Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ
  • [02] Δημοσκόπηση της Metron Analysis
  • [03] "Μπλόκαρε" το Street View στο διαδίκτυο
  • [04] Ημερίδα για την Ελληνική Γλώσσα
  • [05] Μιλβίνα Ντίν: Η τελευταία εν ζωή, επιζήσασα από το ναυάγιο του Τιτανικού
  • [06] "Οχι στην αποχή"
  • [07] "Αφετηρία ανακατατάξεων"
  • [08] Ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ
  • [09] Ενόψει ευρωεκλογών
  • [10] Εκρηξη σε τράπεζα
  • [11] Μόνο δύο ουρανοξύστες...

  • [01] Μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ

    Θετικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο των τιμών στα είδη σουπερμάρκετ εφόσον στις τιμές, τον Απρίλιο του 2009, για πρώτη φορά σημειώνονται μειώσεις σε σχέση με κάποιο προηγούμενο μήνα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου τον Μάιο θα παρατηρηθούν ακόμα πιο σημαντικές μειώσεις στον δείκτη τιμών καταναλωτή, για τα είδη πρώτης ανάγκης σε σχέση με τον Απρίλη.

    Μετά από σύσκεψη που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης χθες με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος με τους γενικούς γραμματείς Εμπορίου κ. Δ. Σκιαδά και Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου, για τα θέματα της αγοράς διαπιστώθηκε ότι τόσο στον δείκτη τιμών καταναλωτή όσο και σε έναν πιο συγκεκριμένο δείκτη για τα είδη πρώτης ανάγκης, εμφανίζονται θετικές εξελίξεις.

    Οπως είπε ο υπουργός, στον δείκτη τιμών καταναλωτή αποτυπώνεται μία σύγκλιση του δείκτη για τα τρόφιμα με τον γενικότερο δείκτη. Αλλά και σε σχέση με τη συμφωνία του υπουργείου με τα σουπερμάρκετ υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δημιούργησε έναν δείκτη από τιμές σε 160 προϊόντα πρώτης ανάγκης, οι οποίες έχουν επεξεργαστεί από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και από τις οποίες προκύπτει ότι τον Απρίλιο του 2009 για πρώτη φορά σημειώνονται μειώσεις σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009, ενώ σημειώνεται ότι στις μειώσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται οι μειώσεις που σημειώθηκαν στην αγορά του γάλακτος.

    «Ενώ για αρκετούς μήνες, δηλαδή, είχαμε σχετικές αυξήσεις, επαναλαμβάνω από μήνα σε μήνα, για πρώτη φορά τώρα έχουμε τον Απρίλιο του 2009 μειώσεις σε αυτά τα προϊόντα που είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009, της τάξεως του 0,2%» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι τα σουπερμάρκετ φαίνεται να τιμούν τη συμφωνία τους με το υπουργείο το οποίο, είναι συνεχώς σε ετοιμότητα για την παρακολούθηση της εξέλιξη των τιμών. «Δεν θέλουμε να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Δεν θέλουμε να συνθηματολογούμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο της αλήθειας και της ευθύνης» είπε ο υπουργός.

    Οπως αναφέρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κάθε μήνα θα παρουσιάζεται η εξέλιξη των τιμών σε αυτό το καλάθι των 160 προϊόντων βασικής χρήσης. Η παρακολούθηση των τιμών θα γίνεται σε πάνω από 2.000 καταστήματα λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα και σε αυτά θα περιλαμβάνονται και επώνυμα και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα και η ανακοίνωση των τιμών τους θα αφορά στο εύρος, (δηλαδή από - έως). Την παρακολούθηση των τιμών αυτών θα κάνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    «Ενα απ' τα βασικά σημεία κριτικής το τελευταίο διάστημα, ήταν ότι παρά το γεγονός πως υπήρχε αποκλιμάκωση του τιμαρίθμου, δεν συνέβαινε το ίδιο και με τα είδη ευρείας κατανάλωσης. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα σε 160 προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως είπαμε, αποδεικνύουν ότι όχι μόνο υπάρχει αντίστοιχη αποκλιμάκωση τιμών, αλλά ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα σε αυτά τα προϊόντα η τάση αποκλιμάκωσης των τιμών είναι υπερδιπλάσια.

    Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές της ομάδας αυτών των προϊόντων σε δωδεκάμηνη βάση κινήθηκαν με ρυθμό τον Μάρτιο 2,1% με τιμάριθμο 1,3% και τον Απρίλιο 1,4% με τιμάριθμο 1%» τόνισε ο υφυπουργός. Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα εγκαινιαστεί και το Παρατηρητήριο Τιμών.

    [02] Δημοσκόπηση της Metron Analysis

    Στο 4,8% κινείται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis, για τον ANT1.

    Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 29,1%, η ΝΔ 24,3%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,3%, ο ΛΑΟΣ 5,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 5,1%.

    [03] "Μπλόκαρε" το Street View στο διαδίκτυο

    Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στη δυνατότητα που έχουν οι χρήστες του διαδικτύου να προβαίνουν σε τρισδιάστατη περιήγηση στους δρόμους επιλεγμένων μεγάλων πόλεων (Street View) μέσω των υπηρεσιών της Google και της ιστοσελίδας "www.kapou.gr".

    Η Αρχή απαγόρευσε προσωρινά τη λειτουργία του Street View μέχρι η Google και η Kapou να προσκομίσουν στην Αρχή συμπληρωματικά στοιχεία.

    Ειδικότερα, η Αρχή στην ανακοίνωσή της, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Η εταιρεία Google με έδρα τις Η.Π.Α. υπέβαλε γνωστοποίηση στην Αρχή για την υπηρεσία της Street View. Η υπηρεσία προσφέρεται ήδη στις Η.Π.Α. και επεκτείνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση οι φωτογραφίες, στις οποίες εντοπίζονται ευδιάκριτα πρόσωπα ή και πινακίδες αυτοκινήτων, θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και τα εν λόγω σημεία θα καλύπτονται με θόλωση. Μόνο κατόπιν θόλωσης θα προσφερθεί η υπηρεσία στο κοινό μέσω του διαδικτύου. Επιπλέον, τα υποκείμενα των δεδομένων και τρίτοι διατηρούν το δικαίωμα αντίρρησης εάν εντοπίσουν εικόνα μη επαρκώς θολωμένη ή εάν δεν επιθυμούν τη δημοσίευση της εικόνας της οικίας τους.

    Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει ήδη απασχολήσει τις ευρωπαϊκές Αρχές Προστασίας Δεδομένων και, επίσης, συζητήθηκε στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ.

    Η Αρχή εξέτασε τη γνωστοποίηση και αφού έλαβε υπόψη και τις απόψεις της Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ έκρινε ότι είναι αρμόδια να αποφανθεί επί της ανωτέρω γνωστοποίησης αφού η συγκεκριμένη υπηρεσία επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιείται με μέσα που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια. Περαιτέρω η Αρχή επιφυλάχθηκε να κρίνει τη νομιμότητα της επεξεργασίας μετά την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και μέχρι τότε δεν επέτρεψε την έναρξη εργασιών συλλογής εικόνων».

    [04] Ημερίδα για την Ελληνική Γλώσσα

    Η παρουσία της ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες και το μέλλον της στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες επιστήμονες σε σχετική ημερίδα, που οργανώθηκε στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. «Κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα από την παγκοσμιοποίηση;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημερίδας από επιστήμονες και κοινό.

    «Προσωπική μου άποψη είναι ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να αποτελέσει απειλή ή ευκαιρία ανάλογα με τη χρήση της. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπάρχει είτε το θέλουμε είτε όχι», παρατήρησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος. Ο κ. Μάνθος αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης «της βιοποικιλότητας των πολιτισμών, ώστε ο κάθε λαός να έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

    Για έκπτωση των γλωσσών σε παγκόσμιο επίπεδο, που οδηγεί σε μια μορφή εκβαρβαρισμού έκανε λόγο ο τέως πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Βασίλης Φίλιας. Ο ομιλητής υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της ελληνικής γλώσσας.

    Την περαιτέρω διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, η οποία «αποτέλεσε βασικό όχημα της διάδοσης του πολιτισμού μας σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε και ο ακαδημαϊκός, Αντώνης Κουνάδης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Η προς το μέλλον πορεία του έθνους πρέπει να έχει ως πυξίδα πορείας το παρελθόν».

    Μια περισσότερο σύγχρονη διάσταση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με ηλεκτρονικά μέσα, όπως την επιχειρεί μέσα από το δικτυακό του τόπο το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, παρουσίασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κέντρου και καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Καζάζης. «Πλάι στα βιβλία πρέπει να αναπτύξουμε και όλες εκείνες τις ηλεκτρονικές δυνατότητες που μας παρέχει αφειδώς η εποχή», εξήγησε ο κ. Καζάζης.

    Τέλος, ο φιλόλογος και συγγραφέας, Αχιλλέας Λαζάρου, έκανε αναδρομή στη μεγάλη πορεία της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και σε όλο τον κόσμο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαδρομή της ελληνικής γλώσσας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Την ημερίδα διοργάνωσε το Σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Μέρτζος.

