Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για τους κουκουλοφόρους
  • [02] "Αποσπασματικές αντιδράσεις"
  • [03] Κληρώθηκαν 246 εργατικές κατοικίες
  • [04] Διαχείριση των υδάτινων πόρων
  • [05] Κέντρο Εξυπηρέτησης Μετακινούμενων
  • [06] "Ζήσε για 15΄ αυτό που ζούμε κάθε μέρα"
  • [07] Η ατζέντα της ημέρας
  • [08] "Ενταση κρατικής καταστολής"
  • [09] "Προστασία του ασύλου"
  • [10] Επίκαιρη ερώτηση για τις αμοιβές
  • [11] "Γενικευμένη πολιτική αναμέτρηση"
  • [12] Αιτήσεις για τις πανελλαδικές
  • [13] Ενημέρωση για τις Ευρωεκλογές

  • [01] Μέτρα για τους κουκουλοφόρους

    Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, και συζήτησε θέματα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και μέτρα για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ανέφερε, σε δηλώσεις του, ότι τα μέτρα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα είναι εκείνα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, ενώ, όσο αφορά την προστασία της κοινωνικής ειρήνης, τόνισε ότι "προβλέπουμε σε σειρά από διατάξεις, σαν επιβαρυντική περίπτωση τη χρήση της κουκούλας, την απόκρυψη των χαρακτηριστικών".

    Ο κ.Δένδιας συμπλήρωσε λέγοντας ότι "ο Ελληνας πολίτης δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του και δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του, ιδίως όταν διαμαρτύρεται".

    Ανακοίνωσε ακόμα ότι θα μειωθεί η προσωρινή κράτηση, καθώς -όπως είπε- κατά την κρίση της κυβέρνησης, όπως σήμερα υλοποιείται ο θεσμός, θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις γενικές αρχές του δικαίου.

    Στην Ελλάδα, ανέφερε, κατά μέσο όρο έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό προσωρινά κρατουμένων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Συνέντευξη Τύπου υπουργού Δικαιοσύνης

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τις φυλακές, προκειμένου να αποτρέπει τις αποδράσεις κρατουμένων.

    Επίσης ανακοίνωσε μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

    Ειδικότερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία των φυλακών θα ενταχθούν στο ΕΣΥ και θα αλλάξει ο τρόπος συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων των φυλακών, ενώ η πρόσληψη των διευθυντών των φυλακών θα γίνεται εκτός των προσώπων που υπηρετούν σήμερα στις διοικήσεις των φυλακών.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστεί φυλακή τύπου Γ΄ υψίστης ασφαλείας,στην οποία θα εκτίουν τις ποινές τους οι βαρυποινίτες. Ακόμη η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους εντός των φυλακών θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ η χρήση κινητού από τους κρατούμενους θα επισύρει βαρύτατες πειθαρχικές ποινές.

    Ο Υπουργός ανακοίνωσε νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα υποβάλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες). Οι κρατούμενοι δεν θα μετάγονται στα δικαστήρια της Αθήνας ή των άλλων μεγάλων πόλεων για να δικαστούν, αλλά θα δικάζονται στις πόλεις όπου κρατούνται.

    Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα απολύονται υπό όρους όσοι έχουν μετατρέψιμες ποινές, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές τους, ενώ οι μητέρες κρατούμενες οι οποίες έχουν ανήλικα παιδιά θα μπορούν αντί της ποινής της φυλάκισης να ασκούν κοινωφελή εργασία εκτός των φυλακών, εκτός αν έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι απο δω και στο εξής, δικαίωμα επιθεώρησης στις φυλακές θα έχει ο "Συνήγορος του Πολίτη" ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για τις επιθεωρήσεις των φυλακών στην ετήσια έκθεσή του.

    Ομως, θα αλλάξει και ο τρόπος χορήγησης αδειών των κρατουμένων καθως θα λαμβάνεται και η γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα.

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι όσοι συλλαμβάνονται να διαπράτουν τα αδικήματα της φθοράς ξένης περιουσίας της σωματικής ή θανατηφόρου βλάβης, της διατάραξης κοινωνικής ειρήνης και καλύπτουν τα πρόσωπά τους με κουκούλες, ή άλλα αντικείμενα ή αλλοιώνουν το πρόσωπό τους θα επιβαρύνονται με επιπλέον ποινές οι οποίες θα κυμαίνονται από 2-10 χρόνια.

    Επίσης, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι για ορισμένα αδικήματα το μέτρο της προφυλάκισης θα αντικατασταθεί με περιοριστικά μέτρα, ενώ η εξύβριση των δημοσίων λειτουργών θα διώκεται αυτεπάγγελτα.

    Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναχωρεί την Πέμπτη το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της διήμερης συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

    Ο Κ. Καραμανλής θα συμμετάσχει σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κατόπιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Tο απόγευμα της Πέμπτης, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της πρώτης ημέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Η δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής, μετά δε την ολοκλήρωσή της, ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

  • * Την Τετάρτη στις 12.00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αμερικανό νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν τον οποίο θα συνοδεύει ο υπουργός Οικονομίας κ.Γ.Παπαθανασίου. Μια ώρα αργότερα θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής.

    [02] "Αποσπασματικές αντιδράσεις"

    "Παρατηρώ ότι η Αστυνομία, πέρα από τα μεμονωμένα περιστατικά, στα "μαζικά" περιστατικά εμφανίζεται κατόπιν εορτής και αυτό όταν γίνεται συστηματικά δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει, ως προς το τι οδηγίες παίρνει η Αστυνομία, διότι εμείς δεν πιστεύουμε ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δεν θέλουν να κάνουν την δουλειά τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε δηλώσεις του Γ.Βουλγαράκη ως υπουργού Δημόσιας Τάξης το 2004 και είπε ότι "από την πιο άρτια εκπαιδευμένη αστυνομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο" - όπως είχε πει ο κ. Βουλγαράκης - που παρέλαβαν το 2004, φθάσαμε εδώ, λόγω του κομματισμού, της αναξιοκρατίας και του παροπλισμού έμπειρων στελεχών".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε "να δούμε αν ο πρωθυπουργός δεχθεί την πρόταση για διακομματική επιτροπή για την Αστυνομία", ενώ σε ότι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είπε αφ' ενός μεν ότι "δεν είναι ζήτημα μέτρων αλλά κυβέρνησης και του πως αυτή αντιλαμβάνεται το κράτος", αφ' ετέρου δε επέκρινε την κυβέρνηση ότι "δεν προλαβαίνει τα προβλήματα", ενώ εξέφρασε και την αμφιβολία του για το αν αυτά τα μέτρα θα πετύχουν.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε, επίσης, ότι "ο πολίτης δεν έχει να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση αυτή στο θέμα της ασφάλειας".

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση "βολεύεται" από την κατάσταση αυτή, είπε πως "όταν δεν γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τα προβλήματα επιλέγει την λογική του "να μην μπλέξουμε"", προσθέτοντας ότι "δεν ψάχνω για κίνητρα, εκ του αποτελέσματος κρίνουν οι πολίτες".

    Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η οδός Σκουφά δεν έχει άσυλο" και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν νόμοι του κράτους και στα αυτόφωρα κακουργήματα επεμβαίνει η Αστυνομία".

    Τέλος, ο κ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την θέση ότι "δεν υπάρχουν διλήμματα μεταξύ ασφάλειας και δικαιωμάτων των πολιτών".

