Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εγκαταλείπονται οι δομές πρόνοιας"
  • [02] ΕΕ: Απόφαση για ηλικία συνταξιοδότησης
  • [03] Το πρόγραμμα των πανελλαδικών
  • [04] "Να μην εφαρμοστεί"
  • [05] Εντυπωσιακή συμμετοχή
  • [06] Η Εκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

  • [01] "Εγκαταλείπονται οι δομές πρόνοιας"

    Την πλήρη αντίθεσή του στις αντιλήψεις που θέλουν σε καιρούς οικονομικής κρίσης να εγκαταλείπονται οι δομές πρόνοιας και ιδιαίτερα εκείνες που ασχολούνται με ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ψυχικώς νοσούντες και οι τοξικομανείς, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο με θέμα "Ψυχική Υγεία και Εξαρτήσεις".

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε επίσης ότι η πρόνοια δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας αλλά πως είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η εφαρμογή των επιστημονικών συμπερασμάτων και η πρόσληψη προσωπικού.

    "Το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε με την εμπορευματοποίηση του πόνου, ούτε από μόνο του", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πριν από 20 χρόνια υπήρχε μια μεσαιωνική κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας με την ύπαρξη δέκα μεγάλων ψυχιατρείων, τα οποία όμως λειτουργούσαν ως "αποθήκες ανθρώπων", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι έκτοτε έγιναν μεγάλες προσπάθειες αποασυλοποίησης των ασθενών και επανένταξής τους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δυστυχώς λόγω των πολιτικών της ΝΔ τα τελευταία χρόνια ξαναγυρίσαμε στο μηδέν με αποκορύφωση το σταμάτημα της χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ, διότι τα κονδύλια δεν διοχετεύονταν σε αυτούς για τους οποίους προορίζονταν.

    Αναφερόμενος ειδικά στα ναρκωτικά ο κ. Παπανδρέου, έκανε ειδική μνεία στον πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για χορήγηση υποκαταστάτων και είπε, ότι με τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος και αυστηρούς ελέγχους θα μπορούσε ο αριθμός της αναμονής να μειωθεί και να χορηγούνται σε ορισμένες περιπτώσεις και πάντα υπό τις προϋποθέσεις του αυστηρού ελέγχου τα υποκατάστατα ακόμα και στο σπίτι.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι στεκόμενη η πολιτεία δίπλα στους τοξικομανείς μπορεί να βοηθήσει παράλληλα ορισμένες γειτονιές που έχουν στιγματιστεί ως χώροι παραβατικότητας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, ότι το 40% των τοξικομανών που βρίσκονται στις φυλακές είναι λόγω μικροπαραβάσεων. Και τόνισε αν υπήρχαν κοινωνικά προγράμματα θα αποφεύγαμε τη φυλάκιση που ουσιαστικά λειτουργεί ως "εκπαίδευση στην εγκληματικότητα" ή στις βαρύτερες περιπτώσεις θα μπορούσε να προβλεφθεί εναλλακτική έκτιση της ποινής.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης, ότι πρέπει να αντληθεί εμπειρία από διάφορες χώρες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων σε επίπεδο δήμου ή συνοικίας, κλπ.

    "Πολλοί εργαζόμενοι στις δομές πρόνοιας εργάζονται επί μήνες απλήρωτοι και προσφέρουν από τα αποθέματα της ψυχής τους, όμως ένα σοβαρό σύστημα πρόνοιας δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στον εθελοντισμό, είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατέληξε λέγοντας "θέλουμε τον πολιτισμό και την ανθρωπιά. Στην πολιτική μας, επισημαίνω ότι πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη χρηματοδότηση, όσο με μια άλλη αντίληψη για τα ζητήματα αυτά".

    "Σε ζητήματα, όπως η ψυχική υγεία, σαφώς δεν χωρά μικροκομματική πολιτική, αλλά δεν μπορεί κανείς να μένει βουβός και αδιάφορος μπροστά σε αυτά που βλέπουμε", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δευτερολογία του σημειώνοντας ότι "δεν μένουμε στην κριτική, έχουμε προτάσεις", ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διακατέχεται από την αντίληψη κατεδάφισης ή υποβάθμισης όσων έκαναν άλλες κυβερνήσεις.

    Τόνισε ακόμη, ότι στόχος μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα είναι η δημιουργία νέων και η επαναφορά παλαιότερων δομών πρόνοιας και πρόληψης σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία, καθώς και η άσκηση πολιτικής στήριξης των οικογενειών εκ μέρους της πολιτείας. «Θα ξαναφτιάξουμε τις δομές και καλύτερα», είπε.

    Ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ των δημόσιων δομών και κατά της εμπορευματοποίησης τους, και υπογράμμισε ότι στις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι η πρωτοβάθμια υγεία.

    "Είναι σημαντική η γενική ανασυγκρότηση της έννοιας της κοινότητας στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τον εθελοντισμό, ενώ και η δημόσια τηλεόραση μπορεί, μέσω συζητήσεων και ενημέρωσης του πολίτη, να παρέχει υπηρεσίες", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Θα δώσω χώρο στη δημόσια τηλεόραση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε για "διαφάνεια, αξιολόγηση, λογοδοσία και εκπαίδευση" στο χώρο της Υγείας.

