Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η διαχείριση υδάτινων πόρων στη Βουλή
  • [02] Δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος
  • [03] Αθ. Μπούρας για τέλος παρεπιδημούντων
  • [04] ΗΠΑ: Δυσφορία για τα "μπόνους" στην AIG
  • [05] "Νέα αυταρχικά μέτρα"
  • [06] Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομία
  • [07] "Αντεργατική πολιτική"
  • [08] Στην Αθήνα ο Πόλ Γκρούγκμαν
  • [09] Επεκτείνεται η κάρτα καυσαερίων
  • [10] Οι πρώτοι ημιτελικοί για το κύπελλο

  • [01] Η διαχείριση υδάτινων πόρων στη Βουλή

    Η επικρατούσα κατάσταση στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, απασχόλησε την Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου κατέθεσαν τις απόψεις τους οι γενικοί γραμματείες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.

    Όπως τονίστηκε στην Επιτροπή, πρόβλημα λειψυδρίας δεν αναμένεται να υπάρξει το καλοκαίρι στην Αθήνα, αλλά είναι άμεση ανάγκη η δημιουργία βελτιωτικών έργων, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του νερού.

    «Η Αθήνα δεν κινδυνεύει από λειψυδρία. Έχουμε επιλέξει ένα ιδανικό σχέδιο διαχείρισης και έχουμε εξασφαλίσει μεγάλα αποθέματα στους ταμιευτήρες, έτσι ώστε, αν το καλοκαίρι χρειαστεί, θα μπορούμε να μειώσουμε τις ενεργειακές καταναλώσεις και να αξιοποιήσουμε τα υδάτινα αποθέματα του Μόρνου και του Ευήνου», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Κ. Κωστούλας, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η Επιχείρηση δεν προτίθεται να αυξήσει τα τιμολόγια του νερού.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκιαδάς, αναφέρθηκε στην ελλιπή συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, σημειώνοντας ότι υπάρχει θέμα με την εξάντληση των υδάτινων πόρων και την εφαλμύρωση.

    «Στα συλλογικά έργα παρατηρούμε αύξηση της κατανάλωσης του ρεύματος και μεγάλη διαρροή υδάτων από κακοτεχνίες και κακή συντήρηση του δικτύου», ανέφερε ο κ. Σκιαδάς, αποδίδοντας το φαινόμενο στην ύπαρξη πολλών οργανισμών διαχείρισης.

    Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Α. Μπαλτάς, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι για την επόμενη προγραμματική περίοδο υπάρχει η πρόβλεψη δαπάνης 1,5 δισ. ευρώ για κέντρα βιολογικού καθαρισμού, που θα καλύψουν οικισμούς άνω των 2.500 κατοίκων, οι οποίοι υπολογίζονται σε 350.

    Αναφερόμενος στον Αχελώο, ο κ. Μπαλτάς είπε ότι «δεν πρόκειται περί εκτροπής του, αλλά μεταφοράς των νερών του, των οποίων σήμερα χάνεται ποσοστό 15%. Απαντώντας δε, στις επικρίσεις για παρεμβάσεις στην ροή του ποταμού, τόνισε πως αυτές εμφανίστηκαν από τη στιγμή, που δημιουργήθηκαν τα έργα των κρεμαστών φραγμάτων.

    Επιπλέον υποστήριξε ότι απαιτείται σωστή διαχείριση από τον καταναλωτή, χρήση και αξιοποίηση επεξεργασμένων υδάτινων λυμάτων, καλλιέργειες, που απαιτούν μικρότερες καταναλώσεις, και ανάπτυξη συνεργασιών με τις χώρες, από τους ποταμούς των οποίων, η Ελλάδα έχει εισροή νερών.

    Ο διευθυντής Εκμετάλλευσης των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, Γ. Λέρης, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η επιχείρηση να μην προβεί στην κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών εργοστασίων, λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Όπως ανέφερε, «σε αυτή τη περίπτωση, η ΔΕΗ ενδέχεται να στραφεί σε άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, όπως η πυρηνική και η βιοθερμική, που εσχάτως αποκτά θιασώτες».

