Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμπάνια για τις ευρωεκλογές
  • [02] Κλειστά τα δικαστήρια από 4-10 Ιουνίου
  • [03] Συνάντηση Χατζηδάκη με βενζινοπώλες
  • [04] Οικολόγοι Πράσινοι: Το ευρωψηφοδέλτιο
  • [05] Ανοίγει ξανά τις πύλες του το κάστρο του "Δράκουλα"
  • [06] "Οχι στην παραγραφή"
  • [07] "Θα κρίνει ο λαός"
  • [08] "Υψηλών προδιαγραφών"
  • [09] Τετράωρη στάση στα ΜΜΕ
  • [10] Με το βλέμμα στην Ευρώπη

  • [01] Καμπάνια για τις ευρωεκλογές

    Την τηλεοπτική καμπάνια του υπουργείου Εσωτερικών για τις Ευρωεκλογές παρουσίασε στο Ζάπειο ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος.

    Με κεντρικό σύνθημα "Ψήφισε στις Ευρωεκλογές, Αψήφησε την αδιαφορία" ο υπουργός επεσήμανε ότι το σύντομο και εύστοχο τηλεοπτικό μήνυμα, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, ώστε η χώρα -όπως κατά παράδοση πράττει- να έχει τη μικρότερη αποχή από τις κάλπες.

    "Με τις επικείμενες εκλογές", είπε, "συμπληρώνονται 30 χρόνια ευρωεκλογών" και πρόσθεσε ότι "οι συγκεκριμένες εκλογές έχουν μία επιπλέον σημασία, καθώς τόσο η ΕΕ όσο και ολόκληρος ο κόσμος διανύουν μία κρίσιμη περίοδο, με μία πρωτόγνωρη διεθνή οικονομική κρίση σε εξέλιξη, που επηρεάζει τους κεντρικούς τομείς της καθημερινότητας των πολιτών".

    Στις εκλογές αυτές θα συμμετέχουν 9.866.913 ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 110.562 θα είναι νέοι εκλογείς.

    Στους νέους καταλόγους οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 119.034, ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη χώρα μας και θα προσέλθουν στις κάλπες φτάνουν τους 6.530.

    Αντίθετα, οι Ελληνες, κάτοικοι των κρατών - μελών φτάνουν τους 36.757. Γενικώς, πάντως, οι πολίτες μπορούν να καλούν το 1500 προκειμένου να ενημερώνονται για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στις διαδικασία της ψηφοφορίας.

    [02] Κλειστά τα δικαστήρια από 4-10 Ιουνίου

    Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια όλων των βαθμών, σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 4 έως τις 10 Ιουνίου, λόγω των ευρωεκλογών της 7ης του μηνός.

    Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και οι πλειστηριασμοί. Κανονικά θα λειτουργεί η αυτόφωρη διαδικασία.

    [03] Συνάντηση Χατζηδάκη με βενζινοπώλες

    Η διασφάλιση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους πρατηριούχους για την ένταξη αυτόματων πωλητών υγρών καυσίμων στις επιχειρήσεις τους, ήταν το αντικείμενο συζήτησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

    Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε ότι μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στον προβληματισμό που υπάρχει από τους πρατηριούχους για τις προδιαγραφές γύρω από την εφαρμογή του συστήματος εισροών - εκροών και συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει διάλογος ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα και η δυσλειτουργία στην εφαρμογή του συστήματος, ενώ επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο εμμένει στην τοποθέτηση αυτόματων πωλητών στα πρατήρια ως ένα μέτρο που βρίσκεται σε αρμονία με το ευρωπαϊκό μοντέλο της λιανικής αγοράς υγρών καυσίμων.

    Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι αυτόματοι πωλητές θα τίθενται σε λειτουργία εκτός των ωρών λειτουργίας των πρατηρίων και τόνισε ότι θα διασφαλιστεί η ορθή τήρηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων του κλάδου.

