Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στο επίκεντρο ο άνθρωπος"
  • [02] Τα δημοσιογραφικά βραβεία Μπότση
  • [03] Το ευρωψηφοδέλτιο της «ΔΡΑΣΗΣ»
  • [04] Κινηματογραφικό φεστιβάλ Κανών

  • [01] "Στο επίκεντρο ο άνθρωπος"

    Σημαντικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε σήμερα στο Πεκίνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέπτεται την κινεζική πρωτεύουσα για να προεδρεύσει σε σύσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Διεθνούς,την οποία φιλοξενεί η Κίνα.

    Οι επαφές είναι σημαντικές, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, γιατί η Κίνα παίζει και θα συνεχίσει να παίζει έναν καθοριστικό ρόλο σε θέματα που αφορούν την ανθρωπότητα. Και τα θέματα αυτά είναι η διεθνής οικονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με την πράσινη ανάπτυξη.

    Οι θέσεις της Κίνας στα θέματα αυτά, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι πολύ σημαντικές, τόσο για τη Σοσιαλιστική Διεθνή, όσο και για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει πάρει δυο πρωτοβουλίες που αφορούν στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πολιτικής πρότασης, τόσο σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση, όσο και με τις κλιματικές αλλαγές και την πράσινη ανάπτυξη.

    Στόχευση και κατάληξη αυτών των πρωτοβουλιών, είπε ο κ. Παπανδρέου είναι η δημιουργία μιας ανθρώπινης κοινωνίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παρακάθησε σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Γουάνγκ Γιάρουι.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε χώρους οι οποίοι συμμετέχουν σε προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως το πράσινο κτίριο του Πανεπιστημίου Τσίνγκουα και το εργοστάσιο τσιμέντου του Πεκίνου Jinyu Group.

    Το βράδυ (ώρα Πεκίνου) ο κ.Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον αντιπρωθυπουργό της Κίνας Li Keqiang.

    Στις συναντήσεις του με τα ηγετικά στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε θέματα που αφορούν τη σχέση του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας με τη σοσιαλιστική διεθνή, σχέση την οποία ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει εταιρική συνεργασία για στρατηγικά θέματα.

    Συζήτησε επίσης θέματα διμερών σχέσεων του κομμουνιστικού κόμματος Κίνας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κίνας.

    Σημειώνεται ότι το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας δεν είναι μέλος της σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά έχει μια στενή σχέση συνεργασίας και δραστηριοποιείται στις επιτροπές της Διεθνούς που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα θέματα διεθνούς αφοπλισμού.

    Οι αξιωματούχοι της Κίνας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά και δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ αναζητούν το δικό τους σημαντικό ρόλο τόσο σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον, αλλά και το ρόλο τους στην παγκόσμια οικονομία και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους Κινέζους δεν είναι τόσο οι οικονομικοί πόροι τους οποίους φαίνεται ότι διαθέτουν, αλλά η τεχνογνωσία.

    Ο κ. Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, είπε με χιούμορ ότι θα δώσει την απάντηση, ύστερα από διαβούλευσή του με τον Κομφούκιο...

    Αύριο, ξεκινούν οι εργασίες της επιτροπής περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το δε απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο.

    [02] Τα δημοσιογραφικά βραβεία Μπότση

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, απονεμήθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια τελετής, τα φετινά βραβεία του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Β. Μπότση.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ιδρύματος Μπότση, Πάνος Καραγιάννης, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει το Ιδρυμα Μπότση, αλλά και στις ενέργειες που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας στο χαιρετισμό του τόνισε ότι οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε την ποιότητα και την ελευθερία του Τύπου για μια δημοκρατική χώρα, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα ΜΜΕ Κώστας Γκιουλέκας, είπε ότι η χώρα μας σύντομα πρέπει να αποκτήσει μουσείο Ελληνικού Τύπου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφέρθηκε στο ρόλο και τα προβλήματα των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για την κρίση στα ΜΜΕ.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Γιάννης Πλαχούρης.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα βραβεία στους δημοσιογράφους Κώστα Λασκαρέλια, Γιώργο Βλάχο και Δήμο Βερύκιο για την ανάδειξη της υπόθεσης Βατοπαιδίου, στην Ολγα Λαοπόδη - Ιωάννου για τα ρεπορτάζ της στον περιοδικό Τύπο, στον Γιώργο Σαρηγιάννη για τη συμβολή του στην ανανέωση του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στον ημερήσιο Τύπο, στον πρόεδρο-γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργο Ταμπακόπουλο για τη λειτουργία του πρώτου διαδικτυακού ειδησεογραφικού δελτίου στη χώρα μας και στη Μαρία Χούκλη για την υποδειγματική, πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου, μετά την περιπέτεια της υγείας της και για την αντικειμενικότητα που έχει προσδώσει στα δελτία ειδήσεων.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το ειδικό βραβείο στον Παύλο Κοτρώτσιο, εκδότη της ημερήσιας εφημερίδας "Hellenic News of America", για την προβολή και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βραβείο Εθνικής Αντίστασης με χορηγό την Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου στον Λάζαρο Αρσενίου και ειδική τιμητική διάκριση μετά θάνατον στον Γιώργο Κοίλιαρη.