    Επίσκεψη στη Χιλή

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), Γιώργος Παπανδρέου, αναχώρησε το απόγευμα για τη Χιλή, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις ΗΠΑ.

    Στη Χιλή ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε συνέδριο, που διοργανώνει η Χιλιανή κυβέρνηση σε συνεργασία με βρετανικό think tank με θέμα «Προοδευτική διακυβέρνηση: Απάντηση στην παγκόσμια κρίση», ενώ θα παρακαθήσει και σε γεύμα με ηγέτες άλλων χωρών.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο αφορούν την χάραξη προοδευτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, την προώθηση μιας υπεύθυνης και βιώσιμης παγκοσμιοποίησης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την κατάσταση κοινωνικής προστασίας και αγοράς εργασίας την εποχή της παγκοσμιοποίησης, και τον ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Πέραν της προέδρου της Χιλής, στο συνέδριο θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι κύριοι Λούλα (πρόεδρος Βραζιλίας), Θαπατέρο (πρωθυπουργός Ισπανίας) και Μπράουν (πρωθυπουργός Βρετανίας), καθώς και η πρόεδρος της Αργεντινής και η ηγέτις του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αργεντινής.

    Το συνέδριο εντάσσεται στα πλαίσια προετοιμασίας των σοσιαλδημοκρατών, ενόψει της Συνόδου του G-20.

    Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αν «ό,τι πρόκειται να συζητηθεί με την συμμετοχή του κ. Παπανδρέου φέρνει πιο κοντά στις απόψεις των ΗΠΑ ή εκείνων της ΕΕ», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως «το ζητούμενο δεν είναι να πάρουμε θέση υπέρ ή κατά, είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής και της σοσιαλιστικής οικογένειας και με αυτήν την ιδιότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας πιο επιθετικής πολιτικής από πλευράς ΕΕ απέναντι στην κρίση. Δεν έχουμε κρύψει την κριτική που ασκούμε σε μια συντηρητική Ευρώπη και στην έλλειψη αντανακλαστικών για να βγει η Ευρώπη από τον φαύλο κύκλο».

    «Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία επιχειρεί -ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο θα επιτύχει- πολύ συγκεκριμένες κινήσεις για να αλλάξει μια πολύ δυσμενή κατάσταση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος.

    Σε ερώτηση «τι γίνεται με τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, που δεν είναι "συντηρητικές"» και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Μπράουν ετάχθη υπέρ της παραμονής του κ. Μπαρόζο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: Mέσα στη μεγάλη προοδευτική οικογένεια υπάρχουν πολλές φορές και διαφορετικές απόψεις και δεν έχουμε διστάσει να εκφράσουμε την διαφορετική μας άποψη -και μέσα στην προοδευτική οικογένεια- υπερασπιζόμενοι θέσεις που εμείς θεωρούμε σωστές».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τα όρια συνταξιοδότησης γυναικών

    «Οι γυναίκες λειτουργούν σε δυσμενές εργασιακό περιβάλλον και η διαφοροποίηση των ορίων ηλικίας ήταν για να βοηθήσει στην άρση αυτής της ανισότητας. Όλοι ξέρουμε ότι προοπτικά τα όρια ηλικίας εξισώνονται και σε όσες χώρες έχει γίνει αυτό υπήρχε κοινωνικό κράτος που έλειπε από την χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και που δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά.

    Σε ότι αφορά την σχετική απόφαση για την χώρα μας ο κ. Παπακωνσταντίνου διαπίστωσε «έλλειμμα διαπραγμάτευσης» και είπε ότι «από δω και πέρα πρέπει να γίνει ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο και δεν έχω ακούσει την κυβέρνηση να τοποθετείται άμεσα για παράδειγμα για τις γυναίκες που έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικά δικαιώματα».

    «Για όσες δεν έχουν κατοχυρώσει αλλά έχουν προχωρήσει αρκετά στην επαγγελματική τους ζωή υπάρχει μια πρακτική και μια παραδοχή στην ΕΕ που λέει ότι δεν ανατρέπονται από την μια μέρα στην άλλη ασφαλιστικά δικαιώματα» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι «εκεί η πολιτεία πρέπει να κάνει διορθωτικές κινήσεις για να προστατεύσει αυτές τις γυναίκες».

    «Σε ότι αφορά την παρατήρηση ότι το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση δεν θα ανατρέψει τίποτα» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αν ήμασταν κυβέρνηση πιστεύω ότι δεν θα είχαμε φθάσει εδώ, αλλά με δεδομένη αυτήν την απόφαση κοιτάζεις πως μπορείς να βελτιώσεις μια υφιστάμενη κατάσταση, αρκεί να έχεις την πολιτική βούληση. Το ερώτημα είναι: Η κυβέρνηση την έχει; Εμείς την έχουμε».