    Επίσης ο υπουργός σημείωσε με έμφαση ότι οι έλεγχοι από τα ΚΕΔΑΚ κοστολογικοί και ποιοτικοί θα συνεχιστούν και θα εντεθούν σε όλη τη χώρα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών κ. κιούσης ανέφερε από την πλευρά του ότι ''από τη στιγμή που θα διασφαλιστεί η τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δεν τίθεται θέμα ενδοιασμών από τον κλάδο για την τοποθέτηση και αυτόματων πωλητών στα πρατήρια''.

    [04] Οικολόγοι Πράσινοι: Το ευρωψηφοδέλτιο

    Το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, ανακοίνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος, Κάτια Λεμπέση.

    Κατά σειρά, στο ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι είναι οι εξής: Μιχάλης Τρεμόπουλος, Μαρία Βασιλάκου, Νίκος Χρυσόγελος, Κώστας Διάκος, Τάσος Κρομμύδας, Λενιώ Μυριβήλη, Νότης Μαυρουδής, Ρος Ντέιλι, Ελεονώρα Ζώτου, Στέφανος Σταμέλλος, Νατάσα Τσιρώνη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Αλέκος Γεωργόπουλος, Όλγα Κήκου, Λάζαρος Τσικριτζής, Γιώργος Πασχαλίδης, Φίλιππος Δραγούμης, Γιάννα Κοντούλη, Γιώργος Κατσαδωράκης, Λυδία Κονιόρδου, Αντώνης Καφετζόπουλος και Νιεράτ Σουχάντ.

    «Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την άνθηση των νέων αξιών σε επίπεδο πολιτικής και καθημερινότητας», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Μ. Τρεμόπουλος. Ο συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας και υποψήφιος, Ν. Χρυσόγελος, τόνισε με τη σειρά του ότι «στη σημερινή βαθιά οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση χρειάζονται απαντήσεις, που να δίνουν από κοινού λύσεις στα προβλήματα. Γι αυτό, το σύνθημά μας είναι "Πράσινη λύση για την κρίση"».

    Κάνοντας λόγο περί «δημοκρατικότητας, που πρέπει να διαπνέει τους πολιτικούς της χώρας και του ευρωκοινοβουλίου», ο τέταρτος -κατά τη σειρά του ψηφοδελτίου- υποψήφιος, Κ. Διάκος, ανέφερε ότι «λογικές που κλείνουν τη Βουλή, επιφέροντας παραγραφή σοβαρών υποθέσεων, αποτελούν στοιχεία αδιαφάνειας, που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές λειτουργίες και επιλογές».

    Κατά τη συνέντευξη Τύπου, τοποθετήθηκαν και άλλοι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο, μεταξύ των οποίων, ο Α. Καφετζόπουλος, η Λ. Μυριβήλη και ο Φ. Δραγούμης.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με «άλλα μικρότερα κόμματα», ο κ. Τρεμόπουλος ανέφερε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούν μια ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση». Σε ερώτηση δε, για το αν το κόμμα θα αποδεχόταν μια πρόταση συνεργασίας στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι ομιλητές δεν απέκλεισαν «υπό προϋποθέσεις» συνεργασία ή ψήφο ανοχής, διεκρινίζοντας ότι «οι προτεραιότητες του κόμματος θα έπρεπε να υιοθετηθούν από τα άλλα κόμματα».

    Κληθείς να σχολιάσει την «κριτική που ασκήθηκε στους Οικολόγους Πράσινους από τα κόμματα της Αριστεράς», ο Α. Καφετζόπουλος είπε ότι«περίμενε κανείς από τα κόμματα, που αισθάνονται ιδιοκτήτες ψήφων, βίαιες λεκτικά αντιδράσεις».

