Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακομματική για τις Ευρωεκλογές
  • [02] "Να γυρίσουν την πλάτη"
  • [03] "Για τις ανάγκες των πολλών"
  • [04] "Ο κόσμος έχει μνήμη"
  • [05] "Εκλογές-δημοψήφισμα"
  • [06] Προσλήψεις άνεργων νέων

  • [01] Διακομματική για τις Ευρωεκλογές

    Συνήλθε σήμερα στην πρώτη τυπική συνεδρίασή της η Διακομματική Επιτροπή, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ενόψει των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

    Σε αυτή συζητήθηκαν ζητήματα για την προετοιμασία των εκλογών, τις προϋποθέσεις διεξαγωγής τους και για το χρόνο προβολής των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    Είμαστε έτοιμοι, δήλωσε ο υπουργός, σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς καταλόγους και το εκλογικό Σώμα τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

    Με ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων συμφωνήθηκε να ακολουθηθούν οι ίδιοι κανόνες με αυτούς που ίσχυαν κατά τις Ευρωεκλογές του 2004.

    Σήμερα θα διαβιβαστεί η απόφαση της Επιτροπής στο ΕΣΡ, προκειμένου να διατυπώσει γνώμη και στη συνέχεια να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

    Ομως, φέτος, λόγω αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων θα μπορούν να δημοσιεύονται έως και την προπαραμονή της διεξαγωγής των εκλογών, δηλαδή έως την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

    Το ποσό που θα διατεθεί για την αγορά ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας, ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ίδιο ποσό που ίσχυε και για τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

    Στην Επιτροπή συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων: εκ μέρους της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ΚΚΕ Αντώνης Σκυλάκος, ΣΥΝ Δημήτρης Δαρειώτης και ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Σκανδαλάκης.

    Ο κ. Ζαγορίτης ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου, απάντησε πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

    [02] "Να γυρίσουν την πλάτη"

    Την κοινή διακήρυξη 21 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χωρών της ΕΕ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι: Γκιούλα Τούρμερ, πρόεδρος του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος και Καρμέλο Σουάρεζ, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας.

    Στη συνέχεια, η κ.Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση φοιτητών στη Φιλοσοφική σχολή Αθήνας.

    Σε συναγερμό καλεί το ΚΚΕ

    Σε γενικό συναγερμό για τη μάχη των ευρωεκλογών καλεί τους πολίτες το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του.

    «Η εργατική τάξη, η νεολαία, η μικρομεσαία αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει τώρα να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Είναι και οι δυο πνιγμένοι στην αντιλαϊκή πολιτική και στη μπόχα των σκανδάλων. Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής είναι ένα αυταρχικό μέτρο για το κουκούλωμά τους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος, με την οποία καλούνται οι πολίτες να «εξαπολύσουν» λαϊκή αντεπίθεση για «να πληρώσουν την κρίση αυτοί που ευθύνονται, δηλαδή τα μονοπώλια».

    «Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να ρίξουν στη κάλπη ψήφο αντίστασης, απειθαρχίας, ανυπακοής, έστω και αν δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Την εκτίμηση ότι η αλήθεια γύρω από υποθέσεις σκανδάλων δεν πρόκειται να βγει στο φως κάνει η γγ του ΚΚΕ Α.Παπαρήγα σε συνέντευξή της στη City Press. Η κ.Παπαρήγα θεωρεί ότι οι πολίτες δικαίως αντιδρούν στην σκανδαλολογία καλώντας τους παράλληλα να αντιδράσουν.

    Οσον αφορά στους στόχους του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές η γγ του κόμματος τονίζει ότι αυτοί είναι "να αδυνατίσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μη σκορπίσουν οι ψήφοι στον ΣΥΡΙΖΑ στον ΛΑΟΣ ή στους Οικολόγους και να βγεί ισχυρό ΚΚΕ".