    Παράλληλα, απονεμήθηκαν βραβεία κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ "Γιάννης Φάτσης" με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων στον Νίκο Ρούσση από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αναστάσιο Νεράντζη, πολιτικής αρθρογραφίας "Χρήστος Πασσαλάρης" με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων στους Γιώργο Λακόπουλο και Νίκο Ξυδάκη, από τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, οικονομικού ρεπορτάζ με χορηγό το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στον Γιώργο Νικολόπουλο από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, ανθρωπιστικού ρεπορτάζ με χορηγό τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη από τον πρόεδρο του ΕΕΣ Ανδρέα Μαρτίνη, ισότητας των φύλων με χορηγό τη Γενική Γραμματεία Ισότητας στη Λίνα Δρούγκα, από την εκπρόσωπο της Γραμματείας Ευγενία Ζήκα, ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χορηγό το Δήμο Αθηναίων στη Μαριάννα Γαλανοπούλου, από τον εκπρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων Γεράσιμο Γιομπαζολιά, βραβείο "Απόστολος Μαγγανάρης" με χορηγό την Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου στον Στέφανο Δάνδολο από τον πρόεδρο της Ενωσης Γιάννη Πλαχούρη, ξένου Τύπου "Κώστας Τσατσαρώνης" στην Κέριν Χοπ από τον υφυπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.

    Ακόμη, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις του Ιδρύματος στη Σούζυ Λάπα, από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον Ιάσονα Μοσχοβίτη, από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στον Μηνά Παπάζογλου, από τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο, στη Μαρία Αντωνιάδου, από τον γγ της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη, στον Ζήση Αγγελόπουλο, από τη βουλευτή της ΝΔ Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, στην εφημερίδα "Ηχώ" της Κωνσταντινούπολης, από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και στη Ναυτεμπορική.gr από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχο Χυτήρη.

    Την τελετή της απονομής πλαισίωσε μουσικά το κουιντέτο πνευστών των Μουσικών Συνόλων του δήμου Αθηναίων.

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, βουλευτές, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, της οικονομικής ζωής του τόπου και πολλοί δημοσιογράφοι.

    [03] Το ευρωψηφοδέλτιο της «ΔΡΑΣΗΣ»

    Η «ΔΡΑΣΗ», το κόμμα των Στ. Μάνου, Β. Κοντογιαννόπουλου και Γ. Μπουτάρη, ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

    Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές για τη «ΔΡΑΣΗ» είναι οι εξής: Στέφανος Μάνος (πολιτικός), Αντύπας Καρίπογλου (δικηγόρος), Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης (επιχειρηματίας-χημ. μηχανικός), Χαράλαμπος Μουτσόπουλος (καθηγητής Ιατρικής), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (ηθοποιός), Γιάννης Μπουτάρης (χημικός οινολόγος), Χαρίδημος Τσούκας (καθηγητής παν/μίου), Ηλίας Γούναρης (σύμβουλος επιχειρήσεων), Κώστας Ζώρας (αντιπρύτανης παν/μίου Αιγαίου), Θάνος Σκούρας (καθηγητής παν/μίου), Διονύσης Γουσέτης (αρθρογράφος), Νάνσυ Μαλλέρου (σύμβουλος επικοινωνίας), Νίκος Πολυδωρίδης (καθηγητής Πολεοδομίας), Βάλια Λέστου (κλινική γενετιστής), Θάνος Τσοτσορός (τραπεζικός), Όλγα Πασχάλη (δικηγόρος), Θανάσης Τσιούρας (δικηγόρος), Γιάννης Σφηνιάς (επιχειρηματίας νέων τεχνολογιών), Ματθίλδη Καββασιάδη-Καράσσο (οικονομολόγος), Τάσος Αβραντίνης (δικηγόρος), Νίκος Δήμου (συγγραφέας) και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος (πρώην υπουργός).

    «Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε και να διορθώσουμε ορισμένα πράγματα στον τόπο μας», είπε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της «ΔΡΑΣΗΣ».

    Ο κ. Μάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για να φιμώσει το κόμμα», προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος «ενώ σύμφωνα με το νόμο είχε καθήκον να ορίσει πώς θα προβάλλονται τα κόμματα, δεν έχει εκδώσει απόφαση για εμάς και κατά το νόμο δεν δικαιούμαστε να προβάλουμε τις θέσεις μας στην τηλεόραση».

    Επιπλέον, ο κ. Μάνος ανέφερε ότι αύριο, η «ΔΡΑΣΗ», αφενός, «θα προσφύγει στο ΣτΕ» για το ζήτημα και αφετέρου, «θα διαμαρτυρηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων».

