Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σταθερά στο δρόμο της ευθύνης"
  • [02] "Στήριξη της οικονομίας και κοινωνική προστασία"
  • [03] ΠΓΔΜ:Στο επίκεντρο όνομα και ένταξη στο ΝΑΤΟ
  • [04] Η ατζέντα της ημέρας
  • [05] "Ακόμα χειρότερα μέτρα"
  • [06] "Πλήγμα στην ασφάλιση"
  • [07] "Ιδιο νόμισμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ"
  • [08] Διαδηλώσεις ενόψει του G20
  • [09] Ζέστη και σκόνη από την Αφρική

  • [01] "Σταθερά στο δρόμο της ευθύνης"

    «Πρώτη και τελευταία έγνοια μου είναι το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον. Είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων. Είναι το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Τα άλλα είναι έγνοιες και άγχη άλλων. Τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι όσων βλέπουν την εξουσία σαν αποκλειστικό αυτοσκοπό. Τα άλλα είναι πυροτεχνήματα, σενάρια και παρερμηνείες ανευθυνότητας. Τα άλλα δεν με αφορούν. Δεν μας αφορούν». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την διάρκεια της ομιλίας του, σε εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων της Ζακύνθου στην αίθουσα εκδηλώσεων του μουσικού γυμνασίου.

    Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σταθερά στο δρόμο της ευθύνης. Στο δρόμο που πίστεψα και πιστεύω, για το καλό της πατρίδας μας, στο δρόμο που μαζί συμφωνήσαμε. Αυτή η επιλογή, αυτή η πολιτική χρειάζεται δύναμη, επιμονή και συνέχεια. Χρειάζεται πείσμα και προσήλωση στο στόχο».

    Με αφορμή τις εξελίξεις, όσον αφορά την διεθνή οικονομική κρίση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της για την Ελλάδα, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε αποφασισμένος να λέει την αλήθεια όσο σκληρή κι όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος. «Δεν πρόκειται να χαϊδεύω αυτιά, διακινδυνεύοντας την πορεία της πατρίδας μας. Δεν με νοιάζει η πρόσκαιρη δημοτικότητα. Δεν με ενδιαφέρουν οι εφήμερες εντυπώσεις» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Με ενδιαφέρει η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία. Με απασχολούν οι πολιτικές που χρειάζονται απέναντι στη διεθνή κρίση. Με ενδιαφέρουν οι πολιτικές που διασφαλίζουν μια καλύτερη επόμενη μέρα. Παίρνω και θα πάρω, για το σκοπό αυτό, όλες τις αποφάσεις που χρειάζονται».

    Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι, όποιος ισχυρίζεται πως οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας μπορεί να αντιμετωπιστούν με ευχολόγια και εύκολες συνταγές, επιχειρεί να εξαπατήσει τους πολίτες, ενώ σημείωσε ότι οποίος μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις, είτε δεν ξέρει, είτε προσποιείται πως δεν ξέρει τί γίνεται στον κόσμο. Μάλιστα όπως ανέφερε, ενώ σβ ολόκληρο τον κόσμο επικρατεί κλίμα συνεννόησης και συνένωσης προσπαθειών, στην Ελλάδα, κάποιοι διαπρέπουν στην κατασκευή προσχημάτων για την αποστασιοποίηση από κάθε δύσκολη απόφαση. Επίσης είπε ότι αναπτύσσονται απόπειρες μηδενισμού, διαστρέβλωσης και παραποίησης των πραγμάτων και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για στείρα άρνηση, ανευθυνότητα, και αντιδραστικότητα.

    Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του στην Ζάκυνθο υπογράμμισε: «Δεν είχα ποτέ και δεν έχω σήμερα κανένα απολύτως δίλημμα. Ανάμεσα στον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας, έκανα από την αρχή μια ξεκάθαρη επιλογή. Και από την επιλογή αυτή δεν πρόκειται να λοξοδρομήσω. Δεν πρόκειται να καταφύγουμε σε λαϊκισμούς που μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιοι για τον τόπο μας. Δεν πρόκειται να μοιράσουμε ψεύτικες υποσχέσεις, για να κερδίσουμε εφήμερες εντυπώσεις.»

    Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα συνεχίσει να παλεύει όποιο κι αν είναι το κόστος, για να βγει η χώρα από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες και να εξασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο, για όλους τους πολίτες.

    Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ζάκυνθο, ο Κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα για την στήριξη του τουρισμού, λέγοντας ότι πήραμε έγκαιρα μια σειρά από μέτρα, εντείνουμε τις προσπάθειες και επεκτείνουμε τις παρεμβάσεις μας όπως:

    Συστηματική προβολή της χώρας με αυξημένους πόρους, δραστική μείωση ορισμένων επιβαρύνσεων, αύξηση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, επιδότηση για προσλήψεις ανέργων σε εποχικές μονάδες και λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχείων. Επίσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, είναι χώρα ασφαλής και φιλόξενη, μπορεί να αποδειχθεί προορισμός πρώτης επιλογής και στη δύσκολη αυτή χρονιά.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μία σειρά από έργα που έγιναν ή γίνονται στην Ζάκυνθο και τα Επτάνησα. Όπως είπε στα νησιά του Ιονίου, από το Μάρτιο του 2004, εντάχθηκαν στο Γ΄ ΚΠΣ περίπου 980 νέα έργα, που ξεπερνούν τα 650 εκ. ευρώ. Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εντάχθηκαν 480 νέα έργα, με συνολικό κόστος πάνω από 400 εκ. ευρώ, ενώ από αυτά, περίπου, 300 έργα, που ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ αφορούν τη Ζάκυνθο.

    Ο Κ. Καραμανλής μίλησε και για μία σειρά έργων υποδομής, όπως ύδρευσης αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, την προώθηση έργων στο λιμάνι και τη μαρίνα, ενώ ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα, ξεκινούν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου βελτίωσης και αναβάθμισης του δρόμου που συνδέει την Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου με το λιμάνι της Κυλλήνης, μήκους 13 χιλιομέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ακόμη ανέφερε ότι το νέο γενικό νοσοκομείο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ θα αναβαθμιστεί το σημερινό, με ανακατασκευές και σύγχρονο εξοπλισμό. Όσον αφορά τον Οργανισμό Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου, ο πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για μια πρότυπη μονάδα κοινωνικής μέριμνας, προϋπολογισμού 3,2 εκ. ευρώ, που μπαίνει άμεσα σε πλήρη λειτουργία, για να παρέχει φροντίδα σε άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, ενώ πρόσθεσε ότι προωθείται η ίδρυση Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο νησί.

    Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου του νησιού, το υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο και το δημοτικό θέατρο, καθώς και τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του ΟΔΑΖ.

    [02] "Στήριξη της οικονομίας και κοινωνική προστασία"

    Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται σήμερα ο κ.Γ.Παπανδρέου, όπου θα πάρει μέρος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς, πριν αυτή δώσει τις προτάσεις της στη Σύνοδο Κορυφής των G-20.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση αφορούν τη χάραξη προοδευτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, τη προώθηση μίας υπεύθυνης και βιώσιμης παγκοσμιοποίησης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μια εποχή παγκόσμιας ύφεσης, την κατάσταση της κοινωνικής προστασίας και της αγοράς εργασίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ρόλο του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη, την συμβολή της επιστήμης και της καινοτομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς θα γίνει ειδική συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής, με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων, η οποία διοργανώνεται από το Συμπόσιο της Σύμης. Μεταξύ των οικονομολόγων που θα πάρουν μέρος, στην κοινή συνεδρίαση, είναι οι: Τζόζεφ Στίγκλιτς , Τζέημς Γκάλμπρεηθ, Γκάρι Ντίμσκυ, Στούαρτ Χόλλαντ, Ρίτσαρντ Πάρκερ, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιόακιμ Πάλμε κ.ά

    Χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στον κόσμο δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε σε συνέδριο σοσιαλδημοκρατών ηγετών από όλο τον κόσμο, στη Χιλή.

    Η συνεδρίαση έγινε παρουσία και του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου στο συνέδριο αυτό επιβεβαιώνονται οι βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στη παγκόσμια οικονομία.

