί 3 λεπτά να προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι των άκρων και άλλα 27 λεπτά να αποδεικνύει πως είναι».

    Η κα Μπακογιάννη δεν έκρυψε την δυσφορία της για το ότι «ο κ. Παπανδρέου ενώ είχε αποδεχθεί ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν στην ΕΕ με το όνομα FYROM, έφθασε να μας πει ότι όλο το πλέγμα του Βουκουρεστίου το είχε σκεφθεί εκείνος».

    «Δεν είναι κακό να αναγνωρίζει κανείς την πρωτοβουλία του άλλου. Είναι καλό για την Βουλή των Ελλήνων και τα εθνικά θέματα», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών.

    «Η σύγκλιση των δύο κομμάτων, δεν είναι μύθος, αλλά αλήθεια - τίτλος τιμής για την παράταξή μου, που πιστεύει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πράγματι συμπλεύσει στους βασικούς τους στόχους και έχουν ξεκαθαρίσει ότι βρίσκονται στην ΕΕ και ΝΑΤΟ. Παλαιότεροι εμού θυμούνται και άλλες εποχές».

    «Άκουσα αφορισμούς ότι η Ελλάδα ήταν απούσα από την Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα ήταν παρούσα επί Παπούλια και μετά παντελώς απούσα - και τώρα πάλι παρούσα. Δεν υπάρχει Άραβας ηγέτης που να μην το δηλώνει ευθαρσώς», τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Η Ελλάδα, σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών, δεν φιλοδοξεί να λύσει το Μεσανατολικό, αλλά ήταν η πρώτη χώρα που βρέθηκε στο Λίβανο με ανθρωπιστική βοήθεια, έχει δημιουργικό ρόλο στην περιοχή και όταν παίρνει θέση,το κάνει μετά λόγου γνώσεως.

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι φοβικό κράτος, δεν είναι κλεισμένη στο καβούκι της. Είναι ώριμη δημοκρατία που ασκεί πολιτική στην ΕΕ και δια της ΕΕ,αλλά είναι παρούσα παντού. Στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή - και σήμερα, λόγω ΟΑΣΕ, το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών είναι πλέον εξαιρετικά δραστήριο σε όλες τις περιοχές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας».

    «Αν υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που δεν ακολουθήθηκαν, να μας το πείτε. Δεν το είπατε όμως. Ακούμε αφορισμούς, γενικούς, αοριστολογίες. Αυτό δεν βοηθά την εξωτερική πολιτική. Ποια είναι η άποψη της αντιπολίτευσης για τις προτάσεις Μεντβέγιεφ και Σαρκοζί; Η δική μας πρόταση στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν περιμένω από την ελληνική Βουλή συγχαρητήρια - περιμένω, ωστόσο, συζήτηση σε βάθος», είπε.

    «Η εξωτερική πολιτική που ασκούμε, ασκείται με αυτοπεποίθηση. Φτάνει πια η μιζέρια. Δεν μπορεί να βγαίνει από τη Βουλή, ό,τι είναι αρνητικό για τη χώρα μας. Δεν μπορεί στο εξωτερικό να συνεργαζόμαστε και στο εσωτερικό να μην μπορούμε να κάνουμε έναν πολιτισμένο διάλογο και να γίνεται προσπάθεια να βρεθούν σημεία διαφωνίας στην κυβέρνηση»,ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

    [02] Διήμερη περιοδεία στη Βέροια

    Στη Βέροια θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας του Κινήματος, στο κέντρο "Εληά", ενώ την Κυριακή το πρωί θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Φιλίππειο Δημοτικό Γυμναστήριο, πλατεία Ωρολογίου.

    Τον «μύθο που καλλιεργεί η Δεξιά, ότι στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα», επέλεξε να ανατρέψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την επίθεση που δέχθηκε από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, σε «εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών παρατάξεων», η οποία σηματοδοτεί αναίρεση της πολιτικής του μεσαίου χώρου και επιστροφή στη διαπίστωση πως «η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

    «Από τη μία έχουμε μία πολιτική αδράνειας που μας πάει σε πατριδοκαπηλεία και ήττες - και από την άλλη, έχουμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που μας οδηγεί σε νίκες, λύσεις και πατριωτική υπερηφάνεια για την Ελλάδα» παρατήρησε ο κος Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «εξουθένωσε την ελληνική οικογένεια και οικονομία» με επακόλουθο τον επηρεασμό του πατριωτικού φρονήματος των Ελλήνων, «κομματικοποίησε τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό», «εγκατέλειψε την μεγαλύτερη κατάκτηση στην Ε.Ε., δηλαδή τις αποφάσεις του Ελσίνκι», «έμεινε πιστή στο δόγμα της μικρής και ανίσχυρης Ελλάδας», «θεώρησε πως ο ρόλος για τη χώρα είναι να διαλέγει αφεντικά».

