Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει ασφάλεια προβλέψεων"
  • [02] Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο Economist
  • [03] Ερευνες για την έκρηξη
  • [04] Αιφνιδιασμός Ν.Δένδια σε φυλακή
  • [05] "Τα βάρη στους ασθενέστερους"
  • [06] "Λανθασμένα μέτρα"
  • [07] "Διοικητική Μεταρρύθμιση"

  • [01] "Δεν υπάρχει ασφάλεια προβλέψεων"

    «Η σύνθετη διεθνής οικονομική κρίση, που βιώνουμε, απαιτεί διαρκή εγρήγορση και συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της σημερινής Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ο συντονισμός των δράσεων των κρατών μελών της ΕΕ, ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων, που είχαν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι δύσκολη και δική μας επιλογή είναι να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Άλλοι μπορεί να έχουν επιλέξει τον εύκολο δρόμο και να κρύβουν την αλήθεια από τους πολίτες. Αυτό όμως είναι ζημιά για τον τόπο». Επισήμανε δε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιλογή των δράσεων, που θα έχουν στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ενίσχυση αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη, ότι από το Σεπτέμβριο του 2008, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Ιεράρχησε, ως σημαντικότερα προβλήματα, τη μείωση του δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, την αύξηση του κρατικού δανεισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και την τάση για προστατευτισμό. Έναντι αυτών των τάσεων, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι βραχυχρόνια θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση του δανεισμού, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τους μακροχρόνιους στόχους και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

    Επιπλέον επισήμανε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το ελεύθερο εμπόριο και να αποφευχθεί ο προστατευτισμός, καθώς επίσης, να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

    Εστίασε επίσης, στην ανάγκη να αναμορφωθεί μεσοπρόθεσμα το εποπτικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Κάθε χρηματοοικονομικός οργανισμός οφείλει να ελέγχεται και να παρακολουθείται διαρκώς για να εξασφαλίζεται η σταθερότητα», υπογράμμισε ο Κ. Καραμανλής και με βάση αυτό, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την καλύτερη επιτήρηση όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εντός της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των 20 σημαντικότερων οικονομιών της Γης, στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αυτή, με τις αποφάσεις της, θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι η συνεργασία στο επίπεδο της ΕΕ, παραμένει βασική προτεραιότητα και ότι η συνεργασία αυτή είναι σε γενικές γραμμές «περισσότερο αποτελεσματική».

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής χαιρέτισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για χορήγηση 5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για ενεργειακά έργα και για την ανάπτυξη των υποδομών στην ύπαιθρο. Σημείωσε ότι «αυτό το πακέτο ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα», αφού προβλέπει πόρους για την υλοποίηση τριών ενεργειακών έργων, που αφορούν άμεσα τη χώρα, καθώς και για την τόνωση της γεωργικής ανάπτυξης.

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανθρώπινη διάσταση της κρίσης, επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και τη βοήθεια στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, όπως οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι άνεργοι. Υπογράμμισε ακόμη ότι, «όπως σε όλες τις οικονομικές κρίσεις, υπάρχει ανάγκη διεθνούς συντονισμού», τονίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο, που διαδραματίζει η ΕΕ προς την κατεύθυνση αυτή.

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι το ιδιαίτερα μεγάλο χρέος της Ελλάδας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά με αίσθηση ευθύνης και ότι τα μέτρα, που έλαβε, έχουν έκτακτο χαρακτήρα και ανταποκρίνονται σε ειδικές περιστάσεις. Σημείωσε, ακόμη, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν προσφάτως, υιοθετήθηκαν με συναίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης, βάσει της οποίας, οι πλέον εύποροι Έλληνες θα συμβάλουν περισσότερο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Είπε ακόμη, ότι η δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να είναι ευχάριστη και ότι οι δράσεις της διαπνέονται από αίσθηση ευθύνης. Μίλησε για ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και υπογράμμισε τις προσπάθειες, που γίνονται για την αναμόρφωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δεν προχώρησε στην έκτακτη φορολόγηση και των τραπεζών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εν μέσω της οικονομικής ύφεσης, η απόφαση αυτή θα ήταν λανθασμένη και θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω περιορισμό των δανειακών ροών προς την οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νέας οικονομικής απογραφής, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται διαρκής παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών δεικτών. Σημείωσε δε, ότι η παρακολούθηση αυτή δε γίνεται επειδή επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες, αλλά επειδή αποτελεί ευθύνη και καθήκον της κυβέρνησης. «Όταν έχουμε πρόβλημα θα πρέπει εμείς να το διορθώνουμε και κανένας δεν μπορεί να μας υπαγορεύσει, πώς αυτό θα συμβεί», τόνισε.