    Εξάλλου, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης για θέματα ακρίβειας στην αγορά δήλωσε: "Τα φαινόμενα βίας δεν είναι σημερινά. Η κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα να απαντήσει, με σχέδια τα οποία έχουν διάφορους κωμικούς τίτλους. Όμως, δεν απαντούν στο πρόβλημα, με αποσπασματικές αντιδράσεις και επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις, τις οποίες προσπαθούν να επιβάλλουν μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης",

    Το πρόβλημα είναι πολύπλευρο, έχει κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις από τη μια πλευρά και από την άλλη υπάρχει το εκτεταμένο πρόβλημα ανομίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοίδης.

    Και πρόσθεσε:

    "Το καθεστώς ανομίας πρέπει να παταχτεί καθώς και το καθεστώς αταξίας που υπάρχει στη χώρα και το καθεστώς διάλυσης των Σωμάτων Ασφαλείας, που η ίδια η κυβέρνηση πέτυχε τα τελευταία χρόνια. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Διότι φαίνεται ότι η μεν Αστυνομία έχει κατεβάσει πλέον τα χέρια, οι δε υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διεθνή συνεργασία της χώρας σε θέματα ασφαλείας, δήλωσε ότι "οι διεθνείς συνεργασίες είναι αναγκαίες στο επίπεδο της ανταλλαγής εμπειριών, εκπαίδευσης ή ενδεχομένως τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, ωστόσο όλα τα άλλα είναι μια δική μας υπόθεση και είμαστε ικανοί να πετύχουμε, αρκεί να μην υπάρχουν οι αδέξιοι, που, ενώ τυπικά κυβερνούν αυτή τη στιγμή τον τόπο, ουσιαστικά τον έχουν αφήσει ακυβέρνητο".

    Γ.Παπακωνσταντίνου για τις συναντήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Απόστολο Παρπαΐρη και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αυτή του κ. Παπανδρτέου, χαρακτήρισε το χωροταξικό πλαίσιο «καταστροφικό για την χώρα, με επιπτώσεις ανάλογες με εκείνες της "αντιπαροχής" στην δεκαετία του '50», επισημαίνοντας ότι έχουν εκφραστεί αρνητικά γι' αυτό όλοι οι φορείς και προσθέτοντας ότι "θα το ακυρώσουμε ως κυβέρνηση".

    Εξάλλου, ο κ.Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την έκπληξή του για την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ.κ. Ζαν Κλώντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, διερωτώμενος, ταυτόχρονα, «αν είναι τόσο μεγάλα τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και τα προσωπικά αδιέξοδα του κυβερνητικού εκπροσώπου».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι από την συνάντηση αυτή «κάτι παραπάνω έμαθαν οι πολίτες για τις προοδευτικές θέσεις εξόδου από την κρίση», διερωτώμενος στη συνέχεια «πότε θα μάθουν οι πολίτες τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής και τι θα διεκδικήσει στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή και ποιες είναι οι θέσεις του για τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης».

    Ερωτηθείς αν ο κ. Παπανδρέου έθεσε στην ηγεσία της ΕΚΤ το θέμα του "ευρωομολόγου", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «στην Ευρώπη χρειάζονται πολιτικές συνοχής και το "ευρωομόλογο" αποτελεί μόνο ένα εργαλείο», προσθέτοντας, ωστόσο ότι μια σειρά ισχυρών χωρών της ΕΕ τοποθετούνται αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική.

    «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τις θέσεις μας για την έξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με περιοριστικά μέτρα, αλλά χρειάζεται αναπτυξιακό στίγμα, στήριξη του εισοδήματος και επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς αν ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τον κ.Τρισέ τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Ερωτηθείς σχετικά με την εικόνα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σε τέτοιες συζητήσεις δεν συνηθίζεται ο ένας συνομιλητής να αναφέρεται στο τι βλέπει ή δεν βλέπει η άλλη πλευρά», επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση περιεστράφη γύρω από ευρωπαϊκά θέματα».

    «Η άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων τραπεζιτών γύρω από την χώρα μας είναι γνωστές και δημοσιευμένες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς αν τα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ για την ελληνική οικονομία ταυτίζονται με εκείνα της ΕΚΤ, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαθέτει στοιχεία, τα οποία ουδείς άλλος γνωρίζει, αλλά τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΚΤ και άλλων διεθνών οργανισμών, "τα οποία είναι πολύ ανησυχητικά".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή σημερινό δημοσίευμα "περί αμφιβολιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ελληνικά στοιχεία", χαρακτήρισε την δημοσιονομική απογραφή του 2004 ως «προπατορικό αμάρτημα της ΝΔ, υπαίτιο των σημερινών δυσχερειών της χώρας και άλλοθι για να μην υλοποιήσει η κυβέρνηση τις υποσχέσεις της».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς να το ΠΑΣΟΚ φοβάται νέα απογραφή απάντησε ότι «αν γινόταν η απογραφή με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και από την Τράπεζα της Ελλάδος θα ήταν χρήσιμη, γιατί πάντα πρέπει να γνωρίζουμε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για "μικροκομματική αντίληψη", δεν διευκρίνισε αν το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απογραφή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «στόχος μας δεν είναι να ξαναγράψουμε το παρελθόν, αλλά να πάμε μπροστά».

    Κληθείς να σχολιάσει αποστροφές κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι το "ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει την αλήθεια στον λαό (και) για την φορολογία", ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το Κίνημα λέει την αλήθεια και οι προτάσεις του διαπνέονται από ρεαλιστική και οραματική προσέγγιση, καθώς «απέναντι στην "μαυρίλα" πρέπει να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον λαό και να κινητοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις γύρω από μεγάλους στόχους, πράγμα το οποίο κάνουμε».

    Ερωτηθείς αν ο κ.Βενιζέλος δεν κατάλαβε την αλήθεια που λέει το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε «ότι το να προσπαθεί κανείς να διακρίνει διαφοροποιήσεις στον λόγο διαφόρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν μας αφορά καθόλου. Το ζητούμενο είναι κάθε μέρα να πείθουμε τους Έλληνες πολίτες».

    «Ο κ.Παπαδήμος είναι αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σεβόμαστε τον ρόλο του», απάντησε, εξ άλλου, ο κ.Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση αν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε κάποια πρόταση στον κ.Παπαδήμο, ενώ στο ερώτημα αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε με τον κ.Τρισέ την καταγγελία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε πακέτο μετοχών ιδιωτικής τράπεζας, είπε ότι αυτό το θέμα με όσα συζήτησε ο κ. Παπανδρέου με τον Ευρωπαίο τραπεζίτη "δεν έχει καμία σχέση".

    Τέλος, ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να θέλει εκλογές σε αυτό το (οικονομικό) κλίμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «μπορεί το αίτημα να εντυπωσιάζει, όμως ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αλλάξει πορεία η χώρα».

    «Ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

    Το μεσημέρι, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του Κινήματος Απόστολος Κατσιφάρας, και ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», παρουσίασαν τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε το Κίνημα και δείχνει ότι μέσα σε πέντε χρόνια (Μάρτιος 2004- Μάρτιος 2009) η μηνιαία δαπάνη μιας τετραμελούς οικογένειας για τα είδη πρώτης ανάγκης έχει αυξηθεί κατά 273 ευρώ, δηλαδή κατά 34,1%.

    Όπως τόνισε ο κ.Χρυσοχοϊδης ετησίως αυτό μεταφράζεται σε μια πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 3.275 ευρώ. Μόνον στην κατηγορία των τροφίμων, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε υπό την επίβλεψη του οικονομολόγου Ευθύμιου Μπάκα, καταγράφηκε αύξηση 37,7% την τελευταία πενταετία, δηλαδή πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση ύψους 243 ευρώ ή συνολική δαπάνη μόνο για τρόφιμα αξίας 888 ευρώ (από 645 ευρώ το 2004).