    Επισήμανε ακόμη ότι «έχουμε πλεονεκτική θέση, ως χώρα, για την ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Πρέπει, όμως, να δούμε τον εκσυγχρονισμό τους».

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κυρ. Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ των διατυπωμένων απόψεων για δημιουργία ενός συγκεκριμένου προγράμματος λιμενοδεξαμενών, τονίζοντας πως αποτελούν φθηνή και αποτελεσματική λύση για τη σωστή διαχείριση του νερού.

    Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σύντομα η Επιτροπή θα επισκεφθεί τον Ασωπό, προκειμένου να έχει ιδία άποψη σχετικά με το πρόβλημα στη περιοχή, ενώ ως τις αρχές Μαίου, θα μεταβεί και στην περιοχή του Ανάβαλου.

    Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει ο βουλευτής της ΝΔ, Ιω. Μανώλης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επισκευή του φράγματος θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης στο νομό.

    «Η περιοχή μας έχει νερό, ακόμα και για να λύσει τις ανάγκες της Αθήνας. Όμως, εδώ και 35 χρόνια έχει να γίνει ένα έργο. Υπάρχουν τα τεύχη δημοπράτησης στο γραφείο του υπουργού και εκκρεμούν μόνο οι υπογραφές. Μαθαίνω ότι ο υπουργός θα επισκεφθεί τη Πελοπόννησο. Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να συνοδεύεται και από την υπογραφή του έργου και όχι, γι άλλη μια φορά, να ακούσουμε να ανακοινώνεται», πρόσθεσε.

    Απαντώντας, πάντως, ο κ. Σκιαδάς, διαβεβαίωσε τον κ. Μανώλη ότι την επόμενη Παρασκευή, κατά την επίσκεψη του υπουργού στην Τρίπολη, «θα ανακοινωθεί ότι το έργο του "Ανάβαλου" εντάσσεται στα επιλέξιμα έργα για χρηματοδότηση».

    [02] Δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος

    Τη "διακήρυξη αρχών και θέσεων" της "Δράσης", της νέας πολιτικής κίνησης, με την οποία θα συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, παρουσίασαν οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, οι πρώην υπουργοί Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Στέφανος Μάνος, καθώς επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.

    "Ιδρύουμε κόμμα καταλύτη που θα επιδιώξει να επιβάλλει την αλήθεια και την κοινή λογική στην πολιτική μας ζωή", είπε ο κ. Μπουτάρης παρουσιάζοντας τη διακήρυξη του νέου κόμματος. Ο κ. Μπουτάρης, κάλεσε "όλους τους προοδευτικούς πολίτες, κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους, εκσυγχρονιστές και πραγματιστές" να συνεργασθούν ώστε να "ανατραπεί" η "ακάθεκτη πορεία μας προς την παρακμή".

    Ο κ. Μπουτάρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα είναι διατεθειμένο να προσφέρει τις αναγκαίες ψήφους για το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και στα δύο μεγάλα κόμματα "για να πιέσει να υιοθετηθούν πολιτικές στρατηγικά επωφελείς για τη χώρα".

    Για "νέες" και "αποτελεσματικότερες" ιδέες σε σχέση με την εποχή που είχε σχηματίσει το προηγούμενο κόμμα του, έκανε λόγο, ο κ. Μάνος και αναφέρθηκε στο "έργο" που άφησε πίσω του, ο δε κ. Κοντογιαννόπουλος συντόνισε το πάνελ της παρουσίασης.

    Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θ. Βερέμης, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ της συνέντευξης τύπου είπε ότι το νέο κόμμα στηρίζεται στην "κοινωνία των πολιτών", η οποία "λανθάνει στη χώρα μας".

    Σε σχετική ερώτηση, οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας τόνισαν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, το κόμμα δεν θα συμμετάσχει, ενώ διευκρίνισαν ότι δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

    Επιπλέον, με γραπτό χαιρετισμό του, ο οποίος διαβάστηκε κατά την παρουσίαση, ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος ανέφερε ότι το νέο κόμμα αποτελεί "ελπίδα".