    Από την πλευρά του, ο κ. Κοντογιαννόπουλος κάλεσε τους πολίτες «να καταδικάσουν τα δύο μεγάλα κόμματα» στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές και «να τους γκρεμίσουν από το μονοπώλιο της εξουσίας».

    Σε ερώτηση για το ποια είναι η διαφορά της «ΔΡΑΣΗΣ» από τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, ο κ. Κοντογιαννόπουλος είπε ότι «ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να υπάρξει μια σφήνα, όχι για να διεκδικήσει την εξουσία, ούτε απλά για να καταδικάζει, αλλά ένα κόμμα ικανό να διαμορφώσει συνθήκες συνεργασίας με τους πολίτες».

    [04] Κινηματογραφικό φεστιβάλ Κανών

    Πολύ εντυπωσιακή ήταν η χθεσινή, επίσημη έναρξη του 62ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών, με δεκάδες μικρές μπαλαρίνες, που φορούσαν άσπρα κολάν, να υποδέχονται χορεύοντας τους επίσημους καλεσμένους της εκδήλωσης. Ανάμεσά τους η κριτική επιτροπή που την αποτελούσαν η ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ (πρόεδρος) και οι: Αζια Αρζέντο, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Σου Κι, Σαρμίλα Ταγκό (ηθοποιοί), Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν, Τζέιμς Γκρέι, Λι Τσανγκ-ντογκ (σκηνοθέτες) και Χάνιφ Κουρέισι (συγγραφέας-σεναριογράφος).

    Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός Σαρλ Αζναβούρ που δέχτηκε να ντουμπλάρει στα γαλλικά τη φωνή του ηλικιωμένου πρωταγωνιστή της ταινίας κινούμενων σχεδίων "Up" της Ντίσνεϊ, με την οποία έκανε έναρξη του φεστιβάλ.

    Σήμερα, δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, προβλήθηκαν και οι δυο πρώτες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, η κινεζική "Ανοιξιάτικος πυρετός" του Λου Γε και "Fish Tank" της Αγγλίδας Άντρεα Αρνολντ. Η ταινία του επίμαχου σκηνοθέτη Λου Γε ("Το ποτάμι του έρωτα") καταπιάνεται με ένα ερωτικό τρίγωνο που περιλαμβάνει και έναν ομοφυλοφιλικό έρωτα. Ταινία χαμηλού κόστους, γυρισμένη με ψηφιακή κάμερα, ιδιαίτερα τολμηρή για την Κίνα τόσο στο θέμα όσο και στην πραγμάτωσή του (παλιότερες ταινίες του σκηνοθέτη της είχαν απαγορευτεί από την κινεζική λογοκρισία), ο "Ανοιξιάτικος πυρετός" είναι μια έντιμη, δοσμένη με λυρισμό αλλά και πάθος ταινία, που δείχνει πως ο Λου Γε δεν έχει χάσει τη δύναμη και το ταλέντο που γνωρίσαμε σε ταινίες όπως το "Καλοκαιρινό Παλάτι", "Πορφυρή πεταλούδα", κ.ά.

    Στην ταινία "Fish Tank" της Άντρεα Αρνολντ (δημιουργός του βραβευμένου με τη Χρυσή Κάμερα στις Κάνες "Red House") έχουμε το πορτρέτο μιας 15χρονης, που η ζωή της αλλάζει όταν η μοναχική μητέρα της φέρνει στο σπίτι έναν καινούργιο εραστή. Εκείνο που εντυπωσιάζει πάνω απ' όλα στην ταινία είναι ο τρόπος με τον οποίο καθοδήγησε τη νεαρή, άπειρη πρωταγωνίστριά της Κέτι Τζέρβις, για να δώσει τη συγκλονιστική ερμηνεία της 15χρονης ηρωίδας της. Η στάση της απέναντι στη ζωή, η μικρή, χωρίς νόημα "εξέγερσή" της ενάντια σ' όλους και όλα, αλλά και η σταδιακή αλλαγή της, δίνονται από τη σκηνοθέτιδα με λεπτότητα και οξυδέρκεια, με τους χώρους (μιας εγκαταλειμμένης, άχαρης αγγλικής επαρχίας) να χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν τα αισθήματα της ηρωίδας.

    Στην Κρουαζέτ βρίσκεται από προχθές και ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα, βραβευμένος δύο φορές με το Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ (για τις ταινίες "Η συνομιλία" και "Αποκάλυψη τώρα"). Ο Κόπολα βρίσκεται στις Κάνες για να παρουσιάσει απόψε, στην επίσημη έναρξη του τμήματος "Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών" τη νέα του ταινία "Tetro", που γύρισε σε μαυρόασπρο φίλμ στη Λατινική Αμερική. Ταινία που ο σκηνοθέτης αρνήθηκε να προβάλει στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ, τονίζοντας πως το "Tetro" είναι μια πολύ προσωπική ταινία και δεν ταιριάζει στις επισημότητες του "κόκκινου χαλιού", αντίθετα, η θέση της είναι στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 May 2009 - 14:30:22 UTC