    Επίσης υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΛΑΟΣ "κάνουν τη βρόμικη αντικομμουνιστική επίθεση" ενώ χαρακτηρίζει τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ "κόμμα του καιροσκοπισμού".

    [03] "Για τις ανάγκες των πολλών"

    Με κεντρικό σύνθημα "Για τις ανάγκες των πολλών - Να ανατρέψουμε το τοπίο" παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνάς.

    Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει μέχρι τώρα, ενώ κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους, έκανε λόγο για θέατρο σκιών και δημιουργία κλίματος τεχνητής πόλωσης για μια παράσταση που όπως είπε, πρέπει κάποτε να σταματήσει.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ''τρέχει πανικόβλητος να κρυφτεί για να αποποιηθεί των ευθυνών του'', ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο κ. Καραμανλής κυβερνά χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας, χωρίς τη συναίνεση ακόμη και αυτών που τον έχουν ψηφίσει.

    Σχετικά με την απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το μυστικό βρίσκεται στην παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών και πρόσθεσε ότι, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να βρίσκει συνεχώς κόλπα για να μπλοκάρει τις εξελίξεις, αθωώντας όπως στην περίπτωση Παυλίδη, ή φεύγοντας από τη Βουλή όπως στην περίπτωση του Βατοπαιδίου.

    Το πολιτικό σύστημα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, παράγει περισσότερα σκάνδαλα από όσα μπορούν να αντέξουν οι πολίτες και κάλεσε το λαό να στείλει το λογαριασμό στις 7 Ιουνίου στα δυο μεγάλα κόμματα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Ευρωεκλογές να είναι εκλογές ελπίδας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    Να κυριαρχήσουν οι ανάγκες των πολλών και για το λόγο αυτό καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη.

    Η αποχή είπε, είναι ό,τι καλύτερο για αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κρίση. Η οργή των πολιτών δεν πρέπει να διοχετευθεί στην αποχή, αλλά ψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη ανατροπή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

    Για το ψηφοδέλτιο ο κ. Τσίπρας είπε, ότι εκφράζει τον κοινωνικό συνασπισμό της αριστεράς, συμμετέχουν εξίσου άντρες και γυναίκες και εκπροσωπεί τα σημαντικότερα κινήματα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είπε ότι ενώ το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει 22 υποψηφίους, η 22η στη σειρά δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα βρίσκεται στα εκλογικά κέντρα γιατί η υποψήφια η κα Καντίτζα Σάνκο μετανάστρια και σπουδάστρια, αν και έχει γεννηθεί και σπουδάζει στην Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η κα Σάνκο είχε συνοδεύσει τον κ. Τσίπρα στην περσινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την επιλογή αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα για τα δικαιώματα περίπου 200.000 μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ουσιαστικά είπε, δεν υπάρχουν καθόλου με στόχο να αποκτήσουν ταυτότητα και φωνή.

    Τέλος, ο κ. Τσίπρας, επανέφερε την πρότασή του για τη διεξαγωγή τηλεοπτικών συζητήσεων, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και με θεματική αντζέντα.

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Ελένη Σωτηρίου και Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Το πλήρες ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής:

    1. Χουντής Νίκος, γραμματέας του ΣΥΝ

    2. Σωτηρίου Ελένη, συνδικαλίστρια

    3. Παπαδημούλης Δημήτρης, πρώην Ευρωβουλευτής

    4. Παπαδημητρίου Μάνια, ηθοποιός

    5. Τριγάζης Πάνος, οικονομολόγος

    6. Σπανούδη Δέσποινα, από τον οικολογικό χώρο

    7. Θεωνάς Γιάννης, πρώην ευρωβουλευτής, συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ

    8. Ντιλέτ Χαμπίτ, κοινωνιολόγος από τη Θράκη

    9. Αλεξάκης Βασίλης, συγγραφέας

    10. Ταχταλίδου Ντίνα, συνδικαλίστρια

    11. Γιαμπουράνης Χρήστος, οδηγός δικύκλου, εργαζόμενος σε εταιρεία ''Κούριερ''