    [05] Μιλβίνα Ντίν: Η τελευταία εν ζωή, επιζήσασα από το ναυάγιο του Τιτανικού

    Η μοναδική επιζήσασα του ναυαγίου του θρυλικού υπερωκεανίου "Τιτανικός", τον Απρίλιο του 1912, η Μιλβίνα Ντιν, θα ζήσει το υπόλοιπο του βίου της χωρίς καμία απολύτως οικονομική έγνοια, επειδή οι "σταρ" του Χόλυγουντ Κέιτ Γουΐνσλετ και Λεονάρντο ντι Κάπριο της κατέβαλαν από κοινού μεγάλο χρηματικό ποσό, ικανό να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψής της στη Βρετανία, όπου ζει.

    Η Μιλβίνα Ντιν, που έχει συστήσει και ένα ομώνυμο Ίδρυμα, "αποδέχθηκε την προσφορά" των δύο ηθοποιών, ανακοινώθηκε στο Λονδίνο.

    Όμως, μία προσφορά στην κυρία Ντιν έκανε και ο παραγωγός του "Τιτανικού" του 1997 και των 11 Βραβείων Όσκαρ, ο Ντέϊβιντ Κάμερον, και έτσι η συνολική προσφορά προς την τυχερή επιβάτιδα "άγγιξε" τις 22 χιλιάδες στερλίνες.

    Η Μιλβίνα Ντιν, 97 ετών σήμερα, κατάγεται από το Νιού Φόρεστ που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Χαμσάϊρ. Ο δήμος της παρέχει άλλες περίπου τρεις χιλιάδες στερλίνες κάθε μήνα, για να την συνδράμει να ζει με αξιοπρέπεια στη "δύση" του βίου της.

    "Τους ευχαριστώ όλους για τη γενναιοδωρία, που μου δείχνουν", δήλωσε στα βρετανικά ΜΜΕ συγκινημένη η μοναδική σήμερα επιζήσασα του θρυλικού "Τιτανικού".

    Ήταν μωρό, μόλις δύο μηνών, όταν την τύλιξαν σε μια κουβέρτα και την κατέβασαν από τον Τιτανικό. Η Μιλβίνα μαζί με τη μητέρα της και τον αδελφό της, σώθηκαν από το ναυάγιο, όταν ο μπαμπάς της κατάφερε να τους βάλει σε μία από τις λιγοστές λέμβους του τεράστιου πλοίου.

    Τους συνέλεξε το πλοίο "ΚΑΡΠΑΘΙΑ" και τους μετέφερε στη Νέα Υόρκη. Αργότερα επέστρεψαν στο Σάουθαμπτον, απ' όπου το υπερωκεάνιο είχε φύγει, όμως δεν είναι σήμερα στη ζωή.

    Ο "Τιτανικός" βυθιζόμενος τον Απρίλιο 1912, μετά την μοιραία πρόσκρουση σε παγόβουνο και τον κατακλυσμό πολλών στεγανών του από τα νερά του ωκεανού, προκάλεσε το θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπων με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός. Κατάφερε να επιπλεύσει ένα δίωρο μετά την πρόσκρουση στο παγόβουνο στον βόρειο Ατλαντικό, στη μέση της νύκτας...

    Το υπερωκεάνιο αποτελούσε στην εποχή του κυριολεκτικά ένα θαύμα της ναυπηγικής, αποτελώντας ένα πρωτοποριακό τύπο πλοίου. Ενσωμάτωνε πολλές καινοτομίες για την εποχή του. Ανελκυστήρες για γρήγορη πρόσβαση στα διάφορα καταστρώματα, χαμάμ, γυμναστήριο, πισίνα, ταχυδρομείο και υπέρμετρη πολυτέλεια, ιδιαίτερα το σέρβις και το φαγητό που πρόσφερε σε επιβάτες της Αβ θέσης ήταν πολύ πλουσιότερο και από τα αντίστοιχα των σύγχρονων ξενοδοχείων 5 αστέρων.

    [06] "Οχι στην αποχή"

    Την κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε "σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά στη μάχη των Ευρωεκλογών έχουμε μια κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κοινές θέσεις αναφορικά με το χαρακτήρα της Ενωσης και το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που πρέπει να γίνει με αυτήν".

    Παράλληλα, στηλίτευσε τη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς - παρουσιάστηκε χθες - δηλώνοντας ότι "εκφράζει πλήρη σύγχυση αναφορικά με τις νομοτέλειες του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς αυτονομεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις λειτουργίες της καπιταλιστικής παραγωγής και προσπαθεί να αναστηλώσει το ξεφτισμένο Μάαστριχτ και το λεγόμενο ευρωπαϊκό όραμα".

    Αναφορικά με τη διακήρυξη των "21", η κα Παπαρήγα τόνισε ότι "το εργατικό και το λαϊκό κίνημα βοηθούνται όταν υπάρχουν κοινές δράσεις και συμφωνίες που είναι στέρεες και δεν παρακάμπτουν διαφορές ούτε στρογγυλεύουν εκτιμήσεις".