    Ο κ.Χρυσοχοίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ύψος ανατιμήσεων επιμέρους προϊόντων πρώτης ανάγκης επισημαίνοντας ότι η λίστα με τις αδικαιολόγητες και προκλητικές ανατιμήσεις της τελευταίας πενταετίας είναι μεγάλη. Τα στοιχεία αυτά με τις επωνυμίες προϊόντων θα σταλούν άμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης που ακόμη και σήμερα μιλάει για πάγωμα τιμών και αποσύρσεις ανατιμήσεων, ανέφερε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

    Αναφερόμενος στις τιμές των καυσίμων ο κ.Χρυσοχοϊδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει όχι μόνον μια από τις υψηλότερες τιμές προ φόρων στην Ευρώπη στα καύσιμα αλλά και την πλέον ραγδαία κλιμάκωση τιμών σε όλη των Ευρώπη.

    Ο κ.Χρυσοχοιδης ζήτησε επίσης το επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ καθώς σχεδιάστηκε το 2006 τότε που κανείς δεν προέβλεπε την κρίση. Το ΕΣΠΑ καθυστερεί ανεπίτρεπτα τόσο σε συμβατικούς όρους, πόσο μάλλον τώρα που είμαστε σε ύφεση. Βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο έτους λειτουργίας του προγράμματος και δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία, πρόσθεσε ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Κληρώθηκαν 246 εργατικές κατοικίες

    Κληρώθηκαν 246 εργατικές κατοικίες του Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (ΟΕΚ) στην Γιάννουλη Λάρισας, παρουσία του προέδρου το Οργανισμού, Θωμά Στάμου.

    Συνολικά είχαν υποβληθεί 2.501 αιτήσεις για τις συγκεκριμένες κατοικίες και ο χώρος όπου έγινε η κλήρωση ήταν κατάμεστος από κόσμο.

    Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Οργανισμού ανέφερε ότι στο Νομό Λάρισας έχουν ήδη κατασκευασθεί 15 οικισμοί που περιλαμβάνουν συνολικά 1.855 κατοικίες και ανακοίνωσε ότι τα σπίτια που θα κατασκευασθούν στο «στρατόπεδο Τζίμα» στην Λάρισα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, θα παραδοθούν το 2014 σε 400 δικαιούχους.

    Σχετικά με τα υπόλοιπα προγράμματα του ΟΕΚ ο κ Στάμος ανέφερε ότι μέσα στην τελευταία διετία έχουν δοθεί:

    - 801 εγκρίσεις για δάνεια διπλής επιδότησης επιτοκίου για αγορά η ανέγερση νέας κατοικίας, ενώ στο ίδιο διάστημα 539 δικαιούχοι έλαβαν τα δάνεια τους από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

    - 344 εγκρίσεις για δάνεια επισκευής, επέκτασης η αποπεράτωσης και 333 χορηγήσεις τέτοιων δανείων

    - 88 εγκρίσεις ατόκων δανείων του προγράμματος πολυτέκνων και ατόμων με αναπηρίες ή εξαιρετικά έντονες ανάγκες

    - Τέλος, 2.355 οικογένειες που είχαν κάνει αίτηση για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2007 έλαβαν επιδόματα συνολικού ύψους 4.233.075 ευρώ, ενώ από τους 3.477 δικαιούχους που κατέθεσαν αίτηση για το πρόγραμμα του 2008, έχουν λάβει ήδη τις επιταγές του οι 1.021.

    Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου συγκροτήματος, όπου βρίσκονται οι κατοικίες που κληρώθηκαν, είναι ότι τα κτίσματα είναι διώροφα και πληρούν τις καλύτερες προδιαγραφές σύγχρονων κατοικιών, ενώ θα παραδοθούν στους δικαιούχους πριν το τέλος του 2009.

    Παρών στην κλήρωση ήταν και ο υφυπουργός εσωτερικών, Χρ. Ζώης, ο οποίος επεσήμανε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι χρέος της πολιτείας να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς για να τονωθεί η ανάπτυξη. Κάλεσε δε τον ΟΕΚ να αξιοποιήσει και άλλα οικόπεδα για να καλυφθούν όλες οι κτιριακές ανάγκες.

    [04] Διαχείριση των υδάτινων πόρων

    Η επικρατούσα κατάσταση στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, απασχόλησε την Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου κατέθεσαν τις απόψεις τους οι γενικοί γραμματείες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.

    Όπως τονίστηκε στην Επιτροπή, πρόβλημα λειψυδρίας δεν αναμένεται να υπάρξει το καλοκαίρι στην Αθήνα, αλλά είναι άμεση ανάγκη η δημιουργία βελτιωτικών έργων, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του νερού.

    «Η Αθήνα δεν κινδυνεύει από λειψυδρία. Έχουμε επιλέξει ένα ιδανικό σχέδιο διαχείρισης και έχουμε εξασφαλίσει μεγάλα αποθέματα στους ταμιευτήρες, έτσι ώστε, αν το καλοκαίρι χρειαστεί, θα μπορούμε να μειώσουμε τις ενεργειακές καταναλώσεις και να αξιοποιήσουμε τα υδάτινα αποθέματα του Μόρνου και του Ευήνου», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Κ. Κωστούλας, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η Επιχείρηση δεν προτίθεται να αυξήσει τα τιμολόγια του νερού.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκιαδάς, αναφέρθηκε στην ελλιπή συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, σημειώνοντας ότι υπάρχει θέμα με την εξάντληση των υδάτινων πόρων και την εφαλμύρωση.

    «Στα συλλογικά έργα παρατηρούμε αύξηση της κατανάλωσης του ρεύματος και μεγάλη διαρροή υδάτων από κακοτεχνίες και κακή συντήρηση του δικτύου», ανέφερε ο κ. Σκιαδάς, αποδίδοντας το φαινόμενο στην ύπαρξη πολλών οργανισμών διαχείρισης.

    Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Α. Μπαλτάς, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι για την επόμενη προγραμματική περίοδο υπάρχει η πρόβλεψη δαπάνης 1,5 δισ. ευρώ για κέντρα βιολογικού καθαρισμού, που θα καλύψουν οικισμούς άνω των 2.500 κατοίκων, οι οποίοι υπολογίζονται σε 350.

    Αναφερόμενος στον Αχελώο, ο κ. Μπαλτάς είπε ότι «δεν πρόκειται περί εκτροπής του, αλλά μεταφοράς των νερών του, των οποίων σήμερα χάνεται ποσοστό 15%. Απαντώντας δε, στις επικρίσεις για παρεμβάσεις στην ροή του ποταμού, τόνισε πως αυτές εμφανίστηκαν από τη στιγμή, που δημιουργήθηκαν τα έργα των κρεμαστών φραγμάτων.

    Επιπλέον υποστήριξε ότι απαιτείται σωστή διαχείριση από τον καταναλωτή, χρήση και αξιοποίηση επεξεργασμένων υδάτινων λυμάτων, καλλιέργειες, που απαιτούν μικρότερες καταναλώσεις, και ανάπτυξη συνεργασιών με τις χώρες, από τους ποταμούς των οποίων, η Ελλάδα έχει εισροή νερών.

    Ο διευθυντής Εκμετάλλευσης των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, Γ. Λέρης, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η επιχείρηση να μην προβεί στην κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών εργοστασίων, λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Όπως ανέφερε, «σε αυτή τη περίπτωση, η ΔΕΗ ενδέχεται να στραφεί σε άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, όπως η πυρηνική και η βιοθερμική, που εσχάτως αποκτά θιασώτες».

    Επισήμανε ακόμη ότι «έχουμε πλεονεκτική θέση, ως χώρα, για την ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Πρέπει, όμως, να δούμε τον εκσυγχρονισμό τους».

