Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα στα μεγάλα και κρίσιμα θέματα"
  • [02] "Να ηττηθούν οι συντηρητικές επιλογές"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Μας προσφέρει ακούραστα την αγάπη της...
  • [05] "Ψήφος αντίστασης"
  • [06] "Γενικευμένα αδιέξοδα"

  • [01] "Προτεραιότητα στα μεγάλα και κρίσιμα θέματα"

    Στην περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Καλαμαριάς, στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ, στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού και στα έργα ανάπλασης της Νέας Παραλίας.

    «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε ακρότητες, προσπάθησε με ανεύθυνα πυροτεχνήματα να διαγράψει το αμαρτωλό παρελθόν του κόμματός του, προσπαθεί να εξαπατήσει, αποκαλύπτεται πως δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και το ΠΑΣΟΚ παραπληροφορει στο θέμα της διακοπής των εργασιών της Βουλής», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να κρύψει, δεν έχει τίποτε να συγκαλύψει και θέλει να βαδίσει η χώρα στις ευρωεκλογές με πολιτικούς όρους».

    «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έφτασε τώρα στο σημείο να καταγγέλλει την Κυβέρνηση για δήθεν οργανωμένη σκανδαλολογία και σπίλωση. Για δήθεν λασπολογία. Επιτέλους, ως πού θα φτάσουν οι ακρότητες; Έχει και η διαστρέβλωση τα όριά της. Έχει και η αμετροέπεια τα όριά της. Έχει και το πολιτικό θράσος τα όριά του. Πού τα είδε αυτά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Ποιόν προσπαθεί να εξαπατήσει; Ποιοί εναντίον ποιών; Είναι γνωστοί και οι λασπολόγοι και συκοφάντες σ' αυτόν τον Τόπο. Είναι γνωστοί ποιοί δυσφημούν ακόμη και την ίδια τη Χώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διακοπή των εργασιών της Βουλής παρατήρησε: «Παραπληροφορούν όταν αποκρύπτουν το γεγονός ότι η Βουλή σχεδόν πάντα διέκοπτε τις εργασίες της πριν τις ευρωεκλογές. Παραπληροφορούν όταν αποκρύπτουν το γεγονός ότι η Βουλή αυτή ερεύνησε όλες τις υποθέσεις που της διαβιβάστηκαν από τη Δικαιοσύνη. Και αυτό σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν στη διάρκεια των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

    Η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει τίποτε να κρύψει. Δεν έχει τίποτε να συγκαλύψει. Η Κυβέρνηση υπηρετεί με συνέπεια τους δημοκρατικούς θεσμούς. Θέλει να βαδίσει η χώρα στις ευρωεκλογές με πολιτικούς όρους. Επιδιώκει ήπιο πολιτικό κλίμα. Είναι αφοσιωμένη στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα του Τόπου».

    Ειδικότερα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι με τις χθεσινοβραδυνές του δηλώσεις αποκάλυψε τις πραγματικές του προθέσεις. Θέλει -είπε- να βυθίσει τη χώρα στη σκανδαλολογία, δεν τον ενδιαφέρει να πάμε ομαλά στις ευρωεκλογές και αποσιωπά ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, παραγράφηκαν τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα. Πρόσθεσε δε, πως:

    «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται. Δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων. Δείχνει πως δεν έχει κανένα σχέδιο, κανένα όραμα για τη χώρα. Όλα τα οράματά του αρχίζουν και τελειώνουν με την ίδια βουλιμία: Πώς να πάρει την εξουσία. Όλα τα οράματά του αρχίζουν και τελειώνουν με τις ίδιες ανεύθυνες αντιλήψεις. Δεν διστάζει να θυσιάσει το εθνικό συμφέρον στο βωμό κομματικών και προσωπικών επιδιώξεων. Δεν θέλει, δεν μπορεί, να συνεισφέρει στον αγώνα των Ελλήνων για την έξοδο από την κρίση.

    Δεν υποστήριξε, ποτέ, καμιά από τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Δεν ανέφερε ποτέ, καμιά συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πρόταση. Κατέφυγε στα ευχολόγια. Κατέφυγε στην καταστροφολογία και τη δυσφήμηση της Χώρας. Κατέφυγε στο λαϊκισμό, την ιδιοτέλεια, την ανευθυνότητα. Προσπάθησε να μεταφέρει το δημόσιο διάλογο στο γκρίζο της παραπολιτικής. Προσπάθησε να ποινικοποιήσει την πολιτική και να τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη. Προσπάθησε, με ανεύθυνα πυροτεχνήματα, να διαγράψει το αμαρτωλό παρελθόν του κόμματός του. Προτιμά να ακούγεται ευχάριστα, παρά να αποδεικνύεται χρήσιμος στον τόπο. Ο κυνισμός αυτός δεν μπορεί να περάσει στην κοινωνία. Ο κυνισμός αυτός δεν μπορεί να πάει μακριά. Αφήνω στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τις πρακτικές αυτές. Προχωρώ μπροστά, δυνατά, αποφασιστικά».