    Η πολιτική αυτή, κατά τον κ. Παπανδρέου, οδήγησε σε σαφείς διπλωματικές ήττες: Έκλεισε ο ΟΤΕ στην FYROM σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις, καθώς πουλήθηκε στην DT. Όχι μόνον δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά η χώρα βρίσκεται και μπροστά στη δαμόκλεια σπάθη της κοινοτικής επιτήρησης για δεύτερη φορά (η Κύπρος και η Πορτογαλία ωστόσο, πέτυχαν μειώσεις στο ΦΠΑ). Η Ε.Ε. γύρισε στη λογική «του χαϊδέματος της Τουρκίας με δωράκια σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου» και τα Βαλκάνια δεν αισθάνονται στην Ελλάδα δίπλα τους στην προσπάθειά τους για ένταξη στην Ε.Ε.. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έπαψε να αντιμετωπίζεται ως εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά εντάχθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

    «Εμείς πιστεύουμε στις δημιουργικές δυνατότητες του λαού μας, ενώ εσείς υιοθετήσατε το δόγμα ότι η μη θέση είναι θέση (...)Θέσαμε στόχους που κινητοποιούν και εμπνέουν τον ελληνικό λαό και συνδέσαμε τους στόχους αυτούς με την εξωτερική πολιτική. Εξωτερική πολιτική δεν είναι οι τυπικές παρουσίες αγγαρείας στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Η απραξία δεν σημαίνει μηδενικό κίνδυνο, αλλά τουναντίον, σβ αυτήν ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, ειδικά για τις μικρές χώρες» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, δεν έχει λόγο για τα Βαλκάνια, δεν ανοίγει νέους αναπτυξιακούς δρόμους με την πράσινη ανάπτυξη, όσο δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία με τον αφοπλισμό, τόσο θα μας προσπερνούν, όπως μας προσπερνά η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η τακτική μας, άφησε το περιθώριο στην Τουρκία να θεωρήσει τον εαυτό της απαραίτητο. Η προτίμηση της Τουρκίας είναι έγκλημα της δικής μας στρατηγικής» έκρινε.

    Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, αντιπροτείνει τρεις άξονες στρατηγικής: Οι εθνικές υποθέσεις να εντάσσονται στο πλαίσιο των εξελίξεων που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Να υπάρξει ένα σύστημα διεθνούς δικαίου, με κοινή δημοκρατική διαχείριση προς όφελος όλων. Να διασφαλιστεί η δυναμική συμμετοχή του Ελληνισμού στη νέα παγκόσμια σκηνή.

    «Για πρώτη φορά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υφήλιος αφορούν την κάθε περιφέρεια του πλανήτη μας. Είναι τα δικά του καθημερινά προβλήματα. Έκανα την πρόταση η Ευρώπη να παίξει το ρόλο για έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς, ενώ οι ΗΠΑ, με πιο προοδευτική αντίληψη, να πιέσουν την Ε.Ε. συνολικά για ένα πακέτο που να υποβοηθήσει την ανάπτυξη. Οι απόψεις μου αυτές, δικαιώθηκαν. Η δική σας προσέγγιση αδυνατεί να εντοπίσει τα αρνητικά της συντηρητικής Ε.Ε. και να διεκδικήσει μια διαφορετική Ε.Ε.» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: «Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, προσλαμβάνουν ένα διπλό χαρακτήρα. Θα δώσουν σαφές μήνυμα για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και για ανατροπή στην Ε.Ε., των πολιτικών που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο».

    «Δεν περιγράψαμε μία ειδυλλιακή Ελλάδα, κ.Καραμανλή. Περιγράψαμε μια Ελλάδα που έθετε στόχους και τους πετύχαινε. Εσείς ποιούς στόχους θέσατε και πετύχατε;», τόνισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Εμείς παραδώσαμε καθαρά βιβλία κι εσεις για μικροκομματικούς σκοπούς βάλατε την Ελλάδα στην απογραφή. Νομίζατε πως διασύρατε το ΠΑΣΟΚ, αλλά διασύρατε την Ελλάδα. Με τις πολιτικές που μας έφεραν στην επιτήρηση, χάσατε κάθε ουσιαστικό μοχλό για διαπραγμάτευση. Εμείς δεν χειροκροτούμε αποτυχημένες πολιτικές. Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας για την πολιτική της ΝΔ», ανέφερε ο κ.Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την στρατηγική του Ελσίνκι, την οποία, όπως υπογράμμισε, εγκατέλειψε η σημερινή κυβέρνηση, υπενθύμισε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για μία «πραγματική δυνατότητα ένταξης των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ» και απέτισε φόρο τιμής στην μνήμη του σέρβου πολιτικού Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από έξι χρόνια. «Τιμούμε το όραμά του, για μια ευρωπαϊκή δημοκρατική βαλκανική. Συνεχίζει το έργο του ο Μπόρις Τάντιτς», είπε.

    Αναφορικά με την οικονομική κρίση, ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου, το οποίο, ωστόσο, προϋποθέτει και μία ευρύτερη αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εγκατάλειψη των κυρίαρχων συντηρητικών επιλογών που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα από τη Νέα Δημοκρατία.

    «Δεν κατανοείτε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιοριστικές πολιτικές. Η Ευρώπη είναι άκρως συντηρητική και γιβ αυτό δυσκολεύεται να μιλήσει για ένα αναπτυξιακό πακέτο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, απαντώντας στις περί εκλογολογίας βολές του πρωθυπουργού, ο κ.Παπανδρέου τόνισε:

    «Δεν κάνουμε εκλογολογία. Ζητούμε ευθέως εκλογές. Εσείς κάνετε εκλογολογία, με τα μισόλογα και τα προεκλογικά ημίμετρα που λαμβάνετε τα οποία δεν συνιστούν έξοδο από την κρίση».