    [02] ΕΕ: Απόφαση για ηλικία συνταξιοδότησης

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο, η διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία βάσει του ελληνικού συστήματος πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων.

    Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι κανόνες της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας προβλέπουν για τις γυναίκες, ιδίως τις μητέρες, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε σχέση με τις ισχύουσες για τους άνδρες, χωρίς να αποκαθιστούν τα προβλήματα που οι γυναίκες ενδέχεται να συναντήσουν κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Κατά το Δικαστήριο, οι διατάξεις του ελληνικού κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων δεν αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν στη σταδιοδρομία τους οι γυναίκες πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι, βοηθώντας τις γυναίκες αυτές στην επαγγελματική τους ζωή.

    Στην απόφασή του, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο καθορισμός προϋποθέσεων περί ηλικίας και κανόνων περί ελάχιστης προαπαιτούμενης υπηρεσίας διαφορετικών, αναλόγως του φύλου, για τη χορήγηση συντάξεων με βάση σχέση εργασίας σε ευρισκόμενους σε απολύτως όμοιες ή παρόμοιες καταστάσεις εργαζομένους, αντιβαίνει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης.

    Όπως υποστηρίζει το Δικαστήριο, η αρχή αυτή δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να θεσπίζουν ρυθμίσεις που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα, τα οποία διευκολύνουν το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο να συνεχίσει μια επαγγελματική δραστηριότητα ή προλαμβάνουν ή αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία. Εξάλλου, για να μην έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως, οι εθνικές ρυθμίσεις πρέπει, εν πάση περιπτώσει, να βελτιώνουν την ικανότητα των γυναικών να ανταγωνίζονται τους άνδρες στην αγορά εργασίας και να ακολουθούν σταδιοδρομία υπό συνθήκες ισότητας με αυτούς.

    Στη συνέχεια το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη της ΕΕ απαγορεύει κάθε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων όσον αφορά την αμοιβή, ασχέτως των ρυθμίσεων από τις οποίες απορρέει η ανισότητα αυτή.

    Στην προσφυγή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο να διαπιστώσει ότι οι διατάξεις του ελληνικού κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων ( Προεδρικό διάταγμα 166/2000, της 3ης Ιουλίου 2000), που προβλέπουν διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία, παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Η Επιτροπή εκτίμησε ότι το εν λόγω σύστημα προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ανδρών σε σχέση με εκείνη των γυναικών.

    Όπως αναφέρει το Δικαστήριο στην απόφασή του, η Ελλάδα δεν αμφισβήτησε τη διαφορετική μεταχείριση, αλλά υποστήριξε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ως εκ του νόμου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης, αλλά σε αυτό της οδηγίας 79/7/EΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 1978, περί της προοδευτικής εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα κοινωνικής ασφαλίσεως, η οποία δεν θίγει την ευχέρεια που έχουν τα κράτη μέλη να αποκλείουν από το πεδίο εφαρμογής της τον καθορισμό της ηλικίας συνταξιοδοτήσεως . Εν πάση περιπτώσει, η διαφορετική αυτή μεταχείριση ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο κοινωνικό ρόλο των ανδρών και των γυναικών και συνιστούσε μέτρο το οποίο αντιστάθμιζε τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της παραμονής τους στην αγορά εργασίας για συντομότερο χρόνο.

    Το Δικαστήριο υπενθυμίζει, επίσης, ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη ΕΚ, κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας. Ως «αμοιβή» νοούνται οι αποδοχές και όλα τα άλλα οφέλη, που παρέχονται άμεσα ή έμμεσα, σε χρήματα ή σε είδος, από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, λόγω της σχέσεως εργασίας. Η έννοια της αμοιβής δεν περιλαμβάνει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης που ρυθμίζονται απευθείας από τον νόμο, αλλά τις παροχές που χορηγούνται βάσει ενός συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο, κατά τα ουσιώδη, αποτελεί συνάρτηση της θέσεως την οποία κατείχε ο ενδιαφερόμενος.

    Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι μεταξύ των κριτηρίων που έχει δεχθεί με τη νομολογία του, για τον χαρακτηρισμό ενός συνταξιοδοτικού συστήματος, αποφασιστικό κριτήριο αποτελεί μόνον η σχέση εργασίας (το γεγονός ότι η σύνταξη καταβάλλεται στον εργαζόμενο λόγω της σχέσεως εργασίας μεταξύ αυτού και του πρώην εργοδότη του), ενώ ο τρόπος χρηματοδοτήσεως και διαχειρίσεως του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν συνιστά αποφασιστικό στοιχείο.

    Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η χορηγούμενη βάσει του ελληνικού κώδικα σύνταξη πληροί, κατβ ουσίαν, τα τρία κριτήρια που απορρέουν από τη νομολογία του Δικαστηρίου και επιτρέπουν τον χαρακτηρισμό της ως αμοιβής κατά την έννοια της Συνθήκης:

    -Η σύνταξη καταβάλλεται σε μια ευρεία και διαφοροποιημένη ως προς τη σύνθεση ομάδα εργαζομένων η οποία -μολονότι απαρτίζεται από ετερόκλητες κατηγορίες εργαζομένων, με εντελώς διαφορετικά είδη καθηκόντων και εντελώς διαφορετικά είδη σχέσεων εργασίας- διακρίνεται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που εμφανίζει η σχέση εργασίας με το κράτος ή με άλλους εργοδότες του δημοσίου τομέα,

    -Η σύνταξη υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον χρόνο υπηρεσίας που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος και τέλος,

    -Η σύνταξη υπολογίζεται βάσει του τελευταίου μισθού.

    Διαμαρτυρία ΑΔΕΔΥ

    Με αφορμή την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης.

    Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είναι καταδικαστική για τη χώρα μας, όπως αναμενόταν, αφήνοντας έκθετη την ελληνική κυβέρνηση η οποία παρενέβη πλημμελώς και χωρίς ουσιαστικά στοιχεία προκειμένου να αντικρούσει την θεμελιώδη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο».

    Κάνει λόγο για κατάρηση «κάθε κοινωνικού στοιχείου στους όρους, τις προϋποθέσεις και τις ρυθμίσεις ασφάλισης και συνταξιοδότησης, απειλώντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα» και καλεί τη κυβέρνηση «να απαντήσει άμεσα στο θεμελιώδες ερώτημα αν αποδέχεται ότι η ασφάλιση στο Δημόσιο παραμένει κοινωνική ή είναι επαγγελματική» και «να εγγυηθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών για να μην οδηγηθούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες σε πρόωρη φυγή με διαλυτικό αποτέλεσμα στα ασφαλιστικά ταμεία και τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών».

    Τέλος η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Απρίλη, «προκειμένου να αποτρέψουν κάθε φαλκίδευση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».

    [03] Το πρόγραμμα των πανελλαδικών

    Ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών και ειδικότερα:

    α) των εισιτηρίων εξετάσεων των αποφοίτων Β΄ κύκλου ημερήσιων ΤΕΕ, κατόχων πτυχίου ειδικότητας των πρώην ημερήσιων ΤΕΛ και ημερήσιων Ναυτικών Λυκείων Ε, κατόχων πτυχίου ειδικότητας των πρώην ημερήσιων ΤΕΛ και ημερήσιων Ναυτικών Λυκείων

    β) των εισιτηρίων εξετάσεων των αποφοίτων Ββ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ, κατόχων πτυχίου ειδικότητας πρώην εσπερινών ΤΕΛ και εσπερινών Ναυτικών Λυκείων

    γ) των απολυτηρίων πανελλαδικών εξετάσεων των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων και των πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) στα μαθήματα γενικής παιδείας και επιλογής

    δ) των απολυτηρίων πανελλαδικών εξετάσεων των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των εσπερινών Γενικών Λυκείων

    ε) των πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) και μαθημάτων ειδικότητας ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Αβ & Β΄)

    στ) των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων

    ζ) των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ

    Επιπλέον, ορίζεται η προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α .

    Ειδικότερα, οι εξετάσεις θα διενεργηθούν ως εξής:

    1. Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Ββ ΚΥΚΛΟΥ

    ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ, ΤΕΛ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

    ΤΡΙΤΗ

    5- 5 -2009

    Νέα Ελληνικά

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    6-5-2009

    Μαθηματικά

    ΠΕΜΠΤΗ

    7-5-2009

    -Ποιοτικός έλεγχος

    -Στοιχεία νοσολογίας - Πρόληψη

    -Σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις

    -Δομή και λειτουργία μικροϋπολογιστών

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    8-5-2009

    -Μηχανές πλοίου Ι

    -Εκπομπή και λήψη ραδιοφωνικού σήματος

    -Ηλεκτρομηχανικά και ηλεκτρονικά συστήματα αυτοκινήτου

    -Αρχιτεκτονικό σχέδιο (Πολεοδομία και οικοδομικές λεπρομέρειες)

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    11-5-2009

    -Μετάδοση δεδομένων και δίκτυα υπολογιστών ΙΙ

    -Ναυσιπλοϊα

    -Αρχές οικονομικής θεωρίας

    -Στοιχεία μηχανών

    -Στοιχεία ειδικής διατροφής

    ΤΡΙΤΗ

    12-5-2009

    -Οικοδομική

    -Ιστορία των τεχνών-Εργα και δημιουργοί ΙΙ

    -Ειδικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

    -Ποιοτικός έλεγχος υφάσματος

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 17.00.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης ως τις 16.30.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

    Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Ββ ΚΥΚΛΟΥ

    ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΤΕΕ, ΤΕΛ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

    ΤΡΙΤΗ

    19-5-2009

    Νέα Ελληνικά

    ΠΕΜΠΤΗ

    21-5-2009

    Μαθηματικά

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08.00

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης ως τις 07.30

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

    2. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

    Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα, που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα διενεργηθούν για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων Γενικών Λυκείων από 1η έως 19η Ιουνίου και για την Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων από 2α έως και 19η Ιουνίου, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα, που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

    3. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)

    Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

    ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    15 - 5 -2009

    -Νεοελληνική γλώσσα

    Γενικής παιδείας

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    18 - 5 -2009

    -Βιολογία

    -Φυσική

    -Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής

    -Ιστορία

    Γενικής παιδείας

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    20- 5 -2009

    -Νεοελληνική λογοτεχνία

    -Μαθηματικά

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων)

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    22 - 5 -2009

    -Ιστορία

    -Βιολογία

    -Χημεία-Βιοχημεία

    -Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (Κύκλος Τεχνολογίας & Παραγωγής)

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (Κύκλος πληροφορικής & υπηρεσιών)

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    25 -5-2009

    -Αρχαία Ελληνικά

    -Φυσική

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης (και των δύο κλάδων)

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    27 - 5 -2009

    -Λατικά

    -Χημεία

    -Ηλεκτρολογικά

    -Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας & παραγωγής)

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής & υπηρεσιών)

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    29 -5 - 2009

    -Αρχές οικονομικής θεωρίας

    Μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης ως τις 07.30.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

    Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    16-5-2009

    -Νεοελληνική γλώσσα

    Γενικής παιδείας

    ΤΡΙΤΗ

    19-5-2009

    -Βιολογία

    -Φυσική

    -Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής

    -Ιστορία

    Γενικής παιδείας

    ΠΕΜΠΤΗ

    21-5 - 2009

    -Λατινικά

    -Χημεία

    -Ηλεκτρολογία

    -Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος τεχνολογίας & παραγωγής)

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών)

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    23-5-2009

    -Ιστορία

    -Βιολογία

    -Χημεία-Βιοχημεία

    -Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος τεχνολογίας &παραγωγής)

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών)

    ΤΡΙΤΗ

    26-5 -2009

    -Νεοελληνική λογοτεχνία

    -Μαθηματικά

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (και των δύο κύκλων)

    ΠΕΜΠΤΗ

    28-5 - 2009

    -Αρχαία ελληνικά

    -Φυσική

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (και των δύο κύκλων)

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    30-5-2009

    -Αρχές οικονομικής θεωρίας

    Μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 18:30.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης ως τις 18:00.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

    4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) ΚΑΙ

    ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ & Β΄)

    ΤΡΙΤΗ

    26-5-2009

    -Νεοελληνική γλώσσα

    ΠΕΜΠΤΗ

    28-5-2009

    -Μαθηματικά Ι

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    30-5-2009

    - Αρχιτεκτονικό σχέδιο

    -Στοιχεία μηχανών

    -Δίκτυα υπολογιστών ΙΙ

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    1-6-2009

    -Εγκαταστάσεις ψύξης

    -Τεχνολογία εκτυπώσεων

    -Στοιχεία αιματολογίας-αιμοδοσίας

    -Σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις

    ΤΡΙΤΗ

    2-6-2009

    -Στοιχεία σχεδιασμού κεντρικών θερμάνσεων

    -Ηλεκτρονικές επικοινωνίες

    -Οικοδομική

    -Δομημένος προγραμματισμός

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    3-6-2009

    -Εγκαταστάσεις κλιματισμού

    -Μηχανές εσωτερικής καύσης ΙΙ

    -Φυτική παραγωγή

    -Αρχές επεξεργασίας τροφίμων

    ΠΕΜΠΤΗ

    4-6-2009

    -Συστήματα ψηφιακών ηλεκτρονικών

    -Γραφιστικές εφαρμογές

    -Στοιχεία ανατομίας-φυσιολογίας ΙΙ

    -Αρχές οικονομικής θεωρίας ΙΙ

    ΤΡΙΤΗ

    9-6-2009

    -Ηλεκτροτεχνία ΙΙ

    -Ανθοκηπευτικές καλλιέργειες

    -Ναυσιπλοϊα ΙΙ

    -Βοηθητική μηχανήματα ΙΙ

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    10-6-2009

    -Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων

    -Στοιχεία παθολογίας

    -Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων

    -Αγωγή προσχολικής ηλικίας

    ΠΕΜΠΤΗ

    11-6-2009

    -Ηλεκτρικές μηχανές

    -Μηχανές πλοίου Ι

    -Μεταφορά φορτίων

    -Διαμόρφωση τοπίου

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης ως τις 07:30.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

    ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ

    (ΟΜΑΔΑ Α΄ ΚΑΙ Β΄) ΣΕ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

    Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν από 12 Ιουνίου μέχρι 26 Ιουνίου 2009 με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα, που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

    6. Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    27/6/2009

    -Αγγλικά

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    29/6/2009

    -Ελεύθερο σχέδιο

    ΤΡΙΤΗ

    30/6/2009

    -Γραμμικό σχέδιο

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    1/7/2009

    -Γερμανικά

    -Ισπανικά

    ΠΕΜΠΤΗ

    2/7/2009

    -Γαλλικά

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    3/7/2009

    -Αρμονία

    -Ιταλικά

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    4/7/2009

    -Έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00 για όλα τα μαθήματα εκτός των Ισπανικών και των Ιταλικών για τα οποία ορίζεται η 17:00.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης ως τις 07:30 για όλα τα μαθήματα εκτός των Ισπανικών και των Ιταλικών για τα οποία πρέπει να προσέλθουν ως τις 16:30.

    Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

    - των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,

    - των σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

    - του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

    Β. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ Τ.Ε.Φ.Α.Α.

    Ορίζουμε την προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) από την Πέμπτη, 25/6/2009, έως και την Παρασκευή, 3/7/2009.

    7.Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    6 -7-2009

    -Νεοελληνική γλώσσα

    Γενικής παιδείας

    ΤΡΙΤΗ

    7 -7 -2009

    -Βιολογία

    -Φυσική

    -Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής

    -Ιστορία

    Γενικής παιδείας

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    8-7-2009

    -Λατινικά

    -Χημεία

    -Ηλεκτρολογία

    -Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος τεχνολογίας & παραγωγής)

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος πληροφορικής & υπηρεσιών)

    ΠΕΜΠΤΗ

    9-7-2009

    -Νεοελληνική λογοτεχνία

    -Μαθηματικά

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (και των δύο κύκλων)

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    10-7- 2009

    -Ιστορία

    -Βιολογία

    -Χημεία-Βιοχημεία

    -Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος τεχνολογίας & παραγωγής)

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών)

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    11-7-2009

    -Αρχαία Ελληνικά

    -Φυσική

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (και των δύο κύκλων)

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    13-7-2009

    -Αρχές οικονομικής θεωρίας

    Επιλογή όλων των κατευθύνσεων

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης ως τις 07:30.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

    Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ .

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    6-7-2009

    -Νεοελληνική γλώσσα

    Γενικής παιδείας

    ΤΡΙΤΗ

    7-7-2009

    -Βιολογία

    -Φυσική

    -Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής

    -Ιστορία

    Γενικής παιδείας

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    8-7-2009

    -Αρχαία ελληνικά

    -Φυσική

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (και των δύο κύκλων)

    ΠΕΜΠΤΗ

    9-7-2009

    -Λατινικά

    -Χημεία

    -Ηλεκτρολογία

    -Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος τεχνολογίας & παραγωγής)

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος πληροφορικής & υπηρεσιών)

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    10-7-2009

    -Νεοελληνική λογοτεχνία

    -Μαθηματικά

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (και των δύο κύκλων)

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    11-7-2009

    -Ιστορία

    -Βιολογία

    -Χημεία-Βιοχημεία

    -Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον

    Θεωρητικής κατεύθυνσης

    Θετικής κατεύθυνσης

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος τεχνολογίας & παραγωγής)

    Τεχνολογικής κατεύθυνσης

    (κύκλος πληροφορικής & υπηρεσιών)

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    13-7-2009

    -Αρχές οικονομικής θεωρίας

    Επιλογής όλων των κατευθύνσεων

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 18:30.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης ως τις 18:00.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

    [04] "Να μην εφαρμοστεί"

    Να μην εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, ως μη έχουσα κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό έρεισμα ως προσβλητική για τη χώρα μας και ως επιζήμια για τις γυναίκες, κάλεσε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής.

    "Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί δεν έκανε απολύτως τίποτε για να αποτραπεί η παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, παρότι αυτή ήταν απαράδεκτη, αφού η Ε.Ε. δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα ζητήματα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία προβλέπεται να λύνονται με βάση την αρχή της επικουρικότητας από τις χώρες - μέλη", αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Στρατούλης και προσθέτει: "η κυβέρνηση της Ν.Δ. κρύβεται πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για να προωθήσει προειλημμένες αποφάσεις της για την οριστική κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών στο δημόσιο, συνεχίζοντας από εκεί που τέλειωσε για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα με τον δικό της αντιασφαλιστικό νόμο 3655/2008".

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ριζικά αντίθετος με οποιαδήποτε περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών, που εξακολουθούν σήμερα να υφίστανται πολλές αρνητικές διακρίσεις στο σπίτι, στην εργασία και στην κοινωνία, και θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη και για την ουσιαστική και πραγματική ισότητα των δύο φύλων", επισημαίνει ο κ. Στρατούλης.

    [05] Εντυπωσιακή συμμετοχή

    Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ελληνικών φορέων, που δηλώνουν συμμετοχή στην περιβαλλοντική δραστηριότητα «Ώρα της Γης», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

    Εκτός από τη συμμετοχή του Προεδρικού Μεγάρου στη συσκότιση της μιας ώρας, από τις 20.30, που κοινοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, στον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της WWF, Δ. Καραβέλλα, στη σημερινή τους συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, συμμετοχή δήλωσαν ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελ. Βενιζέλος» και η ΔΕΗ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το «Ελ. Βενιζέλος», «το αεροδρόμιο της Αθήνας δηλώνει "παρών" στην "Ώρα της Γης" σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του». Παράλληλα, για την προγραμματισμένη ώρα, θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτήρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους, εντός του αεροδρομίου.

