Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάγκη διεθνούς συντονισμού"
  • [02] "Προοδευτική πολιτική με αναπτυξιακή προοπτική"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 21/3/2009
  • [04] "Η ΕΕ επιτίθεται στους λαούς"
  • [05] "Αδιέξοδη η πολιτική των 27"
  • [06] "Λανθασμένα τα μέτρα"
  • [07] Κύμα κακοκαιρίας
  • [08] Άρωμα Πρωταθλήματος

  • [01] "Ανάγκη διεθνούς συντονισμού"

    «Η σύνθετη διεθνής οικονομική κρίση που βιώνουμε απαιτεί διαρκή εγρήγορση και συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ο συντονισμός των δράσεων των κρατών μελών της ΕΕ, ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων, που είχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι δύσκολη και δική μας επιλογή είναι να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Άλλοι μπορεί να έχουν επιλέξει τον εύκολο δρόμο και να κρύβουν την αλήθεια από τους πολίτες. Αυτό όμως είναι ζημιά για τον τόπο». Επισήμανε δε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιλογή των δράσεων, που θα έχουν στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ενίσχυση αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη, ότι από το Σεπτέμβριο του 2008, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Ιεράρχησε, ως σημαντικότερα προβλήματα, τη μείωση του δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, την αύξηση του κρατικού δανεισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και την τάση για προστατευτισμό. Έναντι αυτών των τάσεων, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι βραχυχρόνια θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση του δανεισμού, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τους μακροχρόνιους στόχους και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

    Επιπλέον επισήμανε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το ελεύθερο εμπόριο και να αποφευχθεί ο προστατευτισμός, καθώς επίσης, να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

    Εστίασε επίσης, στην ανάγκη να αναμορφωθεί μεσοπρόθεσμα το εποπτικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Κάθε χρηματοοικονομικός οργανισμός οφείλει να ελέγχεται και να παρακολουθείται διαρκώς για να εξασφαλίζεται η σταθερότητα», υπογράμμισε ο Κ. Καραμανλής και με βάση αυτό, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την καλύτερη επιτήρηση όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εντός της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των 20 σημαντικότερων οικονομιών της Γης, στο Λονδίνο (G-20), ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αυτή, με τις αποφάσεις της, θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι η συνεργασία στο επίπεδο της ΕΕ, παραμένει βασική προτεραιότητα και ότι η συνεργασία αυτή είναι σε γενικές γραμμές «περισσότερο αποτελεσματική».

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής χαιρέτισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για χορήγηση 5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για ενεργειακά έργα και για την ανάπτυξη των υποδομών στην ύπαιθρο. Σημείωσε ότι «αυτό το πακέτο ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα», αφού προβλέπει πόρους για την υλοποίηση τριών ενεργειακών έργων, που αφορούν άμεσα τη χώρα, καθώς και για την τόνωση της γεωργικής ανάπτυξης.

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανθρώπινη διάσταση της κρίσης, επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και τη βοήθεια στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, όπως οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι άνεργοι. Υπογράμμισε ακόμη ότι, «όπως σε όλες τις οικονομικές κρίσεις, υπάρχει ανάγκη διεθνούς συντονισμού», τονίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο, που διαδραματίζει η ΕΕ προς την κατεύθυνση αυτή.

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι το ιδιαίτερα μεγάλο χρέος της Ελλάδας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά με αίσθηση ευθύνης και ότι τα μέτρα, που έλαβε, έχουν έκτακτο χαρακτήρα και ανταποκρίνονται σε ειδικές περιστάσεις. Σημείωσε, ακόμη, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν προσφάτως, υιοθετήθηκαν με συναίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης, βάσει της οποίας, οι πλέον εύποροι Έλληνες θα συμβάλουν περισσότερο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Είπε ακόμη, ότι η δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να είναι ευχάριστη και ότι οι δράσεις της διαπνέονται από αίσθηση ευθύνης. Μίλησε για ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και υπογράμμισε τις προσπάθειες, που γίνονται για την αναμόρφωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δεν προχώρησε στην έκτακτη φορολόγηση και των τραπεζών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εν μέσω της οικονομικής ύφεσης, η απόφαση αυτή θα ήταν λανθασμένη και θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω περιορισμό των δανειακών ροών προς την οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νέας οικονομικής απογραφής, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται διαρκής παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών δεικτών. Σημείωσε δε, ότι η παρακολούθηση αυτή δε γίνεται επειδή επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες, αλλά επειδή αποτελεί ευθύνη και καθήκον της κυβέρνησης. «Όταν έχουμε πρόβλημα θα πρέπει εμείς να το διορθώνουμε και κανένας δεν μπορεί να μας υπαγορεύσει, πώς αυτό θα συμβεί», τόνισε.