    Αναφερόμενος ειδικά, στο ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους, ο Κ. Καραμανλής, αφού υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σε σχέση με το ΑΕΠ, τόνισε ότι η απόφασή του ήταν να μην προχωρήσει η χώρα στη μείωση, με «θεραπεία σοκ». Για το ζήτημα της ανάπτυξης, προέβλεψε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ, όπου το πρόσημο θα παραμείνει θετικό και το 2009, δηλαδή, προέβλεψε ότι «η χώρα δεν θα εισέλθει σε περίοδο οικονομικής ύφεσης».

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν τρεις βασικούς στόχους. Την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημοσιονομική ισορροπία και την ενίσχυση των πολιτών, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ωστόσο, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονική τάση προς τη δημοσιονομική ανισορροπία και για το λόγο αυτό οι πολιτικές, που ελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα, έχουν ως στόχο την εξυγείανση των δημόσιων οικονομικών. Υπενθύμισε δε, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει και μέτρα που έχουν στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, καθώς και μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων, περί δημιουργίας ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη ζώνη του ευρώ στην περίπτωση που κάποια χώρα της αντιμετωπίσει πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών της αναγκών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αφενός δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, αφεταίρου, αν υπήρχε, δεν θα αφορούσε την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η αναχρηματοδότηση του ελληνικού δημόσιου χρέους γίνεται με απολύτως κανονικό τρόπο και ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κάλυψης των δανειακών αναγκών της.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της απασχόλησης, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σταθερά τάσσεται υπέρ των σταθερών θέσεων εργασίας. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, λογικό είναι να αναζητούνται και λύσεις ανάγκης». Συνεχίζοντας επί του θέματος, ανέφερε ότι το ζήτημα της μερικής απασχόλησης των εργαζομένων θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων, υπό τον όρο ότι θα μπορούσε να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να γίνεται μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων. «Παρά να κλείσει μια επιχείρηση, καλύτερα να αναζητηθούν άλλες λύσεις», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα η ελαστικότητα στην αγορά της εργασίας, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ακολούθως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον τομέα του τουρισμού και ότι θα συνεχίσει να το πράττει.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι αυτό που ζήτησε, ήταν να γίνει μια ρεαλιστική κουβέντα και συνενόηση στα αυτονόητα. Ειδικότερα, διευκρίνισε, ότι ζήτησε από τα κόμματα να συμφωνήσουν σε έξι παραδοχές. Στην τήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου, στο μεγάλο δημόσιο χρέος που επιβαρρύνεται από την κρίση, στη σταδιακή προσαρμογή για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στον προσδιορισμό των αντοχών της ελληνικής οικονομίας, στην ανάγκη στήριξης των συμπολιτών που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα και στο ότι η αυτοσυγκράτηση την ώρα της κρίσης είναι κοινωνικά επωφελής για όλους.

    Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση και συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της. Σε τέτοια κρίση θα βοηθούσε η διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτικής συνενόησης και η στοιχειώδης σύγκλιση στα αυτονόητα».

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τα φαινόμενα τρομοκρατικών πράξεων των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ακόμα και αν δεν είναι απολύτως ικανοποιημένος από την αντίδραση των αρμοδίων αρχών, είναι σαφές ότι υπάρχει βελτίωση. «Είμαι εναντίον κάθε ισοπέδωσης», είπε, υπενθυμίζοντας και περιπτώσεις αυτοθυσίας αστυνομικών οργάνων. Σημείωσε ακόμη ότι εμπιστεύεται τους υπουργούς του και ότι «εν πάσει περιπτώσει, η απόδωση πολιτικών ευθυνών δεν μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, εξάλλου, και στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη σύνταξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως για τα έργα που ανήκουν στο λεγόμενο «Νότιο Διάδρομο», από τον οποίο ολόκληρη η νοτιοανατολική Ευρώπη θα αποκομίσει οφέλη, απαιτείται να τεθούν σε λειτουργία οι κατάλληλοι μηχανισμοί.

    Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε συμφωνία ως προς την αποφασιστική συμβολή που θα πρέπει να έχει η ΕΕ στις προσπάθειες για περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    «Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολή αποφάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε.

    Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Αλβανία και τη μονογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων ζωνών.

    «Η συμφωνία βασίζεται πλήρως στις διατάξεις της σύμβασης των Η.Ε. για το δίκαιο της θάλασσας», τόνισε και πρόσθεσε πως με τη συμφωνία αυτή θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας.