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τα στελέχη και τα μέλη της Ν.Δ. ενωμένη δράση στη μάχη των ευρωεκλογών, «κανένας δεν πρέπει να λείψει», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Προχωρούμε, όλοι μαζί, με ξεκάθαρους στόχους:

    - Την επίλυση των προβλημάτων του Λαού.

    - Τη θωράκιση της Χώρας απέναντι στη διεθνή κρίση.

    - Τη διασφάλιση νέας προοπτικής για το μέλλον.

    Από τον αγώνα αυτό, κανένας δεν πρέπει να λείψει. Όλοι παρόντες. Σε διαρκή επαφή με τους κοινωνικούς φορείς. Σε ένα διαρκές άνοιγμα στην Κοινωνία. Μιλήστε για το έργο μας. Μιλήστε για τους στόχους μας. Με παρρησία. Με ειλικρίνεια. Τολμούμε τη σύγκριση σε όλους τους τομείς».

    Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λέει «όχι» στις σειρήνες του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, στους εκφραστές του πολιτικού κυνισμού και πρόσθεσε: «Επιλέξαμε το δρόμο της υπευθυνότητας. Και το δρόμο αυτό δεν τον παζαρεύουμε. Δεν τον αλλάζουμε. Αυτή είναι η επιλογή μας. Αυτή είναι η επιλογή μου. Επιλογή που βάζει, πάνω από όλα, την Ελλάδα. Επιλογή που προτάσσει το εθνικό συμφέρον. Επιλογή, για την οποία είμαι αποφασισμένος να παλεύω στην πρώτη γραμμή.

    Αυτό έταξα σκοπό μου, όταν πρωτοξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη. Με αυτό το γνώμονα πάλευα και παλεύω. Με αυτό το γνώμονα θα συνεχίσω να παλεύω. Αποφασισμένος να σηκώσουμε ψηλά την πατρίδα μας. Αποφασισμένος να σηκώσουμε πιο ψηλά τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, τη Θράκη. Αποφασισμένος να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Σας βεβαιώνω: Μπορούμε»

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι επέλεξε να δρομολογήσει την πορεία προς τις ευρωεκλογές από τη Θεσσαλονίκη, από την καρδιά της Μακεδονίας, σήμερα που γιορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης, και αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας πως «είμαστε υπέρήφανοι γιατί το μεγαλύτερεο μεταπολιτευτικό επίτευγμα της πατρίδας μας (η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση) οφείλεται στους αγώνες της παράταξης μας, οφείλεται στους αγώνες του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    «Οι θέσεις μας για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης ήταν και είναι ξεκάθαρες: Θέλουμε μια Ευρώπη με ενιαία φωνή και ισχυρή διεθνή παρουσία. Μια Ευρώπη που διαμορφώνει αποτελεσματικές πολιτικές απέναντι στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις», είπε.

    Απευθύνθηκε στην ΠΓΔΜ και τόνισε πως η πορεία της προς τις ευρωατλαντικές δομές εξαρτάται πρωτίστως από τις δικές της επιλογές. Κάλεσε την ηγεσία της να εγκαταλείψει τις υπεκφυγές, τους εθνικισμούς καια τις ανιστόρητες εμμονές, σημειώνοντας πως «η ιστορία δεν διαγράφεται, η ιστορία δεν ξαναγράφεται».

    Το κυβερνητικό έργο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως βασική της έγνοια είναι η ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το κυβερνητικό έργο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και επισήμανε:

    «Μαζί μοιραστήκαμε το όραμα μιας δυνατής Μακεδονίας και Θράκης σε μια ισχυρή Ελλάδα. Μαζί ξεδιπλώνουμε την εφαρμογή του. Η Βόρεια Ελλάδα -η Μακεδονία, η Θράκη- μετεξελίσσονται σήμερα σε διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο, σε εμπορικό και τραπεζικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης, σε πολυδύναμο ενεργειακό δίαυλο.

  • Ολοκληρώνεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η Εγνατία Οδός και προχωρά, με γρήγορους ρυθμούς, η κατασκευή των κάθετων αξόνων. Γίνεται πραγματικότητα ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, το Βορρά με το Αιγαίο. Σε πέντε χρόνια προσθέσαμε περισσότερο έργο από αυτό που έγινε σε ολόκληρη την προηγούμενη εικοσαετία. Και αυτό ούτε κρύβεται, ούτε μηδενίζεται.

  • Η Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με την εκτέλεση και των τελευταίων μεγάλων και δύσκολων έργων.

