Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για τη Νεολαία
  • [02] "Διαχείριση με διαφάνεια"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Νέα επίθεση της ΕΕ"
  • [05] Περιοδεία στη Γερμανία

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για τη Νεολαία

    Τη σημασία της ενεργειακής αλληλεξάρτησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εταίρων της στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας ενός δεσμευτικού, νομικά, πλαισίου, το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια των επενδύσεων και την απελευθέρωση της αγοράς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην εναρκτήρια Συνάντηση Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στην Πράγα.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, αφού υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ενωση ήρθε αντιμέτωπη με την πιό σοβαρή κρίση εφοδιασμού και διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην ιστορία της, τόνισε ότι η συνάντηση κορυφής της ΕΕ με τους ανατολικούς εταίρους της έρχεται στην πιό κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή συνεργασία και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μια από τις κυριότερες προκλήσεις της εποχής μας και ότι ανεξάρτητα από τη διαφορετική σημασία, που το θέμα αυτό λαμβάνει από χώρα σε χώρα, υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων κοινή αντίληψη και συναίνεση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια η ζήτηση του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να μειωθεί και γι αυτό τάχθηκε σαφώς υπέρ της προώθησης των επενδύσεων σε υποδομές με σκοπό την καλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, πρέπει να υποστηριχθεί ο εκισυγχρονισμός των υφισταμένων υποδομών συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

    Επισήμανε ακόμη τη σημασία της ανάπτυξης περιφερειακών αγορών ηλεκτρισμού με ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας της ΕΕ με τους ανατολικούς εταίρους της είναι θεμελιώδους σημασίας.

    «Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα υποστηρίζει την κατάρτιση ενός περιφερειακά στοχευμένου Σχεδίου Δράσης για τις Ενεργειακές Υποδομές», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε και την ανάγκη διεύρυνσης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ειδικότερα, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι οι δυνατότητες αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να αυξηθούν ιδίως σε περιοχές, όπως η ΝΑ Ευρώπη και η Βαλτική.

    «Υπό αυτό το πρίσμα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «η Ελλάδα μελετά την κατασκευή ενός δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές του Αιγαίου» επισημαίνοντας ότι «ανάλογοι τερματικοί σταθμοί θα πρέπει να αναπτυχθούν και σε άλλες ευρωπαϊκες περιοχές».

    Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημασία της στρατηγικής της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση έγκειται στις δυνατότητες, που η στρατηγική αυτή προσφέρει για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας των σχέσεων καλής γειτονίας, της οικονομικής προόδου της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

    Δηλώσεις Κ. Καραμανλή

    Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διατήρηση καλών σχέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και τους ανατολικούς εταίρους της υπογράμμισε σε δήλωσή του προς τους εκπροσώπους του Τύπου από την Πράγα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο διατήρησης καλών σχέσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στόχος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης είναι η προσέγγιση των ανατολικών εταίρων με την ΕΕ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει για τις χώρες αυτές προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η συνάντηση θα βοηθήσει τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και ότι ο χαρακτήρας της είναι συμπληρωματικός στις σχέσεις των κρατών μελών της ΕΕ με αυτές τις χώρες.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ιδιαίτερες σχέσεις με τους ανατολικούς εταίρους, επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις έξι αυτές χώρες, δηλαδή την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και την Αρμενία.

    [02] "Διαχείριση με διαφάνεια"

    Συζήτηση, προ ημερησίας διατάξεως, στη Βουλή, για θέματα της οικονομίας και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Σιούφα, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο «για σοβαρό οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει η χώρα και οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της ΝΔ» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αποκρύπτει συστηματικά την πραγματική εξέλιξη κρίσιμων μεγεθών, όπως τα έσοδα, οι δαπάνες και το ύψος των δανειακών αναγκών».

    Όπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη, δεν υπάρχουν σοβαρά προγράμματα στήριξης των ανέργων, οι ανισότητες διευρύνονται και τμήματα πληθυσμού περιθωριοποιούνται, ενώ οι σπατάλες και οι ρουσφετολογικές ρυθμίσεις για ισχυρούς και "ημέτερους" επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό».

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να προωθεί την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου σχεδίου που και την κρίση θα αντιμετωπίσει και τα θεμέλια για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας βάλει, αναλίσκεται σε ημίμετρα προεκλογικής κοπής, πολιτικές που βαθαίνουν την κρίση, διευρύνουν τις ανισότητες και τα αδιέξοδα των πολιτών, σπαταλούν κρίσιμους πόρους και καταρρακώνουν την αξιοπιστία της χώρας», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

    Στο ΤΕΙ Αιγάλεω

    «Κάνουμε μάχη εναντίον της διαφθοράς. Δεν θέλουμε να στοχοποιήσουμε κάποιο πρόσωπο. Θέλουμε να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Δεν θα επιτρέψουμε στα ισχυρά συμφέροντα να εξαγοράζουν πολιτικούς, δικαστές και "μίντια"» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο επισκέφθηκε ενόψει των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών της 13ης Μαΐου.

    Ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε ότι τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα διατεθεί επιπλέον ένα δισ. ευρώ για την εκπαίδευση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και πρόσθεσε: «Μας ρωτάνε πού θα βρούμε τα χρήματα. Θα τα βρούμε γιατί θα διαχειριζόμαστε εμείς τα χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς σπατάλες και με διαφάνεια».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, τονίζοντας ότι υπάρχουν αντιδράσεις από γνωστές συντεχνίες, και κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης της αυτοτέλειας και αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων.

    Κατά την άφιξή του στο αμφιθέατρο της Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγινε δεκτός απο τον πρόεδρο του Ιδρύματος Δημήτρη Νίνο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των καθηγητών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, Γιάννη Τσάκνη, ο οποίος του έθεσε το πρόβλημα με τους συμβασιούχους.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Εγκαίνια των εγκαταστάσεων του Αγροκτήματος της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στον Κολχικό από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Κιλτίδη (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Λαγκαδάς)

  • Συνέντευξη Τύπου της εταιρίας ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε., που έχει αναλάβει να "φρεσκάρει" τον Πύργο του Άιφελ (11:30:00, Θεσσαλονίκη /Μακεδονία Παλάς)

  • Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την 8η Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού, στην Αίθουσα Συσκέψεων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (11:30:00, Θεσσαλονίκη/ΥΜΑ-Θ )

  • Επίσκεψη Στυλιανίδη-Βαληνάκη στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ (13:00:00, Αθήνα/Κόκκινος Μύλος.Θα επιθεωρήσουν βαγόνια του ΗΛΠΑΠ, ειδικά ζωγραφισμένα για τη Μέρα της Ευρώπης

  • Ημερίδα με θέμα: "Τα αποτελέσματα των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Α.Π.Θ." διοργανώνει η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ., στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής (Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ)

  • Οι υφυπουργοί Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος και Ανδρέας Λυκουρέντζος θα εγκαινιάσουν το νέο κτίριο του μουσικού σχολείου Τρικάλων (Τρίκαλα)

  • 1η Διεθνή Ημερίδα για τα Οικονομικά της Ενέργειας, με θέμα: "Αξιοποίηση ενεργειακών πόρων και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα" (Θεσσαλονίκη/Ηλέκτρα Παλάς). Σημείωση: Την ημερίδα διοργανώνουν ο Ελληνικός Οργανισμός Ενεργειακών Οικονομικών (Η.Α.Ε.Ε.) και το Ελληνικό Συνδεδεμένο Γραφείο του International Association for energy economics (I.A.E.E.)

    Πρόγραμμα Βουλής

    10:00 (ολομέλεια)

    Α. Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας.

    Β. Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για τον εορτασμό της Ημέρας του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης.

    11:30 (ολομέλεια)

    Γ. Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, με πρωτοβουλία της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-World League γυναικών (Προκριματική φάση, α΄ γύρος, 1η ημέρα), Αθήνα/κολ. Αλίμου (GRC), 20.45 ΕΛΛΑΔΑ-Γερμανία

    22.00 Ρωσία-Μ.Βρετανία

  • Κολύμβηση-22ο Ακρόπολις (1η ημέρα), Αθήνα/κολ. Αλίμου (GRC)

    [04] "Νέα επίθεση της ΕΕ"

    "Τα δέκα μέτρα που αποφάσισε στην Πράγα η Ευρωπαϊκή Σύνοδος κορυφής για την απασχόληση, είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των συμφερόντων των μονοπωλίων. Όλα για τη σωτηρία των κερδών και πράσινο φως για πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει λόγο για "νέα επίθεση, που ετοιμάζει η ΕΕ στη σταθερή εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων" και ζητά από τους εργαζόμενους "καθολική αντίσταση και μαζική καταδίκη της πολιτικής της και στις προσεχείς ευρωεκλογές, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ".

    [05] Περιοδεία στη Γερμανία

    Διήμερη περιοδεία στη Γερμανία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον κ.Β.Πριμηκήρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, αρμόδιος για θέματα ελληνισμού της διασποράς.

    Θα επισκεφθούν το Βερολίνο και το Μόναχο, όπου θα έχουν συναντήσεις με φορείς της ελληνικής κοινότητας. Το Σάββατο ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

  • Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση για την Παιδεία διοργανώνει σήμερα η Θεματική Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Νομική σχολή με ομιλητή τον κ.Αλέκο Αλαβάνο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 May 2009 - 4:30:24 UTC