    Στην αντίστοιχη ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρεται ότι αποφασίσθηκε να σβήσουν τα φώτα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων της Επιχείρησης ανά την επικράτεια. «Εξαιρούνται τα κτήρια εκείνα που συνδέονται με την παραγωγή και ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τους πελάτες και την ασφάλεια εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων της Επιχείρησης».

    «Συγχαρητήρια. Μας συμπαρασύρετε όλους. Και στο Προεδρικό Μέγαρο κατεβάζουμε φώτα. Πάντως, είναι ευχάριστο ότι η Ελλάδα διαπρέπει. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά για την Ώρα της Γης», επισήμανε ο κ. Παπούλιας στο διευθυντή της WWF Hellas.

    Πράγματι, η δυναμική συμμετοχή της χώρας μας αποτυπώνεται και στον αριθμό φορέων, σχολείων και επιχειρήσεων, που έχουν δηλώσει το «παρών» και προετοιμάζουν ήδη πρωτότυπες δράσεις ευαισθητοποίησης και όχι μόνο.

    Συμμετοχή έχουν δηλώσει περισσότεροι από 350 δήμοι και κοινότητες ανά την Ελλάδα, ενώ και η συμμετοχή των πολιτών αυξάνεται αλματωδώς, αγγίζοντας τις 32.000 ατομικές εγγραφές στην επίσημη ιστοσελίδα της "Ωρας της Γης 2009" (http://www.earthhour.org/news/gr:el).

    «Η πραγματικά εντυπωσιακή συμμετοχή των Ελλήνων στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Ώρας της Γης 2009, αποδεικνύει ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν συνειδητοποιήσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και δείχνουν έτοιμοι να δράσουν για την αναχαίτιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Ελπίζουμε ότι το ηχηρό μήνυμα που θα στείλουν στις 28 Μαρτίου περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από ολόκληρο τον πλανήτη θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους παγκόσμιους ηγέτες», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς.

    Η επιχείρηση «Ώρα της Γης» (EARTH HOUR), που μας καλεί να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα, ώστε να συνεισφέρουμε στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών και είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 28 Μαρτίου από τις 20.30 έως τις 21.30 τοπική ώρα για κάθε χώρα, ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

    «Για τη φετεινή χρονιά, που είναι αποφασιστικής σημασίας για το κλίμα, στόχος είναι να κινητοποιηθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες στον κόσμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης WWF.

    Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ

    «Στις 28 Μαρτίου ο κόσμος θα συμμετάσχει στην Ώρα της Γης. Εκατομμύρια άνθρωποι, σε εκατοντάδες πόλεις θα σβήσουν τα φώτα για μία ώρα. Με την Ώρα της Γης, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. "Θέλουμε δράση κατά της κλιματικής αλλαγής''», αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την "Ώρα της Γης", ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο μήνυμά του υπογραμμίζει επίσης τα εξής:

    «Η Ώρα της Γης θα είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ποτέ. Οι άνθρωποι θα ζητήσουν από τους ηγέτες τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Σε μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που θα προστατεύει τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

    Χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη συμφωνία. Μια συμφωνία που θα είναι δίκαιη και αποτελεσματική. Μια συμφωνία που θα βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα.

    Έχουμε πάρει ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Ο πλανήτης μας θερμαίνεται. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

    Χρειαζόμαστε πράσινη ανάπτυξη προς όφελος όλων. Χρειαζόμαστε βιώσιμη ενέργεια για ένα φιλικό προς το κλίμα κόσμο. Έναν κόσμο ευημερίας. Αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί. Σε όλον τον κόσμο, πολλά διάσημα μνημεία θα συσκοτιστούν στην Ώρα της Γης. Στη Νέα Υόρκη, θα σβήσουμε τα φώτα στο κτίριο του ΟΗΕ. Το ίδιο θα γίνει και σε άλλες εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Σας παρακαλώ, στείλτε ένα ισχυρό μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μαζί μπορούμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το σοβαρότατο παγκόσμιο πρόβλημα».

    [06] Η Εκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

    «Αμυντική και εσωστρεφή έναντι της κοινωνίας και των πολιτών» χαρακτηρίζει τη διοίκηση ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας σήμερα την Ετήσια Έκθεση της ανεξάρτητης αρχής για το 2008, αφού προηγουμένως την παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

    Ο κ. Καμίνης, επιχειρώντας να κάνει μία πρώτη απόπειρα καταγραφής της κακοδιοίκησης, είπε ότι η διοίκηση (δημόσια διοίκηση, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ κλπ) έπεσε και πάλι σε παλινωδίες και παραλείψεις, πολλές φορές κινήθηκε αυθαίρετα και επισήμανε με έμφαση ότι «η ελληνική διοίκηση φαίνεται να αγνοεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

    Η Αρχή, όπως είπε ο Συνήγορος, δέχθηκε, μέσα στο 2008, συνολικά 10.954 νέες αναφορές πολιτών, παρουσιάζοντας αύξηση 3,23%, ενώ το ποσοστό των υποθέσεων που τέθηκαν στο αρχείο λόγω αναρμοδιότητας ήταν 25,8%, το μικρότερο ποσοστό των τελευταίων εννέα χρόνων, μία μείωση που υποδηλώνει ότι σταδιακά οι πολίτες είναι περισσότερο ενήμεροι για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής.