  • Ξεκίνησε η κατασκευή του Μετρό, με 13 εργοτάξια στην καρδιά της πόλης και δημοπρατήθηκε η πρώτη επέκτασή του προς την Καλαμαριά. Χωρίς μεγάλα λόγια, κατασκευάζουμε το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της Ελλάδας, με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ.

  • Προετοιμάζεται η δημιουργία νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, εκτός του αστικού ιστού της πόλης.

  • Προχωρά ο χωροταξικός σχεδιασμός για τη Ζώνη Καινοτομίας και καταρτίζεται νομοσχέδιο με κίνητρα για την εγκατάσταση εταιριών.

  • Εγκρίθηκε και περνά σε φάση υλοποίησης το πιλοτικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης.

  • Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την αναβάθμιση του λιμανιού, ώστε να διπλασιαστεί η δυναμικότητά του.

  • Ολοκληρώνεται, με την κατασκευή του νέου διαδρόμου, ο εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".

  • Καταρτίζουμε μελέτη για την Εξωτερική Περιφερειακή της πόλης και προχωρούμε στην επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού της Σχεδίου.

  • Δίνουμε έμφαση στην προστασία φυσικού μας πλούτου, διαθέτοντας στη νέα προγραμματική περίοδο σημαντικά αυξημένους πόρους. Για τη Β. Ελλάδα διατίθενται σε έργα και δράσεις περιβάλλοντος περισσότερα από ένα δισ. ευρώ.

    Σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία προωθήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια σημαντικές αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές.

  • Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 2 χιλιάδες έργα και μελέτες, με προϋπολογισμό περίπου 2 δις ευρώ.

  • Από το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ", για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας, χρηματοδοτήθηκαν περίπου 2,5 χιλ. έργα και μελέτες.

    Για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο περίπου 850 επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ.

    Στο χώρο της Υγείας, σημειώνω:

    - Εκσυγχρονισμός νοσοκομειακών μονάδων στην Περιφέρεια.

    - Ανακαίνιση νοσοκομείων της πόλης.

    - Κατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο.

    Στον τομέα του Τουρισμού, ενισχύθηκε η δημιουργία και ο εκσυγχρονισμός 200 ξενοδοχειακών μονάδων και σχεδιάζεται η οργανωμένη τουριστική προβολή της πόλης μας.

    Στον αγροτικό τομέα, υλοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις:

    - Βελτίωση αγροτικών δρόμων,

    - έργα αντιπλημμυρικής προστασίας,

    - προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών.

    Στον τομέα του Πολιτισμού: Αποκαταστάθηκαν μνημειακοί χώροι, που αναδεικνύουν το Μακεδονικό Πολιτισμό. Εντάσσονται στο ΕΣΠΑ πολλά νέα έργα:

    - Η περαιτέρω ανάδειξη του ανακτόρου της Βεργίνας.

    - Η αποπεράτωση των έργων στο Θέατρο του Φιλίππου.

    - Η αναβάθμιση του Βυζαντινού Μουσείου.

    - Η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου».

    Πριν από τον πρωθυπουργό μίλησε ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης.

    [02] "Να ηττηθούν οι συντηρητικές επιλογές"

    Σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Νίκης στην Κοζάνη, θα μιλήσει το βράδυ ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    «Η κυβέρνηση ενεργεί ενάντια στους θεσμούς και τη δημοκρατία», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος και αναφερόμενος στο χθεσινό αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής.

    «Τη στάση αυτή της κυβέρνησης, την πληρώνει πρώτα ο τόπος», είπε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την στάση της βλάπτει τη δημοκρατία».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι «το κλείσιμο της Βουλής συνιστά θεσμική εκτροπή», ότι «η κυβέρνηση τρομοκρατήθηκε από το φως της διαφάνειας», ότι «η σκανδαλολογία είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής ολιγωρίας και της ανεύθυνης στάσης της συγκάλυψης».

    Ανέφερε επίσης, ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει λιγότερο κόστος η συγκάλυψη από την αποκάλυψη και γι΄αυτό επέλεξε την ανομία και την ατιμωρησία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέβλεψε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει έξαρση της «επιλεκτικής σκανδαλογίας», από την πλευρά της κυβέρνησης, με στόχο το ΠΑΣΟΚ και ηγετικά του στελέχη.

    Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «περιφρονεί το αίσθημα δικαίου, το οποίο χαρακτηρίζει τη δημοκραστική παράδοση της χώρας, υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς σε μια κρίσιμη καμπή για το έθνος» και κάλεσε το λαό «σε εγρήγορση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του συντάγματος και των δικαιωμάτων του».