    Αναφερόμενος ειδικά, στο ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους, ο Κ. Καραμανλής, αφού υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σε σχέση με το ΑΕΠ, τόνισε ότι η απόφασή του ήταν να μην προχωρήσει η χώρα στη μείωση, με «θεραπεία σοκ». Για το ζήτημα της ανάπτυξης, προέβλεψε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ, όπου το πρόσημο θα παραμείνει θετικό και το 2009, δηλαδή, προέβλεψε ότι «η χώρα δεν θα εισέλθει σε περίοδο οικονομικής ύφεσης».

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν τρεις βασικούς στόχους. Την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημοσιονομική ισορροπία και την ενίσχυση των πολιτών, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ωστόσο, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονική τάση προς τη δημοσιονομική ανισορροπία και για το λόγο αυτό οι πολιτικές, που ελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα, έχουν ως στόχο την εξυγείανση των δημόσιων οικονομικών. Υπενθύμισε δε, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει και μέτρα που έχουν στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, καθώς και μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων, περί δημιουργίας ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη ζώνη του ευρώ στην περίπτωση που κάποια χώρα της αντιμετωπίσει πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών της αναγκών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αφενός δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, αφεταίρου, αν υπήρχε, δεν θα αφορούσε την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η αναχρηματοδότηση του ελληνικού δημόσιου χρέους γίνεται με απολύτως κανονικό τρόπο και ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κάλυψης των δανειακών αναγκών της.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της απασχόλησης, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σταθερά τάσσεται υπέρ των σταθερών θέσεων εργασίας. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, λογικό είναι να αναζητούνται και λύσεις ανάγκης». Συνεχίζοντας επί του θέματος, ανέφερε ότι το ζήτημα της μερικής απασχόλησης των εργαζομένων θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων, υπό τον όρο ότι θα μπορούσε να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να γίνεται μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων. «Παρά να κλείσει μια επιχείρηση, καλύτερα να αναζητηθούν άλλες λύσεις», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα η ελαστικότητα στην αγορά της εργασίας, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ακολούθως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον τομέα του τουρισμού και ότι θα συνεχίσει να το πράττει.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι αυτό που ζήτησε, ήταν να γίνει μια ρεαλιστική κουβέντα και συνενόηση στα αυτονόητα. Ειδικότερα, διευκρίνισε, ότι ζήτησε από τα κόμματα να συμφωνήσουν σε έξι παραδοχές. Στην τήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου, στο μεγάλο δημόσιο χρέος που επιβαρρύνεται από την κρίση, στη σταδιακή προσαρμογή για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στον προσδιορισμό των αντοχών της ελληνικής οικονομίας, στην ανάγκη στήριξης των συμπολιτών που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα και στο ότι η αυτοσυγκράτηση την ώρα της κρίσης είναι κοινωνικά επωφελής για όλους.

    Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση και συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της. Σε τέτοια κρίση θα βοηθούσε η διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτικής συνενόησης και η στοιχειώδης σύγκλιση στα αυτονόητα».

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τα φαινόμενα τρομοκρατικών πράξεων των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ακόμα και αν δεν είναι απολύτως ικανοποιημένος από την αντίδραση των αρμοδίων αρχών, είναι σαφές ότι υπάρχει βελτίωση. «Είμαι εναντίον κάθε ισοπέδωσης», είπε, υπενθυμίζοντας και περιπτώσεις αυτοθυσίας αστυνομικών οργάνων. Σημείωσε ακόμη ότι εμπιστεύεται τους υπουργούς του και ότι «εν πάσει περιπτώσει, η απόδωση πολιτικών ευθυνών δεν μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, εξάλλου, και στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη σύνταξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως για τα έργα που ανήκουν στο λεγόμενο «Νότιο Διάδρομο», από τον οποίο ολόκληρη η νοτιοανατολική Ευρώπη θα αποκομίσει οφέλη, απαιτείται να τεθούν σε λειτουργία οι κατάλληλοι μηχανισμοί.

    Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε συμφωνία ως προς την αποφασιστική συμβολή που θα πρέπει να έχει η ΕΕ στις προσπάθειες για περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    «Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολή αποφάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε.

    Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Αλβανία και τη μονογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων ζωνών.

    «Η συμφωνία βασίζεται πλήρως στις διατάξεις της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας», τόνισε και πρόσθεσε πως με τη συμφωνία αυτή θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας.

    Έκθεση συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

    «Η από κοινού δράση και ο συντονισμός αποτελούν ουσιαστικό τμήμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την οικονομική ανάκαμψη, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι με κοινή δράση στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ΕΕ μπορεί να φέρει σε πιο στέρεες βάσεις τον χρηματοοικονομικό τομέα, να πετύχει ροή των πιστώσεων στην πραγματική οικονομία και να προστατέψει τους πολίτες από τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης.

    Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, που εγκρίθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να γίνουν αισθητές οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία». Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας ύψους 400 δισ. ευρώ που αναλογεί στο 3,3% του ΑΕΠ των "27" θα δημιουργήσει νέες επενδύσεις, θα τονώσει τη ζήτηση, θα δημιουργήσει απασχόληση και θα βοηθήσει την ΕΕ να προχωρήσει προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

    Σύμφωνα με τους "27", η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της εύρυθμης λειτουργίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

    Για το λόγο αυτό, καλούν το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωβουλή να καταλήξουν ταχέως σε συμφωνία για τις νομοθετικές πράξεις, που αφορούν οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών και τις διασυνοριακές πληρωμές και το ηλεκτρονικό χρήμα, ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοσή τους πριν από τις ευρωεκλογές.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι απαιτούνται και άλλες προσπάθειες για να βελτιωθεί η επιτήρηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουν ότι η έκθεση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, υπό τον πρώην Διευθυντή του ΔΝΤ, Ζακ ντε Λαροζιέρ, συνιστά τη βάση για κάθε δράση. Το νέο εποπτικό σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Ιουνίου.

    Παράλληλα, οι "27", ύστερα από διαπραγματεύσεις τριών μηνών, συμφώνησαν για το πώς θα κατανεμηθούν κονδύλια ύψους 5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για υποστήριξη προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας και του ευρυζωνικού διαδικτύου.

    Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας ITGI θα λάβει κοινοτική χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ, η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (Κομοτηνή-Χάσκοβο) θα λάβει ενίσχυση 45 εκατ. Ευρώ (20 εκατ. για την Ελλάδα και 25 για τη Βουλγαρία), ενώ το πρόγραμμα διασύνδεσης των χωρών μελών για την υλοποίηση υποδομών και εξοπλισμού, σε περίπτωση που παρατηρηθούν διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου, θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 80 εκατ. ευρώ. Οι 12 χώρες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι οι Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβακία.

    Συνολικά, περίπου 30 δισ. ευρώ θα διατεθούν από πόρους της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτευχθείσα πρόοδο, ιδίως σε ό,τι αφορά τις προκαταβολές από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής, για τη συμφωνία σχετικά με την εθελοντική εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που στοχεύουν στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Απευθύνουν, επίσης, έκκληση για ταχεία επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αναθεώρηση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την εξισορρόπηση της παγκοσμιοποίησης.

    Παράλληλα, οι «27» εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ενισχύσουν τις οικονομίες των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με οικονομική βοήθεια 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, συμφώνησαν πως η συμβολή της ΕΕ στην αύξηση των κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για χώρες, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, να είναι της τάξης των 75 δισ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την απασχόληση, στο κείμενο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι «οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά έγκαιρο, στοχοθετημένο και προσωρινό τρόπο τηρώντας, όμως, μια σειρά από αρχές, όπως η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η εξασφάλιση αμεροληψίας έναντι προϊόντων και υπηρεσιών από άλλα κράτη μέλη και η εξασφάλιση της συνοχής με τους μακροπρόθεσμους μεταρρυθμιστικούς στόχους».

    Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ακόμη ότι «η συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων ανάκαμψης έχει ζωτική σημασία, τόσο σε εθνικό, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο υπουργών καλούνται να αξιολογούν και να παρακολουθούν τα λαμβανόμενα μέτρα και να υποβάλουν σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου τη σταθερή προσήλωση του σε υγιή δημόσια οικονομικά και στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    «Τα κράτη μέλη πρέπει να επανέλθουν στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους το συντομότερο δυνατό, συμβαδίζοντας με την οικονομική ανάπτυξη και σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επιστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο, σε θέσεις που συνάδουν με τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών», επισημαίνεται στο κείμενο συμπερασμάτων .

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ακόμη την υποστήριξή τους στην ανάγκη πλήρους αξιοποίησης της ανανεωμένης Στρατηγικής της Λισσαβώνας για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

    Επιπλέον, καθόρισαν τη στάση τους, ενόψει του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο και σε γενικές γραμμές τονίζουν την ανάγκη συντονισμού των διεθνών ενεργειών για την προώθηση της ταχείας επανόδου σε βιώσιμη οικονομική μεγένθυση και καλύτερη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    Για την ενέργεια, συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ με βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, των ενεργειακών πηγών και των οδών προμήθειας.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις κλιματικές αλλαγές και ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο, η Σύνοδος Κορυφής τόνισε ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για την επίτευξη παγκόσμιας και συνολικής συμφωνίας, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς.

    Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος Κορυφής υπενθυμίζει τη δέσμευση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 30%, υπό την προϋπόθεση ότι οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα δεσμευθούν για ανάλογη μείωση των εκπομπών.

    [02] "Προοδευτική πολιτική με αναπτυξιακή προοπτική"

    «Μπροστά στην οικονομική κρίση απαιτείται μια άλλη πολιτική», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

    «Η Ευρώπη χρειάζεται μια γενναία, προοδευτική πολιτική με αναπτυξιακή προοπτική και τόνωση της πραγματικής οικονομίας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «η αδράνεια δεν μπορεί να οδηγήσει στη επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η οικονομική κρίση». Τόνισε επίσης, την ανάγκη στήριξης της απασχόλησης, αλλά και προστασίας των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων, μέσω της ενεργοποίησης του κράτους προνοίας.

    Αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη τόνωσης της «πράσινης ανάπτυξης», μέσω δημοσίων και κοινοτικών επενδύσεων και κατέληξε, λέγοντας ότι ενώπιον της οικονομικής κρίσης «δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, αλλά πράξεις και συγκεκριμένο σχέδιο, που οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές διαθέτουν».

    Στο περιθώριο της συνόδου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με πολλούς πρωθυπουργούς και αρχηγούς σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, καθώς και με κοινοτικούς παράγοντες, όπως ο Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα.

    Σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία

    «Η μεγαλύτερη κρίση σήμερα είναι η κρίση διακυβέρνησης της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία υπό την προεδρία του.

    «Με μεγάλη ανησυχία ακούσαμε σήμερα τον πρωθυπουργό να ψάχνει άλλοθι αντί να απολογηθεί για τα πραγματικά προβλήματα», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «ο πρωθυπουργός παραποιεί συστηματικά την αλήθεια και σήμερα φάνηκε η τεράστια έλλειψη αξιοπιστίας απέναντι στον πολίτη και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Εμείς είχαμε επισημάνει τα προβλήματα, αλλά δεν πιστεύαμε ότι θα έφθανε σε αυτό το ακραίο σημείο αναξιοπιστίας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «σήμερα χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα στοιχεία τα οποία δεν διαθέτει η κυβέρνηση» και ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι άδικα και αναποτελεσματικά, η πολιτική του χρεοκόπησε, όμως δεν πρέπει να χρεοκοπήσει η χώρα».

    Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρώπη δεν είναι αντάξια των κρίσιμων περιστάσεων. Απαιτείται διαφορετική προοδευτική και αναπτυξιακή πολιτική για να βγει η Ευρώπη από την κρίση, η οποία είναι ευκαιρία για να παίξει η ΕΕ ηγετικό ρόλο».

  • Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, την Δευτέρα 23 Μαρτίου, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, θα συνεδριάσουν το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος και η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για τις Ευρωεκλογές.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 21/3/2009

  • Ο Δικηγορικός Σύλλογος διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Προστασία των περιαστικών δασών και δασικών εκτάσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης", στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς. - 10:00:00, Θεσσαλονίκη/Κατούνη 12-14.

  • Συγκέντρωση της ΕΔΥΕΘ στο Γ' Σώμα Στρατού και πορεία μέχρι το Λιμάνι. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη.

  • Εγκαίνια Μουσείου Καραθεοδωρή, παρουσία του υπουργού Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδη. - 11:30:00, Κομοτηνή/Νικ. Ζωίδου 91.

  • Σύγκληση ολομέλειας προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στο Porto Palace. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Porto Palace.

  • Αντιπολεμικό συλλαλητήριο - 13:00:00, Αθήνα/Σύνταγμα.

  • Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στο Άγαλμα Βενιζέλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και πορεία. - 14:00:00, Θεσσαλονίκη.

  • Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο - 15:00:00, Αθήνα/Ομόνοια.

  • Ανοιχτή εκδήλωση του ΚΚΕ, με διεθνή συμμετοχή, στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία - 18:30:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ.

  • Τελετή απονομής βραβείων του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης "Εικόνες του 21ου Αιώνα", στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" - 20:30:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-22η Αγωνιστική, 14:00 Ολυμπιακός-ΑΕΛ

    16:00 Άρης-Παναθηναϊκός

    16:00 Αιγάλεω-Κολοσσός Ρ.

    17:00 Ολύμπια Λ.-ΑΕΚ

    19:00 ΠΑΟΚ-Καβάλα (κθ)

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών-22η Αγωνιστική, 17:30 Κεραυνός Αιγίου-ΑΓΟ Ρεθύμνου

    17:30 ΚΑΟΔ-Παγκράτι

    17:30 Ηρακλής-Ολυμπιάδα Πατρών

    17:30 Πανερυθραϊκός-Δάφνη

    17:30 Ηλυσιακός-Ερμής Λαγκαδάς

    17:30 Ξάνθη-ICBS

    17:30 Απόλλων Πατρών-Περιστέρι

    17:30 ΜΕΝΤ-Νήαρ Ηστ

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (27η αγωνιστική): Απόλλων Καλαμαριάς-ΠΑΣ Γιάννινα - 15:00:00, Καλαμαριά

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy ανδρών (ημιτελικοί, β΄ αγώνας): Μπαρτσελόνα-Πανιώνιος - 14:00:00, Βαρκελόνη (ESP)

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωλίγκα (Γ΄ όμιλος, 6η ημέρα): Μπρέσια-Ολυμπιακός - 21:30:00, Μπρέσια (ITA)

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Συνομοσπονδίας Ανδρών (φάιναλ-4, ημιτελικοί), Αθήνα/ΟΑΚΑ (GRC), 17:00 Κούνεο (Ιταλία)-Παναθηναϊκός

    19:30 Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ (Ρωσία)-Αλμερία (Ισπανία)

  • Βόλεϊ-Α2 ανδρών (19η ημέρα), Γηπ. Πανελληνίου, 18.00: Πανελλήνιος - Κόροιβος (Τριανταφύλου - Οικονόμου)

    Γηπ. Αιγινίου, 18.00: Νίκη - ΑΓΕ Κορίνθου (Ψάρρας - Κωνσταντινίδης)

    Γηπ. Ν. Μουδανιών, 18.00: Ν. Μουδανιά - Ορεστιάδα (Ιωάννου - Γεωργιάδης)

    Γηπ. Πολίχνης, 18.00: Επίκουρος - ΑΕΚ (Θεμελής - Δικόπουλος)

    Γηπ. Παναχαϊκής, 19.00: Παναχαϊκή - ΓΕ Μεσσηνίας (Πανούτσος - Παπασταθόπουλος)

    Γηπ. Απόλλωνος, 19.00: Απόλλων - Μεταμόρφωση (Ονόπας - Μαρκάτης)

  • Βόλεϊ-Α1 γυναικών (πλέι οφ, θέσεις 1-8, β` αγώνες), Γηπ. Ν. Σμύρνης, 18.00: Πανιώνιος - Μαρκόπουλο (Βουδούρης - Μόσχος)

    Γηπ. Πανελληνίου, 20.30: Πανελλήνιος - Ολυμπιακός (Μαυρικίδης - Μουλά Ε.)