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κυρ. Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ των διατυπωμένων απόψεων για δημιουργία ενός συγκεκριμένου προγράμματος λιμενοδεξαμενών, τονίζοντας πως αποτελούν φθηνή και αποτελεσματική λύση για τη σωστή διαχείριση του νερού.

    Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σύντομα η Επιτροπή θα επισκεφθεί τον Ασωπό, προκειμένου να έχει ιδία άποψη σχετικά με το πρόβλημα στη περιοχή, ενώ ως τις αρχές Μαίου, θα μεταβεί και στην περιοχή του Ανάβαλου.

    Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει ο βουλευτής της ΝΔ, Ιω. Μανώλης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επισκευή του φράγματος θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης στο νομό.

    «Η περιοχή μας έχει νερό, ακόμα και για να λύσει τις ανάγκες της Αθήνας. Όμως, εδώ και 35 χρόνια έχει να γίνει ένα έργο. Υπάρχουν τα τεύχη δημοπράτησης στο γραφείο του υπουργού και εκκρεμούν μόνο οι υπογραφές. Μαθαίνω ότι ο υπουργός θα επισκεφθεί τη Πελοπόννησο. Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να συνοδεύεται και από την υπογραφή του έργου και όχι, γι άλλη μια φορά, να ακούσουμε να ανακοινώνεται», πρόσθεσε.

    Απαντώντας, πάντως, ο κ. Σκιαδάς, διαβεβαίωσε τον κ. Μανώλη ότι την επόμενη Παρασκευή, κατά την επίσκεψη του υπουργού στην Τρίπολη, «θα ανακοινωθεί ότι το έργο του "Ανάβαλου" εντάσσεται στα επιλέξιμα έργα για χρηματοδότηση».

    [05] Κέντρο Εξυπηρέτησης Μετακινούμενων

    Σημαντικό «εργαλείο» για τους επισκέπτες της Ελλάδας αποτελεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Μετακινουμένων (ΚΕΜ) του δήμου Καλαμαριάς, το πρώτο κέντρο στη χώρα, με στόχο την ενημέρωση για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Το Κέντρο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2008, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Μobi - ΝΕΤ», από τη Διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρία ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. - Περιφερειακό Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας.

    Στοιχεία για τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΚΕΜ δόθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Αστική κινητικότητα και εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης. Ο ρόλος των κέντρων εξυπηρέτησης μετακινουμένων», που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Καλαμαριάς, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και η Αναπτυξιακή Εταιρία «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.».

    Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ Α.Ε.» - Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας, Ιάκωβο Σαρηγιάννη, η ηλεκτρονική διεύθυνση του ΚΕΜ (www.kemdkalamarias.gr) δέχθηκε 4.471 συνολικές επισκέψεις από Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Στις μελλοντικές δράσεις του συγκαταλέγονται η προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, η αξιοποίηση νέων προγραμμάτων (Εξοικονομώ - Bambini), η διερεύνηση πώλησης εισιτηρίων από φορείς ΜΜΜ. και η διερεύνηση πώλησης εισιτηρίων εκδηλώσεων. Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι το ΚΕΜ Καλαμαριάς ψηφίστηκε ως η καλύτερη εφαρμογή για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο πληροφόρησης σε θέματα κινητικότητας, ELTIS.

    [06] "Ζήσε για 15΄ αυτό που ζούμε κάθε μέρα"

    «Το κέντρο του καταυλισμού, σε κάποια χώρα της Αφρικής, σφύζει από ζωή. Οι γυναίκες ετοιμάζουν το φαγητό, κάποια παιδιά παίζουν, και αυτό είναι καλό σημάδι. ¶λλα όμως, περιμένουν σαν σε λήθαργο, για τη μερίδα φαγητού τους. Η αναλογία βάρους/ύψους για κάποια από αυτά είναι 70% λιγότερο από αυτή που θα έπρεπε. Έτσι, ένα μωρό 9 μηνών, μπορεί να ζυγίζει 3,5 κιλά, όσο δηλαδή ένα νεογέννητο μωρό στην Ελλάδα».

    Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος του σεναρίου έκθεσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που στήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους και μέσα σε ένα κοντέινερ "σκηνοθετήθηκε" η ζωή σε καταυλισμό προσφύγων.

    «Ζήσε για 15 λεπτά αυτό που ζούμε εμείς κάθε μέρα» είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης, που προτρέπει τους επισκέπτες να φανταστούν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

    Στην είσοδο του κοντέινερ, ο επισκέπτης παραλαμβάνει ένα ζευγάρι ακουστικά και επιλέγει για τον εαυτό του το «ρόλο» του γιατρού, του νοσηλευτή ή του τεχνικού.

    Η περιήγηση ξεκινά σε έναν εικονικό καταυλισμό, όπου οι πρόσφυγες φτιάχνουν ένα πρόχειρο καταφύγιο από ό,τι μπορούν να βρουν: ξύλα, κλαδιά και κυρίως κομμάτια από μουσαμά που ο τεχνικός των ΓΧΣ έχει διανείμει.

    Στη συνέχεια, ο επισκέπτης ακούει ένα κορίτσι που αφηγείται την επίθεση ανταρτών στο χωριό της, οι οποίοι έστησαν το χέρι της στον κορμό ενός δέντρου και το έσπασαν, χρησιμοποιώντας μια τσάπα.

    Προχωρώντας, φτάνει στο ιατρείο και ακούει από τα ακουστικά του ότι το πιο δύσκολο πράγμα, όσο έμπειρος κι αν είσαι, είναι να αντιμετωπίσεις τα παιδιά προσφύγων, που είναι τόσο ευάλωτα στο θάνατο.

    «Όταν φτάνουν σε μας είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Και το μικρότερο πρόβλημα, η παραμικρή μόλυνση ή κάποια ασθένεια, όπως η ελονοσία, μπορεί να τους σκοτώσει πολύ γρήγορα. Είναι φριχτό να βλέπεις ένα παιδί να πεθαίνει. Δεν το συνηθίζεις αυτό όσο έμπειρος και αν είσαι», ακούς τα λόγια των ΓΧΣ.

    Στο επόμενο δωμάτιο της έκθεσης μαθαίνεις για την αναγκαιότητα απολύμανσης νερού και τις προσπάθειες των ΓΧΣ να πείσουν τους γονείς ότι, το καθαρό νερό είναι απαραίτητο για τα παιδιά τους, που είναι υποσιτισμένα και αδύναμα.

    Η έκθεση συνεχίζεται στο θεραπευτικό κέντρο σίτισης, όπου ο επισκέπτης πληροφορείται για τις προσπάθειες των γιατρών να αντιμετωπίσουν τον οξύ υποσιτισμό των παιδιών.

    Όταν τα παιδιά αρχίζουν να βελτιώνονται, μπορούν να παίρνουν έτοιμα προς χρήση θεραπευτικά διατροφικά σκευάσματα που περιέχουν ένα μείγμα γάλακτος, φιστικιού και ζάχαρης.