    [02] Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο Economist

    Την άποψη ότι η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που ζούμε θα γίνεται μια όλο και πιο δύσκολη και σύνθετη υπόθεση διατύπωσε ο βουλευτής πρώην υπουργός της ΝΔ Χρήστος Φώλιας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist με θέμα την Ενέργεια. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης- Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε την ανάγκη χάραξης στρατηγικής με στόχο την παραγωγή ενέργειας με καθαρές τεχνολογίες.

    Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Φώλια, διέγνωσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της συγκυρίας και μπήκε δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι.

    Όπως είπε «συνάψαμε σημαντικές διμερείς και πολυμερείς διακρατικές συμφωνίες με ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους, σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Η τελευταία κρίση του αερίου (σσ. μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) επισήμανε ο πρώην υπουργός, έκανε την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας και το πόσο κρίσιμη σημασία έχει το γεγονός να υπάρχουν διαθέσιμοι εναλλακτικοί δίαυλοι και αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Όπως τόνισε, το ότι ανεξάρτητα από διαφορές και σκοπιμότητες, η ροή του φυσικού αερίου δύσκολα διακόπτεται δε θα πρέπει να αποτελεί λόγο εφησυχασμού, αντίθετα επισήμανε πως χρειάζεται σοβαρότητα και αποφασιστικότητα (και ενιαία ευρωπαϊκή στάση) ώστε το όφελος να είναι ουσιαστικό και κατά το δυνατό μακροχρόνιο.

    Επιπλέον, ο κ. Φώλιας επισήμανε ότι οι επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας δεν υπηρετούν μόνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της Ευρώπης αλλά παράλληλα την εναρμόνιση της προστασίας του περιβάλλοντος με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Εξάλλου, ο κ. Φώλιας ανέφερε τη μεγάλη σημασία που έχει η αξιοποίηση του εξαιρετικά πλούσιου ηλιακού, αιολικού, υδάτινου και γεωθερμικού δυναμικού της πατρίδας μας, σημειώνοντας πως σε αυτήν την κατεύθυνση έχει γίνει ήδη σημαντική δουλειά σε ό,τι αφορά την απλοποίηση των αδειοδοτικών και λοιπόν διαδικασιών για την ανάπτυξη επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ταχύρυθμη διείσδυση τους στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

    Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, ο πρώην υπουργός επισήμανε πως «είναι δεδομένο ότι για τη χώρα μας τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται και η πυρηνική ενέργεια είναι έξω από τον ενεργειακό μας σχεδιασμό. Ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κλοιό υφιστάμενων ή σχεδιαζόμενων πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονιά μας, σχετικά με τα οποία «θα πρέπει να συζητήσουμε υπεύθυνα για το πώς θα μπορούσαμε να έχουμε και λόγο και ρόλο στη λειτουργία αυτών των πυρηνικών εργοστασίων».

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής -αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης- Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε πως πρέπει να χαράξουμε τη στρατηγική μας με στόχο την παραγωγή ενέργειας με καθαρές τεχνολογίες, η οποία θα συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής.

    Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «η ΔΕΗ θα αποτελέσει για μας το όχημα για την αναπτυξιακή προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα, τα επόμενα χρόνια στον τομέα της ενέργειας» και πρόσθεσε πως οχήματα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν επίσης οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, η ΔΕΠΑ σε ό,τι αφορά τον τομέα του φυσικού αερίου και τα ΕΛ.ΠΕ σε ό,τι αφορά τον τομέα των πετρελαίων.

    Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, έχουμε την ευκαιρία «να δημιουργήσουμε μια νέα ενεργειακή βιομηχανία, ψήγματα της οποίας υπάρχουν, να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για τη σύνδεση με τα Πανεπιστήμια, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις έρευνας και νέων τεχνολογιών, μέσα από την εγκατάσταση στη χώρα μας μονάδων κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)».

    Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό της χώρας, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο φυσικό αέριο. Όπως τόνισε «εδώ, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ τολμηροί, πάρα πολύ οραματικοί, εξαιρετικά επιθετικοί μέσω των διπλωματικών μας σχέσεων» με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας.

    Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ούτως ώστε μέσα από πολιτικές να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε πάρα πολύ σπάταλοι, εξαιρετικά σπάταλοι. Η έννοια της εξοικονόμησης της ενέργειας δεν υπάρχει στη χώρα μας αυτή τη στιγμή».

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος επανέλαβε την πρόθεση της επιχείρησης να προχωρήσει σε διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Εξάλλου δεν δίστασε να μιλήσει για κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας και τόνισε την ανάγκη η επιχείρηση να αποκτήσει ένα εύλογο κέρδος, προσθέτοντας μάλιστα ότι προσφέρει ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη.

