Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στήριξη της οικονομίας και κοινωνική προστασία"

  • [01] "Στήριξη της οικονομίας και κοινωνική προστασία"

    Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται αύριο ο κ.Γ.Παπανδρέου, όπου θα πάρει μέρος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς, πριν αυτή δώσει τις προτάσεις της στη Σύνοδο Κορυφής των G-20.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση αφορούν τη χάραξη προοδευτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, τη προώθηση μίας υπεύθυνης και βιώσιμης παγκοσμιοποίησης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μια εποχή παγκόσμιας ύφεσης, την κατάσταση της κοινωνικής προστασίας και της αγοράς εργασίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ρόλο του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη, την συμβολή της επιστήμης και της καινοτομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς θα γίνει ειδική συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής, με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων, η οποία διοργανώνεται από το Συμπόσιο της Σύμης. Μεταξύ των οικονομολόγων που θα πάρουν μέρος, στην κοινή συνεδρίαση, είναι οι: Τζόζεφ Στίγκλιτς , Τζέημς Γκάλμπρεηθ, Γκάρι Ντίμσκυ, Στούαρτ Χόλλαντ, Ρίτσαρντ Πάρκερ, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιόακιμ Πάλμε κ.ά

    Χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στον κόσμο δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε σε συνέδριο σοσιαλδημοκρατών ηγετών από όλο τον κόσμο, στη Χιλή.

    Η συνεδρίαση έγινε παρουσία και του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου στο συνέδριο αυτό επιβεβαιώνονται οι βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στη παγκόσμια οικονομία.

    Οι βασικοί άξονες αυτών των κατευθύνσεων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι: Πρώτον άμεση στήριξη των οικονομιών μας με στήριξη της ρευστότητας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης, της ενέργειας αλλά και αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα. Δεύτερο, αλλαγές στην κοινωνική προστασία και μεγαλύτερη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων στη διάρκεια της κρίσης. Τρίτον, τα μέτρα που θα λαμβάνονται να ανοίγουν το δρόμο για το αύριο μέσω της πράσινης ανάπτυξης. Τέταρτον, υπάρχει ανάγκη μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο και αλλαγή συσχετισμών, στη διαμόρφωση των οποίων πρέπει να πάρουν μέρος και οι πολίτες.

    Το σχέδιο αυτό όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου αφορά την παγκόσμια οικονομία αλλά και την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ειδικότερα για την Ελλάδα η χώρα μας μπορεί με σχέδιο, με πράξεις και όχι λόγια, όπως πράττει η νεοσυντήρηση, να διασφαλίσουμε μία ανθρώπινη κοινωνία.

    Πολύ σημαντικό ενδέχεται να αποδειχτεί το Συνέδριο των Σοσιαλιστών ηγετών που διεξάγεται στη Βίνια ντελ Μαρ της Χιλής και στο οποίο μετέχει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

    Επαφές Γ.Παπανδρέου στη Χιλή

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόζεφ Μπάϊντεν, είχε χθες το μεσημέρι στη Βίνια ντελ Μαρ της Χιλής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε η Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέ στους σοσιαλιστές ηγέτες, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και στο οποίο πήραν μέρος και οι κ.κ. Παπανδρέου και Μπάϊντεν.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που είχε ο αμερικανός αντιπρόεδρος με Έλληνα πολιτικό και πολιτειακό παράγοντα. Η συνάντηση κράτησε αρκετά, έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και η συζήτηση έφθασε μέχρι την αποκάλυψη του κ. Μπάϊντεν για το πώς γνώρισε τους γονείς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον αμερικανό αντιπρόεδρο, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη, να επισκεφθεί και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Επίσης του ανέφερε ότι ο ίδιος, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα ακολουθήσει επιθετική διπλωματική πολιτική, με ανάληψη πρωτοβουλιών προς όλες τις χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έχει την στήριξη των ΗΠΑ, σε μια πολιτική με αρχές και κανόνες και όχι σε μια πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για να πάρει τη διαβεβαίωση από τον κ. Μπάϊντεν ότι και οι ΗΠΑ δεν είναι στη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, αλλά επιδιώκουν και εκείνες μια πολιτική με πλαίσια και κανόνες. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος είχε πει νωρίτερα, στην ομιλία του στο συνέδριο των Σοσιαλιστών ηγετών, ότι "δεν θέλουμε να είμαστε ο χωροφύλακας της γης".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν ζήτησε μεσολάβηση από τον συνομιλητή του για να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο. Κάτι τέτοιο, όπως εκμυστηρεύθηκε σε συνεργάτες του, θα έδινε την εντύπωση ότι παρακαλάει και δεν θα το ήθελε σε καμία περίπτωση. Όλα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή είπε και πρόσθεσε ότι "πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και όχι δημοσιοσχεσίτες", πρέπει "να καταλάβουν ότι είμαστε σοβαροί και ότι δεν λειτουργούμε αποσπασματικά".