    Οι βασικοί άξονες αυτών των κατευθύνσεων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι: Πρώτον άμεση στήριξη των οικονομιών μας με στήριξη της ρευστότητας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης, της ενέργειας αλλά και αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα. Δεύτερο, αλλαγές στην κοινωνική προστασία και μεγαλύτερη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων στη διάρκεια της κρίσης. Τρίτον, τα μέτρα που θα λαμβάνονται να ανοίγουν το δρόμο για το αύριο μέσω της πράσινης ανάπτυξης. Τέταρτον, υπάρχει ανάγκη μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο και αλλαγή συσχετισμών, στη διαμόρφωση των οποίων πρέπει να πάρουν μέρος και οι πολίτες.

    Το σχέδιο αυτό όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου αφορά την παγκόσμια οικονομία αλλά και την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ειδικότερα για την Ελλάδα η χώρα μας μπορεί με σχέδιο, με πράξεις και όχι λόγια, όπως πράττει η νεοσυντήρηση, να διασφαλίσουμε μία ανθρώπινη κοινωνία.

    Πολύ σημαντικό ενδέχεται να αποδειχτεί το Συνέδριο των Σοσιαλιστών ηγετών που διεξάγεται στη Βίνια ντελ Μαρ της Χιλής και στο οποίο μετέχει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

    Συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης

    Για πρώτη φορά διαφαίνεται στο ορίζοντα μια συμφωνία όλων στη βάση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Και το σημαντικότερο όλων, ίσως, είναι η παρουσία στο συνέδριο του αμερικανού αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του Μπάρακ Ομπάμα που συνοψίζεται στη φράση: οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συνεργασία με όλες τις χώρες για την έξοδο από την κρίση και όχι την επιβολή του δικού τους προγράμματος.

    Έτσι, οι σοσιαλιστές που θα πάρουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των G-20 που θα γίνει σε λίγες μέρες στο Λονδίνο, αναμένεται να εμφανιστούν με κοινές θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες θα κινούνται γύρω από τη βασική κατεύθυνση της κινητοποίησης των εθνικών οικονομιών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

    Σημαντικό είναι εξάλλου και το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο των 20 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, βρέθηκε και ο ίδιος στη Χιλή και συμφωνεί με το πλαίσιο που έχει τεθεί, ενώ μίλησε και για την ανάγκη αλλαγών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ωστόσο, τα πράγματα, στο Λονδίνο, δεν θα είναι απλά. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συνομιλία που είχε με τους απεσταλμένους του ελληνικού τύπου και των ΜΜΕ, στη βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη μεταξύ των "προοδευτικών" και των Ευρωπαίων, κυρίως, "συντηρητικών", (Γαλλία, Γερμανία κλπ) οι οποίοι επιμένουν στην πολιτική ελέγχου του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων.

    Οι "προοδευτικοί", με τους οποίους συντάσσονται οι ΗΠΑ του Μπάρακ Ομπάμα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση προέχει η κινητοποίηση των οικονομιών, μέσω της διασφάλισης της ρευστότητας, της ενίσχυσης των ΜΜΕ, των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Το χρέος και το έλλειμμα θεωρούν ότι πρέπει να ενταχθούν σε ένα μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους. Αυτό που κυρίως πρέπει να αποφευχθεί, υποστηρίζουν, είναι να μπει η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ύφεσης, κάτι το οποίο θα επιδεινώσει την κατάσταση και στο χρέος και στο έλλειμμα.

    Χαρακτηριστική, εν προκειμένω, ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος τόνισε ότι στη χώρα του δεν περίμεναν να μεγαλώσει η πίτα για να γίνει αναδιανομή εισοδήματος, αλλά η αναδιανομή προηγήθηκε της μεγέθυνσης της πίτας η οποία ακολούθησε.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους τόνισε ότι "είναι ανάγκη να δώσουμε ζωή στην οικονομία", μέσω των δημοσίων επενδύσεων, διευκρινίζοντας ότι αυτό "δεν σημαίνει ότι θα πετάξουμε χρήματα" και εξήγησε ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες.

    Πέραν της προσφοράς χρήματος, μέσω επενδύσεων, από το δημόσιο (από όλες τις χώρες) υπάρχουν τρία ακόμα σημεία στο οποία φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία.

    Πρώτο, στην επένδυση στη σύγχρονη οικονομία, τη λεγόμενη "πράσινη οικονομία", στην απασχόληση και στην ενεργειακή αυτονομία.

    Δεύτερο, στη διαμόρφωση ενός συστήματος ελέγχου με διαφάνεια και λογοδοσία.