    Επιπλέον σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ έχει μεγαλύτερο κόστος από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου κατά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) εξαιτίας της υστέρησης προσαρμογής της χώρας μας στο νέο ευρωπαϊκό ενεργειακό περιβάλλον. Όπως τόνισε, η ΔΕΗ κατά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν είχε κέρδη δεν είχε επαρκή απόδοση κεφαλαίων ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις νέες επενδύσεις, οι οποίες «είναι αναγκαίες όχι μόνο για την ίδια (ώστε να αντικαταστήσει τις παλιές μονάδες της και να αναπτυχθεί), αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα επάρκειας της χώρας».

    Ο κ. Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ δεν αναζητά στρατηγικό επενδυτή, αλλά προσβλέπει σε συμπράξεις και συνεργασίες, για τις οποίες έχουν γίνει σημαντικά βήματα αν και, όπως είπε, οι ρυθμοί είναι ακόμα αργοί. Όπως είπε «χαράζουμε τη στρατηγική μας με το όραμα ενός ισχυρού παίκτη σε περιφερειακό επίπεδο, με αναφορά στην ευρύτερη περιοχή και όχι περιορισμένα εντός των ελληνικών συνόρων, στοχεύοντας στη μακροχρόνια ανάπτυξη, και όχι απλά στη βραχυχρόνια διατήρηση θέσεων».

    Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ) Γιάννης Κωστόπουλος προέβλεψε τη μείωση των εταιριών εμπορίας καυσίμων και των πρατηρίων, για την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα.

    Επιπλέον ανέφερε ότι λόγω της κρίσης καταγράφεται μία μείωση της ζήτησης για βενζίνη κατά 0,5% και για ντίζελ κατά 4%. Ωστόσο, σημείωσε ότι το ντίζελ θα έχει μεγάλη ζήτηση στο μέλλον και γιβ αυτό, όπως είπε, τα ΕΛ.ΠΕ θα επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στο νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας για ντίζελ, αντί για μαζούτ.

    Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των ΕΛ.ΠΕ, ο κ. Κωστόπουλος επισήμανε πως η επιχείρηση εξετάζει τις δυνατότητες εξαγορών και συνεργασιών, καθώς και τις ευκαιρίες σε γειτονικά κράτη, όπως στη Βουλγαρία και τη Σερβία, όπου μπορεί να έχει ανταγωνιστική παρουσία. Τέλος, ο κ. Κωστόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς πετρελαιοειδών είναι θετικές.

    [03] Ερευνες για την έκρηξη

    «Ισχυρός» χαρακτηρίζεται απο τους πυροτεχνουργούς της αστυνομίας ο εκρηκτικός μηχανισμός, που εξερράγη χθες το βράδυ, έξω απο το κτίριο της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ), στη διασταύρωση της οδού Κόνιαρη με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, απέναντι από τον Αρειο Πάγο.

    Από τα ευρήματα στον τόπο της έκρηξης επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση, ότι η πυροδότηση του μηχανισμού έγινε με τηλεχειριστήριο από κοντινή απόσταση, πιθανότατα για να έχουν οι δράστες οπτική επαφή, ώστε να μην υπάρξουν περαστικοί θύματα.

    Για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι δεν έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Το εύρημα, που παραπέμπει στην πυροδότηση με τηλεχειριστήριο, είναι μία πλακέτα παραμορφωμένη από την έκρηξη, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιήθηκε ως δέκτης του σήματος από το τηλεχειριστήριο πυροδότησης του μηχανισμού, το οποίο πιθανότατα είναι αντίστοιχο με εκείνο του συναγερμού αυτοκινήτου.

    Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η εκρητική ύλη ήταν περίπου δύο κιλά, αλλά η έκρηξη εκτονώθηκε προς την πλευρά σταθμευμένου αυτοκινήτου, το οποίο υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές.

    Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα σε μπλε σακούλα, στη βάση του κάγκελου του πεζοδρομίου, κοντά στην είσοδο της ΚΕΔ, επί της οδού Κόνιαρη και ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Από την έκρηξη, εκτός απο το κατεστραμένο αυτοκίνητο, προκλήθηκαν μικρές ζημιές στην είσοδο του κτηρίου της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, ενώ έσπασαν τζάμια και στα γύρω κτήρια.

    Μέσα στην ΚΕΔ, την ώρα της έκρηξης, βρίσκονταν δύο υπάλληλοι εταιρίας σεκιούριτι, που έχει αναλάβει την φύλαξη, οι οποίοι, ωστόσο, ήταν στο βάθος του κτηρίου και δεν κινδύνεψαν, αλλά ούτε αντιλήφθηκαν κάτι.