    Ο Κ. Διάκος δήλωσε ότι «οι οικολογικές θέσεις του ΣΥΝ συμπληρώνουν το ιδεολογικό του πρόγραμμα», ενώ εξέφρασε τη«λύπη» του για το ΚΚΕ, διότι «διά στόματος της γενικής γραμματέως του, μιλάει απρεπώς για τους Οικολόγους Πράσινους». Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ως κυβέρνηση «έχει αφήσει στοιχεία αφερεγγυότητας για την εφαρμογή της πολιτικής του για το περιβάλλον».

    [05] Ανοίγει ξανά τις πύλες του το κάστρο του "Δράκουλα"

    Ο ιδιοκτήτης του κάστρου του «Δράκουλα» στη Ρουμανία Ντομινίκ των Αψβούργων (εγγονός της βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας) ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά το κάστρο για τους τουρίστες την 1η Ιουνίου.

    Χτισμένο το 1212 το κάστρο Μπραν βρίσκεται στην πόλη Μπρασόφ της Ρουμανίας. Το κάστρο είχε αρχικά χτιστεί από ιππότες ως οχυρό αλλά τον 15ο αιώνα πέρασε στην κατοχή του πρίγκιπα Βλαντ Τέπες της Βλαχίας, γνωστό και ως κόμη Δράκουλα.

    Το κάστρο έγινε γνωστό παγκοσμίως χάρη στον Μπραν Στόκερ, ο οποίος το 1897 έγραψε μια ιστορία τρόμου με ήρωα τον κόμη Δράκουλα.

    Το 1948 τo κομμουνιστικό καθεστώς κατέσχεσε το κάστρο από τη βασιλική οικογένεια και το μετέτρεψε σε μουσείο το 1957. Το ρουμανικό κράτος έδωσε πίσω το κάστρο στην οικογένεια των Αψβούργων το 2006.

    Το υπουργείο Τουρισμού έκλεισε το κάστρο για το κοινό για να μεταφερθούν κρατικές συλλογές που περιείχε και η οικογένεια των Αψβούργων έφερε προσωπικές συλλογές και επίπλωση.

    [06] "Οχι στην παραγραφή"

    Περιοδεία στον Ασωπό πραγματοποιεί η κ.Αλέκα Παπαρήγα. Θα έχει κοινή συνάντηση με τον Δήμαρχο Οινοφύτων, τις επιτροπές αγώνα της περιοχής για το νερό, το Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και τον Σύλλογο Αειφορίας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Οινοφύτων

    Την κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε "σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά στη μάχη των Ευρωεκλογών έχουμε μια κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κοινές θέσεις αναφορικά με το χαρακτήρα της Ενωσης και το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που πρέπει να γίνει με αυτήν".

    Παράλληλα, στηλίτευσε τη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς - παρουσιάστηκε χθες - δηλώνοντας ότι "εκφράζει πλήρη σύγχυση αναφορικά με τις νομοτέλειες του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς αυτονομεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις λειτουργίες της καπιταλιστικής παραγωγής και προσπαθεί να αναστηλώσει το ξεφτισμένο Μάαστριχτ και το λεγόμενο ευρωπαϊκό όραμα".

    Αναφορικά με τη διακήρυξη των "21", η κα Παπαρήγα τόνισε ότι "το εργατικό και το λαϊκό κίνημα βοηθούνται όταν υπάρχουν κοινές δράσεις και συμφωνίες που είναι στέρεες και δεν παρακάμπτουν διαφορές ούτε στρογγυλεύουν εκτιμήσεις".

    Επίσης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αποχώρηση του ουγγρικού εργατικού κόμματος από το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς.

    Οσον αφορά τη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς, επέκρινε το ότι "η ενοχοποίηση του νεοφιλελευθερισμού για τη δήθεν έλλειψη κρατικών και διακρατικών ρυθμίσεων, βολεύει την απενοχοποίηση του καπιταλισμού" και υπογράμμισε το ότι "δεν υπάρχει κοινή διέξοδος από την κρίση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από τη μια μεριά και τους καπιταλιστές από την άλλη", προσθέτοντας ότι η διακήρυξη του ΚΕΑ "καίει τον ριζοσπαστισμό".