    [03] Αθ. Μπούρας για τέλος παρεπιδημούντων

    Η κυβέρνηση εμμένει στο άρθρο 23 για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από το 2% στο 0,5% δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αθ. Μπούρας. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους άϋλους τίτλους, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το παραπάνω άρθρο, ο κ. Μπούρας αμφισβήτησε την εκτίμηση της ΚΕΔΚΕ ότι οι δήμοι θα χάσουν άνω των 300 εκ. ευρώ από τη μείωση του τέλους, σημειώνοντας ότι -με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ- τα έσοδα των δήμων από το τέλος αυτό ήταν 113,5 εκ ευρώ για το 2005 και 121 εκ ευρώ για το 2006.

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Δ. Ανδρουλάκης και Κ. Γείτονας ζήτησαν την απόσυρση του άρθρου 23, αλλιώς, "η κυβέρνηση να πάρει θέση σήμερα στη Βουλή για την αναπλήρωση του τέλους, και όχι αύριο σε «επικοινωνιακά τερτίπια» με τον δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη".

    Για "μια ακόμα προσπάθεια καταλήστευσης των εσόδων των δήμων" μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει πως θα αντικαταστήσουν οι δήμοι τα έσοδα από το τέλος. Επίσης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης πρότεινε να αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 0,1% επί των καταθέσεων στις τράπεζες.

    Νωρίτερα, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ είχε συναντήσεις στη Βουλή με εκπροσώπους κομμάτων και τον πρόεδρο του σώματος Δ. Σιούφα.

    [04] ΗΠΑ: Δυσφορία για τα "μπόνους" στην AIG

    Έντεκα μεγαλοστελέχη της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας AIG εγκατέλειψαν τη γιγάντια αμερικανική αυτή εταιρεία παρά την καταβολή τεραστίων ποσών ως πριμ για να δελεαστούν και να παραμείνουν, ποσά που συνολικά έφτασαν τα 42 εκατομμύρια δολάρια , όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο.

    "Έντεκα μεγαλοστελέχη που έλαβαν πριμ για να παραμείνουν, ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου έκαστος, δεν εργάζονται πλέον για την AIG. Σημειώνεται ότι μία εκ των υπαλλήλων έλαβε ως πριμ 4,6 εκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο κ. Κουόμο σε επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Το στελεχιακό δυναμικό του γιγαντιαίου ασφαλιστικού οργανισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, του AIG, που με περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια κρατική βοήθεια διασώθηκε θα έπρεπε, με την πρακτική των "μπόνους" τους των εκατομμυρίων δολαρίων στην οποία εμμένουν ή να παραιτηθούν ή...να αυτοκτονήσουν, τόνισε ο κ. Τσαρλς Γκρέϊσλι, Ρεπουμπλικάνος σημαίνων γερουσιαστής μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του εν λόγω νομοθετικού σώματος.

    "Αυτό που θα με κάνει να νοιώσω καλύτερα απέναντι τους", τόνισε με σημερινές δηλώσεις του ο γερουσιαστής Γκρέϊσλι, "είναι να ακολουθήσουν αυτοί το παράδειγμα των Ιαπώνων προσερχόμενοι ενώπιον του λαού μας και λέγοντας : συγγνώμη, λυπάμαι, παραιτούμαι αυθωρεί ή...αυτοκτονώ". "Μάλιστα, οι Ιάπωνες αυτοκτονούσαν χωρίς καν να προφέρουν συγγνώμη", θύμισε.

    "Σε κάθε περίπτωση, συνιστώ προσωπικά να παραιτηθούν αυτοί από τα καθήκοντά τους αμέσως", υπογράμμισε.

    Οσον αφορά τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βουλευτή Στένι Χόγιερ κάλεσε δημόσια σήμερα τα στελέχη του AIG που πριμοδοτήθηκαν, απλά "να επιστρέψουν τα μπόνους" στα κρατικά Ταμεία.

    "Είναι η καλύτερα προσαρμοσμένη λύση αυτή που προτείνω", ανέφερε."Πώς επιτρέπουν στους εαυτούς τους να νέμονται τέτοια μπόνους, αυτό είναι το ερώτημα, και όχι το εάν εμείς έχουμε το δικαίωμα να νομοθετήσουμε γιαυτό το ζήτημα", υπογράμμισε ο βουλευτής Hoyer.