    Τελευταίος «σταθμός» αυτής της ιδιότυπης περιήγησης, είναι τα κέντρα θεραπείας χολέρας, που στήνονται πάντα σε κάποια απόσταση από τον καταυλισμό και είναι περιφραγμένα για να αποφεύγεται η εξάπλωση της ασθένειας, που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

    Η έκθεση θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τις 22 Μαρτίου και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    [07] Η ατζέντα της ημέρας

  • 8ο συνέδριο και Εκθεση για θέματα Ασφάλειας (09:30:00, Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο)

  • Ημερίδα με θέμα "Αστική κινητικότητα και εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης: ο ρόλος των Κέντρων Εξυπηρέτησης Μετακινούμενων", στο Θεατράκι Χηλής, στην Καλαμαριά (10:00:00, Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά)

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, (10:00:00, Αθήνα/Ιπποκράτους 22)

  • Συνέντευξη Τύπου από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για τις ευρωεκλογές (11:00:00, Αθήνα/Αμαλίας 8)

  • Εγκαίνια του "Δασικού Μουσείου" στο πανεπιστημιακό δάσος Ταξιάρχη, στη Χαλκιδική από τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη διοίκηση του Δάσους (11:00:00, Χαλκιδική)

  • Εναρξη εργασιών Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας - Χαιρετισμός Κ. Χατζηδάκη (11:00:00, Αθήνα/υπουργείο Ανάπτυξης)

  • Συνέντευξη τύπου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (12:00:00, Αθήνα/Φιλελλήνων και Ψύλλα 2 )

  • Η καθιερωμένη συνάντηση του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • ΠΑΣΟΚ - Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοϊδη "ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις" (12:00:00, Χ. Τρικούπη)

  • Συνέντευξη Τύπου με θέμα "Καλός ύπνος: είναι θέμα επαγρύπνησης" οργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Υπνου και η Οδοντιατρική Μονάδα ¶πνοιας Υπνου του Πανεπιστημίου Αθηνών (12:00:00, Αθήνα/Πανεπιστημίου 30)

  • Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής (12:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Εκδήλωση διαμαρτυρίας της "Συμμαχίας - Σταματήστε τον πόλεμο" έξω από τη γαλλική πρεσβεία (12:00:00, Αθήνα/γαλλική πρεσβεία)

  • Εκδήλωση των 7 επιμελητηρίων Πελοποννήσου για τη βράβευση του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (12:30:00, Αθήνα/Ακαδημίας 7)

  • Eπτά απόδημες Ελληνίδες από όλες τις ηπείρους, που θα τιμηθούν στην εκδήλωση «Τιμή στην Ελληνίδα της Διασποράς» θα συναντηθούν με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, το δήμαρχο και το νομάρχη (12:30:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία)

    Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

    10:30: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    11:00: Συνάντηση με τον Υπουργό Μακεδονίας- Θράκης Σταύρο Καλαφάτη.

    12:30: Συνάντηση με το Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη

  • Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου (13:00:00, Υπουργείο Τύπου)

  • Τελετή βράβευσης αριστούχων μαθητών Λυκείου από κάθε νομό της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος της Eurobank "Η Μεγάλη στιγμή για την Παιδεία" - Παρουσία Κ. Παπούλια (13:00:00, Αθήνα/Αίθουσα Παλαιάς Βουλής)

  • ΠΑΣΟΚ - Συνέντευξη Εξαρχου - Αργύρη για την κατάσταση στον αγροτικό χώρο (13:00:00, Χ. Τρικούπη)

  • Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (14:00:00, Αθήνα/Βουλή) Ακολούθως, ο Α. Αλαβάνος και ο Φ. Κουβέλης θα κάνουν δηλώσεις αναφορικά με τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης (14:00:00, Αθήνα/υπουργείο Δικαιοσύνης)

  • Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή οργανώνουν το Δίκτυο Τουριστικών Δήμων Ελλάδας, το Συμβούλιο Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Δημοτικών και Κοινοτικών Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου «Η Δάφνη» (17:30:00, Αθήνα/Σύνταγμα)

  • Συλλαλητήριο ΠΑΜΕ (18:00:00, Αθήνα/Ομόνοια)

  • Συλλαλητήριο ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου (18:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας θα μιλήσει σε Συγκέντρωση της δημοτικής κίνησης Ανοιχτή Πόλη (18:30:00, Αθήνα/Θέατρο Διάνα Ιπποκράτους 7)

  • Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς θα εγκαινιάσει την Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου (19:00:00, Ναύπλιο)

  • Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Γεωργιάδου "Η άκρα δεξιά και οι συνέπειες της συναίνεσης - Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία" (19:00:00, Αθήνα/Θεμιστοκλέους 104). Ομιλητές: Νίκος Δεμερτζής, Ηλίας Νικολακόπουλος, Νίκος Τζαβάρας

  • Βουλή:

    12.00 (150) Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων. Συζήτηση, σχετικά με την κατάσταση των υδατικών πόρων στη Χώρα μας.

    18:30 (Γραφείο Προέδρου Βουλής) Συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης της πρότασης του Προέδρου της Βουλής « Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό και Μέρος Β')».

    18:00 (ολομέλεια) Αναφορές-ερωτήσεις.

    19:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Σύστημα ¶υλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις».

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-EuroChallenge (προημιτελικά)-Α' αγώνες

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών (23η ημέρα): Προαγγελία

    [08] "Ενταση κρατικής καταστολής"

    «Σε καμία περίπτωση δεν θα δικαιολογήσουμε, με πρόσχημα το κυνήγι της εγκληματικότητας, να αυξηθεί η κρατική καταστολή εναντίον των αγωνιζόμενων εργαζομένων, εναντίον του λαϊκού κινήματος» τόνισε η η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΥ.

    «Φοβόμαστε πάρα πολύ ότι ανοίγεται ο δρόμος για ένταση της κρατικής καταστολής, που όχι μόνο δεν θα μειώσει το οργανωμένο έγκλημα, αλλά θα το αυξήσει» ανέφερε η κα Παπαρήγα και σημείωσε ότι «το πρόβλημα της ανασφάλειας από την έξαρση της κοινωνικής εγκληματικότητας είναι υπαρκτό και δεν το υποτιμούμε καθόλου»

    «Τα σώματα ασφαλείας πρέπει να προσανατολιστούν στην καταπολέμηση της κοινωνικής εγκληματικότητας και βεβαίως να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που τους διευκολύνουν σε αυτό το έργο τους ταυτόχρονα και με την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν διατυπώσει», τόνισε η γγ του ΚΚΕ.

    Αναφερόμενη στη στάση της αστυνομίας στα πρόσφατα επεισόδια, η κα Παπαρήγα δήλωσε: «Εμείς ασχολούμαστε και καταπιανόμαστε με τον γενικό προσανατολισμό που επιφυλάσσουν στα σώματα ασφαλείας το κράτος και οι κυβερνήσεις και βεβαίως δεν μπορούμε να σταθούμε στο πώς δρα ή πώς ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο ζήτημα η κάθε ξεχωριστή μονάδα. Κατά τη γνώμη μας υπάρχει μία υπερβολή, στα περί διάλυσης της αστυνομίας, ακριβώς για να ενισχυθούν ενδεχομένως και άλλοι παρααστυνομικοί μηχανισμοί».

    [09] "Προστασία του ασύλου"

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου τους ζητάει να ταχθούν υπέρ της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ και των φοιτητικών συλλόγων και να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.

    Ο κ. Αλαβάνος τονίζει στην επιστολή του ότι εδώ και πάνω από δεκαετία, με ευθύνη των νεολαιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των παρατάξεων που πρόσκεινται σε αυτές, που μέχρι τώρα κατείχαν την πλειοψηφία τους περισσότερους συλλόγους, δεν προχωρεί η συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος σε επίπεδο Σχολής, Ιδρύματος και πανελλαδικά.

    Το κενό, προσθέτει, το καλύπτουν παραταξιακές εξουσίες, λογικές ομάδων, μεγάλων και μικρών, που κατακερματίζουν το χώρο και αποδυναμώνουν τη φοιτητική ενότητα, σε στιγμές κρίσιμων προκλήσεων για το Πανεπιστήμιο.