    Οι αστυνομικοί έχουν πάρει τα βίντεο από τις κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς και από εκείνες που καταγράφουν την κίνηση έξω από τον Άρειο Πάγο και από άλλα κτίρια της περιοχής. Θεωρείται, ωστόσο, δύσκολη η αναγνώριση των δραστών, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ήταν μεταμφιεσμένοι, όπως είχε συμβεί και όταν άφησαν το παγιδευμένο αυτοκίνητο, με τη βόμβα των 125 κιλών ΑNFO, στο κτήριο της Σιτι Μπανκ, στην Κηφισιά.

    Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης, ως στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Όπως λένε, όμως, οι αξιωματικοί, οι οργανώσεις, που έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο έκρηξης με τηλεχειρισμό, είναι ο «Επαναστατικός Αγώνας», στην επίθεση του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, το Μάιο του 2006, και η «Λαϊκή Θέληση». Η τελευταία είχε πυροδοτήσει βόμβα με κινητό τηλέφωνο στο δικαστικό μέγαρο της Λάρισας, στις 29 Μαίου του 2004, καθώς και εκρηκτικό μηχανισμό στα γραφεία των εταιριών «Μπάγιερ», «Ζίμενς» και «Λούφτχανσα», στο Μαρούσι τον Ιούνιο του 2008 και στο κτήριο της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, στο Νέο Κόσμο, ένα μήνα αργότερα, η οποία είχε εξουδετερωθεί.

    Την ευθύνη των ενεργειών αυτών είχε αναλάβει τότε, με προκήρυξή της, η Οργάνωση με προκήρυξη πενήντα μήνες μετά την πρώτη της εμφάνιση.

    Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής αναμένουν προκήρυξη, που θα απαντήσει στα ερωτήματα και θα εξηγεί τους λόγους της επίθεσης στο συγκεκριμένο κτίριο.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας

    "Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την έκρηξη, ούτε έχει γίνει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης από κανέναν" δήλωσε από το χώρο που σημειώθηκε η έκρηξη στην οδό Κόνιαρη 45 στους Αμπελοκήπους όπου στεγάζεται η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Στάθης.

    Η έκρηξη, η οποία προκάλεσε ζημιές στην είσοδο του κτιρίου, σε ένα σταθμευμένο όχημα καθώς και σε τζαμαρίες καταστημάτων και σπιτιών στον συγκεκριμένο δρόμο, οφείλεται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, σε άγνωστο εκρηκτικό μηχανισμό.

    Ο κ. Στάθης ανέφερε επίσης ότι ο χώρος φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία Ασφαλείας, η οποία είχε εκείνη την ώρα προσωπικό μέσα στο κτίριο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων πως ερμηνεύει ο ίδιος το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε απέναντι από τον Άρειο Πάγο και σε απόσταση 200 μέτρων από την ΓΑΔΑ, ο κ. Στάθης επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο κτίριο της ΚΕΔ φυλάσσεται από εταιρεία σεκιούριτι και τόνισε ότι η ΓΑΔΑ και ο Άρειος Πάγος φυλάσσονται από την αστυνομία.

    Κλείνοντας την ενημέρωση, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται αυτοψία στο χώρο και ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

    [04] Αιφνιδιασμός Ν.Δένδια σε φυλακή

    Τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας επισκέφθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας, προκειμένου, όπως είπε, να διαπιστώσει την εγρήγορση και την κατάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα.

    Μετά το τέλος της επίσκεψης στο σωφρονιστικό κατάστημα, ο υπουργός δήλωσε όχι απόλυτα ικανοποιημένος, αφού διαπίστωσε ελλείψεις, αλλά πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχουμε το στόχο μας, που είναι ο εκσυγχρονισμός και ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος».

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «κατ' αρχήν θα υπάρξει επίταση των μέτρων ασφαλείας» και επίσης ότι «θα υπάρξουν και άλλα μέτρα, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, όπως ο περιορισμός της προσωρινής κράτησης, η είσοδος του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές και η εναλλακτική έκτιση της ποινής των γυναικών με παιδιά μικρότερα των 5 ετών».

    Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι «η πορεία για το σωφρονιστικό σύστημα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ μακριά και να έχει διάρκεια. Υπερβαίνει το διάστημα ενός υπουργού, το διάστημα μιας Κυβέρνησης» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να τη δούμε την προσπάθεια αυτή σε επίπεδο δεκαετίας. Είναι ένας στόχος που αξίζει να επιδιώξουμε».