    Δηλώσεις του εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη συζήτηση στην Βουλή για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε πολύ καθαρά το δίλλημμα, λέγοντας ότι η εξωτερική μας πολιτική ή θα είναι φοβική με αδιέξοδα και απραξία, ή θα είναι διεκδικητική, που θα οδηγεί σε επιτυχίες, όπως και στο παρελθόν».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «προσπάθησε να απαντήσει χωρίς μεγάλη επιτυχία» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για το εξωτερικό χρέος, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι πρώτον η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέβασε το χρέος κατά 40 μονάδες του ΑΕΠ και δεν ήταν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνέχεια εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για «παραπλάνηση, εν γνώσει του, της κοινής γνώμης (καθώς) θέλει να χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ και την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης».

    Σχετικά με την χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ στην Βουλή, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ την χαρακτήρισε «ρεσιτάλ» και «εργολαβία» επίθεσης κατά του κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «ο κ. Καρατζαφέρης επιβεβαίωσε πως το «χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη» στην πράξη είναι «χέρι-χέρι» με την ΝΔ».

    Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ που εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια των αμερικανών πολιτών που επισκέπτονται την Ελλάδα, καλώντας τους ταυτόχρονα να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε ορισμένα σημεία της Αθήνας, ο κ.Παπακωνστντίνου δήλωσε: "Θα μου επιτρέψετε να μην καταδικάσω αυτήν την ταξιδιωτική οδηγία" και πρόσθεσε:

    "Προτού διαμαρτυρηθούμε ή καταδικάσουμε, καλό θα ήταν να φροντίζαμε να είχαμε μια πολιτική ασφάλειας για τον πολίτη. Καλό θα ήταν να μην έβλεπε όλος ο κόσμος τις εικόνες που βλέπει εδώ και τέσσερεις μήνες από την Αθήνα. Τότε θα είχαμε την δυνατότητα πραγματικά να διαμαρτυρηθούμε. Όταν δεν έχουμε φροντίσει να κάνουμε κάτι γι' αυτό, τότε έχουμε ως αποτέλεσμα αυτές τις εξαιρετικά δυσάρεστες ταξιδιωτικές οδηγίες, οι οποίες με ενοχλούν ως Ελληνα. Αλλά ας φροντίσει η κυβέρνηση να εμπεδώσει ένα αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη έτσι ώστε να μην βλέπει όλος ο κόσμος τις σκηνές έβλεπε και βλέπει δυστυχώς επι τέσσερεις μήνες στις τηλεοράσεις του".

    Αναφερόμενος στις σημερινές επιθέσεις σε καταστήματα και τους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας, τις παρόμοιες χθεσινές και σημερινές στην Θεσσαλονίκη, αλλά και το χθεσινό τραγικό περιστατικό που σημαδεύτηκε από τον θάνατο μιας νέας κοπέλλας στην διάρκεια ένοπλης ληστείας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "στη χώρα έχουμε εκρηκτικό μίγμα έξαρσης εγκληματικότητας, με ταυτόχρονη αναβίωση τρομοκρατικών φαινομένων που δημιουργεί βαθύτατο αίσθημα ανασφάλειας στον έλληνα πολίτη, ο οποίος θέτει το ερώτημα, πού είναι η συντεταγμένη πολιτεία".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν αρκούν οι αυτονόητες καταδίκες, αλλά χρειάζονται πράξεις και οργανωμένο σχέδιο και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες πρακτικές προτάσεις "τις οποίες η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί".

    Σχολιάζοντας, εξ άλλου, τα όσα είπε ο υπουργός αναπληρωτής εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης για συμβολή των κομμάτων στον διάλογο που σύντομα θα αρχίσει στο υπουργείο Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος διερωτήθηκε "ποιους κοροϊδεύει η κυβέρνηση; Αυτή δεν ήταν που απέρριψε πριν μερικές εβδομάδες πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία;".

    "Περιμένουμε ο πρωθυπουργός στην συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων -κατόπιν αιτήσεως του Γιώργου Παπανδρέου- να αποδεχθεί να γίνει μια συζήτηση για τα ζητήματα αυτά σε διακομματικό επίπεδο για να υπάρξουν λύσεις προστασίας του έλληνα πολίτη και των δικαιωμάτων του", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη που διατυπώθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, με αφορμή την προκήρυξη του "Επαναστατικού Αγώνα", ότι "η κυβέρνηση έχει ενοχλήσει κυβερνήσεις άλλων χωρών λόγω των εθνικών επιλογών που έχει κάνει", ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αν και δεν είδε την συγκεκριμένη εκπομπή, διάβασε σχετικό δημοσίευμα στην "Καθημερινή", το οποίο, αν ανταποκρίνεται σε όσα ειπώθηκαν, "είναι εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση προ της αυξανόμενης ανασφάλειας στην χώρα και της αδυναμίας της να κάνει τα στοιχειώδη ανακαλύπτει και πάλι τον εξωτερικό εχθρό".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι στις πυργκαγιές του 2007 "είχαμε ακούσει για ασύμμετρη απειλή" και διερωτήθη "αν έχουμε και σήμερα ασύμμετρη απειλή και στην τρομοκρατία και για το γεγονός ότι κάποιοι σπάνε βιτρίνες στο κέντρο της Αθήνας και δεν μπορεί κανείς να τους σταματήσει".

    "Λίγη περισσότερη σοβαρότητα και μεγαλύτερη ευθύνη από την κυβέρνηση. Αυτή είναι η απάντησή μου", κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Συνάντηση με Τρισέ και Παπαδήμο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, στην έδρα της Τράπεζας στην Φρανκφούρτη. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    [03] Θεσσαλονίκη: Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

    Στη δεύτερη δημιουργική δεκαετία του εισήλθε χθες το βράδι με την επίσημη έναρξη της 11ης διοργάνωσης του το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Ως «ύψιστη μορφή εναλλακτικής ενημέρωσης και φόρο τιμής στην ουσιαστική κινηματογραφία και δημοσιογραφία» χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ.Δημήτρης Ειπίδης τις διοργανώσεις για το ντοκιμαντέρ .