    Εξ άλλου, αναφορικά με τα βασικά σημεία της διακήρυξης των 21 τόνισε:

    α. την ανάδειξη του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως επιλογής του κεφαλαίου,

    β. το διεθνή ρόλο της ΕΕ ως πυλώνα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων,

    γ. τη στάση απέναντι στο Μάαστριχτ,

    δ. το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και

    ε. το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο ανάπτυξης της χώρας του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της αποδέσμευσης".

    Αναφορικά με το κλείσιμο της Βουλής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι έγινε για την παραγραφή των σκανδάλων, εκτίμησε ως δύσκολο τη διεξαγωγή διπλών εκλογών και χαρακτήρισε την ψήφο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, "ως ψήφο παραγραφής ευθυνών των δυο αυτών κομμάτων".

    Ακόμα είπε ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ ή τους Οικολόγους Πράσινους συνιστά "επικίνδυνη ουτοπία, από τη στιγμή που τα κόμματα αυτά προτείνουν μερεμέτια στον καπιταλισμό".

    Σχετικά δε με την αντιδικία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτήρισε "στήριγμα στο σύστημα για να κοροϊδεύουν τα λαϊκά στρώματα, ο μεν Παπανδρέου θεωρώντας τις εκλογές δημοψήφισμα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ο δε Καραμανλής ως δημοψήφισμα για το ποιός είναι ικανός και ποιός όχι ως πρωθυπουργός".

    Την πρόταση του Μανώλη Γλέζου για την ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, η κα Παπαρήγα την αποκάλεσε "πρόταση εκ του ασφαλούς" και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση τέτοιας συνεργασίας το πρώτο κόμμα που θα διαλυόταν θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ.

    Είπε, ακόμη ότι μια τέτοια συνεργασία θα συνιστούσε για το ΚΚΕ "εγκατάλειψη αρχών και κοροϊδία των εργαζομένων και θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με το στόχο του κόμματος που είναι η ανάπτυξη του κινήματος". Χαρακτηριστικά δήλωσε: "δείτε τί έγινε το '89. Αν δεν παλεύει ο λαός δεν μπορεί να γίνει καμία συμμαχία και μια τέτοια συμμαχία σαν αυτή που προτείνει ο Μανώλης Γλέζος θα αποτελούσε έργο για επιθεωρήσεις".

    Ακόμα υποστήριξε ότι αποχή από τις Ευρωεκλογές "λειτουργεί υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής και θα έδινε την ευκαιρία μόνο για φιλολογικές και ψυχολογικές συζητήσεις σχετικά με τα αίτια της αποχής".

    Στη συνέντευξη μίλησε και ο Γκιούλα Τούρμελ, πρόεδρος του Ουγγρικού Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος χαρακτήρισε την αποχώρηση του κόμματός του από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς "σημαντική απόφαση, καθώς ήμασταν από τους ιδρυτές του κόμματος αυτού. Εμείς όμως, θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό, ενώ εκείνοι θέλουν να συμφιλιωθούν με έναν καπιταλισμό σε καλύτερη εκδοχή".

    Επίσης μίλησε και ο Καρμέλο Σουάρες, ΓΓ της ΚΕ του κομμουνιστικού κόμματος των λαών της Ισπανίας, ο οποίος αναφερόμενος στη διακήρυξη των "21" τη χαρακτήρισε "σημαντική δουλειά που έχει τις ευχαριστίες του 17% των ανέργων της Ισπανίας, καθώς η ανεργία είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ισπανία, το αποτέλεσμα του καζινοκαπιταλισμού".

    Πρόσθεσε δε ότι η αποδέσμευση και η αποχώρηση από την ΕΕ είναι η πρόταση του κόμματός του.