    Τρίτο, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των τοξικών ομολόγων.

    Στο τελευταίο ζήτημα υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων. Ο κ. Παπανδρέου, για παράδειγμα και το σύνολο, σχεδόν, των σοσιαλιστών ηγετών, θεωρούν ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την κρατικοποίηση Τραπεζών. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο για την Αμερική λόγω των ιδεολογικών προκαταλήψεων και αγκυλώσεων των Αμερικανών.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν όλα αυτά μπορούν να έχουν κάποια επιρροή στην Ελλάδα. Απαντώντας είπε ότι η χώρα μας πρέπει να έχει σχέδιο, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε πέντε χρόνια για να ελέγξει το έλλειμμα και το χρέος, βοηθούμενη από τον ρυθμό ανάπτυξης του 5% που παρέλαβε, αλλά, αντί γι αυτό, "τα αναποδογύρισαν όλα". Σπατάλησαν, αντί να επενδύσουν, μείωσαν τον τζίρο και προκάλεσαν μια κρίση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή κρίση. Απλά, όταν ήρθε η διεθνής κρίση τα προβλήματα της Ελλάδας επιδεινώθηκαν.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε και για τις νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν διεύρυνση της ψαλίδας με τη ΝΔ. Απαντώντας περιορίσθηκε να πει ότι "εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε".

    [03] ΠΓΔΜ:Στο επίκεντρο όνομα και ένταξη στο ΝΑΤΟ

    Η εκκρεμότητα της ονομασίας, σε συνδυασμό με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, Ιβάνοφ και Φρίτσκοφσκι, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής αναμέτρησης, στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ.

    Ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, χάριν και της ρητορικής δεινότητας που τον διακρίνει, φαίνεται πως κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της χώρας.

    Ο κ. Φρίτσκοφσκι επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του ονόματος, το συντομότερο δυνατό, με στόχο να λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το φθινόπωρο.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι δεν διαθέτει στρατηγική για την διευθέτηση της εκκρεμότητας αυτής και ότι με μία σειρά « ανούσιων προκλήσεων » προς την Ελλάδα, όπως οι μετονομασίες αεροδρομίων, δρόμων και άλλων δημοσίων εγκαταστάσεων, συνέβαλε στην αλλαγή των δεδομένων, εις βάρος της ΠΓΔΜ.

    «Η κυβέρνηση αυτή, με τις εξαρχαϊστικές της ενέργειες, κατάφερε να αποδυναμώσει τις θέσεις της χώρας στη διεθνή σκηνή. Η χώρα είναι πλέον απομονωμένη, χωρίς στηρίγματα στο εξωτερικό. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες της στη φτώχεια και στην ανέχεια, τη στιγμή που άλλες χώρες της γειτονιάς μας σημειώνουν σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ευρωατλαντική τους πορεία », σημείωσε ο κ. Φρίτσκοφσκι.

    Ο κ. Ιβάνοφ απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Φρίτσκοφσκι και της αντιπολίτευσης ότι η χώρα έχει οδηγηθεί στην απομόνωση και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ διαθέτει ισχυρούς φίλους στη διεθνή σκηνή.

    «Το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επισημάνσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν την ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης αυτής της Δημοκρατίας της Μακεδονίας », ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.

    Πρόσθεσε ότι η χώρα επιδιώκει την επίτευξη ενός «λογικού» συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας. "Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε έναν υποτιμητικό γι΄εμάς συμβιβασμό », σημείωσε ο κ. Ιβάνοβ και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε πρόταση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

    Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 5 Απριλίου. Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 22 Μαρτίου, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNΕ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, έλαβε ποσοστό περίπου 35%, το οποίο του δίνει σημαντικό προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο, έναντι του αντιπάλου του Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι ο οποίος απέσπασε ποσοστό περίπου 20%.