    Χαιρετισμούς στην τελετή έναρξης απηύθυναν επίσης η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη και ο δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως «διπλωμάτη υψηλού επιπέδου που προωθεί την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο» και ειδικά το ντοκιμαντέρ ως «μέσο για να νοιώσουμε την ανάσα των λαών σε μια εποχή μάλιστα που χρειαζόμαστε «παράθυρα» διαλόγου και επικοινωνία με τον κόσμο».

    Mετά την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης προβλήθηκε η ταινία του Κινέζου δημιουργού Τσάο Γκάν με τίτλο «Ο κόκκινος αγώνας» που αναφέρεται στην καθημερινότητα παιδιών ηλικίας πέντε έως οκτώ ετών σε σχολή γυμναστικής που προετοιμάζει μελλοντικούς πρωταθλητές της χώρας .

    Στη διάρκεια της φετινής - 11ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Εικόνες του 21ου αιώνα - θα προβληθούν συνολικά περί τις 200 ταινίες στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε εθνικές κινηματογραφίες (Αφρικάνικα, Αυστριακά και ντοκιμαντέρ από το Μεξικό), σε δημιουργούς (τον Ελληνα Φώτο Λαμπρινό, τον Ελβετό Στέφαν Σβίτερτ και τον Καναδό Πίτερ Ουιντόνικ ) ενώ θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Διεθνές Συνέδριο ντοκιμαντέρ που αποκτά αυτόματα την έδρα του στην πόλη όπου θα πραγματοποιηθεί και τις επόμενες χρονιές.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις του 11ου φεστιβάλ εντάσσονται τέσσερις ημερίδες («Εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης και δημοκρατία», «Ο κοινωνικός ρόλος των φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, «Αφρική» και «Παιδί στον κόσμο των μεγάλων» ) δυο μάστερ-κλάς (εξειδικευμένες διαλέξεις ) του Ούγγρου διευθυντή φωτογραφίας Βίλμους Ζίγκμουντ και του σκηνοθέτη Αρίκ Μπέρνστάιν καθώς και δύο εκθέσεις φωτογραφίας (του Ιρανού Μπάμπακ Σαλαρί και της ελληνίδας Βάσιας Πελεγράτη) και γελοιογραφίας του Τούρκου Τουρχάν Σελτσούκ.

    Η σύγχρονη Αφρικανική πραγματικότητα κινηματογραφημένη από αφρικανούς δημιουργούς είναι το βασικό θέμα- αφιέρωμα του φετινού 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διαρκέσει ως τις 22 Μαρτίου .

    Ταινίες από το Τόγκο , το Μάλι, τη Λιβερία αλλά και τη Νότιο Αφρική κινηματογραφημένες αποκλειστικά από αφρικανούς δημιουργούς καταθέτουν τη δική τους ματιά και συμμετέχουν στον παγκόσμιο διάλογο για την αφρικανική ήπειρο .

    Οι προβολές του 11oυ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου αιώνα, πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο «Ολύμπιον και το Λιμάνι Θεσσαλονίκης .

    [04] Επιχειρηματικότητα και κρίση

    «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το 2009 είναι μια χρονιά κοινωνικής, εγώ θα έλεγα και εθνικής, ευθύνης. Δεν είναι η χρονιά για αλόγιστα κέρδη. Είναι η χρονιά για να καταλάβουμε όλοι, είτε είμαστε επιχειρηματίες, είτε είμαστε εργαζόμενοι, ότι είμαστε πάνω απβ όλα Έλληνες και με ένα αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες το βράδυ σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη.

    Ο υπουργός στην ομιλία του υπογράμμισε ότι με το πρόγραμμα των 28 δισ ευρώ του Υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση δεν θα κάνει κανέναν απολύτως συμβιβασμό με καμία τράπεζα ή οποιοδήποτε άλλο παράγοντα, με στόχο να μην υπάρχουν αποκλίσεις.

    Ανάλογες δράσεις, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, έχουμε αναλάβει για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του δικού μας Υπουργείου, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και δίνοντας προτεραιότητα στα κονδύλια που προέρχονται από την ΕΕ και αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας.

    Αναφερόμενος στο ΕΠΑΝ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα (2000-2006), ο υπουργός σημείωσε ότι στηρίχθηκε ενεργά η επιχειρηματικότητα, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Ειδικότερα, σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενισχύθηκαν περισσότερες από 12.300 επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία -Θράκη, έχουν εγκριθεί ως σήμερα πάνω από 1740 σχέδια ενίσχυσης επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 438 εκ ευρώ, στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, της έρευνας και τεχνολογίας, του τουρισμού, της ενέργειας. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην κατάρτιση, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 5000 άτομα συμμετείχαν σε προγράμματα αναβάθμισης των επαγγελματικών προσόντων τους.

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «Στόχος μας η ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, ο περιορισμός των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της χώρας και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής», υπογραμμίζοντας ότι το «θα προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με το ΕΣΠΑ, το Δβ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και με το ειδικό πρόγραμμα που αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2008-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ)».

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαμόρφωση νέων επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας πως στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούμε την πλεονεκτική θέση της Ελλάδας με στόχο στην ενεργειακή σταθερότητα, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου και την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών και δρόμων.