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Καραμανλή, μετά το κλείσιμο της βουλής, να προχωρήσει στο «επόμενο και αυτονόητο βήμα», να προκηρύξει εθνικές εκλογές στις 7 Ιουνίου, ταυτόχρονα, με τις ευρωεκλογές. «Έτσι θα μπει φραγμός στον κατήφορο αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

    Προσδιορίζοντας το στόχο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι διπλός: «Η νίκη στις ευρωεκλογές και η νίκη με αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές».

    Μιλώντας για τις ευρωεκλογές, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αυτές είναι ένα δημοψήφισμα, το οποίο θα στείλει στην κυβέρνηση της ΝΔ το μήνυμα ότι οι Ελληνες πολίτες καταδικάζουν τις πολιτικές της και θέλουν μια άλλη πορεία τόσο στο εθνικό, όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

    «Οι πολίτες θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με την καταστροφική πενταετία της ΝΔ και θα αποφασίσουν να τερματίσουν τις πολιτικές, που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και βάζουν το κέρδος πάνω από όλα», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Σήμερα, περισσότερο απο ποτέ, έχουμε ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα ξαναφέρει την ελπίδα, τη σιγουριά και την ασφάλεια και θα εφαρμόσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε σαν Έλληνες. Η κυβέρνηση θα μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα επάξια στην διεθνή σκηνή, θα μας κάνει υπερήφανους και αυτή θα είναι η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «η προσφυγή στις εθνικές κάλπες θα γίνει αναπόφευκτη και τότε θα είναι για το Κίνημα η ώρα της νίκης και της μεγάλης ευθύνης».

    Όπως τόνισε, «το ΠΑΣΟΚ θα παραλάβει τη χώρα σε μια βαθύτατη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, μια κρίση αξιών και διεθνούς αξιοπιστίας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει και θα αλλάξει την Ελλάδα, ώστε να την κάνει ξανά δυνατή και περήφανη».

    Προσδιόρισε ως πρώτο στόχο του Κινήματος την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στην πολιτεία και την πολιτική. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την ισονομία, το κράτος δικαίου, την αναπτυξιακή πορεία και την προστασία των αδυνάτων. Θα προχωρήσουμε σε ριζικές τομές στη δομή του κράτους, θα πολεμήσουμε τη σπατάλη, θα ανοίξουμε μέτωπο με τη διαφθορά, θα κατοχυρώσουμε θεσμούς διαφάνειας. Θα βάλουμε τη χώρα στην τροχιά της πράσινης ανάπτυξης», είπε και συμπλήρωσε: «Στις 7 Ιουνίου, οι κάλπες θα σημάνουν την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση της ΝΔ».

    Ο κ. Παπανδρέου, αφού υπογράμμισε τη «μάχη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού με δύναμη την αλήθεια», αντιδιέστειλε την πολιτική της ΝΔ και της κυβέρνησης, που «στηρίζονται στο ψέμα, που πολώνει, στη συγκάλυψη που συσκοτίζει, στους μηχανισμούς, που χειραγωγούν, στην ελαστική συνείδηση που εξαγοράζεται».

    «Από το Εθνικό Συμβούλιο -ανέφερε ο κ. Παπανδρέου- στέλνουμε μήνυμα αγώνα και νίκης σε όλη την Ελλάδα και κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματος να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

    «Τώρα είναι για μας η ώρα της τελικής πολιτικής επίθεσης. Είναι η ώρα να δώσει ο λαός ένα ηχηρό μήνυμα, μια ψήφο ελπίδας, ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας, είναι μια ψήφος που φωνάζει "μπορούμε", μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας».

    «Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη και αποφασίζουμε για την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε: «Διεκδικούμε νίκη στις ευρωεκλογές για να αλλαξουμε τα πράγματα στην Ευρώπη και να κάνουμε το πρώτο βήμα, που θα φέρει πιο κοντά την αλλαγή και στην Ελλάδα».

    Τόνισε επίσης, ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογες δεν είναι μονο δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά πολιτική και ηθική υποχρέωση απέναντι στο δικό μας σήμερα και στο αύριο των παιδιών μας», ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της συμμετοχής στις ευρωεκλογές και έθεσε, ως στοχο, την «κινητοποίηση όλων των πολιτών, τους οποίους οφείλει το ΠΑΣΟΚ να πείσει να ψηφίσουν».