    Τι προωθείται στο Καπιτώλιο

    Στο μεταξύ στη Βουλή των Αντιπροσώπων ομάδα βουλευτών πέριξ του βουλευτή των Δημοκρατικών του Μίσιγκαν, Γκάρι Πέτερς--επειδή ο ίδιος ο 47χρονος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται δημόσια στα "μπόνους" αυτά με τον χαρακτηρισμό "σκάνδαλο"--θέλουν να προωθήσουν νομοσχέδιο που θα επιτάσσει την φορολόγησή τους στο ποσοστό 60% --για οποιοδήποτε "μπόνους" στελέχους αμερικανικής εταιρείας άνω του ποσού των 10 χιλιάδων δολαρίων.

    --Μετά τις εξελίξεις της οικονομικής κρίσης, σημειωτέον, το αμερικανικό δημόσιο διαθέτει μετοχικό μερίδιο 79% στον ασφαλιστικό οργανισμό AIG.

    Σθεναρά υπέρ παρόμοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας τάχθηκε δημόσια σήμερα και ο βουλευτής των Δημοκρατικών της Καλιφόρνιας Μπραντ Σέρμαν.

    "Θέλουμε πολύ δυνατή φορολογία για τα μπόνους των εκτελεστικών στελεχών των εταιρειών, που διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων", υπογράμμισε ο Σέρμαν.

    --Ας επισημανθεί ότι αυτή η κίνηση των Δημοκρατικών βουλευτών συναντά την έγκριση του επικεφαλής της Επιτροπής Τραπεζικών υποθέσεων στη Γερουσία, γερουσιαστή Κρις Ντοντ.

    Στον αμερικανικό Τύπο το σαββατοκύριακο αναγράφηκε ότι τα μπόνους που μοιράστηκαν στην άρτι διασωθείσα με κρατικά κεφάλαια AIG συμποσούνται στα 163 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που προκάλεσε μεγάλη και αρνητική αίσθηση.

    [05] "Νέα αυταρχικά μέτρα"

    Με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας, θα συναντηθεί σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    "Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουν γεμίσει ψέματα τους εργαζόμενους ότι τάχα πρέπει συνεχώς να κάνουν θυσίες χάριν των χρεών και των ελλειμμάτων. Ούτε μισή θυσία", τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    Για "νέα μέτρα καταστολής" κάνει λόγο το ΚΚΕ,που έχουν προαποφασιστεί σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο και ζητά από την κυβέρνηση να "πάρει πίσω εδώ και τώρα τα νέα αυταρχικά μέτρα".

    "Οι «Ομάδες Ταχείας Αντίδρασης», που παραπέμπουν στα ομώνυμα στρατιωτικά σώματα του Ευρωστρατού και του ΝΑΤΟ, η γενικευμένη παρακολούθηση των επικοινωνιών και των δημόσιων χώρων, η επισημοποίηση της δράσης των ξένων πρακτόρων στην χώρα μας, η συστηματική καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας και τρομολαγνείας, στοχεύουν στην τρομοκράτηση του λαού, σε μια περίοδο που εντείνει την αντεπίθεσή του για να μην πληρώσει την κρίση των καπιταλιστών", τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    "Αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, δεν θα έστελνε τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ στις διαδηλώσεις έξω από τα Τζάμπο, δεν θα συγκάλυπτε τον διορισμένο από την ίδια Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που θεωρεί έγκλημα τις κινητοποιήσεις, δεν θα έριχνε χιλιάδες αστυνομικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις - πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών", καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

    [06] Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομία

    Περιοδεία στην Τρίπολη πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς, ενώ θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου τους ζητάει να ταχθούν υπέρ της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ και των φοιτητικών συλλόγων και να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.