    Ειδικότερα αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το υπουργείο επισπεύδει τις διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας του έργου και βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για το μείζον ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, που αποτελεί κύρια προτεραιότητα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν κύριος ομιλητής στην ημερίδα «Η Επιχειρηματικότητα στη δίνη των Πολιτικών Εξελίξεων» που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με τη συμμετοχή οικονομικών παραγόντων της περιοχής.

    [05] Ομιλία της Ντ.Μπακογιάννη στη Θεσ/νικη

    «Όσοι, αυτή τη δύσκολη ώρα, που η κρίση χτυπά τα ελληνικά νοικοκυριά, τάζουν λαγούς με πετραχήλια, απλώς αποδεικνύουν ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από τα λάθη τους. Ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι τέτοιες πολιτικές έχουν κοντά πόδια. Ότι δεν προσφέρουν λύσεις, αλλά υπονομεύουν το μέλλον».

    Τα παραπάνω υπογράμμισε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης της ΝΔ στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace».

    «Εμείς δεν παρασυρόμαστε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας, της δημοκοπίας», δήλωσε για την κυβέρνηση και πρόσθεσε:«Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Εργαζόμαστε για να βγούμε από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ενός καλύτερου αύριο.Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Δεν θυσιάζουμε το κοινωνικό συμφέρον για το πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Αυτός είναι ο δρόμος της ευθύνης.Και σε αυτόν θα συνεχίσουμε να προχωράμε. Αυτή είναι η εντολή που λάβαμε. Έχουμε πλήρη συναίσθηση του χρέους μας».

    Η κα Μπακογιάννη κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «ανέξοδο λαϊκισμό», είπε ότι είναι «αναξιόπιστο» και παρατήρησε: «Το ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ, το ερώτημα όχι της κυβέρνησης, αλλά όλων των πολιτών είναι ξεκάθαρο: συμφωνείτε - ναι ή όχι - με τους κεντρικούς άξονες του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης; Εάν ναι, τότε γιατί το απορρίπτετε; Εάν όχι, τότε τι προτείνετε; Απάντηση, δεν υπάρχει. Δεν απαντούν τίποτα. Ζητούν μόνο εκλογές. Όχι επειδή πραγματικά τις θέλουν. Αλλά για να κρύψουν την ένδεια των προτάσεών τους. Για να καλύψουν την πραγματική τους αδυναμία: την αδυναμία να βρουν αποτελεσματικές λύσεις για τα προβλήματα. Την πλήρη αδυναμία τους να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Δεν καταλαβαίνουν, ή δεν τους νοιάζει, ότι με αυτόν τον τρόπο ζημιώνουν την χώρα, ότι πληγώνουν το δημόσιο βίο, ότι αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από τις πραγματικές προτεραιότητες».

    Σχετικά με την εκλογολογία η κα Μπακογιάννη επισήμανε:

    «Η κυβέρνηση δεν σκέφτεται τις εκλογές. Δεν μας αφορούν, δεν μας αγχώνουν. Δεν είναι οι εκλογές αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, έχουν ανάγκη από υπεύθυνη και σταθερή πολιτική που θα τους οδηγήσει με ασφάλεια έξω από την κρίση. Αυτή είναι η πρώτη, η αμετάθετη προτεραιότητά μας. Σε αυτό προσανατολίζονται όλες μας οι προσπάθειες.

    Για τη ΝΔ, η Υπουργός των Εξωτερικών είπε ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την πορεία της χώρας.

    «Η μόνη δύναμη που - αυτή την ώρα της ευθύνης - επιλέγει τον δρόμο της υπευθυνότητας. Που απορρίπτει τον ανέξοδο λαϊκισμό. Που προτάσσει το συλλογικό συμφέρον έναντι του πρόσκαιρου κομματικού οφέλους. Έχουμε απέναντί μας το γνωστό ΠΑΣΟΚ: το ΠΑΣΟΚ του κομματισμού, του βολέματος, της στασιμότητας, της ήσσονος προσπάθειας. Ακόμη και σήμερα, που - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - η εποχή απαιτεί καινοτομία, τόλμη, σύνθεση, δημιουργική φυγή προς τα μπροστά, αυτοί παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια με το μέλλον του τόπου. Καλλιεργούν ανασφάλεια, μιζέρια, ένταση και διχασμό. Θέλουν να μας γυρίσουν στην Ελλάδα του χθες», τόνισε.

    Απευθυνόμενη στα στελέχη και μέλη της ΝΔ η Υπουργός επισήμανε: «Εμείς δεν ταλαντευόμαστε. Προχωράμε σταθερά, με αποφασιστικότητα και συνέπεια, στο δρόμο της ευθύνης. Με έναν σοβαρό, αξιόπιστο πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή,με τους δικούς σας ωραίους αγώνες, με συμμάχους όλους τους Έλληνες που θέλουν να δουν την Ελλάδα να αλλάζει. Μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να διορθώσουμε αδυναμίες και κακώς κείμενα, να αντλήσουμε νέα δυναμική, νέα αισιοδοξία, να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μαζί θα τα καταφέρουμε».

    Για την αντιμετώπιση της κρίσης είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια ένα ολοκληρωμένο, ευέλικτο σχέδιο, που κινείται πάνω σε τρεις ξεκάθαρους άξονες:

    - Την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.

    - Τη δημοσιονομική εξυγίανση.

    - Τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

    Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον. Δυναμώνει τη φωνή της πατρίδας και αυξάνει το κύρος και την επιρροή της. Επιλέγει την εξωστρέφεια και όχι την ομφαλοσκόπηση. Τα πειστικά, σύγχρονα επιχειρήματα και όχι τις λαϊκίστικες κορώνες. Η Ελλάδα είναι παρούσα παντού: Ηγέτιδα στα Βαλκάνια, παρούσα από τη Μέση Ανατολή, από τον Καύκασο στην Αφρική, στο Αφγανιστάν, στη θάλασσα της Σομαλίας, όπου απαιτούν οι διεθνείς υποχρεώσεις. Ενισχύει τις σχέσεις της με όλους τους σημαντικούς διεθνείς παράγοντες - τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και με αναδυόμενες, οικονομικές και πολιτικές, δυνάμεις. Αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όπως η προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή η τρέχουσα προεδρία στον ΟΑΣΕ.

    Η Ελλάδα, είπε, επιδιώκει σχέσεις φιλίας και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με όλους τους γείτονές της .

    Αναφέρθηκε στο βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι και σημείωσε:

    «Το μήνυμα στους γείτονές μας ήταν και είναι σαφές: δεν μπορούν να συνεχίζουν την πρακτική του αλυτρωτισμού, δεν μπορούν να εξακολουθούν να παραχαράσσουν την ιστορία και να μην έχουν συνέπειες. Το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό τους μέλλον προϋποθέτει λύση στο ζήτημα του ονόματος. Αυτό επιδιώκει και η Ελλάδα. Λύση με ονομασία σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων. Καθαρό μήνυμα. Καθαρές κουβέντες».

    Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παραβρέθηκε σε εκδήλωση της οργάνωσης. Το Σάββατο η κ. Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νομό Πέλλας και θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στην Έδεσσα.

    [06] Επεισόδια στο Κολωνάκι

    Καταστροφές σε περισσότερα από 20 καταστήματα, τρεις τράπεζες και αρκετά πολυτελή αυτοκίνητα είναι ο απολογισμός των ζημιών που προκάλεσαν χθες το μεσημέρι οι ομάδες κουκουλοφόρων στο Κολωνάκι. Η Αστυνομία έχει στην κατοχή της διάφορα βίντεο από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων οι οποίες έχουν καταγράψει τους νεαρούς κατά τη διάρκεια των βανδαλισμών, με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσουν στην αναγνώριση και στον εντοπισμό κάποιων από αυτούς.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι δράστες που ήταν πάνω από 30 άτομα, συγκεντρώθηκαν αρχικά στη δεξαμενή και στη συνέχεια κατέβηκαν την οδό Ηρακλείτου, χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και άρχισαν να σπάνε με βαριοπούλες και σφυριά τις τζαμαρίες καταστημάτων, τραπεζών και πολυτελών αυτοκινήτων στις οδούς Σκουφά, Πινδάρου, Ηρακλείτου και Σόλωνος. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, κατέφυγαν στη Νομική από όπου διαλύθηκαν αργότερα χωρίς να συλληφθεί κανείς.

    Κατά τη διαφυγή τους πέταξαν και προκηρύξεις που ανέγραφαν με συνθήματα όπως: "οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν" και "λευτεριά στο Γ. Βούτση - Βογιατζή που απαλλοτρίωσε την Εθνική Τράπεζα στο Γκύζη".

    Η επιδρομή των κουκουλοφόρων προκάλεσε πανικό στην περιοχή γι' αυτό και πολλά καταστήματα έκλεισαν. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η κρατική ασφάλεια.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος με αφορμή επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας καταδίκασε οποιαδήποτε άσκηση βίας ή πράξεις οι οποίες θίγουν την περιουσία ελλήνων πολιτών.

    Υπενθύμισε πως ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης προανήγγειλε στη Βουλή τη θεσμοθέτηση οργανισμού που θα διαχειριστεί το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας.

    "Ποτέ δεν αρκεί η καταδίκη, αλλά σημαίνει ότι οι πράξεις απειροελάχιστων μειοψηφιών βρίσκουν την άρνηση,την απόρριψη από το σύνολο των ελλήνων πολιτών", είπε στη συνέχεια απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι η κυβέρνηση και ολόκληρη η κοινωνία είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σ' αυτά τα στοιχεία να παρεμποδίσουν την λειτουργία της πόλης και να προκαλούν ζημιές στις περιουσίες ανυποψίαστων πολιτών. "Ασφαλώς δεν θα πετύχουν τα σχέδιά τους",τόνισε.

    Με αφορμή δε άλλη ερώτηση καταδίκασε το χθεσινό αιματηρό συμβάν στο Βύρωνα και εξέφρασε την βαθιά του οδύνη για το θάνατο μιάς νεαρής γυναίκας.

    Ο εκπρόσωπος είπε επίσης πως ασφαλώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποτελούν απειροελάχιστες μειοψηφίες και πως η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων ούτε θα ήθελε, ούτε θα διανοήτο να μετάσχει σε τέτοιες ενέργειες.

    "Το έγκλημα δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις", συμπλήρωσε και ανέφερε πως γι'αυτό υπάρχουν νόμοι και είναι ευθύνη των διωκτικών αρχών να περιστέλουν τις εγκληματικές ενέργειες και να οδηγούν στα δικαστήρια και στην τιμωρία τους παραβάτες.

    Επίσης είπε πως η ΕΛΑΣ κάνει στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει τη δουλειά της.