    «Πρέπει να σημάνουμε γενικό πολιτικό συναγερμό. Στις 7 Ιουνίου, θα είμαστε όλοι εκεί στις κάλπες του αγώνα, διότι στις ευρωεκλογές διακυβεύονται πολλά. Θα δώσουμε τη μάχη για να ηττηθούν οι συντηρητικές πολιτικές, που γέννησαν την κρίση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια μάχη, η οποία πρέπει να κερδηθεί για μια δημοκρατική αλλαγή και στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

    Έθεσε δε, ως δίλημμα, αν θα επικρατήσουν στην εκλογική μάχη οι συντηρητικοί και η ΝΔ, ή οι σοσιαλιστές και το ΠΑΣΟΚ. «Θα έχουμε σοσιαλισμό και δημοκρατία ή βαρβαρότητα», ανέφερε και συνέχισε: «Η νίκη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας θα είναι πρώτα από όλα νίκη για την κοινωνική Ευρώπη, την πράσινη ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία, μια Ευρώπη ισότητας και αλληλεγγύης που θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας».

    Όπως τόνισε, στους στοχους των Ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι και η αναθεώρηση του Συμφώνου της Σταθερότητας και η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, «ώστε να πάψει η Ευρώπη να ζει στον αστερισμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος και μετατράπουν την Ένωση σε μια συντηρητική ελίτ τεχνοκρατών μακριά από τους πολίτες».

    Ανέφερε, επίσης, ότι οι σισοαλιστές διεκδικούν την πλειοψηφία στο Ευρωπαικό Κοινοβούλο, προκειμένου να διεκδικήσουν την επιλογή σοσιαλιστή, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο.

    Επιπλέον, «οι σοσιαλιστές διεκδικούν τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού συμφώνου κοινωνικής προόδου, όπως και τη δημιουργία ευρωπαϊκού πλαισίου για τις δημόσιες υπηρεσίες, εντατικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, μια ευρωπαϊκή στατιστική για την πράσινη ανάπτυξη και απασχόληση, τη δημιουργία δέκα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη έως το 2020, μια ευρωπαϊκή χάρτα ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων για τη διασφάλιση και των ελληνικών συνόρων και να μπει τέρμα στους φορολογικούς παραδείσους».

    Τέλος, όπως επισήμανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, «οι σοσιαλιστές προτείνουν ένα συμπληρωματικό σύμφωνο απασχόλησης κοινωνικής προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης, παράλληλο με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Διεκδικούν την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ρυθμιστικό πόλο στην παγκόσμια σκακιέρα».

    Εισήγηση Γιάννη Ραγκούση προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    «Οι κρίσιμες και καθοριστικές για την Ελλάδα, αλλά και για την Ελλάδα στην Ευρώπη, ευρωεκλογές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην χώρα μας με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα ανάψουν το "πράσινο φως" για να προχωρήσει η Ελλάδα σε αλλαγή πορείας», υπογράμμισε στην εισήγησή του προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του Κινήματος, Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι «οι εκλογές έχουν σημασία πρωτίστως για την Ελλάδα και τους Έλληνες και δευτερόντως για τα κόμματα, καθώς σε αυτές, οι πολίτες καλούνται να πουν το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι" στο θεσμικό, οικονομικό και ηθικό κατήφορο, στον οποίο πορεύεται η Ελλάδα του Καραμανλή, χωρίς φρένα".

    Ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι με την χθεσινή της απόφαση «μετέτρεψε τη Βουλή σε πλυντήριο», προσθέτοντας πως «ό,τι κι αν κάνει, ή προσπαθήσει, να κάνει ο Καραμανλής θα υποστεί την ψήφο του ελληνικού λαού».

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «έκανε πάρτυ "κουμπάρων", ομολόγων, παράνομων ανταλλαγών ακινήτων, off shore εταιριών και καταθέσεων και, όπως σε κάθε πάρτυ, έτσι και σε αυτό, ο κ. Καραμανλής έκλεισε τα φώτα της Βουλής, της διαφάνειας, της αλήθειας και του δικαίου».

    «Όσα συνέβησαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια ήταν συνειδητές πολιτικές επιλογές μιας συγκεκριμένης δεξιάς αντίληψης, ενός παρωχημένου και αποτυχημένου μοντέλου διακυβέρνησης», υποστήριξε ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «αφού έλυσε με τρόπο πρωτόγνωρο, σύγχρονο, δημοκρατικό και συμμετοχικό το ζήτημα της ηγεσίας του, προχώρησε σε πράξεις δίνοντας πραγματικές εγγυήσεις στους Έλληνες πολίτες ότι αυτά που λέει, τα εννοεί και αποδεικνύοντας -μέσω της ανακοίνωσης των 5 εθνικών στόχων- ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην χώρα».

    Ο κ. Ραγκούσης τόνισε, επιπλέον, ότι «το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου έπεισαν τους Έλληνες πολίτες ότι δεν έχουν καμία εξάρτηση και ότι μοναδικός γνώμονας των πολιτικών του αποφάσεων είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας».