  • Βόλεϊ-Α1 γυναικών-Πλέι άουτ (α` αγώνες, θέσεις 9-12), Γηπ. Κερατέας, 19.00: Κερατέα - Κτησιφών (Κούτσης - Νικολόπουλος)

    Γηπ. Νεάπολης, 19.30: ΕΑ Λαρίσης - Ίωνες (Γεωργιάδης Ε. - Βασιλειάδης)

  • Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ ανδρών (Φάιναλ φορ, ημιτελικοί), Σμύρνη (TUR), 16:00 ΕΑ Πατρών (ΕΛΛΑΔΑ)-Αρκας Σμύρνης (Τουρκία)

    18:30 Τόμις Κονστάντζα (Ρουμανία)-Γιαστρζέμπσκι (Πολωνία)

  • Χάντμπολ-Ευρωπαϊκό ανδρών (Προκριματικά, 4ος όμιλος, 6η ημέρα): Κροατία-Ελλάδα - 21:15:00, Οσιγιεκ (HRV)

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (16η ημέρα), 15:00 ΑΕΠ Ξάνθης-Αναγέννηση Άρτας

    18:00 ΑΣΕ Ορμή-Άρης Θεσ.

    19:00 Ελπίδες Δράμας-Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών

    20:00 Άρης Νικ.-Νέα Ιωνία

    [04] "Η ΕΕ επιτίθεται στους λαούς"

    "Οι αποφάσεις - κατευθύνσεις και αυτής της συνόδου αποδείχνουν ότι η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει για τους λαούς", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    "Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών - νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές- αποφάσισαν και πάλι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν τα «σπασμένα» της καπιταλιστικής κρίσης", προσθέτει. "Αποφάσισαν να επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς, με πρώτο στόχο τη γενικευμένη εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την καθιέρωση της μερικής ανεργίας. Ταυτόχρονα επιδιώκουν τη δραστική μείωση του λαϊκού εισοδήματος και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως επιβάλλουν το Μάαστριχτ, το Σύμφωνο Σταθερότητας και η ΟΝΕ.

    Αυτό αποδεικνύεται και από την ανοιχτή υποστήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στις απειλές και στους ωμούς εκβιασμούς που δέχονται οι εργαζόμενοι από βιομήχανους και τους άλλους καπιταλιστές, προκειμένου να αποδεχτούν τη μείωση μισθών, τη μερική και ελαστική δουλειά.

    Είναι αλήθεια αυτό που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός ότι η ΕΕ δεν επιβάλλει τις κατευθύνσεις της στην κυβέρνηση, γιατί είναι συναποφασισμένες. Όλοι μαζί τις επιβάλλουν στους λαούς.

    Δεν είναι αλήθεια ο ισχυρισμός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι η πολιτική της ΕΕ θα αλλάξει αν την πλειοψηφία αποκτήσουν οι σοσιαλδημοκράτες. Η αλήθεια είναι ότι την ΕΕ και τη στρατηγική της τις έχουν οικοδομήσει μαζί σοσιαλδημοκράτες, νεοφιλελεύθεροι και «νεοαριστεροί»".

    Ακόμη, το ΚΚΕ αναφέρει ότι "η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Ενιαία επιτίθενται στους λαούς, ταυτόχρονα αντιμάχονται όλο και πιο οξυμμένα μεταξύ τους ποιος θα έχει τις λιγότερες ζημιές και τα μεγαλύτερα κέρδη.

    Μπροστά στη Σύνοδο των G20 η ΕΕ επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, προωθώντας την ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ και του ΠΟΕ, ώστε να επιβάλλουν στους λαούς τους δικούς τους επαχθείς όρους στις χρηματοπιστωτικές και εμπορικές αλλαγές.