    Ανακοίνωση για τα επεισόδια στο Κολωνάκι εξεδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στην οποία αναφέρεται ότι: «Το περιβάλλον κρίσης και καταστροφής που εκτρέφεται συστηματικά στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες δίνει πρόσφορο έδαφος στην οποιαδήποτε προβοκάτσια. Μέχρι στιγμής η "ραχοκοκαλιά" της οικονομίας είναι εκείνη που καθημερινά βάλλεται και καθημερινά καλείται να πληρώσει το δυσβάσταχτο τίμημα. Οι βολεμένοι και αρτευόμενοι από τον προϋπολογισμό, κάθε κατηγορίας, κλίμακας, χρώματος, ειδικότητας και αξιώματος ας περιμένουν σύντομα το λογαριασμό της βιαζόμενης υπόστασης και αξιοπρέπειας του Έλληνα επαγγελματία και φορολογούμενου'».

    [07] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στο Αγρίνιο

    11:10 Επίσκεψη στα έργα παράκαμψης του Αγρινίου, στον ανισόπεδο κόμβο Ρίγανης (Τμήμα της Ιόνιας Οδού)

    11:45 Ομιλία του Πρωθυπουργού σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, στο Επιμελητήριο Αγρινίου

    12:35 Επίσκεψη στο υπό κατασκευή νέο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου

    12:50 Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην πρώτη περιφερειακή διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ (Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου)

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας του Κινήματος, στο κέντρο «Εληά» στη Βέροια (09:00:00, Βέροια)

  • Περιφερειακή Συνδικαλιστική σύσκεψη της ΓΣΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ. (11:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, θα επισκεφθεί την εξέδρα πετρελαίων "Kavala Oil", στον Πρίνο. (11:30:00, Καβάλα)

  • Συνάντηση με τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. Αναστάσιο Μάνθο θα έχει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στην Πρυτανεία. (11:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εγκαίνια 6ης Έκθεσης Ομογενειακού Τύπου, στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης (παλιά αλάνα Τούμπας) (19:30:00, Θεσσαλονίκη/.Γρ. Λαμπράκη & Κλεάνθους)

  • Η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει στην Έδεσσα η ΝΟΔΕ της ΝΔ- Νωρίτερα θα έχει γεύμα εργασίας με τους βουλευτές της ΝΔ του Νομού, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, και δημάρχους της Πέλλας αλλά και διευρυμένη σύσκεψη με την ΝΟΔΕ (Έδεσσα)

  • Ο υφυπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των στερεών αποβλήτων Θανάσης Νάκος θα εγκαινιάσει το νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ( στο Δήμο Παληοκάστρου Νομού Τρικάλων)

    Αθλητική ατζέντα

  • Συνέντευξη Τύπου προέδρου CISM Ιταλού Ταξίαρχου Τζιάνι Γκόλα, παρουσία ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Πλακιωτάκη. Η συνέντευξη αφορά το 1ο παγκόσμιο κύπελλο κλεστού στίβου ενόπλων που θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου στην Παιανία (12:00:00, ξενοδοχείο Holiday Inn επί της Αττικής οδού)

  • Ποδόσφαιρο-Β` Εθνική (26η αγωνιστική): Καβάλα-Αγροτικός Αστέρας - 15:00:00, Τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΤ3

  • Μπάσκετ-17ο All Star Game: Ελπίδες Βορρά-Ελπίδες Νότου - 16:00:00, «Αμοιρίδης», Ξάνθη

  • Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Γυναικών (φάιναλ-4, ημιτελικοί), (Τζέζι Ιταλία)

    17:00 Λενινγκράντκα Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)

    20:00 Αλμπαθέτε (Ισπανία)-Παναθηναϊκός

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (26η αγωνιστική),

    16:45 ΛΑΡΙΣΑ - Π.Α.Ο.Κ. (Alpha)

    19:00 Α.Ε.Κ. - Ο.Φ.Η. (NOVA)

    19:00 ΑΡΗΣ - ΞΑΝΘΗ (ΝΕΤ)

  • Βόλεϊ-Α2 ανδρών (18η ημέρα),

    18.00, Γηπ. Τέντα: Γε Μεσσηνίας-Πανελλήνιος (Παπασταθόπουλος - Τρουγκάκος)

    18.30, Γηπ. Πολίχνης: Επίκουρος-Ν. Μουδανιά (Τσοπάνογλου - Κωνσταντινίδης)

    19.00, Γηπ. Αμαλιάδας: Κόροιβος-Απόλλων (Μπακλέσης - Σαραβελάκης)

    19.00, Γηπ. Μεταμόρφωσης: Μεταμόρφωση-Νίκη Αιγινίου (Σαρδάνης - Οικονόμου)

    19.00, Γηπ. Ορεστιάδας: Ορεστιάδα-Παναχαϊκή (Ψάρρας - Τζίμος)

    20.00, Γηπ. Ηρακλείου: ΑΕΚ-ΑΓΕ Κορίνθου (Βλαχάκης - Κουτσούλας)

  • Βόλεϊ-Α1 γυναικών (22η ημέρα),

    16.30, Γηπ. Ζηρινείου: Ηρακλής Κηφισιάς-Ολυμπιακός (Βουδούρης - Φραγκάκης)

    16.30, Γηπ. Πανελληνίου (Novasports 3): Πανελλήνιος-Μαρκόπουλο (Λέκκας - Μόσχος)

    16.30, Γηπ. Ν. Σμύρνης: Πανιώνιος-Ηρακλής (Κοκοτσάκης - Τζανετόπουλος)

    18.30, Γηπ. Κερατέας: Κερατέα-Ίωνες (Κωστόπουλος - Μαυρικίδης)