    12. Φωτάκη Στέλλα, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων με stage

    13. Παπαδόπουλος Νίκος, αγρότης

    14. Κωνσταντοπούλου Ζωή, δικηγόρος

    15. Μπασιούκας Κώστας, γιατρός

    16. Κουλουμπή Νάντια, γιατρός

    17. Τζουλιάνι Τζουλιάνο, συνδικαλιστής Ιταλός

    18. Φραντζεσκάκη Αναστασία, συνδικαλίστρια

    19. Πάντζας Γιώργος, ηθοποιός

    20. Νόρμα Ριζμάουϊ, ιδιωτική υπάλληλος, Παλαιστίνια

    21. Βεργόπουλος Κώστας, πανεπιστημιακός

    22. Καντίτζα Σάνκο, σπουδάστρια.

    Συγκέντρωση στον Πειραιά

    Το βράδυ, θα ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Πειραιά, όπου και θα γίνει η δημόσια παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου.

    Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ., Ν. Χουντής, Ελένη Σωτηρίου και Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [04] "Ο κόσμος έχει μνήμη"

    Τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. για τις προσεχείς Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, θα ανακοινώσει, αύριο στις 12.00, ο πρόεδρος του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου.

    "Ούτε η πολιτική σοβαρότητα του κ. Παπανδρέου τις τελευταίες μέρες στη Βουλή, ούτε τα πολιτικά σύμβολα του κ. Καραμανλή βοηθούν στην ανάλυση των πραγματικών προβλημάτων που έχει η χώρα. Πάμε στις Ευρωεκλογές, τα σκάνδαλα παραγράφηκαν και νομίζουν ότι ο κόσμος ξεχνάει. Ο κόσμος έχει μνήμη και στις 7 Ιουνίου θα το αποδείξει", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο, δήλωσε:

    «Το σφιχταγκάλιασμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ με τα σκάνδαλα, με τη μη διαφανή συμπεριφορά τους και με την επιχείρηση κουκουλώματος, οδηγούν τα ποσοστά και των δύο κομμάτων στην κατρακύλα. Χέρι -χέρι έχουν πιαστεί και τα δύο κόμματα στον χορό των σκανδάλων, σέρνοντας την Ελλάδα στην περιπέτεια και την ανυποληψία. Αυτό ακριβώς είναι το αποτέλεσμα που συνάγεται από τις δημοσκοπήσεις».

    [05] "Εκλογές-δημοψήφισμα"

    «Εκλογές-δημοψήφισμα θα είναι, για την Ελλάδα, οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου», τονίζει η Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το μεγάλο ζήτημα είναι «να ψηφίσουμε μαζικά για μια σοσιαλιστική προοδευτική Ευρώπη».

    Εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια, με την κυριαρχία των συντηρητικών κυβερνήσεων στις ευρωπαϊκές χώρες, «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έμεινε πίσω» και προσθέτει πως «όπως υπάρχουν κοινές δημοσιονομικές πολιτικές, να υπάρξουν κοινές πολιτικές και για τις κοινωνικές υπηρεσίες».

    Αναφέρει επίσης ότι «μια πιο σοσιαλιστική Ευρώπη» θα διασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων και, επομένως, των Ελλήνων πολιτών.