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περί «ποινικοποίησης της κουκούλας», ο κ. Δένδιας τόνισε: «Δεν μιλάμε για ποινικοποίηση της κουκούλας. Αυτό είναι λάθος. Δεν μιλάμε για ιδιώνυμο αδίκημα. Αυτό είναι, επίσης, λάθος. Δεν μιλάμε για περιύβριση αρχής. Αυτό είναι, επιτρέψτε μου να πω, ηθελημένο λάθος, από αυτούς, που πιθανότατα θέλουν η κοινωνία, η κοινωνία των πολιτών, να μην απαντήσει στην πρόκληση».

    Υπογράμμισε δε, πως «εμείς νομοθετούμε επιβαρυντικές περιστάσεις άλλων αδικημάτων» και συμπλήρωσε: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να διαμαρτύρεται οποτεδήποτε. Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα οιουδήποτε να εγκληματεί κρύβοντας τα χαρακτηριστικά του, δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα εγκλήματος, δεν αναγνωρίζουμε καθεστώς ανομίας».

    [05] "Τα βάρη στους ασθενέστερους"

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ευρώπη για να συναντήσει του Έλληνες της διασποράς καθώς και να συναντηθεί με τις ηγεσίες κομμάτων της Αριστεράς. Η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί σήμερα τις Βρυξέλλες, ενώ αύριο και μεθαύριο θα βρίσκεται στο Παρίσι.

    «Ο πρωθυπουργός απβ τις Βρυξέλλες ενώ καταρχήν μίλησε για την ανάγκη τόνωσης της πραγματικής οικονομίας και της ζήτησης, αυτοακυρώθηκε αμέσως μετά, δηλώνοντας πίστη στη δημοσιονομική πειθαρχία του Συμφώνου Σταθερότητας» σημειώνει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνέντευξη τύπου του κ.Καραμανλή στις Βρυξέλλες.

    «Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, παγώνουν την αγορά και οδηγούν στην ύφεση, ρίχνοντας τα βάρη στους οικονομικά ασθενέστερους» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και τονίζει ότι «είμαστε μπροστά σε μια πλήρη αποτυχία, μιας σκληρής, νεοφιλελεύθερης, ταξικής πολιτικής που επιτείνει την κρίση»

    Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι δημοσιονομικό έλλειμμα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης «όταν χάριζε δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις μέσα από την μείωση των φορολογικών συντελεστών, την κατάργηση του ΦΜΑΠ και την έλλειψη βούλησης ενίσχυσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών του κράτους».

    Επίσκεψη Αλαβάνου στην Κομοτηνή

    «Είναι άσχημο να επισκέπτεσαι περιοχές της Ελλάδας, όπου πολλές οικογένειες ζούνε κάτω από καθεστώς ανεργίας, φτώχειας, ανέχειας και απειλής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο [ρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή.

    Σε ό,τι αφορά την συνάντηση με τους φορείς του Νομού Ροδόπης, ο κ. Αλαβάνος εμφανίσθηκε προβληματισμένος μβ αυτά που άκουσε, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί, όπως ο ίδιος δήλωσε, να μεταφέρει στην κεντρική εξουσία ένα μήνυμα μεγάλης ανησυχίας, ώστε να μην αφήσουν την περιοχή να κηρυχθεί υπό πτώχευση, καθώς «είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο κανείς δεν πρέπει να αποκλείει».

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε λάθος τη στρατηγική της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, δεν προχωράει σε άμεσες ουσιαστικές παρεμβάσεις. Όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά «υπάρχει μεγάλος αριθμός ανέργων, οι αγρότες νοιώθουν μεγάλη πίεση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα να κλείνουν, τα μέτρα που παίρνουν οι μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες σε βάρος των εργαζομένων είναι αρκετά ώστε να οδηγηθούμε σβ αυτό το συμπέρασμα».

    Παράλληλα ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση, να αναπτύξει επενδυτικές δραστηριότητες στην Βόρεια Ελλάδα, αναθεωρώντας το ΕΣΠΑ και, να προσανατολίσει επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις εκεί που υπάρχει η ανάγκη. Σβ αυτήν την λογική ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση την λειτουργία του δεύτερου εργοστασίου της ΔΕΗ στην Βιομηχανική Περιοχή, ενώ επίσης ζήτησε να μην μένει απαθής η κυβέρνηση στην απόφαση της Vivartia να μην παίρνει πλέον το γάλα από τους παραγωγούς της Ροδόπης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος «δεν μπορεί η εταιρία MIG να βρίσκει χρήματα ώστε να αγοράζει την Ολυμπιακή Αεροπορία και να μην μπορεί να βρει 40 λεπτά στο κιλό για να αγοράσει 9 τόνους γάλα».

    Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για το συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής, ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή να ζητήσει την διακοπή της ισχύος του συμφώνου σταθερότητας και να διεκδικήσει τα ευρωομόλογα και την αλλαγή της πολιτικής στα αγροτικά ζητήματα.

    Παράλληλα και αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι «ζητάμε κατεπείγοντα και ουσιαστικά μέτρα για την πρόσληψη ανέργων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν μπορούμε να δεχθούμε την απόλυση ήδη εργαζομένων και την προσπάθεια ανακύκλωσης της ανεργίας, με έναν ρουσφετολογικό τρόπο που καθιστά τους εργαζομένους ομήρους της κυβέρνησης».

    [06] "Λανθασμένα μέτρα"

    «Ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τα πραγματικά νούμερα της οικονομίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.

    «Δεν γνωρίζει που πάνε τα κεφάλαια που προωθήθηκαν στις τράπεζες, δεν λέει την αλήθεια για την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, στους ευρωπαίους. Λαμβάνει λανθασμένα μέτρα που περιορίζουν τη ρευστότητα και επί πλέον υπονομεύεται εκ των ένδον» δήλωσε ο κ. Βελόπουλος και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «εκλιπαρεί για παράταση χρόνου και αλληλεγγύη των άλλων χωρών».

    [07] "Διοικητική Μεταρρύθμιση"

    Στις ευκαιρίες που προσφέρει «η 4η προγραμματική περίοδος 2007-2013, και προς την κατεύθυνση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης», αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη της 2ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».

    Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών αξιοποιεί οργανωμένα και συστηματικά το Πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προϋπολογισμού 631 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το χαρακτήρισε ως «το σημαντικότερο πρόγραμμα διοικητικής αναδιοργάνωσης που έχει επιχειρηθεί ποτέ για τον ανασχεδιασμό των κρισιμότερων δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη».

    Οι κυριότερες παρεμβάσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι η μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25% - σήμερα αποτιμάται σε 4 δισ. ευρώ περίπου. Επίσης, η συντόμευση του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικών κατά 50%, ο αυστηρός έλεγχος των προμηθειών των νοσοκομείων, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και η ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς, ιδίως μέσω του περιορισμού της προσωπικής επαφής του υπαλλήλου με τον πολίτη κατά τη συναλλαγή.

    Συμπλήρωσε δε ότι «έχει δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σε κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως είναι η εμπέδωση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών αλλά και της ισότητας των ευκαιριών για όλους, με την πρόβλεψη αυτοτελούς σχετικού άξονα».

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «το αναπτυξιακό όραμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα μπορούσε να συνοψισθεί στη δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής, αποτελεσματικής, ανοιχτής και ευέλικτης διακυβέρνησης, με στόχο τη μετάβαση από την απλή διαχείριση αρμοδιοτήτων και διαδικασιών στην αποτελεσματική διοίκηση πολιτικών, υπηρεσιών και αποτελεσμάτων».

    Αναφέρθηκε δε στην αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών, εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου και των δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με ειδικούς στόχους:

    - Την ενδυνάμωση των μηχανισμών σχεδιασμού και εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών.

    - Την προώθηση των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

    - Τη βελτίωση της ποιότητας των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων.

    - Τη βελτίωση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με τις δημόσιες υπηρεσίες πολιτών και επιχειρήσεων.

    Τέλος, μιλώντας για τη μεταναστευτική πολιτική, είπε ότι το υπουργείο προχώρησε στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, με γνώμονα την ταχύτερη και απλούστερη έκδοση των αδειών διαμονής, στην επιτάχυνση των διαδικασιών των μετακλήσεων, την ενδυνάμωση των δομών που συνδέονται με την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

    Εγκύκλιος Παυλόπουλου για τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών

    Προσπάθεια για τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών του Δημοσίου, καταβάλει το υπουργείο Εσωτερικών, με βασικό μοχλό το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», το οποίο έχει σχεδιάσει και προωθήσει σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, που υπέγραψε σχετική εγκύκλιο για τη «Μείωση των Τηλεπικοινωνιακών Δαπανών του Δημοσίου», αναφέρει ότι το Εθνικό Δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» σε δύο μήνες θα αριθμεί άνω των 4.600 Φορέων-Κόμβων και μέχρι το 2015 θα καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου των φορέων του Δημοσίου, με νέες προηγμένες τηλεματικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

    Το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», προστίθεται στην εγκύκλιο, θέτει στη διάθεση των φορέων του δημοσίου τις πιο σύγχρονες πρακτικές και προηγμένες υπηρεσίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και του Διαδικτύου (Internet) και διασφαλίζει τη δικτυακή υποδομή που απαιτείται για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου για την ανάπτυξη και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ συμβάλλει συγχρόνως στην δραστική μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιών του κάθε Φορέα και συνολικά του Δημοσίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, «το υπουργείο Εσωτερικών, στοχεύει στη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών, για τους ενταγμένους στο δίκτυο φορείς, κατά 30% περίπου για το 2009, σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά, μία μείωση που είναι εφικτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν μέχρι σήμερα».