    Επίσης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αποχώρηση του ουγγρικού εργατικού κόμματος από το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς.

    Οσον αφορά τη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς, επέκρινε το ότι "η ενοχοποίηση του νεοφιλελευθερισμού για τη δήθεν έλλειψη κρατικών και διακρατικών ρυθμίσεων, βολεύει την απενοχοποίηση του καπιταλισμού" και υπογράμμισε το ότι "δεν υπάρχει κοινή διέξοδος από την κρίση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από τη μια μεριά και τους καπιταλιστές από την άλλη", προσθέτοντας ότι η διακήρυξη του ΚΕΑ "καίει τον ριζοσπαστισμό".

    Εξ άλλου, αναφορικά με τα βασικά σημεία της διακήρυξης των 21 τόνισε:

    α. την ανάδειξη του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως επιλογής του κεφαλαίου,

    β. το διεθνή ρόλο της ΕΕ ως πυλώνα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων,

    γ. τη στάση απέναντι στο Μάαστριχτ,

    δ. το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και

    ε. το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο ανάπτυξης της χώρας του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της αποδέσμευσης".

    Αναφορικά με το κλείσιμο της Βουλής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι έγινε για την παραγραφή των σκανδάλων, εκτίμησε ως δύσκολο τη διεξαγωγή διπλών εκλογών και χαρακτήρισε την ψήφο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, "ως ψήφο παραγραφής ευθυνών των δυο αυτών κομμάτων".

    Ακόμα είπε ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ ή τους Οικολόγους Πράσινους συνιστά "επικίνδυνη ουτοπία, από τη στιγμή που τα κόμματα αυτά προτείνουν μερεμέτια στον καπιταλισμό".

    Σχετικά δε με την αντιδικία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτήρισε "στήριγμα στο σύστημα για να κοροϊδεύουν τα λαϊκά στρώματα, ο μεν Παπανδρέου θεωρώντας τις εκλογές δημοψήφισμα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ο δε Καραμανλής ως δημοψήφισμα για το ποιός είναι ικανός και ποιός όχι ως πρωθυπουργός".

    Την πρόταση του Μανώλη Γλέζου για την ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, η κα Παπαρήγα την αποκάλεσε "πρόταση εκ του ασφαλούς" και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση τέτοιας συνεργασίας το πρώτο κόμμα που θα διαλυόταν θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ.

    Είπε, ακόμη ότι μια τέτοια συνεργασία θα συνιστούσε για το ΚΚΕ "εγκατάλειψη αρχών και κοροϊδία των εργαζομένων και θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με το στόχο του κόμματος που είναι η ανάπτυξη του κινήματος". Χαρακτηριστικά δήλωσε: "δείτε τί έγινε το '89. Αν δεν παλεύει ο λαός δεν μπορεί να γίνει καμία συμμαχία και μια τέτοια συμμαχία σαν αυτή που προτείνει ο Μανώλης Γλέζος θα αποτελούσε έργο για επιθεωρήσεις".

    Ακόμα υποστήριξε ότι αποχή από τις Ευρωεκλογές "λειτουργεί υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής και θα έδινε την ευκαιρία μόνο για φιλολογικές και ψυχολογικές συζητήσεις σχετικά με τα αίτια της αποχής".

    Στη συνέντευξη μίλησε και ο Γκιούλα Τούρμελ, πρόεδρος του Ουγγρικού Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος χαρακτήρισε την αποχώρηση του κόμματός του από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς "σημαντική απόφαση, καθώς ήμασταν από τους ιδρυτές του κόμματος αυτού. Εμείς όμως, θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό, ενώ εκείνοι θέλουν να συμφιλιωθούν με έναν καπιταλισμό σε καλύτερη εκδοχή".

    Επίσης μίλησε και ο Καρμέλο Σουάρες, ΓΓ της ΚΕ του κομμουνιστικού κόμματος των λαών της Ισπανίας, ο οποίος αναφερόμενος στη διακήρυξη των "21" τη χαρακτήρισε "σημαντική δουλειά που έχει τις ευχαριστίες του 17% των ανέργων της Ισπανίας, καθώς η ανεργία είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ισπανία, το αποτέλεσμα του καζινοκαπιταλισμού".

    Πρόσθεσε δε ότι η αποδέσμευση και η αποχώρηση από την ΕΕ είναι η πρόταση του κόμματός του.