    Η συνέντευξη της Εύης Χριστοφιλοπούλου στον Βασίλη Μούρτη:

    ΕΡ: Κυρία Χριστοφιλοπούλου, σε ένα μήνα έχουμε ευρωεκλογές. Πιστεύετε ότι ο κόσμος είναι ενήμερος, ώστε να ψηφίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

    ΑΠ: Οι εκλογές αυτές έχουν ένα διπλό στόχο. Κατ΄ αρχήν οι εκλογές αυτές θα έχουν πολιτικό αντίκτυπο και για μας είναι εκλογές-δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πάρει μια απάντηση. Όμως, πολύ σωστά λέτε, οι ευρωεκλογές έχουν αντίκτυπο στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

    Διότι αν πάει η Ευρώπη συντηρητικά ή πάει προοδευτικά, αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα σχολειά μας, στα νοσοκομεία μας, στους πόρους, που θα έχει η Ελλάδα για την κοινωνική πολιτική και για την ανάπτυξη. Και άρα είναι μεγάλο ζήτημα το να ψηφίσουμε μαζικά για μια σοσιαλιστική προοδευτική Ευρώπη.

    ΕΡ: Ο κ. Παπανδρέου μίλησε πάλι για «την ανάγκη να υπάρξει ένα Σύμφωνο Απασχόλησης δίπλα στη Συνθήκη του Μάαστριχ και το Σύμφωνο Σταθερότητας». Αυτός ο τομέας, της απασχόλησης, δεν καλύπτεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας;

    ΑΠ: Η Συνθήκη της Λισσαβόνας, παιδί μιας Ευρώπης του 2000, όταν είχε, σε μεγάλη πλειοψηφία, σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, έχει, αν θέλετε, μετατοπίσει το κέντρο βάρους της.

    Ενώ ήταν το στοίχημα μιας Ευρώπης, που θα είχε κοινωνική συνοχή, άρα επένδυση στις νέες θέσεις εργασίας και στην ποιοτική εργασία και από την άλλη ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, επένδυση στη νέα τεχνολογία για την Ευρώπη της γνώσης, το σκέλος ανταγωνιστικότητα, όσο μπόρεσε, προχώρησε. Το σκέλος της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που έχει να κάνει με την εργασία, με την απασχόληση, με το κοινωνικό κράτος, με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, έμεινε πίσω.

    Άρα, έχει μεγάλη σημασία οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι οι σοσιαλιστές προτείνουμε και τη ανασυγκρότηση, κι όχι την ευελιξία, που λέει ο κ. Μπαρόζο. Προτείνουμε την ανασυγκρότηση του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε οι επενδύσεις για την υγεία και την παιδεία, παραδείγματος χάριν, να μην λογίζονται στο δημόσιο έλλειμμα.

    Και δεύτερον, ότι προτείνει ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ένα Σύμφωνο Απασχόλησης, το οποίο θα είναι, αν θέλετε, η διασφάλιση ότι αυτή τη φορά η Συνθήκη της Λισσαβόνας θα έχει την κοινωνική σημασία, που πρέπει να έχει.

    ΕΡ: Ο κόσμος ακούει συχνά για Συνθήκες, για Σύμφωνα και άλλα συναφή, που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά δε γνωρίζουν σε τι και πώς τους επηρεάζουν όλα αυτά τα πράγματα. Για παράδειγμα, για τους Έλληνες πολίτες τι θα σημάνει ένα νέο Σύμφωνο Απασχόλησης;

    ΑΠ: Θα σημάνει, κατ΄ αρχήν, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί συγκριτικό της πλεονέκτημα τη φθηνή εργασία, άρα την επένδυση στην ευελιξία. Αλλά η Ευρώπη θεωρεί συγκριτικό της πλεονέκτημα τη γνώση, την επένδυση στον άνθρωπο και την πράσινη ανάπτυξη και το κοινωνικό της κράτος.

    Εάν σήμερα η Ευρώπη προσπαθήσει να βγει από την οικονομική κρίση, όπως μέχρι τώρα βλέπουμε, διότι μέχρι σήμερα η Ευρώπη και στις κυβερνήσεις, αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο, έχει μια συντηρητική στροφή. Βλέπουμε, λοιπόν, πολιτικές, οι οποίες είναι πάρα πολύ άτολμες, ενόψει της οικονομικής κρίσης, ενώ βλέπουμε στην Αμερική να υπάρχουν πολύ σοβαρά επενδυτικά τολμήματα.