    «Το ΠΑΣΟΚ, με τη δουλειά χιλιάδων μελών και στελεχών του και με τις αποφάσεις του προέδρου του και των οργάνων του, κατάφερε την τρίτη μεγάλη ανατροπή στην ιστορία του μετά το '74 και μετά το '89, διαψεύδοντας αυτούς που προεξοφλούσαν πέρυσι τέτοια εποχή ότι είχε επέλθει το τέλος της δημοκρατικής παράταξης και αυτούς που προσδοκούσαν το ΠΑΣΟΚ να ήταν σήμερα τρίτο κόμμα», είπε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθούμε στον εφησυχασμό και στην πρόωρη σιγουριά γιατί όλα θα κριθούν στις 7 Ιουνίου». Υπογράμμισε δε, πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει καμία «εν λευκώ εξουσιοδότηση».

    Αφού επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ κρίνεται και θα κρίνεται διαρκώς από τον ελληνικό λαό «και καλώς», ο κ. Ραγκούσης κατέληξε υπογραμμίζοντας πως όσοι σήμερα αποτελούν «την ατμομηχανή του Κινήματος», θα «ανταποκριθούν στο μεγάλο χρέος και την ιστορική ευθύνη, που έχουν απέναντι στην δημοκρατική παράταξη και τη χώρα, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Πεζοπορία διαμαρτυρίας για την προστασία των στρατοπέδων Καρατάσου και Π. Μελά διοργανώνουν οι δήμοι Πολίχνης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας (10:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Τελετή τιμής και μνήμης των εκτελεσμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στο Γουδί, οργανώνει ο Ομιλος Μνήμης Εκτελεσμένων Αγωνιστών 1941-1952 ο Αττικός Τύμβος" (11:00:00, Αθήνα/λεωφ. Μεσογείων 152)

  • Διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ με θέμα: «Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον Κόσμο», 12 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ομιλία Κ. Καραμανλή (11:30:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • Επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην Κοζάνη

  • 2η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία Θεσσαλονίκης από το άγαλμα Βενιζέλου

  • Εγκαίνια του Λιμανιού της Μεθώνης, που θα πραγματοποιηθούν από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη (11:30:00, Κατερίνη)

    Αθλητική ατζέντα

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Γκραν πρι Ισπανίας (5ος αγώνας της χρονιάς) - 15:00:00

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (πλέι οφ, ημιτελική φάση, 1ος αγώνας): Ολυμπιακός-Μαρούσι - 18:00:00, Αθήνα/ΣΕΦ (GRC)

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκ (πλέι οφ, 1η αγωνιστική),

    19:00 ΠΑΟΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - NOVA

    21:15 ΑΕΚ-ΛΑΡΙΣΑ - NOVA

  • Υδατοσφαίριση-World League γυναικών (Προκριματική φάση, α΄ γύρος, 3η ημέρα), Αθήνα/κολ. Αλίμου (GRC), 13.00 Γερμανία-Μ.Βρετανία

    14.15 ΕΛΛΑΔΑ-Ρωσία

  • Κολύμβηση-22ο Ακρόπολις (3η ημέρα), Αθήνα/κολ. Αλίμου (GRC)

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (17η ημέρα)

    [04] Μας προσφέρει ακούραστα την αγάπη της...

    Δεύτερη Κυριακή του Μάη σήμερα και οι περισσότερες χώρες του κόσμου γιορτάζουν μια γιορτή αλλιώτικη από τις άλλες. Μια γιορτή που μας θυμίζει πώς ήρθαμε στον κόσμο. Μια γιορτή φόρο τιμής σ' εκείνη που μας έφερε στη ζωή, που μας έδωσε πνοή και αποτελεί το κέντρο του δικού μας κόσμου, αλλά και εμείς του δικού της.

    Η ημέρα αυτή σκοπό έχει να τιμήσει την προσφορά της μητέρας στη ζωή, που μας προσφέρει ακούραστα την αγάπη της και τη βοήθεια της και το μόνο που περιμένει από εμάς είναι ένα γλυκό χαμόγελο.

    Η αναγνώριση αυτών που αγαπάμε και μας αγαπούν δεν είναι τόσο «ακριβή» και δύσκολη υπόθεση. Μερικές φορές η πιο απλή χειρονομία μπορεί να έχει μεγαλύτερη συναισθηματική βαρύτητα από ένα ακριβό δώρο. Λόγια παρηγοριάς, μια ζεστή αγκαλιά, διάθεση προσέγγισης και κατανόησης του άλλου μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή ενός ανθρώπου.

    Η Γιορτή της Μητέρας, παγκόσμια γιορτή, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.

    Τον 17ο αιώνα, η Γιορτή της Μητέρας, συναντάται στη Μεγάλη Βρετανία ως "Mothering Sunday". Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

    Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907-1908 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

    Με το πέρασμα των χρόνων η Γιορτή της Μητέρας έχασε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και το νόημα με το οποίο ξεκίνησε. Και από μια γιορτή που καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η έννοια της μητρότητας μετατράπηκε σε μια εμπορική και διαφημιστική γιορτή, εξυπηρετώντας τα καταναλωτικά ένστικτα των ανθρώπων.