    Η προώθηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, μαζί με την Ευρωμεσογειακή Ένωση σηματοδοτούν την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ. Εκφράζει την επιδίωξη των μονοπωλίων της να επεκτείνουν τη δράση τους σε νέες αγορές, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς της. Να κατακτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία μέχρι την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, όπου συγκρούονται ιμπεριαλιστικά συμφέροντα".

    Τέλος, επησημαίνεται ότι "οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να τιμωρήσουν την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της ΕΕ που τους είπαν ψέματα για την ΕΕ και συνεχίζουν να τους λένε ψέματα για την κρίση.

    Η ανυπακοή στην ΕΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αποκρούσει ο λαός με την πάλη του τα χειρότερα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, για να μην πληρώσει την κρίση. Με ισχυρό ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία, μπορεί να ανοίξει το μόνο δρόμο που τον συμφέρει: Της λαϊκής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, της σχεδιασμένης ανάπτυξης με κοινωνικό - εργατικό έλεγχο", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] "Αδιέξοδη η πολιτική των 27"

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ευρώπη για να συναντήσει του Έλληνες της διασποράς καθώς και να συναντηθεί με τις ηγεσίες κομμάτων της Αριστεράς. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Παρασκευή τις Βρυξέλλες, ενώ σήμερα -Σάββατο- και αύριο -Κυριακή- θα βρίσκεται στο Παρίσι.

    "Οι 27 ηγέτες της ΕΕ, εκτός τόπου και χρόνου, επιβεβαίωσαν την επιμονή τους σε μια αδιέξοδη πολιτική. Αντί να οδηγηθούν σε ριζική στροφή της πολιτικής τους, να αντικαταστήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, να στηρίξουν την ενεργό ζήτηση της οικονομίας, να στηρίξουν τους μισθούς, επιμένουν σε αδιέξοδες επιλογές, επιμένουν σε επιλογές που διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή", δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλ. Τσίπρας.

    "Τραγική φιγούρα της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός, άβουλος και άνευρος, αντί να διεκδικήσει μια άλλη πολιτική στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σιωπηλός ακούει τις επιλογές των ευρωπαίων ηγετών. Οι 27 και οι δύο μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη, η ευρωπαϊκή δεξιά και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι μέρος της κρίσης. Δεν περιμένουμε τίποτα διαφορετικό από όλους αυτούς. Η ευρωπαϊκή αριστερά είναι μέρος της λύσης, είναι δύναμη διεξόδου", κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Ανακοίνωση του ΣΥΝ

    «Ο πρωθυπουργός απβ τις Βρυξέλλες ενώ καταρχήν μίλησε για την ανάγκη τόνωσης της πραγματικής οικονομίας και της ζήτησης, αυτοακυρώθηκε αμέσως μετά, δηλώνοντας πίστη στη δημοσιονομική πειθαρχία του Συμφώνου Σταθερότητας» σημειώνει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνέντευξη τύπου του κ.Καραμανλή στις Βρυξέλλες.

    «Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, παγώνουν την αγορά και οδηγούν στην ύφεση, ρίχνοντας τα βάρη στους οικονομικά ασθενέστερους» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και τονίζει ότι «είμαστε μπροστά σε μια πλήρη αποτυχία, μιας σκληρής, νεοφιλελεύθερης, ταξικής πολιτικής που επιτείνει την κρίση»

    Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι δημοσιονομικό έλλειμμα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης «όταν χάριζε δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις μέσα από την μείωση των φορολογικών συντελεστών, την κατάργηση του ΦΜΑΠ και την έλλειψη βούλησης ενίσχυσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών του κράτους».

    [06] "Λανθασμένα τα μέτρα"

    «Ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τα πραγματικά νούμερα της οικονομίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.

    «Δεν γνωρίζει που πάνε τα κεφάλαια που προωθήθηκαν στις τράπεζες, δεν λέει την αλήθεια για την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, στους ευρωπαίους. Λαμβάνει λανθασμένα μέτρα που περιορίζουν τη ρευστότητα και επί πλέον υπονομεύεται εκ των ένδον» δήλωσε ο κ. Βελόπουλος και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «εκλιπαρεί για παράταση χρόνου και αλληλεγγύη των άλλων χωρών».

  • **Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009 στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Παλιά Βουλή, για την παρουσίαση του βιβλίου "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρη.