    Ο κ. Αλαβάνος τονίζει στην επιστολή του ότι εδώ και πάνω από δεκαετία, με ευθύνη των νεολαιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των παρατάξεων που πρόσκεινται σε αυτές, που μέχρι τώρα κατείχαν την πλειοψηφία τους περισσότερους συλλόγους, δεν προχωρεί η συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος σε επίπεδο Σχολής, Ιδρύματος και πανελλαδικά.

    Το κενό, προσθέτει, το καλύπτουν παραταξιακές εξουσίες, λογικές ομάδων, μεγάλων και μικρών, που κατακερματίζουν το χώρο και αποδυναμώνουν τη φοιτητική ενότητα, σε στιγμές κρίσιμων προκλήσεων για το Πανεπιστήμιο.

    Και προσθέτει:

    "Κατανοούμε την αυτονομία παρατάξεων και οργανώσεων νεολαίας. Δεν μπορούμε όμως να κατανοήσουμε τη στάση κοινοβουλευτικών κομμάτων, που δεν θεωρούν αναγκαίο να αντιταχθούν στην αποδόμηση και αποδυνάμωση ενός συγκροτημένου, ενωμένου και ισχυρού φοιτητικού κινήματος. Έτσι, η κοινότητα των φοιτητών σε συνεργασία με την κοινότητα διδασκόντων και διοικητικών, θα μπορούσαν να στηρίξουν τον πανεπιστημιακό χώρο, να συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό και στην αναβάθμισή του, να προστατεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο, ως χώρο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Την ίδια στιγμή, όμως, κεντρικά ή μέσω κορυφαίων στελεχών τους ζητούν ανοικτά την κατάργηση του ασύλου".

    Συνεδρίασε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η ο κ. Αλέκος Αλαβάνος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Φώτης Κουβέλης, έκαναν δηλώσεις αναφορικά με τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Αλαβάνος - Κουβέλης για τη δημόσια τάξη και την ΕΛΑΣ

    Την πρόταση για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της αστυνομίας επανέφεραν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος και Φώτης Κουβέλης.

    Ο κ.Αλαβάνος εξέφρασε την ανησυχία του γιατί πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα βίας και, όπως είπε, από την κατάσταση αυτή "γεννιέται ένα αίσθημα φόβου στους πολίτες", ενώ εξέφρασε την λύπη του γιατί "η κυβέρνηση και το σύστημα δεν μπορούν να δώσουν λύση στα πραγματικά προβλήματα της κρίσης και διαχειρίζονται και αυξάνουν τον φόβο".

    Παράλληλα, ο κ.Αλαβάνος είπε ότι προκαλεί εντύπωση "η μεγάλη και πολλαπλή έλλειψη αποτελεσματικότητας της αστυνομίας σε σχέση με την προστασία του πολίτη, που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και τη σκοπιμότητα ορισμένων κύκλων να εντείνουν αυτό το πρόβλημα στη χώρα μας και ενδεχομένως να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα ζητήματα".

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε δέκα άμεσες προτάσεις για την αστυνομία οι οποίες είναι:

    1.Αναδιοργάνωση των αστυνομικών τμημάτων με κριτήρια πληθυσμιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά.

    2. Ενίσχυση των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, με σκοπό τη στήριξη του πολίτη, με ενσωμάτωση λειτουργιών, που έχουν ειδικοί, στεγανοί δυστυχώς και αδιαφανείς μηχανισμοί και που κυρίως χρησιμοποιούνται για την καθυπόταξη των εργαζόμενων και της νεολαίας.

    3. Ενιαίος φορέας για την αστυνομία με κατάργηση των θεσμών των ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων και την ένταξή τους στην ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει μια υψηλή ποιότητα των στελεχών και των ανθρώπων της αστυνομίας.

    4.Σύγχρονη εκπαίδευση αστυνομικού. Όχι στρατιωτικού, στη Θήβα ή στην Αυλώνα, καθώς και ίδρυση Πανεπιστημίου Αστυνομικών σπουδών.

    5. Άμεση συνεργασία της Αστυνομίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,όταν αυτό δεν υπάρχει είναι ένα παθολογικό φαινόμενο και το ζούμε αυτό,σε ακραία μορφή,στο δήμο της Αθήνας.Επίσης,ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου των αστυνομικών.