    Έτσι τα συμβολικά λουλούδια των πρώτων χρόνων της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες, ενώ οι σύγχρονες επιταγές του μάρκετινγκ προωθούν τα τελευταία χρόνια και άλλα δώρα μικρής, αλλά και μεγαλύτερης χρηματικής αξίας.

    Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων

    Με το σύνθημα «Η Αθήνα γιορτάζει για σένα μανούλα!», οι Παιδικοί Σταθμοί (Π.Σ.) του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (Δ.Β.Α.) διοργανώνουν μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας, στις αθλητικές εγκαταστάσεις Ρουφ (Πειραιώς & Εχελιδών, είσοδος από Πειραιώς).

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης (Ο.Ν.Α.) και την έναρξη θα κάνει η παιδική χορωδία των Π.Σ. του Δ.Β.Α. με τραγούδια αφιερωμένα στη μητέρα.

    Ειδικότερα, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • Έκθεση με τίτλο «Χρωματιστές ευχές για τη μοναδική μαμά μου», στην οποία θα φιλοξενηθούν 2.500 ευχές των παιδιών των προνηπιακών τμημάτων των Π.Σ. του Δ.Β.Α., αφιερωμένες στη μητέρα.

  • Στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ θα εκτεθούν τρισδιάστατες κατασκευές, που απεικονίζουν τους Π.Σ. του δήμου Αθηναίων, τις οποίες δημιούργησαν οι παιδαγωγοί με τη βοήθεια των παιδιών.

  • Στο προαύλιο θα λειτουργήσουν εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευής καρτών, κατασκευής κοσμημάτων, μουσικοκινητικής αγωγής, καθώς και ένα θεατρικό δρώμενο.

    [05] "Ψήφος αντίστασης"

    Σε γενικό συναγερμό για τη μάχη των ευρωεκλογών, καλεί τους πολίτες, το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ και του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης, Γ. Παπαπανδρέου, στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του.

    «Οι σημερινές ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Η εργατική τάξη, η νεολαία, η μικρομεσαία αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει τώρα να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Είναι και οι δυο πνιγμένοι στην αντιλαϊκή πολιτική και στη μπόχα των σκανδάλων. Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής είναι ένα αυταρχικό μέτρο για το κουκούλωμά τους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος, με την οποία καλούνται οι πολίτες να «εξαπολύσουν» λαϊκή αντεπίθεση για «να πληρώσουν την κρίση αυτοί που ευθύνονται, δηλαδή τα μονοπώλια».

    «Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να ρίξουν στη κάλπη ψήφο αντίστασης, απειθαρχίας, ανυπακοής, έστω και αν δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Σχολιάζοντας το προεδρικό διάταγμα για τη λήξη των εργασιών της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από τη Γερμανία όπου βρίσκεται, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

    «Ήταν κυριολεκτικά ενέργεια αιφνιδιαστική, που τουλάχιστον από την εικόνα που έχω, πιστεύω ότι αιφνιδίασε και την ίδια την κυβέρνηση. Πιστεύουμε και είμαστε βέβαιοι για αυτό, ότι αυτή η επιλογή υπηρετεί την παραγραφή σκανδάλων, διότι ότι σκάνδαλα έχουν γίνει μέχρι το 2007 τελειώνουν, έχουν παραγραφεί.

    Παράλληλα κάλεσε "τον ελληνικό λαό να μην παραγράψει στη συνείδησή του ούτε τα σκάνδαλα, ούτε τις αιτίες των σκανδάλων και τις ευθύνες γενικότερα των κομμάτων εξουσίας για τα προβλήματα που υπάρχουν και για αυτή τη σαπίλα, η οποία απλώνεται όλο και πιο πολύ. Να μην πάει κάτω», κατέληξε.

    Επίσκεψη στη Γερμανία

    Συναντήσεις με το Συντονιστικό των Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων της Ευρώπης, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και την Ομοσπονδία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Βαυαρίας είχε χθες στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα διαπίστωσε ότι "τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών ζουν ασφυκτικά προβλήματα και πάνω από όλα ανάμεσα στο δίλλημα να σπουδάζουν σε υποβαθμισμένα γερμανικά σχολεία, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα, ή να σπουδάζουν στο ελληνικό σχολείο μαθαίνοντας λίγα γερμανικά, λίγα ελληνικά κι όταν λέμε λίγα: Πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες". " Για εμάς , συνέχισε, πρόκειται πραγματικά για ένα ψευτοδίλημμα, που δημιουργείται μέσα στις συνθήκες του συγκεκριμένου συστήματος και που αυτό θα οξυνθεί εξαιτίας της κρίσης".