    Θα προλογίσουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Γιάννης Μεταξάς και Κωνσταντίνος Νιάρχος, ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Χαλαζιάς και ο συγγραφέας κ. Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης.

    [07] Κύμα κακοκαιρίας

    Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από χθες με ισχυρές καταιγίδες σε όλη τη χώρα, καθώς και με έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων παρατηρούνται εξαιτίας της χιονόπτωσης που σημειώνεται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών, στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

    Στο νομό Σερρών αλυσίδες απαιτούνται στην παλιά εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης, από το 29ο χιλιόμετρο μέχρι τα όρια του νομού, καθώς και στις επαρχιακές οδούς προς Άνω Βροντού και Λαϊλιά.

    Oι άσχημες καιρικές συνθήκες που πλήττουν τα Βαλκάνια ανάγκασαν πτήσεις προς Πρίστινα και Σκόπια να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τον Αερολιμενικό Έλεγχο του «Μακεδονία», πτήση της Βritish Airways από το Λονδίνο με προορισμό την Πρίστινα, αλλά και πτήση της Αustrian Airlines από τη Βιέννη προς τα Σκόπια, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τα αεροδρόμια των προορισμών τους, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

    Όλοι, σχεδόν, οι επιβάτες της πτήσης της Αustrian Airlines προωθήθηκαν οδικώς στον προορισμό τους, ενώ από την πτήση της Βritish Airways, αποβιβάστηκαν 11 επιβάτες που θέλησαν να ταξιδέψουν οδικώς για την Πρίστινα και οι υπόλοιποι επέστρεψαν στο Λονδίνο.

    Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από νωρίς το πρωί και το νομό Σερρών, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες χιονοπτώσεις ακόμη και στην πόλη των Σερρών. Μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας Σερρών, Γιώργο Παπαδόπουλο, πρόκειται να έχουμε επιδείνωση του καιρού με πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, για σήμερα προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πλέουν τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

    [08] Άρωμα Πρωταθλήματος

    Με τον Ολυμπιακό να χρειάζεται τέσσερις βαθμούς στις ισάριθμες τελευταίες αγωνιστικές, προκειμένου να κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο, συνεχίζεται το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής, οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξενούνται στην Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο, που είναι βαθμολογικά αδιάφορος. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν μπορεί να υπολογίζει στους τιμωρημένους Ντιόγκο και Λέτο, την θέση των οποίων αναμένεται να πάρουν οι Νταρμπισάιρ και Τζόρτζεβιτς. Ο Ισπανός τεχνικός θέλει την νίκη, έτσι ώστε οι παίκτες του να φτάσουν ακόμη πιό κοντά στον πρωταρχικό στόχο και να αφοσιωθούν στο κύπελλο.

    Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός που ακολουθεί στην δεύτερη θέση με διαφορά εννέα βαθμών, δοκιμάζεται στην Τρίπολη με τον Αστέρα, ο οποίος παίζει ανοικτό ποδόσφαιρο και διεκδικεί το καλύτερο δυνατό σε κάθε αναμέτρηση.

    Επίσης, η ΑΕΚ έχει εύκολη αποστολή αφού θα φιλοξενήσει τον Λεβαδειακό, ενώ ο Πανσερραϊκός θέλει την νίκη στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Αρη. Με τον ίδιο στόχο, ο ΟΦΗ θα φιλοξενήσει τον αδιάφορο Πανθρακικό, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει εύκολο έργο απέναντι στον ουραγό και υποβιβασμένο Θρασύβουλο.

    Τέλος, ο Ηρακλής θα υποδεχθεί την Λάρισα που θέλει αποτέλεσμα για να παραμείνει στα πλέι-οφ, ενώ η Ξάνθη φιλοξενεί τον Εργοτέλη, σε μία αναμέτρηση χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Κυριακή 22 Μαρτίου (20:00) ΑΕΚ-Λεβαδειακός

    Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός

    Πανιώνιος-Ολυμπιακός

    ΠΑΟΚ-Θρασύβουλος

    Ξάνθη-Εργοτέλης

    Ηρακλής-Λάρισα

    Πανσερραϊκός-Αρης

    ΟΦΗ-Πανθρακικός


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 March 2009 - 5:41:27 UTC