    Ομιλία Παπαρήγα σε φοιτητές

    Στη σημασία των φοιτητικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών, αναφέρθηκε η γγ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας, ενόψει των φοιτητικών εκλογών της Τετάρτης και των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

    H κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «οι φοιτητικές εκλογές έχουν μεγάλη σημασία, χωρίς να αποτελούν πρόκριμα για τις ευρωεκλογές ή τις εθνικές εκλογές». Πρόσθεσε πως έχουν τη σημασία τους για τα προβλήματα της Παιδείας και του φοιτητικού κινήματος, τονίζοντας ότι «όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν έναν κοινό πυρήνα, που είναι οι συνέπειες των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας».

    Είπε ακόμη, ότι το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις και στη σύνδεση της Παιδείας με την αγορά, αλλά είναι αντίθετο με τις μεταρρυθμίσεις, που προώθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και τη σύνδεση της Παιδείας με την καπιταλιστική οικονομία και την καπιταλιστική αγορά, την οποία το ΚΚΕ παλεύει να ανατρέψει.

    «Πρέπει να παλέψουμε για τη συνολική ανατροπή των καπιταλιστικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διατηρήσουμε τους θύλακες αντίστασης και αυτοτέλειας της Παιδείας για να μη γίνει πλήρης αλλοίωσή της από τους επιχειρηματίες», επισήμανε η κα Παπαρήγα, η οποία ζήτησε την πλήρη αποσύνδεση της Ελλάδας από την ΕΕ.

    «Ακόμη και το ΚΚΕ να γίνει κυβέρνηση, αν διατηρήσει τη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα ακολουθήσει αντιλαϊκές πολιτικές», υπογράμμισε τονίζοντας ότι κριτήριο για τις εκλογές θα πρέπει να είναι η στάση των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαίκή Ενωση. Κάλεσε τους νέους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, καθώς «αυτό θα αποτελέσει χτύπημα για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ», ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα είπε ότι «αν στηριχτούν, η ψήφος είναι πολιτικά χαμένη, καθώς δεν έρχονται σε ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ».

    «Η ψήφος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνη. Δεν πρέπει να παραγράφονται οι πολιτικές τους κάθε τέσσερα χρόνια. Ούτε τα σκάνδαλα θέλουμε να παραγραφούν», τόνισε και διατύπωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στο κλείσιμο της Βουλής.

    Τέλος, η γγ του ΚΚΕ κάλεσε τους νέους σε επαγρύπνηση και για μετά τις φοιτητικές εκλογές, αλλά και για το καλοκαίρι, καθώς, όπως είπε, δεν αποκλείεται να ξαναέχουμε εκλογές το φθινόπωρο.

    [07] "Θα κρίνει ο λαός"

    Υπερήφανος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία της Κοζάνης και αναφέρθηκε αναλυτικά στα πρόσωπα που το απαρτίζουν και το τι εκπροσωπούν.

    Παράλληλα επισήμανε ότι ξέρει πως κάποιοι θα βρουν αφορμή να επιτεθούν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α γι΄ αυτές τις επιλογές του και παρατήρησε: «Τέτοιες επιθέσεις μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο. Ότι ενοχλούμε αυτούς που θέλουν να χαϊδεύουν συντηρητικά αυτιά. Ότι δείχνουμε τον δρόμο της αλληλεγγύης, της ενότητας και των κοινωνικών αγώνων, όπως πρέπει να κάνει η ριζοσπαστική αριστερά».