    Ο κ. Παπανδρέου είχε συνομιλία και με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με τον οποίο συμφώνησαν να συζητήσουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής των G-20 στο Λονδίνο, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς, η οποία θα συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

    Συνομίλησε επίσης και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με τον οποίο ανανέωσαν το ραντεβού τους για το φθινόπωρο στη Ν. Υόρκη, όπου θα συζητηθεί και η ένταξη του κόμματος του κ. Λούλα στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Στο μεταξύ, για πρώτη φορά διαφαίνεται στο ορίζοντα μια συμφωνία όλων στη βάση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Και το σημαντικότερο όλων, ίσως, είναι η παρουσία στο συνέδριο του αμερικανού αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του Μπάρακ Ομπάμα που συνοψίζεται στη φράση: οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συνεργασία με όλες τις χώρες για την έξοδο από την κρίση και όχι την επιβολή του δικού τους προγράμματος.

    Έτσι, οι σοσιαλιστές που θα πάρουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των G-20 που θα γίνει σε λίγες μέρες στο Λονδίνο, αναμένεται να εμφανιστούν με κοινές θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες θα κινούνται γύρω από τη βασική κατεύθυνση της κινητοποίησης των εθνικών οικονομιών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

    Σημαντικό είναι εξάλλου και το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο των 20 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, βρέθηκε και ο ίδιος στη Χιλή και συμφωνεί με το πλαίσιο που έχει τεθεί, ενώ μίλησε και για την ανάγκη αλλαγών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ωστόσο, τα πράγματα, στο Λονδίνο, δεν θα είναι απλά. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συνομιλία που είχε με τους απεσταλμένους του ελληνικού τύπου και των ΜΜΕ, στη βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη μεταξύ των "προοδευτικών" και των Ευρωπαίων, κυρίως, "συντηρητικών", (Γαλλία, Γερμανία κλπ) οι οποίοι επιμένουν στην πολιτική ελέγχου του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων.

    Οι "προοδευτικοί", με τους οποίους συντάσσονται οι ΗΠΑ του Μπάρακ Ομπάμα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση προέχει η κινητοποίηση των οικονομιών, μέσω της διασφάλισης της ρευστότητας, της ενίσχυσης των ΜΜΕ, των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Το χρέος και το έλλειμμα θεωρούν ότι πρέπει να ενταχθούν σε ένα μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους. Αυτό που κυρίως πρέπει να αποφευχθεί, υποστηρίζουν, είναι να μπει η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ύφεσης, κάτι το οποίο θα επιδεινώσει την κατάσταση και στο χρέος και στο έλλειμμα.

    Χαρακτηριστική, εν προκειμένω, ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος τόνισε ότι στη χώρα του δεν περίμεναν να μεγαλώσει η πίτα για να γίνει αναδιανομή εισοδήματος, αλλά η αναδιανομή προηγήθηκε της μεγέθυνσης της πίτας η οποία ακολούθησε.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους τόνισε ότι "είναι ανάγκη να δώσουμε ζωή στην οικονομία", μέσω των δημοσίων επενδύσεων, διευκρινίζοντας ότι αυτό "δεν σημαίνει ότι θα πετάξουμε χρήματα" και εξήγησε ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες.

    Πέραν της προσφοράς χρήματος, μέσω επενδύσεων, από το δημόσιο (από όλες τις χώρες) υπάρχουν τρία ακόμα σημεία στο οποία φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία.

    Πρώτο, στην επένδυση στη σύγχρονη οικονομία, τη λεγόμενη "πράσινη οικονομία", στην απασχόληση και στην ενεργειακή αυτονομία.

    Δεύτερο, στη διαμόρφωση ενός συστήματος ελέγχου με διαφάνεια και λογοδοσία.

    Τρίτο, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των τοξικών ομολόγων.

    Στο τελευταίο ζήτημα υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων. Ο κ. Παπανδρέου, για παράδειγμα και το σύνολο, σχεδόν, των σοσιαλιστών ηγετών, θεωρούν ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την κρατικοποίηση Τραπεζών. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο για την Αμερική λόγω των ιδεολογικών προκαταλήψεων και αγκυλώσεων των Αμερικανών.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν όλα αυτά μπορούν να έχουν κάποια επιρροή στην Ελλάδα. Απαντώντας είπε ότι η χώρα μας πρέπει να έχει σχέδιο, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε πέντε χρόνια για να ελέγξει το έλλειμμα και το χρέος, βοηθούμενη από τον ρυθμό ανάπτυξης του 5% που παρέλαβε, αλλά, αντί γι αυτό, "τα αναποδογύρισαν όλα". Σπατάλησαν, αντί να επενδύσουν, μείωσαν τον τζίρο και προκάλεσαν μια κρίση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή κρίση. Απλά, όταν ήρθε η διεθνής κρίση τα προβλήματα της Ελλάδας επιδεινώθηκαν.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε και για τις νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν διεύρυνση της ψαλίδας με τη ΝΔ. Απαντώντας περιορίσθηκε να πει ότι "εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 March 2009 - 17:30:11 UTC