    Από τις βάσιμες αναφορές ποσοστό 75,5% επιλύθηκε υπέρ του πολίτη, ενώ αντιθέτως, παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες δεν επιλύθηκε το 9% των υποθέσεων και το 7,8% των περιπτώσεων που δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν εξαιτίας κενών της νομοθεσίας και οργανωτικών αδυναμιών της δημόσιας διοίκησης.

    Τα περισσότερα προβλήματα, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, παρουσιάστηκαν στους δήμους (18,13%), στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής (13,5%), στα ασφαλιστικά ταμεία (9,3%), σε ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ (10,5%), στις νομαρχίες (7,74%), στο υπουργείο Οικονομικών (4,66%) και στο υπουργείο Παιδείας (4,5%).

    Πάντως, όπως επισημάνθηκε, θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι τόσο οι δήμοι, κοινότητες, καθώς και οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάζουν αξιοσημείωτα ποσοστά επίλυσης των υποθέσεων για τις οποίες διαμεσολαβεί ο Συνήγορος.

    Για θέματα περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, η αρχή επισημαίνει ότι παρατηρεί «αποσπασματικότητα στη δράση της δημόσιας διοίκησης και χαλαρότητα στον έλεγχο εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» (η μη κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων), αλλά και η αρχή της διαφάνειας, όπως στο θέμα της χρηματοδότησης περιβαλλοντικών δράσεων από το ΕΤΕΡΠΣ, καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, όπως έγινε στην καταβολή πάγιου τέλους κτηματογράφησης ανά δικαιούχο και όχι ανά ακίνητο.

    Για την κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια, ο Συνήγορος κατέβαλε προσπάθειες για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών, αλλά η αρχή βρήκε μπροστά της εμπόδια, που έγκειται στη διοικητική ανεπάρκεια και τον κατακερματισμό της νομοθεσίας.

    Το 2008 σημαδεύτηκε από σειρά γεγονότων κρίσιμων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως οι μαζικές εισροές αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά», η ειρηνική διαμαρτυρία των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, αλλα και η αντιπαράθεση γύρω από την κοινοτική υποχρέωση της χώρας να αναγνωρίζει πτυχία και εργασιακά δικαιώματα. Επίσης, γίνεται αναφορά στα βίαια επεισόδια, που ακολούθησαν του φόνου νεαρού μαθητή από αστυνομικό και τη φονική επίθεση κατά αλλοδαπής συνδικαλίστριας.

    Τέλος, για τη νέα αρμοδιότητα του Συνηγόρου, την ισότητα των Φύλων στην εργασία, ήδη η αρχή έχει διαπιστώσει ότι πλήττονται τα δικαιώματα και η προστασία της μητρότητας, ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, καθιστώντας ευάλωτη τη θέση και την παραμονή της γυναίκας στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

    Παράδοση στον Πρόεδρο της Βουλής

    Στον Πρόεδρο της Βουλής Δ.Σιούφα παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση του για το 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη, δια του προέδρου του Γιώργου Καμίνη.

    Ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για σημαντικό έργο της Ανεξάρτητης Αρχής, που βοηθάει τους πολίτες και ζήτησε από τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους.

    «Παραλαμβάνω την έκθεση σας με την πεποίθηση ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, οι συνεργάτες σας, έχουν κάνει το καλύτερο για να διευκολύνουν τους πολίτες, που έχουν προβλήματα με τη Δημόσια Διοίκηση», τόνισε ο κ. Σιούφας, ενώ επισήμανε πως, πρώτος ο Συνήγορος του Πολίτη παραδίδει την ετήσια έκθεση του, μέσα στις νέες προθεσμίες, που έχει καθορίσει ο Κανονισμός της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες, οι Ανεξάρτητες Αρχές οφείλουν να καταθέτουν τις εκθέσεις τους για το απερχόμενο έτος, ως τα τέλη Μαρτίου του επόμενου.

    «Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα να γίνεται οργανωμένα η επεξεργασία τους από τις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές αλλά και να συζητούνται με μεγαλύτερη άνεση στην Ολομέλεια», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Καμίνης, από την πλευρά του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ετήσια έκθεση της Αρχής θα σταθεί πολύτιμο βοήθημα στους βουλευτές για να ασκήσουν και το νομοθετικό και το ελεγκτικό τους έρχο.

    «Πιστεύω ότι είναι σημαντικές αυτές οι Εκθέσεις και μάλιστα, όταν υποβάλλονται σε έγκαιρο χρόνο και ενιαία όλες, και όχι ανάλογα με το πότε δευκόλυνει την Ανεξάρτητη Αρχή η κατάθεση τους. Αυτή η τάξη, η οποία μπαίνει, νομίζω ότι είναι για το καλό όλων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 March 2009 - 19:31:14 UTC