    Ενόψει των ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε: «Είμαστε δίπλα σε αυτόν τον κόσμο που μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι διστάζει να κάνει το βήμα και να μας ψηφίσει. Παρακολουθεί όμως και σε μεγάλο βαθμό υιοθετεί τις προγραμματικές προτάσεις που απευθύνουμε στο ΠΑΣΟΚ, προτάσεις για κοινή δράση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. Και αναρωτιέται γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Αναρωτιέται γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρνείται οποιαδήποτε συγκεκριμένη προγραμματική δέσμευση και εξαντλείται σε γενικόλογες αναφορές. Είμαστε δίπλα σε αυτόν τον κόσμο, τον σεβόμαστε, μα πάνω από όλα θέλουμε να είμαστε μαζί τους ειλικρινείς και έντιμοι. Και γι αυτό τους λέμε ευθέως : Σας λογαριάζουμε και σας υπολογίζουμε. Ξέρουμε ότι χωρίς εσάς δε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Αλλά τα πράγματα δε θα αλλάξουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ από μέρος της λύσης γίνει κομμάτι της κρίσης του πολιτικού σκηνικού. Τα πράγματα θα αλλάξουν και μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αν κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στις 7 του Ιούνη. Αν αποδείξουμε ότι κανένας δεν είναι στο τσεπάκι κανενός. Αν κάνουμε τη μεγάλη έκπληξη και διαμορφώσουμε τους συσχετισμούς εκείνους που πέρυσι την άνοιξη τρόμαξαν πολλούς καρεκλοκένταυρους της εξουσίας. Οι οποίοι βάλθηκαν με σθένος να πολεμήσουν την Άνοιξη της ελπίδας, την Άνοιξη μιας νέας ενωτικής αριστεράς που θα αλλάξει το τοπίο και θα ανατρέψει τα πράγματα, που θα φέρει μια νέα μεταπολίτευση από τα κάτω. Αυτή την Άνοιξη μπορούμε να τη φέρουμε μαζί και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο βήμα στις ευρωεκλογές του Ιούνη».

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε εξοργισμένος με τις αναφορές του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου για το πολιτικό σύστημα και σημείωσε: «Άκουσα με μεγάλη έκπληξη τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τον κ. Δασκαλόπουλο, να επιτίθεται στο πολιτικό σύστημα και να ασκεί κριτική στην μεταπολιτευτική δημοκρατία. Δεν προκαλεί μόνο το ότι ο κ. Δασκαλόπουλος μιλάει εκ μέρους της πλέον κρατικοδίαιτης παρέας της ελληνικής οικονομίας. Που επιδοτείται συστηματικά με φοροαπαλλαγές και προκλητικούς δήθεν αναπτυξιακούς νόμους, και που κοιτάζει πως θα περιορίσει τα εργασιακά δικαιώματα. Και που μόλις τελειώσει το κρατικό χρήμα, απειλεί πως θα μεταφέρει τα μαγαζιά έξω από τη χώρα. Δεν προκαλεί το ότι η ίδια η επιχείρηση του κ. Δασκαλόπουλου πρωτοστατεί στη δημιουργία καρτέλ, κρατώντας από τον λαιμό παραγωγούς και καταναλωτές. Το πιο εξοργιστικό είναι ένας οικονομικός παράγοντας να διακηρύσσει το τέλος της μεταπολίτευσης και να υποδεικνύει το πως πρέπει να αναπροσαρμοστεί η δημοκρατία για να εξασφαλίσει την ευημερία τη δική του και των φίλων του».

    Πρόσθεσε πως είναι ενοχλητικό ότι δεν αντέδρασαν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που τον άκουσαν να τα λέει, και απέδωσε τη στάση τους στο ότι «οι κραυγές του κ. Δασκαλόπουλου που ζητάει να μπει η χώρα σε έναν νέο οικονομικό γύψο, όσο προκλητικές και αν είναι, δεν βρίσκουν αντίθετη ούτε την κυβέρνηση, ούτε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» και υπογράμμισε: «Το αν υπάρχει διαφθορά και κρίση στο πολιτικό σύστημα, θα το κρίνει ο λαός, με την ψήφο του και με την πολιτική του στάση. Η εποχή των εθνοσωτήρων του πολιτεύματος και της οικονομίας έχει περάσει, όσο και αν κάποιοι την νοσταλγούν πλέον τόσο ανοιχτά και προκλητικά».