    [04] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στη Ν.Υόρκη, για να συμμετάσχει στην Επιτροπή Στίγκλιτς

  • Ημερίδα με θέμα "Επιχειρηματικότητα και Αυτοαπασχόληση Παλλινοστούντων. Προγράμματα Στήριξης και Προοπτικές", στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 27)

  • Δεντροφύτευση στο πάρκο Πατησίων και Κύπρου (12:00:00, Αθήνα)

  • Ομιλία υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στη ΝΟΔΕ ΝΔ Ανατολικού Τομέα (Θεατράκι οδού Χηλής, Καλαμαριά) (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά)

  • Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Μπούγας θα είναι ο κύριος ομιλητής στην ανοικτή συνεδρίαση της ετήσιας συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο "Divani Palace" (20:00:00, Λάρισα/Divani Palace)

    Αθλητική ατζέντα

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Γκραν πρι Αυστραλίας (1ος αγώνας της χρονιάς) - 09:00:00, Μελβούρνη (AUS)

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (21η ημέρα)

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (28η αγωνιστική), 14:30 Αναγέννηση Καρδίτσας-Διαγόρας

    16:00 Ιωνικός-Καστοριά

    16:00 Βέροια-Αγροτικός Αστέρας

    16:00 Καβάλα-Ηλυσιακός

    16:00 Πιερικός-Απόλλων Καλαμαριάς

    16:00 Καλαμάτα-Καλλιθέα

    16:00 ΠΑΣ Γιάννινα-Εθνικός Αστέρας

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 30η αγωνιστική)

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 30η αγωνιστική)

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών (24η Ημέρα):

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών

  • Βόλεϊ-Πλέι οφ Α1 Ανδρών (1η ημέρα),

    16.00 Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

    18.00 Ηρακλής - Άρης

    19.00 ΕΑ Πατρών - Φοίνικας Σύρου

    19.30 Ολυμπιακός - Λαμία

    [05] "Ακόμα χειρότερα μέτρα"

    "Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τα λαϊκά στρώματα. Είτε ο ένας είτε ο άλλος είτε και οι δυο μαζί στην κυβέρνηση θα πάρουν ακόμα χειρότερα μέτρα, για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, για τα εργασιακά δικαιώματα, για το εισόδημα των εργαζομένων", τονίζει σε ανακοίνωσή το ΚΚΕ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "τα πιο πολλά αντιλαϊκά μέτρα τα είχαν αποφασίσει πριν από την κρίση μαζί με την ΕΕ και τώρα τα ξεφουρνίζουν με πρόσχημα την κρίση".

    Συνέντευξη Α.Παπαρήγα

    "Το ΚΚΕ έχει πρόταση διεξόδου από την κρίση που δεν απευθύνεται στα κόμματα αλλά στους εργαζόμενους της χώρας", τονίζει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σε συνέντευξή της στον "Κόσμο του Επενδυτή", ενώ αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία είτε προεκλογική συνεργασία είτε μετεκλογική εκτιμώντας πως η "χώρα και ο λαός δεν έχουν τίποτα να χάσουν σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας από τις συνεχείς αναμετρήσεις.

    "Αυτό που πρέπει να φοβούνται είναι ισχυρή κυβέρνηση είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ", υπογραμμίζει η κ.Αλέκα Παπαρήγα και υπογραμμίζει ότι "είναι γελοίο να πιστεύουν πως οι κάμερες θα αποτρέψουν τη δράση των κουκουλοφόρων.Το ΚΚΕ δεν φοβάται το αυθόρμητο ξέσπασμα της νεολαίας και του λαού" σημειώνει.

    Τέλος, επιτίθεται στον ΣΥΝ "που δεν έχει σχέση με την Αριστερά.Είναι αφερέγγυος και δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία προοπτική συνεργασίας."

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το ασφαλιστικό

    "Η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη τους στη ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, ενώ συμφωνούν με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου προκλητικά υποκρίνονται ότι διαφωνούν! Πώς γίνεται να διαφωνούν όταν αυτοί με τους αντιασφαλιστικούς νόμους «Σιούφα - Ρέππα» αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών από τα 60 στα 65 στον ιδιωτικό τομέα και για όσες προσελήφθησαν στο δημόσιο μετά το 1993;", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Τονίζει ότι "είναι κοροϊδία όσα λένε τώρα για «νομικά παραθυράκια». Οι εργαζόμενες μαζί με όλους τους εργαζόμενους πρέπει να τους τιμωρήσουν και αγωνιστικά να διεκδικήσουν το δίκαιο αίτημα για σύνταξη στα 55 για όλες τις εργαζόμενες και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σύγχρονα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα".

    Τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί σε "ανυπακοή στις αποφάσεις της ΕΕ. Πάνω απβ όλα πρέπει να είναι η ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που εκφράζει η ΕΕ και τα κόμματά της".

    [06] "Πλήγμα στην ασφάλιση"

    Για "διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μείωση αποδοχών και απολύσεις", κάνει λόγο ο ΣΥΝ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη Ζάκυνθο και τον κατηγορεί ότι συνεχίζει και εντείνει την πολιτική της κρίσης.

    Απέναντι στα τεράστια αδιέξοδα που δημιουργεί αυτή η πολιτική, ο πρωθυπουργός επιλέγει να κρυφτεί πίσω από μια ανούσια, μικροπολιτική συζήτηση την οποία ο ίδιος καλλιεργεί, αναφέρει ο ΣΥΝ.

    "Κανέναν δεν ενδιαφέρει η φυσική κατάσταση και η ψυχολογική διάθεση του κ. Καραμανλή και του κ. Παπανδρέου. Αυτό που νοιάζει τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι να αλλάξει ριζικά πορεία η χώρα", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    Ομιλία Τσίπρα στην Εργατική Συνδιάσκεψη

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπονομεύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, και αποτελεί πλήγμα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη των εργασιών της 1ης πανελλαδικής εργατικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της συνέβαλλε στην έκδοση της καταδικαστικής απόφασης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, να αποσαφηνίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων είναι κοινωνική και όχι επαγγελματική και να εγγυηθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών, για να μην αναγκασθούν χιλιάδες γυναίκες να τραπούν σε φυγή.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ , αλλά και στις σημερινές του θέσεις τονίζοντας ότι η καινούρια πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ "για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας" ξαναθυμήθηκε τους ανέργους.

    Επίσης, κάλεσε τον κ.Γ.Παπανδρέου να αφήσει τις "γενικές αντιπολιτευτικές κορώνες και να δηλώσει ανοιχτά. Συμφωνεί ναι ή όχι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην εφαρμοστεί η απόφαση;"

    Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να τρομοκρατήσουν την κοινωνία, υπογράμμισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας, ενώ για την δράση των συνδικάτων είπε ότι το κεντρικό ερώτημα της επόμενης περιόδου είναι "ποιος θα πληρώσει την κρίση". Η περίοδος αυτή, είπε, είναι κρίσιμη και τα συνδικάτα μπορούν και πρέπει να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, γιατί τώρα είναι η ώρα της μάχης.

    Σ' αυτό τον αγώνα,κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς μπορούν και οφείλουν να ενισχύσουν τον κοινό τους βηματισμό και το συντονισμό τους. Να εμβαθύνουν την κοινή τους δράση και να αναμετρηθούν ως μια γροθιά με την κυβερνητική πολιτική και τις ορέξεις των εργοδοτών. Ο καλύτερος και βαθύτερος συντονισμός είναι όρος για επιτυχή υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    [07] "Ιδιο νόμισμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ"

    « Χρειάστηκαν επτά ολόκληρες ημέρες ώστε ο πρωθυπουργός να σταματήσει να διολισθαίνει προς την κούραση. Και ύστερα μιλά για διολίσθηση στην παραπολιτική. Παρά την προσπάθεια διάψευσης περί κούρασης, ο κ. Καραμανλής δεν ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές θα παραμείνει αρχηγός της ΝΔ ή θα διολισθήσει στην αποστρατεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Ζάκυνθο.

    Εξάλλου, ο κ.Βελόπουλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, σχετικά με το θέμα της εξίσωσης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο, όπου αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις της κ. κ. Άννας Διαμαντοπούλου, δήλωσε: «Εμείς το είχαμε πει: Π.Α.Σ.Ο.Κ και Ν.Δ είναι το ίδιο νόμισμα με διαφορετικές όψεις και μηδενική αξία για το συμφέρον του Ελληνικού λαού».

    [08] Διαδηλώσεις ενόψει του G20

    Χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο σε μία μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 την άλλη εβδομάδα στην βρετανική πρωτεύουσα.

    Παρά τον ψυχρό και βροχερό καιρό οι διαδηλωτές έκαναν πορεία φωνάζοντας "Πρώτα ο λαός" ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν "Εργασία,Δικαιοσύνη και Κλίμα".