    Ομιλία Παπαρήγα σε φοιτητές

    Στη σημασία των φοιτητικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών, αναφέρθηκε η γγ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας, ενόψει των φοιτητικών εκλογών της Τετάρτης και των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

    H κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «οι φοιτητικές εκλογές έχουν μεγάλη σημασία, χωρίς να αποτελούν πρόκριμα για τις ευρωεκλογές ή τις εθνικές εκλογές». Πρόσθεσε πως έχουν τη σημασία τους για τα προβλήματα της Παιδείας και του φοιτητικού κινήματος, τονίζοντας ότι «όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν έναν κοινό πυρήνα, που είναι οι συνέπειες των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας».

    Είπε ακόμη, ότι το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις και στη σύνδεση της Παιδείας με την αγορά, αλλά είναι αντίθετο με τις μεταρρυθμίσεις, που προώθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και τη σύνδεση της Παιδείας με την καπιταλιστική οικονομία και την καπιταλιστική αγορά, την οποία το ΚΚΕ παλεύει να ανατρέψει.

    «Πρέπει να παλέψουμε για τη συνολική ανατροπή των καπιταλιστικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διατηρήσουμε τους θύλακες αντίστασης και αυτοτέλειας της Παιδείας για να μη γίνει πλήρης αλλοίωσή της από τους επιχειρηματίες», επισήμανε η κα Παπαρήγα, η οποία ζήτησε την πλήρη αποσύνδεση της Ελλάδας από την ΕΕ.

    «Ακόμη και το ΚΚΕ να γίνει κυβέρνηση, αν διατηρήσει τη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα ακολουθήσει αντιλαϊκές πολιτικές», υπογράμμισε τονίζοντας ότι κριτήριο για τις εκλογές θα πρέπει να είναι η στάση των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαίκή Ενωση. Κάλεσε τους νέους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, καθώς «αυτό θα αποτελέσει χτύπημα για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ», ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα είπε ότι «αν στηριχτούν, η ψήφος είναι πολιτικά χαμένη, καθώς δεν έρχονται σε ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ».

    «Η ψήφος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνη. Δεν πρέπει να παραγράφονται οι πολιτικές τους κάθε τέσσερα χρόνια. Ούτε τα σκάνδαλα θέλουμε να παραγραφούν», τόνισε και διατύπωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στο κλείσιμο της Βουλής.

    Τέλος, η γγ του ΚΚΕ κάλεσε τους νέους σε επαγρύπνηση και για μετά τις φοιτητικές εκλογές, αλλά και για το καλοκαίρι, καθώς, όπως είπε, δεν αποκλείεται να ξαναέχουμε εκλογές το φθινόπωρο.

    [07] "Αφετηρία ανακατατάξεων"

    Περιοδεία στην Κοζάνη πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ.Το βράδυ, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.

    Με κεντρικό σύνθημα "Για τις ανάγκες των πολλών - Να ανατρέψουμε το τοπίο" παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνάς.

    Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει μέχρι τώρα, ενώ κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους, έκανε λόγο για θέατρο σκιών και δημιουργία κλίματος τεχνητής πόλωσης για μια παράσταση που όπως είπε, πρέπει κάποτε να σταματήσει.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ''τρέχει πανικόβλητος να κρυφτεί για να αποποιηθεί των ευθυνών του'', ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο κ. Καραμανλής κυβερνά χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας, χωρίς τη συναίνεση ακόμη και αυτών που τον έχουν ψηφίσει.

    Σχετικά με την απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το μυστικό βρίσκεται στην παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών και πρόσθεσε ότι, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να βρίσκει συνεχώς κόλπα για να μπλοκάρει τις εξελίξεις, αθωώντας όπως στην περίπτωση Παυλίδη, ή φεύγοντας από τη Βουλή όπως στην περίπτωση του Βατοπαιδίου.

    Το πολιτικό σύστημα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, παράγει περισσότερα σκάνδαλα από όσα μπορούν να αντέξουν οι πολίτες και κάλεσε το λαό να στείλει το λογαριασμό στις 7 Ιουνίου στα δυο μεγάλα κόμματα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Ευρωεκλογές να είναι εκλογές ελπίδας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    Να κυριαρχήσουν οι ανάγκες των πολλών και για το λόγο αυτό καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη.

    Η αποχή είπε, είναι ό,τι καλύτερο για αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κρίση. Η οργή των πολιτών δεν πρέπει να διοχετευθεί στην αποχή, αλλά ψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη ανατροπή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

    Για το ψηφοδέλτιο ο κ. Τσίπρας είπε, ότι εκφράζει τον κοινωνικό συνασπισμό της αριστεράς, συμμετέχουν εξίσου άντρες και γυναίκες και εκπροσωπεί τα σημαντικότερα κινήματα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είπε ότι ενώ το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει 22 υποψηφίους, η 22η στη σειρά δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα βρίσκεται στα εκλογικά κέντρα γιατί η υποψήφια η κα Καντίτζα Σάνκο μετανάστρια και σπουδάστρια, αν και έχει γεννηθεί και σπουδάζει στην Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η κα Σάνκο είχε συνοδεύσει τον κ. Τσίπρα στην περσινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την επιλογή αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα για τα δικαιώματα περίπου 200.000 μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ουσιαστικά είπε, δεν υπάρχουν καθόλου με στόχο να αποκτήσουν ταυτότητα και φωνή.

