Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ψηλά ο πήχυς"

  • [01] "Ψηλά ο πήχυς"

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει τον πήχυ ψηλά σε αυτές τις ευρωεκλογές τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γραμματέας του ΣΥΝ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

    Ο κ. Χουντής τονίζει ότι το ενδεχόμενο να υπάρξουν υψηλά ποσοστά αποχής οφείλεται στο ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ως κάτι εχθρικό την ΕΕ και επισημαίνει ότι η Αριστερά θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει την κοινωνία εν όψει των ευρωεκλογών . Ακόμη, ο κ. Χουντής εκτιμά ότι το κλίμα πόλωσης επιχειρείται από τα δύο μεγάλα κόμματα και υπογραμμίζει την ανάγκη οι πολίτες να μην εγκλωβιστούν "σε αυτή την άγονη λογική που παραπέμπει σε παλαιότερες δεκαετίες και δεν έχουν κανένα νόημα και σημασία".

    Η συνέντευξη του κ. Χουντή στον Σωτήρη Σιδέρη έχει ως εξής:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του 2007 για την κατάρρευση του δικομματισμού δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται και παράλληλα, η Αριστερά, δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ωφελημένη από την οικονομική κρίση. Ποιοι είναι οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σκηνικό?

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: O δικομματισμός ως κεντρικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος είναι μια από τις βασικές αιτίες των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και αδιεξόδων που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και η κοινωνία. Ο δικομματισμός ως σύστημα διαπλοκής κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών συμφερόντων, παραγωγής και αναπαραγωγής της εξουσίας, έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Αυτή η εκτίμηση μας έχει επιβεβαιωθεί, τόσο από την γενική απόρριψη του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσο και από την αδυναμία του να επιλύει τα κοινωνικά προβλήματα. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι αυτόματα αυτή οδηγεί σε ενίσχυση των δυνάμεων της αριστεράς. Σε περιόδους κρίσης, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα, ο φόβος και η ανασφάλεια των πολιτών που καλλιεργείται και από τις κυρίαρχες δυνάμεις, μπορεί να οδηγήσουν σε συντηρητικοποίηση των κοινωνιών. Ο ρόλος της αριστεράς είναι να αναδείξει τα πραγματικά αίτια της οικονομικής κρίσης και να δώσει τις πολιτικές διεξόδου από αυτήν προς όφελος των εργαζομένων. Να πείσει όσο το δυνατό περισσότερους νέους, εργαζόμενους, άνεργους, για την πολιτική της πρόταση, αλλά και να δημιουργήσει εκείνα τα αναχώματα που θα υπερασπιστούν τα κεκτημένα που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Με αυτήν την έννοια οι πολιτικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η κοινωνική και πολιτική του ενίσχυσή, η συμμετοχή του και η στήριξη αγώνων των εργαζομένων και των κοινωνικών κινημάτων. Η ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και την αντικατάστασή του από πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων, διεύρυνσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, προστασίας του περιβάλλοντος .

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά. Όχι από αλαζονεία και αμετροέπεια, αλλά επειδή εκτιμούμε ότι οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές έχουν τη δυνατότητα να αποδοκιμάσουν τα κόμματα του δικομματισμού μακριά από τεχνητά διλήμματα, να αποδοκιμάσουν τις πολιτικές της Ε.Ε. και της κυβέρνησης που έχουν ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει η χώρα και οι ίδιοι προσωπικά. Έχουν τη δυνατότητα να επιδοκιμάσουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα που βρέθηκε εντός και εκτός Βουλής δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας και των κινημάτων, κατέθεσε προτάσεις, συγκρούστηκε με συμφέροντα και κράτησε στάση αρχών μακριά από μικροκομματικές και παραπολιτικές σκοπιμότητες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Το κλίμα πόλωσης που φαίνεται να χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό είναι θετικό ή αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ?

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το κλίμα πόλωσης που πάει να στηθεί από τα δύο κόμματα εξουσίας, με τη συνδρομή μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, κλίμα πόλωσης όχι στη βάση διαφορετικών πολιτικών, αλλά σκανδαλολογίας και προσωπικών επιθέσεων, δείχνει την αδυναμία του πολιτικού συστήματος και το φόβο ότι σε αυτές τις εκλογές υπάρχει η πιθανότητα μεγάλων αλλαγών στους πολιτικούς συσχετισμούς. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν θα εγκλωβιστεί σε αυτή την άγονη λογική που παραπέμπει σε παλαιότερες δεκαετίες και δεν έχουν κανένα νόημα και σημασία.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην Ελλάδα , αλλά και σε πολλές ακόμη ευρωπαικές χώρες υπάρχει η αίσθηση ότι η αποχή θα είναι μεγάλη. Μεγάλα ποσοστά αποχής είχαν καταγραφεί και στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων και πως παρεμβαίνει ηΑριστερά?

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αποχή από τις ευρωεκλογές των ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών δείχνει την απόσταση, που υπάρχει μεταξύ των δομών και του τρόπου λειτουργίας της Ε.Ε. με τις επιθυμίες και ανάγκες που νιώθουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Νιώθουν την Ε.Ε. σε μεγάλο βαθμό, ως κάτι ξένο και αδιάφορο ή και εχθρικό. Ο ρόλος της αριστεράς σε αυτήν την φάση είναι σημαντικός, είναι να κινητοποιήσει, να ενεργοποιήσει την κοινωνία, τους εργαζομένους, να τους πείσει ότι με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, να στείλουν ένα διπλό μήνυμα τόσο στη χώρα τους όσο και στην Ε.Ε. ότι θέλουν ριζική αλλαγή πολιτικών, ότι θέλουν μια άλλη Ευρώπη, της ανάπτυξης, των δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της οικολογικής ισορροπίας, μια Ευρώπη των πολιτών .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 May 2009 - 8:30:10 UTC