Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη MIG και η επίγεια εξυπηρέτηση
  • [02] "Συλλογικό πρόβλημα η κρίση"
  • [03] Οι πρώτοι ημιτελικοί για το Κύπελλο

  • [01] Στη MIG και η επίγεια εξυπηρέτηση

    Στη MIG περνάει και τυπικά πλέον, εκτός από το πτητικό έργο και την Τεχνική Βάση και το πακέτο της επίγειας εξυπηρέτησης της Ολυμπιακής. Το πράσινο φως για την εξέλιξη αυτή έδωσε το απόγευμα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων της Κυβέρνησης.

    Με αυτή την πράξη κλείνει σήμερα το θέμα της αποκρατικοποίησης και των τριών πυλώνων της Ολυμπιακής, η αποκρατικοποίηση της οποίας θα φέρει στο κράτος ταμειακό όφελος 177,2 εκατ. Ευρώ, ενώ αργότερα αναμένεται να έχει και άλλο ταμειακό όφελος από τα πρόσθετα στοιχεία του ενεργητικού.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, οι Έλληνες φορολογούμενοι σταματάνε πλέον να πληρώνουν περίπου 350 εκατ. Ευρώ το χρόνο για την Ολυμπιακή, ενώ το κράτος θα εισπράττει πλέον 150 εκατ. σε εισφορές στο ΙΚΑ, σπατόσημο και φόρους μισθωτών υπηρεσιών.

    Το τίμημα για την επίγεια εξυπηρέτηση ανήλθε στα 44,8 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν άλλα 5 εκατ. ευρώ, που είναι η εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν οι συμφωνίες ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στη MIG και στη συνέχεια οι συμβάσεις θα οδεύσουν προς την Βουλή για κύρωση.

    [02] "Συλλογικό πρόβλημα η κρίση"

    Τρομοκρατημένος τόσο από το τί συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία αλλά και από την ανεπάρκεια των πολιτικών ιθυνόντων να αντιμετωπίσουν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση δήλωσε ότι είναι ο καθηγητής του πανεπιστημίου Princeton και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2008 Πολ Κρούγκμαν μιλώντας σήμερα το απόγευμα σε συνέδριο με τίτλο "Η Χρηματοπιστωτική Κρίση: Το μάνατζμεντ σε εποχές πρόκλησης" που οργάνωσε στην Αθήνα η εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων "Prothesis".

    Ο καθηγητής Κρούγκμαν επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί συλλογικό πρόβλημα και τόνισε ότι η κατανόηση των αιτιών της κρίσης είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά από πολιτική πλευρά καθώς η Παγκόσμια Οικονομία έχει πληγεί από τον ιό της ύφεσης και τα συνήθη φάρμακα δεν λειτουργούν. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η αύξηση της ζήτησης και των επενδύσεων μέσω της μείωσης των επιτοκίων δεν είναι δυνατή για πρώτη φορά από το 1930.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Κρούγκμαν η κατάσταση σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία είναι πλέον παράδοξη καθώς, όπως είπε, δεν ισχύουν οι συνήθεις κανόνες και τόνισε ότι χρειάζεται δημόσια πολιτική για να αλλάξει η παράδοξη αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Κάποτε, είπε, μας είπαν να λέμε ότι "είναι πατριωτική πράξη η αύξηση της κατανάλωσης, το κάναμε το 2001 (μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη) αλλά όχι τώρα.

    Συγκρίνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ο Πολ Κρούγκμαν επεσήμανε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας το οποίο όμως, όπως είπε, δεν είναι επαρκές καθώς ήδη έχουν χαθεί 4,5 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης, ενώ η Ευρώπη έχει κάνει ακόμα λιγότερα επί πλέον έχει πρόβλημα συντονισμού ενώ ακόμα και κορυφαίοι πολιτικοί δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης. Επί πλέον ο Αμερικανός νομπελίστας σημείωσε ότι τα πρόγραμμα ανάκαμψης των τραπεζών δεν θα οδηγήσουν από μόνα τους στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ειδικότερα για την Ελλάδα ο καθηγητής Κρούγκμαν δήλωσε πως "κάποτε θα ερχόμουν εδώ και θα σας έλεγα ότι η υποτίμηση της δραχμής θα βοηθήσει, τώρα όμως θα είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία προσαρμογής".

    Σε ερώτηση σχετικά με το έλλειμμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης ο καθηγητής Κρούγκμαν σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι λάθος η προσπάθεια εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα είναι οι αγορές δανεισμού που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην φερεγγυότητα του Κράτους.