    Τέλος, ο κ. Τσίπρας, επανέφερε την πρότασή του για τη διεξαγωγή τηλεοπτικών συζητήσεων, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και με θεματική αντζέντα.

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Ελένη Σωτηρίου και Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Το πλήρες ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής:

    1. Χουντής Νίκος, γραμματέας του ΣΥΝ

    2. Σωτηρίου Ελένη, συνδικαλίστρια

    3. Παπαδημούλης Δημήτρης, πρώην Ευρωβουλευτής

    4. Παπαδημητρίου Μάνια, ηθοποιός

    5. Τριγάζης Πάνος, οικονομολόγος

    6. Σπανούδη Δέσποινα, από τον οικολογικό χώρο

    7. Θεωνάς Γιάννης, πρώην ευρωβουλευτής, συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ

    8. Ντιλέτ Χαμπίτ, κοινωνιολόγος από τη Θράκη

    9. Αλεξάκης Βασίλης, συγγραφέας

    10. Ταχταλίδου Ντίνα, συνδικαλίστρια

    11. Γιαμπουράνης Χρήστος, οδηγός δικύκλου, εργαζόμενος σε εταιρεία ''Κούριερ''

    12. Φωτάκη Στέλλα, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων με stage

    13. Παπαδόπουλος Νίκος, αγρότης

    14. Κωνσταντοπούλου Ζωή, δικηγόρος

    15. Μπασιούκας Κώστας, γιατρός

    16. Κουλουμπή Νάντια, γιατρός

    17. Τζουλιάνι Τζουλιάνο, συνδικαλιστής Ιταλός

    18. Φραντζεσκάκη Αναστασία, συνδικαλίστρια

    19. Πάντζας Γιώργος, ηθοποιός

    20. Νόρμα Ριζμάουϊ, ιδιωτική υπάλληλος, Παλαιστίνια

    21. Βεργόπουλος Κώστας, πανεπιστημιακός

    22. Καντίτζα Σάνκο, σπουδάστρια.

    Συγκέντρωση στον Πειραιά

    H μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μεγάλων ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό, μεγάλων ανατροπών και αλλαγών προς όφελος των αναγκών και των συμφερόντων των πολλών και σε βάρος των συμφερόντων των λίγων και προνομιούχων, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Πειραιά, με την οποία εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτές οι Ευρωεκλογές βρίσκουν την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο μπροστά σε μια μεγάλη οικονομική κρίση την οποία όμως δεν την δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων. Την κρίση, πρόσθεσε, τη δημιούργησε η στρατηγική της αποθέωσης των χρηματαγορών και του κέρδους, η στρατηγική του χρηματιστηριακού τζόγου οι τράπεζες και οι χρηματαγορές και αυτοί πρέπει να την πληρώσουν και όχι η κοινωνία. Αυτό είναι το μήνυμα της Αριστεράς.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι θα περίμενε κανείς η κρίση να γίνει μια ευκαιρία για τις κυρίαρχες πολιτικές ομάδες της Ευρώπης, την ευρωπαϊκή δεξιά και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και για τα κόμματά τους που κυβερνάνε τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, να ξανασκεφτούν τον προσανατολισμό τους. Αντ αυτού όμως, πρόσθεσε, ακούμε ότι τώρα είναι η ώρα για βάθεμα των πολιτικών τους επιλογών: «Είναι η ώρα για προσαρμογή και για σκληρά μέτρα - Είναι η ώρα να κόψουμε τις θέσεις εργασίας στη μέση - Είναι η ώρα να ξηλώσουμε ότι έχει απομείνει από το ασφαλιστικό σύστημα - Είναι η ώρα να ξεμπερδέψουμε τελείως με την δημόσια υγεία και την δημόσια παιδεία - Να ξεπουλήσουμε τον δημόσιο πλούτο και τις υποδομές».

    «Εμείς λοιπόν τους απαντάμε. Είστε βαθιά γελασμένοι», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «οι ώρες οι δικές σας είναι πια μετρημένες και όχι οι ώρες των πολλών».

    Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, η απάντηση της Αριστεράς είναι σαφής. Δεν χρειάζεται απλά να περάσουμε σε μια εποχή αλλαγών αλλά χρειάζεται να περάσουμε σε αλλαγή εποχής.