    Μία πιο σοσιαλιστική Ευρώπη θα σημάνει για τον Έλληνα πολίτη και τον Ευρωπαίο πολίτη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων εργασίας, τη δυνατότητα το ωράριο-λάστιχο να γίνει παρελθόν. Να μιλήσουμε για πολύ καλύτερες σχέσεις εργαζομένων και εργοδοτών, συλλογική διαπραγμάτευση, συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων.

    Μια Ευρώπη που σέβεται τις συλλογικές κατακτήσεις και που πατάει την ανάπτυξή της και το επιχειρείν πάνω στην αμοιβαία συμφωνία και το όφελος και των εργοδοτών και των εργαζομένων. Διότι μονόπλευρα, όπως πήγαν οι νεοφιλελεύθεροι, όπου κέρδιζαν οι ολίγοι και ισχυροί, οι επιχειρήσεις και έμεναν πίσω οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί, προέκυψε μια Ευρώπη με κοινωνικές ανισότητες, ένας κόσμος με κοινωνικές ανισότητες, που βλέπουμε που κατέληξε. Αυτή είναι μία από τις μεγάλες αιτίες αυτής της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε παγκόσμια.

    ΕΡ: Δηλαδή πιστεύετε ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει;

    ΑΠ: Βεβαίως έχει υποχωρήσει πολύ σοβαρά και νομίζω ότι ήδη ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ευρώπης δεν έχει αυτό που σήμερα διεκδικούμε.

    Ενώ είχαν γίνει κατακτήσεις και σε επίπεδο ευρωπαϊκό, η κάθε χώρα-μέλος κρατούσε το δικό της κοινωνικό μοντέλο και το κάθε κράτος-μέλος έκανε τις δικές του πολιτικές. Υπήρχαν βεβαίως οι στρατηγικές για την απασχόληση, υπήρχαν πολλές κατακτήσεις και η Λισσαβόνα που όπως είπα δεν εφαρμόστηκε όπως έπρεπε, υπήρχαν κατακτήσεις σε θεσμικό επίπεδο.

    Όμως σήμερα, επειδή ακριβώς τα κράτη-μέλη μπορούσαν το καθένα να εφαρμόζει τις πολιτικές που νόμιζε, μέσα σε αυτή τη στρατηγική, σήμερα μιλούμε εμείς για κοινά πρότυπα. Κοινά, μίνιμουμ πρότυπα, standards να τα πούμε, για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης, παιδείας, υγείας.

    Δηλαδή να υπάρχουν και για την κοινωνική Ευρώπη, όπως έχουμε κοινές δημοσιονομικές πολιτικές, κοινά standards στις κοινωνικές υπηρεσίες, για να μπορούμε, ως πολίτες της Ευρώπης, να απολαμβάνουμε λίγο πολύ τα ίδια αγαθά και τις ίδιες υπηρεσίες.

    ΕΡ: Με τι αποτέλεσμα θα ήσασταν ευχαριστημένη στις ευρωεκλογές;

    ΑΠ: Με μία νίκη?

    ΕΡ: Την οποία πως προσδιορίζετε;

    ΑΠ: Κοιτάξτε, η νίκη έχει και ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Προσωπικά και εγώ και όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ παλεύουμε κάθε μέρα αυτή η νίκη να διευρυνθεί. θεωρώ ότι οφείλουμε να κάνουμε αυτή τη νίκη μεγάλη.

    Βλέπουμε την αντεπίθεση, βλέπουμε τον πανικό και την προσπάθεια πόλωσης από την πλευρά της Ν.Δ, βλέπουμε όλες τις επιθέσεις προς το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου και προς το ΠΑΣΟΚ. Επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ, ξαφνικά, ενώ οι πολίτες, επί πέντε χρόνια, έχουν ζήσει κοινωνική αναλγησία, διαχειριστική ανικανότητα και δεν έχει βελτιωθεί τίποτα στη ζωή τους, βλέπουν τα χάλια.