    Εκφράζοντας δε την υποστήριξη του ΚΚΕ στα άμεσα αιτήματα που έχουν είτε οι γονείς, είτε οι εκπαιδευτικοί, είτε γενικότερα οι κοινότητες όσον αφορά τα ζητήματα της Παιδείας, εκτίμησε "ότι χρειάζεται και εμείς ως κόμμα να σταθούμε στο μεγάλο πρόβλημα της εκπαίδευσης των μεταναστόπουλων. Η εμπειρία της Γερμανίας είναι πολύ σημαντική και θα βοηθήσει και για την αντιμετώπιση του ανάλογου ή του ίδιου προβλήματος που υπάρχει στην Ελλάδα με τα παιδιά των ξένων εργατών. Σε τελευταία ανάλυση είναι ένα ταξικό πρόβλημα. Παρ' όλα αυτά πρέπει να ασκήσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση προς όφελος των ελληνόπουλων της Γερμανίας, αλλά και των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα", πρόσθεσε.

    Τέλος σχολίασε ότι το πανευρωπαικό όργανο των ελληνικών κοινοτήτων είναι ο καλύτερος εκφραστής των μεταναστών της Ελλάδας, "άλλοι φορείς πρέπει να μείνουν μακριά από το να είναι εκφραστές αυτής της κατάστασης". "Και ιδιαίτερα στο θέμα της Παιδείας θεωρούμε ότι η εκκλησία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει καμία ανάμιξη», κατέληξε.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τους σοβιετικούς στρατιώτες στα νεκροταφεία του Gerresheim.

    [06] "Γενικευμένα αδιέξοδα"

    Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου θα παρουσιάσουν αύριο σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνάς.

    Στη συνέντευξη Τύπου θα παρευρίσκονται και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Ελένη Σωτηρίου και Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Επίθεση κατά του πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την απόφασή του να κλείσει η Βουλή, εξαπέλυσε ο Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του, μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που διήρκησε δύο ώρες και κατά την οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά δεν ισχύει το Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής τη στιγμή που η Ελλάδα περνά δύσκολες στιγμές, στιγμές μεγάλης κρίσης και η Βουλή θα έπρεπε να είναι ανοικτή.

    Ο κ. Καραμανλής, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, αντί να στηρίξει τη δικαστική διερεύνηση διαφόρων υποθέσεων σκανδάλων, το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν το πολιτικό όφελος και αντιμετώπισε ακόμα και το κόμμα του ως φαμίλια που έπρεπε να προστατέψει από το νόμο. Ο κ. Καραμανλής, είπε ο κ. Αλαβάνος, πάσχει από φοβία της Δημοκρατίας και των θεσμών.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια η πολιτική ζωή της χώρας κινείται γύρω από σκάνδαλα, χωρίς τελικά κανείς να παραπέμπεται και αυτό, είπε, είναι το μόνιμο χαρακτηριστικό του δικομματισμού. Για εμάς δεν πάει άλλο, είπε ο κ. Αλαβάνος, και σημείωσε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν το ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του.

    Ακόμα ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν η Βουλή να παραμείνει κλειστή από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, τη στιγμή μάλιστα που διανύουμε περίοδο μεγάλης κρίσης, να ζούμε σε συνθήκες έκτακτης κατάστασης, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να φέρει έκτακτο προϋπολογισμό αφού η εφαρμογή του προϋπολογισμού έχει αποτύχει και διερωτήθηκε πώς θα συμβεί αυτό.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος κάλεσε του φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, να στηρίξουν τους θεσμούς και ενόψει των ευρωεκλογών να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Επίσης κάλεσε τους φίλους και τους οπαδούς των δύο μεγάλων κομμάτων να στείλουν το δικό τους μήνυμα στα κόμματά τους γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να βουλιάζει στη σκανδαλολογία και είναι ανάγκη να γίνει μία νέα αρχή.

    ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

    «Τούτη την ώρα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, η ριζική αλλαγή στην πορεία του τόπου, μια αλλαγή που περνάει μέσα από την αποδυνάμωση του δικομματισμού και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκδόθηκε μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη.

    «Είναι προκλητικό, ο πρωθυπουργός να δηλώνει υπερήφανος για την πολιτική του και αποφασισμένος να την συνεχίσει. Μια πολιτική, που γεννάει γενικευμένα αδιέξοδα και οδηγεί στην απόγνωση την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Η κρίση που έχει χτυπήσει όλο τον κόσμο αποδεικνύει περίτρανα την αποτυχία του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος, που με δογματισμό υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού», προστίθεται στην ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 May 2009 - 4:30:25 UTC