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό για τη στάση του σε υποθέσεις σκανδάλων και τη διακοπή των εργασιών της Βουλής ενώ αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε ότι ο πρόεδρος του, ΠΑΣΟΚ μας εξέπληξε, χρησιμοποιώντας το ερώτημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Με την επισήμανση ότι «σε αυτή τη χώρα κοντεύουμε να πάθουμε όλοι παράκρουση», αναφέρθηκε σε πολιτικές επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όπως «η καθιέρωση των stage η θεσμοθέτηση των εργολαβιών στο δημόσιο, η εργοδοτική αυθαιρεσία και η υπερεκμετάλλευση που γεννάει περιπτώσεις όπως αυτή της Κωνσταντίνας Κούνεβα κλπ»

    Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η ώρα να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα: «Οι προθέσεις για νέα σκληρά μέτρα θα λάβουν τέλος στις 7 Ιούνη.

    Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να τους ταρακουνήσει. Να τους κάνει να ξεχάσουν τα φιλόδοξα αντικοινωνικά σχέδια που έχουν στο συρτάρι τους».

    Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Χουντής, η Ελένη Σωτηρίου και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [08] Ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ

    Τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. για τις προσεχείς Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, θα ανακοινώσει, το μεσημέρι, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξη Τύπου.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Γ. Καρατζαφέρης για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής, δήλωσε:

    «Ο Μεγάλος Δημιουργός του θρυλικού Καραγκιόζη, Ευγένιος Σπαθάρης, έφυγε από τη ζωή όταν ο ήρωάς του και τα καμώματά του έμπαιναν στη Βουλή από τους κυρίους Παπανδρέου και Καραμανλή. Με μια διαφορά. Με τα κατορθώματα του Καραγκιόζη του Σπαθάρη γέλασαν και ευφράνθηκαν δύο γενιές, ενώ με τα κοινοβουλευτικά καραγκιοζιλίκια του διπολισμού ταλαιπωρείται μια γενιά!».

    Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στο κλείσιμο της Βουλής, τόνισε:

    «Μετά το Βατοπέδι, τον Παυλίδη, τη SIEMENS και τη ΜΑΝ, για την κυβέρνηση ως μάννα εξ ουρανού ήταν η επιλογή να σταματήσουν οι εργασίες της Βουλής και να επιτευχθεί η παραγραφή των αδικημάτων των τελευταίων πέντε ετών. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ΝΔ κυβερνά και με την ενέργεια αυτή τη συγκάλυψη επιζητά».

    [09] Ενόψει ευρωεκλογών

    Συνήλθε χθες στην πρώτη τυπική συνεδρίασή της η Διακομματική Επιτροπή, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ενόψει των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

    Σε αυτή συζητήθηκαν ζητήματα για την προετοιμασία των εκλογών, τις προϋποθέσεις διεξαγωγής τους και για το χρόνο προβολής των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    Είμαστε έτοιμοι, δήλωσε ο υπουργός, σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς καταλόγους και το εκλογικό Σώμα τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

    Με ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων συμφωνήθηκε να ακολουθηθούν οι ίδιοι κανόνες με αυτούς που ίσχυαν κατά τις Ευρωεκλογές του 2004.

    Φέτος, λόγω αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων θα μπορούν να δημοσιεύονται έως και την προπαραμονή της διεξαγωγής των εκλογών, δηλαδή έως την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

    Το ποσό που θα διατεθεί για την αγορά ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας, ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ίδιο ποσό που ίσχυε και για τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

    Στην Επιτροπή συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων: εκ μέρους της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ΚΚΕ Αντώνης Σκυλάκος, ΣΥΝ Δημήτρης Δαρειώτης και ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Σκανδαλάκης.

    Ο κ. Ζαγορίτης ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου, απάντησε πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

    Εκλογικά περίπτερα

    Με την επικύρωση ομόφωνης πρότασης της αρμόδιας Διακομματικής επιτροπής, την οποία αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, κατά την ειδική συνεδρίασή του, η διάθεση κοινόχρηστων χώρων στα πολιτικά κόμματα για την εγκατάσταση εκλογικών περιπτέρων, κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, καθορίστηκαν ως εξής:

    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Πλ. Συντάγματος / πεζόδρομος έναντι Ερμού), ΠΑΣΟΚ (Κλαυθμώνος και πεζόδρομος Κοραή προς Σταδίου), Κ.Κ.Ε. (Πλ. Ομόνοιας έναντι "ΝΕΟΝ" και "ΔΩΡΟΥ"), ΣΥΡΙΖΑ (Πανεπιστημίου και Πατρ. Γρηγορίου Ε΄), ΛΑΟΣ (Πανεπιστημίου και Σίνα).