    18.30, Γηπ. Παιανίας: Κτησιφών-ΕΑ Λαρίσης (Παπαστάμος - Δευτερίγος)

  • Βόλεϊ-Α1 ανδρών (21η ημέρα),

    18.00, Γηπ. Γλυφάδας: Παναθηναϊκός-Φοίνικας Σύρου (Δεληκωστίδης - Πετούσης)

    19.00, Γηπ. ΠΑΟΚ: ΠΑΟΚ-Λαμία (Αμασιάδης - Καραμπαλάσης)

    19.30, Γηπ. Ζηρινείου: Κηφισιά-Απόλλων Καλαμαριάς (Γεροθόδωρος - Γεωργιάδης)

    19.30, Γηπ. Αλεξ/πολης: Εθνικός Αλεξ/πολης-Μίλων (Βαρθαλίτης - Τριανταφύλου)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (12η ημέρα),

    17.00 Γλυφάδα-ΝΕ Πατρών

    18.30 ΠΑΟΚ-Βουλιαγμένη

  • Στίβος-Παγκόσμιο ενόπλων κλειστού

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (21η ημέρα)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 Ανδρών (17η ημέρα),

    13.00 ΠΑΟΚ-Εθνικός

    14.00 Ολυμπιακός-ΝΕ Πατρών

    14.30 Παναθηναϊκός-Ηρακλής

    15.00 Παλ.Φάληρο-Χίος

    16.00 Πανιώνιος-Χανιά

    19.00 ΝΟ Πατρών-Βουλιαγμένη

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (15η ημέρα), 16:00 Άρης Θεσ.-Άρης Νικ.

    18:00 Μ.Αλέξανδρος Γιαννιτσών-ΑΣΕ Ορμή

    18:00 Αναγέννηση Άρτας-Αναγέννηση Βύρωνα

    18:00 Εθνικός Κοζ.-Ελπίδες Δράμας

    18:00 Νέα Ιωνία-ΑΕΠ Ξάνθης

    [08] Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο

    Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Παρασκευή στους πέντε τελευταίους ορόφους του μεγαλύτερου mall στο Μπανγκλαντές στοίχισε τη ζωή επτά ανθρώπων και τους τραυματισμούς δεκάδων, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες ασφαλείας στο τεράστιο εμπορικό κέντρο.

    Οι πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες που έλαβαν μέρος στις απεγνωσμένες προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά χρειάστηκαν σχεδόν 10 ώρες για να τα καταφέρουν. Δεν βρήκαν κανέναν παγιδευμένο στο Basundhara City Complex, το μωλ των 21 ορόφων που είναι το μεγαλύτερο στην πρωτεύουσα, Ντάκα, καθώς και ολόκληρο το Μπανγκλαντές. Ωστόσο ανέσυραν τρεις σορούς, που προστέθηκαν στα τέσσερα θύματα που είχαν προσμετρηθεί νωρίτερα.

    Ελικόπτερα του στρατού συνέβαλαν στις σωστικές προσπάθειες απομακρύνοντας πολίτες από την οροφή του συγκροτήματος Μπασουντάρα Σίτυ, ενώ δυνάμεις του Τάγματος Ταχείας Αντίδρασης συνέβαλαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

    "Η φωτιά ξέσπασε στον πιο ψηλό όροφο και γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλους ορόφους", δήλωσε αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    Η καταστροφή εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέσων που διαθέτει η πυροσβεστική καθώς και σχετικά με το εάν τα ψηλά κτίρια στη χώρα πληρούν τους κανονισμούς ασφαλείας, δήλωσε ο Τάνζιμ Άχμεντ Σόχελ Τατζ, υπουργός Εσωτερικών.

    "Θα ερευνήσουμε αυτά τα θέματα σύντομα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός μπροστά στο μωλ.

    Όλα τα θύματα ήταν υπάλληλοι στο Μπασουντάρα --εξ αυτών ο ένας ανήκε σε ιδιωτική υπηρεσία πυρασφάλειας και οι έξι ήταν ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας--, δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

    "Ο πυροσβέστης υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου εισήχθη με σοβαρά εγκαύματα", δήλωσε αξιωματούχος.

    Τρεις φρουροί βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ανελκυστήρεςΒ· οι υπόλοιποι μέσα στους ορόφους. Ορισμένες από τις σορούς ήταν σχεδόν απανθρακωμένες, δήλωσε διασώστης, προσθέτοντας πως ο απολογισμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί. Στέλεχος του Μπασουντάρα επίσης εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων και η έκταση των ζημιών δε θα γίνουν γνωστά έως ότου απομακρυνθούν όλα τα συντρίμμια.

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες. Οι αρχές έκαναν λόγο για συνολικά 50 τραυματίες.

    Δεν καταστράφηκαν καταστήματα, αλλά μόνο γραφεία της εταιρίας στην οποία ανήκει το συγκρότημα --αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων--, σύμφωνα με στέλεχος του μωλ. Στους οκτώ πρώτους ορόφους στεγάζονται περίπου 2.500 καταστήματα, εστιατόρια, ένας κινηματογράφος και γυμναστήρια.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 14:00 χθες τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) παραμένουν άγνωστα. Η κυβέρνηση διέταξε να διενεργηθεί έρευνα για την πυρκαγιά. Θα αρχίσει σήμερα Σάββατο και η τριμελής επιτροπή που διορίστηκε για να ηγηθεί της συγκέντρωσης στοιχείων θα πρέπει να αναφέρει στην κυβέρνηση σε μία εβδομάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 March 2009 - 5:31:15 UTC