    Τέλος, σε ερώτηση για το πως βλέπει μια ενδεχόμενη έκτακτη εισφορά των πλουσίων (ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης και αναδιανομής του πλούτου) ο καθηγητής Κρούγκμαν δήλωσε πως "είμαι έντονα υπέρ της πίεσης στους πλουσίους για να πληρώσουν περισσότερο όμως μια έκτακτη εισφορά δεν ξέρω αν θα λειτουργούσε και επί πλέον θα αποτελεί πλήγμα ως προς το θέμα της χρηστής διαδικασίας". Αυτό που χρειάζεται όπως τόνισε, είναι καλύτερος σχεδιασμός του φορολογικού συστήματος με σωστή στόχευση.

    Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση με θέμα "Ο νέος ορίζοντας : Η Παγκόσμια Οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και η περίπτωση της Ελλάδας".

    Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Απόστολος Φιλιππόπουλος επισήμανε ότι αυτό που έκανε η κρίση ήταν να οδηγήσει όλα τα Κράτη σε ίδιας κατεύθυνσης δημοσιονομικές πολιτικές, όχι όμως και ίδιας εμβέλειας και συνεπώς, όπως είπε, δεν βλέπω δημοσιονομική επέκταση της ίδιας κλίμακας.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη να κόψουμε τις υπερβολικές δαπάνες, να αυξήσουμε τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις (παιδεία, υγεία) και να υπάρξει σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Α. Πιλάβιος επισήμανε ότι οι Έλληνες κατανοούν την κατάσταση και είναι αρκετά ρεαλιστές ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα καθώς, όπως είπε, θεωρεί ότι από του χρόνου και μετά θα υπάρξει βελτίωση.

    Χαιρετισμός Γ. Παπανδρέου στον καθηγητή Π. Κρούγκμαν

    Ο καθηγητής Πολ Κρούγκμαν διατυπώνει λόγο τολμηρό και ασυμβίβαστο και με την προσωπική του στάση έδειξε ότι επιστήμη και πολιτική δεν είναι αντιφατικές έννοιες.

    Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καλωσόρισε τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2008 Πολ Κρούγκμαν.

    Όπως σημείωσε ο κ.Παπανδρέου, ο καθηγητής Κρούγκμαν συνδύασε τα γνωστικά αντικείμενα του Διεθνούς Εμπορίου, της Οικονομικής Γεωγραφίας και της Εφαρμοσμένης Οικονομικής Πολιτικής κι έδωσε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την οικονομία στο πλαίσιο της Παγκοσμιοποίησης.

    Ο κ.Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι προσεγγίζει το έργο του καθηγητή Κρούγκμαν από κοινωνιολογική σκοπιά, τόνισε ότι θέτει επί τάπητος το ζήτημα Δημοκρατία, καθώς η διευρυμένη ανισότητα στο σύγχρονο κόσμο θέτει σε αμφισβήτηση την ύπαρξη Δημοκρατίας.

    Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, επί κυβερνήσεως Μπους στις ΗΠΑ οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι μεσαίοι και οι φτωχοί πολύ φτωχότεροι.

    Εξ άλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη απαντήσεων σε ερωτήματα, όπως το ποιος εγγυάται σήμερα τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το πώς θωρακίζεται η παγκόσμια οικονομία έναντι των κλυδωνισμών που δέχεται, του ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός νέου συστήματος επόπτευσης και ρύθμισης, καθώς και ερωτημάτων που έχουν να κάνουν με τις νέες προκλήσεις όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η προώθηση της πράσινης οικονομίας και η μεγάλη μεταναστευτική ροή.

    [03] Οι πρώτοι ημιτελικοί για το Κύπελλο

    Πολύ κοντά στην πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας βρίσκεται η ΑΕΚ, μετά τη νίκη της 3-1 επί του Πανσερραϊκού στο ΟΑΚΑ, στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Δύο γκολ πέτυχε ο Ραφίκ Τζεμπούρ (20΄, 38΄) και ένα ο Μαϊστόροβιτς (40΄) για τους "κιτρινόμαυρους", ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Μάρκο Αουρέλιο (24΄). Η ρεβάνς θα γίνει τον επόμενο μήνα (δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία) στις Σέρρες.

    Ο Αστέρας Τρίπολης θα φιλοξενήσει (21.15) τον Ολυμπιακό, με στόχο να διατηρήσει τις ελπίδες του για πρόκριση στον τελικό. Ο Νίκος Κωστένογλου μπορεί να υπολογίζει στους Μιλάνο και Ζεάν Κάρλος που αποθεραπεύθηκαν, ενώ από την πλευρά του, ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα έχει στην διάθεση του και τον Ντουντου που ξεπέρασε τον τραυματισμό του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 March 2009 - 19:30:39 UTC