    Πάνω από 150 εργατικά συνδικάτα,ειρηνιστικές οργανώσεις και οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος πήραν μέρος στην διαμαρτυρία στο Χάιντ Παρκ. Σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιαρντ οι συμμετέχοντες είναι μεταξύ 12.000 και 15.000,δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Η διαδήλωση είναι η πρώτη μίας σειράς που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 1 και 2 Απριλίου που θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής.

    Οι οργανωτές τόνισαν ότι οι εκδηλώσεις θα είναι ειρηνικές.Ο Μπρένταν Μπάρμπερ της βρετανικής συνομοσπονδίας TUC δήλωσε ότι "εάν υπάρξουν άλλες ομάδες που θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα δεν θέλει να τις δει κοντά στις δικές τους εκδηλώσεις".

    Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορείες στους δρόμους του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη Γερμανία και άλλες χώρες.

    Δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κόσμου να ενεργούν προσεκτικά όταν επανασχεδιάζουν τους κανονισμούς για τις παγκόσμιες οικονομικές αγορές, εν μέσω των αυξανόμενων εκκλήσεων για επιτήρηση από χώρες που πλήττονται από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να συντονίσουν τη διεθνή πολιτική στη G20 στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα για να μειωθούν οι συστηματικοί κίνδυνοι στις παγκόσμιες αγορές ωστόσο προειδοποίησε ότι η υπερβολή στην επιβολή ρυθμίσεων μπορεί να πλήξει τις υγιείς αγορές.

    " Δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά. Δεν αποτελεί επιλογή των αγορών ή των κυβερνήσεων", δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην οποία μετείχαν ο Μπράουν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο "Λούλα" ντα Σίλβα και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

    "Μια ελεύθερη αγορά χρειάζεται ακόμα τη δυνατότητα να βρει το δρόμο της. Μου φαίνεται ότι πρέπει να σώσουμε τις αγορές από τους ελεύθερα σε αυτές συναλλασσόμενους", τόνισε ο Μπάιντεν.

    Επίσης ο αμερικανός αντιπρόεδρος απευθυνόμενος στους δεκάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν στην Ευρώπη κατά της διεξαγωγής της συνόδου της G20, τους ζήτησε να "δώσουν μια ευκαιρία" στις κυβερνήσεις που θα μετέχουν στη σύνοδο του Λονδίνου όπου θα εξετασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη δεκαετία που έρχεται.

    [09] Ζέστη και σκόνη από την Αφρική

    Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά και μεταφορά αφρικανικής σκόνης από την Αφρική, αναμένονται μέχρι την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη θα σημειώνονται σποραδικές λασποβροχές σε όλη την χώρα.

    Σε ανοιξιάτικα επίπεδα, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν σε ορισμένες περιοχές τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλία ακόμα και τους 22.

    Ο καιρός αλλάζει από το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε θα αρχίσουν να πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι που θα επαναφέρουν την ψύχρα αλλά θα καθαρίσουν και την ατμόσφαιρα.

    Υπομονή συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες, καθώς, όπως επισημαίνουν, το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης από την αφρικανική ήπειρο στην Ελλάδα δεν είναι ασύνηθες.

    "Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο, που παρουσιάζεται υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες. Όταν ο καιρός είναι βροχερός, βιώνουμε το φαινόμενο ως λασποβροχή. Τις τελευταίες μέρες, η άνοδος της θερμοκρασίας σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα, οι διαρκείς νοτιάδες και η υγρασία, έχουν ως αποτέλεσμα, τα σωματίδια της σκόνης που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική να μένουν εγκλωβισμένα στην υγρή ατμόσφαιρα, βαραίνοντάς την και δίνοντας στον ουρανό αυτή τη γαλακτώδη όψη, η οποία μας προκαλεί την εντύπωση ότι περιμένουμε βροχή", εξηγεί η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασιλική Κοτρώνη.

    Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, είναι σαφής: "Σε τίποτε δεν μας βλάπτει. Είναι φαινόμενο φυσικό, δοκιμασμένο και ακίνδυνο. Μόνο για τους ανθρώπους, που πάσχουν από χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες ή άσθμα θα υπήρχε, ενδεχομένως, κάποιος κίνδυνος, αλλά κι αυτός μόνο στην περίπτωση που κουραστούν".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 March 2009 - 5:31:10 UTC