    6. Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης με βάση τις νέες μορφές εγκληματικότητας.

    7. Αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού της εργασίας και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Οι αστυνομικοί να είναι εργαζόμενοι, που δουλεύουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ποιότητας και όχι σε συνθήκες αδιαφάνειας και καταδυνάστευσης και των ίδιων των δικαιωμάτων τους.

    8. Αύξηση του βασικού μισθού σε επίπεδα τέτοια που οι αστυνομικοί να μην αναγκάζονται σε δεύτερη εργασία, ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στον κοινωνικό ρόλο τον οποίο έχουνε.

    9. Πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα στους εργαζόμενους αστυνομικούς, όπως ζητάει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και να ακούγεται η γνώμη τους και οι προτάσεις τους.

    10. Δημιουργία μόνιμης διακοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας και τη δράση και λειτουργία της αστυνομίας.

    Ο Φώτης Κουβέλης σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτη επίγνωση ότι συνεχώς αυξάνεται η εγκληματικότητα και παίρνει σοβαρές διαστάσεις και η ανασφάλεια των πολιτών είναι επίσης υπαρκτή και η συγκεκριμένη πραγματικότητα εγκυμονεί μεγάλες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της κοινωνικής συνοχής.

    Τα αίτια που γεννούν την εγκληματικότητα, πρόσθεσε, αλλά και την παραβατική συμπεριφορά, όπως είναι η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα, η περιθωριοποίηση μεγάλων στρωμάτων, αλλά και άλλες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με αδιαφορία.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ.Κουβέλης, είναι προφανές ότι χρειάζεται μια αστυνομία αποτελεσματική και ταυτόχρονα δημοκρατική. Δημοκρατική στην άσκηση των καθηκόντων της στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντι από τον πολίτη. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει, είπε.

    Ο κ. Κουβέλης σημείωσε επίσης ότι "είναι μύθος και είναι λάθος,πρόκειται για βαθιά συντηρητική επιλογή, αυτό το οποίο ακούστηκε και από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι πρέπει τα δικαιώματα να υποχωρήσουν, πρέπει να περιοριστούν, πρέπει να συρρικνωθούν ενδεχομένως, προκειμένου να αναπτυχθούν λειτουργίες και μέτρα προστασίας της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας του πολίτη. Πρόκειται για ένα κλασσικό δίλλημα, το οποίο εγείρουν, όλοι εκείνοι που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα με όρους κοινωνίας και με όρους σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών".

    [07] "Αντεργατική πολιτική"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Στο σημερινό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, οι αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτελούν πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία, ιδίως εκείνων που έχουν διοριστεί από την Κυβέρνηση σας σε ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο» αναφέρει ο κ. Καρατζαφέρης και ερωτά:

    -Θεωρείτε σκόπιμο να λάβετε μέτρα για τον γενικότερο περιορισμό, και ει δυνατόν την εξάλειψη, του φαινομένου των «golden boys» και «golden girls» από τις διοικήσεις των οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα;

    -Σκοπεύετε να προβείτε σε νέα νομοθετική ρύθμιση που να θεσπίζει ανώτατα όρια στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακόμα και εκείνων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο;

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα της συνεργασίας της Αστυνομίας με την Σκότλαντ Γιάρντ, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε:

    «Δεν χρειαζόμαστε τα φώτα της Σκότλαντ Γιαρντ. Χρειάζεται να αλλάξει πολιτική βούληση ο κ. Καραμανλής και η παρέα του. Εάν αποφασίσουν να αναμετρηθούν με το έγκλημα, με την οργανωμένη αυτή προσπάθεια αποσταθεροποίησης, θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Διαφορετικά, αν δεν αποκτήσουν βούληση, καμιά Σκότλαντ Γιαρντ δεν μπορεί να βοηθήσει».

    Δηλώσεις Κ.Βελόπουλος

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας το πρόβλημα της ανεργίας , και τις επιστολές προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ οι οποίες αφορούσαν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, δήλωσε:

    «Με την αντεργατική πολιτική που ασκεί η ΝΔ και τις επιλογές της υπέρ της πλουτοκρατίας οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες έλληνες πολίτες.Σήμερα με αυτή την Κυβέρνηση, οι μόνοι πλέον που δεν κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι στην Ελλάδα, είναι οι κεφαλαιοκράτες».