    Υπάρχει μια προσπάθεια ανάκαμψης. Ανάκαμψης ποιού; Του "κουρασμένου"; Αυτού που δεν μπορεί; Αυτού που φεύγει από τη Βουλή; Για μας το θέμα, δεν είναι τα ποσοστά κι ούτε με ενδιαφέρουν προσωπικά. Κάθε μέρα που περνάει εγώ προσπαθώ και στην περιφέρειά μου, στην Αττική και όπου με στέλνει το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα να φέρνω μία ακόμα ψήφο, να περνάω το μήνυμα ότι αυτή η ψήφος μετράει, κάθε ψήφος μετράει για τις 7 του Ιούνη.

    Οφείλουμε να παλέψουμε για μια προοδευτική Ευρώπη και για να αλλάξουμε, να ανατρέψουμε αυτήν την πενταετή αναλγησία και ανικανότητα, η οποία έχει φέρει πολλά δεινά στη χώρα.

    [06] Προσλήψεις άνεργων νέων

    Αρχίζει άμεσα η εφαρμογή του προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας για νέους που είναι άνεργοι, με στόχο την ουσιαστική συμβολή στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ανεργίας. Από σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για πρόσληψη.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αιτήσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν μέσω της ιστοσελίδας της Τράπεζας www.nbg.gr, στη θέση "ενδιαφέρουσες συνδέσεις /Πρόγραμμα Απασχόλησης Άνεργων Νέων". Τα δικαιολογητικά θα αποσταλούν ταχυδρομικά και οι επιλεγέντες υποψήφιοι θα ανακοινωθούν μέσω της ιστοσελίδας της Τράπεζας.

    Όπως είχε ανακοινωθεί, η Εθνική Τράπεζα θα εφαρμόσει κυλιόμενο πρόγραμμα πλήρως αμειβόμενης απασχόλησης με σύμβαση διάρκειας έξι (6) μηνών σε ολόκληρη τη χώρα, εξακοσίων (600) κατ΄ αρχήν ανέργων νέων (300 ανά εξάμηνο), ηλικίας έως 30 ετών, πτυχιούχων ανωτάτων οικονομικών σχολών, με πρόθεση να διατηρήσει το Πρόγραμμα σε ισχύ για όσο διάστημα διαρκεί η τρέχουσα οικονομική κρίση. Στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους ανέργους και παράλληλα η απόκτηση γνώσεων και κατάρτισης, που θα αποτελέσουν χρήσιμα εφόδια για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

    Για την υλοποίηση του Προγράμματος συστάθηκε Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, από ανώτατα Στελέχη της Τράπεζας (Γενικούς Διευθυντές) και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Υπαλλήλων της, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια των σχετικών διαδικασιών.

    Κατόπιν απόφασης της Επιτροπής, η Τράπεζα θέτει σε εφαρμογή τον πρώτο εξαμηνιαίο κύκλο του Προγράμματος που αφορά την απασχόληση, πανελλαδικά, τριακοσίων (300) άνεργων νέων, πτυχιούχων Οικονομικών Σχολών.

    Σημειώνεται ότι:

    - Ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων για κάθε νομό είναι ανάλογος του αριθμού των κατά τόπο ανέργων που γνωστοποίησε στην Τράπεζα ο Ο.Α.Ε.Δ.

    - Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων στο Πρόγραμμα είναι: α) πτυχίο πανεπιστημιακής οικονομικής σχολής , β) ηλικία μέχρι 30 ετών και γ) εγγραφή ως ανέργων στον Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι και 17.03.2009.

    - Το κριτήριο επιλογής είναι ο βαθμός του πτυχίου, με προσαύξηση 10% εφόσον υπάρχει μεταπτυχιακός τίτλος συναφής με τα Οικονομικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 May 2009 - 10:30:23 UTC