    [08] "Υψηλών προδιαγραφών"

    Η οικονομολόγος κα Νίκη Τζαβέλα ηγείται του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ, το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξη Τύπου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο "υψηλών προδιαγραφών" και υποστήριξε ότι οι ευρωεκλογές δεν υπολείπονται των εθνικών εκλογών, καθόσον πάνω από το 65% των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή μας προέρχεται από την ευρωβουλή.

    Αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα είπε ότι το κλείσιμο της Βουλής δεν είναι συνταγματική εκτροπή.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέρριψε ευθύνες και στον κ. Παπανδρέου για το κλείσιμο της Βουλής, λέγοντας ότι μετέτρεψε τη Βουλή σε ανακριτικό γραφείο της οδού Ευελπίδων. Αναφέρθηκε στην πρότασή του, η οποία δεν έγινε δεκτή, να παραμείνει η Βουλή έως τις 8 Ιουνίου και μετά να συναποφασίσουν οι πολιτικοί για το τί θα πράξουν με τις υποθέσεις των σκανδάλων και είπε ότι το κλείσιμο της Βουλής δεν εξυπηρετεί μόνο τη ΝΔ αλλά και άλλα κόμματα. Από το κλείσιμο της υπόθεσης SIMENS, υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης εξυπηρετείται και το ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί υπήρχε φόβος για παραπομπή στελεχών του αλλά για ηθικούς λόγους, διότι θα το έπληττε ο θόρυβος που θα γινόταν.

    Για την υπόθεση "Γερμανός" υπάρχει κόμμα που αντιδρά με περίεργο τρόπο και μόνο στο άκουσμα του ονόματος της υπόθεσης, πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Τέλος υποστήριξε πως δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια γύρω από την υπόθεση Βατοπεδίου, την υπόθεση Παυλίδη και άλλες και "δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι υπουργοί ''τα πήραν''", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Άσκησε κριτική στους δύο πολιτικούς αρχηγούς για το ότι δεν είπαν τίποτε για τα φλέγοντα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ είπε ότι θα ζητάει ένα ντιμπέιτ την εβδομάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να ενημερωθεί ο λαός για το τι πιστεύουν για όλα τα θέματα.

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές κατά την τελευταία πενταετία που ψήφισαν για τη διατήρηση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και τη διατήρηση του κάζους μπέλι.

    Το ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ έχει ως εξής:

    Μετά την κ. Τζαβέλα ακολουθούν: Αθανάσιος Πλεύρης, δικηγόρος, Νίκος Σαλαυράκος, δικηγόρος, Αγγελος Κολοκοτρώνης, δημοσιογράφος, Χαράλαμπος Καραθάνος, φαρμακοποιός, Αρτεμις Τσικνιά, γιατρός, Ανέστης Χαριτάντης, δικηγόρος, Παύλος Αλτίνης, δικηγόρος, Ελένη Αξιόγλου, δικηγόρος, Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, στέλεχος επιχειρήσεων, Γιώργος Ρούσος, οικονομολόγος, Ευαγγελία Δέσκα, δικηγόρος, Ιωάννα Μπαζντιάρα, βιολόγος, Γιάννης Φαλκονάκης, επικοινωνιολόγος, Τάνια Κυριακίδου, πρωταθλήτρια στίβου, Παναγιώτης Καράμπελας, πολιτικός επιστήμων, Σπύρος Ελευθερίου, αγρότης, Βασίλειος Τσάτσαρης, αξιωματικός εν αποστρατεία, Παναγιώτης Αρώνης, πιλότος ΟΑ, Αθηνά Κρεμύδα, φυσικοθεραπεύτρια, Δημοσθένης Ευσταθίου, φαρμακοποιός. Στην τελευταία τιμητική θέση τοποθετήθηκε ο απερχόμενος ευρωβουλευτής, πρέσβης Γιώργος Γεωργίου.

    Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι ο "πήχυς είναι το 4,2%" που είχε συγκεντρώσει το κόμμα του στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

    [09] Τετράωρη στάση στα ΜΜΕ

    Τετράωρη στάση εργασίας από τις 10π.μ. έως τις 14:00μ.μ. έχει κηρύξει για σήμερα η ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη της να ασκήσουν το συνδικαλιστικό δικαίωμα της συμμετοχής τους στη Γενική της Συνέλευση.

    Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί ανεξαιρέτως σε όλα τα ΜΜΕ, ιδιωτικά και δημόσια της Αττικής. Το διάστημα αυτό δεν θα μεταδίδονται ειδήσεις από το Εθνικό Πρακτορείο.

    Η Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ θα πραγματοποιηθεί στις 11π.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Taekwondo, Π. Φάληρο.

    [10] Με το βλέμμα στην Ευρώπη

    Σήμερα θα διεξαχθεί η δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ, τα οποία έχουν φέτος ακόμα πιο έντονο ενδιαφέρον, σχετικά με τις συμμετοχές των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το παιχνίδι που ξεχωρίζει, είναι αυτό στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Οι δύο ομάδες νίκησαν στα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής και θα παλέψουν για τη νίκη, η οποία θα τους δώσει το προβάδισμα για την κατάληψη της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα και της συμμετοχής στο τσάμπιονς λιγκ.

    Στο άλλο παιχνίδι, η ΑΕΛ θα υποδεχθεί στη Λάρισα τον ΠΑΟΚ και η μάχη τους αναμένεται μ' εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σχετικά με το ξεχωριστό φετινό ενδιαφέρον των αγώνων αυτών, να σημειώσουμε ότι προκύπτει από το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν «απολαμβάνει» τα προνόμια του κυπελλούχου Ελλάδας από τη στιγμή που δεν κατάκτησε το τρόπαιο. Αυτό σημαίνει ότι η φάση της διοργάνωσης στην οποία θα συμμετάσχει, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη θέση που θα καταλάβει στα πλέι οφ.

    Η ΑΕΛ είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, από τη στιγμή που στοχεύει σε κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση, η οποία οδηγεί στον 2ο από τους τέσσερις προκριματικούς γύρους του Europa League, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στις 16 και 22 Ιουλίου. Η ομάδα που θα καταταγεί τρίτη στα πλέι οφ, θα συμμετάσχει στον 3ο γύρο (30 Ιουλίου-6 Αυγούστου), ενώ πολύ σημαντικός στόχος είναι αυτός της δεύτερης θέσης, που οδηγεί στον 4ο προκριματικό, δηλαδή ένα βήμα πριν τους ομίλους του Europa League. Οι αγώνες αυτής της φάσης διεξάγονται στις 20 και 27 Αυγούστου.

    Ο πρώτος των πλέι οφ θα συμμετάσχει στις δύο φάσεις του «έξτρα» προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου λαμβάνουν μέρος ομάδες που δεν κατέκτησαν τον τίτλο, από τις χώρες που βρίσκονται στις θέσεις 1-15 της βαθμολογίας της UEFA. Η πρώτη φάση διεξάγεται στις 28/29 Ιουλίου και 4/5 Αυγούστου, ενώ η δεύτερη στις 18/19 και 25/26 Αυγούστου. Αύριο, λοιπόν, θα διεξαχθεί η δεύτερη από τις έξι αγωνιστικές των πλέι και οι ομάδες έχουν την εξής βαθμολογία:

    Παναθηναϊκός 5

    ΑΕΚ 4

    ΠΑΟΚ 3

    Λάρισα 0

    Συνοπτικά το σημερινό πρόγραμμα των αγώνων των πλέι οφ:

    2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ

    19:00 (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-ΑΕΚ - NET

    21:15 (Αλκαζάρ) Λάρισα-ΠΑΟΚ - Alpha


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 May 2009 - 6:30:32 UTC