    Ωστόσο, όπως σημειώνεται, «παρότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» πάνω από 4000 Φορείς - Κόμβοι, δεν έχουν επιτευχθεί τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς, είτε δεν αξιοποιούνται επαρκώς οι διατιθέμενες υπηρεσίες του έργου, είτε οι Φορείς, ενώ χρησιμοποιούν το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», εξακολουθούν να δαπανούν οικονομικούς πόρους και για παροχή τηλεφωνίας μέσω παλαιών τηλεπικοινωνιακών γραμμών και υπηρεσιών internet από τρίτους».

    Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών καλεί όλους τους φορείς του Δικτύου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ «να αξιοποιήσουν πλήρως τις υπηρεσίες που παρέχει, ώστε να σταματήσει η σπατάλη οικονομικών πόρων για το Δημόσιο, ενώ σημειώνει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση, στην απένταξη φορέων από το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» που δεν μειώσουν το κόστος των τηλεπικοινωνιακών δαπανών.

    Ημερίδα για την ηλεκτρονική μάθηση-τηλεκπαίδευση

    «Το σχέδιο της κυβέρνησης για ριζική αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Απλουστεύονται και επιταχύνονται οι διοικητικές διαδικασίες, περιορίζονται δραστικά τα διοικητικά βάρη και βελτιώνονται οι υπηρεσίες που παρέχονται στον πολίτη. Και όλα αυτά με οδηγό το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» 2007-2013, το οποίο αποτελεί τη γέφυρα για τη μετάβαση σε μια Ψηφιακή Διοίκηση».

    Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος συμμετέχοντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με θέμα: «Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές στην ηλεκτρονική μάθηση-τηλεκπαίδευση».

    Η προώθηση της μάθησης μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είπε ο κ. Παυλόπουλος, «δίνει προτεραιότητα στην έρευνα, ώστε να γίνεται δημιουργική ενσωμάτωση των νέων μέσων στη διαδικασία της επιμόρφωσης και να επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα και επιδόσεις», προκειμένου να ωφεληθεί ο πολίτης, ο οποίος θα απολαμβάνει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες.

    Πρόσθεσε ότι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση καινοτόμων προσεγγίσεων για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπαλλήλων και πως στο πλαίσιο αυτό, ήδη από το 2007, εφαρμόζει Προγράμματα Τηλεκπαίδευσης, μέσα από το έργο «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης - Αναμόρφωση και αναδιοργάνωσή της στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας».

    Ειδικότερα, με την υλοποίηση προγραμμάτων e-learning παρέχεται η δυνατότητα για αύξηση του ρυθμού κατάρτισης υπαλλήλων, σε σύγκριση με το παρελθόν, και επομένως μεγαλύτερη αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημοσίας Διοίκησης, κάλυψη αναγκών επιμόρφωσης και πληροφόρησης σε δυσπρόσιτες, νησιωτικές και μη αστικές περιοχές, σύμφωνα με τους άξονες της περιφερειακής ανάπτυξης και της ουσιαστικής αποκέντρωσης, δυνατότητα επιμόρφωσης Ατόμων με Αναπηρίες, εξατομίκευση της εκπαίδευσης και προσαρμογή στις προσωπικές ανάγκες των εκπαιδευομένων, ενίσχυση της συνεργατικής μάθησης, κατάργηση των περιορισμών τόπου και χρόνου στην εκπαιδευτική διαδικασία, αύξηση της αποδοτικότητας και μείωση του κόστους εκπαίδευσης.

    Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και τα 12 Περιφερειακά Ινστιτούτα, από το Μάρτιο του 2007 ως σήμερα, δηλαδή μέσα σε περίπου δύο χρόνια, έχουν εκπαιδευθεί ήδη 2.222 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 145 επιμορφωτικά προγράμματα ηλεκτρονικής μάθησης, ενώ έχουν προηγηθεί 55 προγράμματα για τηλ-εκπαιδευτές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 March 2009 - 15:31:13 UTC