    Οι κοινόχρηστοι χώροι που θα δοθούν στις υπόλοιπες παρατάξεις είναι ως εξής: ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (Πλ. Ομόνοιας και Κοτοπούλη), Μ-Λ Κ.Κ.Ε (Πεζόδρομος Κοραή προς Eurobank), ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Πανεπιστημίου έμπροσθεν Βιβλιοθήκης), ΑΣΚΕ (Πλ. Συντάγματος και Καρ. Σερβίας), Ο.Α.Κ.Κ.Ε (Πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου), ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ (Πανεπιστημίου και

    Πεσμαζόγλου) ,ΕΛΛ. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΒΕΡΓΗΣ (Πλ. Κολωνακίου), ΔΡΑΣΗ (Πεζόδρομος Κοραή προς κτίριο Μετοχικού Ταμείου), ΚΟΜΜΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ (Καλλιγιάννης) (Αιόλου και Πλ. Κοτζιά), ΚΚΕ (μ-λ) (Σταδίου και Σανταρόζα), ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝ. ΜΕΤΩΠΟ (Ακαδημίας και Πατρ. Γρηγορίου Ε΄), ΚΟΜΜΑ ΛΕΥΚΟ (Ακαδημίας και Μασσαλίας), ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ (Πλ. Ομονοίας και Αγ. Κων/νου) ,ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (Πεζόδρομος Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου), ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ (πεζόδρομος Ρ. Φεραίου και Πανεπιστημίου), ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ (Αθηνάς έξοδος ΜΕΤΡΟ), ΕΡΓΑΤΙΚΟ/ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ/ ΚΟΜΜΑ (Πανεπιστημίου και Πατησίων) ,ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (Μητροπόλεως και Φιλελλήνων).

    Παράλληλα, ψηφίστηκε η πρόταση για την κατανομή των σταθερών πλαισίων διαφήμισης που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων.

    [10] Εκρηξη σε τράπεζα

    Τετ α τετ με τέσσερα άτομα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας είναι οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης, που σημειώθηκε στις 4.07 στην Τράπεζα Eurobank στην Αργυρούπολη, ήρθαν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, αλλά οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν απειλώντας τους με πιστόλια.

    Όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, το πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης που περνούσε γύρω στις 3.30 από τη διασταύρωση Βουλιαγμένης και Γερουλάνου, έξω από το υποκατάστημα της Eurobank, είδε τέσσερα άτομα που φορούσαν κράνη. Πριν οι αστυνομικοί όμως κάνουν την παραμικρή κίνηση οι δράστες τους αιφνιδίασαν, τους απείλησαν με όπλα, ανέβηκαν σε δυο μοτοσικλέτες και εξαφανίστηκαν.

    Λίγα λεπτά αργότερα άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και είπε ότι σε μισή ώρα επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στη συγκεκριμένη τράπεζα, χωρίς να αναφέρει οργάνωση.

    Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Βουλιαγμένης.

    Στις 4.07 σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί από την πλευρά της οδού Γερουλάνου και ισοπέδωσε στην κυριολεξία το ισόγειο της Τράπεζας, έκοψε μία κολώνα που ήταν απ' έξω και θραύσματα πετάχτηκαν σε πολύ μεγάλη απόσταση.

    Μέχρι και αυτή την ώρα πυροτεχνουργοί και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ερευνούν το χώρο, ενώ στις 6.10 δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

    [11] Μόνο δύο ουρανοξύστες...

    Το νέο Κέντρο Παγκοσμίου Εμπορίου, το οποίο θα ανεγερθεί στη θέση του προηγούμενου που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, θα περιλαμβάνει μόνον δύο ουρανοξύστες από τους πέντε που προβλέπονταν αρχικά, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ντέιλι Νιουζ της Νέας Υόρκης.

    Οι διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές, όπως επίσης και η συγκυρία της οικονομικής κρίσης, έχουν εξανεμίσει τις ελπίδες για μία σύντομη ανοικοδόμηση, και σύμφωνα με την εφημερίδα -που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές-θα διαθέτει μόνον δύο βπύργουςβ και άλλα δύο κτήρια τεσσάρων, το πολύ πέντε, ορόφων. Το σχέδιο και για πέμπτο κτήριο εγκαταλήφθηκε τελικώς.

    Τα γραφεία θα καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 450.000 μ2, μισή σε έκταση από αυτήν που προέβλεπαν τα σχέδια του 2003, προσθέτει η εφημερίδα.

    Τον περασμένο μήνα, σε εμπιστευτική έκθεση που διέρρευσε τονιζόταν πως η ανακατασκευή των ουρανοξυστών στο Μανχάταν, εκεί που άλλοτε υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι, που η καταστροφή τους στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους, κινδυνεύει να διαιωνισθεί και τα κτήρια να μην είναι χρησιμοποιήσιμα νωρίτερα από 30 χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 May 2009 - 6:30:36 UTC