    Εξάλλου, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για νέα απογραφή τονίζει ότι «όσο η κυβέρνηση επιμένει στην αντιλαϊκή, αντιαναπτυξιακή και αντιφατική της πολιτική, τόσο η Ελλάδα θα οδηγείται στην χρεωκοπία. Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι με τη διατήρηση αυτής της αλλοπρόσαλλης τακτικής της και τα λογιστικά τρικ, η ευρωπαϊκή επιτήρηση είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη».

    [08] Στην Αθήνα ο Πόλ Γκρούγκμαν

    Κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώνεται σήμερα στην Αθήνα με θέμα «Η Χρηματοπιστωτική κρίση: Το μάνατζμεντ σε εποχές πρόκλησης», θα είναι ο γνωστός Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton Πολ Κρούγκμαν.

    Το Συνέδριο θα γίνει στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental και διοργανωτής είναι η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Prothesis.

    Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο καθηγητής Πολ Κρούγκμαν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Οικονομίας. Στο συνέδριο αναμένεται να παραστεί και ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου.

    [09] Επεκτείνεται η κάρτα καυσαερίων

    Επεκτείνεται και σε άλλους νομούς της χώρας η εφαρμογή του μέτρου της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων- Κ.Ε.Κ στα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη, το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται στο εξής και για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στους Νομούς Αρκαδίας και Χανίων.

    Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών προωθεί ρύθμιση για αλλαγή των όρων και των προϋποθέσεων βάσει των οποίων τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στους Νομούς -Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Γρεβενών, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, Κυκλάδων, Σάμου και Λασιθίου θα εντάσσονται στο θεσμό της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων.

    Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα απαιτείται ένα συνεργείο για έλεγχο 3.000 οχημάτων, με τη νέα ρύθμιση σε κάθε συνεργείο ελέγχου θα αντιστοιχούν πλέον 6.000 οχήματα. Έτσι θα χρειάζεται πλέον μικρότερος αριθμός συνεργείων σε κάθε Νομό, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στην ένταξη των Νομών αυτών στο θεσμό της Κ.Ε.Κ.

    [10] Οι πρώτοι ημιτελικοί για το κύπελλο

    Με την διεξαγωγή των πρώτων ημιτελικών, συνεχίζεται σήμερα το κύπελλο Ελλάδας. Η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τον Πανσερραϊκό και θέλει ένα σκορ που θα της δώσει το προβάδισμα ενόψει του δεύτερου αγώνα, ενώ από την πλευρά τους, οι φιλοξενούμενοι θα επιδιώξουν να φύγουν από το ΟΑΚΑ με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και άφησε εκτός αποστολής τους Μάχο, Μαντούκα και Κουτρομάνο. Ο έμπειρος τεχνικός επέστησε την προσοχή στους παίκτες του, τονίζοντας ότι το κύπελλο είναι ο μοναδικός στόχος του Πανσερραϊκού και πως ο αυριανός αγώνας είναι διαφορετικός απ΄ αυτόν του πρωταθλήματος και κατά συνέπεια, εξαιρετικά επικίνδυνος. Από την πλευρά του, ο Ούγκο Μπρος, δεν θα έχει στην διάθεση του, τους Τάντιτς, Διγκόζη, Γκούρτσα και Γ. Παπαδόπουλο.

    Παράλληλα, ο Αστέρας Τρίπολης θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό, με στόχο να διατηρήσει τις ελπίδες του για πρόκριση στον τελικό. Ο Νίκος Κωστένογλου μπορεί να υπολογίζει στους Μιλάνο και Ζεάν Κάρλος που αποθεραπεύθηκαν, ενώ από την πλευρά του, ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα έχει στην διάθεση του και τον Ντουντου που ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

    Το πρόγραμμα:

    19:00 ΑΕΚ-Πανσερραϊκός

    21:15 Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 March 2009 - 9:31:16 UTC