    Και προσθέτει:

    "Κατανοούμε την αυτονομία παρατάξεων και οργανώσεων νεολαίας. Δεν μπορούμε όμως να κατανοήσουμε τη στάση κοινοβουλευτικών κομμάτων, που δεν θεωρούν αναγκαίο να αντιταχθούν στην αποδόμηση και αποδυνάμωση ενός συγκροτημένου, ενωμένου και ισχυρού φοιτητικού κινήματος. Έτσι, η κοινότητα των φοιτητών σε συνεργασία με την κοινότητα διδασκόντων και διοικητικών, θα μπορούσαν να στηρίξουν τον πανεπιστημιακό χώρο, να συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό και στην αναβάθμισή του, να προστατεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο, ως χώρο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Την ίδια στιγμή, όμως, κεντρικά ή μέσω κορυφαίων στελεχών τους ζητούν ανοικτά την κατάργηση του ασύλου".

    Συνεδρίασε το μεσημέρι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η ο κ. Αλέκος Αλαβάνος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Φώτης Κουβέλης, έκαναν δηλώσεις αναφορικά με τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Αλαβάνος - Κουβέλης για τη δημόσια τάξη και την ΕΛΑΣ

    Την πρόταση για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της αστυνομίας επανέφεραν σήμερα με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος και Φώτης Κουβέλης.

    Ο κ.Αλαβάνος εξέφρασε την ανησυχία του γιατί πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα βίας και, όπως είπε, από την κατάσταση αυτή "γεννιέται ένα αίσθημα φόβου στους πολίτες", ενώ εξέφρασε την λύπη του γιατί "η κυβέρνηση και το σύστημα δεν μπορούν να δώσουν λύση στα πραγματικά προβλήματα της κρίσης και διαχειρίζονται και αυξάνουν τον φόβο".

    Παράλληλα, ο κ.Αλαβάνος είπε ότι προκαλεί εντύπωση "η μεγάλη και πολλαπλή έλλειψη αποτελεσματικότητας της αστυνομίας σε σχέση με την προστασία του πολίτη, που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και τη σκοπιμότητα ορισμένων κύκλων να εντείνουν αυτό το πρόβλημα στη χώρα μας και ενδεχομένως να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα ζητήματα".

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε δέκα άμεσες προτάσεις για την αστυνομία οι οποίες είναι:

    1.Αναδιοργάνωση των αστυνομικών τμημάτων με κριτήρια πληθυσμιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά.

    2. Ενίσχυση των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, με σκοπό τη στήριξη του πολίτη, με ενσωμάτωση λειτουργιών, που έχουν ειδικοί, στεγανοί δυστυχώς και αδιαφανείς μηχανισμοί και που κυρίως χρησιμοποιούνται για την καθυπόταξη των εργαζόμενων και της νεολαίας.

    3. Ενιαίος φορέας για την αστυνομία με κατάργηση των θεσμών των ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων και την ένταξή τους στην ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει μια υψηλή ποιότητα των στελεχών και των ανθρώπων της αστυνομίας.

    4.Σύγχρονη εκπαίδευση αστυνομικού. Όχι στρατιωτικού, στη Θήβα ή στην Αυλώνα, καθώς και ίδρυση Πανεπιστημίου Αστυνομικών σπουδών.

    5. ¶μεση συνεργασία της Αστυνομίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,όταν αυτό δεν υπάρχει είναι ένα παθολογικό φαινόμενο και το ζούμε αυτό,σε ακραία μορφή,στο δήμο της Αθήνας.Επίσης,ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου των αστυνομικών.

    6. Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης με βάση τις νέες μορφές εγκληματικότητας.

    7. Αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού της εργασίας και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Οι αστυνομικοί να είναι εργαζόμενοι, που δουλεύουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ποιότητας και όχι σε συνθήκες αδιαφάνειας και καταδυνάστευσης και των ίδιων των δικαιωμάτων τους.

    8. Αύξηση του βασικού μισθού σε επίπεδα τέτοια που οι αστυνομικοί να μην αναγκάζονται σε δεύτερη εργασία, ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στον κοινωνικό ρόλο τον οποίο έχουνε.

    9. Πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα στους εργαζόμενους αστυνομικούς, όπως ζητάει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και να ακούγεται η γνώμη τους και οι προτάσεις τους.

    10. Δημιουργία μόνιμης διακοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας και τη δράση και λειτουργία της αστυνομίας.

    Ο Φώτης Κουβέλης σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτη επίγνωση ότι συνεχώς αυξάνεται η εγκληματικότητα και παίρνει σοβαρές διαστάσεις και η ανασφάλεια των πολιτών είναι επίσης υπαρκτή και η συγκεκριμένη πραγματικότητα εγκυμονεί μεγάλες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της κοινωνικής συνοχής.

    Τα αίτια που γεννούν την εγκληματικότητα, πρόσθεσε, αλλά και την παραβατική συμπεριφορά, όπως είναι η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα, η περιθωριοποίηση μεγάλων στρωμάτων, αλλά και άλλες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με αδιαφορία.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ.Κουβέλης, είναι προφανές ότι χρειάζεται μια αστυνομία αποτελεσματική και ταυτόχρονα δημοκρατική. Δημοκρατική στην άσκηση των καθηκόντων της στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντι από τον πολίτη. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει, είπε.

    Ο κ. Κουβέλης σημείωσε επίσης ότι "είναι μύθος και είναι λάθος,πρόκειται για βαθιά συντηρητική επιλογή, αυτό το οποίο ακούστηκε και από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι πρέπει τα δικαιώματα να υποχωρήσουν, πρέπει να περιοριστούν, πρέπει να συρρικνωθούν ενδεχομένως, προκειμένου να αναπτυχθούν λειτουργίες και μέτρα προστασίας της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας του πολίτη. Πρόκειται για ένα κλασσικό δίλλημα, το οποίο εγείρουν, όλοι εκείνοι που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα με όρους κοινωνίας και με όρους σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών".

    [10] Επίκαιρη ερώτηση για τις αμοιβές

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Στο σημερινό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, οι αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτελούν πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία, ιδίως εκείνων που έχουν διοριστεί από την Κυβέρνηση σας σε ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο» αναφέρει ο κ. Καρατζαφέρης και ερωτά:

    -Θεωρείτε σκόπιμο να λάβετε μέτρα για τον γενικότερο περιορισμό, και ει δυνατόν την εξάλειψη, του φαινομένου των «golden boys» και «golden girls» από τις διοικήσεις των οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα;

    -Σκοπεύετε να προβείτε σε νέα νομοθετική ρύθμιση που να θεσπίζει ανώτατα όρια στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακόμα και εκείνων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο;

    Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου

    «Μία από τις πολλές μας προτάσεις για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση της οικονομίας ήταν και η μείωση του ΦΠΑ και των επιτοκίων. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή θα ακούσει, αν όχι εμάς, τουλάχιστον τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. αναφερόμενος στην δυνατότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή επιτροπή στα κράτη της ευρωζώνης να μειώσουν τον Φ.Π.Α σε κρίσιμους κλάδους.

    Εξάλλου, ο κ.Κ.Βελόπουλος, αναφερόμενος στα συνεχή κρούσματα βίας και το θέμα της συνεργασίας της αστυνομίας με ξένες αστυνομίες, έκανε λόγο για "αδυναμία της ηγεσίας της αστυνομίας και ανικανότητα της κυβέρνησης στο θέμα της ασφάλειας που συνεχίζονται, με συνέπεια την αύξηση της εγκληματικότητας και αντίστοιχα του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών".

    "Η πρόσκληση της βρετανικής «Σκότλαντ Γιάρντ», φανερώνει πως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, ζητώντας από τους βρετανούς εκ νέου ρόλο οργανωτή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με ταυτόχρονη ομολογία της αποτυχίας τους" τόνισε.

    [11] "Γενικευμένη πολιτική αναμέτρηση"

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα, οδηγούν σε αποδιάρθρωση την Ευρώπη και σε μια Ευρώπη των δύο ή και των τριών ταχυτήτων, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Χουντής, γραμματέας του ΣΥΝ και πρώτος υποψήφιος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η συνέντευξη του Ν. Χουντή στην Αλκμήνη Ψιλοπούλου:

    ΕΡ: Κύριε Χουντή κατβ αρχήν να σας συγχαρώ για την πρωτιά σας στο ευρωδημοψήφισμα του ΣΥΝ και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία. Να ξεκινήσω με αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ότι τώρα έκλεισε η σελίδα εσωστρέφειας για το κόμμα σας και να σας ρωτήσω, είναι πράγματι έτσι; Γιατί έχουν δημιουργηθεί εσωκομματικές τριβές, τόσο για τις θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο όσο και για το θέμα των θητειών στη Βουλή και στην Ευρωβουλή που προβλέπονται από το καταστατικό σας.

    ΑΠ: Κατ΄αρχήν να σας ευχαριστήσω για τις ευχές, είναι ευχές που μας ακολουθούν όλους, νομίζω ότι υπάρχει και ευχή και προσδοκία από τον ελληνικό λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές να πάει καλά. Είναι έτσι όπως τα είπε ο πρόεδρος του κόμματος, τώρα πια πρέπει όλοι να προσανατολιστούμε σε μια εξωστρεφή δράση. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, η κατάσταση με την κρίση είναι βαθιά και θα συνεχιστεί, υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα και μεγάλα θέματα, και τα εσωκομματικά μας δεν απασχολούν τους πολίτες. Επομένως τα άλλα θέματα, είτε πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με το δημοκρατικό συλλογικό τρόπο, είτε να τα αντιμετωπίσουμε με έναν πολιτικό τρόπο ούτως ώστε να μην μας κλείνουν προς τα μέσα, ενώ υπάρχει ανάγκη να βγούμε προς τα έξω.

    ΕΡ: Η δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο θα καθοριστεί από το ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑΠ: Ναι. Εχει υπάρξει συμφωνία, υπήρξε και απόφαση του διαρκούς συνεδρίου, ότι για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, στην πρώτη, την τρίτη και την πέμπτη θέση θα είναι στελέχη του ΣΥΝ και στις άλλες θέσεις θα είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως υπάρχει το θέμα της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου το οποίο θα έχει 22 υποψηφίους. Έτσι είναι τα πράγματα και έτσι θα πορευτούμε γιατί πρέπει να πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, και είναι η πρώτη φορά που πηγαίνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, να πάμε με τις δυνάμεις της αριστεράς και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη.

    ΕΡ: Πάντως έχετε βάλει ψηλά τον πήχη για 4 ευρωβουλευτές και αυτό σημαίνει τουλάχιστον διψήφιο ποσοστό. Όμως οι δημσκοπήσεις δείχνουν πτώση σε μονοψήφιο. Πώς θα ανατρέψετε αυτή την κατάσταση;

    ΑΠ: Όπως λέμε, με το αισιόδοξο, το παραδέχομαι, ποσοστό, ότι οι δημοσκοπήσεις, όταν δεν είναι καλές για μας, αλλά και όταν είναι καλές, είναι για να διαψεύδονται στις κάλπες. Έτσι διαψεύσαμε και τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, που ορισμένες από αυτές μας έβγαλαν εκτός Βουλής. Ο λαός είχε άλλη γνώμη. Επομένως στο επόμενο διάστημα εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα για τις ευρωεκλογές, τα δείγματα πέρα από το γενικότερο δείχνουν ότι οι πολίτες θα υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος που βάλαμε είναι βεβαίως ένας στόχος αισιόδοξος, ο πήχης έχει μπει ψηλά αλλά νομίζω ότι με την προσπάθεια που θα κάνουμε, δεν είμαστε μακριά, μπορούμε να τον καταφέρουμε. Πράγματι θα επιδιώξουμε ένα γενναίο διψήφιο ποσοστό όπως είπατε, που να επιτρέπει την εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών για να δώσουμε κι ένα μήνυμα ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί και στην Ελλάδα.

    ΕΡ: Ποιο είναι για το κόμμα σας το διακύβευμα των ευρωεκλογών; Πιστεύετε ότι μπορεί να έχουμε τυατόχρονα και εθνικές εκλογές;

    ΑΠ: Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε εθνικές εκλογές. Όμως αυτό εξαρτάται από τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ευρωεκλογές θα πάρουν το χαρακτήρα μιας γενικευμένης πολιτικής αναμέτρησης. Να το πούμε πιο απλά. Ο ψηφοφόρος, ο πολίτης, ο Ελληνας, πηγαίνοντας στις κάλπες δεν θα σκεφτεί μόνο ποιους και πόσους από κάθε χώρο θα στείλει στην ευρωβουλή. Είναι αδύνατον να αδιαφορήσει για την οικονομική κρίση, για τις πολιτικές των κομμάτων, δίνονται πάντα μηνύματα στο ένα και στο άλλο κόμμα και σε μάς, και επομένως αυτός ο γενικευμένος χαρακτήρας εμείς θέλουμε να πάρει την κατεύθυνση να δοθεί ένα μήνυμα, ότι δεν μπορεί να πάει άλλο με αυτές τις πολιτικές, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Το διακύβεμα λοιπόν είναι, θα το δώσει ο λαός αυτό το μήνυμα; Ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές, ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό τοπίο; Εμείς αυτό θα υπερασπιστούμε.

    ΕΡ: Πώς θα αντιμετωπίσει η ευρωομάδα σας το θέμα της οικονομικής κρίσης; Θα βάλετε το θέμα του Σύμφωνου Σταθερότητας;

    ΑΠ: Έχετε δίκιο, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Η αριστερά που συσπειρώνεται στην ευρωομάδα της αριστεράς, και αποτελείται από τα περισσότερα σοβαρά αριστερά κόμματα της Ευρώπης, έχει αντιταχθεί στις νεοφιλελεύθερες συνθήκες. Έχει αντιστρατευτεί στο νεοφιλελεύθερο ευρωσύνταγμα, ήταν η μόνη ομάδα, η μόνη πολιτική οικογένεια, που ήταν απέναντι σε αυτό. Σήμερα με την κρίση, φαίνεται ότι το σύμφωνο σταθερότητας είναι ένας κορσές που δεν επιτρέπει ούτε την ανάπτυξη αλλά ούτε και μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση. Και ξέρετε, η εμμονή στο σύμφωνο σταθερότητας, γι αυτούς που λένε ότι θέλουν το καλό της Ευρώπης, καταλήγει μπούμερανγκ, διότι με αυτή την κατάσταση, αποδιαρθρώνεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αποδιαρθρώνεται η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, αποδιαρθρώνεται το ευρωπαϊκό νόμισμα. Επομένως εμείς το είχαμε πει αλλά νομίζω από θέση ιδεολογικής και πολιτικής επιβεβαίωσης, θέτουμε θέμα, και για τους γενικότερους λόγους αλλά και για την κατάσταση στην Ελλάδα, να σταματήσει να ισχύει αυτό το σύμφωνο σταθερότητας. Πρέπει να ισχύσει ένα άλλο σύμφωνο, για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Πρακτικά, για να γίνουμε κατανοητοί, αυτό σημαίνει να σταματήσουν οι πολιτικές να διαμορφώνονται στο πώς θα κρατήσουμε τα ελλείμματα. Να κρατήσεις τα ελλείμματα και να φύγεις από την κρίση, φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει. Επομένως είναι μια ρεαλιστική προοπτική, όχι μια επιβεβαίωση αυτού που λέγαμε εμείς, αλλά μια ρεαλιστική πολιτική για να φύγει και η Ελλάδα και η Ευρώπη από την κρίση.

    Αυτή την πολιτική βεβαίως, και συνολικά την πολιτική πλατφόρμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, που οραματιζόμαστε, μια Ευρώπη κοινωνική, δημοκρατική , οικολογική, φεμινιστική, φιλειρηνική, σοσιαλιστική, γιατί όχι, την έχουμε διαμορφώσει και αυτό θα είναι το πολιτικό μας πλαίσιο.

    ΕΡ: Πάντως, φαίνεται να διαμορφώνεται και μια κατάσταση που θυμίζει λίγο Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Στις νέες χώρες της Αν. Ευρώπης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

    ΑΠ: Αυτό πολύ σωστά το επισημάνατε, είναι αυτό που είπα εγώ ως κίνδυνο. Αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές, πράγματι δεν πάμε για ενοποιημένη Ευρώπη. Πάμε για δύο, ενδεχομένως και για τρεις ταχύτητες, με κάποια διευθυντήρια. Υπάρχει η ομάδα των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση. Υπάρχουν όμως και οι πρώτες ομάδες στην ευρωζώνη, όπως η χώρα μας που κι αυτές δεν μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές, αν δεν υπάρξουν μηχανισμοί που να στηρίζουν αυτές τις χώρες. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα ήταν με ένα ειδικό ομολογιακό δάνειο ή με ένα ταμείο που να δανειοδοτεί χώρες σαν τη χώρα μας, όχι με αυτούς τους επαχθείς όρους που σήμερα δανειοδοτεί και πάμε σ΄ αυτό το φαύλο κύκλο. Επομένως η Ευρώπη αν θέλει να ενοποιηθεί πρέπει να φτιάξει ενιαίους μηχανισμούς, να αλλάξει τη ρότα των πραγμάτων και την πορεία του Συμφώνου Σταθερότητας αν θέλουμε να πάμε σε μία Ευρώπη πραγματικά της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, ενοποίησης και ανάπτυξης. Με τις πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα θα πάμε σε αποδιάρθρωση. Έτσι δεν πάμε σε ενιαία Ευρώπη, δεν πάμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι όπως τη θέλουν οι λαοί και οι πολίτες.

    [12] Αιτήσεις για τις πανελλαδικές

    Μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν μηχανογραφικό δελτίο οι μαθητές της Γβ Λυκείου των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδας Αβ), οι μαθητές της Δβ τάξης Ββ κύκλου των ΤΕΕ ή τμημάτων ΤΕΕ και οι απόφοιτοι του Ββ κύκλου των ΤΕΕ ή τμημάτων ειδικότητας των ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων για να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Οι παραπάνω μπορούν να εισαχθούν, μέσω των πανελληνίων, στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α΄ΣΠΑΙΤΕ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στις Σχολές Αστυφυλάκων και στις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές υποβάλλουν το μηχανογραφικό δελτίο ηλεκτρονικά στην επιτροπή που λειτουργεί στο Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας όπου λειτουργεί το λύκειο τους.

    Οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην επιτροπή που λειτουργεί στο Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου διαμονής τους.

    Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην παραπάνω προθεσμία και όποιος δεν υποβάλλει μηχανογραφικό δελτίο αποκλείεται από τις πανελλήνιες εξετάσεις.

    [13] Ενημέρωση για τις Ευρωεκλογές

    Τη στρατηγική επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Γιώργος Κασιμάτης. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2009. Στην Ελλάδα, οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ωστόσο, διατυπώνεται η πεποίθηση ότι η συμμετοχή θα φθάσει σε ποσοστό 65 με 70%.

    Ο κ. Κασιμάτης παρουσίασε την ενημερωτική καμπάνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία, όπως εξήγησε, θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε κράτους - μέλους και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περίπτερα πολυμέσων που θα δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να πουν ποια Ευρώπη θέλουν (choise box) και στα 27 κράτη -μέλη, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτς, προωθητικό υλικό (στιλό, κονκάρδες, τσάντες κλπ.), ενώ θα κυκλοφορήσουν και αφίσες, που θα θέτουν ερωτήματα προς τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την ενέργεια κλπ. Επίσης, θα υπάρξουν online εργαλεία (μπάνερ, αντς, βίντεο, γουϊτζετς), αλλά και κοινωνικά δίκτυα (π.χ. facebook), που στοχεύουν σε νέους ψηφοφόρους. Στο ίδιο πλαίσιο θα προβληθούν και σποτς στο MTV.

    Σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται να λειτουργήσει περίπτερο πολυμέσων στο Μετρό Συντάγματος, όπου οι πολίτες θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους.

    Το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει επίσης, διάφορες άλλες δραστηριότητες ενημερωτικού χαρακτήρα, όπως ημερίδες με τον Τύπο και τα ΜΜΕ της περιφέρειας, σεμινάρια με τον περιφερειακό Τύπο, φόρα πολιτών και συζητήσεις με ευρωβουλευτές και πολιτικούς.

    Σημειώνεται ότι στις 10 Απριλίου το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει συζήτηση με θέμα το τί διακυβεύεται σε αυτές τις ευρωεκλογές και ομιλητές, τούς πρώην ευρωβουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου και Δημήτρη Τσάτσο.

    Επίσης, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπεύει να καλύψει την πρόσοψη του κτηρίου των γραφείων, επί της λεωφόρου Αμαλίας, με το λογότυπο των ευρωεκλογών.

    Όπως έγινε γνωστό, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με το υπουργείο Εσωτερικών για τη διανομή ενημερωτικού υλικού, μέσω των ΚΕΠ, σε όλη τη χώρα. Ενημερωτικό υλικό και αφιερώματα θα δίδονται ακόμα σε εκδόσεις εφημερίδων της Αθήνας και της επαρχίας. Πληροφορίες για τις ευρωεκλογές παρέχει ήδη και ο δικτυακός τόπος του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

    Ο κ. Κασιμάτης σημείωσε επίσης, ότι κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές μετρά, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πρέπει οι Ελληνες πολίτες να είναι ενημερωμένοι και να λάβουν υπόψη τους πως το 70% περίπου των αποφάσεων, που αφορούν την καθημερινότητά μας, λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.

    Στη συνέντευξη έλαβε μέρος και ο διευθυντής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρωγός σε όλη την προσπάθεια ενημέρωσης και στόχος είναι να ψηφίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες σωστά πληροφορημένοι.

    Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι «η νοοτροπία που θέλει τα θετικά να τα πιστώνεται ο εκάστοτε εθνικός υπουργός και τα αρνητικά οι Βρυξέλλες, δεν ανταποκρίνεται σε μια πραγματική εικόνα. Και αυτό επειδή οι υπουργοί που λαμβάνουν αποφάσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κάθε κράτους-μέλους, όπως εκπρόσωποι εκλεγμένοι είναι και οι ευρωβουλευτές».

    Σημειώνεται, τέλος, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο κατά τη διάρκεια της τελευταίας του θητείας, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, πολιτικής μεταφορών, αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με εγγυήσεις για τους καταθέτες, προστασία καταναλωτών, υγείας, μετανάστευσης και ελεύθερης διακίνησης πολιτών, ασφάλειας, τρομοκρατίας και πολιτικών ελευθεριών, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αθλητισμού, απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, διεύρυνσης κ.α.

    Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης

    Ο φετινός εορτασμός της 9ης Μαΐου, ως Ημέρας της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και θα είναι αφιερωμένος στην κοινωνική Ευρώπη. Ο εορτασμός θα γίνει από τις αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    Προβλέπεται να στηθούν μεγάλα περίπτερα ενημέρωσης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορηθούν τι ακριβώς μπορεί να κάνει η Ευρώπη στον κοινωνικό τομέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 March 2009 - 23:03:45 UTC